Ministry of Home Affairs
Union Home and Cooperation Minister Shri Amit Shah addressed the inaugural session of the 48th All India Police Science Congress in Bhopal, Madhya Pradesh today
22 APR 2022 6:20PM by PIB Delhi
Modi government has achieved a huge success in finding a permanent solution to three problems - terrorism in Kashmir, Left Wing Extremism and drugs and armed groups in the North East
Many armed groups have joined the mainstream by laying down their arms, after the abrogation of Article 370, a new era of enthusiasm and development has begun in Kashmir
This change has come following analyzes and understanding of the issue, thorough discussions about remedies, work in progress on basis of a strategy
Police departments should institutionalize a 10-year policing strategy and perform annual reviews
This is very important, as now crimes are taking place which cannot be fought without police modernization, training, coordination between state police, coordination between police outside the state and imbibing technology
Police across the country will have to work in coordination with one another
“Data is the new science and big data is the solution to all problems”, this should be assimilated by police across the country
The police should be two steps ahead of the criminal and for this they also have to modernize and be tech-savvy
Commanding position of our security agencies on terrorism under the Modi government is visible
Process and perfection are very important for success but success can only come through passion and passion should be built in police forces down to the constable
Law and order is a state subject, that is why police work under the direction of elected governments inthe state, therefore biggest challenge is uniformity of response
We will not be able to face challenges properly if state police work in isolation
Through meetings and meets such as the All India Police Science Congress and DG Conference, states can meet to discuss problems of their area and form a uniform policy
India is today emerging as a big global power, we have Democracy, Demographic Dividend, Demand, & Decisiveness and also a leader to change India's Destiny
Prime Minister Narendra Modi has announced the Police Technology Mission, the Ministry of Home Affairs has created a blueprint for this mission, which we will send to the state police through BPR&D for suggestions, through this, police across the country can be equipped with similiar equipment and technology
There are two aspects to police science - Science for Police and Science of Police, considering both of them, we will be able to face challenges before us
For Science of Police, use of Medical Science has to be advanced, Forensic Science, Management Science, Arm Science and Communication Science
The era of British-style policing has ended, now knowledge-based, evidence-based and logic-based policing will have to be used and we will have to change the science of police
Union Home and Cooperation Minister Shri Amit Shah addressed the inaugural session of the 48th All India Police Science Congress in Bhopal today. On this occasion, the Chief Minister of Madhya Pradesh Shri Shivraj Singh Chouhan, Ministers of State for Home Shri Ajay Kumar Mishra and Shri Nishith Pramanik and Director General of BPR&D, Shri Balaji Shrivastava were also present.
In his remarks, the Union Home Minister said that the All India Police Science Congress has a very important contribution to make in policing of the country from two perspectives. One is coordination between the police across the country to deal with similar challenges and the other is the use of technology to stay two steps ahead of criminals. Police is considered as a state subject in our Constitution and ever since the Constitution came into force till date, many big challenges have been faced by the police because new dimensions have also been added in the world of crime. Aspects have come to the fore, due to which police across the country will have to work in harmony with one another, otherwise it is not possible to face these challenges. On the other hand, since law and order is a state subject, police come under the direction of the elected government of the state. The police face a common challenge from armed groups. There are different states in the Left Wing Extremism zone but the challenge is the same. Coordination, policy and unity are needed to face these challenges, and if the state police work in isolation, then we will not be able to face all these challenges properly. There is no need to change the Constitution, but through meetings such as the All India Police Science Congress and DG’s Conference, some states can come together to discuss problems of their area and create a uniform policy. He said that police across the country are facing some common challenges like drugs, hawala transactions and cyber fraud. The Police Science Congress is the ideal forum to discuss and work on a common strategy and synergy. Such meetings, being held under the aegis of BPR&D, provide a platform got police across the country to address these shortcomings and face common challenges. The Home Minister urged the BPR&D to design its programs and sessions keeping in mind a strategy for police across the country to meet similar challenges.
