প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
সমৃদ্ধিৰ বাবে ইণ্ডো-পেচিফিক অৰ্থনৈতিক পৰিকাঠামো সন্দৰ্ভত বিবৃতি
24 MAY 2022 3:42PM by PIB Guwahati
আমি, ভাৰত, অষ্ট্ৰেলিয়া, ব্ৰুনেই দাৰুছালাম, ইণ্ডোনেছিয়া, জাপান, কোৰিয়া গণৰাজ্য, মালয়েছিয়া, নিউজিলেণ্ড, ফিলিপাইনছ, ছিংগাপুৰ, থাইলেণ্ড, আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰ আৰু ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলৰ ভিয়েটনাম, আমাৰ জীৱন্ত আঞ্চলিক অৰ্থনীতিৰ সমৃদ্ধি আৰু বৈচিত্ৰ্যক স্বীকাৰ কৰিছো। আমি এক মুক্ত, নিৰপেক্ষ, সামগ্ৰিক, আন্তঃসংযোগযুক্ত, স্থিতিস্থাপক, সুৰক্ষিত আৰু সমৃদ্ধিশালী ইণ্ডো-পেচিফিক অঞ্চলৰ প্ৰতি এক প্ৰতিশ্ৰুতি বহনক্ষম আৰু সামগ্ৰিক অৰ্থনৈতিক বিকাশ লাভ কৰাৰ সম্ভাৱনা আছে। আমি স্বীকাৰ কৰো যে অঞ্চলটোত আমাৰ অৰ্থনৈতিক নীতিৰ স্বাৰ্থ একেলগে জড়িত হৈ আছে আৰু অংশীদাৰসকলৰ মাজত অৰ্থনৈতিক সম্পৰ্ক গভীৰ কৰাটো নিৰন্তৰ বিকাশ, শান্তি আৰু সমৃদ্ধিৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ।
আমি স্বীকাৰ কৰো যে ক’ভিড-১৯ মহামাৰীয়ে অৰ্থনৈতিক পুনৰুদ্ধাৰ আৰু উন্নতি স্থিতিস্থাপকতা, স্থিৰতা আৰু অন্তৰ্ভুক্তিৰ ওপৰত আধাৰিত হোৱাটো নিশ্চিত কৰিবলৈ একেলগে কাম কৰাৰ আৱশ্যকতাক অংকিত কৰিছে। মহামাৰীটোৱে অৰ্থনৈতিক প্ৰতিযোগিতা আৰু সহযোগিতা শক্তিশালী কৰা আৰু গুৰুত্বপূৰ্ণ যোগান শৃংখলা সুৰক্ষিত কৰাৰ গুৰুত্বৰ ওপৰতো আলোকপাত কৰিছে, লগতে নিয়োজনৰ বিকাশক উৎসাহিত কৰিছে আৰু অৰ্থনৈতিক সুযোগ উন্নত কৰিছে, যাৰ ভিতৰত আছে আমাৰ শ্ৰমিক, মহিলা, মজলীয়া আৰু ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগ, আৰু আমাৰ সমাজৰ আটাইতকৈ দুৰ্বল গোট।
দীৰ্ঘম্যাদী সময়ত, অৰ্থনৈতিক প্ৰতিযোগিতামূলকতা মুখ্যতঃ প্ৰযুক্তিব্যৱহাৰ, উদ্ভাৱনৰ প্ৰচাৰ, ডিজিটেল অৰ্থনীতিত অংশগ্ৰহণ, ন্যায়সংগতভাৱে শক্তি প্ৰণালী পৰিৱৰ্তন আৰু শক্তি সুৰক্ষা প্ৰাপ্ত কৰাৰ সামৰ্থ্যৰ দ্বাৰা নিৰ্ধাৰণ কৰা হ'ব, আৰু জলবায়ু সংকটৰ মোকাবিলা এনেদৰে কৰা হ'ব যিন্যা য়সঙ্গত, সামগ্ৰিক বিকাশ প্ৰস্তুত কৰে আৰু আৰ্থ-সামাজিক কল্যাণ উন্নত কৰে।
ভৱিষ্যতৰ বাবে আমাৰ অৰ্থনীতি প্ৰস্তুত কৰাৰ বাবে, আমি সমৃদ্ধিৰ বাবে ইণ্ডো-পেচিফিক অৰ্থনৈতিক পৰিকাঠামো স্থাপনৰ প্ৰক্ৰিয়া আৰম্ভ কৰিছো।
এই পৰিকাঠামোৰ উদ্দেশ্য হৈছে আমাৰ অৰ্থনীতিৰ বাবে স্থিতিস্থাপকতা, স্থিৰতা, সামগ্ৰিকতা, অৰ্থনৈতিক বিকাশ, নিৰপেক্ষতা আৰু প্ৰতিযোগিতামূলকতা আগবঢ়োৱা। এই পদক্ষেপৰ জৰিয়তে আমি অঞ্চলটোৰ ভিতৰত সহযোগিতা, স্থিৰতা, সমৃদ্ধি, উন্নয়ন আৰু শান্তিত অৰিহণা যোগোৱাৰ লক্ষ্য ৰাখিছো।
