ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଜାପାନର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସହ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବୈଠକ
24 MAY 2022 6:35PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଜାପାନର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମାନ୍ୟବର ଶ୍ରୀ ଫୁମିଓ କିଶିଦାଙ୍କ ସହ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବୈଠକ କରିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିଶିଦା ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ ରାତ୍ରୀ ଭୋଜନର ଆୟୋଜନ କରିଥିଲେ । ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କ ବଢାଇବା ସହିତ କିଛି ଆଞ୍ଚଳିକ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରୀୟ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ସେମାନଙ୍କର ଫଳପ୍ରଦ ମତ ବିନିମୟ ହୋଇଥିଲା ।
ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସହଯୋଗକୁ ଆହୁରି ବଢାଇବାକୁ ଦୁଇ ନେତା ରାଜି ହୋଇଥିଲେ । ସେମାନେ ଏକମତ ହୋଇଛନ୍ତି ଯେ ଖୁବ୍‍ଶୀଘ୍ର ଜାପାନରେ ପରବର୍ତ୍ତୀ ବୈଦେଶିକ ଏବଂ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀସ୍ତରୀୟ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବୈଠକ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇପାରେ ।
ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ବଢୁଥିବା ଅର୍ଥନେତିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ଦୁଇ ନେତା ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି । ସେମାନେ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ ଯେ ସରକାରୀ ଏବଂ ବେସରକାରୀ କ୍ଷେତ୍ରରେ ୫ ଟ୍ରିଲିୟନ ୟେନ ପୁଞ୍ଜି ବିନିଯୋଗ ଏବଂ ଆସନ୍ତା ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଜାପାନରୁ ଭାରତକୁ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପାଇଁ ଥିବା ନିଷ୍ପତ୍ତିକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ଦିଗରେ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ମିଳିତ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଉଚିତ । ଗତି ଶକ୍ତି ପଦକ୍ଷେପ ମାଧ୍ୟମରେ ବ୍ୟବସାୟରେ ସହଜତା, ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନିଆଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଭାରତରେ ଜାପାନ କମ୍ପାନୀଗୁଡିକ ଦ୍ୱାରା ଅଧିକ ପୁଞ୍ଜି ବିନିଯୋଗକୁ ସମର୍ଥନ କରିବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିଶିଦାଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ । ଏହିପରି ବିନିଯୋଗ ସ୍ଥିର ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳା ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ଏବଂ ପାରସ୍ପରିକ ଲାଭଦାୟକ ହେବ । ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଜାପାନ କମ୍ପାନୀଗୁଡିକ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି ଯେ ସେମାନେ ଭାରତରେ ପୁଞ୍ଜି ବିନିଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ୨୪ ଟି ଜାପାନୀ କମ୍ପାନୀ ବିଭିନ୍ନ ପିଏଲ୍‍ଆଇ ଯୋଜନାରେ ସଫଳତାର ସହ ଆବେଦନ କରିଛନ୍ତି ।
ଏହି ଦୁଇ ନେତା ମୁମ୍ବାଇ-ଅହମ୍ମଦାବାଦ ହାଇ ସ୍ପିଡ୍ ରେଳ (ଏମଏଏଚ୍‍ଏସ୍‍ଆର) ପ୍ରକଳ୍ପ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାରେ ଅଗ୍ରଗତି ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ତୃତୀୟ ଦଫାର ଋଣ ପ୍ରଦାନକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି । ଦୁଇ ନେତା ସୂଚନା ଏବଂ ଯୋଗାଯୋଗ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ବଢୁଥିବା ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ଉତ୍‍ଥାପନ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପୀଢିର ଯୋଗାଯୋଗ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ବିକାଶରେ ଦୁଇ ପକ୍ଷର ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ର ମଧ୍ୟରେ ଅଧିକ ସହଯୋଗକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ । ସେମାନେ ୫ଜି, ୫ଜି ବାହାରେ ଏବଂ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଭଳି ଜଟିଳ ଏବଂ ଉଦୀୟମାନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରେ ସହଯୋଗର ସମ୍ଭାବନା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ । ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ ସମେତ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗକୁ ଆହୁରି ମଜୁବୁତ କରିବାକୁ ଦୁଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ ଏବଂ ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ବ୍ୟବସାୟିକ ସହଯୋଗକୁ ଅଧିକ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ ।
ଲୋକଙ୍କ ପାରସ୍ପରିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ଦୁଇ ନେତା ରାଜି ହୋଇଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିଶିଦା କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହିପରି ସଂଯୋଗ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କର ମେରୁଦଣ୍ଡ ହେବା ଉଚିତ । ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ସେମାନେ ର୍ନିଦ୍ଦିଷ୍ଟ କୁଶଳୀ ଶ୍ରମିକ (ଏସ୍‍ଏସ୍‍ଡବ୍ଲ୍ୟୁ) କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନର ଅଗ୍ରଗତି ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ଆହୁରି ବ୍ୟାପକ କରିବାକୁ ରାଜି ହୋଇଥିଲେ । କୋଭାକ୍ସିନ ଏବଂ କୋଭିସିଲ୍ଡ ଟୀକାକରଣ ପ୍ରମାଣପତ୍ର ନେଇ ଭାରତରୁ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଜାପାନରେ ପ୍ରବେଶକୁ ସୁଗମ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଯାତ୍ରା ପ୍ରତିବନ୍ଧକକୁ ଆହୁରି ସହଜ କରିବା ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉଠାଇଛନ୍ତି । ଦୁଇ ନେତା ଏକମତ ହୋଇଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ଉତ୍ତର ପୂର୍ବ ଅଞ୍ଚଳର ବିକାଶକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବାରେ ଭାରତ-ଜାପାନ ଅଧିନିୟମ ପୂର୍ବ ଫୋରମ୍ ଉପଯୋଗୀ ଥିଲା ଏବଂ ବାର୍ଷିକ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଚିହ୍ନଟ କରିଥିବା ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶୀଘ୍ର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତାକୁ ଅପେକ୍ଷା କରିଛନ୍ତି ।
ସମ୍ପ୍ରତି ବିଶ୍ୱ ତଥା ଆଞ୍ଚଳିକ ବିକାଶ ଉପରେ ଦୁଇ ନେତା ମତ ବିନିମୟ କରିଛନ୍ତି । ସେମାନେ ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରରେ ଥିବା ନିଜସ୍ୱ ଆଭିମୁଖ୍ୟରେ ସମ୍ମିଶ୍ରଣକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ କରିବା ସହିତ ଏକ ମୁକ୍ତ, ଖୋଲା ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୂକ୍ତ ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ଅଞ୍ଚଳ ପ୍ରତି ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନଃ ପ୍ରମାଣିତ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ସେମାନେ କ୍ୱାଡର ସମସାମୟିକ ତଥା ଗଠନମୂଳକ ଏଜେଣ୍ଡା ଯଥା ଟିକା, ଛାତ୍ରବୃତ୍ତି, ଜଟିଳ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଅଗ୍ରଗତିକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ ।
ଏହି ଗସ୍ତ ସମୟରେ ତାଙ୍କର ତଥା ତାଙ୍କ ପ୍ରତିନିଧୀଙ୍କ ସଦସ୍ୟଙ୍କ ପ୍ରତି ଆନ୍ତରିକତା ଏବଂ ଆତିଥ୍ୟ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିଶିଦାଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଧନ୍ୟବାଦ ଅର୍ପଣ କରିଛନ୍ତି । ପରବର୍ତ୍ତୀ ବାର୍ଷିକ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ମିଳନୀ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିଶିଦା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କୁ ଜାପାନ ଗସ୍ତରେ ଆସିବାପାଇଁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରିଥିଲେ ଯାହା ଆନନ୍ଦରେ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିଲା ।

Prime Minister's Office
Prime Minister’s meeting with Prime Minister of Japan
24 MAY 2022 6:35PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi held a bilateral meeting today with H.E. Mr. Fumio Kishida, Prime Minister of Japan. PM Kishida also hosted a dinner for PM Modi. They had productive exchange of views on enhancing bilateral relations in various spheres as well as on some regional and global issues.
The two leaders agreed to further enhance bilateral security and defence cooperation, including in the area of defence manufacturing. They concurred that the next 2+2 Foreign and Defence Ministerial Meeting may be held in Japan at the earliest.
The two leaders appreciated the growing economic ties between the two countries. They agreed that both sides should work jointly towards implementing their decision to have 5 trillion yen in public and private investment and financing from Japan to India in the next five years. Prime Minister highlighted the steps taken by Government of India to improve ease of doing business, logistics through Gati Shakti initiative and urged Prime Minister Kishida to support greater investments by Japanese companies in India. Such investments would help in creating resilient supply chains and would be mutually beneficial. In this context, Prime Minister Modi appreciated that Japanese companies were increasing their investments in India and that 24 Japanese companies had successfully applied under the various PLI schemes.
The two leaders noted the progress in implementation of Mumbai-Ahmedabad High Speed Rail (MAHSR) project and welcomed the signing of exchange of notes of the 3rd tranche loan for this project. The two leaders highlighted the increasing importance of information and communication technologies and in this regard agreed to encourage greater collaboration between private sectors of two sides in development of next generation communication technologies. They also discussed possibilities of collaboration in critical and emerging technologies such as 5G, Beyond 5G and semiconductors. The two Prime Ministers also agreed to deepen cooperation in the area of Clean Energy including green hydrogen and, in this regard, encouraged more business to business collaboration.
The two leaders agreed to further boost people-to-people linkages. Prime Minister Kishida noted that such linkages should become the backbone of bilateral relations. In this regard, they took note of the progress in implementation of the Specified Skilled Workers (SSW) programme and agreed to further scale up this programme. Prime Minister Modi raised the issue of further easing of travel restrictions in order to facilitate quarantine free entry into Japan for travellers from India carrying Covaxin and Covishield vaccination certificates. The two leaders concurred that the India-Japan Act East Forum was useful in prioritising development of India’s North East Region, and looked forward to early implementation of various projects which were identified by the two sides during the Annual Summit.
The two leaders exchanged views on recent global and regional developments. They noted the convergences in their respective approaches to the Indo-Pacific and reaffirmed their commitment towards a free, open and inclusive Indo-Pacific region. In this context, they welcomed the progress in the Quad’s contemporary and constructive agenda such as vaccines, scholarships, critical technologies and infrastructure.
Prime Minister Modi thanked Prime Minister Kishida for the warmth and hospitality extended to him and members of his delegation during the visit. PM Kishida extended an invitation to PM Modi to visit Japan for the next Annual Bilateral Summit, which was accepted with pleasure.