প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ক্বাদকী লুচিংবশিংগী অপুনবা ৱারোল
24 MAY 2022 2:50PM by PIB Imphal
ঙসি, ঐখোয়না – ওস্ত্রেলিয়াগী প্রধান মন্ত্রী এন্থোনী অলবানিজ, ভারতকী প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদী, জপানগী প্রধান মন্ত্রী ফুমিও কিশিদা অমসুং য়ুনাইতেদ স্তেৎসকী প্রসিদেন্ত জো বাইদেন – ইনক্লুসিব অমসুং রেসিলিয়েন্ত ওইবা ফ্রী অমসুং ওপন ইন্দো-পেসিফিক অমা ওইহন্নবা ঐখোয়গী ফিরেপ চেৎশিনহন্নবা তোকিওদা মীফম পাঙথোক্লি।
চহি অমগী মমাংদা লুচিংবশিংনা অহানবা ওইনা উনখি। ঙসি তোকিওদা মালেমগী ওইনা শীংনবা মায়োক্নরিবা মতম অসিদা ক্বাদ অসি অফবা ফোর্স অমনি, মসিনা রিজন অসিগী তেঞ্জিবল ওইবা কান্নবশিং ফংহন্নবা হোৎনরি হায়না উৎনবা ঐখোয়গী মরিশুবা মীফম পাঙথোক্লি, অমসুং ইন-পর্সন ওইনা অনিশুবা ওইরি। ঐখোয়গী কোওপরেসন অসিগী অহানবা চহিদা ঐখোয়না পোজিতিব অমসুং প্রেক্তিকেল এজেন্দা অমদা ক্বাদনা কত্থোকখি; অনিশুবা চহিদা ঐখোয়না ৱাশক অসি ঙাক্নবা হোৎনখি, রিজন অসিবু ২১শুবা চহিচাগী হেন্না মপাঙ্গল ওইহল্লি।
কোবিদ-১৯ লাইচৎ অসিনা মালেম পুম্বদা লৈরিবা মীওইবা অমসুং শেন্মীৎলোন্দা মখা তানা চৈথেং পীবগা লোয়ননা লৈবাকশিংগী মরক্তা য়ুনিলেতরেল ওইবা থৌওং চত্থরিবা অমসুং য়ুক্রেন্দা লাইবক থীবা লান থোক্লিবা অসিদা ঐখোয়না খোঙফম চেৎনা লেপ্পি। ঐখোয়না ফ্রীদম, রুল ওফ লো, দেমোক্রেতিক ভেল্যুশিং, সোভরেন্তী অমসুং তেরিতোরিএল ইন্তিগ্রিতী, অকি-অখঙ পীদনা নত্ত্রগা ফোর্স শীজিন্নবা তৌদনবা দিস্প্যুৎশিং শান্তি ওইনা লোইশিনবা, স্তেতস কোদা অহোংবা পুরক্নবা হীরম অমত্তদা হোৎনদবা অমসুং নেবিগেসন অমসুং ওভরফ্লাইৎকী ফ্রীদমগী প্রিন্সিপলশিং অসি ঙাক্না চৎলি, মসি ইন্দো-পেসিফিক রিজন অমসুং মালেমগদা শান্তি ওইনা, তংদু লৈতানা লৈহনবদা অমসুং চাউখৎহনবদা পুম্নমক অসি তঙাই ফদে। ঐখোয়না রিজন অসিদা মসিগী ৱাংমদা প্রিন্সিপলশিং অসি চাউখৎহন্নবা পুন্না হোৎনগনি।
শান্তি ওইনা অমদি তংদু লৈতানা লৈবা
ঐখোয়না য়ুক্রেনগী লান অমসুং হৌজিক চত্থরিবা লাইবক থিবা হ্যুমেনিতরিয়ন ক্রাইসিস অসিদা ঐখোয়না পীরিবা তেংবাং অদু খন্নখৈ অমসুং ইন্দো-পেসিফিক্কীদমক মসিগী ইমপ্লিকেসনশিং অদু য়েংশিনখি। ক্বাদ লুচিংবশিংনা রিজন অসিদা শান্তি ওইনা অমসুং তুংদু লৈতানা লৈনবা হোৎনবদা খোঙফম চেৎনা লেপ্পি। ঐখোয়না ইন্তর্নেস্নেল ওর্দরগী সেন্তরপিচ অসি য়ু.এন. চার্তর, লৈবাক পুম্নমক্কী সোভরেন্তী অমসুং তেরিতোরিএল ইন্তিগ্রিতী ইকাই খুম্নবা য়াওনা ইন্তর্নেস্নেল লোনা ওইরি। ঐখোয়না লৈবাক পুম্নমক্না ইন্তর্নেস্নেল লোগী মতুং ইন্না দিস্প্যুৎশিং অসি শান্তি ওইনা লোইশিন্নবা হায়খি।
ক্বাদনা ফ্রী অমসুং ওপন ইন্দো-পেসিফিক্কী মান্নবা বিজন লৈবা রিজন অসিগী পার্তনরশিংগা কোওপরেসন পীনগনি। ঐখোয়না এ.এস.ই.এ.এন.গী য়ুনিতী অমসুং সেন্ত্রেলিতীদা তেংবাং পীনবা অমসুং ইন্দো-পেসিফিককী এ.এস.ই.এ.এন. আউতলুক প্রেক্তিকেল ওইনা ইমপ্লিমেন্ত তৌনবগী মতাংদা খোঙফম চেৎনা লেপ্পি হায়না ফোঙদোকখি। সেপ্তেম্বর ২০২১দা লাউথোকখিবা ইন্দো-পেসিফিক্কী ই.য়ু. স্ত্রেতেজী ফোর কোওপরেসনগী ই.য়ু.গী জোইন্ত কম্ম্যুনিকেসনবু ঐখোয়না তরাম্না ওকখি অমসুং ইন্দো-পেসিফিক রিজন্দা য়ুরোপিয়ন এঙ্গেজমেন্ত হেনগৎহনখি। ঐখোয়না ইন্তর্নেস্নেল লো মরু ওইনা য়ু.এ. কনভেন্সন্দা য়াওরিবা লো ওফ দি সী (য়ু.এন.সি.এল.ও.এস.) দা য়াওরিবা অসি ঙাক্না চৎনবা অমসুং ইস্ত অমসুং সাউথ চিনা সীশিং য়াওনা মেরিতাইম রুলস-বেজ ওর্দরগী শীংনবশিং অসি কোকহন্নবা নেবিগেসন অমসুং ওভরফ্লাইৎকী ফ্রীদম ঙাক্নবা হোৎনরি। ঐখোয়না স্তেতস কোদা অহোংবা পুরক্নবা অমসুং দিস্প্যুৎ লৈয়া ৱাফ,দা মিলিতরিজেসন তৌবা, খুদোংথিনীংঙাই ওইবা কোস্ত গার্দ ভেসেলশিং অমসুং মেরিতাইম মিলিসিয়া শীজিন্নবা অমসুং অতোপ্পা লৈবাক্কী ওফশোর রিসোর্স মাংহন্নবা হোৎনবা অসিগুম্বা তেন্সন হেনগৎহন্নবা হোৎনরকপা কোইরসিব, প্রোভোকেসতিব নত্ত্রগা য়ুনিলেতরেল ওইবা থৌওংশিংগী মায়োক্না লেপ্পি।
