প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
বাৰ্লিন, কোপেনহেগেন আৰু পেৰিছ ভ্ৰমণৰ পূৰ্বে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ বিবৃতি
01 MAY 2022 11:56AM by PIB Guwahati
জাৰ্মানীৰ চেন্সেলৰ মহামহিম শ্ৰীযুত অ’লাফ শ্চোলজৰ আমন্ত্ৰণমৰ্মে মই ২ মে’, ২০২২ তাৰিখে জাৰ্মানীৰ বাৰ্লিন ভ্ৰমণ কৰিম। ইয়াৰ পিছত মই ডেনমাৰ্কৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰীমতী মেট্টে ফ্ৰেডৰিকছেনৰ আমন্ত্ৰণমৰ্মে ৩ আৰু ৪ মে’, ২০২২ তাৰিখে ডেনমাৰ্কৰ কোপেনহেগেন ভ্ৰমণ কৰিম। ভ্ৰমণকালত দ্বিপাক্ষিক বিভিন্ন কাৰ্যসূচীত অংশগ্ৰহণৰ লগতে দ্বিতীয় ভাৰত-নৰ্ডিক শীৰ্ষ সন্মিলনত অংশগ্ৰহণ কৰিম। ভাৰতলৈ উভতি অহাৰ পথত মই ফ্ৰান্সৰ পেৰিছলৈ যাম আৰু দেশখনৰ ৰাষ্ট্ৰপতি শ্ৰীযুত ইমানুৱেল মেক্ৰ'ক সাক্ষাৎ কৰিম।
মোৰ বাৰ্লিন ভ্ৰমণকালত চেন্সেলৰ শ্চোলজৰ সৈতে দ্বিপাক্ষিক বিভিন্ন বিষয়ক লৈ বিতং আলোচনা কৰাৰ সুযোগ লাভ কৰিম। ইয়াৰ পূৰ্বে তেওঁ যেতিয়া জাৰ্মানীৰ ভাইচ চেন্সেলৰ আৰু বিত্তমন্ত্ৰী আছিল, তেতিয়া যোৱাবছৰ মই জি-২০ত তেওঁক লগ পাইছিলোঁ। আমি ষষ্ঠ ভাৰত-জাৰ্মানী ষষ্ঠ আন্তঃচৰকাৰী আলোচনাত যৌথভাৱে পৰামৰ্শ সভাপতিত্ব কৰিম। দ্বিবাৰ্ষিক এই আলোচনা ভাৰতে কেৱল জাৰ্মানীৰ সৈতেই কৰি থাকে। এই উপলক্ষে কেইবাজনো ভাৰতীয় মন্ত্ৰীয়ে জাৰ্মানী ভ্ৰমণ কৰিব আৰু তেওঁলোকৰ সংশ্লিষ্ট দপ্তৰসমূহৰ জাৰ্মান মন্ত্ৰীসকলৰ সৈতে আলাপ-আলোচনা কৰিব।
জাৰ্মানীৰ নতুন চৰকাৰ গঠনৰ ছয় মাহৰ ভিতৰত এই আন্তঃচৰকাৰী আলোচনা অনুষ্ঠিত হৈছে। মই ভাবো, ইয়াৰ জৰিয়তে আমাৰ মধ্যম আৰু দীৰ্ঘম্যাদী বিভিন্ন বিষয় সহজেই চিনাক্ত কৰাত সহায়ক হ'ব।
২০২১ চনত, ভাৰত আৰু জাৰ্মানীয়ে কূটনৈতিক সম্পৰ্ক স্থাপনৰ ৭০ বছৰ উদযাপন কৰিছে আৰু ২০০০ চনৰ পৰা দুয়োখন দেশ কৌশলগত অংশীদাৰ হৈ আছে। চেঞ্চেলৰ শ্চোলজৰ সৈতে মই কূটনৈতিক, আঞ্চলিক আৰু আন্তৰ্জাতিক বিভিন্ন বিষয়ক লৈ মত বিনিময় কৰিম। যিসমূহ বিষয়ক লৈ আমি উভয়েই চিন্তিত।
আমাৰ কৌশলগত অংশীদাৰিত্বৰ অন্যতম স্তম্ভ হৈছে-ভাৰত আৰু জাৰ্মানীৰ মাজত দীৰ্ঘদিনীয়া বাণিজ্যিক সম্পৰ্ক। চেঞ্চেলৰ শ্চোলজ আৰু মই যুটীয়াভাৱে এক বাণিজ্য সংক্ৰান্তীয় ঘূৰণীয়া মেজমেল সম্বোধন কৰিম। কোভিডৰ পিছৰ সময়ত অৰ্থনৈতিক পুনৰুদ্ধাৰৰ বাবে এই বৈঠকে আমাৰ উদ্যোগ ক্ষেত্ৰসমূহক শক্তিশালী কৰাত উৎসাহ যোগাব।
ইউৰোপৰ মূল ভূখণ্ডত এক নিযুতৰো অধিক ভাৰতীয় মূলৰ লোকে বাস কৰে। আৰু ইয়াৰ মাজৰ অনেকেই জাৰ্মানীত বাস কৰে। ইউৰোপৰ সৈতে আমাৰ সম্পৰ্কৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতীয় প্ৰবাসী সকলে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে আৰু সেয়েহে মই এই মহাদেশ ভ্ৰমণৰ সময়ত ইয়াত বাস কৰা আমাৰ ভাই-ভনীসকলক সাক্ষাৎ কৰিম।
বাৰ্লিনৰ পৰা মই কোপেনহেগেনলৈ যাম য'ত মই প্ৰধানমন্ত্ৰী ফ্ৰেডৰিকছেনৰ সৈতে দ্বিপাক্ষিক বৈঠকত মিলিত হম। এই বৈঠকত আমাৰ দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্কৰ অন্যান্য দিশসমূহ পৰ্যালোচনা কৰাৰ উপৰিও ডেনমাৰ্কৰ সৈতে যি পৰিৱেশ-বান্ধৱ কৌশলগত অংশীদাৰীত্ব আছে তাৰ অগ্ৰগতিৰ মূল্যায়ন কৰা হব। মই ভাৰত-ডেনমাৰ্ক ব্যৱসায়িক সংক্ৰান্তীয় ঘূৰণীয়া মেজমেল অংশগ্ৰহণ কৰাৰ লগতে ডেনমাৰ্কত বাস কৰা ভাৰতীয় সম্প্ৰদায়ৰ সৈতে বাৰ্তালাপ কৰিম।
ডেনমাৰ্কৰ সৈতে দ্বিপাক্ষিক বিষয়ৰ উপৰিও, মই ডেনমাৰ্ক, আইচলেণ্ড, ফিনলেণ্ড, ছুইডেন আৰু নৰৱেৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীসকলৰ সৈতে ভাৰত-নৰ্ডিক দ্বিতীয় শীৰ্ষক সন্মিলনত অংশগ্ৰহণ কৰিম। সন্মিলনত মই ২০১৮ চনত অনুষ্ঠিত ভাৰত-নৰ্ডিক প্ৰথম শীৰ্ষ সন্মিলনৰ পৰা এই পৰ্যন্ত আমাৰ সহযোগিতাৰ বিভিন্ন বিষয়সমূহক লৈ আলোচনা কৰিম। এই সন্মিলনত কভিড মহামাৰীৰ পিছত অৰ্থনৈতিক পুনৰুদ্ধাৰ, জলবায়ু পৰিৱৰ্তন, উদ্ভাৱন আৰু প্ৰযুক্তি, নৱীকৰণযোগ্য শক্তি, সমগ্ৰ বিশ্বজুৰি নিৰাপত্তা পৰিস্থিতি আৰু সুমেৰু অঞ্চলত ভাৰত-নৰ্ডিক সহযোগিতাৰ দৰে বিষয়সমূহৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হ'ব।