Shri Amit Shah said criminals are being equipped with new technology from across the globe and it is very important that police should be two steps ahead of criminals and for this the police also have to be modernized, tech-savvy and use technology till the beat level. Percolation will have to be happen. Until the use of technology reaches the constable and head constable, we cannot fight against new types of crimes. For this also the BPR&D has provided a platform. The Police Congress is also important for both these purposes and without this, we cannot ensure the internal security.
The Union Home Minister said the Government of India, under the leadership of Prime Minister Narendra Modi, in the last 8 years, has achieved a huge success in finding a permanent solution to three problems - terrorism in Kashmir, Left Wing Extremism and Narcotics and Armed Groups in the North East, which had been a threat to internal security for many years. By addressing them in this way, great success has been achieved in their solution. A new era of euphoria and development has begun and today the commanding supremacy of our security agencies against terrorism is visible, along with this Left Wing Extremism is also moving towards an end. This change has come about due to analyzing and understanding the problem, after thoroughly discussing its remedies, work has been done on the basis of a strategy. He said a 10-year policing strategy and the practice of annual reviews should be institutionalized in police departments. This is very important because now crimes are taking place which are not possible to fight without modernization of police, training, coordination between police in the states, coordination between police outside the state and imbibing technology. He said police across the country should imbibe the phrase "Data is the new science and Big Data is the solution to all problems". Shri Shah said Shri Modi has announced a Police Technology Mission for this, the Ministry of Home Affairs has made a blueprint which we will send to state police through the BPR&D for suggestions. Through this, the police across the country will be equipped with the same type of equipment and technology.
Shri Amit Shah said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the Government of India has provided many facilities, but they are not being used much. We should not be content with the present state of data collecting. The Union Home Minister said police are sometimes accused of no action and sometimes extreme action, but we should inculcate the habit of natural reaction and that can only happen when the individual is dependent on the system and not the system on the individual. He said police science has two aspects - Science for Police and Science of Police. Only by considering these two will we be able to face challenges faced by the country. Shri Shah said today India is emerging as a big global power, t we have Democracy, Demographic Dividend, Demand, and Decisiveness and also strong leadership to change India's destiny. He said that now more than 16,000 police stations are online. Nine services have been made available at the state level by CCTNS and it is necessary to popularize them.
The Union Home Minister said police across the country should work to utilize all nine citizen services under CCTNS and take them to every police station. Anti-Terrorist Squads should be activated to study FIRs and data, NCB has been asked to prepare a database on Narcotics cases and Interoperable Criminal Justice System has also created a great amount of data, as well as the National Database of Sex Offenders (NDSO) has also been prepared. For Science of Police, we have to advance the use of Medical Science, Forensic Science, Management Science, Arms Science and Communications Science. He said under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the Central Government has taken two big steps by establishing the National Forensic Science University and the Raksha Shakti University, and so far affiliated colleges of the National Forensic Science University have been opened in seven states. I request the Director Generals of Police of all states to ask their respective governments to have affiliated colleges of both universities in their states, so that experts in the field of police are available to them. Shri Shah said the era of policing of the British era is over. Now knowledge-based, evidence-based and logic-based policing will have to be practiced and in this we will also have to change the science of police.
Shri Amit Shah said that BPR&D is creating a modus operandi bureau and it can also be well used in the coming days. He said the Government of India has also taken the initiative of legal reforms. A new bill for identification of prisoners has just been passed by Parliament, it is yet to be implemented. The Model Jail Act has been sent to you, it has to be implemented, regulations have been enacted for strict compliance of FCRA. We are also bringing reforms in the CrPC, the IPC and the Evidence Act. The responsibility of coordination meetings on narcotics has been given to police chiefs of the states. Efforts should also be made to solve problems by organizing hackathons. He said perfection is very important to achieve success, but success can be achieved only through passion. Our responsibility is to take passion to the bottom of the police force.