তোঙান্না অমসুং অপুনবা ওইনা ঐখোয়না পেসিফিক আইলেন্দগী লৈবাকশিংগা মখোয়গী ইকনোমিক ফগৎহন্নবা, হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচর মপাঙ্গল কনবা অমসুং এনভাইরনমেন্তেল রিজিলিয়েন্স ওইহন্নবা, মখোয়গী মেরিতাইম সেক্যুরিতী ফগৎহন্নবা অমসুং মখোয়গী ফিশরিজ সস্তেন তৌনবা, সস্তেনেবল ইনফ্রাস্ত্রকচর ফংহন্নবা, এজুকেসনগী খুদোংচাবশিং পীনবা অমসুং লমদম অসিদা খুদোংথিনীংঙাই ওইবা শীংনবশিং পীরিবা ক্লাইমেৎ চেঞ্জকী চৈথেং কোকহন্নবা ঐখোয়গী কোওপরেসন অসি মপাঙ্গল কনখৎহনগনি। ঐখোয়না পেসিফিক আইলেন্দ পার্তনরশিংগী তঙাই ফদবশিং অদু কোকহন্নবা পুন্না থবক তৌগনি। পেসিফিক আইলেন্দস ফোরমগী য়ুনিতী অমসুং পেসিফিক রিজনেল সেক্যুরিতী ফ্রেমৱার্কশিংগীদমক ঐখোয়না তেংবাং পীগনি হায়না অমুক হন্না থাজবা পীরি।
ঐখোয় মশেল অমসুং ঐখোয়গী পার্তনরশিংগী মরক্তা ঐখোয়না য়ুনাইতেদ নেসন্স য়াওনা মলতিলেতরেল ইন্সতিত্যুসনশিংদা ঐখোয়গী পীনরিবা কোওপরেসন অসি মপাঙ্গল কনখৎহনগনি, মসিনা মলতিলেতরেল সিস্তেম অসি রিফোর্ম তৌবা অমসুং রিজিলিয়েন্স ওইবা হেনগৎহন্নবা ঐখোয়গী শিয়র প্রাইওরিতীশিং অদু রিইনফোর্স তৌরি। তোঙান্না অমসুং পুন্না ঐখোয়না ঐখোয়গী মতমদা থেংনবা শীংনবশিং অসি কোকহনগনি, রিজন অসিবু ইনক্লুসিব, ওপন ওইহন্দুনা থমগনি অমসুং য়ুনিভর্সেল রুল অমসুং নোর্মশিং গভর্ন তৌগনি।
ঐখোয়না য়ুনাইতেদ নেসন্স সেক্যুরিতী কাউন্সিল রিজোল্যুসন (য়ু.এন.এস.সি.আর.শিং)গী মখাদা কোরিয়ন পেনিনসুলা মপুং ফানা দেন্যুক্লিয়রাইজেসন তৌনবা অমসুং জাপানগী এবদক্তীশিংগী সমস্যা অসি খুদক্তা ৱারোইশিন পুরকপা মথৌ তাই হায়জরি। য়ু,এন.এস.সি.আর.শিংগী থুগাইদুনা ইন্তর্কন্তিনেন্তেল বেলিস্তিক মিসাইল তেস্ত কয়ামরুম চত্থবা য়াওনা ঐখোয়না নোর্থ কোরিয়াগী বেলিস্তিক মিসাইল দিবেলপমেন্ত অমসুং লোঞ্চশিং দিস্তেবিলাইজ তৌবা অসি য়ানীংদবা ফোঙদোক্লি অমসুং ইন্তর্নেস্নেল কম্ম্যুনিতীনা মসিগী রিজোল্যুসনশিং অসি মপুং ফানা ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা হায়জরি। ঐখোয়না নোর্থ কোরিয়াদা য়ু.এন.এস.সি.আর.শিংগী মখাদা লৈরিবা কাংলোনশিং ঙাক্নবা, প্রভোকেসনশিং চত্থদনবা অমসুং সবস্তেন্তেতিব দাইলোগ তৌনবা হায়জরি।
ঐখোয়না ম্যান্মারদা থোক্লিবা ক্রাইসিস অসি হকচিংন্না য়াংন্নীংদবা ফোঙদোক্লি মসিনা চাউনা হ্যুমেনিতরিয়নগী ওইবা অৱাবা অমসুং রিজনেল স্তেবিলিতীদা শীংনবশিং পীরি। ঐখোয়না ম্যান্মারদা খুদক্তা হিংসা লেপ্নবা, পোলিতিকেল দিতেনী পুম্নমক, ফোরেনরশিং য়াওনা থাদোক্নবা, কনস্ত্রক্তিব দাইলোগ তৌনবা, হ্যুমেনিতরিয়ন এক্সেস ফংহন্নবা অমসুং শান্তি ওইনা দেমোক্রেসীদা হঞ্জিন্নবা হায়জরি। ঐখোয়না এ.এস.ই.এ.এন.না পাইখৎলিবা খোঙথাংশিং অসিদা তেংবাংদুনা ম্যান্মারগী ৱারোইশিন অমা পুরক্নবা খোঙফম চেৎনা লেপ্পি অমসুং এ.এস.ই.এ.এন. চিবরগী স্পেসিএল এনভোইগী থৌদাংবু তরাম্না ওকই। ঐখোয়না এ.এস.ই.এ.এন.গী পোইন্ত মঙাগী কনসেন্সস অদু অথুবদা ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা হায়জরি।
ঐখোয়না তেরোরিজম অমসুং হিংসা তৌবা এক্সত্রিমিজম মখল পুম্নমক অমসুং মসিগী মেনিফেস্তেসনশিং য়ানীংদবা ফোঙদোক্লি অমসুং তেররগী থৌওং চত্থবগী জস্তিফিকেসন অমত্তা তৌরোই। ঐখোয়না তেরোতিস্ত গ্রুপশিংদা তেরোরিস্ত প্রোক্সিশিং শীজিন্নবা অমসুং লোজিস্তিক, ফাইনান্সিএল নত্ত্রগা মিলিতিরী সপ্পোর্ত পীবা য়ান্নীংদে। ঐখোয়না ২৬/১১ মুম্বাই অমসুং পথানকোৎ এতেক্তশিং য়াওনা তেরোরিস্ত এতেক্তশিং অসি য়ান্নীংদে। অতোপ্পা লৈবাক অমা হেক্তদা এতেক্ত চত্থবা নত্ত্রগা তেরোরিস্ত ত্রেন তৌনবা নত্ত্রগা তেরোরিস্ত এতেক্ত চত্থনবা থৌরাং তৌবা নত্ত্রগা শেলগী মতেং পীবদা অফহান তেরিতোরী অসিবু শীজিন্নবা য়াহনদনবা দিমান্দ তৌরিবা য়ু.এন.এস.সি. রিজোল্যুসন ২৫৯৩(২০২১) অসিগীদমক লেপ্পি। ঐখোপয়না এন্তি-মনী লোন্দরিংগী লৈরুবা ইন্তর্নেস্নেল স্তেন্দর্দশিং ঙাকপা অমসুং লৈবাক পুম্নমক্না তেরোরিজমদা ফাইনান্স তৌবা লাকশিন্নবা এফ.এ.তি.এফ.কী রিকম্মেন্দেসনশিংগী মখাদা য়েংশিনবগী মরু ওইবা অদু থমখি। ঐখোয়না গ্লোবেল তেরোরিজমগী মায়োক্তা থেংনবদা ঐখোয়না তেরোরিস্ত গ্রুপ পুম্নমক্কী অমসুং য়ু.এ.এস.সি. রিজ্যোল্যুসন ১২৬৭ (১৯৯৯)গা মরী লৈননা দিজিকনেৎ তৌবা মীওই অমসুং এন্তিতীশিংগী মায়োক্তা পুন্না এক্সন লৌখৎকনি।
