ଖାଉଟି ବ୍ୟାପାର, ଖାଦ୍ୟ ଓ ସାଧାରଣ ବଣ୍ଟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଖାଉଟି ଅଭିଯୋଗ ସବୁକୁ ତୁରନ୍ତ ବିଚାର କରି ଶୀଘ୍ର ନ୍ୟାୟ ଦେବାକୁ ଜିଲ୍ଲା, ରାଜ୍ୟ ଓ ଜାତୀୟ କମିଶନଙ୍କୁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ପରାମର୍ଶ
କୌଣସି ଖାଉଟି ମାମଲାର ଶୁଣାଣି ଉପରେ ଏକ ମାସରୁ ଅଧିକ କାଳ ରହିତାଦେଶ ଜାରି ନ କରିବାକୁ କହିଲେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର
ଖାଉଟି ବ୍ୟାପାର ବିଭାଗ ପକ୍ଷରୁ ଏହି ମର୍ମରେ ସବୁ ରାଜ୍ୟର ମୁଖ୍ୟ ସଚିବ ଓ ସମସ୍ତ ଖାଉଟି କମିଶନଙ୍କୁ ପଠାଗଲା ଚିଠି
ଇ-ଦାଖିଲ ପୋର୍ଟାଲରେ ଅଭିଯୋଗ ଦାଏର କରିବାକୁ ଖାଉଟିମାନଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ ଦିଆଗଲା ପରାମର୍ଶ
20 MAY 2022 4:00PM by PIB Bhubaneswar
ଖାଉଟିଙ୍କ ଅଭିଯୋଗର ତ୍ୱରିତ ଶୁଣାଣି କରି ନ୍ୟାୟ ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଖାଉଟି ବ୍ୟାପାର ବିଭାଗ ପକ୍ଷରୁ ଜାତୀୟ, ରାଜ୍ୟ ଓ ଜିଲ୍ଲା ଖାଉଟି କମିଶନ୍ ରେଜିଷ୍ଟ୍ରାର ଓ ଅଧ୍ୟକ୍ଷମାନଙ୍କୁ ପତ୍ର ଲେଖାଯାଇଛି । କୌଣସି ଅଭିଯୋଗ ଉପରେ ଏକମାସରୁ ଅଧିକ କାଳ ଶୁଣାଣି ମୁଲତବୀ ନ ରଖିବାକୁ ଏହି ପତ୍ରରେ ଲେଖାଯିବା ସହିତ ସମ୍ପୃକ୍ତ କମିଶନମାନ ଖାଉଟି ସୁରକ୍ଷା ଆଇନ ୨୦୧୯ରେ ଧାର୍ଯ୍ୟ ମାମଲା ଶୁଣାଣି ଓ ରାୟ ପ୍ରକାଶ ସଂକ୍ରାନ୍ତ ସମୟ ସୀମାକୁ ପାଳନ କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି ।
ଏଥିରେ ଆହୁରି କୁହାଯାଇଛି ଯେ କୌଣସି ଅଭିଯୋଗର ଶୁଣାଣି କରି ବିବାଦର ସମାଧାନ କରିବାରେ ରହିତାଦେଶ ଅନୁରୋଧକୁ ଗ୍ରହଣ କରି ଦୁଇମାସରୁ ଅଧିକ ସମୟ ବିଳମ୍ବ କଲେ ସେଥିପାଇଁ ସ୍ଥଗିତାଦେଶକୁ ମୁଲତବୀ ପାଇଁ ଆବେଦନକାରୀଙ୍କ ଉପରେ ଜରିମାନା ଲାଗୁ କରିବାକୁ କମିଶନ ବିଚାର କରିପାରିବେ ।
ବିଭାଗର ସଚିବ ରୋହିତ କୁମାର ସିଂହ ତାଙ୍କ ଚିଠିରେ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ କମିଶନ ସମୂହ ଆବେଦନକାରୀ ଖାଉଟିଙ୍କୁ ସ୍ୱଳ୍ପ ଖର୍ଚ୍ଚରେ, ଜଞ୍ଜାଳମୁକ୍ତ ଭାବେ ତୁରନ୍ତ ନ୍ୟାୟ ପ୍ରଦାନ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବା ଉଚିତ । ଏହି ଚିଠିରେ ଆହୁରି କୁହାଯାଇଛି ଯେ ଆବେଦନକାରୀ ଖାଉଟିଙ୍କ ପ୍ରତିପକ୍ଷ ବାରମ୍ବାର ମାମଲାର ଶୁଣାଣି ଉପରେ ରହିତାଦେଶ ଓ ଶୁଣାଣୀ ମୁଲତବୀ ପାଇଁ କମିଶନଙ୍କ ଅନୁମତି ମାଗୁଛନ୍ତି ଓ ସେମାନଙ୍କୁ ଏହା ମିଳୁଛି ମଧ୍ୟ । ଏହା ଫଳରେ ଆବେଦନକାରୀ ଖାଉଟିଙ୍କୁ କେବଳ ତାଙ୍କ ଅଧିକାରରୁ ବଞ୍ଚିତ କରାଯାଇ ନାହିଁ, ସେମାନଙ୍କୁ ନ୍ୟାୟ ମିଳୁନି ଏବଂ ଖାଉଟି ସୁରକ୍ଷା ଆଇନର ଲକ୍ଷ୍ୟ ତଥା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ପୂରଣ ହୋଇପାରୁନାହିଁ । ଅତଏବ ଖାଉଟି କମିଶନ ସମୂହ କୌଣସି ପରିସ୍ଥିତିରେ ଏଣିକି ମାମଲା ବିଚାର ଉପରେ ଧାର୍ଯ୍ୟ ସମୟରୁ ଅଧିକ କାଳ ସ୍ଥଗିତାଦେଶ ନ ଦେବାକୁ ଚିଠିରେ କୁହାଯାଇଛି । ଏଥିରେ ଆହୁରି କୁହାଯାଇଛି ଯେ ଉଭୟଙ୍କ ପକ୍ଷଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ମାମଲାର ଶୁଣାଣିକୁ ସ୍ଥଗିତ ରଖିବାକୁ ଯଦି ଦୁଇଥରରୁ ଅଧିକ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଏ ସେ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଖାଉଟି କମିଶନ ଏକ ପ୍ରତିକାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ସ୍ୱରୂପ ସମ୍ପୃକ୍ତ ପକ୍ଷଙ୍କ ଉପରେ ଜରିମାନା ଲାଗୁ କରିପାରିବେ ।