The Union Home Minister said that the nation and the world have faced the worst pandemic of the Century. Millions of people have lost their lives across the world, more than 4 lakh police and CAPF personnel were infected in and more than 2,700 personnel also died. It was during this period that the human face of the police was seen by the people and all forces demonstrated an excellent and commendable example of what the police can do during disasters. I would like to pay a humble tribute to the 2,712 jawans who lost their lives while fighting the pandemic while being in the first line of duty.

য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী হোম অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রী শ্রী অমিত সাহনা ঙসি মধ্য প্রদেশকী ভোপালদা পাঙথোকপা ৪৮শুবা ওল ইন্দিয়া পুলিস সাইন্স কংগ্রেস হৌদোকপগী থৌরমদা ৱা ঙাঙখ্রে
22 APR 2022 6:20PM by PIB Imphal
মোদী লৈঙাক্না ৱায়েৎ অহুমগী – কাস্মিরদা তেরোরিজম, লেফ্ত ৱিং এক্সত্রিমিজম অমসুং অৱাং নোংপোক্তা দ্রগ অমদি খুৎলায় পায়বা কাঙলুপশিংগী – মতম চুপ্পগী ওইবা ৱাখৈ পুরকপদা চাউনা মায় পাক্লে
খুৎলায় পায়বা কাঙলুপ কয়ানা খুৎলায় থাদোক্তুনা মহৌশাগী পুন্সিদা হঞ্জিল্লকখ্রে, আর্তিকল ৩৭০ মুত্থৎখ্রবা মতুংদা কাস্মিরদা ইখৌ লাংবা অমসুং চাওখৎপগী অনৌবা তাঙ্কক অমা লাকপা হৌরে
অহোংবা অসি লৈরিবা ৱাফমশিং নৈনদুনা মমুৎ তানা খঙবা, ৱাখৈগী মরমদা মনুং থিৎনা নৈনবা, লাল্লোং অমদা য়ুম্ফম ওইরগা পায়খৎলিবা থবকশিংনা মরম ওইরগা লাক্লিবনি
পুলিস দিপার্তমেন্তনা চহি ১০গী ওইবা পুলিসিংগী লাল্লোং য়াত্তুনা থবক তৌবা অমদি চহিগী ওইনা হন্না য়েংশিনবা মথৌ তাই
হৌজিক ক্রাইমশিং পুলিস মোদর্নাইজেসন, ত্রেনিং, স্তেত পুলিসকী মরক্তা তেংবাংনবা, স্তেতকী ৱাংমদা পুলিসশিংগী মরক্তা তেংবাংনবা অমসুং তেক্নোলোজী শীজিন্নবা য়াওদনা থেংনবা ঙম্লোইদবা মরম্না মসি য়াম্না মরু ওই
লৈবাক শিনবা থুংনা পুলিসশিংনা অমগা অমগা তেংবাংনদুনা থবক তৌবা তাই
“দেতানা অনৌবা কাংলোন্নি অমদি অচৌবা দেতানা ৱায়েৎ পুম্নমক্কী ৱাখৈনি”, হায়বসি লৈবাক শিনবা থুংনা লৈরিবা পুলিসশিংনা খঙজিনবা মথৌ তাই
পুলিসনা ক্রিমিনেলশিংদগী খোঙথাঙ অনি মাঙজিন থানা লৈবা মথৌ তাই অমদি মসিগীদমক মখোয় মতমগা চুনহনবা অমদি তেক্কী মরমদা মমুৎ তানা খঙবা তাই
