ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ବର୍ଲିନ୍‌, କୋପେନହେଗେନ ଏବଂ ପ୍ୟାରିସ୍ ଗସ୍ତ ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବିଦାୟକାଳୀନ ମନ୍ତବ୍ୟ
01 MAY 2022 11:56AM by PIB Bhubaneswar
ମୁଁ ଜର୍ମାନ ଚାନସେଲର ମାନ୍ୟବର ଓଲାଫ ସ୍କୋଲେଜଙ୍କ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କ୍ରମେ ମଇ ୨, ୨୦୨୨ ରେ ଜର୍ମାନୀର ବର୍ଲିନ୍ ଗସ୍ତ କରିବି, ଏହା ପରେ ଡେନମାର୍କର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୁଶ୍ରୀ ମେଟେ ଫ୍ରେଡେରିକସେନ୍‌ଙ୍କ ଆମନ୍ତ୍ରଣ କ୍ରମେ ମୁଁ ମଇ ୩ ରୁ ୪, ୨୦୨୨ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଡେନମାର୍କର କୋପେନହେଗେନ ଅଭିମୁଖେ ଯାତ୍ରା କରି ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଆଲୋଚନାରେ ଯୋଗଦାନ କରିବି ଏବଂ ଦ୍ୱିତୀୟ ଭାରତ-ନର୍ଡିକ୍ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବି । ଭାରତକୁ ଫେରିବା ବାଟରେ, ମୁଁ ଫ୍ରାନ୍ସ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମାନ୍ୟବର ଶ୍ରୀ ଇମାନୁଏଲ ମାକ୍ରନଙ୍କ ସହିତ ବୈଠକ ଲାଗି ପ୍ୟାରିସରେ ଅଟକିବି ।
ମୋର ବର୍ଲିନ ଗସ୍ତ ଚାନସେଲର ସ୍କୋଲଜଙ୍କ ସହ ବିସ୍ତୃତ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଆଲୋଚନା କରିବାର ଏକ ସୁଯୋଗ ଆଣିଦେବ, ଯାହାଙ୍କୁ ମୁଁ ଭାଇସ ଚାନସେଲର ତଥା ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବରେ ଗତ ବର୍ଷ ଜି୨୦ ରେ ଭେଟିଥିଲି । ଆମେ ଷଷ୍ଟ ଭାରତ-ଜର୍ମାନୀ ଆନ୍ତଃ - ସରକାରୀ ପରାମର୍ଶ (ଆଇଜିସି) ରେ ମିଳିତ ବୈଠକ କରିବୁ ଯାହା ଏକ ଅନନ୍ୟ ଦ୍ୱିବର୍ଷୀୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଯାହା ଭାରତ କେବଳ ଜର୍ମାନୀ ସହିତ ପରିଚାଳିତ କରେ । ଅନେକ ଭାରତୀୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ଜର୍ମାନ ଯାତ୍ରା କରିବେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ଜର୍ମାନ ପ୍ରତିପକ୍ଷଙ୍କ ସହିତ ପରାମର୍ଶ କରିବେ ।
ମୁଁ ଏହାକୁ ଆଇଜିସି ଗଠନ ହେବାର ଛଅ ମାସ ମଧ୍ୟରେ ଜର୍ମାନୀର ନୂତନ ସରକାର ସହିତ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଯୋଗଦାନ ଭାବରେ ଦେଖୁଛି, ଯାହା ମଧ୍ୟମ ଏବଂ ଦୀର୍ଘ ମିଆଦି ପାଇଁ ଆମର ପ୍ରାଥମିକତା ଚିହ୍ନଟ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ ।
୨୦୨୧ ମସିହାରେ, ଭାରତ ଏବଂ ଜର୍ମାନୀ କୂଟନୈତିକ ସମ୍ପର୍କ ଗଠନର ୭୦ ବର୍ଷକୁ ସ୍ମରଣ କରିଥିଲେ ଏବଂ ୨୦୦୦ ମସିହାରୁ ରଣନୀତିକ ଭାଗିଦାରୀ ରହିଆସିଛି । ରଣନୀତି ସହିତ ଆଞ୍ଚଳିକ ଏବଂ ଆର୍ନ୍ତଜାତିକ ବିକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଚାନସେଲର ସ୍କୋଲାଜଙ୍କ ସହିତ ମତ ବିନିମୟ ପାଇଁ ମୁଁ ଆଗ୍ରହର ସହ ଅପେକ୍ଷା କରିଛି ।
ଭାରତ ଏବଂ ଜର୍ମାନୀ ମଧ୍ୟରେ ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ଚାଲିଆସୁଥିବା ବାଣିଜ୍ୟିକ ସମ୍ପର୍କ ଆମର ରଣନୈତିକ ସହଯୋଗର ଅନ୍ୟତମ ସ୍ତମ୍ଭ ଅଟେ ଏବଂ ଚାନସେଲର ସ୍କୋଲଜ୍ ଏବଂ ମୁଁ ମଧ୍ୟ ମିଳିତ ଭାବରେ ଏକ ବ୍ୟବସାୟିକ ବୈଠକ କରିବୁ ଯାହା ଆମର ଶିଳ୍ପକୁ ଶିଳ୍ପ ସହଯୋଗରେ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ସମ୍ବୋଧିତ କରିବୁ, ଯାହାକି କୋଭିଡ୍ ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟରେ ଉଭୟ ଦେଶରେ ଆର୍ଥିକ ପୁନରୁଦ୍ଧାର କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଜବୁତ ହେବ ।
