ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ମୁମ୍ବାଇ ଠାରେ ‘ଲତା ଦୀନାନାଥ ମଂଗେଶକର ପୁରସ୍କାର’ ସମାରୋହରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣର ମୂଳ ପାଠ
24 APR 2022 8:34PM by PIB Bhubaneswar
ଶ୍ରୀ ସରସ୍ୱତୀ ନମଃ!
ବାଣୀ ପରମ୍ପରାର ଏହି ପବିତ୍ର ସମାରୋହରେ ଆମ ସହିତ ଉପସ୍ଥିତ ଥିବା ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ଭଗତ ସିଂହ କୋଶ୍ୟାରୀ ଜୀ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ବିଧାନସଭାରେ ବିରୋଧୀ ଦଳର ନେତା ଶ୍ରୀ ଦେବେନ୍ଦ୍ର ଫଡ଼ନାବୀସ ଜୀ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ସରକାରଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରୀ ସୁଭାଷ ଦେଶାଇ ଜୀ, ଆରଦଣୀୟ ଉଷା ଜୀ, ଆଶା ଜୀ, ଆଦିନାଥ ମଂଗେଶକର ଜୀ, ମାଷ୍ଟର ଦୀନାନାଥ ସ୍ମୃତି ପ୍ରତିଷ୍ଠାନର ସମସ୍ତ ସଦସ୍ୟଗଣ ଏବଂ ସଂଗୀତ ଏବଂ କଳା ଜଗତର ସମସ୍ତ ବିଶିଷ୍ଟ ସାଥୀମାନେ, ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି, ମହିଳା ଏବଂ ଭଦ୍ର ଲୋକମାନେ!
ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଆଦରଣୀୟ ହୃଦୟ ନାଥ ମଂଗେଶକର ଜୀଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଆସିବାର ଥିଲା । କିନ୍ତୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ଯେଭଳି ଭାବରେ ଆଦିନାଥ ଜୀ କହିଲେ ଯେ ଅସୁସ୍ଥତା କାରଣରୁ ସେ ଏଠାକୁ ଆସିପାରିଲେ ନାହିଁ । ମୁଁ ତାଙ୍କୁ ଶୀଘ୍ର ଆରୋଗ୍ୟ ହେବାର କାମନା କରୁଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ମୁଁ ଏଠାରେ ନିଜକୁ ଅତ୍ୟଧିକ ଉପଯୁକ୍ତ ମନେ କରୁନାହିଁ, କାରଣ ସଂଗୀତ ପରି ଏକ ଗଭୀର ବିଷୟ ଉପରେ ମୋର ଆଦୌ ଜ୍ଞାନ ନାହିଁ, କିନ୍ତୁ ସାଂସ୍କୃତିକ ବୁଝାମଣାରୁ ମୁଁ ଅନୁଭବ କରେ ଯେ ସଂଗୀତ ମଧ୍ୟ ଏକ ସାଧନା ଅଟେ ଏବଂ ଭାବନା ମଧ୍ୟ ଅଟେ । ଯାହା ଅବ୍ୟକ୍ତକୁ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଦିଏ- ସେହି ଶବ୍ଦ ଅଟେ । ଯିଏ ବ୍ୟକ୍ତରେ ଶକ୍ତିର, ଚେତନାର ସଂଚାର କରିଦିଏ- ତାହା ନାଦ ଅଟେ । ଏବଂ ଯାହା ଚେତନାରେ ଭାବକୁ ଏବଂ ଭାବନାକୁ ଭରିଦିଏ, ତାହାକୁ ସୃଷ୍ଟି ଏବଂ ସଂବେଦନଶୀଳତାର ଚରମ ସୀମାରେ ପହଂଚାଇଥାଏ- ତାହା ହେଉଛି ସଂଗୀତ । ଆପଣ ହୁଏତ ଗତିହୀନ ଭାବରେ ବସିଥିବେ, କିନ୍ତୁ ସଂଗୀତର ଏକ ସ୍ୱର ଆପଣଙ୍କ ଆଖିରୁ ଲୁହ ବାହାର କରି ଦେଇପାରେ, ଏହି ସାମର୍ଥ୍ୟ ରହିଥାଏ । କିନ୍ତୁ ସଂଗୀତର ସ୍ୱର ଆପଣଙ୍କୁ ବୈରାଗ୍ୟକୁ ବୋଧ କରାଇ ଦେଇପାରେ । ସଂଗୀତ ଦ୍ୱାରା ଆପଣଙ୍କ ଭିତରେ ବୀର ରସ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ କରିଥାଏ, ସଂଗୀତ ମାତୃତ୍ୱ ଏବଂ ମମତାର ଅନୁଭୂତି ଦେଇପାରେ । ସଂଗୀତ ଆପଣଙ୍କୁ ଦେଶ ପ୍ରେମ ଏବଂ କର୍ତ୍ତବ୍ୟର ଶିଖରକୁ ନେଇପାରେ । ଆମେ ସମସ୍ତେ ସୌଭାଗ୍ୟଶାଳୀ ଅଟୁ ଯେ ଆମେ ସଂଗୀତର ଏହି ଶକ୍ତିକୁ ଲତା ଦିଦିଙ୍କ ରୂପରେ ଆମେ ସାକ୍ଷାତରେ ଦେଖିଛୁ । ତାଙ୍କୁ ଆମେ ନିଜେ ଆଖିରେ ଦେଖିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମିଳିଛି ଏବଂ ମଂଗେଶକର ପରିବାର ଏହି ଯଜ୍ଞରେ ପିଢ଼ି ପରେ ପିଢ଼ି ବଳିଦାନ ଦେଉଛନ୍ତି ଏବଂ ମୋ ପାଇଁ ଏହି ଅନୁଭବ ଆହୁରି ବହୁତ ବଡ଼ କଥା । ହରିଶ ଜୀ ବର୍ତ୍ତମାନ କିଛି ଘଟଣା କହିଲେ, କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଭାବୁଥିଲି ଦିଦିଙ୍କ ସହିତ ମୋର ସମ୍ପର୍କ କେତେ ପୁରୁଣା । ଯିବାବେଳେ ମୋତେ ମନେ ପଡୁଥିଲା ଯେ ତାଙ୍କ ସହିତ ଚାରି ସାଢ଼େ ଚାରି ଦଶକ ହେବ ସୁଧୀର ଫଡ଼କେ ଜୀ ମୋତେ ପରିଚିତ କରାଇଥିଲେ । ଏବଂ ସେହି ଦିନ ଠାରୁ ଆଜି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହି ପରିବାର ସହିତ ଥିବା ମୋର ଅପାର ସ୍ନେହ, ଅସଂଖ୍ୟ ଘଟଣାବଳୀ ମୋ ଜୀବନର ଅଂଶ ହୋଇଗଲା । ମୋ ପାଇଁ ଲତା ଦିଦି ସୁର ସାମ୍ରଜ୍ଞୀ ହେବା ସହ ଯାହାକୁ କହିବା ପାଇଁ ମୁଁ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରୁଛି ଯେ ସେ ମୋର ବଡ଼ ଭଉଣୀ ଥିଲେ । ଲତା ଦିଦି, ଯିଏ ପିଢ଼ି ପରେ ପିଢ଼ି ଭଲପାଇବା ଏବଂ ଭାବପ୍ରବଣତାର ଉପହାର ଦେଇଥିବା ଲତା ଦିଦି ସେ ମୋତେ ସବୁବେଳେ ବଡ଼ ଭଉଣୀ ପରି ବହୁତ ଭଲପାଇବା ଦେଇଛନ୍ତି । ମୁଁ ଏହା ବୁଝିପାରୁଛି ଯେ ଏହାଠାରୁ ଜୀବନରେ ବଡ଼ ସୌଭାଗ୍ୟ କ’ଣ ହୋଇପାରେ । ବୋଧହୁଏ ଅନେକ ଦଶନ୍ଧି ପରେ, ଯେତେବେଳେ ଏଥର ପ୍ରଥମ ରାକ୍ଷୀ ପର୍ବ ଆସିବ, ଦିଦି ନ ଥିବେ । ସାଧାରଣ ଭାବରେ କୌଣସି ଏକ ସମ୍ମାନ ସମାରୋହକୁ ଯିବା ଏବଂ ହରିଶ ଜୀ ମଧ୍ୟ କହୁଥିଲେ କୌଣସି ସମ୍ମାନ ଗ୍ରହଣ କରିବା ବର୍ତ୍ତମାନ ମୁଁ ସେହି ବିଷୟଗୁଡ଼ିକ ଠାରୁ ଟିକେ ଦୂରରେ ରହିଛି, ମୁଁ ନିଜକୁ ନିଜେ ସଜାଡ଼ି ପାରୁନାହିଁ । କିନ୍ତୁ ପୁରସ୍କାର ଯେତେବେଳେ ମୋ ବଡ଼ ଭଉଣୀ ଲତା ଦିଦିଙ୍କ ନାମରେ ହେଉଛି ସେତେବେଳେ ଏହା ମୋ ପାଇଁ ଅନେକ ଆତ୍ମୀୟତା ଏବଂ ମଂଗେଶକର ପରିବାରର ମୋ ଉପରେ ଯେଉଁ ଅଧିକାର ଅଛି ଏଠାକୁ ଆସିବା ମୋ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରକାରର ଦାୟିତ୍ୱ ହୋଇଯାଉଛି । ଏବଂ ଏହା ସେହି ଭଲପାଇବାର ପ୍ରତୀକ ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ତ୍ରିନାଥ ଜୀଙ୍କ ସଂଦେଶ ଆସିଲା, ମୋର କ’ଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଛି, ମୁଁ କେତେ ବ୍ୟସ୍ତ ଅଛି, ମୁଁ କିଛି ପଚାରିଲି ନାହିଁ, ମୁଁ କହିଲି ଭାଇ ପ୍ରଥମେ ହଁ କର । ମନା କରିବା ମୋ ପକ୍ଷେ ସମ୍ଭବ ନୁହେଁ! ମୁଁ ଏହି ପୁରସ୍କାରକୁ ସମସ୍ତ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରୁଛି । ଯେତେବେଳେ ଲତା ଦିଦି ଜନତାଙ୍କର ଥିଲେ ସେହିଭଳି ତାଙ୍କ ନାମରେ ମୋତେ ଦିଆଯାଇଥିବା ଏହି ପୁରସ୍କାର ମଧ୍ୟ ଜନତାଙ୍କର ଅଟେ । ମୁଁ ଲତା ଦିଦିଙ୍କ ସହିତ ପ୍ରାୟ ବାର୍ତ୍ତାଳପ କରୁଥିଲି । ସେ ନିଜର ସଂଦେଶ ଏବଂ ଆଶୀର୍ବାଦ ପଠାଉ ଥିଲେ । ବୋଧହୁଏ ତାଙ୍କର ଗୋଟିଏ ଜିନିଷ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ କାମରେ ଆସିବ, ଯାହାକୁ ମୁଁ ଭୁଲିପାରିବି ନାହିଁ । ମୁଁ ତାଙ୍କୁ ବହୁତ ସମ୍ମାନ କରୁଥିଲି । କିନ୍ତୁ ସେ ଯାହା କହୁଥିଲେ, ସେ ସର୍ବଦା କହୁଥିଲେ- “ମନୁଷ୍ୟ ନିଜର ବୟସର ନୁହେଁ, ନିଜର କାର୍ଯ୍ୟରେ ବଡ଼ ହୋଇଥାଏ । ଦେଶ ପାଇଁ ଯିଏ ଯେତେ ଅଧିକ କରିବେ ସିଏ ସେତିକି ବଡ଼ ହେବେ ।” ସଫଳତାର ଶିଖରରେ ଏପରି ଚିନ୍ତାଧାରା ସହିତ ବ୍ୟକ୍ତିର ମହାନତା, ତାହାର ଅନୁଭବ ହୋଇଥାଏ । ଲତା ଦିଦି ବୟସରେ ବଡ଼ ଥିଲେ ଏବଂ କାମରେ ମଧ୍ୟ ବଡ଼ ଥିଲେ ।
