নুপী অমসুং অঙাংশিংগী চাউখৎ থৌরাং মন্ত্রালয়
পোশন পখৱারা ২০২২দা লৈবাক শিনবা থুংনা থৌওং করোর ৩ উবা ফংখ্রে
৪শুবা পোশন পখৱারানা ঈশিংগী লৈঙাক, য়োকপা অমসুং শিল-লাংবদা নুপীগী থৌদাং লৌনবা পুক্নিং থৌগৎপদা মিৎয়েং থম্লি
জল শক্তি মন্ত্রালয়গা লোয়ননা পুন্দুনা এক্তিবিতীশিং ২,১৪৪দা মীওই করোর ২২.৩ শরুক য়াখি
ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়গা ত্রাইবেল দিস্ত্রীক্তশিং/মফমশিংগা লোয়ননা পুন্দুনা এক্তিবিতীশিং ৯০৪দা মীওই করোর ১০.৩ শরুক য়াখি
26 APR 2022 2:30PM by PIB Imphal
ৱিমেন অমসুং চাইল্দ দিবলপমেন্ত মন্ত্রালয়না ২০২২গী মার্চ ২১দগী এপ্রিল ৪ ফাওবা মরিশুবা পোশন পখৱারাগী থৌরম পাংথোকখ্রে, হায়রিবা অসিদা চাওরাক্না মীওই করোর ৩লোম লৈবাক শিনবা থুংনা উবা ফংখ্রে। ২০২১গী মমাংগী পখৱারাদা চাওরাক্না এক্তিবিতী করোর ২.২১ উবা ফংখি। য়াওজনিংবা শরুক য়ারিবশিংনা পার্নর মন্ত্রালয় হায়বদি জল শক্তি মন্ত্রালয়, ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়, হেল্থ অমসুং ফেমিলী ৱেলফিয়র মন্ত্রালয়, য়ুথ এফিয়র্স অমসুং স্পোর্তস, এগ্রীকলচর অমসুং ফার্মরস ৱেলফিয়র, এজুকেসন, রুরেল দিবলপমেন্ত, পঞ্চায়তী রাজ, কঞ্জ্যুমর এফিয়র্স, ফিদ অমসুং পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন, মাইনোরিতী এফিয়র্স, এনভাইরোনমেন্ত, ফোরেস্ত অমসুং ক্লাইমেৎ চেঞ্জ, ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজী, হাউসিং অমসুং আর্বান এফিয়র্স অমসুং ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিং মন্ত্রালয়শিং য়াওনা লৈবাক শিনবা থুংনা চিঞ্জাক্কা মরী লৈননা শিন্নবা উবা ফংখি।
হন্দক্কী চহিগী পখৱারাগী মরুওইবা এক্তিবিতী অমদা, ঈশিংগী শিল-লাংবদা নুপা-নুপীগী য়েংদুনা পাউজেল পীনবগী মিৎয়েংদা পোশন পঞ্চায়তশিং অমসুং মমাশিংগী কাংলুপশিংগী এক্তিব সেন্সিতাইজেসনগী খুৎথাংদা নুপীশিংনা ঈশিং শেন্নবা, য়োকশিনবা অমসুং শিল-লাংবগী থৌদাং লৌনবগীদমক পুক্নিং থৌগৎনবা পান্দম থম্লি। মীয়ামদা চৎতুনা পাউজেল শন্দোকপনা ঈশিং য়োকপা, ঙাক-শেনবা অমসুং লেঙদবা থাক অমদা থম্বগী খ্বায়দগী মতিক চাবা লালোং অমা ওইগনি। হায়রিবা অসি আঙ্গনৱাদী সেন্তরশিংগী প্লেতফোর্মদগী পায়খৎপা য়াই। মসি ফংননবা, আঙ্গনৱাদী ৱার্করশিং/ আঙ্গনৱাদী হেল্পশিংনা ৱাখলশিং পুথোকপা অমসুং নুমিৎ খুদিংগী শিজিন্নরিবা ঈশিংগী মরুওইবা আঙ্গনৱাদী সেন্তরদা লাকপা অঙাংশিং অমসুং মীরোলবী নুপীশিং অমসুং মবুক পীথক্লিবা মমাশিংদা খঙহনবিবা য়াই।
জল শক্তি মন্ত্রালয়গা পুন্দুনা, পখৱারাগী শরুক ওইনা লৈবাক শিনবা থুংনা থবক-থৌরম কয়া অমা পাংথোক্লি। মসিদা য়াওরিব অসি, খুঙ্গংশিং সেন্সিতাইজিং তৌবা/পঞ্চায়তশিংনা ঈশিং য়োকশিনবা অমসুং শিল লাংবা, ঈশিং য়োকশিনবদা আই.ই.সি. মচাকশিংগী খুৎথাংদা পাউজেল পীবা, নুপীশিংনা ঈশিং য়োকশিনবা অমসুং নোংগী ঈশিং লোকপদা ৱার্কশোপশিং চৎথবা অসিনচিংবা অসিনি। জল শক্তি মন্ত্রালয়গী মখাদা পুন্না শরুক য়াখিবা অসি লৈবাক শিনবা থুংনা থবক-থৌরম ২,২৪৪গা লোয়ননা মীওই ২২,৩১,৬৪,০৪৫ য়াওখি।
