ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବର୍ଷବ୍ୟାପୀ ମିଳିତ ମହୋତ୍ସବ ତଥା ଶିବଗିରି ତୀର୍ଥଯାତ୍ରାର ୯୦ତମ ବାର୍ଷିକୀ ଓ ବ୍ରହ୍ମ ବିଦ୍ୟାଳୟ ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଜୟନ୍ତୀରେ ଯୋଗଦାନ
“ମିଳିତ ମହୋତ୍ସବ ଭାରତୀୟ ଚିରନ୍ତନ ଯାତ୍ରାର ପ୍ରତୀକ ଓ ଏହା ବିଭିନ୍ନ ସମୟରେ ବିଭିନ୍ନ ମାଧ୍ୟମ ଦେଇ ଗତି କରୁଛି”
“ଆମର ଶକ୍ତି କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡିକ କେବଳ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରା ନୁହଁ, ସେଗୁଡିକ କେବଳ ବିଶ୍ୱାସର କେନ୍ଦ୍ର ମଧ୍ୟ ନୁହଁ, ସେଗୁଡିକ ଏକ ଭାରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତର ଜାଗ୍ରତ ଆତ୍ମା”
“ଭାରତରେ ଆମର ମୁନି ଋଷି ଓ ଗୁରୁମାନେ ଆମର ଚିନ୍ତାଧାରାମାନ ମାର୍ଜିତ କରିବା ସହ ଆମର ବ୍ୟବହାର ମଧ୍ୟ ଉନ୍ନତ କରିଛନ୍ତି”
“ଜାତିବାଦ ନାମରେ ଯେଉଁ ବାଛବିଚାର ଥିଲା ତା ବିରୁଦ୍ଧରେ ଶ୍ରୀ ନାରାୟଣ ଗୁରୁ ଏକ ତର୍କସଂଗତ ଓ ବ୍ୟାବହାରିକ ସଂଗ୍ରାମ କରିଥିଲେ । ଆଜି ନାରାୟଣ ଗୁରୁଙ୍କ ସେହି ଏକା ଉତ୍ସାହକୁ ନେଇ ଦେଶ ଗରୀବ, ଦଳିତ, ଅନଗ୍ରସରଙ୍କ ସେବା କରିବା ସମେତ ସେମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଅଧିକାର ପ୍ରଦାନ କରୁଛି”
“ଶ୍ରୀ ନାରାୟଣ ଗୁରୁ ଥିଲେ ଜଣେ ମୌଳିକ ଚିନ୍ତକ ଓ ବ୍ୟାବହାରିକ ସଂସ୍କାରକ”
“ଆମେ ଯେତେବେଳେ ସମାଜ ସଂସ୍କାର ରାସ୍ତାରେ ଚାଲୁ, ସେତେବେଳେ ସମାଜରେ ଏକ ଆତ୍ମଶୁଦ୍ଧି ଶକ୍ତି ମଧ୍ୟ ଜାଗ୍ରତ ହୋଇଥାଏ । ବେଟି ବଚାଓ, ବେଟି ପଢ଼ାଓ ଏହାର ଏକ ଦୃଷ୍ଟାନ୍ତ ।”
26 APR 2022 12:29PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ବର୍ଷବ୍ୟାପୀ ୯୦ତମ ଶିବଗିରି ତୀର୍ଥଯାତ୍ରା ଓ ବ୍ରହ୍ମ ବିଦ୍ୟାଳୟର ମିଳିତ ସମାରୋହରେ ଅଂଶ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି । ଆଜି ୭-ଲୋକ କଲ୍ୟାଣ ମାର୍ଗରୁ ଅଂଶ ଗ୍ରହଣ କରିବା ସହ ସେ ଏହି ବର୍ଷବ୍ୟାପୀ ମିଳିତ ସମାରୋହ ଏକ ଲୋଗୋ ମଧ୍ୟ ଉନ୍ମୋଚନ କରିଛନ୍ତି । ଉଭୟ ଶିବଗିରି ତୀର୍ଥଯାତ୍ରା ଓ ବ୍ରହ୍ମବିଦ୍ୟାଳୟ ମହାନ ସମାଜ ସଂସ୍କାରକ ଶ୍ରୀ ନାରାୟଣ ଗୁରୁଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ଓ ମାର୍ଗ ଦର୍ଶନରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା ।
ଶିବଗିରି ମଠର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଗୁରୁ ଓ ଭକ୍ତଗଣଙ୍କ ବ୍ୟତୀତ କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରାଜୀବ ଚନ୍ଦ୍ରଶେଖର, ଶ୍ରୀ ଭି.ମୁରଲୀଧରନ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ଘରେ ସାଧୁସନ୍ଥଙ୍କୁ ସଂଭାଷଣ କରି ତାଙ୍କ ଖୁସୀ ପ୍ରକଟ କରିଥିଲେ । ସେ ଶିବଗିରି ମଠର ସାଧୁ ଓ ଭକ୍ତଗଣଙ୍କ ସହ ଅତୀତରେ ସାକ୍ଷାତ କରିବାର ସ୍ମୃତିଚାରଣ ସହ ଏଥିପାଇଁ ସେ କିପରି ନିଜକୁ ସଶକ୍ତ ମନେ କରୁଛନ୍ତି କହିଥିଲେ । ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର କେଦାରନାଥ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ସମୟରେ କଂଗ୍ରେସ ସରକାର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ କେରଳର ଥିବା ସତ୍ତ୍ୱେ ଗୁଜରାଟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଥାଇ ସୁଦ୍ଧା ତାଙ୍କୁ ଶିବଗିରି ମଠର ସାଧୁମାନେ ସାହାଯ୍ୟ ପାଇଁ ନିବେଦନ କରିଥିଲେ । ଏକଥା କେବେ ବି ଭୂଲି ହେବନାହିଁ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ୯୦ତମ ଶିବଗିରି ତୀର୍ଥଯାତ୍ରା ଓ ବ୍ରହ୍ମ ବିଦ୍ୟାଳୟର ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଜୟନ୍ତୀ କେବଳ ଏହି ପ୍ରତିଷ୍ଠାନର ସମାରୋହ ନୁହେଁ । ଏହା ମଧ୍ୟ ଭାରତର ସେହି ଭାବନାର ଚିରନ୍ତନ ଯାତ୍ରା, ଯାହା ସମୟର ଅବଲୀଳା କ୍ରମେ ବିଭିନ୍ନ ମାଧ୍ୟମ ଓ ସମୟ ନେଇ ରହିଆସିଛି । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସେ ଶିବଙ୍କ ନଗରୀ ବାରାଣସୀ ହେଉ ବା ଭାରକାଲାର ଶିବଗିରି ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଶକ୍ତିକେନ୍ଦ୍ର ଭାରତୀୟ ମାନଙ୍କ ହୃଦୟରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଭାବେ ରହିଥାଏ । ଏହି ସ୍ଥାନଗୁଡିକ କେବଳ ତୀର୍ଥସ୍ଥଳ ନୁହଁ କି ବିଶ୍ୱାସର କେନ୍ଦ୍ର ନୁହଁ ଏଗୁଡିକ “ଏକ ଭାରତ, ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ ଉତ୍ସାହର ଜାଗ୍ରତ ସ୍ଥାନ ।”
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଅନେକ ଦେଶ ଓ ସଭ୍ୟତା ସେମାନଙ୍କ ଧାର୍ମିକ ଭାବନାରୁ ଦୂରେଇ ଯାଇ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତା ସ୍ଥାନରେ ବସ୍ତୁବାଦକୁ ଆପଣାଇ ନେଲେ, ଭାରତ ବର୍ଷରେ ଆମର ମୁନି ଋଷି ଓ ଗୁରୁମାନେ ଆମର ଚିନ୍ତାଧାରା ମାର୍ଜିତ କରିବା ସହ ଆମର ଆଚାର ବ୍ୟବହାର ସମ୍ମାନ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କଲେ । ଶ୍ରୀ ନାରାୟଣ ଗୁରୁ ଆଧୁନିକତାର କଥା କହୁଥିଲେ ମଧ୍ୟ ଭାରତୀୟ ସଂସ୍କୃତି ଓ ମୂଲ୍ୟବୋଧକୁ ସମୃଦ୍ଧ କରିଥିଲେ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ସେ ଶିକ୍ଷା ଓ ବିଜ୍ଞାନ ବିଷୟରେ କହୁଥିଲେ ମଧ୍ୟ କୌଣସି ସମୟରେ ଧର୍ମ, ବିଶ୍ୱାସ ଓ ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷର ଭାରତୀୟ ଗୌରବମୟ ପରମ୍ପରାକୁ କେବେ ବି ଅଣଦେଖା କରୁନଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ନାରାୟଣ ଗୁରୁ ତଥାକଥିତ ପରମ୍ପରା ନାଁରେ ଥିବା ମନ୍ଦ କଥା ବିରୁଦ୍ଧରେ ଅଭିଯାନ ଜରିଆରେ ଭାରତର ବାସ୍ତବିକତାକୁ ବୁଝିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରୁଥିଲେ । ଜାତିବାଦ ନାଁରେ ହେଉଥିବା ବାଛ ବିଚାର ବିରୁଦ୍ଧରେ ସେ ତର୍କ ସଂଗତ ଉପାୟରେ ସଂଗ୍ରାମ ଜାରୀ ରଖିଥିଲେ । ଆଜି ଶ୍ରୀ ନାରାୟଣଗୁରୁଙ୍କ ସେହି ପ୍ରେରଣାକୁ ପାଥେୟ କରି ଦେଶ ଗରୀବ, ଦଳିତ, ଅନଗ୍ରସରଙ୍କ ସେବା କରିବା ସହ ସେମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଅଧିକାର ପ୍ରଦାନ କରିଛି । ଆଜି ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିଶ୍ୱାସ ଓ ସବକା ପ୍ରୟାସ ମନ୍ତ୍ରରେ ଦେଶ ଆଗେଇ ଚାଲିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ଶ୍ରୀ ନାରାୟଣ ଗୁରୁଙ୍କୁ ଜଣେ ମୌଳିକ ଚିନ୍ତାନାୟକ ଓ ବ୍ୟାବହାରିକା ସଂସ୍କାରକ ବୋଲି ବିବେଚନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁଜୀ ସବୁବେଳେ ଆଲୋଚନାର ଶୃଙ୍ଖଳାକୁ ଅନୁସରଣ କରିବା ସହ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ମତାମତକୁ ସମ୍ମାନ ଦେଉଥିଲେ ଓ ସମସ୍ତଙ୍କ ମତାମତର ନିର୍ଯ୍ୟାସକୁ ବୁଝି ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ସହ କାମ କରୁଥିଲେ । ସେ ସମାଜ ପାଇଁ ଏପରି ଏକ ବାତାବରଣ ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲେ, ଯାହା ଫଳରେ ସମାଜ ଯୁକ୍ତିଯୁକ୍ତି ଉପାୟରେ ନିଜର ଉନ୍ନତି ପଥରେ ଆଗେଇ ଚାଲୁଥିଲା । ଯେତେବେଳେ ଆମେ ସମାଜକୁ ସଂସ୍କାର ପଥରେ ଆଗେଇ ନେବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁ ସେତେବେଳେ ସମାଜରେ ଏକ ଆତ୍ମ ସଚେତନତା ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି ହୁଏ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ସେ ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ବେଟି ବଚାଓ, ବେଟି ପଢ଼ାଓ ଅଭିଯାନର ସାମାଜିକ ଗ୍ରହଣ ଯୋଗ୍ୟତାର ଉଦାହରଣ ଦେଇଥିଲେ । ପରିସ୍ଥିତି ସମାଜରେ ଏପରି ଅନୁକୂଳ ହେଲା ଯାହା ଯୋଗୁଁ ସରକାର ଏ ଦିଗରେ ଅନୁକୂଳ ପରିସ୍ଥିତି ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିଲେ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତୀୟ ଭାବେ ଆମର ଗୋଟିଏ ବୋଲି ଜାତି ଅଛି । ତାହା ହେଲା ଭାରତୀୟତା । ଆମର ଗୋଟିଏ ଧର୍ମ – ତାହା ହେଲା ସେବା ଓ କର୍ତ୍ତବ୍ୟର ଧର୍ମ । ଆମର ଏକମାତ୍ର ଇଶ୍ୱର- ଭାରତ ମାତା । ଶ୍ରୀ ନାରାୟଣ ଗୁରୁଙ୍କ ଏକମାତ୍ର ଉପଦେଶ “ଗୋଟିଏ ଜାତି, ଗୋଟିଏ ଧର୍ମ, ଏକମାତ୍ର ଇଶ୍ୱର” ଆମର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଧାରା ଓ ଦେଶପ୍ରେମକୁ ସମୃଦ୍ଧ କରିଥାଏ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ଆମେ ସମସ୍ତେ ଜାଣୁ ଭାରତୀୟମାନେ ଏକାଠି ହେଲେ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବିଶ୍ୱର କୌଣସି ଲକ୍ଷ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଅସମ୍ଭବ ନୁହଁ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ଆଜାଦୀ କା ଅମ୍ରିତ ମହୋତ୍ସବ ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପୁଣି ଥରେ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମର ବିଶ୍ଳେଷଣ କରି ଏହାର ସବୁବେଳେ ଏକ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଭିତ୍ତିଥିଲା ବୋଲି କହିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଆମର ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମ କେବେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିବାଦ ଓ ରାଜନୀତିକ ରଣନୀତି ନଥିଲା । ଏହା ଦାସତ୍ୱର ଶୃଙ୍ଖଳରୁ ମୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ସଂଗ୍ରାମ ଥିଲା । ଏଥିରେ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଥିଲା ଆମେ ଯେଉଁ ପ୍ରତିବାଦ କରୁଛୁ ତାହା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନୁହଁ, ଆମେ କଣ ପାଇଁ ସଂଗ୍ରାମ କରୁଛୁ ତାହା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ବିଶେଷ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମର ମହାନ ସେନାନୀଙ୍କ ସହ ଶ୍ରୀ ନାରାୟଣ ଗୁରୁଙ୍କ ବୈଠକରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ମୃତିଚାରଣ କରିଥିଲେ । ବିଭିନ୍ନ ସମୟରେ ଶ୍ରୀ ନାରାୟଣ ଗୁରୁଙ୍କୁ ଗୁରୁଦେବ ରବୀନ୍ଦ୍ରନାଥ ଟାଗୋର, ଗାନ୍ଧିଜୀ, ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦ ଓ ଆହୁରି ଅନେକ ମହାନ ବ୍ୟକ୍ତି ସାକ୍ଷାତ କରିଥିଲେ । ଏହି ସବୁ ସାକ୍ଷାତ ଆଲୋଚନା କାଳରେ ଭାରତର ପୁନର୍ଗଠନର ବୀଜ ବିପଣ ହୋଇଥିଲା, ଯାହାକି ଆଜି ସ୍ୱାଧୀନତାଠାରୁ ୭୫ତମ ବର୍ଷରେ ପରିଦୃଶ୍ୟମାନ । ଦଶ ବର୍ଷର ଶିବଗିରି ତୀର୍ଥଯାତ୍ରା ଓ ୨୫ ବର୍ଷ ପରେ ଉଭୟଙ୍କ ଶତବାର୍ଷିକୀ ପୂରଣ ହେବ । ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଆଜିର ଆମର ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ମଧ୍ୟ ବୈଶ୍ୱିକ ହେବା ଦରକାର ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ଶିବଗିରି ତୀର୍ଥଯାତ୍ରା ପ୍ରତିବର୍ଷ ଡିସେମ୍ବର ୩୦ରୁ ଜାନୁଆରୀ ପହିଲା ମଧ୍ୟରେ ତିନିଦିନ ଧରି ଶିବଗିରିର ତିରୁଅନନ୍ତପୁରମ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ ହୁଏ । ଶ୍ରୀ ନାରାୟଣ ଗୁରୁଙ୍କ ମତରେ ଏହି ତୀର୍ଥଯାତ୍ରା ଲୋକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବିସ୍ତୃତ ଜ୍ଞାନୋଦୟ ନିମନ୍ତେ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ । ଏହା ସେମାନଙ୍କ ସାମଗ୍ରୀକ ବିକାଶ ଓ ସମୃଦ୍ଧିରେ ସହାୟକ ହେବା ଉଚିତ । ଏହି ତୀର୍ଥଯାତ୍ରା ଆଠଟି ବିଷୟ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥାଏ । ସେ ଗୁଡିକ ହେଲା – ଶିକ୍ଷା, ସ୍ୱଚ୍ଛତା, ଦୟା, ହସ୍ତକଳା, ବ୍ୟବସାୟ ବଣିଜ, କୃଷି, ବିଜ୍ଞାନ ଓ ବୈଷୟିକଜ୍ଞାନ ଓ ମିଳିତ ପ୍ରୟାସ ।
୧୯୩୩ ମସିହାରେ ଅଳ୍ପକେ କେତେକ ହାତଗଣତି ଭକ୍ତଙ୍କୁ ନେଇ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଏହି ତୀର୍ଥଯାତ୍ରା ଆଜି ଦକ୍ଷିଣ ଭାରତରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଘଟଣାରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି । ଜାତି, ଧର୍ମ, ବର୍ଣ୍ଣ, ଭାଷା ନିର୍ବିଶେଷରେ ପ୍ରତିବର୍ଷ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଭକ୍ତ ଶିବଗିରି ପରିଦର୍ଶନ କରି ଏହି ତୀର୍ଥଯାତ୍ରାରେ ଅଂଶ ଗ୍ରହଣ କରନ୍ତି ।
ଶ୍ରୀ ନାରାୟଣ ଗୁରୁ ମଧ୍ୟ ସମସ୍ତ ଧର୍ମର ସମନ୍ୱୟ ଓ ସମ୍ମାନ ସହ ନୀତିଶିକ୍ଷାର ଏକ ସ୍ଥାନ ବାଛିଥିଲେ । ତାଙ୍କ ଏହି ଦୂରଦୃଷ୍ଟିକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ଶିବଗିରିରେ ବ୍ରହ୍ମ ବିଦ୍ୟାଳୟ ସ୍ଥାପନ ହୋଇଥିଲା । ଶ୍ରୀ ନାରାୟଣ ଗୁରୁଙ୍କ ଦର୍ଶନ ସମେତ ବିଶ୍ୱର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଧର୍ମଶାସ୍ତ୍ର ଓ ଭାରତୀୟ ଦର୍ଶନ ନେଇ ସାତବର୍ଷର ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ବ୍ରହ୍ମ ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ରହିଛି ।