মোদী লৈঙাক্কী মখাদা তেরোরিজমগী মরমদা ঐখোয়গী সিক্যুরিতী এজেন্সীশিংগী ঙমদুনা চৎপগী ফীভম উবা ফংলি
মায় পাক্নবগীদমক থৌওং অমসুং নীংথিনা তৌবা হায়বসি য়াম্না মরু ওই অদুবু মায় পাকপা হায়বসি পুক্নিং লুপ্লবা মতমদা ফংগনি অমদি পুলিস ফোর্সশিংদা কন্সতেবল ফাওবদা পুক্নিং লুপ্তুনা থবক তৌবা মথৌ তাই
লো এন্দ ওর্দর স্তেতকী ৱাফম্নি, মরম অসিননি পুলিসনা স্তেত অদুগী মীয়াম্না থাগৎলকপা লৈঙাক্কী পাউতাক মখাদা থবক তৌরিবসি, মরম অদুনা খ্বাইদগী চাউবা শিংনবদি থবক পায়খৎপদা চাং মান্নবদুনি
স্তেত পুলিসশিংনা নাইতোম থবক তৌরবদি ঐখোয়না শিংনবশিং নীংথিনা থেংনবা ঙম্লোই
ওল ইন্দিয়া পুলিস সাইন্স কংগ্রেস অমসুং দি.জি. কন্ফরেন্সনচিংবা মীফমশিংগী খুত্থাঙদা স্তেতশিংনা মখোয়গী মফমদা থেংনরিবা ৱাফমশিংগী মরমদা খন্নদুনা মান্নবা খুজিল থৌরাং অমা য়াত্থোকপা য়াই
ঙসি ভারতনা মালেমগী অচৌবা পৱার অমা ওইনা লিৎখৎলক্লি, ঐখোয়দা মীয়ামগী লৈঙাক, খেন্নবা মফমশিং, দিমান্দ অমসুং চপ চাবা ফিরেপ লৌবা অমদি ভারতকী মরাইবক হোংহনবা ঙমগদবা লুচিংবসু লৈরি
প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা পুলিস তেক্নোলোজী মিসন লাউথোকখ্রে, গৃহ মন্ত্রালয়না মিসন অসিগী ব্লুপ্রিন্ত অমা শেম্লে অমদি হায়রিবা অসি ৱাখল্লোন লৌনবগীদমক বি.পি.আর.এন্দ.দি.গী খুত্থাঙদা স্তেত পুলিসশিংদা থারক্কনি, মসিগী খুত্থাঙদা লৈবাক শিনবা থুংনা লৈরিবা পুলিসশিংবু মান্নবা খুৎশু খুৎলায় অমসুং তেক্নোলোজী ফংহনগনি
পুলিস সাইন্সকী মমায় অনি লৈ – পুলিসশিংগীদমক সাইন্স অমসুং পুলিসকী সাইন্স, অনিসিগী মখাদা ঐখোয়না ঐখোয়গা মাঙদা তাদুনা লৈরিবা শিংনবশিং থেংনবা ঙমগনি
পুলিসকী সাইন্সকীদমক মেদিকেল সাইন্স, ফোরেন্সিক সাইন্স, মেনেজমেন্ত সাইন্স, আর্ম সাইন্স অমসুং ঈ-পাউ ফাওদোক ফাওজিনগী সাইন্স শিজিন্নবা খুমাঙ চাউশিলহনবা মথৌ তাই
ব্রিতিসকী মতৌগী পুলিসিংগী মতম লোইখ্রে, হৌজিক্তি ৱাখল লৌশিংদা য়ুম্ফম ওইবা, খুদম চাংদমদা য়ুম্ফম ওইবা অমদি লোজিক্তা য়ুম্ফম ওইবা পুলিসিং শিজিন্নবা তাই অমদি ঐখোয়না পুলিসকী সাইন্স হোংদোকপা মথৌ তাই
হোম অমসুং কোওপরেসনগী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী অমিত সাহনা ঙসি ভোপালদা পাঙথোকপা ৪৮শুবা ওল ইন্দিয়া পুলিস সাইন্স কংগ্রেস হৌদোকপগী থৌরমদা ৱা ঙাঙখ্রে‍। থৌরম অসিদা মধ্য প্রদেশকী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী সিবরাজ সিংহ চৌহান, হোমগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী অজ্র কুমার মিস্রা অমসুং শ্রী নিসিথ প্রমানিক অমদি বি.পি.আর.এন্দ.দি.গী দাইরেক্তর জেনেরেল শ্রী বালাজি স্রিভাস্তবসু শরুক য়াখি‍।