মসিগী মান্ননা, মরুওইনা ত্রাইবেলগী মফমশিংদা মশা-মউ ফবা মমা অমসুং অঙাংশিংগীদমক থায়নগী চৎনবী চিঞ্জাক্তা মিৎয়েং থম্বা অসিনা হন্দক্কী চহিগী পখৱারাগী মরুওইবা থীমগী মনুংদা অমনি। মসিদা মান্ননা হেন্না চাউবা পাউজেল পীনবা, ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়না ই.এম.আর.এস. স্কুলশিংদা চান-থক্নবা অহোংবা লাকপা, মফম মফমগী ওইনা ফংলিবা চান-থক্নবশিংদা পুক্নিং থৌগৎপা, স্কুলশিংদা পোশনগী এৱারনেস প্রোগ্রাম পাংথোকপা অমসুং মমা-মপা অমসুং ওজাশিং উনবা, মহৌশাগী ওইনা চৎনরক্লবা এঞ্ছাং নাপীনা হেন্না মচী ওইবগী মরমদা খঙহনবা, ই.এম.আর.এস. স্কুলশিংদা চিঞ্জাক ওইবা পাম্বীশিং থাবা অসিনচিংবা থবক থৌরমশিং পাংথোক্নবা মিৎয়েং থম্লি। ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়গী মখাদা পুন্না শরুক য়াখিবা অসি ত্রাইবেল দিস্ত্রীক্ত/মফমশিংদা থবক থৌরম ৯০৪গা লোয়ননা মীওই ১০,৩১,২৪,৩৪৫ য়াওখি। মসিগা মরী লৈননবা শরুক য়াখিবা মকোক্তা লৈবা রাজ্যশিং অদুদি মহারাস্ত্র, বিহার, ছত্তিসগর, তামিল নাদু, উত্তর প্রদেশ, গুজরাত, মধ্য প্রদেশ, কর্নাতকা অসিনচিংবা অসিনি।
‘থীমশিং কয়াগী থবক থৌরমশিং’দা ৱা ঙাংবা, মদুগী মথক্তা চিঞ্জাক পুম্বগী থবক থৌরমশিং, থবক থৌরম ১০%গী মথক্তা খ্বায়দগী ৱাংনা লৈবা, মবুক পীথকপা, লু-নানবা, ঈশিং অমসুং সেনিতেসন, অহানবা নুমিৎ ১০০০, ই.সি.সি.ই., খুৎ-শা হাম্বা অমসুং সেনিতেসন, এন্তেনাতেল চেক-অপ অসিনচিংবা থবক থৌরম্না মখা তারকখি।
Poshan Pakhwada 2022
পোশন পখৱারা ২০২২গী লৌখৎপা অখন্নবা থীমগী লমদা, এনেমিয়াদা লৌখৎখিবা থবক থৌরম্না খ্বায়দগী ৱাংবা ওইখি (পোশন কে ৫ সুত্রগী মখাদা তেস্ত,ত্রীত অমসুং তোল্ক অমসুং এনেমিয়া অনিমক য়াওনা), মখা তারকপদা ত্রাইবেলগী মফমশিংদা নুপা নুপী খায়বা ঈশিংগী শিল-লাংবা অমসুং মশা-মউ ফবা মমা অমসুং অঙাংগী ওইবা থায়নগী চৎনবী চিঞ্জাক ওইখি। অপুনবা থবক থৌরমগী চাওরাক্না ৬% আয়ুশকী থীম হায়বদি মশা-মউ ফনবা য়োগা অমসুং নুঙাইনা লৈনবা আয়ুশতা মিয়েং চংখি।
পখৱারা মনুংদা থবক থৌরম অমসুং শরুক য়াখিবা মকোক্তা লৈবা রাজ্য তরা অদুদি মহারাস্ত্র, কর্নাতকা, গুজরাত, বিহার, তামিল নাদু, পঞ্জাব, উত্তর প্রদেশ, ঝর্খন্দ, মধ্য প্রদেশ অমসুং আন্ধ্র প্রদেশনি।

Ministry of Women and Child Development
Poshan Pakhwada 2022 Witnesses 3 Crore Activities Across The Nation
4th Poshan Pakhwada Focuses On Promoting Role Of Women In Water Governance, Conservation & Management
22.3 Crore Individuals Participate In 2,144 Activities In Convergence With Ministry Of Jal Shakti
10.3 Crore Individuals Participate In 904 Activities In Tribal Districts/Areas In Convergence With Ministry Of Tribal Affairs
26 APR 2022 2:30PM by PIB Delhi
The Ministry of Women and Child Development celebrated the fourth Poshan Pakhwada from 21st March 2022 to 4thApril, 2022 which witnessed approximately, 3 Crore activities nationwide. The previous Pakhwada in 2021 witnessed around 2.21 crore activities. Keen participation was witnessed from partner ministries including Ministry of Jal Shakti, Ministry of Tribal Affairs, Ministry of Health & Family Welfare, Ayush, Youth Affairs & Sports, Agriculture & Farmers Welfare, Education, Rural Development, Panchayati Raj, Consumer Affairs, Food and Public Distribution, Minority Affairs, Environment, Forest and Climate Change, Electronics and Information Technology, Housing and Urban Affairs and the Ministry of Information & Broadcasting for conducting nutrition centric activities across the nation. Poshan Pakhwada 2022 was focused around two broader areas viz. height and weight measurement of ‘beneficiary children up to 6 years of age’ and activities concentrated around Gender Sensitive Water Management, Anaemia and Traditional food for healthy mother and child esp. in Tribal Areas.
