রাস্ত্রপতিগী লোইশঙ
ভারতকী রাস্ত্রপতি সেন্ত ভিন্সেন্ত এন্দ দি গ্রেনেদাইন্সতা লৈরি; সেন্ত ভিন্সেন্ত এন্দ গ্রেনেদাইন্সকী রাজনিতীগী লুচিংবশিংগা উনখ্রে
সেন্ত ভিন্সেন্ত এন্দ দি গ্রেনেদাইন্সকী হাউস এসেমব্লীগী অখন্নবা মীফমদা ৱা ঙাঙখ্রে; অমদি কিংস্তাউনদা ভারত মচাশিংনা ওকপগী থৌরমদা শরুক য়াখ্রে
মালেমগী হৌজিক ওইরিবা তশেংবা ফীভম উত্থোক্নবগীদমক মালেমগী ইন্সতিত্যুসনশিংদা অওনবা পুরকপা মথৌ তাই: রাস্ত্রপতি কোবিন্দ
ভারত অমসুং সেন্ত ভিন্সেন্ত এন্দ দি গ্রেনেদাইন্সনা খাজনা খোমগৎপদা ঈ-পাউ তাথোক তাশিন তৌবা অমদি তেংবাংনবগী য়ানচে, অমসুং ওল্দ কেল্দর কম্ম্যুনিতী সেন্তর নৌনা শেমজিন শাজিন্নবা এম.ও.য়ু. খুৎয়েক পীনখ্রে
20 MAY 2022 10:43AM by PIB Imphal
ভারতকী রাস্ত্রপতি শ্রী রামনাথ কোবিন্দনা জমাইকা অমসুং সেন্ত ভিন্সেন্ত এন্দ দি গ্রেনেদাইন্স লৈবাক অনিগী খোঙচৎকী অরোইবা তাঙ্কক্তা মে ১৮, ২০২২দা সেন্ত ভিন্সেন্ত এন্দ দি গ্রেনেদাইন্সকী কোনুং ময়োল্লম কিংস্তাউন্দা য়ৌরকখ্রে‍। হন্দক্কী অসিনা লৈবাক অসিদা ভারতকী রাস্ত্রপতিনা চৎপা অহানবা খোঙচৎনি‍। সেন্ত ভিন্সেন্ত এন্দ দি গ্রেনেদাইন্সকী গভর্নর জেনেরেল ঐচ.ই. মিস দেম সুজেন দুগন, প্রধান মন্ত্রী দোক্তর দি ওনরেবল রাল্ফ ই গোন্সাল্বেস অমসুং অতৈ দিগ্নিতরীশিংনা অর্গাইল ইন্তরনেস্নেল এয়র্পোর্ততা রাস্ত্রপতিবু ওকখি‍। মহাক্না এয়রপোর্ত্তা য়ৌখিবদা রাস্ত্রপতিবু গার্দ ওফ ওনর পীখি‍।
ঙরাং (মে ১৯, ২০২২) রাস্ত্রপতিনা মহাক্কী খোঙচৎ গভর্নমেন্ত হাউসতা চত্তুনা গভর্নর জেনেরেল দেম সুজেন দুগন অমসুং প্রধান মন্ত্রী দোক্তর রাল্ফ গোন্সাল্বেসকা উনখি‍। লুচিংবা অনিদুগা উনবা অদুদা রাস্ত্রপতিনা মহাক্কী মফমদা সেন্ত ভিন্সেন্ত এন্দ দি গ্রেনেদাইন্সতা তরাম্না ওকপিবগীদমক মখোয় অনিবু থাগৎপা ফোঙদোকখি‍। ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজী, হকশেল, মহৈ মশিং, লমকোয় অমসুং নাৎকী লমদা অমদি মল্তিলেতরেল ফোরাদাভারত অমসুং সেন্ত ভিন্সেন্ত এন্দ দি গ্রেনেদাইন্সকী মরক্তা তেংবাংনবগী মরী হেন্না কনখৎহন্নবগীদমক মখোয়না খন্নখি‍।
মীফম অদুগী মতুংদা রাস্ত্রপতি কোবিন্দ, গভর্নর জেনেরেল দেম সুজেন দুগন অমসুং প্রধান মন্ত্রী দোক্তর রাল্ফ গোন্সাল্বেসনা খাজনা খোমগৎপদা ঈ-পাউ তাথোক তাশিন তৌবা অমদি তেংবাংনবগী য়ানচে, অমসুং ওল্দ কেল্দর কম্ম্যুনিতী সেন্তর নৌনা শেমজিন শাজিন্নবা এম.ও.য়ু. খুৎয়েক পীনবদা শরুক য়াখি‍।
