Prime Minister's Office
Prime Minister’s Departure Statement ahead of his visit to Berlin, Copenhagen and Paris
01 MAY 2022 11:56AM by PIB Delhi
I will be visiting Berlin, Germany on May 2, 2022 at the invitation of H.E. Mr. Olaf Scholz, Federal Chancellor of Germany following which I will travel to Copenhagen, Denmark from May 3-4, 2022 at the invitation of H.E. Ms. Mette Frederiksen, Prime Minister of Denmark to hold bilateral engagements and also participate in the Second India-Nordic Summit. On the way back to India, I will make a brief stopover in Paris, France for a meeting with H.E. Mr. Emmanuel Macron, President of France.
My visit to Berlin will be an opportunity to hold detailed bilateral discussions with Chancellor Scholz, whom I met at G20 last year in his previous capacity as Vice-Chancellor and Finance Minister. We will co-chair the 6th India-Germany Inter-Governmental Consultations (IGC), a unique biennial format which India conducts only with Germany. Several Indian ministers will also travel to Germany and hold consultations with their German counterparts.
I see this IGC as an early engagement with the new government in Germany, within six months of its formation, which will be helpful to identify our priorities for the medium and long term.
In 2021, India and Germany commemorated 70 years of the establishment of diplomatic relations and have been strategic partners since 2000. I look forward to exchanging views with Chancellor Scholz on strategic, regional and global developments that concern us both.
The long standing commercial ties between India and Germany form one of the pillars of our Strategic Partnership, and Chancellor Scholz and I will also jointly address a Business Roundtable with the goal of energising our industry to industry cooperation, which will help strengthen the post-Covid economic recovery in both countries.
Continental Europe is home to over one million persons of Indian origin, and Germany has a significant proportion of this Diaspora. The Indian Diaspora is an important anchor in our relations with Europe and therefore I will take the opportunity of my visit to the continent to meet our brothers and sisters there.
From Berlin, I will travel to Copenhagen where I will have a bilateral meeting with Prime Minister Frederiksen which will provide an opportunity to review the progress in our unique ‘Green Strategic Partnership’ with Denmark, as well as other aspects of our bilateral relations. I will also participate in the India-Denmark Business Roundtable as well as interact with the Indian community in Denmark.
Apart from the bilateral engagements with Denmark, I will also take part in the 2nd India-Nordic Summit along with Prime Ministers of Denmark, Iceland, Finland, Sweden and Norway where we will take stock of our cooperation since the First India-Nordic Summit in 2018. The Summit will focus on subjects like post-pandemic economic recovery, climate change, innovation and technology, renewable energy, the evolving global security scenario and India-Nordic cooperation in the Arctic region.
On the side-lines of the Summit, I will also meet the leaders of the other four Nordic countries and review the progress in India’s bilateral relations with them.
Nordic countries are important partners for India in sustainability, renewable energy, digitisation and innovation. The visit will help in expanding our multifaceted cooperation with the Nordic region.
During my return journey, I will stopover in Paris to meet my friend, President Macron. President Macron has very recently been re-elected, and my visit just ten days after the result will not only allow me to convey my personal congratulations in-person, but also reaffirm the close friendship between the two countries. This will also give us the opportunity to set the tone of the next phase of the India-France Strategic Partnership.
President Macron and I will share assessments on various regional and global issues and will take stock of ongoing bilateral cooperation. It is my firm belief that two countries that share such similar vision and values for the global order, must work in close cooperation with each other.