এই পৰিকাঠামোৰ উদ্দেশ্য হৈছে আমাৰ অৰ্থনীতিৰ বাবে স্থিতিস্থাপকতা, স্থিৰতা, সামগ্ৰিকতা, অৰ্থনৈতিক বিকাশ, নিৰপেক্ষতা আৰু প্ৰতিযোগিতামূলকতা আগবঢ়োৱা। এই পদক্ষেপৰ জৰিয়তে আমি অঞ্চলটোৰ ভিতৰত সহযোগিতা, স্থিৰতা, সমৃদ্ধি, উন্নয়ন আৰু শান্তিত অৰিহণা যোগোৱাৰ লক্ষ্য ৰাখিছো।
আমি অতিৰিক্ত ইণ্ডো-পেচিফিক অংশীদাৰসকলৰ অংশগ্ৰহণক আমন্ত্ৰণ জনাইছো যি অঞ্চলটোৰ বাবে আমাৰ লক্ষ্য, আগ্ৰহ আৰু উচ্চাকাংক্ষাভাগী। আমি আমাৰ পৰিকাঠামো অংশীদাৰসকলৰ সৈতে এনেদৰে সহযোগিতা কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ যি কাৰিকৰী সহায় আৰু ক্ষমতা নিৰ্মাণৰ গুৰুত্ব স্বীকাৰ কৰে, আমাক এক নমনীয় দৃষ্টিভংগী বজাই ৰাখিবলৈ অনুমতি দিয়ে, আৰু আমাৰ লোকসকলৰ বাবে প্ৰকৃত লাভালাভ প্ৰদান কৰে।
আজি আমি নিম্নলিখিত স্তম্ভসমূহৰ ওপৰত ভৱিষ্যতৰ আলোচনাৰ দিশত সামূহিক আলোচনা আৰম্ভ কৰিছো। পৰিকাঠামো অংশীদাৰসকলে এই লক্ষ্যবোৰ প্ৰাপ্ত কৰাৰ বাবে অৰ্থনৈতিক সহযোগিতা শক্তিশালী কৰাৰ বিভিন্ন উপায়ৰ ওপৰত এনে আলোচনাত জড়িত হ'ব, আৰু আমি অন্যান্য আগ্ৰহী ইণ্ডো-পেচিফিক অংশীদাৰসকলক আমাৰ সৈতে যোগদান কৰিবলৈ আমন্ত্ৰণ জনাইছো।
বাণিজ্য: আমি উচ্চ মানদণ্ডৰ, সামগ্ৰিক, মুক্ত আৰু নিৰপেক্ষ বাণিজ্য প্ৰতিশ্ৰুতি গঢ়ি তুলিব বিচাৰো আৰু বাণিজ্য আৰু প্ৰযুক্তি নীতিত নতুন আৰু সৃজনশীল দৃষ্টিভংগী বিকশিত কৰিব বিচাৰো যি অৰ্থনৈতিক কাৰ্যকলাপ আৰু বিনিয়োগত ইন্ধন যোগোৱা, বহনক্ষম আৰু সামগ্ৰিক অৰ্থনৈতিক বিকাশত সহায় কৰা, আৰু শ্ৰমিক আৰু গ্ৰাহকসকলক লাভান্বিত কৰা এক বিস্তৃত উদ্দেশ্য আগবঢ়ায়। আমাৰ প্ৰচেষ্টাত ডিজিটেল অৰ্থনীতিত সহযোগিতা অন্তৰ্ভুক্ত আছে, কিন্তু সীমাবদ্ধ নহয়।
যোগান শৃংখলা: আমি আমাৰ যোগান শৃংখলাবোৰত স্বচ্ছতা, বৈচিত্ৰ্য, নিৰাপত্তা আৰু স্থিৰতা উন্নত কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ যাতে সেইবোৰ অধিক স্থিতিস্থাপক আৰু সুসংহত হয়। আমি সংকট সঁহাৰি ব্যৱস্থাৰ সমন্বয় কৰিব বিচাৰো; ব্যৱসায়ৰ ধাৰাবাহিকতা ভালদৰে নিশ্চিত কৰাৰ বাবে ব্যাঘাতৰ প্ৰভাৱবোৰ ভালদৰে প্ৰস্তুত আৰু হ্ৰাস কৰিবলৈ সহযোগিতা সম্প্ৰসাৰিত কৰা; লজিষ্টিক দক্ষতা আৰু সমৰ্থন উন্নত কৰা; আৰু মুখ্য কেঁচা আৰু সংসাধিত সামগ্ৰী, অৰ্ধপৰিবাহী, গুৰুত্বপূৰ্ণ খনিজ, আৰু পৰিষ্কাৰ শক্তি প্ৰযুক্তিৰ প্ৰৱেশাধিকাৰ নিশ্চিত কৰিব।
