প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
দিল্লীগী প্রগতি মৈদান্দা পাংথোকপা ভারত দ্রোন মহোৎসব হৌদোকপদা প্রধান মন্ত্রীনা থমখিবা ৱারোল
27 MAY 2022 3:27PM by PIB Imphal
ফম্বাক্তা লেংখৎপীরিবা কেন্দ্র মন্ত্রী মন্দলগী ঐহাক্কী মরুপ, ভারত দ্রোন মহোৎসবকীদমক্তা লৈবাক শিনবা থুংবদগী লেংবীরক্লিবা মীয়াম, মফমসিদা লৈরিবা অতোপ্পা ইবেম্মা অমসুং ইবুংঙোশিং!
ভারত দ্রোন মহোৎসব অসিগুম্বা থৌরম অসিগীদমক্তা ঐহাক্না পুম্নমকপু থাগৎচরি। সেনিয়র ওইরবা মীওই কয়া অমা ঐহাক্কী মাঙদা ফম্লিবসি ঐহাক্না উবা ফংই। ঐহাক্না লাকপদা খরা থেংখ্রে। ঐহাক্না থেংনা লাকপদগী থেংবা নত্তেকো। লাকপবুদি ঐহাক মতম চানা লাকখ্রবনি। অদুবু, দ্রোন ময়াম অমা উৎলিবা অসিদা চঙদুনা য়েংলুবদা ঐহাক্না মতম্বু ঙৈহাক কাওথোক্লুরে। অসুক থেংনা লাক্লবসি ফাওবদা শুপ্নগী ১০% তমক য়েংবা ফংজখি, য়াম্না নুংঙাইখি, করিগুম্বা ঐহাক্কী নাক্তা মতম লৈরবদি স্তোল অমমমদা চঙদুনা, নহারোলশিংনা তৌরিবা থবকশিং য়েংদুনা, মখোয়গী ৱারীসু তাদুনা লৈরমগনি, য়াম্নসু নুংঙাইরমগনি। হোই, পুম্নমক তৌবদি য়াবা নত্তে, অদুবু তৌবা য়াবদি তৌরি অমসুং ঐহাক্না সরকারগী বিভাগ, তোঙানবা থাক্তা লৈরিবা ওথোরিতীশিংনা পুং অমা অনি কাইথোক্তুনা ঙসিগী থৌরমসিগা মরী লৈনবা ৱারোল খুদিংমক খঙদোক্নবা হোৎনবীয়ু হায়জনীংই। মফমসিদা উৎলিবা তেক্নোলোজীশিং য়েংলগনি অমসুং ইশাগী ওফিস্তা হল্লবা মতুংদা মফমদুদা করম্না শিজিন্নবা য়াগনি হায়বসু খঙলক্কনি। হায়রিবশিং অসিনা চাউখৎনবা য়ুম্ফম ওইদুনা শিজিন্নবা য়াবা খোঙথাং কয়া লৈঙাক্কীসু লৈরমগনি। অদুবু, ঙসিগী থৌরম অসি ঐহাক্কী ওইনদি য়াম্না নুংঙাইবা ওইরে হায়বদুদি তসেংনা হায়জগে, অদুগা ঐহাক্না স্তোলশিংদা চঙলুবা মতমদা স্তোলগী মীওইশিংনা সাহেব, পোত্থোক খুদিংমক ভারত্তা শাবনি, ঐখোয়না শাজবনি হায়না য়াম্না চাউথোকচনা হায়রকপশিংদা ঐহাক্না হেন্না নুংঙাইবা ফাওই, ভারতকী নহারোলশিং।
মরুপশিং,
ঙসিগী মহোৎসব অসিদা লাক্লিবা মীওই কয়াগী মনুংদগী ঐখোয়গী লৌমী ইচিল ইনাওশিংসু য়াওরি, দ্রোন ইঞ্জিনিয়র, স্তার্ত-অপ, তোঙানবা কম্পেনীশিংগী মকোকশিংসু য়াওরি। অদুগা নুমিৎ নিনি অসিদা মফমসিদা মীওই লিশিং কয়া লাকখিগনি হায়বসি ঐহাক্না থাজৈ। দ্রোনবু তসেংনমক শিজিন্নদুনা ইশাগী নোংমগী থবক পাংথোকপা অদুগুম্বা দ্রোনগী থৌওং খরা ঐহাক্না হৌজিক উরকখি। মসিদা ঐহাক্না নহা ওইরিবা লৌমী কয়াগা উন্নবগী খুদোংচাবা ফংলকখি, মখোয়না লবুকশিংদা দ্রোন তেক্নোলোজী শিজিন্নরি। দ্রোন তেক্নোলোজীবু হেন্না খুমাং চাউশিলহন্নবা অমসুং মীয়ামগী ওইহন্নবা হোতনরিবা নহা ইঞ্জিনিয়রশিংসু উন্নরে। ঙসি, দ্রোন পাইলোত লাইসেন্স ১৫০সু য়েন্থোকখ্রে। দ্রোন পাইলোত পুম্নমক অমসুং থবকশিং অসিগা মরী লৈনবা পুম্নমকপু ঐহাক্না তুংগী মতমগীদমক্তা য়াইফ পাউজেল পীজরি।
মরুপশিং,
দ্রোন তেক্নোলোজীগী মতাংদা ভারত্তা থৱাই য়াওনবগী মতৌ উবসি য়াম্না নুংঙাই। ঐখোয়না হৌজিক উরিবা থৱাই য়াওবা অসিদা য়ুম ওইদুনা দ্রোন সর্ভিস অমসুং দ্রোন্দা য়ুম্ফম ওইবা ইন্দস্ত্রীশিংনা থুনা চাউখৎলক্লি। মসিনা ভারত্তা থবক লৈহন্নবগীদমক্তা অচৌবা সেক্তর অমা থোক্লক্লগনি হায়বগী ফিভম তাক্লি। ঙসিদি, ভারতনা স্তার্ত-অপকী পাঙ্গলদা থাজবা থমদুনা দ্রোন তেক্নোলোজীদা মালেম ওইনা খ্বাইদগী চাউবা অখঙ-অহৈ ওইনবা লম্বীদা য়াম্না খোঙজেল য়াঙনা চঙশিল্লি।
