প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ইন্দো-পেসিফিক ইকনোমিক ফ্রেমৱার্ক ফোর প্রোস্পেরিতীগী মতাংদা থমখিবা ৱারোল
24 MAY 2022 3:42PM by PIB Imphal
ইন্দো-পেসিফিক রিজনগী ভারত, ওস্ত্রেলিয়া, ব্রুনেই দারুস্সলাম, ইন্দিনেসিয়া, জপান, রিপব্লিক ওফ কোরিয়া, মেলেসিয়া, ন্যু জীলেন্দ, ফিল্লিপিন্স, সিঙ্গাপুর, থাইলেন্দ, য়ুনাইতেদ স্তেৎ অমসুং বিয়েৎনাম, ঐখোয়না ঐখোয়গী চাউখ্রে রিজনেসল ইকনোমী অসিগী মমল অমসুং খেন্নবা অসি খঙই। সস্তেনেবল অমসুং ইনক্লুসিব ইকনোমিক গ্রোথ ফংবা ঙম্নবা মতিক-ময়াই লৈবা ফ্রী, ওপন, ফিয়র, ইনক্লুসিব, ইন্তরকন্নেক্তেদ, রিজিলিয়েন্ত, সেক্যুর অমসুং চাউখৎপা ইন্দো-পেসিফিক রিজন অমা ওইহন্নবা ঐখোয়না অমত্তা ওইনা ফিরেপ অমা লৌরি। রিজন অসিদা লৈরিবা ঐখোয়গী ইকনোমিক পোলিতিকেল ইন্তরেস্তশিং অসি মরী লৈনৈ, অমসুং পার্তনরশিংগী মরক্তা ইকনোমিক এঙ্গেজমেন্ত চেৎশিনহনবা হায়বা অসি মখা তানা গ্রোথ, শান্তি লৈনবা অমসুং চাউখৎনবা মরু ওই হায়বা ঐখোয়না খঙই।
কোবিদ-১৯ লাইচৎ অসিনা ইকনোমিক রিকভরী অমসুং এদভান্সমেন্ত অসি রিজিলিয়েন্স, সস্তেনেবিলিতী অমসুং কনক্লুসিবিতীগী মখাদা থম্বা ঙম্না পুন্না থবক তৌমিন্নবা তঙাই ফদে হায়বা তাকপীখি হায়বা ঐখোয়না খঙই। লাইচৎ অসিনা ইকনোমিক কম্পিতিতিবনেস অমসুং কোওপরেসন মপাঙ্গল কনখৎহনবা অমসুং ক্রিতিকেল সপ্লাই চেনশিং সেক্যুর তৌবগী মরু ওইবা অদু খঙহনখি অমরোমদা ঐখোয়গী শিন্মীশিং, নুপীশিং, মিদিয়ম- অমসুং স্মোল- এন্তর্প্রাইসশিং অমসুং ঐখোয়গী খুন্নাইগী খ্বাইদগী অৱাবা মায়োক্নরিবা কাংলুপশিং য়াওনা জোব গ্রোথ স্তিম্যুলেৎ তৌরি অমসুং শেন্মীৎলোনগী খুদোংচাবশিং হেনগৎহল্লি।
তুং কোইনা য়েংলকপদা ইকনোমিক কম্পিতিতিবনেস অসি তেক্নোলোজী শীজিন্নবা ঙম্বা, ইনোবেসন প্রমোৎ তৌবা ঙম্বা, দিজিতেল ইকনোমীদা শরুক য়াবা, অফবা ত্রাঞ্জিসন ইনর্জী সিস্তেমশিং অমসুং ইনর্জী সেক্যুরিতী ফংবা ঙম্বা অমসুং ইক্বিতেবক, ইনক্লুসিব গ্রোথ লৈহনবা ঙম্বা মওং অমদা ক্লাইমেৎ ক্রাইসিস লাকশিনবা ঙম্বা অমসুং সোসিও-ইকনোমিক ৱেল্ফিয়র অসিনা মশক তাক্কনি।
তুংলমচৎকীদমক ঐখোয়গী ইকনোমীশিং অসি শেম-শানবা ঐখোয়না ইন্দো-পেসিফিক ইকনোমিক ফ্রেমৱার্ক ফোর প্রোস্পেরিতী লিংখৎনবা থৌওং হৌদোক্লি।
ফ্রেমৱার্ক অসিনা ঐখোয়গী ইকনোমীশিং অসিবু রিজিলিয়েন্স, সস্তেনেবিলিতী, ইনক্লুসিবনেস, ইকনোমিক গ্রোথ, ফিয়রনেস অমসুং কম্পিতিতিবনেস হেনগৎহন্নবা পান্দম থম্মি। থৌরাং অসিগী খুত্থাংদা ঐখোয়না রিজন অসিগী মনুংদা তেংবাং পীনবা, তংদু লৈতানা লৈবা, চাউখৎপা, অমসুং শান্তি লৈনা থম্নবা হোৎনবদা শরুক তম্নবা ঐখোয়না পান্দম থম্মি।
