ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଓ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ହ୍ୱାଟ୍ସଅପ୍‌ର ମାଇ ଗଭ୍ ହେଲ୍‌ପ ଡେସ୍କରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ନାଗରିକ ପାଇପାରିବେ ଡିଜିଲକର ସେବା
ନାଗରିକମାନେ ଏଣିକି ଡିଜି ଲକର ନଥିପତ୍ର ଯେପରିକି ପ୍ୟାନକାର୍ଡ, ଡ୍ରାଇଭିଂ ଲାଇସେନ୍ସ, ବାହାନ ପଞ୍ଜୀକରଣ ପ୍ରମାଣପତ୍ର ଇତ୍ୟାଦି ଡାଇନଲୋଡ କରିପାରିବେ ।
ହ୍ୱାଟ୍ସଅପ୍‌ରେ ମାଇଁ ଗଭ ହେଲ୍ପ ଡେସ୍କ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ସମ୍ପନ୍ନ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଓ ଜୀବନଯାପନ ଶୈଳୀକୁ ଆହୁରି ଉନ୍ନତ କରିବ
ହ୍ୱାଟ୍ସଅପ୍ ବ୍ୟବହାରକାରୀ କେବଳ ‘ନମସ୍ତେ କିମ୍ବା ହାଇ କିମ୍ବା ଡିଜି ଲକର’କୁ ହ୍ୱାଟ୍ସଅପ ନମ୍ବର +୯୧୯୦୧୩୧୫୧୫୧୫କୁ ପଠାଇ ଚାଟକଟ ବ୍ୟବହାର କରିପାରିବେ
ଡିଜିଟାଲ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତୀକରଣ ଓ ପ୍ରଶାସନିକ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ହ୍ୱାଟ୍ସଅପର ମାଇ ଗଭରେ ଡିଜିଲକର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନାଗରିକ ସେବା ହୋଇପାରିବ
23 MAY 2022 12:01PM by PIB Bhubaneswar
ସରକାରୀ ସେବାକୁ ସହଜଲଭ୍ୟ, ସ୍ୱଚ୍ଛ ଓ ସରଳ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ସ୍ୱରୂପ ମାଇଗଭ୍ ହେଲ୍ପ ଡେସ୍କ ହ୍ୱାଟ୍ସସପ ଜରିଆରେ ଡିଜିଲକର ସେବା ଉପଲବ୍ଧ କରିବା ନିମନ୍ତେ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ସୁବିଧା ଦେଇଛି । ଡିଜିଲକର ଆକାଉଣ୍ଟ ସୃଷ୍ଟି ଓ ବୈଧ କରିବା, ପ୍ୟାନକାର୍ଡ, ଡ୍ରାଇଭିଂ ଲାଇସେନ୍ସ, ଯାନବାହନ ପ୍ରମାଣପତ୍ର ଇତ୍ୟାଦି ଦସ୍ତାବିଜ୍ ଏଣିକି ହ୍ୱାଟ୍ସସପ ଜରିଆରେ ଡାଉନଲୋଡ କରିହେବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ସରକାର ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ ମଧ୍ୟରେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଜୀବନଯାପନକୁ ସହଜ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଆସୁଛି ।
ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ହାତପାଆନ୍ତାରେ ପ୍ରଶାସନ ଓ ସରକାରୀ ସେବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ହ୍ୱାଟ୍ସଅପ୍‌ରେ ମାଇ ଗଭ ହେଲ୍ପ ଡେସ୍କ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ।
ଡିଜିଲକର ସେବା ମାଧ୍ୟମରେ ଏବେ ଦେଶର ନାଗରିକଙ୍କୁ ମାଇ ଗଭ ହେଲ୍ପଡେସ୍କ ଅନେକ ଗୁଡିଏ ସେବା ଉପଲବ୍ଧ କରାଇବ । ଏହି ନୂତନ ସେବା ସହାୟତାରେ ଜନସାଧାରଣ ନିମ୍ନଲିଖିତ ଦସ୍ତାବିଜମାନ ସହଜରେ ସୁରକ୍ଷିତଭାବେ ନିଜ ଘରେ ବସି ପାଇପାରିବେ ।
୧.ପ୍ୟାନକାର୍ଡ
୨, ଡ୍ରାଇଭିଂ ଲାଇସେନ୍ସ
୩. ସିବିଏସ୍‌ଇ ଦଶମ ଶ୍ରେଣୀ ଉତ୍ତୀର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରମାଣପତ୍ର
୪. ଯାନବାହନ ପଞ୍ଜୀକରଣ ପ୍ରମାଣପତ୍ର(ଆରସି)
୫.ଦ୍ୱିଚକିଆ ଗାଡି ବୀମା ପଲିସି
୬. ଦଶମ ଶ୍ରେଣୀ ମାର୍କସିଟ୍‌
୭. ଦ୍ୱାଦଶ ଶ୍ରେଣୀ ମାର୍କସିଟ୍‌
୮. ଡିଜିଲକର ଉପଲବ୍ଧ ଜୀବନ୍ ଓ ଜୀବନ ବିହୀନ ବୀମା ପଲିସି ଦସ୍ତାବିଜ୍
ହ୍ୱାଟ୍‌ଆପ୍ ବ୍ୟବହାରକାରୀମାନେ ଦେଶର ଯେକୌଣସି ସ୍ଥାନରୁ ହ୍ୱାଟ୍ସଅପ ନମ୍ବର +୯୧୯୦୧୩୧୫୧୫୧୫ ଜରିଆରେ କେବଳ ‘ନମସ୍ତେ ହାଏ ବା ଡିଜିଲକର ଲେଖି ଚାଟବଟ ବ୍ୟବହାର କରିପାରିବେ ।
ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୦ରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ମାଇ ଗଭ ହେଲ୍ପଡେସ୍କ (ପୂର୍ବରୁ ମାଇଗଭ କରୋନା ହେଲ୍ପଡେସ୍କଭାବେ ପରିଚିତ) ହ୍ୱାଟସପ ଜରିଆରେ କୋଭିଡ-୧୯ ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀର ମୁକାବିଲା ନିମନ୍ତେ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ନିର୍ଭୁଲ କୋଭିଡ ସମ୍ପର୍କୀୟ ତଥ୍ୟ ପ୍ରଦାନ, ଟୀକାକରଣ, ବୁକିଂ ଓ ଟୀକା ପ୍ରମାଣପତ୍ର ଡାଉନଲୋଡ କରିବା ଦିଗରେ ବ୍ୟବହୃତ ହୋଇ ଆସିଛି ।
ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୮୦ନିୟୁତ ଜନସାଧାରଣ ଏହି ହେଲ୍ପ ଡେସ୍କ ରେ ପହଂଚି ପାରିଥିବାବେଳେ, ୩୩ନିୟୁତରୁ ଅଧିକ ଟିକାକରଣ ପ୍ରମାଣପତ୍ର ଡାଉନଲୋଡ ହୋଇଛି ଓ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ନିୟୁତ ନିୟୁତ ଟିକାକରଣ ପାଇଁ ବୁକିଂ ହୋଇଛି ।
ଡିଜି ଲକର ଭଳି ନୂତନ ସଂଯୋଗ ଫଳରେ ହ୍ୱାଟ୍ସଅପରେ ମାଇ ଗଭ ଚାଟବଟ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ବ୍ୟାପକ ପ୍ରଶାନିକ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇବା ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି । ଏପରିକି ଆବଶ୍ୟକ ସେବା କେବଳ ଡିଜିଟାଲ ମାଧ୍ୟମରେ ପାଇ ହେବ ।
ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ମାଇଁ ଗଭ ହେଲ୍ପ ଡେସ୍କ ଜରିଆରେ ଡିଜିଲକର ସେବା ଉପଲବ୍ଧ କରାଇବା ଦ୍ୱାରା ହ୍ୱାଟ୍ସଅପ ଜରିଆରେ ଏହା ଖୁବ୍ ସରଳ ହୋଇପାରିବ । ଡିଜିଲକରରେ ଦଶକୋଟିରୁ ଅଧିକ ବ୍ୟକ୍ତି ପଞ୍ଜୀକୃତ ହୋଇଥିବା ଓ ଅଦ୍ୟାବଧି ପାଞ୍ଚ ବିଲିୟନ ନଥିପତ୍ର ଜାରି ହୋଇଥିବା ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଏହି ହ୍ୱାଟ୍ସଅପ ସେବା କୋଟି କୋଟି ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ଡିଜିଟାଲ ମାଧ୍ୟମରେ ସଶକ୍ତ କରିବ । ଫଳରେ ସେମାନେ ବିନା ବାଧାରେ ବୈଧ ଦସ୍ତାବିଜ ଓ ତଥ୍ୟ ସିଧାସଳଖ ଫୋନରୁ ପାଇପାରିବେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ସେବାପ୍ରଦାନ ଉନ୍ନତି ନେଇ ରଖିଥିବା ଦୂରଦର୍ଶୀ ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ଭିତ୍ତିକରି ଏହି ସେବାକୁ ଜାରି କରାଯାଇଛି ।

Ministry of Electronics & IT
Citizens can now access Digilocker services on the MyGov Helpdesk on WhatsApp
Citizens can now download Digilocker documents such as PAN card, driving license, vehicle registration certificate, among others
MyGov Helpdesk on WhatsApp will further PM Shri Narendra Modi’s vision of Digital India and Ease of Living
WhatsApp users can use chatbot by simply sending ‘Namaste or Hi or Digilocker’ to WhatsApp number +91 9013151515
Digilocker will be an important citizen service offered by MyGov on WhatsApp to help promote digital inclusion and efficient governance
23 MAY 2022 12:01PM by PIB Delhi
In a major initiative to make Government services accessible, inclusive, transparent and simple, MyGov today announced that citizens will now be able to use the MyGov Helpdesk on WhatsApp to access the Digilocker service. This includes creating and authenticating their Digilocker account, downloading documents such as PAN card, driving license, vehicle registration certificate, among others, all on WhatsApp.
