Prime Minister's Office
PM addresses programme marking silver jubilee celebrations of TRAI
“Self-made 5G Test-Bed is an important step toward self-reliance in critical and modern technology in the telecom sector”
“Connectivity will determine the pace of progress in 21st century India”
“5G technology is going to bring positive changes in the governance of the country, ease of living and ease of doing business”
“Coming out of the despair, frustration, corruption and policy paralysis of the 2G era, the country has moved rapidly from 3G to 4G and now 5G and 6G”
“In the last 8 years, new energy has been infused into the telecom sector with the ‘Panchamrita’ of Reach, Reform, Regulate, Respond and Revolutionise”
“Mobile manufacturing units increased from 2 to more than 200 bringing mobile phone within reach of the poorest of poor families”
“Today everyone is experiencing the need for collaborative regulation. For this it is necessary that all the regulators come together, develop common platforms and find solutions for better coordination”
17 MAY 2022 12:24PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed a programme marking the silver jubilee celebrations of the Telecom Regulatory Authority of India (TRAI) today via video conferencing. He also released a postal stamp to commemorate the occasion. Union Ministers Shri Ashwini Vaishnaw, Shri Devusinh Chauhan and Shri L. Murugan and the leaders of telecom and broadcasting sectors were among those present on the occasion.
Addressing the gathering, the Prime Minister said the self-made 5G Test Bed that he dedicated to the nation today, is an important step toward self-reliance in critical and modern technology in the telecom sector. He congratulated all those associated with this project including the IITs. “The country's own 5G standard has been made in the form of 5Gi, it is a matter of great pride for the country. It will play a big role in bringing 5G technology to the villages of the country”, he said.
The Prime Minister said that connectivity will determine the pace of progress in 21st century India. Therefore connectivity has to be modernized at every level. 5G technology, he continued, is also going to bring positive changes in the governance of the country, ease of living and ease of doing business. This will boost growth in every sector like agriculture, health, education, infrastructure and logistics. This will also increase convenience and create many employment opportunities. For rapid roll-out of 5G, efforts of both the government and industry are needed, he added.
The Prime Minister cited the telecom sector as a great example of how self-reliance and healthy competition create a multiplier effect in society and the economy. Coming out of the despair, frustration, corruption and policy paralysis of the 2G era, the country has moved rapidly from 3G to 4G and now 5G and 6G.
The Prime Minister noted that in the last 8 years, new energy was infused into the telecom sector with the ‘Panchamrita’ of Reach, Reform, Regulate, Respond and Revolutionise. He credited TRAI for playing a very important role in this. The Prime Minister said now the country is going beyond thinking in silos and moving ahead with the ‘whole of the government approach’. Today we are expanding the fastest in the world in terms of teledensity and internet users in the country, many sectors including telecom have played a role in it, he said.
The Prime Minister said to make the mobile accessible to the poorest of the poor families, emphasis was placed on the manufacturing of mobile phones in the country itself. The result was that the mobile manufacturing units increased from 2 to more than 200.
The Prime Minister noted that today India is connecting every village in the country with optical fibre. He added that before 2014, not even 100 village panchayats in India were provided with optical fibre connectivity. Today we have made broadband connectivity reach about 1.75 lakh gram panchayats. Hundreds of government services are reaching the villages because of this.