ଆମେ ସମସ୍ତେ ଲତା ଦିଦିଙ୍କ ସହିତ ଯେତେ ସମୟ ବିତାଇଛନ୍ତି, ଆମେ ସମସ୍ତେ ଜାଣିଛୁ ଯେ ସେ ସରଳତାର ଏକ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ଥିଲେ । ସଂଗୀତରେ ଲତା ଦିଦି ଏପରି ଏକ ସ୍ଥାନ ହାସଲ କରିଥିଲେ ଯେ ଲୋକମାନେ ତାଙ୍କୁ ମା’ ସରସ୍ୱତୀଙ୍କ ପ୍ରତିରୂପ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରୁଥିଲେ । ତାଙ୍କ ସ୍ୱର ପ୍ରାୟ ୮ଠ ବର୍ଷ ଧରି ସଂଗୀତ ଜଗତରେ ନିଜର ଚିହ୍ନ ଛାଡ଼ି ଥିଲା । ଗ୍ରାମଫୋନରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ତା’ପରେ କ୍ୟାସେଟ, ତା’ ପରେ ସିଡି, ତା’ପରେ ଡିଭିଡି ଏବଂ ପରେ ପେନଡ୍ରାଇଭ୍, ଅନଲାଇନ ସଂଗୀତ ଏବଂ ଆପ୍ସ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସଂଗୀତ ଏବଂ ଦୁନିଆ ସହିତ ଏତେବଡ଼ ଯାତ୍ରା ଲତା ଜୀଙ୍କ ସହିତ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ହୋଇଛି । ସିନେମାରେ ୪-୫ ପିଢ଼ିଙ୍କୁ ସେ ତାଙ୍କର ସ୍ୱର ଦେଇଥିଲେ । ଭାରତ ରତ୍ନ ପରି ସର୍ବୋଚ୍ଚ ସମ୍ମାନ ଦେଶ ତାଙ୍କୁ ପ୍ରଦାନ କଲା ଏବଂ ଦେଶ ଗୌରବାନ୍ୱିତ ହେଲା । ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ତାଙ୍କୁ ସ୍ୱର ସାମ୍ରାଜ୍ଞୀ ବୋଲି ମାନୁଥିଲେ କିନ୍ତୁ ସେ ନିଜକୁ ସ୍ୱର ସାମ୍ରାଜ୍ଞୀ ବୋଲି ଭାବି ନ ଥିଲେ ବରଂ ଏକ ସାଧିକା ବୋଲି ମାନୁଥିଲେ । ଏବଂ ଆମେ ଏହା ଅନେକ ଲୋକଙ୍କ ଠାରୁ ଶୁଣିଛୁ ଯେ ଯେତେବେଳେ ବି ସେ କୌଣସି ଗୀତର ରେକର୍ଡିଂ ପାଇଁ ଯାଉଥିଲେ ସେତେବେଳେ ସେ ଚପଲ ବାହାରେ ରଖୁଥିଲେ । ସଂଗୀତର ସାଧନା ଏବଂ ଈଶ୍ୱରଙ୍କ ଉପାସନା ତାଙ୍କ ପାଇଁ ସମାନ ଥିଲା ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆଦିଶଙ୍କରଙ୍କର ଅଦ୍ୱୈତ ସିଦ୍ଧାନ୍ତକୁ ଆମେମାନେ ବୁଝିବାକୁ ପ୍ରୟାସ କରିବା, ତେବେ ବେଳେବେଳେ ଆମେ ଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱରେ ପଡ଼ି ଯାଇଥାଉ । କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଯେତେବେଳେ ଆଦିଶଙ୍କରଙ୍କର ଅଦ୍ୱୈତର ସିଦ୍ଧାନ୍ତ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରେ, ତେବେ ଯଦି ମୋତେ ଏହାକୁ ସରଳ ଶବ୍ଦରେ କହିବାକୁ ହେବ ଯେ ସେହି ଅଦ୍ୱୈତ ସିଦ୍ଧାନ୍ତକୁ ଈଶ୍ୱରଙ୍କର ଉଚ୍ଚାରଣ ସ୍ୱର ବିନା ଅସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଟେ । ଈଶ୍ୱରଙ୍କ ସ୍ୱର ଭିତରେ ସମାହିତ ଅଛନ୍ତି, ଯେଉଁଠାରେ ସ୍ୱର ଅଛି ସେଠାରେ ପୂର୍ଣ୍ଣତା ଅଛି । ସଂଗୀତ ଆମ ହୃଦୟରେ ଆମର ଅର୍ନ୍ତମନରେ ପ୍ରଭାବିତ କରେ । ଯଦି ତାହାର ଉତ୍ପତି ଲତା ଜୀଙ୍କ ପରି ପବିତ୍ର ହୋଇଥିବ ତେବେ ସେହି ପବିତ୍ରତା ଏବଂ ଭାବନା ମଧ୍ୟ ସେହି ସଂଗୀତରେ ମିଶି ଯାଇଥାଏ । ତାଙ୍କ ବ୍ୟକ୍ତତ୍ୱର ଏହି ଅଂଶ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଏବଂ ବିଶେଷ କରି ଯୁବ ପିଢ଼ି ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରେରଣା ।
ସାଥୀମାନେ,
ଲତା ଜୀଙ୍କ ଜୀବନ ଯାତ୍ରା ଏମିତି ଏକ ସମୟରେ ସମାପ୍ତ ହୋଇଥିଲା, ଯେତେବେଳେ ଆମ ଦେଶ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ପାଳନ କରୁଛି । ସ୍ୱାଧୀନତାର ପୂର୍ବରୁ ସେ ଭାରତକୁ ଯେଉଁ ସ୍ୱର ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ତାହା ଏହି ୭୫ ବର୍ଷରେ ଦେଶର ଯାତ୍ରା ତାଙ୍କ ସ୍ୱର ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଥିଲା । ଏହି ପୁରସ୍କାର ସହିତ ଲତା ଜୀଙ୍କ ପିତା ଦୀନାନାଥ ମଂଗେଶକର ଜୀଙ୍କ ନାମ ମଧ୍ୟ ଜଡ଼ିତ । ମଂଗେଶକର ପରିବାରଙ୍କର ଦେଶ ପାଇଁ ଯେଉଁ ଯୋଗଦାନ ରହିଛି, ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ଦେଶବାସୀ ତାଙ୍କ ନିକଟରେ ଋଣି ଅଟୁ । ସଂଗୀତ ସହିତ ଦେଶପ୍ରେମର ଚେତନା, ଯାହା ଲତା ଦିଦିଙ୍କ ଭିତରେ ଥିଲା, ଏହାର ଉତ୍ସ ତାଙ୍କର ପିତା ଥିଲେ । ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମ ସମୟରେ ସିମଲାରେ ବି୍ରଟିଶ ବାୟସରାୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଦୀନାନାଥ ଜୀ ଭୀର ସାୱାରକରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଲିଖିତ ଗୀତ ଗାଇଥିଲେ । ବ୍ରିଟିଶ ବାୟସରାୟ ସମ୍ମୁଖରେ କେବଳ ଦୀନାନାଥ ଜୀ ଏହା କରିପାରିବେ ଏବଂ କେବଳ ସଂଗୀତରେ କରିପାରିବେ । ଏବଂ ଏହା ଥିମ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ ଏବଂ ବି୍ରଟିଶ ଶାସନକୁ ଚାଲେଞ୍ଜ କରି ସେ ଭୀର ସାୱରକର ଜୀ ଏହି ଗୀତ ଲେଖିଥିଲେ । ଏହି ସାହସ, ଏହି ଦେଶ ପ୍ରେମକୁ ଦୀନାନାଥ ଜୀ ତାଙ୍କ ପରିବାରକୁ ଦେଇଥିଲେ । ଲତା ଜୀ ବୋଧ ହୁଏ ଥରେ କୌଣସି ସ୍ଥାନରେ କହିଥିଲେ ଯେ, ପ୍ରଥମେ ସେ ସମାଜ ସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯିବାକୁ ଚାହୁଁଥିଲେ । ଲତା ଜୀ ସଂଗୀତକୁ ତାଙ୍କର ଉପାସନା କରିଥିଲେ କିନ୍ତୁ ଦେଶ ଭକ୍ତି ଏବଂ ଜାତୀୟ ସେବା ମଧ୍ୟ ତାଙ୍କ ଗୀତ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରେରଣା ପାଇଲା । ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ଉପରେ ଭୀର ସାୱରକର ଜୀଙ୍କ ଲେଖା ଗୀତ- ହିନ୍ଦୁ ନରସିଂହା ହେଉ ସମର୍ଥ ଗୁରୁ ରାମଦାସ ଜୀଙ୍କର ପଦ ହେଉ! ଶିବ କଲ୍ୟାଣ ରାଜାଙ୍କ ରେକର୍ଡିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ଲତା ଜୀ ତାଙ୍କୁ ଅମର କରିଛନ୍ତି । “ଏ ମେରେ ବତନ କି ଲୋଗୋଁ’ ଏବଂ ‘ଜୟ ହିନ୍ଦ କି ସେନା’- ଏହି ଭାବ ପଂକ୍ତିରେ ଅଛି ଯାହା ଆଜି ଦେଶର ଲୋକଙ୍କ ମୁହଁରେ ଅମର ହୋଇପାରିଛି । ତାଙ୍କ ଜୀବନ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଅନେକ କ୍ଷଣ ଅଛି! ଲତା ଦିଦି ଏବଂ ତାଙ୍କ ପରିବାରର ଯୋଗଦାନକୁ ମଧ୍ୟ ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବରେ ଆମେ ଜନ ସାଧାରଣଙ୍କ ନିକଟକୁ ନେବା, ଏହା ଆମର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଅଟେ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆଜି ଦେଶ ‘ଏକ ଭାରତ, ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ’ର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ସହିତ ଆଗକୁ ବଢୁଛି । ଲତା ଜୀ ‘ଏକ ଭାରତ, ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ’ର ଏକ ମଧୁର ପ୍ରସ୍ତୁତି ଭଳି ଥିଲେ । ଆପଣ ଦେଖନ୍ତୁ ଦେଶର ୩ଠରୁ ଅଧିକ ଭାଷାରେ ହଜାର ହଜାର ଗୀତ ଗାଇଥିଲେ । ସେ ହିନ୍ଦୀ ହେଉ ବା ମରାଠୀ, ସଂସ୍କୃତ ହେଉ କିମ୍ବା ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଭାରତୀୟ ଭାଷା, ଲତା ଜୀଙ୍କ ସ୍ୱର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାଷାରେ ମିଶି ରହିଛି । ସେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟ, ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଲୋକଙ୍କ ମନ ମଧ୍ୟରେ ସମାହିତ ହୋଇ ରହିଛନ୍ତି । ଭାରତୀୟତା ସହିତ ସଂଗୀତ କିପରି ଅମର ହୋଇପାରିବ ସେ ଏହାକୁ ବଂଚାଇ ଦେଖାଇଛନ୍ତି । ସେ ଭଗବତ ଗୀତାର ପାଠ ମଧ୍ୟ କରିଥିଲେ ଏବଂ ତୁଳସୀ, ମୀରା, ସନ୍ଥ ଜ୍ଞାନେଶ୍ୱର ଏବଂ ନରସୀ ମେହେତାଙ୍କ ଗୀତଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ସମାଜର ମନ ମସ୍ତିଷ୍କରେ ମିଶ୍ରିତ କରିଥିଲେ । ରାମଚରିତ ମାନସର ଚୌପାଈ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ବାପୁଙ୍କ ପ୍ରିୟ ଭଜନ ‘ବୈଷ୍ଣବଜନ ତୋ ତେରେ କହିଏ’ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସବୁକିଛି ଲତା ଜୀ ସ୍ୱର ଦ୍ୱାରା ପୁନର୍ଜୀବିତ ହୋଇଥିଲା । ସେ ତିରୁପତି ଦେବସ୍ଥାନମ ପାଇଁ ଏକ ଗୀତ ଏବଂ ମନ୍ତ୍ରର ରେକର୍ଡ କରିଥିଲେ ଯାହାକି ଆଜି ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିଦିନ ସକାଳେ ସେଠାରେ ଶୁଣିବାକୁ ମିଳିଥାଏ । ଅର୍ଥାତ ସଂସ୍କୃତି ଠାରୁ ନେଇ ବିଶ୍ୱାସ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ପୂର୍ବରୁ ପଶ୍ଚିମ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଉତ୍ତରରୁ ଦକ୍ଷିଣ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଲତା ଜୀଙ୍କ ସ୍ୱର ସମଗ୍ର ଦେଶକୁ ଏକ ସୂତ୍ରରେ ବାନ୍ଧିବାର କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛି । ଦୁନିଆରେ ମଧ୍ୟ ସେ ଭାରତର ଆମର ସାଂସ୍କୃତିକ ରାଷ୍ଟ୍ରଦୂତ ଥିଲେ । ତାଙ୍କର ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଜୀବନ ମଧ୍ୟ ଥିଲା । ପୁଣେରେ ସେ ନିଜର ରୋଜଗାର ଏବଂ ସାଙ୍ଗମାନଙ୍କ ସହିତ ମିଶି ମାଷ୍ଟର ଦୀନାନାଥ ମଂଗେଶକର ହସ୍ପିଟାଲ ନିର୍ମାଣ କରିଥିଲେ ଯାହା ଆଜି ବି ଗରିବ ଲୋକଙ୍କୁ ସେବା ଯୋଗାଉଛି ଏବଂ ଏହି କଥା ଦେଶରେ ବହୁତ କମ ଲୋକଙ୍କ ପାଖରେ ପହଂଚିଛି, କରୋନା ଅବଧି ସମୟରେ ଦେଶରେ ଯେଉଁ ମନୋନୀତ ହସ୍ପିଟାଲ ଚୟନ କରାଯାଇଥିଲା, ଯିଏ ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ସର୍ବାଧିକ କାମ କରିଥିଲା ସେଥିମଧ୍ୟରେ ପୁଣେର ମଂଗେଶକର ହସ୍ପିଟାଲ ଅନ୍ୟତମ ।
ସାଥୀମାନେ,
ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବରେ ଦେଶ ନିଜର ଅତୀତକୁ ସ୍ମରଣ କରୁଛି ଏବଂ ଦେଶ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ସଂକଳ୍ପ ନେଉଛି । ଆମେ ଦୁନିଆର ସବୁଠୁ ବଡ଼ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ମଧ୍ୟରେ ଅନ୍ୟତମ । ଆଜି ଭାରତ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହେବା ପାଇଁ ଆଗକୁ ବଢୁଛି । ବିକାଶର ଏହି ଯାତ୍ରା ଆମର ସଂକଳ୍ପର ଏକ ଅଂଶ । କିନ୍ତୁ ବିକାଶକୁ ନେଇ ଭାରତର ମୌଳିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସର୍ବଦା ଅଲଗା ରହିଛି । ଆମ ପାଇଁ ବିକାଶର ଅର୍ଥ ହେଉଛି- ‘ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶ, ସବକା ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ସବକା ପ୍ରୟାସ’ । ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ବିକାଶ ଏହି ଭାବନା ସହିତ ‘ବସୁଦେବ କୁଟୁମ୍ବକମ’ର ଭାବନା ମଧ୍ୟ ଜଡ଼ିତ ଅଛି । ଏଥିପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ- ମାନବିକ ମୂଲ୍ୟ! ଏଥିପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଚେତନା! ଏଥିପାଇଁ ଆଜି ଯୋଗ ଏବଂ ଆୟୁର୍ବେଦ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ପରିବେଶ ସୁରକ୍ଷା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭାରତ ବିଶ୍ୱକୁ ଦିଗଦର୍ଶନ ଦେଉଛି । ମୁଁ ମାନୁଛି ଯେ ଭାରତର ଏହି ଅବଦାନରେ ଆମର ଭାରତୀୟ ସଂଗୀତର ମଧ୍ୟ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶ ରହିଛି । ଏହି ଦାୟିତ୍ୱ ଆପଣଙ୍କ ହାତରେ ଅଛି, ଆମର ଏହି ଐତିହ୍ୟକୁ ସେହି ମୂଲ୍ୟବୋଧ ସହିତ ଜୀବନ୍ତ ରଖିବା ଏବଂ ଏହାକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଶାନ୍ତିର ଏକ ମାଧ୍ୟମ କରିବା, ଏହା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କର ଦାୟିତ୍ୱ । ମୋତେ ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି ଯେ ଆପଣ ଯେଉଁମାନେ ସମସ୍ତେ ସଂଗୀତ ଜଗତ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଥିବେ ସେମାନେ ଏହି ଦାୟିତ୍ୱ ତୁଲାଇବେ ଏବଂ ଏକ ନୂତନ ଭାରତକୁ ଦିଗଦର୍ଶନ ଦେବେ । ଏହି ବିଶ୍ୱାସ ସହିତ ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୋର ହୃଦୟରୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି । ମଂଗେଶକର ପରିବାରକୁ ମଧ୍ୟ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି ଯେ ଆପଣ ଦିଦିଙ୍କ ନାମରେ ଦିଆଯାଉଥିବା ଏହି ପ୍ରଥମ ପୁରସ୍କାର ପାଇଁ ମୋତେ ବାଛିଲେ । କିନ୍ତୁ ହରିଶ ଜୀ ଯେତେବେଳେ ସମ୍ମାନପତ୍ର ପଢୁଥିଲେ ସେତେବେଳେ ମୁଁ ଭାବୁଥିଲି ଯେ ମୋତେ କେତେଥର ପଢ଼ିବାକୁ ହେବ ଏବଂ ପଢ଼ିକି ମୋତେ ନୋଟ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ମୋତେ ଏଥିରୁ କେତେ କ’ଣ ପାଇବାକୁ ବାକି ଅଛି । ଏବେ ଆହୁରି ମୋ ଭିତରେ ବହୁତ ଅଭାବ ରହିଛି, ତାହାକୁ କେମିତି ପୂରଣ କରିବି? ଦିଦିଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦରେ ଏବଂ ମଂଗେଶକର ପରିବାରର ଭଲପାଇବାରୁ ମୋ ଭିତରୁ ଯେଉଁ ଅଭାବ ରହିଛି ସେହି ଅଭବାକୁ ଆଜି ମୋତେ ସମ୍ମାନପତ୍ର ଦ୍ୱାରା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି ଓ ସେହି ଅଭାବଗୁଡ଼ିକୁ ପୂରା କରିବାକୁ ପ୍ରୟାସ କରିବି ।
ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!
ନମସ୍କାର!

Prime Minister's Office
English rendering of PM's speech at Lata Deenanath Mangeshkar Award ceremony in Mumbai
24 APR 2022 8:34PM by PIB Delhi
Shri Saraswataya Namaha!
Present with us in this sacred ceremony is Maharashtra Governor Shri Bhagat Singh Koshyari ji, Leader of Opposition in Maharashtra Legislative Assembly Shri Devendra Fadnavis ji, Minister in Maharashtra Government Shri Subhash Desai ji, respected Usha ji, Asha ji, Adinath Mangeshkar ji, all the members of the Master Deenanath Smruti Pratishthan, all the distinguished colleagues from the world of music and art, other dignitaries, ladies and gentlemen!
Respected Hridaynath Mangeshkar ji was also to attend this important event. But as told by Adinath ji, he could not come here due to ill health. I wish him a speedy recovery.
Friends,
I am not finding myself very worthy here, because I am not well-versed with such a profound subject as music, but from the point of view of cultural appreciation, I feel that music is both ‘sadhana’ (devotion) and ‘bhavana’ (emotion) and that which expresses the inexpressible is the word. One that fills the expression with energy and consciousness is ‘nada’ (sound) and the one that fills consciousness with emotions and feelings and takes it to the extreme