Prime Minister's Office
PM participates in the inaugural ceremony of year-long joint celebrations of 90th anniversary of Sivagiri Pilgrimage and Golden Jubilee of Brahma Vidhyalaya
“The joint celebration symbolizes the immortal journey of that idea of India, which keeps moving forward through different mediums in different periods”
“Our centres of energy are not mere pilgrimages, they are not just centres of faith, they are awakened establishments of the spirit of 'Ek Bharat, Shreshtha Bharat'”
“In India, our sages and Gurus always refined our thoughts and enhanced our behaviour”
“Shri Narayan Guru fought a logical and practical fight against the discrimination going on in the name of casteism. Today, with the same inspiration of Narayan Guru Ji, the country is serving the poor, downtrodden, backward and is giving them their rights”
“Shri Narayan Guru was a radical thinker and a practical reformer”
“When we walk on the path of reforming the society, then a power of self-improvement is also awakened in the society ‘Beti Bachao, Beti Padhao’ is an example”
26 APR 2022 12:29PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi participated in the inaugural ceremony of year-long joint celebrations of the 90th anniversary of Sivagiri Pilgrimage and Golden Jubilee of Brahma Vidhyalaya today at 7 Lok Kalyan Marg. He also launched the logo for year- long joint celebrations. Both Sivagiri Pilgrimage and Brahma Vidhyalaya were started with the blessing and guidance of great social reformer Shri Narayana Guru. Apart from the spiritual leaders of Sivagiri Mutt and devotees, Union Ministers, Shri Rajeev Chandrasekhar and Shri V. Muraleedharan were among those present on the occasion.
The Prime Minister expressed his happiness on receiving saints in his house. He recalled meeting Sivagiri Mutt saints and devotees over the years and how he always felt energized by the interaction. He recalled the time of Uttrakhand-Kedarnath tragedy when despite having Congress government at the centre and a Defence Minister from Kerala, he, as Chief Minister of Gujarat was asked to help Sivagiri Mutt saints by the Mutt. The Prime Minister said that he will never forget this privilege.