ଆଇନର ଧାରା ୩୮(୭)ରେ ପ୍ରଦତ୍ତ ଅଭିଯୋଗ ଗ୍ରହଣ ପଦ୍ଧତି ସମ୍ପର୍କରେ ଖାଉଟି କମିଶନ ସମୂହଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟି ଆକର୍ଷଣ କରାଯାଇ ଚିଠିରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ସବୁ ଅଭିଯୋଗଗୁଡିକର ଶୁଣାଣି ଯଥାଶୀଘ୍ର ସମ୍ଭବ କରି ପକ୍ଷଙ୍କୁ ତ୍ୱରିତ ନ୍ୟାୟ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବା ଅପରିହାର୍ଯ୍ୟ । ଏଥିରେ ଆହୁରି କୁହାଯାଇଛି ଯେ ଯେଉଁଠି ଖାଉଟି ସାମଗ୍ରୀର ଟେଷ୍ଟିଂ ଓ ବିଶ୍ଲେଷଣର ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ ସେ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରତିବାଦୀ ପକ୍ଷଙ୍କୁ ନୋଟିସ ମିଳିବାର ତିନିମାସ ମଧ୍ୟରେ ମାମଲାର ଫୈସଲା କରାଯିବା ଉଚିତ । ଯଦି ସାମଗ୍ରୀର ଟେଷ୍ଟିଂ ଓ ବିଶ୍ଳେଷଣର ଆବଶ୍ୟକତା ଥାଏ ତା’ହେଲେ ପାଂଚମାସ ମଧ୍ୟରେ ଏହାର ସମାଧାନ କରିବାକୁ ଚିଠିରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଛି।
ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଖାଉଟି ସୁରକ୍ଷା ଆଇନର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅନୁସାରେ ଯଥେଷ୍ଟ କାରଣ ନ ଥିଲେ ସାଧାରଣଭାବେ କୌଣସି ମାମଲାର ସ୍ଥଗିତାଦେଶ ଦେବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ନାହିଁ । ଯଦି ମାମଲାର ସ୍ଥଗିତାଦେଶ କମିଶନ ଦିଅନ୍ତି ସେଥିପାଇଁ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ କାରଣଗୁଡିକୁ ଲିପିବଦ୍ଧ କରିବାକୁ ନିୟମ ରହିଛି । ଶୁଣାଣୀ ମୁଲତବୀ ଆବେଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ତ୍ରୁଟି ରହିଲେ ଆବଶ୍ୟକସ୍ଥଳେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ପକ୍ଷଙ୍କ ଉପରେ ଜୋରିମାନା ଲାଗୁ କରିବାର ଅଧିକାର କମିଶନଙ୍କର ରହିଛି ।
ଏଠାରେ ସୂଚନାଯୋଗ୍ୟ ଯେ ଆଇନର ଧାରା ୩୮(୨)(ଏ) ଅନୁସାରେ କମିଶନ ଅଭିଯୋଗ ଗ୍ରହଣ କରିବା ପରେ ଏହାର ଏକ ନକଲ ପ୍ରତିପକ୍ଷଙ୍କୁ ପଠାଇ ୩୦ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଏହାର ଜବାବ ରଖିବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେବେ । ଏହି ଜବାବ ଦାଖଲ ସମୟକୁ ବିଶେଷ ପରିସ୍ଥିତିରେ ଅତି ବେଶିରେ ୧୫ଦିନରୁ ଅଧିକ ବଢାଯାଇପାରିବ ନାହିଁ। ସେହିଭଳି ଧାରା ୩୮(୩)(ବି)(୨)ରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ କମିଶନ ପ୍ରମାଣ ଭିତ୍ତିରେ ମାମଲା ଉପରେ ଏକ ତରଫା ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇପାରିବେ । ତେବେ ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯଦି ପ୍ରତିପକ୍ଷ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ତାଙ୍କର ଜବାବ ଦାଖଲ ନ କରନ୍ତି କେବଳ ସେହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକତରଫା ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇପାରିବ ।
ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଚିଠିରେ ନ୍ୟୁ ଇଣ୍ଡିଆ ଆନ୍ସୁରାନ୍ସ ମାମଲାରେ ସୁପ୍ରିମକୋର୍ଟ ସମ୍ବିଧାନପୀଠର ରାୟ ସମ୍ପର୍କରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଛି । ଏହି ବୀମା କମ୍ପାନୀ ବିରୋଧରେ ଏକ ଶୀତଳଭଣ୍ଡାର ସଂସ୍ଥା ଖାଉଟି ମାମଲା ରୁଜୁ କରିଥିଲା ଏବଂ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ଅଦାଲତ ତାହାର ଶୁଣାଣି କରି ୨୦୨୦ ମାର୍ଚ୍ଚ ୪ତାରିଖରେ ଏହି ରାୟ ଦେଇଥିଲେ । ସେଥିରେ କୁହାଯାଇଥିଲା ଯେ ଖାଉଟି କମିଶନ ଅଭିଯୋଗର ଜବାବ ଦାଖଲ କରିବାକୁ ଆଇନ ଅନୁସାରେ ପ୍ରତିପକ୍ଷଙ୍କୁ ୩୦ଦିନର ଧାର୍ଯ୍ୟ ସମୟ ସୀମା ସହିତ ଅତିରିକ୍ତ ୧୫ଦିନର ମହଲତ ବ୍ୟତୀତ ଅଧିକ ସମୟ ଦେଇପାରିବେ ନାହିଁ । ଏହା ଆଇନର ଧାରା ୧୩ରେ ଉଲ୍ଲେଖ ଅଛି । ସୁପ୍ରିମକୋର୍ଟ ସେହି ଏକା ନିୟମ ଅନ୍ୟ ଦୁଇଟି ମାମଲାରେ ପ୍ରୟୋଗ କରିଛନ୍ତି ।