of creation and sensitivity is ‘sangeet’ (music). You may be sitting motionless, but music can make tears flow from your eyes. Such is the power of music. Music can also give you a sense of detachment. Music can fill you with valour and motherly affection. It can take one to the pinnacle of patriotism and a sense of duty. We are fortunate to have seen this potential and power of music in the form of Lata Didi. We have had the privilege of seeing her with our own eyes and the Mangeshkar family has been making sacrifices in this ‘yagna’ for many generations. For me, this experience has been much more.
Harish ji made some descriptions about her, but I was wondering how old my relationship with Didi is. It must have been four-and-a-half decades ago when Sudhir Phadke ji introduced me to her. And since then, the immense affection and countless incidents with this family became a part of my life. For me, Lata Didi was the melody queen as well as my elder sister. What can be a greater privilege than to have received the love of a sister from Lata Didi, who has given the gift of love and emotion to many generations? Didi will not be there during this year’s Rakhi festival after so many decades. Generally, I choose to stay away from events in my honor as I am not very comfortable. But when the award is in the name of an elder sister like Lata Didi, it becomes a kind of obligation for me to come here because of her affinity with me and the rights that the Mangeshkar family has on me. And this is the symbol of that love when I received a message from Adinath ji asking me about my programs and how busy I was. I did not ask anything and said yes to him immediately, because it was not possible for me to refuse. I dedicate this award to all the countrymen. Just as Lata Didi belonged to the people, similarly this award given to me in her name also belongs to the people. I used to have frequent conversations with Lata Didi. She used to send her messages and blessings to me. Perhaps one thing that she used to say, which I cannot forget, can be useful to all of us. I used to respect her a lot. She always used to say - “A person does not become great by his age, but by his work. The more one does for the country, the greater he becomes”. We realize the greatness of a person who is at the peak of success and has such thoughts. Lata Didi was mature with age as well as through her deeds.