মরুপশিং,
ঙসিগী থৌরম অসি তেক্নোলোজীগী থৌরম অমখক নত্তে, অনৌবা ভারতকী অনৌবা লৈঙাক্কী থৌওং, অনৌবা পুথোকপগী অফবা অমসুং থাজবগী থৌওং খঙদোকপগী থৌরম্নি। য়াম্না তান চান্নবা অমনা, ঙসিদগী চহি 8কী মতমসিদি, ঐখোয়না ভারত্তা অফবা লৈঙাক্কী মন্ত্রদা থবক পায়খৎপা হৌখিবা মতম্নি। মিনিমম গবর্নমেন্ত, মেক্সিমম গবর্নেন্সকী লম্বীদা চত্তুনা পুন্সি মহিং লাইহনবা, কারবার তৌবা লাইহনবদা ঐখোয়না খ্বাইদগী অহেনবা মিৎয়েং চঙখিবনি ঐখোয়না সবকা সাথ, সবকা বিকাসকী লম্বীদা মখা তানা চত্তুনা খুদোংচাবা অমসুং য়াইফ য়ুম্বালগী স্কিম কয়াগা লোয়ননা লৈবাক্কী মীয়াম খুদিংবু অমত্তা ওইনা পুন্সিনবগী লম্বী খনখি। লৈবাক অসিদা খুদোংচাবা ফংবা/ফংদবা, য়ৌশিনবা ঙম্বা/ঙমদবগী মতাংদা খেন্নবা লৈবা ঐখোয়না খঙই। মসিগীদমক্তা ঐখোয়না মতমগা চুনবা তেক্নোলোজীদা থাজবা থমখি। মসিবু মরু ওইবা থোং অমা ওইনা ঐহাক্কী পথাপকী মনুং চলহনখি। তেক্নোলোজীনা লৈবাক্কী মীওই খরখক্কী মনাক্তা লৈরম্বা অদুদা তেক্নোলোজী অসি ইনাক খুনবা মীওই খরখক্তনা শিজিন্নবা ঙম্মি হায়না হান্না খন্নরম্মি। মীচম মীয়ামগী পুন্সিদদি মসিগী মফম অমত্তা লৈ খন্নরম্মি। অসিগুম্বা ৱাখল্লোন কয়াবু হোংদোক্তুনা তেক্নোলোজীবু মীপুম খুদিংদা ফংহন্নবা মাইকৈদা ঐখোয়না থবক পায়খৎখি অমসুং তুংদসু পায়খৎখিগনি।
মরুপশিং,
তেক্নোলোজীগী ৱারী লাকপা মতমদা, ঐখোয়গী মফমসিদদি, মীওই খরনা মসিবু কিবদগী শিজিন্নবা পামদবগী থৌদোক কয়া ঐখোয়না উবা ফংই। তেক্নোলোজী অসি লাক্লবদি, অদু তৌরনি, অদা তৌরনি হায়নৈ। হোই, থাইনগী মতমদা শহর অপুনবা অমদা তাৱর অমখক লৈরমদুনা, মদুগী ঘরিগী কাংশিগী মখোলদগী খুঙ্গং পুম্বনা মতম খঙরম্বা মতমদুদা মীওই খুদিংগী খুদাংদা ঘরি অমমম শিন্নরক্কনি হায়বদি কনানসু খল্লম্লোই হায়বসিসু অচুম্বনি। অহোংবা লাকপা মতমদা মখোয়সু অঙকপা ফাওনরমগনি। ঐখোয়সু মতমদুদা খুঙ্গং অমদা তাৱর অমা শাদুনা মদুদা ঘরি হাপ্পম্মদি হায়না খনবা মীওই খরসু হৌজিক লৈতবা নত্তে। অহোংবা লাকপগী মতুং ইন্না মতম অমদদি, মখোয়গী কান্নবা অদুমক লৈরক্কনি। অদুনা, ঐখোয়না ইশাদা অসিগুম্বা অহোংবা পুরকপা তাবনি, মদুদা খক্তা ঐখোয়না চাউখৎকদবনি। ঐখোয়না ইকুই কুইদনা, কোরোনাগী ভেক্সিনগী মতাংদসু করিগুম্বা খরা থেংনখি। মমাং সরকার মতমদা তেক্নোলোজীবু শিংনবশিংগী শরুক অমনি খল্লম্মি, মসিবু লাইরবগী মাইয়োক্তা লৈবনি হায়না উৎনবা হোৎনখি। মসিনা মরম ওইদুনা, ২০১৪গী মমাংগী লৈঙাকশিংদা তেক্নোলোজী শিজিন্নবগী মতাংদা হৌজিক্কা মান্নদবা ৱাখল্লোন লৈরম্মিবনি। অখন্নবা মীওই অমা অনিখক্কী অপাম্বগী মতুং ইন্না অদুমক পাংথোকখ্রে, পথাপকী শরুক ওইখিদ্রে। মসিনা লাইরবশিংদা, খুদোংচাবা ফংদবশিং অমসুং মিদ্দল ক্লাস্তা খ্বাইদগী হেন্না ৱাহনখি। অপাম্বা য়াম্বা অমসুং ৱাখল চাউবা মীওইগী মঙলানশিং পাংথোকপা ফংদনা অৱাবা তাদুনা অদুমক লৈহনখি।
মরুপশিং,