কোবিদ-১৯ অমসুং গ্লোবেল হেল্থ সেক্যুরিতী
চহি অনি হেন্না মালেম অসিদা লৈরিবা ঐখোয়গী কম্ম্যুনিতীশিং, প্রজাশিং, হেল্থ ৱার্করশিং অমসুং সিস্তেমশিং অমসুং ইকনোমীশিংদা কোবিদ-১৯গী শাথিরবা শাফুশিং মায়োক্নখি। হেন্না ফবা হেল্থ সেক্যুরিতী শেমগৎনবা অমসুং হেল্থ সিস্তেমশুং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা ৱাখল্লোন অমগা লোয়ননা ক্বাদ লৈবাকশিংনা কোবিদ-১৯ রেস্পোন্সকীদমক মালেমগী ওইনা খোঙথাংশিং পাইখৎপদা মাংজিল থানা হোৎনখি অমসুং হোৎনখিগনি। ঐখোয়না অনৌবা ভেরিএন্তকী মায়োক্তা শেম-শাবা, অমসুং ভেক্সিনশিং, তেস্তশিং, লায়েংশিং চত্থনবা অমসুং খুদোংথিবা খ্বাইদগী ৱাংবা মীওইশিংদা অতোপ্পা মেদিকেল প্রদক্তশিং ফংহন্নবা ৱাখল্লোন অমগা লোয়ননা ভাইরস অসিগী লান্থেংননবা ঐখোয়গী অপুনবা এপ্রোচশিং পাইখৎনবা লেপ্পি।
ঙসি ফাওবদা ক্বাদ পার্তনরশিংনা সরকারগী দোনরশিংগী অপুনবা কন্ত্রিব্যুসনশিং অসিগী চাদা ৪০রোম ওইরিবা য়ু.এস.দি. দোলর বিলিয়ন ৫.২ কোভেক্স এ.এম.সি.দা পুন্না পীনবা ৱাশকখি। ঐখোয়না ইন্দো-পেসিফিকতা য়ামদ্রবদা দোজ মিলিয়ন ২৬৫ রোম য়াওনা দোজ মিলিয়ন ৬৭০ হেন্না পীখিবদা চাউথোকচবা পোকই। কোবিদ-১৯ ভেক্সিনশিংগী গ্লোবেল সপ্লাইদা শীংথানীংঙাই ওইনা পাকথোক চাউথোকপা ঙম্লিবা অসি য়েংলগা ঐখোয়না শাফবা, ইফেক্তিব ওইবা, এফোর্দেবল ওইবা অমসুং ক্বালিতী-এস্যুর্দ কোবিদ-১৯ ভেক্সিনশিং মথৌ তারকপা মতমদা পীনবা ঐখোয়না মখা তানা হোৎনগনি।
ক্বাদ ভেক্সিন পার্তনরশিপকী মখাদা ভারত্তা বাইওলোজিকেল ই ফেসিলিতীদা জে এন্দ জে ভেক্সিন পুথোকপদা অসি হেনগৎলক্লিবা অসি ঐখোয়না তরাম্না ওকই – সস্তেনেবল মেন্যুফেকচরিং কেপাসিতী অসিনা কোবিদ-১৯ অমসুং তুংগী লাইচৎশিংদা মায়োক্নবদা লোং-তর্ম ওইবা কান্নবশিং পীরগনি। হীরম অসিদা ঐখোয়না ভারত্তা পনখ্রিবা ভেক্সিনশিং অসিগী দবল্যু.ঐচ.ও.গী ই.য়ু.এল. এপ্রুবেল পীরকপা ঙাইরি। ঐখোয়না ক্বাদনা কম্বোদিয়া অমসুং থাইলেন্দা দবল্যু.ঐচ.ও.না অয়াবা পীখ্রবা মেক ইন ইন্দিয়া ভেক্সিনশিং দোনেৎ তৌবা লোয়ননা ক্বাদ মেম্বরশিংগী অতোপ্পা ভেক্সিনগা মরী লৈনবা তেংবাং পীবা অসিদা নুংঙাইবা ফাওই অমসুং মসি ঐখোয়গী কোল্লাবোরেসন অসিগী তেঞ্জিবল ওইবা মাইপাকপগী খুদম অমনি।
ঐখোয়না কোবিদ-১৯ রেস্পোন্স অমসুং তুংগী হেল্থ থ্রেৎশিংগী মায়োক্তা শেম শারিবা অনিমক অসিদা মতেং পাংগনি। ঐখোয়গী লৈয়াক মরিনা মালেমদা লৈরিবা লৈবাক ১১৫ হেনবদা য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ২ হেন্নবদা লাস্ত মাইল সপ্পোর্ত পীদুনা তীকা থাদোকপদা মতেং পাংগনি, অমসুং ৱর্ল্দ হেল্থ এসেমব্লীদা চয়োল অসিদা পাঙথোক্কলদবা ক্বাদ-কনভেন্দ ইভেন্ত অমগী খুত্থাংদা ভেক্সিন হেজিতেন্সী অসি কোকহনগনি। “কোবিদ-১৯ প্রাইওরিতাইজ গ্লোবেল এক্সন প্লান ফোর এনহেন্স এঙ্গেজমেন্ত (জি.এ.পি.)”, অমসুং কোভেক্স ভেক্সিন দেলিবরী পার্তনরশিপকী খুত্থাংদা ঐখোয়গী খোঙথাংশিং অসিদা কোওর্দিনেৎ তৌগনি। য়ুনাইতেদ স্তেৎসনা কো-হোস্ত তৌখিবা ২শুবা গ্লোবেল কোবিদ-১৯ সম্মিৎ অসি তরাম্না ওকখি অমসুং মসিদা ফাইনান্সিএল অমসুং পোলিসী কম্মিৎমেন্তশিংদা দোলর বিলিয়ন ৩.২ গালভেনাইজ তৌনবা ক্বাদ মেম্বরশিংনা য়াওশিনখি।
লোং তর্ম ওইনা ঐখোয়না ক্লিনিকেল ত্রাইএলশিং অমসুং জিনোমিক সর্ভিলেন্স অসিগুম্বগী খুত্থাংদা ফাইনান্স অমসুং হেল্থ কোওর্দিনেসন হেনগৎহনবা অসুং হৌজিক চত্থরিবা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী কোওপরেসন হেনগৎহনবা য়াওনা হেন্না ফবা হেল্থ সেক্যুরিতী শেমগৎনবা গ্লোবেল হেল্থ আর্কিতেকচর অমসুং পেন্দেমিক প্রিবেন্সন, প্রিপিয়র্দনেস এন্দ রেস্পোন্স (পি.পি.আর.) মপাঙ্গল কনখৎহনগনি।
য়ু.ঐচ.সি.গী গ্রুপ ওফ ফ্রেন্দসকী মেম্বর ওইনা পি.পি.আর. হেনগৎহন্নবা গ্লোবেল হেল্থ আর্কিতেকচর মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমসুং রিফোর্ম তৌনবা গ্লোবেল লীদরশিপ অসি মাংদা পুখৎকনি অমসুং ২০২৩দা পাঙথোক্কদবা য়ু.ঐচ.সি.গী য়ু.এন. হায় লেবেল মীতিংদা য়ু.ঐচ.সি. প্রমোৎ তৌনবা পুখৎকনি হায়না খোঙফম চেৎনা লেপ্পি।