ୟୁରୋପରେ ଏକ ନିୟୁତରରୁ ଅଧିକ ଭାରତୀୟ ମୂଳ ବାସିନ୍ଦା ବସବାସ କରନ୍ତି ଏବଂ ଏହି ପ୍ରବାସରେ ଜର୍ମାନୀର ଏକ ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶ ଅଛି । ୟୁରୋପ ସହିତ ଆମର ସମ୍ପର୍କରେ ଭାରତୀୟ ପ୍ରବାସୀମାନଙ୍କର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ରହିଛି ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ଆମର ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ଭେଟିବା ପାଇଁ ଏହି ଗସ୍ତର ସୁଯୋଗ ନେବି ।
ବର୍ଲିନ୍ ଠାରୁ ମୁଁ କୋପେନହେଗେନ ଗସ୍ତରେ ଯିବି ଯେଉଁଠାରେ ମୋର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଫ୍ରେଡେରିକସେନଙ୍କ ସହ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବୈଠକ ହେବ ଯାହା ଡେନମାର୍କ ସହିତ ଆମର ଅନନ୍ୟ " ସବୁଜ ରଣନୀତିକ ଭାଗିଦାରୀ” ର ଅଗ୍ରଗତିର ସମୀକ୍ଷା କରିବା ସହିତ ଆମର ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଦିଗକୁ ସମୀକ୍ଷା କରିବାର ସୁଯୋଗ ଦେବ । ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଭାରତ-ଡେନମାର୍କ ବ୍ୟବସାୟିକ ବୈଠକରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବା ସହିତ ଡେନମାର୍କରେ ଥିବା ଭାରତୀୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ସହିତ ଆଲୋଚନା କରିବି ।
ଡେନମାର୍କ ସହିତ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଯୋଗାଯୋଗ ବ୍ୟତୀତ, ମୁଁ ଡେନମାର୍କ, ଆଇସଲ୍ୟାଣ୍ଡ, ଫିନଲ୍ୟାଣ୍ଡ, ସ୍ୱିଡେନ ଏବଂ ନରୱେର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସହ ଦ୍ୱିତୀୟ ଭାରତ-ନର୍ଡିକ ସମ୍ମିଳନୀରେ ମଧ୍ୟ ଭାଗ ନେବି ଯେଉଁଠାରେ ୨୦୧୮ରେ ପ୍ରଥମ ଭାରତ-ନର୍ଡିକ ସମ୍ମିଳନୀ ପରଠାରୁ ଆମେ ଆମର ସହଯୋଗର ସମୀକ୍ଷା କରିବୁ । ଏହି ସମ୍ମିଳନୀରେ ମହାମାରୀ ପରବର୍ତ୍ତୀ ଅର୍ଥନୈତିକ ପୁନରୁଦ୍ଧାର, ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ, ନବସୃଜନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି, ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ବିଶ୍ୱ ସୁରକ୍ଷା ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଏବଂ ଉତ୍ତରମେରୁ ଅଞ୍ଚଳରେ ଭାରତ-ନର୍ଡିକ୍ ସହଯୋଗ ଭଳି ବିଷୟ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯିବ ।
ସମ୍ମିଳନୀର ବାହାରେ, ମୁଁ ଅନ୍ୟ ଚାରିଟି ନର୍ଡିକ୍ ଦେଶର ନେତାଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଭେଟିବି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ସହ ଭାରତର ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କର ଅଗ୍ରଗତିର ସମୀକ୍ଷା କରିବି ।
ସ୍ଥିରତା, ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି, ଡିଜିଟାଇଜେସନ୍ ଏବଂ ନବସୃଜନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନର୍ଡିକ୍ ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ଭାରତ ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶୀଦାର । ଏହି ଗସ୍ତ ନର୍ଡିକ୍ ଅଞ୍ଚଳ ସହିତ ଆମର ବହୁମୁଖୀ ସହଯୋଗକୁ ବିସ୍ତାର କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ।