অনৌবা তেক্নোলোজীনা থৌওং খরদা অহোংবা পুরকই হায়বসিদগী নাথৈবদি য়ারোই। মদুনা অনৌনা পাম্বৈ থিগনি, অনৌবা তাঙ্কক শেমগনি। মখোয়না অনৌবা লম্বী অমসুং খুদোংচাবসু শেম্মি। পুন্সিগা মরী লৈনবা অরাইবা থবক কয়া অমা হান্না কয়া য়াম্না লুনা তৌরম্বা মতম ঐখোয়না লোইনা উরে। অদোমগী মরক্তগী অঙাং ওইরিঙৈদা রাসনগী দুকান্দা, কেরোসিনগীদমক্তা, চিনিগীদমক্তা অশাংবা লাইন্দা লেপ্নবা থেংনরকপগে খঙদ্রে। অসিগুম্বা থবক কয়াদা পুং কয়া অমা মাঙবগী মতমসু লৈখ্রিবনি। ঐহাক্কী মপা লাক্ত্রিঙৈদা চেং লোইথোকখ্রদি হায়না অকীবা ফাওখিবা ঐহাক্কী অঙাং ওইরিঙৈগী মতম নিংশিংলকই। মসিগী অকীবসি লাইরবা খুদিংনা চহি ৭-৮গী মমাংদা শোইদনা ফাওরমগনি। অসিগুম্বা অকীবা অসিবু ঐখোয়না তেক্নোলোজীগী খুত্থাংদা লোইশিনবা ঙম্বদা ঐহাক্না নুংঙাইবা ফাওই। হৌজিক্তি মীয়াম্না মখোয়গী হক্কী ফংফম থোকপা খুদিং ফংগনি হায়বগী থাজবা লৈরে। তেক্নোলোজীনা লাস্ত মাইল দেলিবরী ফাওবা ওইথোকহনবা, সেচ্যুরেসনগী পান্দমবু মখা চত্থহনবদা য়াম্না তেংবাংখি। ঐখোয়না মান্নবা খোঙজেল অসিদা তুংলমচত্তা চঙশিন্দুনা আন্ত্যোদয়াগী পান্দম ফংবা ঙমগনি হায়বা ঐহাক্না খঙই। চহি ৮দা খঙলকখিবা অমসুং তুংশিল্লকখিবা লৌশিংনা ঐহাক্কী থাজববু হেন্না কনখৎহল্লে। ঐহাক্কী থাজবা য়াম্না হেনগৎলক্লি। জন ধন, আধার অমসুং মোবাইলগী ত্রিশক্তি (পাঙ্গল অহুম) – জে.এ.এম. হায়রিবা ত্রিনিতীনা মরম ওইদুনা ঐখোয়না লৈবাক্কী লাইরবশিংগী মফমদা নুং-পান ফাওনা উহন্দুনা মখোয়গী হক্কী ফংফম থোকপা রাসনগুম্বা কয়াগী ৱারোল য়ৌহল্লি। হন্দক্কী লাইচৎ মনুংদসু ঐখোয়না লাইরবা করোর ৮০দা চানবা পোৎলম লেম্না ফংহনখি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী তেক্নোলোজীনা ৱারোইশিনবু চুম্না দিজাইন তৌবা, নীংথিজনা শেমগৎপা অমসুং মওং-মরিল চুম্না থবক্তা ওন্থোকপগী মহৈ ওইনা ঐখোয়না মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা ভেক্সিনেসন প্রোগ্রাম মায় পাক্না পাংথোকপা ঙমখিবনি। ঙসিদি, লৈবাক অসিনা চাউরবা য়ু.পি.আই. ফ্রেমৱর্ক শেম্লে, মসিগী মতেংদগী লাইরবা কয়াগী বেঙ্ক একাউন্ততা লুপা করোর লাখ কয়া হকথেংননা পীরি।নুপী, লৌমী, মহৈরোইশিংনা হৌজিক্তগী সরকারদগী হকথেংননা তেংবাং ফংলি। ২১শুবা চহি-চাগী অনৌবা ভারত অসিগী নহা ওইরিবা ভারত্তা অনৌবা পাঙ্গল হাপ্নবা, স্পীদ অমসুং স্কেল পীনবগীদমক্তা ঐখোয়না তেক্নোলোজীবু খ্বাইদগী মরু ওইবা খুৎলাই ওইনা শিজিন্নরি। ঐখোয়না ঙসি তেক্নোলোজীগা মরী লৈনবা ৱারোইশিন কয়া পুথোক্লি, মখোয়শিংবু স্কেল-অপ তৌনবগীদমক্তা হোৎনবসু হৌরে। অফবা লৈঙাক অমসুং পুন্সি মহিংদা লাইথোকহনবা হায়বসিদা ঐখোয়না খোঙফম চেৎলিববু খুমাং চাউশিলহন্নবা অতোপ্পা পাম্বৈদি দ্রোন তেক্নোলোজী চাউখৎহনবনি। মীয়ামগী পুন্সিগী শরুক অমা ওইগদবা স্মার্ত তুল অমা ঐখোয়না দ্রোনগী মওংদা ফংলবনি। ঐখোয়গী শহর নত্ত্রগা লৈবাক্কী মনুং হঞ্জিনবা অতোপ্পা খুঙ্গংশিং, দিফেন্স, দিজাজতর মেনেজমেন্ত, লৌউ-শিংউ, তুরিজম, ফিল্ম অমসুং ইন্তর্তেনমেন্তকী লমদা দ্রোন তেক্নোলোজী শিজিন্নবগী চাংসু য়াম্না হেনগৎলক্কনি। মতৌ অসুম্না, তুরিজম সেক্তর ওইরো, মিদিয়া ওইরো, ফিল্ম ইন্দস্ত্রী