Government under the leadership of Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi has been working for “Ease of Living” through Digital India. In this context, the MyGov Helpdesk on WhatsApp is a major step to ensure governance and government services at the fingertips of citizens.
MyGov Helpdesk, will now offer a suite of services for integrated citizen support and efficient governance, starting with Digilocker services. The new service will enable citizens to access the following documents with ease and convenience, from the safety of their homes.
1. PAN card
2. Driving License
3. CBSE Class X Passing Certificate
4. Vehicle Registration Certificate (RC)
5. Insurance Policy - Two Wheeler
6. Class X Marksheet
7. Class XII Marksheet
8. Insurance Policy Document ( Life and Non life available on digilocker)
WhatsApp users across the country can use the chatbot by simply sending ‘Namaste or Hi or Digilocker’ to the WhatsApp number +91 9013151515.
Since its launch in March 2020, the MyGov Helpdesk (earlier known as MyGov Corona Helpdesk) on WhatsApp has served as a critical instrument in fighting Covid-19 pandemic by offering people authentic sources of Covid-related information, along with critical uses like vaccine appointment bookings and vaccine certificate downloads. So far over 80 million people have reached out to the helpdesk, over 33 million vaccine certificates have been downloaded, and millions of vaccination appointments have been booked across the country.
With new additions like Digilocker, the MyGov chatbot on WhatsApp aims to build a comprehensive administrative support system for citizens to access resources and essential services that are digitally inclusive.
Offering Digilocker services on the MyGov Helpdesk is a natural progression and a step towards providing citizens with simplified access to essential services via WhatsApp’s easy and accessible platform. With almost 100 Million+ people already registered on Digilocker and 5 Billion+ documents issued till date, the service on WhatsApp will digitally empower millions by helping them access authentic documents and information, right from within their phones. This is in line with the vision of PM Shri Narendra Modi to streamline and improve delivery of public services.”