କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଗୁଜରାଟରେ ୨୦ ମେ ୨୦୨୨ରେ ପାଳିତ ହେବ ବିଶ୍ୱ ମହୁମାଛି ଦିବସ
କେନ୍ଦ୍ର କୃଷି ମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ତୋମାର ଏହାକୁ ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିବେ
ପାଂଚଟି ରାଜ୍ୟରେ ମହୁ ପରୀକ୍ଷଣ ଲ୍ୟାବ୍ ଏବଂ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ୟୁନିଟ୍ ସ୍ଥାପନ କରାଯିବ
19 MAY 2022 5:35PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ କୃଷି ଏବଂ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ (ଏମ୍‌ଓଏଆଣ୍ଡ୍‌ ଏଫ୍‌ଡବ୍ଲ୍ୟୁ) ୨୦ ମେ ୨୦୨୨ରେ ଗୁଜରାଟର ଟେଂଟ ସିଟି – ଟୁ, ଏକତା ନଗର, ନର୍ମଦା ଠାରେ ମହୁମାଛି ଦିବସ ପାଳନ କରିବ । ବିଶ୍ୱ ମହୁମାଛି ଦିବସ ସମାରୋହ ଅବସରରେ ମାନନୀୟ କେନ୍ଦ୍ର କୃଷି ଏବଂ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ତୋମାର ସାମିଲ୍ ହେବେ । ଏମ୍‌ଓଏ ଆଣ୍ଡ୍ ଏଫ୍‌ଡବ୍ଲ୍ୟୁ ଦେଶର କ୍ଷୁଦ୍ର କୃଷକମାନଙ୍କ ହିତ ପାଇଁ ମହୁମାଛି ପାଳନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଏହି ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦିବସକୁ ପାଳନ କରୁଛି, ଯାହା ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ ଅଟନ୍ତି । ଯାହାକୁ ମାନନୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ମାଗଦର୍ଶନରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଉଛି ।
ଲୋକ ମାନଙ୍କର ଏବଂ ଆମ ପୃଥିବୀ ଗ୍ରହକୁ ସୁସ୍ଥ ରଖିବା ପାଇଁ ଏବଂ ଏହା ସମ୍ପର୍କିତ କିଛି ଆହ୍ୱାନ/ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ କରିବା ପାଇଁ ମହୁମାଛିମାନଙ୍କୁ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ପରାଗ ଗଣଙ୍କର ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ସମ୍ପର୍କରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ଜାତିସଂଘ ସାଧାରଣ ପରିଷଦ ୨୦ ମେ’କୁ ବିଶ୍ୱ ମହୁମାଛି ଦିବସ ରୂପରେ ଘୋଷିତ କରିଛି । ମାନନୀୟ କେନ୍ଦ୍ର କୃଷି ମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ମୁଖ୍ୟ ଅତିଥି ହେବେ ।
ଶ୍ରୀ କୈଳାଶ ଚୌଧରୀ ଏବଂ ମାନନୀୟ କୃଷି ଏବଂ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ, ସୁଶ୍ରୀ ଶୋଭା କରନ୍ଦଲାଜେ, କୃଷି ମନ୍ତ୍ରୀ, ଗୁଜରାଟ ସରକାର, ସୁଶ୍ରୀ ମାତେଜା ଭୋଦେବ, ସ୍ଲୋଭେନିଆ ସାଧାରଣତନ୍ତ୍ରର ଦୂତାବାସରୁ ରାଷ୍ଟ୍ରଦୂତ, ସୁଶ୍ରୀ କୋଣ୍ଡା ରେଡ୍ଡୀ ଚାୱା, ଭାରତର ଏଫ୍‌ଏଓ ପ୍ରତିନିଧି, ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ କୃଷି ଏବଂ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଏବଂ ଗୁଜରାଟ ସରକାରଙ୍କର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀ ବୃନ୍ଦ, ତଥା ମହୁ ଉତ୍ପାଦନ ସହିତ ସମ୍ପର୍କିତ ସମସ୍ତ ହିତାଧିକାରୀମାନେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ ।
ଏହି ଉତ୍ସବ ଅବସରରେ ମହୁମାଛି ପାଳନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ମହୁମାଛି ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ଉତ୍ପାଦ ଗୁଡିକକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ପ୍ରଦର୍ଶନୀରେ ମହୁମାଛି ପାଳନକାରୀ, ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣକାରୀ ଏବଂ ମହୁମାଛି ପାଳନ କ୍ଷେତ୍ରର ବିଭିନ୍ନ ହିତାଧିକାରୀ ମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଅନେକ ଷ୍ଟଲ୍ ଲଗା ଯିବ । ଏହି ଆୟୋଜନ ଅବସରରେ ପୋର୍ଟାଲ୍‌ରେ ମହୁମାଛି ପାଳକ ମାନଙ୍କୁ ଲାଇଭ୍ ପଞ୍ଜୀକରଣ କରିବା ନିମନ୍ତେ ‘ମଧୁକ୍ରାନ୍ତି’ ପୋର୍ଟାଲ୍‌ର କାର୍ଯ୍ୟନ୍ୱୟନ ଏଜେନ୍ସି ଇଣ୍ଡିଆନ୍ ବ୍ୟାଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଏକ ଷ୍ଟଲ୍ ମଧ୍ୟ ଲଗା ଯିବ ।
କୃଷକ/ ମହୁମାଛି ପାଳନକର୍ତା ମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ମହୁମାଛି ପାଳନର ବୈଜ୍ଞାନିକ ଜ୍ଞାନକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ନିମନ୍ତେ “ଉତ୍ପାଦନ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଏବଂ ବୈଜ୍ଞାନିକ ପଦ୍ଧତିରେ ମହୁମାଛି ପାଳନ ସମ୍ପର୍କରେ ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶର ଅନୁଭୂତି ଏବଂ ଆହ୍ୱାନକୁ ବାଂଟିବା” ଏବଂ “ବିତରଣ ସମ୍ପର୍କିତ ଆହ୍ୱାନ ଏବଂ ସମାଧାନ (ଘରୋଇ / ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ) ଏବଂ ଆଲୋଚନା” ଉପରେ ଟେକ୍ନିକାଲ୍ ଅଧିବେଶନ ବୈଷୟିକ କରା ଯିବ ।
କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଭାରତକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଭାବେ ଗଢ଼ିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ମହୁମାଛି ପାଳନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ସରକାରଙ୍କ ଜାତୀୟ ମହୁମାଛି ପାଳନ ଏବଂ ମହୁ ମିଶନ (ଏନ୍‌ବିଏଚ୍‌ଏମ୍‌)କୁ ଲୋକପ୍ରିୟ କରିବା ।