ইনফ্রাস্ত্রকচর
ঐখোয়না ইন্দো-পেসিফিক রিজন্দা প্রদক্তিবিতী অমসুং প্রোস্পেরিতী লৈহনবদা মরু ওইরিবা ইনফ্রাস্ত্রকচরদা কোওপরেসন চেৎশিনহন্নবা অমত্তা ওইনা লেপ্পি। ঐখোয়না লৈবাক কয়াদা লাইচৎনা হেন্না চৈথেং পীরিবা শেনদোনগী সমস্যাশিং কোকহন্নবা খোঙফম চেৎনা লেপ্পি।
ক্বাদ পার্তনরশিংনা রিজন অসিদা ইনফ্রাস্ত্রকচর দেলিবরী তৌবদা তেংবাংনবা দিকেদ কয়াগী স্কিল অমসুং এক্সপরিয়েন্স পুনশিল্লি। ঐখোয়না পার্তনরশিংগা খুৎশম্নদুনা হোৎনগনি অমসুং রিজন অসিদা লৈরিবা পব্লিক অমসুং প্রাইবেৎ ইনভেস্তমেন্তগী মরক্তা লৈরিবা অহোবা অসি মেনখৎকনি।
ঐখোয়না জি২০ কম্মন ফরেমৱার্ক্কী মখাদা দেব ইস্যু লাকশিন্নবা তেংবাং মথৌ তাবা লৈবাকশিংগী কেপাসিতীশিং হেনগৎহন্নবা থবক তৌগনি অমসুং দেব সস্তেনেবিলিতী অমসুং ত্রান্সপরেন্সী প্রমোৎ তৌনবা “ক্বাদ দেব মেনেজমেন্ত রিসোর্স পোর্তেল”গী খুত্থাংদা মরী লৈনবা লৈবাকশিংগী ফাইনান্স ওথোরিতীশিংগা লোয়ননা থবক তৌগনি।
ঐখোয়না ক্বাদ লীদর্স মীতিংদা লৈবাক মরিগী দিবেলপমেন্ত ফাইনান্স ইন্সতিত্যুসনশিং অমসুং এজেন্সীশিংগী মীফম অসিবু তরাম্না ওকই। ঐখোয়না এক্সপর্তশিংগা লোয়ননা খুৎশম্নদুনা থবক তৌরি, ঐখোয়গী তুলকিৎশিং অমসুং এক্সপর্তিজ অসি ইন্দো-পেসিফিক কন্নেক্ত তৌবদা শীজিন্নগনি।
ঐখোয়না রিজন অসিদা সস্তেনেবল অমসুং ইনক্লুসিবগ্রোথতা শরুক তম্নবা ইন্দো-পেসিফিক্তা লৈরিবা এ.সি.ই.এ.এন. আউতলুক য়ানা রিজন অসিগী প্রাইওরিতীশিং তাক্লিবা ইনর্জীগা মরী লৈনবা ফেসিলিতীশিংদা লৈরিবা দিজাস্তর রিজিলেয়েন্স য়াওনা রিজনেল অমসুং দিজিতেল কন্নেক্তিবিতী, ক্লীন ইনর্জী অমসুং ক্লাইমেৎ রিজিলিয়েন্স অসিগুম্বা লমশিং অসিদা কোল্লাবোরেসন অমদি কমপ্লিমেন্তরী এক্সনশিং হেনগৎহনগনি।
ক্লাইমেৎ
খ্বাইদগী নৌনা আই.পি.সি.সি. রিপোর্তশিংগী মতুং ইন্না ক্লাইমেৎ চেঞ্জ অথুবদা য়েংশিনবা মথৌ তারিবা অসিদা ঐখোয়না পারিস এগ্রীমেন্ত ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা অমসুং সি.ও.পি.২৬কী আউতকমশিং দেলিভর তৌনবা, ইন্দো-পেসিফিকরিজনদা লৈরিবা মরু ওইবা স্তেকহোল্দরশিংদা তেংবাং পীবা, মপাঙ্গল কনখৎহনবা অমসুং পার্তনরশিংগী ক্লাইমেৎ এক্সন হেনগৎহনবা য়াওনা ঐখোয়গী গ্লোবেল এম্বিসন হেনগৎহল্লি।
ঙসি ঐখোয়না “মিতিগেসন” অমসুং “এদাপতেসন” অসিনা থিম অনি ওইহন্দুনা “ক্বাদ ক্লাইমেৎ চেঞ্জ এদাপতেসন এন্দ মিতিগেসন পেকেজ (জক্যু-চেম্প) লোঞ্চ তৌখি। ক্যু-চেম্পতা হৌজিক ক্বাদ ক্লাইমেৎ ৱার্কিং গ্রুপকী মখাদা চত্থরিবা এক্তিবিতীশিং য়াওরি: ক্বাদ লৈবাক্কী ইনপুৎতা শিয়র্দ গ্রী কোরিদোর ফ্রেমৱার্ক অমা ওইহন্নবা পান্দম থম্মিবা গ্রীন শিপ্পিং; নেচরেল গ্যাস সেক্তরদগী ক্লীন হাইদ্রোজেন অমসুং মীথেন ইম্মিসনশিংগী ক্লীন ইনর্জী কোওপরেসন; ক্লীন ইনর্জী স্লাই চেনশিং মপাঙ্গল কনখৎহনবা, সীদনে ইনর্জী ফোরমগী থৌদাং তরাম্না ওকপা; পেসিফিক আইলেন্দ লৈবাকশিংগা লোয়ননা এঙ্গেজমেন্ত স্ত্রেতেজী অমা শেমগৎনবা ক্লাইমেৎ ইনফোর্মেসন সর্ভিসেস; অমসুং কোলিজন ফোর দিজাস্তর রিজিলিয়েন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর (সি.দি.আর.আই.)গী খোঙথাংশিং অসিগী খুত্থাংদা দিজাস্তর অমসুং ক্লাইমেৎ রিজিলিয়েন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর য়ানা দিজাস্তর রিস্ক রিদক্সন।
২০৫০ ফাওবদা নেৎ জিরো ফংবা ঙম্নবা লেজিস্লেসন পাস তৌবা অমসুং অনৌবা, অচৌবা নেস্নেলী দিতর্মাইন্দ কন্ত্রিব্যুসন অমা লোদজ তৌবা অসিয়াওনা ক্লাইমেৎ চেঞ্জকী হেন্না অচৌবা এক্সন পাইখৎনবা অনৌবা ওস্ত্রেলিয়াগী সরকারগী ফিরেপ অসি ঐখোয়না তরাম্না ওকই।
সাইবরসেক্যুরিতী