পৰিষ্কাৰ শক্তি, ডিকাৰ্বনাইজেছন আৰু আন্তঃগাঁথনি: আমাৰ পেৰিছ চুক্তিৰ লক্ষ্য আৰু আমাৰ জনসাধাৰণ আৰু শ্ৰমিকসকলৰ জীৱিকাৰ সহায়ৰ প্ৰচেষ্টাৰ সৈতে সংগতি ৰাখি, আমি আমাৰ অৰ্থনীতিক কাৰ্বনমুক্ত কৰিবলৈ আৰু জলবায়ুৰ প্ৰভাৱৰ প্ৰতি স্থিতিস্থাপকতা গঢ়ি তুলিবলৈ পৰিষ্কাৰ শক্তি প্ৰযুক্তিৰ বিকাশ আৰু প্ৰয়োগ ত্বৰান্বিত কৰাৰ পৰিকল্পনা কৰিছো। ইয়াৰ ভিতৰত আছে প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা গভীৰ কৰা, বিত্ত সংগ্ৰহ কৰা, ৰেহাইমূলক বিত্ত সহ, আৰু বহনক্ষম আৰু দীৰ্ঘম্যাদী আন্তঃগাঁথনিৰ বিকাশত সহায় কৰি আৰু কাৰিকৰী সহায় প্ৰদান কৰি প্ৰতিযোগিতামূলকতা উন্নত কৰাৰ আৰু সংযোগ বৃদ্ধি কৰাৰ উপায় বিচৰা।
কৰ আৰু দুৰ্নীতি বিৰোধী: আমি ইণ্ডো-পেচিফিক অঞ্চলত কৰ ফাঁকি আৰু দুৰ্নীতি নিয়ন্ত্ৰণৰ বাবে বিদ্যমান বহুপাক্ষিক দায়বদ্ধতা, মানদণ্ড আৰু চুক্তিঅনুসৰি কাৰ্যকৰী আৰু শক্তিশালী কৰ, মানি লণ্ডাৰিং বিৰোধী, আৰু উৎকোচ বিৰোধী ব্যৱস্থা প্ৰণয়ন আৰু প্ৰয়োগ কৰি নিৰপেক্ষ প্ৰতিযোগিতাৰ প্ৰচাৰ কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। ইয়াত অন্তৰ্ভুক্ত আছে দক্ষতা ভাগ বতৰা কৰা আৰু দায়বদ্ধ আৰু স্বচ্ছ প্ৰণালীআগবঢ়োৱাৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় ক্ষমতা নিৰ্মাণত সহায় কৰাৰ উপায় বিচৰা।
আঞ্চলিক অৰ্থনৈতিক সংযোগ আৰু একত্ৰীকৰণৰ লক্ষ্যৰে আমি আমাৰ অংশীদাৰী স্বাৰ্থক আগবঢ়াই নিয়াৰ বাবে অংশীদাৰসকলৰ মাজত পৰামৰ্শৰ ওপৰত আধাৰিত কৰি সহযোগিতাৰ অতিৰিক্ত ক্ষেত্ৰসমূহ চিনাক্ত কৰা অব্যাহত ৰাখিছো। আমি আমাৰ অৰ্থনীতিসমূহৰ মাজত বাণিজ্য, বাণিজ্য আৰু বিনিয়োগৰ প্ৰবাহ বৃদ্ধি কৰাৰ বাবে যুটীয়াভাৱে অনুকূল পৰিৱেশ সৃষ্টি কৰাৰ বাবে আৰু আমাৰ সংযুক্ত বজাৰত আমাৰ শ্ৰমিক, কোম্পানী আৰু লোকসকলৰ বাবে মানদণ্ড আৰু সুযোগ প্ৰাপ্তি বৃদ্ধি কৰাৰ বাবে আশাবাদী।

Prime Minister's Office
Statement on Indo-Pacific Economic Framework for Prosperity
24 MAY 2022 3:42PM by PIB Delhi
We, the India, Australia, Brunei Darussalam, Indonesia, Japan, Republic of Korea, Malaysia, New Zealand, Philippines, Singapore, Thailand, United States and Vietnam of the Indo-Pacific region, acknowledge the richness and the diversity of our vibrant regional economy. We share a commitment to a free, open, fair, inclusive, interconnected, resilient, secure, and prosperous Indo-Pacific region that has the potential to achieve sustainable and inclusive economic growth. We acknowledge our economic policy interests in the region are intertwined, and deepening economic engagement among partners is crucial for continued growth, peace, and prosperity.