ଏନ୍‌ବିଏଚ୍‌ଏମ୍‌କୁ ଜାତୀୟ ମହୁମାଛି ବୋର୍ଡ ମାଧ୍ୟମରେ କ୍ଷୁଦ୍ର ଏବଂ ସୀମାନ୍ତ ଅଂଚଳର କୃଷକ ମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବୈଜ୍ଞାନିକ ପଦ୍ଧତିରେ ମହୁମାଛି ପାଳନ ଏବଂ ସାମଗ୍ରିକ ଉଦ୍ୟମିତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ନିମନ୍ତେ, ଅମଳ ପରବର୍ତୀ ପରିଚାଳନା ନିମନ୍ତେ ଭିତିଭୂମି ସରଂଚନାର ବିକାଶ ଏବଂ ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶ ନିମନ୍ତେ ସମର୍ଥନ ଏବଂ “ମଧୁ ବିପ୍ଲବ”ର ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ପ୍ରାପ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଲାଗୁ କରାଯାଇଛି ।
ମାନନୀୟ କେନ୍ଦ୍ର କୃଷି ମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁଜରାଟରୁ ଆଭାସୀ ମୋଡ୍‌ରେ ଜାମ୍ମୁ – କାଶ୍ମୀରର ପୁଲୱାମା, ବାନ୍ଦୀପୁରା ଏବଂ ଜାମ୍ମୁ, କର୍ଣ୍ଣାଟକର ତୁମକୁର, ଉତରପ୍ରଦେଶର ସାହାରାନପୁର, ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ପୁନେ ଏବଂ ଉତରାଖଣ୍ଡରେ ସ୍ଥାପିତ ହେବାକୁ ଯାଉଥିବା ମହୁ ପରୀକ୍ଷଣ ଏବଂ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ୟୁନିଟ୍‌ର ମଧ୍ୟ ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିବେ ।

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
National Programme to mark World Bee Day to be held in Gujarat on May 20, 2022
Agriculture Minister to Inaugurate honey testing labs at 7 locations in 5 states on World Bee Day
19 MAY 2022 5:35PM by PIB Delhi
The Ministry of Agriculture and Farmer’s Welfare (MoA&FW), Government of India is celebrating World Bee Day on 20th May, 2022 at Tent City -II, Ekta Nagar, Narmada, Gujarat. The World Bee Day celebration would be graced by Shri Narendra Singh Tomar, Union Minister of Agriculture and Farmers Welfare. The MoA&FW is observing this significant day to promote beekeeping for the benefit of small farmers of the country under the guidance of Hon'ble Prime Minister. The Union Agriculture Minister will also inaugurate Honey Testing Lab & Processing Units to be setup in J&K in Pulwama, Bandipura and Jammu, Tumkur in Karnataka, Saharanpur in Uttar Pradesh, Pune in Maharashtra & Uttarakhand in virtual mode from Gujarat.
The UN General Assembly declared 20th May as World Bee Day in order to create awareness on the pivotal role of bees and other pollinators in keeping people and the planet healthy. Union Agriculture Minister will be Chief Guest at this event. Shri Kailash Choudhary and Sushri Shobha Karandlaje, Ministers of State for Agriculture & Farmers Welfare, Agriculture Minister, Govt. of Gujarat, Sushri Mateja Vodeb, Ambassador, Embassy of the Republic of Slovenia, Sushri Konda Reddy Chavva, FAO representative in India, senior officers of MoA&FW, GOI and Government of Gujarat & all related stakeholders associated with honey production will participate in the programme.
During this celebration, many stalls will be set up by Beekeepers, Processors and different stakeholders of beekeeping sector in the Exhibition to showcase the diverse varieties of honey bee and different products in beekeeping sector. A stall will also be set up by the Indian Bank, the implementing agency for ‘Madhukranti’ Portal for the live Registration of Beekeepers on the Portal during this event.
Technical sessions on “Production Technology and Research & Development of Scientific Beekeeping- Experience Sharing and Challenges” and “Marketing Challenges and Solutions (Domestic/ Global) & Discussion” will also be held to upgrade the scientific knowledge of beekeeping among farmers/beekeepers.
The programme is aimed at promoting and popularizing beekeeping nation-wide. National Beekeeping & Honey Mission (NBHM) of the Govt. of India under AatmaNirbhar Bharat is implemented through the National Bee Board for overall promotion of scientific beekeeping & entrepreneurship among small & marginal farmers, infrastructure development for postharvest management and support for research & development and to achieve the goal of “Sweet Revolution”.