ওইরো, হায়রিবা সেক্তরশিং অসিদা দ্রোন্না ক্বলিতী অমসুং কন্তেন্ত হেনগৎহনবদা তেংবাংগনি। হৌজিক শিজিন্নরিবা চাংদগী লাক্কদৌরিবা মতমশিংদা শিজিন্নবগী চাংনা য়াম্না হেনগৎলক্কনি। ঐহাক্না সরকার অসিদা থা খুদিংগী চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোগ্রাম শিল্লি। রাজ্যশিংগী চীফ সেক্রেতরীশিংসু হৌজিক স্ক্রীন্দা লৈরে, তোঙানবা ৱাফম কয়া খন্ন-নৈনগনি অমসুং মসিদা ঐহাক্না মখোয়না দ্রোন প্রোজেক্তা থবক পায়খৎনবা হায়নীংই।
মরুপশিং,
খুঙ্গংগী মফমশিংদা লৌমীশিংগী পুন্সিবু মতমগা চুনহন্নবা হোৎনবদা দ্রোন তেক্নোলোজীনা অচৌবা মতেং পাংগনি। খুঙ্গংশিংদা লম্বী, মৈ, ওপ্তিকেল ফাইবর অমসুং দিজিতেল তেক্নোলোজী কয়া য়ৌরকপা ঐখোয়না উরে। অদুবু, লৌউ-শিংউবগী থবকশিংদি অরিবা মতমগী পাম্বৈ অদুমক শিজিন্নরি অমসুং মসিনা মরম ওইরগা খুদোংচাবা কয়া লৈহল্লি, পোত্থোক য়াম্না পুথোক্ত্রি, অমসুং পোত্থোক কয়া মাঙলি। মসিনা খ্বাইদগী অৱাবা পীরিবসি ঐখোয়গী খুঙ্গংগী মীওইশিংনি, মসিদসু ঐখোয়গী অপীকপা লৌমীশিংনা অৱাবা হেন্না নংই। লেন্দ রেকোর্দ শেন্নবদগী হৌদুনা ঈশিং ইচাও অমসুং লৈকং থোকপগী তেংবাং ফাওবদা রেভেন্যু বিভাগকী মখা অদুমক পোন্দুনা লৈরি। হ্যুমেন ইন্তর্ফেস য়াম্না লৈরিবমখৈ, থাজবগী চাংসু হন্থৈ অমসুং মসিদগীসু খুদোংচাদবা হেন্না থোকই। অসিগুম্বা খুদোংচাদবা লৈরবদি, মতম অমসুং শেল তিংই। হ্যুমেন ইস্তিমেসন্দা য়ুম্ফম ওইদুনা ইস্তিমেত তৌবগী থৌওং চত্থবা মতমদা চুম্বগী চাং য়াম্না হন্থৈ। অসিগুম্বা শিংনবশিং অসিগা মাইয়োক্নবদা দ্রোন্না কান্নবা খুৎলাই ওইনা ঐখোয়গী মাঙদা থোক্লরে।
মরুপশিং,
দ্রোন তেক্নোলোজীনা চাউরবা ইহৌ অমা করম্না ওইরক্লি হায়বসিগী খুদমদি পি.এম. স্বামিত্ব য়োজনাসু অমনি। য়োজনাগী অসিগী মতেংদগী, লৈবাক্কী খুঙ্গংগী প্রোপর্তী খুদিংগী দিজিতেল মেপ্পিং তৌরি, মীয়ামদা দিজিতেল প্রোপর্তী কার্দ পীরি। থৌওং অসিদা হ্যুমেন ইন্তর্ফেস য়াম্না হন্থরে, অচান মীরাই নাই হায়বগী ৱাকৎসু লৈত্রে। মসিদসু দ্রোন্না অচৌবা থৌদাং লৌরি। ঙৈহাক্কী মমাংদা, ঐহাক্না স্বামিত্ব দ্রোন পাইবগী খুদোংচাবা ফংখি। মসিনা মরম ওইরগা ঐহাক খরসু থেঙখ্রে। দ্রোনগী মতেংদগী লৈবাক অসিদা প্রোপর্তী কার্দ চাউরাকপা লাখ ৬৫ শেমখিবা অসিদা ঐহাক্না নুংঙাইবা পোকই। মসিগী কার্দ অসি ফংবা মীওইশিংনা মশাগী লম লৈজরি, মপুং ফাবা চে-চাং লৈরে হায়বগী নুংঙাইবা ফাওনরি। হান্নদি, লমগী অশেংবা মরোল তাথোকপদা চহি কয়া চঙনরম্লিবনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী লৌমীশিংনা দ্রোন তেক্নোলোজীগী মাইকৈদা থৱাই য়াওনা চঙশিন্নবগী মতৌ ঙসি ঐখোয়না উবা ঙম্লে। মসিগী মরমদি, ঐখোয়না মমাংগী চহি ৭-৮দা লৌউ-শিংউ সেক্তরদা তেক্নোলোজী শিজিন্নবগী চাং হেনগৎহনখিবনা, লৌমীশিংনা তেক্নোলোজী পাম্বা হৌহনখিবননি। মখোয়না অহানবা হেক উবগা, মখোয়গী ওইবা শেমদোক শেমজিন খরা তৌরবা মতুংদা থাজবা লৈরক্লে, মদুদগী পাম্না শিজিন্নবা হৌবদা মতম অদুমক চঙদ্রে। ঐহাক্না মপান্দা লৌমীশিংগা ৱারী শাবা মতমদা, মধ্য প্রদেশকী ইঞ্জিনিয়র অমনা মহাকপু মীয়াম্না হৌজিক্তি দ্রোন ৱালা হায়না কৌনরে