মতুংদা, রাস্ত্রপতিনা কিংস্তাউনগী বোতনিকেল গার্দেন্দা চত্তুনা ইন্দিয়ন হ্বাইত সেন্দলৱুদ চারা অমা থাখি অমদি ভিন্সেন্ত অমসুং ভারতকী নাৎকী অপুনবা কলচরেল পর্ফোর্মেন্স অমা মীৎয়েঙ তাখি‍।
মথংগী থৌরমদা, রাস্ত্রপতিনা “ইন্দিয়ন অমসুং সেন্ত ভিন্সেন্ত এন্দ দি গ্রেনেদাইন্স – তুৱার্দ্স এন ইনক্লুজিব ৱর্ল্দ ওর্দর” হায়বা হীরমসিদা সেন্ত ভিন্সেন্ত এন্দ দি গ্রেনেদাইন্সকী হাউস এসেমব্লীগী অখন্নবা মীফমদা ৱা ঙাঙখি‍।
থৌরমদুদা ৱা ঙাঙলদুনা, রাস্ত্রপতিনা ফোঙদোকখিবদা ঐখোয় মালেম পুমবদা লৈরিবা লৈবাকশিং অমসুং মীওইশিংগী মরক্তা মশিং য়াম্লবা মরীনা শক্তাক্লিবা মালেম অমদা হিংলি‍। ঙসিগী য়াম্না নকশিন্নরবা তাইবংপান অসিনা অনৌবা কৈথেল হাংদোক্তুনা, অনৌবা মহৈ মশিং অমসুং থবক্কী খুদোংচাবশিংগী খুত্থাঙদা মালেমগী মফমশিংদা লৈরিবা মীওইশিংদা য়াম্লবা কান্নবা পুরকই অমদি ইনফোর্মেসন হেন্না ফংহল্লি অমসুং মপানগী মালেমগী মরী শাগৎনবগীদমক লৈবাকশিংদা অনৌবা মফম কয়া পীরি‍।
অমত্তা ওইরবা মালেম অসিনা মশাগী ওইবা শিংনবা কয়াসু পুদুনা লাক্লি হায়না রাস্ত্রপতিনা হায়খি‍। অইং-অশাগী খল হোংলকপা, রাজনিতিগী মুক্নবনা মালেমগী তংদু লৈতাবা অমদি ঙাকশেলদা শিংনরকপা, ঙমখৈ ৱাংমগী তেরোরিজম, সপ্লাই চেনদা অপনবা অসিনচিংবশিং অসি ঐখোয় পুম্নমক্তা শোকহনবা মালেমগী অচৌবা শিংনবা খরনি‍। লৈবাকশিংনা হায়রিবা শিংনবশিং অসি লাকশিনবদা মখোয় মশাগী ওইবা অপীকপা ৱাখল্লোনগী ৱাংমদা ঐখোয়গী তুংগী মীরোলগী য়াইফনবগীদমক মীৎয়েঙ থমবা মথৌ তাই‍।
মায়কৈ কয়াগী ওইবা মরী অসি ঐখোয়গী পুৱারীতী তাঙ্ককশিংদা লৈখিবা ফীভমদগী ঙসিগী অমগা অমগা শমজিন্নবা, তাংমিন্নবা তাইবংসিদনা হেন্না মরু ওইরক্লি হায়না রাস্ত্রপতিনা হায়খি‍। মায়কৈ কয়াগী ওইবা মরীবু লৈবাক খুদিংম্তা মপাঙ্গল কনবা, তুং কোইগদবা, থাক মান্নবা অমদি পুম্নমক কোনশিল্লবা চাউখৎপগী ফীভম পুরক্নবগী পামবৈ অমা ওইনা শীজিন্নফম থোকই‍। অদুম ওইনমক, মায়কৈ কয়াগী ওইবা মরী অসি অদুমক লৈহন্নবগীদমক ইন্সতিত্যুসনশিংদা অওনবা পুরকপা মথৌ তাই‍। মালেমগী লাঞ্জাও অনিগী মতুংদা থোরকখিবা স্ত্রকচর অমসুং ইন্সতিত্যুসনশিংনা – অতোপ্পা মালেমগী লাঞ্জাও অমা অমুক থোরক্তনবা হোৎনবা – হায়বা ৱাফমসিদা মীৎয়েঙ থম্নখি‍। ঙসিগী অরুবা ৱাফমশিং মায়োক্ননবগীদমক ঐখোয়না শেমবা পাম্লিবা অনৌবা মালেমগী চৎনরোল অসি লৈবাক খুদিংমক্না মখোয়গী অপামবা মনীং তম্না ফোঙদোকচবা ঙমবা পুম্নমক কোনশিল্লবা মালেমগী চৎনরোল ওইহনগদবনি‍। ফীভম অসি মালেমগী মরুওইবা ইন্সতিত্যুসনশিংদা হেন্না পাকথোক চাউথোক্লবা অমদি নীংথিনা শেম শারবা মীহুৎ থাবগী থৌওং অমনা পুরকপা ঙমগনি‍।