সোফিস্তিকেতেদ সাইবর থ্রেৎশিংগা লোয়ননা দিজিতেল ৱর্ল্দ চাউখৎলকপা অসিদা ঐখোয়না সাইবরসেক্যুরিতী হেনগৎহন্নবা কল্লেক্তিব এপ্রোচ অমা অথুবদা মথৌ তারিবা অসি খঙই। ফ্রী অমসুং ওপন ইন্দো-পেসিফিক অমগীদমক ক্বদ লীদর্স বিজন অসি ফংহন্নবা থ্রেৎ ইনফোর্মেসন শিয়র তৌদুনা, দিজিতেল্লী ইনেবল প্রদক্ত অমসুং সর্ভিসশিংগী সপ্লাই চেনশিংদা লৈরিবা রিস্কশিং মশক খঙদোকপা ইভাল্যুএৎ তৌবা, হেন্না চাউবা সোফৱেয়র সিস্তেম দিবেলপমেন্ত ইকোসিস্তেম অসিনা য়ুজর পুম্নমক্কী কান্নবা পীনবা অপুনবা পর্চেজিং পাৱর শীজিন্নবগী খুত্থাংদা ঐখোয়গী লৈবাকশিংগী ক্রিতিকেল ইনফ্রাস্ত্রকচরগী দিফেন্স হেনগৎহন্নবা ঐখোয়না হোৎনরি। ক্বাদ পার্তনরশিংনা ক্বাদ সাইবরসেক্যুরিতী পার্তনরশিপ অসিগী মখাদা ইন্দো-পেসিফিক রিজন্দা কেপাসিতী বিল্দিং প্রোগ্রামশিংদা কোওর্দিনেৎ তৌগনি অমসুং লৈবাকশিংদা, ইন্দো-পেসিফিক রিজন্দা লৈরিবা ইন্তর্নেৎ য়ুজর পুম্নমক্তা মতেং পাংনবা অহানবা ক্বাদ সাইবরসেক্যুরিতী দে হৌদোক্কনি।
ক্রিতিকেল অমসুং ইমর্জিং তেক্নোলোজীশিং
ক্বাদনা রিজন অসিগী প্রোস্পেরিতী অমসুং সেক্যুরিতী হেনগথহন্নবা ক্রিতিকেল অমসুং ইমর্জিং তেক্নোলোজী শীজিন্নবদা মীৎয়েং থম্লি। ৫জিগী মফম অমসুং ৫জি হেনবা মফমদা তেলিকম্ম্যুনিকেসন্স সপ্লাইয়র দাইভর্সিতীগী প্রগ প্রপোজেলশিং তরাম্না ওক্লি অমসুং ঐখোয়না ৫জু সপ্লাইয়র দাইবর্সিফিকেসন অমসুং ওপন রানদা অনৌবা মেমোরেন্দন ওফ কোওপরেসন অমা খুৎয়েক পীনবগী খুত্থাংদা ইন্তেরোপেরাবিলিতী অমসুং সেক্যুরিতী হেনগৎহনগনি।
ঐখোয়না ওপন রেন ত্রেক ১.৫ ইভেন্তশিংগী খুত্থাংদা ইন্দস্ত্রীশিংগা ঐখোয়গী এঙ্গেজমেন্ত অসি চেৎশিনহল্লি অমসুং রিজন অসিদা ওপন অমসুং সেক্যুর তেলিকম্ম্যুনিকেসন তেক্নোলোজীশিং দিপ্লোই তৌবদা চুংশিন্ননবা লম্বীশিং পুথোক্লি। ঐখোয়না ক্বাদকী কেপাসিতী অমসুং ভলনেরেবিলিতীশিং অসি গ্লোবেল সেমিকন্দক্তর সপ্লাই চেনশিংদা মেপ তৌরি অমসুং সেমিকন্দক্তরশিদা দাইভর্স অমসুং কম্পিতিতিব মার্কেৎ অমা ফংহন্নবা ঐখোয়গী কমপ্লিমেন্তরী ওইবা পাঙ্গল হেন্না শীজিন্ননবা ৱারেপ লৌখি। সম্মিৎ অসিদা ক্রিতিকেল তেক্নোলোজী সপ্লাই চেনশিংগী কম্মন স্তেৎমেন্ত ওফ প্রিন্সিপলস লোঞ্চ তৌখিবা অসিনা সেমিকন্দক্তর অমসুং অতোপ্পা ক্রিতিকেল তেক্নোলোজীশিংদা ঐখোয়গী কোওপরেসন হেনগৎহনগনি, রিজন অসিদা লৈরিবা তোঙান-তোঙানবা রিস্কশিংগী মায়োক্তা ঐখোয়গী রিজিলিয়েন্ত হেনগৎহন্নবা কোওপরেতিব ফাউন্দেসন অমা পীরি। তেলিকম্ম্যুনিকেসন স্তেন্দর্দাইজেসন ব্যুরো ওফ ইন্তর্নেস্নেল তেলিকম্ম্যুনিকেসন য়ুনিয়ন অসিগুম্বা ইন্তর্নেস্নেল স্তেন্দরদাইজেসন ওর্গনাইজেসনদা ঐখোয়গী কোওপরেসন অসিনা চাউনা খুমাং চাউশিনহনগনি অমসুং অনৌবা ইন্তর্নেস্নেল স্তেন্দর্দস কোওপরেসন নেৎৱার্ক (আই.এস.সি.এন.)গী খুত্থাংদা অসিগুম্বা কোওপরেসন অসি মপাঙ্গল কনখৎহনগনি পান্নরি। কোওপরেসন অসিনা রিজন অসিদা তেক্নোলোজী চাউখৎহনবদা মতেং শোইদনা পাংগনি অমসুং ঐখোয়গী হোরিজন স্কেন্নিং কোওপরেসন অসি মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি।
ক্বাদ ফেল্লোশিপ
ক্বাদকী ওইনা পিপল তু পিপল তাই অসি মরু ওই হায়বা খঙলদুনা ক্বাদ ফেল্লোশিপ অসি ওফিসিএল ওইনা লোঞ্চ তখি মসি হৌজিক এপ্লিকেসন থানবগীদমক হাংদোক্লে। ক্বাদ ফেল্লোশিপ অসিনা ঐখোয়গী লৈবাকশিংদগী চহি খুদিংঈ য়ুনাইতেস স্তেঃতা মহৈরোয় ১০০ পুরি অমসুং মখোয়না এস.তি.ই.এম. ফিল্দশিংদা গ্রেজুএৎ দিগ্রী তম্লি অমসুং মসি সিমিদ ফ্যুচর্সনা য়েংশিল্লি। ক্বাদ ফেল্লোশিপকী অহানবা কল্লাস অসি ২০২৩গী অহুম শুবা ক্বাতরদা মখোয়গী স্তদীজ হৌগনি অমসুং নেক্স-জেনরেসন স্তেম মাইনশিং শেমগৎনবা থাজবা থম্মি।
স্পেস
স্পেসকা মরী লৈনবা এপ্লিকেসনশিং অমসুং তেক্নোলোজীশিং অসিনা ক্লাইমেৎ চেঞ্জ, দিজাস্তর প্রিপিয়র্দনেসন অমসুং রেস্পোন্স অসিগুম্বা কম্মন চেলেঞ্জেস অসি কোকহনবদা শরুক তমগনি। ক্বাদ পার্তনরনা আর্থ ওবজর্ভেসন সেতেলাইৎ দেতা অমসুং এপ্লিকেসনশিং অসিদা পব্লিক এক্সেস তৌবা হেনগৎহল্লগনি। ঐখোয়গী নেস্নেল সেতেলাৎ দেতা রিসোর্সশিংগা লিঙ্ক তৌরিবা “ক্বাদ সেতেলাইৎ দেতা পোর্তেল” অমা পীবা য়াওনা স্পেস-বেজ সিভিল আর্থ ওবজর্ভেসন দেতা শিয়র তৌনবা ঐখোয়না থবক পাইখৎকনি। ঐখোয়না আর্থ ওবজর্ভেসনগী লম য়াওনা স্পেস এপ্লিকেসনশিং দিবেলপ তৌনবা অমসুং রিজন অসিদা লৈরিবা লৈবাকশিংদা সপ্পোর্ত পীনবা পুন্না থবক তৌগনি। ঐখোয়নাস্পেসকী সস্তেনেবল য়ুজ তৌনবা রুল, নোর্ম, গাইদলাইন অমসুং প্রিন্সিপলশীং ঙাক্না চৎকনি অমসুং রিজন অসিদা লৈরিবা লৈবাকশিংদা জোইন্ত ৱার্কশোপশিংগী খুত্থাংদা তেংবাং পীগনি।