My visit to Europe comes at a time when the region faces many challenges and choices. Through my engagements, I intend to strengthen the spirit of cooperation with our European partners, who are important companions in India’s quest for peace and prosperity.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী বর্লিন, কোপেনহেগেন অমসুং পেরিস খোঙচৎ মমাংওইননা থমখিবা ৱারোল
01 MAY 2022 11:56AM by PIB Imphal
ঐহাক্না জর্মনীগী ফেদেরেল চাঞ্চেলর ঐচ.ই. মিস্তর ওলফ স্কোলজনা বার্তন তৌরক্তুনা ২০২২গী মে ২দা জর্মনীগী বর্লিন্দা চৎকনি মখা তাবদা দেন্দমার্ক্কী প্রাইম মিনিস্তর ঐচ.ই. মিস. মেত্তে ফ্রেদেরিক্সেন্না নাকন অনিগী ওইবা থবকশিং খন্ননবা বার্তন তৌরক্তুনা ২০২২গী মেগী ৩-৪দা দেন্দমার্ক্কী কোপেনহেগেন চৎকনি অমসুং অনিশুবা ইন্দিয়া-নোর্দিক্কী সমিতসু শরুক য়াগনি। ভারত্তা হল্লকপদা, ঐহাক্না ফ্রান্সকী প্রসিদেন্ত ঐচ.ই. মিস্তর ইম্মানুয়েলগা লোয়ননা মীফম অমগীদমক মতম খরা ফ্রান্সকী পেরিস্তা পনগনি।
ঐহাক্কী বর্লিন খোঙচৎ অসিনা মমাংগী চহিদা ভাইস-চাঞ্চেলর অমসুং ফাইনান্স মিনিস্তর ওইনা পুরম্বা জি.২০দা থেংনখিবা, চাঞ্চেলর স্কোলজগা লোয়ননা নাকন অনিগী ওইবা মরীক চুম্বা খন্ন-নৈনবগী খুদোংচাবা অমা লৌগনি। ঐখোয়না জর্মনী খক্তগা লোয়ননা ভারত শিনবা অমত্তা ঙাইরবা বাইনিএল ফোর্মেৎ অমা ওইরিবা , ৬শুবা ইন্দিয়া-জর্মনী ইন্তর-গবর্নমেন্তেল কন্সল্তেসন্স (আই.জি.সি.)দা কো-চেয়র ওইগনি। ভারতকী মন্ত্রী কয়াসু জর্মনীদা চৎকনি অমসুং মখোয়গা লেঙ মান্নবা জর্মনশিংগা ৱা তান্নগনি।
ঐহাক্না মসিগী আই.জি.সি. অসি অনৌবা জর্মনীগী সরকারনা শেম্বা থা তরুক্কী মনুংদা অহানবা ওইনা পায়খৎপা থবক্নি হায়না উরি, হায়রিবা অসিনা ঐখোয়গী হৌজিক্কী ওইবা অমসুং মতম শাংনা পায়খৎকদবা মরুওইবশিং খঙবদা মতেং ওইগনি।
২০২১দা, ভারত অমসুং জর্মনীনা দিপ্লোমেতিক্কী মরীশিং লিংখৎখিবা চহি ৭০গী নিংশিং থৌরম পাংথোকখি অমসুং ২০০০দগী লালোং কয়াগী পার্নর ওইদুনা লাক্লি। ঐহাক্না চাঞ্চেলর স্কোলজগা নাকন অনিমক্কী মরী লৈনবা স্ত্রাতেজিক, রিজনেল অমসুং মালেমগী ওইবা চাউখৎ থৌরাংদা মিৎয়েংশিং পীননবা থম্লি।
ভারত অমসুং জর্মনীগী মরক্তা মতম কুইনদগী লৈরক্লিবা কম্মর্সিএলগী মরীনা ঐখোয়গী স্ত্রাতেজিক ওইবা পার্তনরশিপতা য়ুম্বী অমা শেম্লি অমসুং চাঞ্চেলর স্কোলজ অমসুং ঐহাক্না লৈবাক অনিগী ওইনা কোবিদ মতুংদা ইকোনোমী ফগৎহনবগী মপাঙ্গল কনখৎহনবদা মতেং ওইরগদবা, ঐখোয়গী ইন্দস্ত্রীবু ইন্দস্ত্রী কোওপরেসন্দা শক্তি পীবগী পান্দমগা লোয়ননা পাংথোকপা ব্যুজিনেস রাউনতেবল অমদসু পুন্না ৱা ঙাংগনি।
কন্তিনেন্তেল য়ুরোপ অসি ভারত্তগী হৌখিবা মীওই মিল্লিয়ন কয়াগী লৈফম্নি, অমসুং জর্মনী অসি মসিগী দাইসপোরাগী মশক থোকপা শরুক অমনি। ভারত মচা দাইসপোরা অসি য়ুরোপকা লোয়ননা ঐখোয়গা লৈনরিবা মরী অসিদা য়াম্না মরুওইবা এনকোর অমসুং অমসুং মরম অদুনা ঐহাক্না কন্তিনেন্ত অসিগী খোঙচৎতা মফম অদুগী ইচিল-ইনাওশিংগা উনবগী খোদোংচাবা অমা লৌগনি।