The Prime Minister commented that celebrations of 90th anniversary of Sivagiri Pilgrimage and Golden Jubilee of Brahma Vidhyalaya are not confined to the journey of these institutions but “this is also the immortal journey of that idea of India, which keeps moving forward through different mediums in different periods.” He continued “be it the city of Shiva in Varanasi or Shivagiri in Varkala, every centre of India's energy holds a special place in the lives of all of us Indians. These places are not mere pilgrimages, they are not just centres of faith, they are awakened establishments of the spirit of 'Ek Bharat, Shreshtha Bharat'.”
The Prime Minister pointed out that while many countries and civilizations strayed from their Dharma and materialism took place of spiritualism, in India, said the Prime Minister, our sages and Gurus always refined our thoughts and enhanced our behaviour. The Prime Minister said that Shri Narayan Guru talked of modernity but he also enriched Indian culture and values. He talked of education and science but never shied away from raising the glory of the dharma, faith and thousand years old traditions of India. Shri Narayan Guru campaigned against stereotypes and evils and made India aware of its reality. He fought a logical and practical fight against the discrimination going on in the name of casteism. “Today, with the same inspiration of Narayan Guru Ji, the country is serving the poor, downtrodden, backward, giving them their rights”, the Prime Minister said, adding that the country is moving with the mantra of Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas and Sabka Prayas.
Calling Shri Narayan Guru a radical thinker and a practical reformer, the Prime Minister said that the Guru Ji always followed the decorum of discussion and always tried to understand the viewpoint of the other and tried to convey his viewpoint collaboratively by working with the other person. He used to create an environment in the society that the society itself used to get in the direction of self-improvement with the right rationale. The Prime Minister elaborated that when we walk on this path of reforming the society, then a power of self-improvement is also awakened in the society. He gave the example of social adoption of the campaign of Beti Bachao, Beti Padhao in recent times where the situation improved with speed as the government was able to create the right environment.
The Prime Minister further said, as Indians, we have only one caste i.e. Indianness. We have only one religion – the dharma of service and duty. We have only one god – Mother India. Shri Narayan Guru’s exhortation of ‘One Caste, One Religion, One God’ gives a spiritual dimension to our patriotism, he added. “We all know that no goal of the world is impossible for the united Indians”, he said.
In the backdrop of Azadi ka Amrit Mahotsav, the Prime Minister once again put forward his analysis of the freedom struggle which according to him always had a spiritual foundation. The Prime Minister said, “our freedom struggle was never confined to the expression of protest and political strategies. While it was a fight to break the chains of slavery, it was informed by the vision of how we will be as an independent country as, only what we are opposed to is not important, it what we stand for is more important.”
Prime Minister recalled the epoch-making meetings of titans of the freedom struggle with Shri Narayan Guru. Gurudev Rabindranath Tagore, Gandhi Ji and Swami Vivekananda and many other dignitaries met Shri Narayan Guru on different occasions and in these meetings, the Prime Minister said, seeds of reconstruction of India were sowed, results of which are visible in today’s India and 75-year journey of the nation. Noting the fact that in 10 years Sivagiri Pilgrimage and in 25 years India’s freedom will celebrate its centenary. On this occasion our achievement and vision should be global in dimension, he said.
Sivagiri Pilgrimage is held every year for three days from December 30 to January 1 at Sivagiri, Thiruvananthapuram. According to the Shri Narayana Guru, the aim of pilgrimage should be the creation of comprehensive knowledge among the people and the pilgrimage should help in their overall development and prosperity. The pilgrimage, therefore, focuses on eight subjects viz education, cleanliness, piety, handicrafts, trade and commerce, agriculture, science & technology and organised endeavour.
The pilgrimage started with a handful of devotees in 1933 but now has become one of the major events in South India. Every year, lakhs of devotees from all over the world irrespective of caste, creed, religion and language visit Sivagiri to participate in the pilgrimage.
Shri Narayan Guru had also envisioned a place to teach the principles of all religions with equanimity and equal respect. The Brahma Vidhyalaya of Sivagiri was set up to realise this vision. Brahma Vidhyalaya offers a course of 7-years on Indian Philosophy including the works of Shri Narayan Guru and scriptures of all-important religions of the world.