মেরিতাইম দোমেন এৱের্নেস অমসুং ঐচ.এ.দি.আর.
ঐখোয়না অনৌবা মেরিতাইম দোমেন এৱার্নেস ইনিসিএতিব অসিবু তরাম্না ওকই, ইন্দো-পেসিফিক পার্তনরশিপ ফোর মেরিতাইম দোমেন এৱের্নেস (আই.পি.এম.দি.এ.) অসিনা হ্যুমেনিতরিয়ন অমসুং নেচরেল দিজাস্তরশিং রেস্পোন্দ তৌনবা রিজনেল পার্তনরশিংগা থবক তৌনবা দিজাইন তৌখি। আই.পি.এম.দি.এ. অসিনা ইন্দো-পেসিফিক নেসনশিংগা তান্নদুনা ইন্দিয়ন ওসিন, সাউথইস্ত এসিয়া অমসুং পেসিফিল আইলেন্দশিংদা রিজনেল ইনফোর্মেসন ফ্যুজন সেন্তরশিংদা তেংবাং পীগনি। আই.পি.এম.দি.এ.দা ক্বাদকী ৱাখল্লোন অদু য়াওরি: রিজন অসি হেন্না স্তেবল অমসুং প্রোস্পেরস ওইহনবদা মতেং পাংগদবা কনক্রিৎ রিজল পীনবা অপুনবা খোঙথাংশিংদা শাহৌ পীবা।
ঐখোয়গী ফিরেপশিং অসি ঙাক্লদুনা মার্চ ৩, ২০২২দা পাঙথোকখিবা ঐখোয়গী ভর্চুএল মীফম অদুগী মতুং ইন্না ঙসি ঐখোয়না “ক্বাদ পার্তনরশিপ ওন হ্যুমেনিতরিয়ন এসিস্তেন্স এন্দ দিজাস্তর রিলিফ (ঐচ.এ.দি.আর.) ইন ইন্দো-পেসিফিক রিজন” এস্তাব্লিশ তৌরে হাবনা লাউথোক্লি। পার্তনরশিপ অসিনা রিজন অসিদা থোকপা দিজাস্তরশিংগী রেস্পোন্দ নীংথীনা তীনবা ঐখোয়গী কোল্লাবোরেসন মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি।
লোইশিনবা
ঙসি ঐখোয়না ফ্রী অমসুং ওপন ইন্দো-পেসিফিক্কী মান্নবা বিজন অমগা লোয়ননা ফন্দামেন্তেল ভেল্যুশিং অমসুং প্রিন্সিপলশিংগী মরু ওইবা অদুদা অমুক হন্না মীৎয়েং চংলি অমসুং রিজন অসিদা তেঞ্জিবল ওইবা কান্নবশিং ফংহন্নবা চোকথবা লৈতনা হোৎনগনি। মসি পাঙথোকপদা ঐখোয়না লুচিংবশিং অমসুং মপাল থৌরমগী মন্ত্রীশিংগী মীফম চাং নাইনা পাঙথোকপা য়াওনা ক্বাদ এক্তিবিতীশিং রিগ্যুলেরাইজ তৌগনি। ওস্ত্রেলিয়ানা য়ুম্বু ওইদুনা ২০২৩দা মথংগী ইন-পর্সন সম্মিৎ পাঙথোক্নবা ঐখোয়না য়ান্নখ্রে।

Prime Minister's Office
Quad Joint Leaders’ Statement
24 MAY 2022 2:50PM by PIB Delhi
Today, we – Prime Minister Anthony Albanese of Australia, Prime Minister Narendra Modi of India, Prime Minister Fumio Kishida of Japan, and President Joe Biden of the United States – convene in Tokyo to renew our steadfast commitment to a free and open Indo-Pacific that is inclusive and resilient.
Just over one year ago, Leaders met for the first time. Today in Tokyo, we convene for our fourth meeting, and our second in person, to demonstrate, at a time of profound global challenge, that the Quad is a force for good, committed to bringing tangible benefits to the region. In our first year of cooperation, we established the Quad’s dedication to a positive and practical agenda; in our second year, we are committed to deliver on this promise, making the region more resilient for the 21st century.
With the COVID-19 pandemic still inflicting human and economic pain around the world, tendencies for unilateral actions among states and a tragic conflict raging in Ukraine, we are steadfast. We strongly support the principles of freedom, rule of law, democratic values, sovereignty and territorial integrity, peaceful settlement of disputes without resorting to threat or use of force, any unilateral attempt to change the status quo, and freedom of navigation and overflight, all of which are essential to the peace, stability and prosperity of the Indo-Pacific region and to the world. We will continue to act decisively together to advance these principles in the region and beyond. We reaffirm our resolve to uphold the international rules-based order where countries are free from all forms of military, economic and political coercion.