ঐখোয়গী পান্দমশিং, অপাম্বশিং অমসুং রিজন অসিগী মঙলানশিং অসিগা মান্নবা ৱাখল্লোন চেনবা অহেনবা ইন্দো-পেসিফিক পার্তনরশিংসু শরুক য়াবীরক্নবা ঐখোয়না হায়জরি। তেক্নিকেল এসিস্তেন্স অমসুং কেপাসিতী বিল্দিংগী মরু ওইবা খঙবা মওং অমদা ঐখোয়গী ফ্রেমৱার্ক পার্তনরশিংগা লোয়ননা চুংশিন্নরিবা অসিনা ফ্লেক্সিবল এপ্রোচ অমা থম্বদা অমসুং ঐখোয়গী মীয়ামগীদমক তেঞ্জিবল ওইবা কান্নবশিং ফংহনবদা মতেং পাংগনি।
ঙসি, ঐখোয়না মখাদা পীরিবা য়ুম্বীশিং অসিদা তুংগী নেগোসিএসনশিংগী মাইকৈদা চংশিনবা ওইনা কল্লেক্তিব দিস্কসনশিং ঐখোয়না লোঞ্চ তৌরি। ফ্রেমৱার্ক পার্তনরশিংনা পান্দমশিং অসি ফংনবা ইকনোমিক কোওপরেসন মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা তোঙান-তোঙানবা লম্বীশিংদা অসিগুম্বা খন্ন-নৈনবা অসিদা য়াওবীগদবনি অমসুং অতোপ্পা অপাম্বা ইন্দো-পেসিফিক পার্তনরশিংনা য়াওরক্নবা ঐখোয়না হায়জরি।
ত্রেদ: ঐখোয়না হায়-স্তেন্দর্দ, ইনক্লুসিব, ফ্রী অমসুং ফিয়র ত্রেদ কম্মিৎমেন্তশিং শেমগৎনবা অমসুং ত্রেদতা অনৌবা অমদি ক্রিএতিব এপ্রোচশিং দিবেলপ তৌনবা অমসুং শেন্মীৎলোনগী থবক-থৌরম অমসুং ইনভেস্তমেন্ত হেনগৎহল্লিবা, সস্তেনেবল অমসুং ইনক্লুসিব ইকনোমিক গ্রোথ প্রমোৎ তৌরিবা অমসুং শিন্মী অমদু কঞ্জুমরশিংদা কান্নবা পীরিবা পান্দমশিংগী অচৌবা সেৎ অমা চাউখৎহনগদবা তেক্নোলোজী পোলিসী অমা শেম্নবা হোৎনরি।
সপ্লাই চেনশিং: ঐখোয়না হেন্না রিজিলিয়েন্ত অমসুং নীংথিনা ইন্তিগ্রেতেদ ওইহন্নবা ঐখোয়গী সপ্লাই চেনশিং অসিদা ত্রান্সপরেন্সী, দাইভর্সিতী, সেক্যুরিতী অমসুং সস্তেনেবিলিতী হেনগৎহন্নবা হোৎনরি। ঐখোয়না ক্রাইসিস রেস্পোন্স তৌবগী খোঙথাংশিংদা তেংবাং পীননবা; বিজিনেস মখা চত্থনবগীদমক নীংথিনা শেম-শানবা অমসুং অপনবশিং অদুগী শাফুশিং হন্থহন্নবা তেংবাং পীনবা হেনগৎহন্নবা; লোজিস্তিক্স ইফিসিএন্সী অমসুং সপ্পোর্ত হেনগৎহন্নবা অমসুং মরু ওইবা রো অমসুং প্রোসেস মেতরিএলশিং, সেমিকন্দক্তরশিং, ক্রিতিকেল মিনরেলশিং, অমসুং ক্লীন ইনর্জী তেক্নোলোজীগী এক্সেস ফংনবা ঐখোয়না কোওর্দিনেৎ তৌনবা হোৎনরি
ক্লীন ইনর্জী, দিকার্বোনাইজেসন অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচর: পেরিজ এগ্রীমেন্তগী পান্দমশিং অমসুং ঐখোয়গী মীয়াম অমদি শিন্মীশিংগী হিংনবগী লম্বীদা তেংবাং পীনবা লৌখৎলিবা খোঙথাংশিং অসিগা লোয়ননা ঐখোয়গী ইকনোমীশিং দিকার্বোনাইজ তৌনবা ক্লীন ইনর্জী তেক্নোলোজীশিং দিবেলপ অমসুং দিপ্লোই তৌবা অমসুং ক্লাইমেৎ ইম্পেক্তশিং অসিদা রেসিলিয়েন্স ওইহন্নবা শেমগৎনবগী