ମୁଖ୍ୟ ସଚିବ ଓ ଖାଉଟି କମିଶନର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମାନଙ୍କୁ ଖାଉଟି ବ୍ୟାପାର ସଚିବ ତାଙ୍କ ଚିଠିରେ ଆହୁରି ଲେଖିଛନ୍ତି ଯେ ଅଭିଯୋଗକାରୀଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ଅର୍ଜି ଇ-ଦାଖିଲ ପୋର୍ଟାଲ ମାଧ୍ୟମରେ ଦାଖଲ କରିବାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ । ସବୁ ରାଜ୍ୟରେ ଇ-ଦାଖିଲ ବ୍ୟବସ୍ଥା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇଛି ଏବଂ ଏଥିରେ ଇ-ନୋଟିସ, କେଶ ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟ ଡାଉନଲୋଡ ଲିଙ୍କ୍‌, ଭର୍ଚ୍ଚୁଆଲ ହିଅରିଂ ଲିଙ୍କ, ପ୍ରତିବାଦୀ ପକ୍ଷଙ୍କ ଲିଖିତ ଜବାବ ଦାଖଲ ବ୍ୟବସ୍ଥା, ପ୍ରତିବାଦ ଫାଇଲିଂ ସୁବିଧା, ଏସ୍‌ଏମ୍‌ଏସ୍‌/ ଇ-ମେଲ ଆଦି ସୁବିଧା ରହିଛି । ଅତଏବ ଇ-ଦାଖିଲ ପୋର୍ଟାଲକୁ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ଖାଉଟିମାନଙ୍କୁ ସଚେତନ କରିବାକୁ କମିଶନମାନେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବାକୁ ଚିଠିରେ କୁହାଯାଇଛି ।
କେନ୍ଦ୍ର ଖାଉଟି ବ୍ୟାପାର ବିଭାଗ ମଧ୍ୟ ଚଳିତମାସ (୩୧.୫.୨୨)ତାରିଖରେ ଏକ ଜାତୀୟ କର୍ମଶାଳା ଆୟୋଜନ କରୁଛନ୍ତି । ଏଥିରେ ଜାତୀୟ, ରାଜ୍ୟ ଓ ଜିଲ୍ଳା ଖାଉଟି କମିଶନର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ, ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ଖାଉଟି କଲ୍ୟାଣ ସଚିବଗଣ ଯୋଗଦେବେ । ଏଥିରେ ଖାଉଟି ଅଭିଯୋଗ ନିରାକରଣ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଅଧିକ ସଫଳ, ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ଓ ଜଞ୍ଜାଳମୁକ୍ତ କରିବାକୁ ଆଲୋଚନା କରାଯିବ ।

Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
Centre nudges District, State and National Commissions not to grant adjournment for more than one month and expedite disposal of consumer complaints
Department of Consumer Affairs issues letter to Chief Secretaries and Consumer Commissions to encourage consumers to file complaints through e-daakhil portal
20 MAY 2022 4:00PM by PIB Delhi
To ensure speedy redressal of consumer complaints, the Department of Consumer Affairs (DoCA) has written to Registrars and Presidents of National, State and District Commissions not to grant adjournment for more than one month to ensure adhering to the timelines provided under the Consumer Protection Act, 2019. In case of any delay in resolving the complaints beyond 2 months due to adjournment requests, the Commission may consider imposing costs on parties.
In his letter, Secretary DoCA, Shri Rohit Kumar Singh has emphasized on inexpensive, hassle free and speedy justice to the consumers. The letter states that frequent and long adjournments not only denies a consumer his right to be heard and seek redressal, but also takes away the spirit of enactment which the legislature intended. Therefore, Consumer Commissions are requested to ensure that in no circumstance adjournment for a long period is provided. Further, in case of more than two requests of adjournment by either parties, Consumer Commissions may, as a measure of deterrence, impose costs on parties.