Peace and Stability
We discussed our respective responses to the conflict in Ukraine and the ongoing tragic humanitarian crisis, and assessed its implications for the Indo-Pacific. Quad Leaders reiterated our strong resolve to maintain the peace and stability in the region. We underscored unequivocally that the centerpiece of the international order is international law, including the UN Charter, respect for sovereignty and territorial integrity of all states. We also emphasized that all countries must seek peaceful resolution of disputes in accordance with international law.
The Quad is committed to cooperation with partners in the region who share the vision of a free and open Indo-Pacific. We reaffirm our unwavering support for ASEAN unity and centrality and for the practical implementation of ASEAN Outlook on the Indo-Pacific. We welcome the EU’s Joint Communication on the EU Strategy for Cooperation in the Indo-Pacific which was announced in September 2021 and increased European engagement in the Indo-Pacific region. We will champion adherence to international law, particularly as reflected in the UN Convention on the Law of the Sea (UNCLOS), and the maintenance of freedom of navigation and overflight, to meet challenges to the maritime rules-based order, including in the East and South China Seas. We strongly oppose any coercive, provocative or unilateral actions that seek to change the status quo and increase tensions in the area, such as the militarization of disputed features, the dangerous use of coast guard vessels and maritime militia, and efforts to disrupt other countries’ offshore resource exploitation activities.
Individually and collectively, we will further strengthen our cooperation with Pacific island countries, to enhance their economic well being, strengthen health infrastructure and environmental resilience, to improve their maritime security and sustain their fisheries, to provide sustainable infrastructure, to bolster educational opportunities, and to mitigate and adapt to the impacts of climate change, which pose especially serious challenges for this region. We are committed to working together to address the needs of Pacific island partners. We reaffirmed our support for Pacific Islands Forum unity and for Pacific regional security frameworks.
Among ourselves and with our partners, we will deepen our cooperation in multilateral institutions, including at the United Nations, where reinforcing our shared priorities to reform and enhance the resilience of the multilateral system itself. Individually and together, we will respond to the challenges of our time, ensuring that the region remains inclusive, open, and governed by universal rules and norms.
We reaffirm our commitment to the complete denuclearization of the Korean Peninsula, consistent with United Nations Security Council Resolutions (UNSCRs) and also reconfirm the necessity of immediate resolution of the issue of Japanese abductees. We also condemn North Korea’s destabilizing ballistic missile development and launches, including multiple intercontinental ballistic missile tests, in violation of UNSCRs, and call on the international community to fully implement these resolutions. We urge North Korea to abide by all of its obligations under the UNSCRs, refrain from provocations, and engage in substantive dialogue.
We remain deeply concerned by the crisis in Myanmar, which has caused grave humanitarian suffering and posed challenges to regional stability. We continue to call for the immediate end to violence in Myanmar, the release of all political detainees, including foreigners, engagement in constructive dialogue, humanitarian access, and the swift restoration of democracy. We reaffirm our support for ASEAN-led efforts to seek a solution in Myanmar and welcome the role of Special Envoy of the ASEAN Chair. We further call for the urgent implementation of the ASEAN Five Point Consensus.
We condemn unequivocally terrorism and violent extremism in all its forms and manifestations and reiterate that there can be no justification for acts of terror on any grounds whatsoever. We denounce the use of terrorist proxies and emphasize the importance of denying any logistical, financial or military support to terrorist groups which could be used to launch or plan terror attacks, including cross-border attacks. We reiterate our condemnation of terrorist attacks, including 26/11 Mumbai and Pathankot attacks. We also reaffirm UNSC Resolution 2593 (2021), which demands that Afghan territory must never again be used to threaten or attack any country or to shelter or train terrorists, or to plan or finance terrorist attacks. We emphasize the importance of upholding international standards on anti-money laundering and combating the financing of terrorism by all countries, consistent with FATF recommendations. We reaffirm that in our fight against global terrorism, we will take concerted action against all terrorist groups, including those individuals and entities designated pursuant to the UNSC Resolution 1267(1999).
COVID-19 and Global Health Security
For more than two years, the world has grappled with the devastating impacts of COVID-19 – on our communities, citizens, health workers and systems and economies. The Quad countries have led and will continue to lead global efforts for COVID-19 response, with a view to building better health security and strengthening health systems. We commit to adapt our collective approaches to get ahead of the virus with a focus on preparing for new variants, and getting vaccines, tests, treatments, and other medical products to those at highest risk.
To date, the Quad partners have collectively pledged approximately USD $ 5.2 billion to the COVAX AMC, approximately 40 percent of the total contributions from government donors. We are proud to have delivered over 670 million doses, including at least 265 million doses to Indo-Pacific. Noting significant expansion in the global supply of COVID-19 vaccines, we will continue to share safe, effective, affordable and quality-assured COVID-19 vaccines where and when they are needed.
We welcome the progress on the expansion of J&J vaccine production at the Biological E facility in India under the Quad Vaccine Partnership– sustainable manufacturing capacity will yield long-term benefit in the fight against COVID-19 and future pandemics. In this regard, we look forward to the grant of WHO’s EUL approvals regarding the aforementioned vaccines in India. We celebrate the donation by the Quad to Cambodia and Thailand of WHO approved Made in India vaccines, together with Quad members’ other vaccine related support, as an example of tangible achievement of our collaboration.
We will continue to address both the COVID-19 response and preparedness against future health threats. We will accelerate getting shots in arms through last mile support of which over 2 billion USD has been provided in more than 115 countries globally by our four countries, and will also address vaccine hesitancy through a Quad-convened event this week at the World Health Assembly. We will coordinate our efforts including through the "COVID-19 Prioritized Global Action Plan for Enhanced Engagement (GAP),” and COVAX Vaccine Delivery Partnership. We welcome the successful 2nd Global COVID-19 Summit co-hosted by the United States, and joined by the Quad members, which galvanized $3.2 billion in financial and policy commitments. We will strengthen support for economic and social revitalization in the Indo-Pacific region.
In the long term, we will strengthen the global health architecture and pandemic prevention, preparedness and response (PPR) to build better health security, including by enhancing finance and health coordination and bolstering on-going science and technology cooperation, such as through clinical trials and genomic surveillance. Building on existing Quad collaboration, we will enhance our capacity to improve early detection and monitor new and emerging pathogens with pandemic potential, and work to increase resilience to epidemics and pandemics. For the development of new vaccines to prevent and contain infectious diseases, Quad partners have collectively committed $524 million to the next phase of CEPI’s work, accounting for about 50 percent of the total public investors.
We commit, as members of the Group of Friends of UHC, to take global leadership to further strengthen and reform the global health architecture for enhancing PPR and promoting UHC in the lead up to the UN High Level Meeting on UHC to be held in 2023.
Infrastructure
We reaffirmed our shared commitment to deepen cooperation on infrastructure, which is critical to driving productivity and prosperity in the Indo-Pacific region. We also share a commitment to addressing debt issues, which have been exacerbated by the pandemic in many countries.
Quad partners bring decades of skills and experience together to catalyse infrastructure delivery to the region. We are committed to working closely with partners and the region to drive public and private investment to bridge gaps. To achieve this, Quad will seek to extend more than 50 billion USD of infrastructure assistance and investment in the Indo-Pacific, over the next five years.