We recognize the COVID-19 pandemic has underscored the imperative of working closely together to ensure that economic recovery and advancement are grounded in resilience, sustainability, and inclusivity. The pandemic has also emphasized the importance of strengthening economic competitiveness and cooperation and securing critical supply chains, while stimulating job growth and improving economic opportunities, including for our workers, women, medium- and small-enterprises, and our societies’ most vulnerable groups.
In the long term, economic competitiveness will be largely defined by our ability to harness technology, promote innovation, participate in the digital economy, justly transition energy systems and achieve energy security, and tackle the climate crisis in a manner that produces equitable, inclusive growth and improves socio-economic welfare.
In order to prepare our economies for the future, we are launching the process to establish the Indo-Pacific Economic Framework for Prosperity.
This framework is intended to advance resilience, sustainability, inclusiveness, economic growth, fairness, and competitiveness for our economies. Through this initiative, we aim to contribute to cooperation, stability, prosperity, development, and peace within the region.
We invite participation from additional Indo-Pacific partners that share our goals, interests, and ambitions for the region. We are committed to collaborating with our framework partners in a manner that acknowledges the importance of technical assistance and capacity building, allows us to maintain a flexible approach, and delivers tangible benefits for our peoples.
Today, we launch collective discussions toward future negotiations on the following pillars. Framework partners will be engaging in such discussions on various ways to strengthen economic cooperation to achieve these goals, and we invite other interested Indo-Pacific partners to join us.
Trade: We seek to build high-standard, inclusive, free, and fair trade commitments and develop new and creative approaches in trade and technology policy that advance a broad set of objectives that fuels economic activity and investment, promotes sustainable and inclusive economic growth, and benefits workers and consumers. Our efforts include, but are not limited to, cooperation in the digital economy.
Supply Chains: We are committed to improving transparency, diversity, security, and sustainability in our supply chains to make them more resilient and well-integrated. We seek to coordinate crisis response measures; expand cooperation to better prepare for and mitigate the effects of disruptions to better ensure business continuity; improve logistical efficiency and support; and ensure access to key raw and processed materials, semiconductors, critical minerals, and clean energy technology.
Clean Energy, Decarbonization, and Infrastructure: In line with our Paris Agreement goals and efforts to support the livelihood of our peoples and workers, we plan to accelerate the development and deployment of clean energy technologies to decarbonize our economies and build resilience to climate impacts. This involves deepening cooperation on technologies, on mobilizing finance, including concessional finance, and on seeking ways to improve competitiveness and enhance connectivity by supporting the development of sustainable and durable infrastructure and by providing technical assistance.
Tax and Anti-Corruption: We are committed to promoting fair competition by enacting and enforcing effective and robust tax, anti-money laundering, and anti-bribery regimes in line with existing multilateral obligations, standards, and agreements to curb tax evasion and corruption in the Indo-Pacific region. This involves sharing expertise and seeking ways to support capacity building necessary to advance accountable and transparent systems.
We are continuing to identify additional areas of cooperation based on consultations among partners to further our shared interests, with a view to advancing regional economic connectivity and integration. We look forward to jointly creating conducive environments to boost flows of commerce, trade, and investments amongst our economies, and to enhancing standards and access to opportunities for our workers, companies, and peoples in our combined markets.