ମୋର ପ୍ରତ୍ୟାବର୍ତ୍ତନ ଯାତ୍ରା ସମୟରେ, ମୁଁ ମୋର ବନ୍ଧୁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମାକ୍ରୋନଙ୍କୁ ଭେଟିବା ପାଇଁ ପ୍ୟାରିସରେ ଅଟକିବି । ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମାକ୍ରୋନ୍ ସମ୍ପ୍ରତି ପୁନର୍ବାର ର୍ନିବାଚିତ ହୋଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଫଳାଫଳର ଦଶ ଦିନ ପରେ ମୋର ଗସ୍ତ ମୋତେ କେବଳ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇବାକୁ ଅନୁମତି ଦେବ ନାହିଁ, ବରଂ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଘନିଷ୍ଠ ବନ୍ଧୁତାକୁ ମଧ୍ୟ ନିଶ୍ଚିତ କରିବ । ଏହା ମଧ୍ୟ ଆମକୁ ଭାରତ-ଫ୍ରାନ୍ସ ରଣନୈତିକ ସହଯୋଗର ପରବର୍ତ୍ତୀ ପର୍ଯ୍ୟାୟର କାର୍ଯ୍ୟପନ୍ଥା ସ୍ଥିର କରିବାର ସୁଯୋଗ ଦେବ ।
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମାକ୍ରୋନ୍ ଏବଂ ମୁଁ ବିଭିନ୍ନ ଆଞ୍ଚଳିକ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରୀୟ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଆକଳନ କରିବୁ ଏବଂ ଜାରି ରହିଥିବା ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗର ସ୍ଥିତି ପରଖିବୁ । ଏହା ମୋର ଦୃଢ ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ବିଶ୍ୱର ବର୍ତ୍ତମାନର ସ୍ଥିତି ପାଇଁ ଏହିପରି ସମାନ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଏବଂ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ସେୟାର କରୁଥିବା ଦୁଇ ଦେଶ ପରସ୍ପର ସହ ନିବିଡ଼ ସହଯୋଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଜରୁରୀ ।
ମୋର ୟୁରୋପ ଗସ୍ତ ଏଭଳି ଏକ ସମୟରେ ହେଉଛି ଯେତେବେଳେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳ ଅନେକ ଆହ୍ୱାନର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଛି । ମୋର ଯୋଗଦାନ ମାଧ୍ୟମରେ, ମୁଁ ଆମର ୟୁରୋପୀୟ ସହଯୋଗୀମାନଙ୍କ ସହ ସହଯୋଗର ଆବେଗକୁ ଦୃଢ କରିବାକୁ ଇଚ୍ଛା କରେ, ଯେଉଁମାନେ ଶାନ୍ତି ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧତା ପାଇଁ ଭାରତର ଅନୁସନ୍ଧାନରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସାଥୀ ଅଟନ୍ତି ।

Prime Minister's Office
Prime Minister’s Departure Statement ahead of his visit to Berlin, Copenhagen and Paris
01 MAY 2022 11:56AM by PIB Delhi
I will be visiting Berlin, Germany on May 2, 2022 at the invitation of H.E. Mr. Olaf Scholz, Federal Chancellor of Germany following which I will travel to Copenhagen, Denmark from May 3-4, 2022 at the invitation of H.E. Ms. Mette Frederiksen, Prime Minister of Denmark to hold bilateral engagements and also participate in the Second India-Nordic Summit. On the way back to India, I will make a brief stopover in Paris, France for a meeting with H.E. Mr. Emmanuel Macron, President of France.