We will work to strengthen capacities of the countries in need to cope with debt issues under the G20 Common Framework and by promoting debt sustainability and transparency in close collaboration with finance authorities of relevant countries, including through the "Quad Debt Management Resource Portal,” which consists of multiple bilateral and multilateral capacity building assistance.
We also welcome the meeting of the development finance institutions and agencies of the four countries in the margins of the Quad Leaders’ Meeting. We are working closely with experts, our region and each other to link our toolkits and expertise to better connect the Indo-Pacific.
We will further deepen collaboration and pursue complementary actions in identified areas, such as regional and digital connectivity, clean energy, and climate resilience including disaster resilience in energy related facilities that reflect the region’s priorities including ASEAN Outlook on the Indo-Pacific, to contribute to sustainable and inclusive growth in the region.
Climate
Recognizing the urgent need to address climate change as emphasized in the latest IPCC reports, we will steadfastly implement the Paris Agreement and deliver on the outcomes of COP26, accelerating our efforts to raise global ambition, including reaching out to key stakeholders in the Indo-Pacific region and supporting, strengthening, and enhancing climate actions by partners in the region including through mobilizing climate finance, both public and private, and facilitating the research, development, and deployment of innovative technology.
Today, we launch the "Quad Climate Change Adaptation and Mitigation Package (Q-CHAMP)” with "mitigation” and "adaptation” as its two themes. Q-CHAMP includes ongoing activities under the Quad Climate Working Group on: green shipping and ports aiming for a shared green corridor framework building on each Quad country’s input; clean energy cooperation in clean hydrogen and methane emissions from the natural gas sector; strengthening clean energy supply chains, welcoming the contribution of the Sydney Energy Forum; climate information services for developing an engagement strategy with Pacific island countries; and disaster risk reduction, including disaster and climate resilient infrastructure such as the efforts through the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure (CDRI). Its coverage includes new cooperation in clean fuel ammonia, CCUS/Carbon Recycling, cooperation and capacity building support to advance high integrity carbon markets under Article 6 of the Paris Agreement, climate-smart agriculture, knowledge sharing on subnational climate actions, and ecosystem-based adaptation. To make Q-CHAMP tangible, we are committed to expanding our programs, in support of climate actions between our four countries as well as in the Indo-Pacific region. We recognize the immense challenges posed by climate change to the island nations of the Pacific.
We welcome the new Australian Government’s commitment to stronger action on climate change, including through passing legislation to achieve net zero by 2050 and lodging a new, ambitious Nationally Determined Contribution.
Cybersecurity
In an increasingly digital world with sophisticated cyber threats we recognize an urgent need to take a collective approach to enhancing cybersecurity. To deliver on the Quad Leaders’ vision for a free and open Indo-Pacific, we commit to improving the defense of our nations’ critical infrastructure by sharing threat information, identifying and evaluating potential risks in supply chains for digitally enabled products and services, and aligning baseline software security standards for government procurement, leveraging our collective purchasing power to improve the broader software development ecosystem so that all users can benefit. The Quad partners will coordinate capacity building programs in the Indo-Pacific region under the Quad Cybersecurity Partnership, and will initiate the first-ever Quad Cybersecurity Day to help individual internet users across our nations, the Indo-Pacific region, and beyond to better protect themselves from cyber threats.
Critical & Emerging Technologies
The Quad remains focused on harnessing critical and emerging technologies to enhance the prosperity and security of the region. In the area of 5G and beyond 5G, while welcoming the Prague Proposals on Telecommunications Supplier Diversity, we will advance interoperability and security through the signature of a new Memorandum of Cooperation on 5G Supplier Diversification and Open RAN. We are also deepening our engagement with industry, including through Open RAN Track 1.5 events, and exploring ways to collaborate on the deployment of open and secure telecommunications technologies in the region.
We have mapped the Quad’s capacity and vulnerabilities in global semiconductor supply chains and have decided to better leverage our complementary strengths to realize a diverse and competitive market for semiconductors. The Common Statement of Principles on Critical Technology Supply Chains, launched on the occasion of this Summit, advances our cooperation on semiconductors and other critical technologies, providing a cooperative foundation for enhancing our resilience against various risks to the region. Our cooperation in the international standardization organizations, such as the Telecommunication Standardization Bureau of the International Telecommunication Union, has made great progress, and we expect to strengthen such cooperation through the new International Standards Cooperation Network (ISCN). This cooperation will help ensure technology development in the region is guided by our shared democratic values. We continue to strengthen our horizon scanning cooperation following our deepened discussions in biotechnology through our efforts on mapping and a corresponding Track 1.5 and a future focus on quantum technologies. We will convene a business and investment forum for networking with industry partners to expand capital for critical and emerging technologies.
Quad Fellowship
We recognize that people to people ties are the bedrock of the Quad and welcome the official launch of the Quad Fellowship, which is now open for application. The Quad Fellowship will bring 100 students from our countries to the United States each year to pursue graduate degrees in STEM fields, and is administered by Schmidt Futures. The first class of Quad Fellows will begin their studies in the third quarter of 2023, and we look forward to building together a talented cohort of next-generation STEM minds who will lead our countries in cutting-edge research and innovation.
Space
Space-related applications and technologies can also contribute to addressing common challenges such as climate change, disaster preparedness and response, and sustainable uses of oceans and marine resources. Each Quad partner will endeavor to improve public access to Earth observation satellite data and applications. We will work together to create an Earth observation-based monitoring and sustainable development framework. We will endeavor to share space-based civil Earth observation data, along with providing a "Quad Satellite Data Portal” that aggregates links to our respective national satellite data resources. We will work together to develop space applications, including in the area of Earth observations, and provide capacity building support to countries in the region, including with regards to partnering on using space capabilities to respond to extreme precipitation events. We will also consult on rules, norms, guidelines and principles for the sustainable use of space, and extend support to countries in the region through joint workshops including in relation to the UN Committee on the Peaceful Uses of Outer Space (COPUOS) Guidelines for the Long-Term Sustainability of Outer Space Activities.
Maritime Domain Awareness and HADR
We welcome a new maritime domain awareness initiative, the Indo-Pacific Partnership for Maritime Domain Awareness (IPMDA), designed to work with regional partners to respond to humanitarian and natural disasters, and combat illegal fishing. IPMDA will support and work in consultation with Indo-Pacific nations and regional information fusion centers in the Indian Ocean, Southeast Asia, and the Pacific Islands by providing technology and training to support enhanced, shared maritime domain awareness to promote stability and prosperity in our seas and oceans. IPMDA embodies what the Quad stands for: catalyzing our joint efforts towards concrete results that help to make the region more stable and prosperous.
Delivering on our commitment following our virtual meeting on 3 March 2022, we announce today the establishment of the "Quad Partnership on Humanitarian Assistance and Disaster Relief (HADR) in the Indo-Pacific”. This Partnership will further strengthen our collaboration to effectively respond to disasters in the region.
Closing
Today, with a shared vision for a free and open Indo-Pacific, we once again emphasize the importance of fundamental values and principles, and commit to work tirelessly to deliver tangible results to the region. In doing so, we will regularize the Quad activities, including regular meetings by the Leaders and Foreign Ministers. We agree to hold our next in-person summit in 2023 hosted by Australia.