The Prime Minister said that the ‘whole of government approach’ is important for the regulators like TRAI also for meeting the present and future challenges. “Today regulation is not limited to the boundaries of just one sector. Technology is inter-connecting different sectors. That's why today everyone is experiencing the need for collaborative regulation. For this it is necessary that all the regulators come together, develop common platforms and find solutions for better coordination”, the Prime Minister said.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ট্ৰাইৰ ৰূপালী জয়ন্তী উদযাপন উপলক্ষে আয়োজিত অনুষ্ঠানত ভাষণ প্ৰদান কৰে
"স্ব-নিৰ্মিত ৫জি টেষ্ট-বেডো টেলিকম খণ্ডত গুৰুত্বপূৰ্ণ আৰু আধুনিক প্ৰযুক্তিৰ আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ দিশত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ"
"একবিংশ শতিকাত গতিয়ে ভাৰতৰ প্ৰগতিৰ গতি নিৰ্ধাৰণ কৰিব"
"৫জি প্ৰযুক্তিয়ে দেশৰ শাসন, জীৱন ধাৰণৰ সহজতা, ব্যৱসায় কৰাৰ সহজতাৰ ক্ষেত্ৰতো এক ইতিবাচক পৰিৱৰ্তন আনিবলৈ গৈ আছে"
"২জি যুগৰ হতাশা, উদ্বিগ্নতা, দুৰ্নীতি, নীতিগত পক্ষাঘাতৰ পৰা ওলাই দেশখন দ্ৰুতগতিত ৩জিৰ পৰা ৪জিলৈ আৰু এতিয়া ৫জি আৰু ৬জিলৈ আগবাঢ়িছে"
"যোৱা ৮ বছৰত, পঞ্চমৃতৰ সংস্কাৰ, নিয়ন্ত্ৰণ, সঁহাৰি আৰু বিপ্লৱৰ জৰিয়তে, আমি টেলিকম খণ্ডত নতুন শক্তি সঞ্চাৰিত কৰিছো"
"মোবাইলবোৰ আনকি যাতে দৰিদ্ৰ পৰিয়ালৰ বাবেও উপলব্ধ হয়, আমি সমগ্ৰ দেশতে মোবাইল ফোন নিৰ্মাণৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছো। ইয়াৰ ফলস্বৰূপে, মোবাইল নিৰ্মাণ গোটবোৰ ২ ৰ পৰা ২০০ৰ ততোধিক বৃদ্ধি কৰা হৈছে"
"আজি সকলোৱে সহযোগিতা-আধাৰিত নিয়ন্ত্ৰণৰ প্ৰয়োজনীয়তা অনুভৱ কৰিছে। ইয়াৰ বাবে, সকলো নিয়ন্ত্ৰক একত্ৰিত হোৱা, অংশীদাৰী মঞ্চ বিকশিত কৰা আৰু উন্নত সমন্বয়ৰ বাবে সমাধান বিচাৰি উলিওৱাটো প্ৰয়
17 MAY 2022 12:24PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি ভিডিঅ' কনফাৰেন্সৰ জৰিয়তে ভাৰতীয় টেলিকম নিয়ামক প্ৰাধিকৰণৰ (ট্ৰাই) ৰূপালী জয়ন্তী উদযাপন উপলক্ষে আয়োজিত এক কাৰ্যসূচীত ভাষণ প্ৰদান কৰে। তেওঁ এই অনুষ্ঠানটোৰ স্মাৰক হিচাপে এটা ডাক টিকটো মুকলি কৰে। কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী অশ্বিনী বৈষ্ণৱ, শ্ৰী দেৱুসিংহ চৌহান আৰু শ্ৰী এল মুৰুগান আৰু টেলিকম আৰু সম্প্ৰচাৰ খণ্ডৰ অগ্ৰণীসকল এই অনুষ্ঠানত উপস্থিত আছিল।
সমবেত লোকসকলক সম্বোধন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে তেওঁ আজি দেশবাসীক উৎসৰ্গা কৰা স্বনিৰ্মিত ৫জি টেষ্ট বেড টেলিকম খণ্ডত গুৰুত্বপূৰ্ণ আৰু আধুনিক প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ দিশত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ। তেওঁ আইআইটিকে ধৰি এই প্ৰকল্পটোৰ সৈতে জড়িত সকলোকে অভিনন্দন জনায়। "দেশৰ নিজা ৫জি মানদণ্ড ৫জি ৰ ৰূপত নিৰ্মাণ কৰা হৈছে, ই দেশৰ বাবে গৌৰৱৰ বিষয়। ই দেশৰ গাওঁসমূহলৈ ৫জি প্ৰযুক্তি অনাত এক ডাঙৰ ভূমিকা পালন কৰিব", তেওঁ কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে সংযোগে একবিংশ শতিকাৰ ভাৰতত প্ৰগতিৰ গতি নিৰ্ধাৰণ কৰিব। সেয়েহে সংযোগৰ আধুনিকীকৰণ প্ৰতিটো স্তৰত কৰিব লাগিব। তেওঁ লগতে কয় যে ৫জি প্ৰযুক্তিয়ে দেশৰ শাসন, জীৱন ধাৰণৰ সহজতা আৰু ব্যৱসায় কৰাৰ সহজতাৰ ক্ষেত্ৰতো ইতিবাচক পৰিৱৰ্তন আনিব। ইয়াৰ ফলত কৃষি, স্বাস্থ্য, শিক্ষা, আন্তঃগাঁথনি আৰু লজিষ্টিকৰ দৰে প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে বিকাশ বৃদ্ধি পাব। ই সুবিধা বৃদ্ধি কৰিব আৰু বহুতো নিযুক্তিৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিব। ৫জিদ্ৰু তগতিত আৰম্ভ কৰাৰ বাবে চৰকাৰ আৰু উদ্যোগ দুয়োৰে প্ৰচেষ্টাৰ প্ৰয়োজন বুলি তেওঁ কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে টেলিকম খণ্ডক আত্মনিৰ্ভৰশীলতা আৰু স্বাস্থ্যকৰ প্ৰতিযোগিতাই সমাজ আৰু অৰ্থনীতিত কেনেদৰে গুণক প্ৰভাৱ পেলায় তাৰ এক উৎকৃষ্ট উদাহৰণ হিচাপে উল্লেখ কৰে। ২জি যুগৰ হতাশা, উদ্বিগ্নতা, দুৰ্নীতি আৰু নীতিগত পক্ষাঘাতৰ পৰা ওলাই আহি দেশখন দ্ৰুতগতিত ৩জিৰ পৰা ৪জি লৈ আৰু এতিয়া ৫জি আৰু ৬জিলৈ আগবাঢ়িছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে বিগত ৮ বছৰত টেলিকম খণ্ডত নতুন শক্তি ৰক্ষা কৰা হৈছে আৰু ইয়াৰ সৈতে ৰিচ্চ, ৰিফৰ্ম, ৰেগুলেট, ৰেচপন্স আৰু ৰিপ্লিমেণ্টৰ 'পঞ্চমৃত' আছে। তেওঁ ট্ৰাইক ইয়াত এটা অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰাৰ বাবে কৃতিত্ব দিয়ে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এতিয়া দেশখনে নিম্নস্তৰৰ চিন্তা কৰাৰ বাহিৰত গৈ আছে আৰু 'সমগ্ৰ চৰকাৰী দৃষ্টিভংগীৰ' সৈতে আগবাঢ়িছে। আজি আমি দেশত টেলিডেনচিটি আৰু ইণ্টাৰনেট ব্যৱহাৰকাৰীৰ ক্ষেত্ৰত বিশ্বৰ দ্ৰুততম সম্প্ৰসাৰণ কৰি আছো, টেলিকমকে ধৰি বহুতো খণ্ডই ইয়াত ভূমিকা পালন কৰিছে, তেওঁ কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে দৰিদ্ৰতম পৰিয়ালৰ বাবে মোবাইল সুলভ কৰি তুলিবলৈ দেশত মোবাইল ফোন নিৰ্মাণৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হয়। ফলস্বৰূপে মোবাইল নিৰ্মাণ গোটবোৰ ২ ৰ পৰা ২০০ৰ ততোধিক বৃদ্ধি কৰা হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে আজি ভাৰতে দেশৰ প্ৰতিখন গাৱঁত অপ্টিকেল ফাইবাৰৰ সৈতে সংযোগ কৰিছে। তেওঁ লগতে কয় যে ২০১৪ চনৰ পূৰ্বে ভাৰতৰ ১০০ খন গাওঁ পঞ্চায়তকো অপ্টিকেল ফাইবাৰ সংযোগ প্ৰদান কৰা হোৱা নাছিল। আজি আমি ব্ৰডবেণ্ড সংযোগ প্ৰায় ১.৭৫ লাখ গ্ৰাম পঞ্চায়তত উপনীত কৰিছো। ইয়াৰ বাবে শ শ চৰকাৰী সেৱা গাওঁসমূহত উপলব্ধ হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বৰ্তমান আৰু ভৱিষ্যতৰ প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ মোকাবিলা কৰাৰ বাবে ট্ৰাইৰ দৰে নিয়ন্ত্ৰকসকলৰ বাবেও 'সমগ্ৰ চৰকাৰী দৃষ্টিভংগী' গুৰুত্বপূৰ্ণ। "আজিৰ নিয়মাৱলী কেৱল এটা খণ্ডৰ সীমাতে সীমাবদ্ধ নহয়। প্ৰযুক্তিয়ে বিভিন্ন খণ্ডক আন্তঃসংযোগ কৰি আছে। সেইকাৰণে আজি সকলোৱে সহযোগিতামূলক নিয়ন্ত্ৰণৰ প্ৰয়োজনীয়তা অনুভৱ কৰিছে। ইয়াৰ বাবে সকলো নিয়ন্ত্ৰক একত্ৰিত হোৱা, উমৈহতীয়া মঞ্চ বিকশিত কৰা আৰু উন্নত সমন্বয়ৰ সমাধান বিচাৰি উলিওৱাটো প্ৰয়োজনীয়", প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়।