হায়না পাউদম্লকখি। মহাক্না ইঞ্জিনিয়র ওইরবসু, মীয়াম্নদি দ্রোন পাইবা হায়না খঙনরে হায়খি। তুংগী মতম্বু মহাক্না করম্না উবগে হায়না ঐহাক্না মঙোন্দা হংবনি। মহাক্না হৱাইগী লৌউ-শিংউ হেনগৎলগনি হায়রকই। ঐহাক্না করম্না হায়না হংই। হৱাই থাবা মতমদা, মসিগী পাম্বীনা য়াম্না ৱাংবনা মরম ওইরগা লৌমীশিংনা মদুগী মরক্তা চঙদুনা হিদাক লাংথক কাপ্পা চাইবা য়াম্না তল্লি। মশাদা হিদাক তৈবনা মরম ওইরগা মখোয়না মফমদুদা চঙবা লেপ্নৈ। দ্রোন লৈরবদি, মদুবু মথক্তগী য়েংশিনবা, হিদাক কাপ্পা য়ারগনি। মরম অদুনা। হৱাই থাবদা হেন্না থৱাই য়াওনরক্লগনি হায়না মহাক্না তমখি। হৌজিক, মীওই অমনা খুঙ্গংগী লৌমীশিংগা লোয়ননা পুন্না থবক তৌমিন্নরি। মসিদবু অহোংবা করম্না লাক্লোইদৌরিবনো? মসিগী ৱাফম অসি মহাক্কা উন্নবা মতমদা ঐহাক্না খঙবা ঙমখি।
মরুপশিং,
ঐখোয়না লৈবাক্কী খুঙ্গং খুদিংদা হেল্থ অমসুং ৱেলনেস সেন্তরগী নেতৱর্কপু মপাঙ্গল কনখৎহল্লি, দিলিমিতেসনবুসু হেন্না খুমাং চাউশিনহল্লি। অদুবু, খুঙ্গংগী মফমশিংদা হিদাক অমসুং অতোপ্পা সেবা য়ৌহনবদা শিংনবা খরদি অদুমক থেংনরি। মসিদসু, দ্রোন শিজিন্নদুনা দেলিবরী তৌবদা মতম য়াম্না চঙহন্দনা অমসুং খোঙজেল য়াঙনা পাংথোকপা ঙম্লগনি। দ্রোন শিজিন্নদুনা কোবিদ ভেক্সিন দেলিবরী তৌবগী থৌওংসু ঐখোয়না থেংনদুনা খঙখ্রে। মসিনা মনুং হঞ্জিনবা, ত্রাইবেলগী মফম, চিং অমসুং লম্বী লৈতবা মফমশিংদা হকশেলগী সেবা য়ৌহনবদা কান্নবা পাম্বৈ অমা ওইগনি।
মরুপশিং,
তেক্নোলোজীগী মতাংদা অতোপ্পা ৱাফম অমসু লৈ, ঐহাক্না মসিদা মীয়ামগী পুক্নিং চিংশিন্নীংই। মমাংগী মতমশিংদা, তেক্নোলোজী অমসুং মরী লৈনবা অনৌবা পোৎলমশিংবু অৱাংবা থাক্কী মীওইখক্কীনি হায়না খন্নরম্মি। ঙসিদি, ঐখোয়না তেক্নোলোজীবু মীয়ামদা হান্না ফংহন্নবা হোৎনরি। দ্রোন তেক্নোলোজীসু মসিগী খুদম অমনি। থা খরগী মমাংদা ফাওবা দ্রোনগী মতাংদা অথিংবা কয়া অমা লৈরম্মি। ঐখোয়না অতেনবা মতমদা অথিংবা অয়াম্ববু লৌথোকখি। ঐখোয়না পি.এল.আই.গুম্বা স্কিমগী খুত্থাংদা ভারত্তা দ্রোন মেন্যুফেকচরিংগী মপাঙ্গল লৈবা ইকোসীস্তেম অমা শেমগৎপগী মাইকৈদা খোঙদারি। মীয়াম পুম্বনা তেক্নোলোজী শিজিন্নরকপা মতমদা মসিগী ওইথোকপা য়াবা কয়াসু মরী লৈননা হেনগৎলক্কনি। ঙসিদি, ঐখোয়গী লৌমী, মহৈরোই, স্তার্ত-অপশিংনা দ্রোন শিজিন্নদুনা করি-করি পাংথোকপা য়াবগে হায়বা থিবগী থবক চত্থনরি। হৌজিক্তি, লৌমীশিংগী মনাক্তা দ্রোন চঙশিল্লি, খুঙ্গংশিংদা য়ৌশিল্লি, অদুনা, তুংগী মতমদা মসিবু শিজিন্নবগী চাং য়াম্না হেনগৎলগনি। শহর খক্তদা নত্তনা মনুং হঞ্জিনবা খুঙ্গংশিংদসু দ্রোনগী তোঙানবা মওংদা শিজিন্নবগী থৌওং থোক্লগনি, ঐখোয়গী লৈবাক মীয়াম্না মসিদা ইন্নোভেসন পাংথোক্কনি। লাক্কদৌরিবা মতমশিংদা দ্রোন তেক্নোলোজীগী মরী লৈনবা এক্সপেরিমেন্ত কয়া পাংথোক্নরক্কনি, মসিগী অনৌবা শিজিন্নফম কয়া পুথোক্লক্কনি হায়বগী ঐহাক্না থাজবা থম্মি।
মরুপশিং,
