ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଟ୍ରାଇର ରୌପ୍ୟ ଜୟନ୍ତୀ ସମାରୋହ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
“ଦୂର ସଞ୍ଚାର କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ଦିଗରେ ସ୍ୱଦେଶୀ ୫ ଜି ବେଡ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ”
“ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଭାରତରେ ସଂଚାର ହିଁ ପ୍ରଗତିର ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ହେବ”
“ଦେଶର ପ୍ରଶାସନିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ୫ଜି ପ୍ରଯୁକ୍ତି ସକାରାତ୍ମକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବା ସହ ଜୀବନମାନ ଓ ବ୍ୟବସାୟିକ ସୁଗମତା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ସହାୟକ ହେବ”
“୨ ଜି ଯୁଗର ଦୁର୍ନୀତି, ହତାଶା ଓ ନୀତିଗତ ସ୍ଥାଣୁତାରୁ ମୁକ୍ତ ହୋଇ ଦେଶ ୩ଜିରୁ ୪ଜି ଓ ବର୍ତ୍ତମାନ ୫ଜି ଓ ୬ଜି ଅଭିମୁଖେ ଦୃତଗତିରେ ଆଗେଇ ଚାଲିଛି”
“ଗତ ଆଠ ବର୍ଷରେ ଦୂରସଞ୍ଚାର କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ଶକ୍ତି ସଞ୍ଚାର ହୋଇଛି”
“ମୋବାଇଲ ନିର୍ମାଣ ୟୁନିଟ ଦୁଇରୁ ୨୦୦ରୁ ଅଧିକକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବା ଯୋଗୁଁ ନିତ୍ୟାନ୍ତ ଗରୀବ ପରିବାର ନିକଟରେ ମଧ୍ୟ ଏହା ପହଞ୍ଚି ପାରିଛି”
“ଆଜି ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତି ସମ୍ମିଳିତ ନିୟନ୍ତ୍ରଣର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଉପଲବ୍ଧ କରିପାରୁଛି । ସେ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନିୟନ୍ତ୍ରକ ଏକାଠି ହୋଇ ଏକ ସାଧାରଣ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଜରିଆରେ ଉନ୍ନତ ଯୋଗାଯୋଗ ପାଇଁ ସମାଧାନ ପନ୍ଥା ବାହାର କରିବା ଦରକାର”
17 MAY 2022 12:24PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଭାରତ ଦୂରସଞ୍ଚାର ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ (ଟ୍ରାଇ)ର ରୌପ୍ୟଜୟନ୍ତୀ ସମାରୋହ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ଜରିଆରେ ନିଜର ଅଭିଭାଷଣ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଅବସରରେ ସେ ଏକ ଡାକ ଟିକଟ ମଧ୍ୟ ଉନ୍ମୋଚନ କରିଛନ୍ତି । କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ, ଶ୍ରୀ ଦେବୁସିଂହ ଚୌହ୍ୱାନ ଓ ଶ୍ରୀ ଏଲ ମୁରୁଗନଙ୍କ ସମେତ ଦୂର ସଞ୍ଚାର ଓ ପ୍ରସାରଣ କ୍ଷେତ୍ରର ଅନେକ ନେତୃବୃନ୍ଦ ଏହି ଅବସରରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ସମବେତ ଜନତାକୁ ଉଦବୋଧନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସ୍ୱଦେଶୀ ନିର୍ମିତ ୫ଜି ଟେଷ୍ଟବେଡ ଯାହାକୁ ସେ ଜାତି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଆଜି ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି ତାହା ଦୂର ସଞ୍ଚାର କ୍ଷେତ୍ରରେ ଜଟିଳ ତଥା ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରର ବିକାଶରେ ବେଶ ସହାୟକ ହେବ । ଆଇଆଇଟି ସମେତ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ସହିତ ଯେଉଁମାନେ ସଂଶ୍ଳିଷ୍ଟ ଅଛନ୍ତି ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସେ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ । ଦେଶର ନିଜସ୍ୱ ୫ଜି ମାନ, ୫ ଜିଆର ଆକାରରେ ତିଆରି ହୋଇଛି ଓ ଏହା ଦେଶପାଇଁ ଏକ ଗର୍ବ । ଏହା ଦେଶର ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳକୁ ୫ଜି ପ୍ରଯୁକ୍ତିଜ୍ଞାନ ପ୍ରସାର ଦିଗରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ସଂଯୋଗକରଣ ଦେଶର ପ୍ରଗତିର ଗତିକୁ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିବ । ସେ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସ୍ତରରେ ସଂଯୋଗୀକରଣର ଆଧୁନିକୀକରଣ ଅପରିହାର୍ଯ୍ୟ । ୫ ଜି ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଦେଶର ପ୍ରଶାସନ, ଜୀବନ ଧାରଣମାନ ଓ ବ୍ୟବସାୟରେ ବିରାଟ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ଏହା ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ର ଯେପରିକି କୃଷି, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ଶିକ୍ଷା, ଭିତ୍ତିଭୂମି ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ରଣନୀତିକ କ୍ଷେତ୍ର ଅଭିବୃଦ୍ଧିରେ ସହାୟକ ହେବ । ଏହା ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସୁବିଧା ଆଣିବା ସହ ଅନେକ କାର୍ଯ୍ୟରେ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ । ୫ଜିର ଦୃତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ନିମନ୍ତେ ଉଭୟ ସରକାର ଓ ଶିଳ୍ପାନୁଷ୍ଠାନ ଗୁଡିକର ଉଦ୍ୟମ ଲୋଡା ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ଦୂରସଞ୍ଚାର କ୍ଷେତ୍ର କିପରି ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ଓ ସୁସ୍ଥ ପ୍ରତିଯୋଗୀତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମାଜ ଓ ଆର୍ଥିକ ବିକାଶରେ ସହାୟକ ହୋଇଛି ସେ ତାହାର ଉଦାହରଣ ଦେଇଥିଲେ । ୨ଜିର ହତାଶା, ଦୁର୍ନୀତି ଓ ନୀତିଗତ ସ୍ଥାଣୁତା ଯୁଗରୁ ବାହାରି ଦେଶ ଦୃତ ଗତିରେ ୩ଜିରୁ ୪ଜି ଓ ବର୍ତ୍ତମାନ ୫ଜି ଓ ୬ଜି ଅଭିମୁଖେ ଆଗେଇ ଚାଲିଛି ବୋଲି କହିଥିଲେ ।