বর্লিন্দগী ঐহাক্না, কোপেনহেগেন্দা চৎকনি হায়রিবা অসিদা ঐহাক্না প্রাইম মিনিস্তর ফ্রেদেরিক্সনগা লোয়ননা নাকন অনিগী ওইবা মীফম অমা ফমগনি মসিদা দেন্মার্ক্কা লৈনরিবা ঐখোয়গী অমত্তা ঙাইরবা ‘গ্রীন স্ত্রাতেজিক পার্নরশিপ’চংশিল্লিবা থবক থৌরমশিং য়েংশিনগনি, লোয়ন-লোয়ননা ঐখোয়গী নাকন অনিগী ওইবা মরীগী অতোপ্পা কয়া অমসু য়েংশিনগনি। ঐহাক্না ইন্দিয়া-দেন্মার্ক ব্যুজিনেস রাউনতেবলদা শরুক য়াগনি লোয়ন-লোয়ননা দেন্মার্ক্তা ভারতকী কাংলুপকা লোয়ননা উনগনি।
দেন্মার্ক্কা লোয়ননা লৌখৎপা নাকন অনিগী ওইবা থবক থৌরমশিংগী মথক্তা, ঐহাক্না দেন্মার্ক, আইসলেন্দ, ফিনলেন্দ, স্বীদেন অমসুং নোর্ৱেগী প্রাইম মিনিস্তরগা লোয়ননা ২শুবা ইন্দিয়া-নোর্দিক সমিতসু শরুক য়াগনি মসিনা ২০১৮দা অহানবা ইন্দিয়া নোর্দিক সমিত্তগী হৌদুনা ঐখোয়গী লৈরক্লিবা মরী অসি হেনগৎহনগনি। সমিত অসিনা মিৎয়েং থমগদৌরিবা অসি লায়চৎ মতুং শেন্মিৎলোন ফগৎহনবা, অইং-অশাগী ফিভম হোংলকপা, অনৌবা পুথোকপা অমসুং তেক্নোলোজী, রিনেৱেবল ইনর্জী, গ্লোবেল সেক্যুরিতী সেনারিও য়াওশিনবা অমসুং আর্তিক্কী মফমদা ইন্দিয়া-নোর্দিক মতেং পীনবা অসিনি।
সমিতকী নাকন্দা, ঐহাক্না অতোপ্পা নোর্দিক লৈবাকশিংগী লুচিংবশিংগসু উনগনি অমসুং ভারতকা মখোয়গা লৈনরিবা নাকন অনিগী ওইবা চংশিল্লিবা থবক থৌরমশিং য়েংশিনগনি।
নোর্দিক্কী লৈবাকশিং অসি সস্তেনেবিলিতী, রিনেৱেবল ইনর্জী, দিজিতাইজেসন অমসুং ইনোভেসন্দা ভারতকী মরুওইবা পার্তনরশিংনি। খোঙচৎ অসিনা নোর্দিক্কী মফমশিংগা লোয়ননা ঐখোয়গী মাইয়োন কয়া পাকথোক-চাউথোকপদা মতেং ওইরগনি।
ঐহাক্কী খোঙচৎ হল্লকপগী মনুংদা, ঐহাক্না ঐহাক্কী মরুপ প্রসিদেন্ত মাক্রোনগা উননবা পেরিস্তা মতম খরা পনগনি। প্রসিদেন্ত মাক্রোন ইকুই কুইদনা হন্দক্তা অমুক হন্না মীহুৎ ওইনা খনখিবনি, অমসুং ঐহাক্না চৎখিবা নুমিৎ ১০গী মতুং মক্তদা ওইবনা ঐহাক ইশামক থেংনদুনা হরাওবা ফোংদোকপা ঙমখিদে অদুবু নাকন অনিগী মরুপ মপাং ওইবগী মরীদি হেন্না চেৎশিনখি। হায়রিবা অসিনা ইন্দিয়া-ফ্রান্স স্ত্রাতেজিক পার্তনরশিপকী মথং ফেজ লৌখৎপদা ঐখোয়দা খুদোংচাবা অমা পীরি।
প্রসিদেন্ত মাক্রোন অমসুং ঐহাক্না রিজনেল অমসুং মালেমগী ওইবা ইসু কয়াদা এসেসমেন্তশিং শিয়র তৌনগনি অমসুং হৌজিক চৎথরিবা নাকন অনিগী ওইবা মতেং পীনবা অসি হেনগৎহনগনি। মসি ঐহাক্কী চেৎনা থাজবনি মদুদি লৈবাক অনিনা মান্নবা মিৎয়েং অমসুং ভেল্যুশিংদা শিয়র তৌনদুনা অমগা অমগা য়াম্না নক্ননা মতেং পীনগনি।
ঐহাক্কী য়ুরোপ খোঙচৎ অসি মফম অসিনা অৱা অনা-কয়া অমা মাইয়োক্নবা অমসুং অপাম্বা কয়া অমা লৈরিঙৈ মতমদা ওইখি। ঐহাক্কী পায়খৎকদবা থবকশিংগী খুৎথাংদা, ঐহাক্না ঐখোয়গী য়ুরোপিয়ন পার্তনরশিং হায়রিবা মখোয়না ভারতকী শান্তি অমসুং নুংঙাই য়াইফবদা মরুওইনা চৎমিন্নরিবশিংগা লোয়ননা মতেং পীনবগী ইথিলদা পাঙ্গল হাপ্পা পামখি।