ভারতকী অসিগুম্বা ওইথোকপা য়াবা লৈবশিংবু স্কেল-অপ অমসুং শিজিন্নবা ঙম্নবগীদমক্তা লৈবাক অমসুং মালেমগী ইনভেস্তরশিংবু ঐহাক্না পাউজেল পীজরি। মসিদি ভারত অমসুং মালেমগী ওইনা দ্রোন তেক্নোলোজী হৌদোকপগী চপ চাবা মতম্নি। ঐহাক্না অখঙ-অহৈ, তেক্নোলোজী মালেমগী মীওইশিংদা দ্রোন তেক্নোলোজীবু য়ারিবমখৈ পাকথোক চাউথোকহন্নবা হোৎননবা হায়জরি, মসিবু য়ারিবমখৈ মশিং য়াম্বা মীয়ামদা য়ৌহনবীয়ু। ঐহাক্না লৈবাক্কী নহারোলশিংগী মফমদা, মসিগা মরী লৈনবা স্তার্ত-অপকীদমক্তা মাং থানা থোকপীরকউ হায়জরি। ঐখোয় পুন্দুনা মীয়াম্বু দ্রোন তেক শিজিন্নদুনা মপাঙ্গল হাপ্পদা থৌদাং য়াবীয়ু। দ্রোন্না পুলিসকী থবক থৌরমশিংদসু চাউনা মতেং পাংগনি হায়বগী ঐহাক্না থাজবা থম্মি। ত্রাফিক জামগী খুদোংচাদবগীসু ঐখোয়না দ্রোন শিজিন্নদুনা ৱারোইশিন পুরকপা ঙমগনি। মসিনা হায়বদি, তেক অসি অতোপ্পা হীরম কয়াদা য়াম্না লাইনা শিজিন্নবা য়াই হায়বনি। ঐখোয়না ঐখোয়গী পথাপশিংবু মসিগুম্বা তেক্নোলোজীগা অমত্তা ওইহনগদবনি। জঙগলশিংদা উ থানবগীদমক্তা দ্রোন শিজিন্নদুনা নোংথক্তগী নোংমৈ কাপ্পগুমা উ মরু কাপথবগী থৌওং ঐহাক্না ঙসিসু নিংশিংলি। দ্রোন লৈত্রিঙৈদা ঐহাক্না উপাই অমা শিজিন্নখিবনি। ঐহাক্কী উপাই খুদিংমক দেসি ঙাক্তনি। মতমদুদি তেক্নোলোজী লৈরম্বা নত্তে। ঐহাক্না গুজরাতকী মুখ্য মন্ত্রী ওইবা মতমদা, ঐখোয়গী চিংশিংদা মীওই কয়া চত্তুনা উ চারা থাবা হায়না খল্লম্মি। মসি খরদি লুবা থবক্নি। ঐহাক্না করি তৌই। নোংথক্তা পাইবা গ্যাস বেল্লুন অচৌবা লৈকো, মসিদা উ চারা মরু হাপ্তুনা জংগল মথক্তা থাদোকপা, বেল্লুনশিংনা লৈমায়দা তাবা মতমদা উ চারা মরুশিং তাশিল্লগনি। চাইথোক্তুনা তাবসু য়াওগনি, নুংশিৎনা মরম ওইরগা। অদুগা নোং তারকপা মতমদা, মরাইবক ফবা মরুশিংনা হৌগনি। ঙসিদি, থবক অসি দ্রোন শিজিন্নদুনা হেন্না লাইনা পাংথোকপা য়ারগনি। জিও-তেগিং তৌরি। মফম কদাইদা মরু তাখিবগে, মখোয়দু হৌরবরা হৌদবরা হায়বা থিদোক্লি। অদুগা চিংদা লাম্মৈ চাকপসু ঐখোয়না দ্রোন শিজিন্নদুনা শেন্নবা ঙমগনি। করিগুম্বা থৌদোক মচা অমা থোক্লে হায়বসু ঐখোয়না খঙবা ঙমগনি, কনবগী মতম হেন্না ফংগনি। ঐখোয়না ৱাখলনা খনবা থবক খুদিংমক পাংথোকপা য়াগনি হায়বনি, ঐখোয়গী পথাপশিংবুসু হেন্না পাকথোক চাউথোকহনবা য়াগনি। খঙনীংবগী মিৎয়েংদগী য়েংবা মতমদা, ঙসিগী দ্রোন ফেস্তিবেল অসি য়াম্না কান্নগনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ। মসিবু য়েংলুবা মীওই খুদিংনা মসিগা মরী লৈননা মশাগী ওইবা অনৌবা থৌওংগী মতাংদা শোইদনা খনগনি, মসিদা অহোংবা পুরক্নবা শোইদনা হোৎনগনি, পথাপকা অমত্তা ওইহন্নবা শোইদনা হোৎনগনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ। ঐখোয়না মতৌ অসুম্না তেক্নোলোজীনা শাফু পীবা দেলিবরী য়াম্না য়াঙনা ফংবা ঙমগনি। অসিগুম্বা থাজবা অসিগা লোয়ননা ঐহাক্না মীয়াম্বু অমুক্কা হন্না থাগৎচরি।
হন্না-হন্না থাগৎচরি!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at inauguration of Bharat Drone Mahotsav at Pragati Maidan, Delhi
27 MAY 2022 3:27PM by PIB Delhi
Present on the dais are my colleagues from the Union Cabinet, all the guests gathered from across the country at the Bharat Drone Mahotsav, other dignitaries present here, and ladies and gentlemen!