পুম্নমক কোনশিল্লবা মালেমগী চৎনরোল অমগীদমক ঐখোয়না ৱাফম কাঙথোক্লিবসিগী পান্দমদি পুম্নমক্কী ওইবা, চৎন-পথাপ্তা য়ুম্ফম ওইবা, অরোন অথুপ লৈতবা, মনুং মপান ফাওনা উবা ঙমবা, করি ওইরক্কদগে হায়বা ঙমবা, মীচঙ মীখায় নাইদবা, অমদি পুম্নমক মান্নবা মায়কৈ কয়াগী ওইবা থৌওং অমা পুরকপা অমদি মদুবু য়োকখৎপনি‍। মরম অসিনা হৌজিক মথৌ তারিবসি হৌজিক্কী ওইবা মালেমগী ফীভমসি মমী তাগদবা, য়ু.এন. সিক্যুরিতী কাউন্সিলনা ময়ায়দা লৈরগা পুরকপা মালেমগী ইন্সতিত্যুসনশিংগী অওনবা পুরকপদুনি‍। হীরম অসিগী মতাঙদা ভারত অমসুং সেন্ত ভিন্সেন্ত এন্দ দি গ্রেনেদাইন্সকী মান্নবা অপামবা, পরিং অমদি ৱাখল্লোন লৈ হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍।
ভারত লৈঙাক্কী পান্দমদি “সবকা সাথ, সবকা বিকাস, সবকা বিস্বাস অমসুং সবকা প্রয়াস” হায়বদি পুম্নমক্কা লোয়ননা, পুম্নমক্কী চাউখৎমিন্নবা, পুম্নমক্কী থাজবগা লোয়ননা অমসুং পুম্নমক্না হোৎনমিন্নবা হায়বসিনি হায়না রাস্ত্রপতিনা হায়খি‍। ভারতনা পাক চাউবা অমদি লন থুম লৈবগী চাংগী ৱাফমগা মরী লৈনদনা লৈবাক খুদিংমক, লমদম খুদিংমক্কী অপামবা অমদি ৱাখল্লোনশিং খঙমিন্নগদবা পুম্নমক কোনশিল্লবা মালেমগী চৎনরোল অমদা থাজবা থম্লিবা মালেমগী থাক্তা লৈরিবা ভারতকী লম্বী পরিং মসিনা তাক্লি‍। ভারতনা মীওইবা খুন্নাই পুম্নমক্কী তুংগীদমক খল্লি অমদি থবক তৌই হায়না মহাক্না হায়খি‍। লৈবাক অসিনা চাউখৎলক্লিবা লৈবাকশিংগা থেংনরকপশিং, লৌশিং অমসুং হৈ-শিংবশিং তাথোক তাশিন তৌমিন্নবগী ফিরেপ্তা হোংবা লৈতনা লেপ্লি‍। পুম্নমক কোনশিল্লবা মালেমগী চৎনরোল অমগীদমক হায়রিবা মান্নবা পান্দমশিং অসি মাঙদা পুখৎপদা ভারত অমসুং সেন্ত ভিন্সেন্ত এন্দ দি গ্রেনেদাইন্সনা মখা তানা নক্ননা থবক তৌমিন্নখিগনি হায়বগী থাজবসু মহাক্না ফোঙদোকখি‍।
নুংথিলদা রাস্ত্রপতিনা কিংস্তাউনগী কেল্দর রোদতা চৎত্তুনা ভারত মচাশিং অমসুং ভারতকী মরূপশিংগী মফমদা ৱা ঙাঙখি‍।