থবক খোঙজেল য়াংশিন্নবা থৌরাং তৌরি। মসিদা তেক্নোলোজীশিংদা, কনসেস্নেল ফাইনান্স য়াওনা ফাইনান্স মোবিলাইজ তৌবদা, অমসুং কম্পিতিতিবনেস হেনগৎহন্নবা লম্বীশিং থীদোকপদা কোওপরেসন পীনবা হেনগৎহনবা অমসুং সস্তেনেবল অমসুং দ্যুরেবল ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপদা মতেং পাংদুনা অমসুং তেক্নিকেল এসিস্তেন্স পীদুনা কন্নেক্তিবিতী হেনগৎহনবা য়াওরি।
তেক্স অমসুং এন্তি-করপ্সন: ঐখোয়না ইন্দো-পেসিফিক রিজন্দা তেক্স ইভেসন অমসুং শেঞ্জা-থুমজা লাকশিন্নবা হৌজিক লৈরিবা মলতিতেলরেল ওব্লিগেসনশিং, স্তেন্দর্দশিং অমসুং য়ান্ন-ৱারোলশিং অসিগী মখাদা কান্নগদবা অমসুং মপাঙ্গল কনবা তেক্স, এন্তি-মনী লোন্দরিং আমসুং এন্তি-ব্রাইবরী রিজমশিং চৎনহন্দুনা অমসুং এনফোর্স তৌদুনা ফিয়র কম্পিতিসন প্রমোৎ তৌনবা হোৎনরি। মসিদা একাউন্তেবল অমসুং ত্রান্সপরেন্ত সিস্তেম অমা ওইহন্নবা তঙাই ফদবা কেপাসিতী বিল্দিং সপ্পোর্ত তৌনবা এক্সপর্তিজ অমসুং পাম্বৈশিং শিয়র তৌবা য়াওরি।
রিজনেল ইকনোমিক কন্নেক্তিবিতী অমসুং ইন্তিগ্রেসন হেনগৎহন্নবা ৱাখল্লোন অমগা লোয়ননা ঐখোয়গী শিয়র ইন্তরেস্তশিং অসি হেনগৎহন্নবা পার্তনরশিংগী মরক্তা পাঙথোকপা খন্ন-নৈনবশিংদা য়ুম্ফম ওইরগা কোওপরেসন পীনবগী অহেনবা লমশিং খঙদোক্কনি। ঐখোয়গী ইকনোমীশিংগী মরক্তা কম্মর্স, ত্রেদ অমসুং ইনভেস্তমেন্তশিংগী ফ্লোশিংদা শাহৌ পীনবা অমসুং ঐখোয়গী কম্বাইন্দ মার্কেৎশিংদা লৈরিবা ঐখোয়গী শিন্মীশিং, কম্পনীশিং অমসুং মীয়ামগীদমক খুদোংচাবশিংগী স্তেন্দর্দশিং অমসুং এক্সেস হেনগৎহন্নবা কন্দ্যুসিব এনভাইরনমেন্তশিং পুন্না শেমগৎনবা ঐখোয়না মাংদা চংশিল্লি।

Prime Minister's Office
Statement on Indo-Pacific Economic Framework for Prosperity
24 MAY 2022 3:42PM by PIB Delhi
We, the India, Australia, Brunei Darussalam, Indonesia, Japan, Republic of Korea, Malaysia, New Zealand, Philippines, Singapore, Thailand, United States and Vietnam of the Indo-Pacific region, acknowledge the richness and the diversity of our vibrant regional economy. We share a commitment to a free, open, fair, inclusive, interconnected, resilient, secure, and prosperous Indo-Pacific region that has the potential to achieve sustainable and inclusive economic growth. We acknowledge our economic policy interests in the region are intertwined, and deepening economic engagement among partners is crucial for continued growth, peace, and prosperity.