We know from the time we have spent with Lata Didi that she was the epitome of simplicity. Lata Didi achieved that position in music that people considered her to be the symbol of Maa Saraswati. Her voice left its mark on the music world for nearly 80 years. What a great journey the world of music has traveled along with Lata ji starting with gramophones, then from gramophones to cassettes, CDs, DVDs, pen drives, to online music and apps. She lent her voice to 4-5 generations of cinema. She was conferred with the highest honour ‘Bharat Ratna’ and the country became proud. The entire world considered her to be melody queen. But she did not consider herself to be a queen of notes, but a ‘sadhika’. And we have heard this from many people whenever she used to go for the recording of any song she used to take off her slippers. The practice of music and the worship of God was same for her.
Friends,
If we try to understand Adi Shankara's theory of Advaita, then sometimes we get confused. But when I try to think about the principle of Advaita of Adi Shankara, and if I have to say it in simple words, then the utterance of God to that principle of Advaita is incomplete without music. Music is integrated with God. Where there is music, there is perfection. Music affects our heart and our conscience. If its origin is as pure as that of Lata ji, then that purity and emotion also dissolve in that music. This element of her personality is an inspiration to all of us, and especially to the younger generation.
Friends,
Lata ji's physical journey was completed at a time when our country is celebrating Amrit Mahotsav of its freedom. She gave voice to India before independence, and the country's journey over these 75 years was also associated with her voice. The name of Lata ji's father Deenanath Mangeshkar ji is also associated with this award. All the countrymen are indebted to the Mangeshkar family for their contribution to the country. Along with music, the consciousness of patriotism that was within Lata Didi, her father was the source of it. Deenanath ji sang a song written by Veer Savarkar during a program held in the honor of the British Viceroy in Shimla during the freedom struggle. Only Deenanath ji could do this in front of the British Viceroy through music. He also performed on its theme and the song was written by Veer Savarkar ji challenging the British rule. This courage, this sense of patriotism was given by Deenanath ji to his family. Lata ji had probably once said that she wanted to go into the field of social service. Lata ji made music her worship, but patriotism and national service also got inspiration through her songs. Lata ji immortalized Veer Savarkar ji's song 'Hindu Narasimha' on Chhatrapati Shivaji Maharaj, or the poems of Samarth Guru Ramdas ji by recording the album of Shiv Kalyan Raja. The emotional tracks of "Ae Mere Watan Ke Logon" and "Jai Hind Ki Sena" have become immortal and are on the lips of the people of the country. There are so many aspects related to her life! It is our duty to take the contribution of Lata Didi and her family to the people during Amrit Mahotsav.
Friends,
Today the country is moving ahead with the belief of 'Ek Bharat, Shreshtha Bharat'. Lata ji was like a melodious manifestation of 'Ek Bharat, Shreshtha Bharat'. She sang thousands of songs in more than 30 languages ​​of the country. Lataji's voice is equally at home in every language, be it Hindi, Marathi, Sanskrit or any other Indian language. She is ingrained in the minds of people in every state, in every region. She has demonstrated how music can become immortal with Indian-ness. She recited the Bhagavad Gita as well as the songs of Tulsi, Meera, Sant Dnyaneshwar and Narsi Mehta. Lata ji’s voice revived everything from the ‘chaupais’ (quatrains) of Ramcharitmanas to Bapu's favorite hymn 'Vaishnav Jan to Tene Kahiye'. She had recorded a set of songs and chants for Tirupati Devasthanam, which is still played there every morning. That is, from culture to faith, from east to west, from north to south, Lata ji's notes have worked to unite the whole country. Globally too, she was India's cultural ambassador. Her personal life was also like that. She built Master Deenanath Mangeshkar Hospital in Pune with her earnings and with the help of her friends, which is still serving the poor. Not many people are aware that Mangeshkar Hospital in Pune was one of the select hospitals which worked most for the poor during the Corona period.
Friends,
Today, the country is reflecting on its past and is making new resolutions for the future during the Amrit Mahotsav of Independence. We are one of the largest startup ecosystems in the world. Today India is moving towards becoming self-reliant in every field; this journey of development is part of our resolutions. But India's fundamental vision of development has always been different. For us, development means- 'Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas and Sabka Prayas'. The ethos of 'Vasudhaiv Kutumbakam' (welfare of all) is also included in this spirit of development for all. The development of the entire world and the welfare of the entire humanity cannot be achieved by mere material capabilities. For this, human values are very important! For this, spiritual consciousness is critically important. That is why India is providing leadership in areas like yoga, Ayurveda and the environment.
I believe our Indian music is also an important part of this contribution. This responsibility is in your hands. It is the responsibility of all of us to keep this heritage alive with the same values, carry it forward and make a medium of world peace. I am sure that all the people associated with the music world will discharge this responsibility and give direction to a new India. With this belief, I thank all of you from my heart. I also thank the Mangeshkar family for choosing me for the inaugural award in the name of Didi. But when Harish ji was reading the acknowledgment letter, I was thinking that I will have to read it several times to make a note of how much I have yet to achieve, how many drawbacks are there in me and how to overcome that. With the blessings of Didi and the love of the Mangeshkar family, my drawbacks have been presented to me through the acknowledgment letter and I will try to overcome them.
Many thanks!
Namaskar!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.