I congratulate all of you for organizing this Bharat Drone Mahotsav. I can see all the senior people sitting in front of me. I got late. It was not because I came late. I came here on time, but I was so engrossed at the exhibition of drones that I could not keep track of time. I came here late, yet I could hardly see ten percent of the exhibits, but I was very impressed. Wish I had more time, so that I could go to each stall and watch the works of the youth and listen to their stories. Though I could not visit all the stalls, yet I would urge all the government departments and officers at different levels who play a role in policy making to spend at least two-three hours here and try to understand each and every thing. They can find many technologies which can be used in their offices. There are many such initiatives which we can adopt in governance. However, it was a very pleasant experience for me as the youths at different stalls proudly claimed their products were made in India and they had developed them indigenously.
Friends,
Our farmers, drone engineers, start-ups and leaders of various companies from across the country are also present in this Mahotsav. And I am sure that thousands of people are going to be a part of it in the next two days. At one of the exhibitions, I saw those who actually run their business with drones. I was also fortunate to meet many young farmers who are using drone technology in agriculture. I also met young engineers who are promoting drone technology. Today 150 drone pilot certificates have also been given here. I extend my best wishes to all those drone pilots and everyone involved in it.
Friends,
It is amazing to see the enthusiasm regarding drone technology in India. The energy that is visible is a reflection of the quantum jump in the drone services and drone-based industries in India. It shows the enormous possibilities of employment generation in India. Today, India is moving at a fast pace towards becoming the doyen in drone technology in the world on the back of its start-up strength.
Friends,
This festival is not only a celebration of technology but also of new governance of new India and unprecedented positivity towards new experiments. Incidentally, this was the time eight years ago when we started implementing new mantras of good governance in India. We made ease of living and ease of doing business our priority following the path of Minimum Government, Maximum Governance. Following the mantra of ‘Sabka Saath, Sabka Vikas’, we chose the path of connecting every citizen and every region of the country with the government. We relied on modern technology and made it a part of the system to bridge the divide of accessibility and delivery of services in the country. A very small section of the country had access to technology and it was assumed that technology was meant only for the rich. It has no place in the life of an ordinary human being. By changing that whole mindset, we have taken many steps towards making technology accessible to all and we are going to take further steps.
Friends,
We have often seen some people try to create fear to shun technology. ‘It will lead to this or that if new technology comes’. It is true that there used to be a clock tower in the whole city once upon a time. The village was dependent on time when its clock rang. Who would have thought then that there would be a watch on every wrist? They would have found it strange when the change happened. There would still be some people wishing to install a clock tower in their villages. It was useful at some point. In other words, we need to change ourselves and the systems accordingly and only then progress is possible. We have also experienced this during the corona vaccination drive. Technology was considered a part of the problem during the earlier governments and efforts were also made to prove that it was anti-poor. As a result, there was an atmosphere of indifference regarding the use of technology in governance before 2014. Only a handful people adopted it according to their interest, but it did not become a part of the system. The country's poor, underprivileged and the middle-class people suffered the most and the people who were full of aspirations were forced to live in despair.
Friends,
There is no denying that new technology causes disruption. It seeks new mediums, writes new chapters and creates new paths and new systems. We all have seen how simple things were turned out to be difficult. I don't know how many of you would have stood in a queue for food grains, kerosene and sugar at the ration shop in your childhood. There was a time when one spent hours in the queue for this. I remember that I had this fear in my childhood that what if the grains run out of shortage or the shop closes by the time my number comes. The same fear existed among the poor seven-eight years ago. But I am satisfied that we have put an end to this fear today with the help of technology. Now there is a belief among the people that they will get what they deserve. Technology has played a huge role in ensuring last mile delivery and taking forward the vision of saturation. And I know that we can achieve the goal of ‘Antyodaya’ (welfare of all) by moving forward at the same pace. The experience of the last 7-8 years strengthens my faith further. My confidence is growing. It is due to the trinity of JAM -- Jan Dhan, Aaadhar and Mobile that today we are able to deliver ration to the poor with complete transparency across the country. We ensured free ration to 80 crore poor even during this pandemic.
Friends,
It is our power to correctly design, efficiently develop and implement our technology solutions that today India is successfully running the world's largest vaccination campaign. With the help of the robust UPI framework developed by the country, lakhs of crores of rupees are being transferred directly to the bank account of the poor. Women, farmers and students are now getting help directly from the government. In the new India of the 21st century, we have made technology an important tool to give new strength, speed and scale to the country. Today we are developing the right solutions related to technology and we have also developed the skill to scale up them. Promoting drone technology in the country is another means of taking forward this commitment of good governance and ease of living. We have got another such smart tool in the form of a drone, which is going to become a part of the life of ordinary Indians very soon. Be it our cities or remote villages and countryside areas, farms or playgrounds, work related to defence or disaster management, the use of drones is going to increase everywhere. Similarly, whether it is the tourism sector, media, or film industry, drones will help in increasing both quality and content there. We are going to see more use of drones in the coming days than what is being used now. I hold a PRAGATI meeting every month. The Chief Secretaries of all the states are on the screen and there are discussions on many topics. I urge them to give me a live demonstration of the project going on with the drone. So, it becomes very easy to coordinate things and it also facilitates decision making. When the reconstruction of Kedarnath started, it was difficult for me to go to Kedarnath every time, but I used to regularly monitor the development work through drones during the review meetings in my office. Now-a-days, if one has to check quality in the government works, it is not necessary to inform them in advance that I am coming for inspection. Then everything will be fine. If I send a drone, it comes with all the information without their knowledge.
Friends,
Drone technology is also going to play an important role in making the life of the farmer in the village more convenient and prosperous. Today, there are good roads, electricity and water in the villages, optical fiber is reaching and digital technology has expanded unprecedentedly, but still most of the work related to land and agriculture in the villages happens with the old system. There is every kind of wastage in that old system, there are many problems too, and productivity is not known. The people of our villages and our small farmers suffer the most. The land and resources of the small farmers are not enough to challenge the disputes and they can make rounds of courts. You see, the administration is entirely dependent on the employees of the revenue department from land records to assessing crop damage during droughts or floods. The greater the human interface, the greater the lack of trust, and rise of conflicts. If there are disputes then there is also a waste of time and money. If a person makes estimates then accurate estimates are not possible. A new tool in the form of drone has come as a powerful and effective means to overcome all these problems.