My visit to Berlin will be an opportunity to hold detailed bilateral discussions with Chancellor Scholz, whom I met at G20 last year in his previous capacity as Vice-Chancellor and Finance Minister. We will co-chair the 6th India-Germany Inter-Governmental Consultations (IGC), a unique biennial format which India conducts only with Germany. Several Indian ministers will also travel to Germany and hold consultations with their German counterparts.
I see this IGC as an early engagement with the new government in Germany, within six months of its formation, which will be helpful to identify our priorities for the medium and long term.
In 2021, India and Germany commemorated 70 years of the establishment of diplomatic relations and have been strategic partners since 2000. I look forward to exchanging views with Chancellor Scholz on strategic, regional and global developments that concern us both.
The long standing commercial ties between India and Germany form one of the pillars of our Strategic Partnership, and Chancellor Scholz and I will also jointly address a Business Roundtable with the goal of energising our industry to industry cooperation, which will help strengthen the post-Covid economic recovery in both countries.
Continental Europe is home to over one million persons of Indian origin, and Germany has a significant proportion of this Diaspora. The Indian Diaspora is an important anchor in our relations with Europe and therefore I will take the opportunity of my visit to the continent to meet our brothers and sisters there.
From Berlin, I will travel to Copenhagen where I will have a bilateral meeting with Prime Minister Frederiksen which will provide an opportunity to review the progress in our unique ‘Green Strategic Partnership’ with Denmark, as well as other aspects of our bilateral relations. I will also participate in the India-Denmark Business Roundtable as well as interact with the Indian community in Denmark.
Apart from the bilateral engagements with Denmark, I will also take part in the 2nd India-Nordic Summit along with Prime Ministers of Denmark, Iceland, Finland, Sweden and Norway where we will take stock of our cooperation since the First India-Nordic Summit in 2018. The Summit will focus on subjects like post-pandemic economic recovery, climate change, innovation and technology, renewable energy, the evolving global security scenario and India-Nordic cooperation in the Arctic region.
On the side-lines of the Summit, I will also meet the leaders of the other four Nordic countries and review the progress in India’s bilateral relations with them.
Nordic countries are important partners for India in sustainability, renewable energy, digitisation and innovation. The visit will help in expanding our multifaceted cooperation with the Nordic region.
During my return journey, I will stopover in Paris to meet my friend, President Macron. President Macron has very recently been re-elected, and my visit just ten days after the result will not only allow me to convey my personal congratulations in-person, but also reaffirm the close friendship between the two countries. This will also give us the opportunity to set the tone of the next phase of the India-France Strategic Partnership.
President Macron and I will share assessments on various regional and global issues and will take stock of ongoing bilateral cooperation. It is my firm belief that two countries that share such similar vision and values for the global order, must work in close cooperation with each other.
My visit to Europe comes at a time when the region faces many challenges and choices. Through my engagements, I intend to strengthen the spirit of cooperation with our European partners, who are important companions in India’s quest for peace and prosperity.