One of the key activities of the Pakhwada this year, focused on Gender Awareness on Water Management aiming at promoting the role of women in water governance, conservation and management through active sensitization by Poshan Panchayats and Mother Groups. Public outreach campaigns are one of the most effective strategies to propagate the conservation, protection and sustainable use of water. This was undertaken from the platform of Anganwadi Centres. In this pursuit, the Anganwadi Workers/Anganwadi Helpers were associated with inculcating ideas and importance of water in day-to-day life of children visiting Anganwadi Centres and pregnant women and lactating mothers.
In convergence with Ministry of Jal Shakti, several activities were carried out across the country as part of the Pakhwada. These include, sensitizing village / panchayat on water conservation and management, generation of awareness through IEC material on Water conservation, workshops for women on water conservation and rainwater harvesting etc. Total participation under Ministry of Jal Shakti involved 22,31,64,045 individuals with 2,144 activities in different parts of the country.
Similarly, focus on Traditional food for Healthy mother and child, especially in Tribal areas was one of the key themes of the Pakhwada this year. To generate greater awareness on the same, Ministry of Tribal Affairs focused on EMRS schools by conducting activities to sensitize children on dietary changes, encouraging locally available foods, awareness programmes on POSHAN in schools and through parent teacher interaction, sensitizing about traditional plants that help in gaining nutrition, developing nutri-gardens in EMRS schools etc. Total participation under Ministry of Tribal Affairs involved 10,31,24,345 individuals with 904 activities in tribal districts / areas. The top states in this regard, were in States of Maharashtra, Bihar Chhattisgarh, Tamil Nadu, Uttar Pradesh, Gujarat Madhya Pradesh, Karnataka etc.
Talking in terms of ‘activities around various themes,’ besides activities concentrated around overall nutrition, Growth Monitoring remain highest with more than 10% activities, followed by activities around Breastfeeding, Hygiene, Water & Sanitation, Complementary Feeding, first 1000 days, ECCE, Hand Wash & Sanitation, Antenatal Checkup etc.
Poshan Pakhwada 2022
In terms of specific themes taken for Poshan Pakhwada 2022, activities around Anaemia remain highest (covering both Test, Treat & Talk and Anaemia under Poshan ke 5 Sutra), followed by Gender Sensitive Water Management and Traditional Food for Healthy Mother & Child in Tribal Areas. Around 6% of overall activities were focused around Ayush centric themes covering Yoga for Health and Ayush for well-being.
Top ten States in terms of activities and participation reported during Pakhwada were Maharashtra, Karnataka, Gujarat, Bihar, Tamil Nadu, Punjab, Uttar Pradesh, Jharkhand, Madhya Pradesh and Andhra Pradesh.