থৌরমদুদা পীখিবা মহাক্কী তেন্তকপা ৱারোলদা, রাস্ত্রপতিনা সেন্ত ভিন্সেন্ত এন্দ দি গ্রেনেদাইন্সতা লৈরিবা ইন্দিয়ন দাইস্পোরা অমসুং ভারত মচাশিংগী মফমদা ভারতকী ইনাক খুল্লবা খেন্নবা, নাৎকী লন অমসুং চৎনবীশিং মমি তারি অমদি ভারতনা মখোয়না মায় পাক্লকপদা চাউথোকচবা পোকই‍। সেন্ত ভিন্সেন্ত এন্দ দি গ্রেনেদাইন্সকা ভারতকা চাউখৎপগী লমদা খোঙবু ওইমিন্নরিবা অসি পুম্নমক ইচিন ইনাউ ওইমিন্নবগী ৱাখল্লোন্দা য়ুম্ফম ওইবনি‍। মীয়ামগী পুন্সি নুংঙাই য়াইফনা হিংবগী মমল হেনগৎহনগদবা মচাক মথুমগী প্রোজেক্তশিংগা লোয়ননা হেন্না মপাঙ্গল কনবা সেন্ত ভিন্সেন্ত এন্দ দি গ্রেনেদাইন্স অমা শেমগৎপদা ভারতনা মখোয়দা ঙাক্লৌ পীবা পাম্মি‍। মহাক্না মখোয়গী মফমদা অনৌবা ভারত, মসিগী য়াম্লবা ইনর্জী অমসুং খুমাঙ চাওশিল্লক্লিবা শেন্মিৎলোনগা মরী শাগৎনবা ৱাফম থমখি‍।
মতুং তারকপদা, রাস্ত্রপতিনা প্রধান মন্ত্রী গোন্সাল্বেস, ভারত মচাশিং অমসুং অতৈ মীথুংশিংগী মমাঙদা প্লাক অমা মায়খুম হাংদোক্তুনা কেল্দর রোদপু ‘ইন্দিয়া দ্রাইভ’ হায়না মমিং হোংখি‍।
নুমিত্তুগী অরোইবা থৌরমদা, রাস্ত্রপতিনা সেন্ত ভিন্সেন্ত এন্দ দি গ্রেনাদাইন্সকী গভর্নর জেনেরেলনা গভর্নেন্ত হাউসতা থৌবু ওইদুনা শিনবা চাক্লেন অমা চাখি‍।

President's Secretariat
President of India in Saint Vincent and the Grenadines; meets political leadership of Saint Vincent and Grenadines
Addresses special sitting of the house assembly of Saint Vincent and the Grenadines; and graces Indian community reception in Kingstown
Reform of global institurions is the need of the hour to reflect the contemporary global reality: President Kovind
Indian and Saint Vincent and the Grenadines signs agreement for the exchange of information and assistance in collection of taxes and MoU on refurbishment of the old calder community centre
20 MAY 2022 10:43AM by PIB Delhi
The President of India, Shri Ram Nath Kovind, arrived in Kingstown, the capital city of Saint Vincent and the Grenadines on May 18, 2022 in the final leg of his state visit to two nations –Jamaica and Saint Vincent and the Grenadines. This is the first state visit of an Indian President to this country. The Governor General of Saint Vincent and the Grenadines, H.E. Ms Dame Susan Dougan, Prime Minister, Dr the Hon. Ralph E. Gonsalves and other dignitaries received the President at the Argyle International Airport. The President was accorded a guard of honour at the Airport on arrival.