ଗତ ଆଠ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପଞ୍ଚମିତ୍ର ଯଥା ପହୁଁଞ୍ଚ, ସଂସ୍କାର, ନିୟନ୍ତ୍ରଣ, ଜବାବଦେହୀ ଓ ବୈପ୍ଳବିକ ପଦକ୍ଷେପ ଜରିଆରେ ଦୂରସଞ୍ଚାର କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ନୂତନ ଶକ୍ତି ଜାଗ୍ରତ ହୋଇଛି । ସେ ଏଥିପାଇଁ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥିବା ଟ୍ରାଇକୁ ଏହାର ଶ୍ରେୟ ଦେଇଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବତ୍ତର୍ମାନ ଦେଶ କୂପ ମଣ୍ଡୁକ ଭାବେ ନରହି ପୁରାପୁରି ସରକାରୀ ଧାରା ସହ ଆଗେଇ ଚାଲିଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମେ ବିଶ୍ୱରେ ଦୂରସଞ୍ଚାର ସାନ୍ଧ୍ରତା ଓ ଇଣ୍ଟରନେଟ ବ୍ୟବହାର ଦିଗରେ ଖୁବ ଦୃତଗତିରେ କାୟା ବିସ୍ତାର କରି ଚାଲିଛୁ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ଦେଶର ଗରୀବରୁ ଗରୀବତମ ପରିବାର ନିକଟରେ ମୋବାଇଲ ଫୋନ ପହଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ଦେଶରେ ହିଁ ମୋବାଇଲ ତିଆରି ଦିଗରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରାଯାଉଛି । ଫଳରେ ମୋବାଇଲ ନିର୍ମାଣକାରୀ ସଂସ୍ଥା ମାତ୍ର ଦୁଇରୁ ଏବେ ୨୦୦ରୁ ଅଧିକରେ ପହଞ୍ଚିଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଭାରତର ପ୍ରତି ଗ୍ରାମକୁ ଅପ୍ଟିକାଲ ଫାଇବର ଯୋଗେ ଯୋଡା ଯାଉଛି । ୨୦୧୪ ମସିହା ପୂର୍ବରୁ ଦେଶର ଶହେ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତକୁ ମଧ୍ୟ ଅପ୍ଟିକାଲ ଫାଇବର ଜରିଆରେ ଯୋଡାଯାଇ ନଥିଲା । ଆଜି ଆମେ ଦେଶର ୧.୭୫ ଲକ୍ଷ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତକୁ ବ୍ରଡବ୍ରାଣ୍ଡ ସଂଯୋଗ ଯୋଗାଯାଇଛି । ଏଥିପାଇଁ ଗ୍ରାମ ଗୁଡିକରେ ଶହ ଶହ ସରକାରୀ ସେବା ସହଜରେ ପହଞ୍ଚିପାରୁଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଓ ଭବିଷ୍ୟତର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ ନିମନ୍ତେ ଟ୍ରାଇ ଭଳି ନିୟନ୍ତ୍ରକଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସରକାରୀ ସହାୟତା ଖୁବ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଆଜି ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କେବଳ ଗୋଟିଏ କ୍ଷେତ୍ରର ପରିସୀମା ମଧ୍ୟରେ ଆବଦ୍ଧ ନୁହଁ । ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଜ୍ଞାନ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଛି । ସେଥିପାଇଁ ଆଜି ସମସ୍ତେ ସମ୍ମିଳିତ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ବା ସହଯୋଗ ଆବଶ୍ୟକ କରୁଛନ୍ତି । ସେଥିପାଇଁ ଆଜିର ଆବଶ୍ୟକତା ହେଉଛି ସମସ୍ତ ନିୟନ୍ତ୍ରଣକାରୀ ଏକାଠି ହୋଇ ଏକ ସାଧାରଣ ମଞ୍ଚ ଗଠନ କରି ଉନ୍ନତ ସହଯୋଗ ଦ୍ୱାରା ସମାଧାନର ପନ୍ଥା ବାହାର କରିବା ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।

Prime Minister's Office
PM addresses programme marking silver jubilee celebrations of TRAI
“Self-made 5G Test-Bed is an important step toward self-reliance in critical and modern technology in the telecom sector”
“Connectivity will determine the pace of progress in 21st century India”
“5G technology is going to bring positive changes in the governance of the country, ease of living and ease of doing business”
“Coming out of the despair, frustration, corruption and policy paralysis of the 2G era, the country has moved rapidly from 3G to 4G and now 5G and 6G”
“In the last 8 years, new energy has been infused into the telecom sector with the ‘Panchamrita’ of Reach, Reform, Regulate, Respond and Revolutionise”
“Mobile manufacturing units increased from 2 to more than 200 bringing mobile phone within reach of the poorest of poor families”
“Today everyone is experiencing the need for collaborative regulation. For this it is necessary that all the regulators come together, develop common platforms and find solutions for better coordination”