সন্মিলনৰ মাজতে মই আন চাৰিখন নৰ্ডিক ৰাষ্ট্ৰৰ নেতাসকলকো সাক্ষাৎ কৰিম আৰু তেওঁলোকৰ সৈতে ভাৰতৰ দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্কৰ অগ্ৰগতিৰ পৰ্যালোচনা কৰিম।
স্থিতিশীল, নৱীকৰণযোগ্য শক্তি, ডিজিটাইজেচন আৰু উদ্ভাৱনৰ ক্ষেত্ৰত নৰ্ডিক ৰাষ্ট্ৰবোৰ ভাৰতৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ অংশীদাৰ। এই ভ্ৰমণে নৰ্ডিক অঞ্চলৰ সৈতে আমাৰ বহুপাক্ষিক সহযোগিতা আৰু অধিক সম্প্ৰসাৰিত কৰাত সহায় কৰিব।
দেশলৈ উভতি অহাৰ সময়ত, মই মোৰ বন্ধু ৰাষ্ট্ৰপতি মেক্ৰ’ক লগ কৰিবলৈ পেৰিছত ৰ'ম। ৰাষ্ট্ৰপতি মেক্ৰ’ অতি শেহতীয়াকৈ পুনৰ নিৰ্বাচিত হৈছে আৰু ফলাফলৰ মাত্ৰ দহ দিনৰ পিছতেই মোৰ ভ্ৰমণে তেওঁক ব্যক্তিগতভাৱে অভিনন্দন জনোৱাৰ সুযোগ দিয়াই নহয়, দুয়োখন দেশৰ মাজৰ ঘনিষ্ঠ সম্পৰ্ক আৰু অধিক মজবুত কৰিব। ইয়াৰ জৰিয়তে ভাৰত-ফ্ৰান্স কৌশলগত অংশীদাৰিত্বৰ পৰৱৰ্তী পৰ্যায় নিৰ্ধাৰিত হব।
ৰাষ্ট্ৰপতি মেক্ৰ’ আৰু মই বিভিন্ন আঞ্চলিক আৰু গোলকীয় বিষয়ত পৰ্যালোচনা কৰিম আৰু উভয় দেশৰ মাজত সহযোগিতাৰ বিভিন্ন দিশৰ ওপৰত আলোচনা কৰিম। এয়া মোৰ দৃঢ় বিশ্বাস যে দুখন দেশে যিহেতু আন্তৰ্জাতিক ক্ষেত্ৰত অভিন্ন দৃষ্টিভংগী বজাই ৰাখি চলে সেয়ে আমি দুয়োখন দেশে ইখনে সিখনৰ সৈতে ঘনিষ্ঠ সহযোগিতা কৰিব লাগিব।
মই এনে এক সময়ত ইউৰোপ ভ্ৰমণ কৰিম যিসময়ত এই অঞ্চলটো বহুতো প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হৈছে। ভ্ৰমণকালত মই আমাৰ ইউৰোপীয় অংশীদাৰসকলৰ সৈতে সহযোগিতাৰ মনোভাৱ আৰু অধিক শক্তিশালী কৰিব বিচাৰিম। কাৰণ শান্তি আৰু সমৃদ্ধি অৰ্জনত এই দেশসমূহ ভাৰতৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ সহযোগী।

Prime Minister's Office
Prime Minister’s Departure Statement ahead of his visit to Berlin, Copenhagen and Paris
01 MAY 2022 11:56AM by PIB Delhi
I will be visiting Berlin, Germany on May 2, 2022 at the invitation of H.E. Mr. Olaf Scholz, Federal Chancellor of Germany following which I will travel to Copenhagen, Denmark from May 3-4, 2022 at the invitation of H.E. Ms. Mette Frederiksen, Prime Minister of Denmark to hold bilateral engagements and also participate in the Second India-Nordic Summit. On the way back to India, I will make a brief stopover in Paris, France for a meeting with H.E. Mr. Emmanuel Macron, President of France.
My visit to Berlin will be an opportunity to hold detailed bilateral discussions with Chancellor Scholz, whom I met at G20 last year in his previous capacity as Vice-Chancellor and Finance Minister. We will co-chair the 6th India-Germany Inter-Governmental Consultations (IGC), a unique biennial format which India conducts only with Germany. Several Indian ministers will also travel to Germany and hold consultations with their German counterparts.
I see this IGC as an early engagement with the new government in Germany, within six months of its formation, which will be helpful to identify our priorities for the medium and long term.