Yesterday (May 19, 2022), the President commenced his engagements by visiting the Government House where he met Governor General Dame Susan Dougan and Prime Minister Dr Ralph Gonsalves. During his meeting with the two leaders, the President thanked both of them for the warm and gracious hospitality extended to him in Saint Vincent and the Grenadines. They discussed strengthening cooperation between India and Saint Vincent and the Grenadines in the fields of Information Technology, health, education, tourism and culture and in the multilateral fora.
Following the meeting, President Kovind, Governor General Dame Susan Dougan and Prime Minister Dr Ralph Gonsalves witnessed the signing and exchange of an Agreement for the Exchange of Information and Assistance in Collection of Taxes and an MoU on Refurbishment of Old Calder Community Centre.
Subsequently, the President visited the Botanical Garden in Kingstown where he planted a sapling of the Indian White Sandalwood and witnessed a cultural performance consisting of a blend of Vincentian and Indian culture.
In the next engagement, the President addressed the special sitting of the House Assembly of Saint Vincent and the Grenadines on the topic “India and Saint Vincent and the Grenadines – Towards an Inclusive World Order”.
Speaking on the occasion, the President said that we live in a world characterized by multiple linkages among nation-States and people across the world. Today’s closely connected world has brought immense benefits to people around the globe through opening up of new markets, new educational and employment opportunities, greater access to information and new vistas for countries to engage with the outside world.
The President said that this globalized world order has also brought its own set of challenges. Climate Change, political conflicts threatening international peace and security, cross-border terrorism, supply-chain disruptions – are some of the major global challenges that impact us all. He said that nation states would have to look beyond their narrow self-interests in tackling these challenges for the well-being of our future generations.
The President said that multilateralism is more relevant in today’s inter-connected and interdependent world than it was at any time in our shared history. Multilateralism ought to be used as an instrument to promote strong, sustainable, balanced, and inclusive growth in all nation-states. However, for multilateralism to remain relevant and effective, institutions need to be reformed. Structures and institutions that emerged after the two world wars focused on one major issue – that of preventing another world war. To tackle the complex issues of today, the new world order that we seek to build, is to be an inclusive world order, where every country can express its legitimate interests. This can only happen by way of an expanded and better-designed representation system in key global institutions.
The President said that our objective in advocating for an inclusive world order is to promote a universal, rules-based, open, transparent, predictable, non-discriminatory, and equitable multilateral system. The need of the hour is, therefore, reform of global institutions, with the UN Security Council at its core, to reflect the contemporary global reality. He noted that on this issue, India and St. Vincent and the Grenadines share common interest, approach and understanding.
The President said that the Government of India’s motto is “Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas and Sabka Prayas,” i.e., together with all, development for all, with everyone's trust and with everyone’s efforts. This also demonstrates India’s approach in the global arena which means India believes in an inclusive world order that is sensitive to legitimate interests and concerns of every country and region, irrespective of its size or wealth. He said that India thinks and acts for the future of the entire humanity. It has remained steadfast in its commitment to share its experience, knowledge and skills acquired in its journey of development, with fellow developing countries. He expressed confidence that India and Saint Vincent and the Grenadines would continue to work closely together in advancing these shared objectives for an inclusive world order.
In the afternoon, the President visited the Calder Road in Kingstown where he addressed the Indian community and Friends of India.
In his brief remarks on the occasion, the President said that Indian Diaspora and Indians living in Saint Vincent and the Grenadines reflect India’s rich diversity, cultural heritage and traditions and India is proud of them and their achievements. He said that India's developmental partnership with Saint Vincent and the Grenadines is based on the spirit of universal brotherhood. India wants to support them in building a stronger Saint Vincent and the Grenadines, with infrastructure projects that add value to the well-being of the people. He urged all of them to connect with the new India, its immense energy and rapid economic growth.
Subsequently, the President renamed Calder Road to 'India Drive’ by unveiling of a plaque in the presence of Prime Minister Gonsalves, members of Indian community and other dignitaries.
In the final engagement of the day, the President attended a banquet hosted by the Governor General of Saint Vincent and the Grenadines at Government House.