Drawing attention of the consumer commissions on the procedure on admission of a complaint as provided under Section 38(7) of the Act, the letter emphasizes that every complaint is required to be disposed of as expeditiously as possible and endeavour shall be made to decide the complaint within a period of 3 months from the date of receipt of notice by opposite party where the complaint does not require analysis or testing of commodities and within 5 months if it requires analysis or testing of commodities.
Further, the Act also stipulates that no adjournment shall ordinarily be granted by consumer commissions unless sufficient cause is shown and the reasons for grant of adjournment have been recorded in writing. The commissions are also empowered to make such order as to the costs occasioned by the adjournment.
It may be mentioned that as per Section 38(2)(a) of the Act the commission shall refer a copy of the admitted complaint to the opposite party directing him to give his version of the case within a period of 30 days or such extended period not exceeding 15 days as may be granted by it. Section 38(3)(b)(ii) further provides that the commission may proceed to take ex parte decision, on the basis of evidence, if the opposite party fails to take any action or represent his case within the stipulated time.
In addition, the letter also mentions decision of the Constitution Bench of Supreme Court of India in New India Assurance Company Ltd. Vs. Hilli Multipurpose Cold Storage Private Ltd delivered on 04.03.2020 highlighting that consumer commissions have no power to extend the time for filing the response to the complains beyond the period of 15 days in addition to 30 days as mentioned in Section 13 of the Act. The same decision has been reaffirmed by the Supreme Court in the case of M/s Daddy’s Builders Pvt. Ltd. & Another vs. Manisha Bhargava and Anr. decided on 11.02.2021, and Diamond Exports & Anr vs. United India Insurance Company Limited & Ors decided on 14.12.2021.
The Secretary, DoCA has also written to the Chief Secretaries of all States/UTs and all consumer commissions laying stress on encouraging consumers to file their complaints through e-daakhil portal. In the letter, it has been highlighted that all States/UTs have put in place e-daakhil mechanism which has several features including e-notice, case document download link and virtual hearing link, filing written response by opposite party, filing rejoinder by complainant and alerts via SMS/e-mail. The commissions have been requested to sensitise and encourage consumers to file their grievances through e-daakhil portal.
The Department is also organizing a National Workshop on 31.05.2022 with President and members of National, State and District commissions, as well as Secretary-in-charge of Consumer Affairs in States/U.Ts. to discuss and deliberate on making the dispute redressal mechanism more effective, speedier and hassle-free for consumers.