In 2021, India and Germany commemorated 70 years of the establishment of diplomatic relations and have been strategic partners since 2000. I look forward to exchanging views with Chancellor Scholz on strategic, regional and global developments that concern us both.
The long standing commercial ties between India and Germany form one of the pillars of our Strategic Partnership, and Chancellor Scholz and I will also jointly address a Business Roundtable with the goal of energising our industry to industry cooperation, which will help strengthen the post-Covid economic recovery in both countries.
Continental Europe is home to over one million persons of Indian origin, and Germany has a significant proportion of this Diaspora. The Indian Diaspora is an important anchor in our relations with Europe and therefore I will take the opportunity of my visit to the continent to meet our brothers and sisters there.
From Berlin, I will travel to Copenhagen where I will have a bilateral meeting with Prime Minister Frederiksen which will provide an opportunity to review the progress in our unique ‘Green Strategic Partnership’ with Denmark, as well as other aspects of our bilateral relations. I will also participate in the India-Denmark Business Roundtable as well as interact with the Indian community in Denmark.
Apart from the bilateral engagements with Denmark, I will also take part in the 2nd India-Nordic Summit along with Prime Ministers of Denmark, Iceland, Finland, Sweden and Norway where we will take stock of our cooperation since the First India-Nordic Summit in 2018. The Summit will focus on subjects like post-pandemic economic recovery, climate change, innovation and technology, renewable energy, the evolving global security scenario and India-Nordic cooperation in the Arctic region.
On the side-lines of the Summit, I will also meet the leaders of the other four Nordic countries and review the progress in India’s bilateral relations with them.
Nordic countries are important partners for India in sustainability, renewable energy, digitisation and innovation. The visit will help in expanding our multifaceted cooperation with the Nordic region.
During my return journey, I will stopover in Paris to meet my friend, President Macron. President Macron has very recently been re-elected, and my visit just ten days after the result will not only allow me to convey my personal congratulations in-person, but also reaffirm the close friendship between the two countries. This will also give us the opportunity to set the tone of the next phase of the India-France Strategic Partnership.
President Macron and I will share assessments on various regional and global issues and will take stock of ongoing bilateral cooperation. It is my firm belief that two countries that share such similar vision and values for the global order, must work in close cooperation with each other.
My visit to Europe comes at a time when the region faces many challenges and choices. Through my engagements, I intend to strengthen the spirit of cooperation with our European partners, who are important companions in India’s quest for peace and prosperity.