17 MAY 2022 12:24PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed a programme marking the silver jubilee celebrations of the Telecom Regulatory Authority of India (TRAI) today via video conferencing. He also released a postal stamp to commemorate the occasion. Union Ministers Shri Ashwini Vaishnaw, Shri Devusinh Chauhan and Shri L. Murugan and the leaders of telecom and broadcasting sectors were among those present on the occasion.
Addressing the gathering, the Prime Minister said the self-made 5G Test Bed that he dedicated to the nation today, is an important step toward self-reliance in critical and modern technology in the telecom sector. He congratulated all those associated with this project including the IITs. “The country's own 5G standard has been made in the form of 5Gi, it is a matter of great pride for the country. It will play a big role in bringing 5G technology to the villages of the country”, he said.
The Prime Minister said that connectivity will determine the pace of progress in 21st century India. Therefore connectivity has to be modernized at every level. 5G technology, he continued, is also going to bring positive changes in the governance of the country, ease of living and ease of doing business. This will boost growth in every sector like agriculture, health, education, infrastructure and logistics. This will also increase convenience and create many employment opportunities. For rapid roll-out of 5G, efforts of both the government and industry are needed, he added.
The Prime Minister cited the telecom sector as a great example of how self-reliance and healthy competition create a multiplier effect in society and the economy. Coming out of the despair, frustration, corruption and policy paralysis of the 2G era, the country has moved rapidly from 3G to 4G and now 5G and 6G.
The Prime Minister noted that in the last 8 years, new energy was infused into the telecom sector with the ‘Panchamrita’ of Reach, Reform, Regulate, Respond and Revolutionise. He credited TRAI for playing a very important role in this. The Prime Minister said now the country is going beyond thinking in silos and moving ahead with the ‘whole of the government approach’. Today we are expanding the fastest in the world in terms of teledensity and internet users in the country, many sectors including telecom have played a role in it, he said.
The Prime Minister said to make the mobile accessible to the poorest of the poor families, emphasis was placed on the manufacturing of mobile phones in the country itself. The result was that the mobile manufacturing units increased from 2 to more than 200.
The Prime Minister noted that today India is connecting every village in the country with optical fibre. He added that before 2014, not even 100 village panchayats in India were provided with optical fibre connectivity. Today we have made broadband connectivity reach about 1.75 lakh gram panchayats. Hundreds of government services are reaching the villages because of this.
The Prime Minister said that the ‘whole of government approach’ is important for the regulators like TRAI also for meeting the present and future challenges. “Today regulation is not limited to the boundaries of just one sector. Technology is inter-connecting different sectors. That's why today everyone is experiencing the need for collaborative regulation. For this it is necessary that all the regulators come together, develop common platforms and find solutions for better coordination”, the Prime Minister said.