Friends,
The PM Svamitva Yojana is also an example of how drone technology is becoming the basis of a big revolution. Under this scheme, digital mapping of every property in the villages of the country is being done and digital property cards are being given to the people for the first time. Human intervention has reduced and as a result the scope for discrimination has ended. Drones have played a big role in this. A while back I also got an opportunity to understand the technology of flying a Svamitva drone. I got late because of that also. I am happy that about 65 lakh property cards have been generated in the country so far with the help of drones. And the ones who have got this card are satisfied that they have got the correct details of their lands. They have said this with complete satisfaction. Otherwise, it takes years to reach a consensus if we have to measure a small piece of land.
Friends,
Today we can see our farmers are increasingly attracted towards drone technology, there is an enthusiasm and they are ready to adopt it. This has not happened all of a sudden. This is because the use of technology has increased in the agriculture sector in the last 7-8 years. Now technology is not a stranger to the farmers. Once they see it and check it and if they have faith they do not make delays in adopting it. While I was talking to farmers, an engineer from Madhya Pradesh told me that people now call him ‘drone wala’. He is an engineer, but he is known for drones. He said once the farmers told him that the cultivation of pulses can be increased if there is a drone. They told him that it is difficult to spray pesticides in the field of pulses because of the height of the crop. Half of the pesticides get sprayed on their body. He said it would now become easy to take care of the crops and spray pesticides on crops higher than the height of humans because of drones. It will now be easier to cultivate pulses. How things change if a person works with the farmers in the villages.
Friends,
Today, we have made efforts to bring technology in the agriculture sector and Soil Health Card has emerged as a great force in itself for our farmers. These drone services can become soil testing labs in villages and there can be new employment avenues. The farmers can get their soil tested every time to know the requirements needed for their soil. Micro irrigation and sprinkler are becoming part of the modern irrigation system. Look at the use of GPS technology in crop insurance scheme, digital market like e-NAM, neem coated urea, or direct money transfer in the account of farmers through technology! The efforts made in the last eight years have greatly strengthened the confidence of the farmers in technology. Today the farmers of the country are more comfortable with technology and adopting it effortlessly. Now drone technology is going to take our agriculture sector to another level. So far, how much and which manure has to be put on soil, what is deficient in the soil and the amount of irrigation have been based on rough estimates. This has been a major reason for low yields and crop failure. But smart technology-based drones can be of great use. Drones can also identify which plant, or which part of the plant, is affected. And that's why it doesn't spray indiscriminately, but sprays smartly. This also saves the cost of expensive pesticides. In short, the small farmers will also get power and speed and their progress will also be ensured with the help of drone technology. As we celebrate the Amrit Mahotsav of freedom, it is my dream that everyone in India should have a smartphone, a drone in every field and prosperity in every home.
Friends,
We are strengthening the network of health and wellness centers in every village of the country and promoting telemedicine. The delivery of medicines and other items in villages has been a major challenge and there is going to be a possibility of delivery by drone in a very short time and at a faster speed. We have also experienced the benefit of the delivery of the Covid vaccines by drone. It can prove to be very helpful in providing quality health services to remote tribal, hilly and inaccessible areas.
Friends,
There is another aspect of technology to which I would like to draw your attention. In the past, technology and its inventions were considered for the elite class. Today we are making technology available to masses first. Drone technology is also an example. There were a lot of restrictions on drones till a few months back. We have removed most of the restrictions in a very short time. We are also moving towards creating a strong drone manufacturing ecosystem in India through schemes like PLI. When technology goes to the masses, then the possibilities of its use also increase. Today our farmers, students and start-ups are looking for new possibilities with drones. With the drone technology available to the farmers in the villages, the possibility of using it more in various fields has also increased. You will see that different types of uses of drones will emerge not only in the cities but also in the countryside and our countrymen will innovate more in this regard. I believe there will be more experiments in drone technology and it will have new uses in the near future.
Friends,
Today I invite all the investors of the country and the world to tap similar possibilities in India. This is the right time for India and the world to develop the best drone technology from here. I would appeal to the experts and to the people of the world of technology to expand drone technology as much as possible and take it to as many people as possible. I also call upon the youth of the country to come forward with new start-ups in the field of drones. I am sure together we will play our part in empowering common people with the drone technology. It can also help the police in terms of security. Drones can also be useful in occasions like Kumbh Mela. Drones can provide solutions to the problems of traffic jams. It can be used in so many ways. We need to integrate our systems with these technologies. Today I was watching drones dropping seeds for trees in the forests through bullets. When drones were not there, I did an experiment. I do local experiments. There was no such technology then. When I was the Chief Minister of Gujarat, I found that it was difficult to plant trees in mountains. What did I do? I took the help of those involved in gas balloons. I told them to put seeds in the balloons and release them on the mountains. When the balloons would hit the ground, seeds would scatter. And when the rains come, the seeds would hopefully grow into trees. Today drones are doing the same thing effortlessly. The seeds can be geo-tracked, or whether they are turning into trees or not. We can also monitor forest fires through the use of drones. We can take prompt action even in the event of a small incident. That is we can use drones for imaginary things and expand our systems. I am sure that this Drone Mahotsav will be useful to many from the point of view of curiosity. Moreover, those visiting the exhibition would be prompted to do something new, would attempt to bring changes and try to introduce them to various systems so that we can achieve the technology-driven delivery ultimately. With this belief, I once again wish you all the very best.
Thanks a lot!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.