We recognize the COVID-19 pandemic has underscored the imperative of working closely together to ensure that economic recovery and advancement are grounded in resilience, sustainability, and inclusivity. The pandemic has also emphasized the importance of strengthening economic competitiveness and cooperation and securing critical supply chains, while stimulating job growth and improving economic opportunities, including for our workers, women, medium- and small-enterprises, and our societies’ most vulnerable groups.
In the long term, economic competitiveness will be largely defined by our ability to harness technology, promote innovation, participate in the digital economy, justly transition energy systems and achieve energy security, and tackle the climate crisis in a manner that produces equitable, inclusive growth and improves socio-economic welfare.
In order to prepare our economies for the future, we are launching the process to establish the Indo-Pacific Economic Framework for Prosperity.
This framework is intended to advance resilience, sustainability, inclusiveness, economic growth, fairness, and competitiveness for our economies. Through this initiative, we aim to contribute to cooperation, stability, prosperity, development, and peace within the region.
We invite participation from additional Indo-Pacific partners that share our goals, interests, and ambitions for the region. We are committed to collaborating with our framework partners in a manner that acknowledges the importance of technical assistance and capacity building, allows us to maintain a flexible approach, and delivers tangible benefits for our peoples.
Today, we launch collective discussions toward future negotiations on the following pillars. Framework partners will be engaging in such discussions on various ways to strengthen economic cooperation to achieve these goals, and we invite other interested Indo-Pacific partners to join us.
Trade: We seek to build high-standard, inclusive, free, and fair trade commitments and develop new and creative approaches in trade and technology policy that advance a broad set of objectives that fuels economic activity and investment, promotes sustainable and inclusive economic growth, and benefits workers and consumers. Our efforts include, but are not limited to, cooperation in the digital economy.
Supply Chains: We are committed to improving transparency, diversity, security, and sustainability in our supply chains to make them more resilient and well-integrated. We seek to coordinate crisis response measures; expand cooperation to better prepare for and mitigate the effects of disruptions to better ensure business continuity; improve logistical efficiency and support; and ensure access to key raw and processed materials, semiconductors, critical minerals, and clean energy technology.
Clean Energy, Decarbonization, and Infrastructure: In line with our Paris Agreement goals and efforts to support the livelihood of our peoples and workers, we plan to accelerate the development and deployment of clean energy technologies to decarbonize our economies and build resilience to climate impacts. This involves deepening cooperation on technologies, on mobilizing finance, including concessional finance, and on seeking ways to improve competitiveness and enhance connectivity by supporting the development of sustainable and durable infrastructure and by providing technical assistance.
Tax and Anti-Corruption: We are committed to promoting fair competition by enacting and enforcing effective and robust tax, anti-money laundering, and anti-bribery regimes in line with existing multilateral obligations, standards, and agreements to curb tax evasion and corruption in the Indo-Pacific region. This involves sharing expertise and seeking ways to support capacity building necessary to advance accountable and transparent systems.
We are continuing to identify additional areas of cooperation based on consultations among partners to further our shared interests, with a view to advancing regional economic connectivity and integration. We look forward to jointly creating conducive environments to boost flows of commerce, trade, and investments amongst our economies, and to enhancing standards and access to opportunities for our workers, companies, and peoples in our combined markets.