মহাক্কী ৱারোলদা কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা ওল ইন্দিয়া পুলিস সাইন্স কংগ্রেস অসি লৈবাকসিগী পুলিসিংগী লমদা মীৎয়েঙ অনিদা মরুওইবা থৌদাং লৈ‍। অমনা মান্নবা শিংনবশিং থেংননবগীদমক লৈবাক শিনবা থুংনা পুলিসশিংগী মরক্তা তেংবাংনবা অদুগা অমনা ক্রিমিনেলশিংদগী খোঙথাঙ অনি মাঙজিল থানা লৈনবগীদমক তেক্নোলোজী শীজিন্নবনি‍। ঐখোয়গী সংবিধান্দা পুলিসপু স্তেতশিংগী মঙম ওইনা লৌরি অমদি সংবিধান অসি হেক চৎনরকপদগী পুলিসশিংনা অচৌবা শিংনবা কয়া থেংনদুনা লাক্লি, মরমদি ক্রাইমগী তাইবংসিদা অনৌবা মাইওন কয়া হাপচিল্লক্লি‍। মীৎয়েঙ কয়া মাঙদা লাক্লি, মসিনা মরম ওইরগা লৈবাক শিনবা থুংনা লৈরিবা পুলিসশিংগী মরক্তা অমগা অমগা লিংজেল মান্ননা থবক তৌবা মথৌ তাই, মদু নৎত্রবদি হায়রিবা শিংনবশিং অসি থেংনবা ঙম্লোই‍। অমরোমদা লো অমসুং ওর্দর অসি স্তেতশিংগী মঙম ওইবা মরম্না পুলিস অসি স্তেততুগী মীয়ামগী মীহুৎনা শেমবা লৈঙাক্কা পাউতাক মখাদা থবক তৌরি‍। পুলিসশিংনা খুৎলায় পায়বা কাঙলুপশিংদগী মান্নবা শিংনবা অমা থেংনৈ‍। লেফ্ত ৱিং এক্সত্রিমিজমগী মফমদা স্তেত কয়ামরুম লৈ অদুবু থেংনরিবা শিংনবশিংদি চপ মান্নৈ‍। হায়রিবা শিংনবশিং অসি থেংননবগীদমক তেংবাংনবা, খুজিল থৌরাং অমসুং লিংজেল মান্নবা মথৌ তাই, অদুগা স্তেত পুলিসনা নাইতোম থবক তৌরবদি, হায়রিবা শিংনবশিং অসি ঐখোয়না মওং মরিল নাইনা থেংনবা ঙম্লোই‍। সংবিধান্দা অহোংবা পুরকপগী মথৌ করিসু তাদে, অদুবু ওল ইন্দিয়া পুলিস সাইন্স কংগ্রেস অমসুং দি.জি.শিংগী কন্ফরেন্সনবচিংবা মীফমশিংগী খুত্থাঙদা স্তেত খরদি পুনশিন্নদুনা মখোয়গী লমদা থেংনরিবা ৱায়েৎশিং খন্নবা অমদি মান্নবা থৌরাং য়াত্থোকমিন্নবা য়াই‍। লৈবাক শিনবা থুংনা পুলিসশিংনা দ্রগ, হৱালা ত্রাঞ্জেক্সন অমসুং সাইবর ফ্রোদনচিংবা মান্নবা শিংনবা খরা থেংনরি‍ হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍। পুলিস সাইন্স কংগ্রেস অসি খন্ন-নৈননবা অমদি মান্নবা লাল্লোং অমসুং পরিংদা থবক তৌমিন্ননবা মতিক চাবা ফম্পাক অমনি‍। বি.পি.আর.এন্দ.দি.গী মীৎয়েঙ মখাদা পাঙথোক্লিবা অসিগুম্বা মীফমশিংনা লৈবাক শিনবা থুংনা লৈরিবা পুলিসশৎংদা মখোয়দা ৱাৎলিবশিংগী পাম্বৈ পুথোক্নবা অমদি মান্নবা শিংনবশিং থেংনমিন্ননবা ফম্পাক অমা পীরি‍। গৃহ মন্ত্রীনা বি.পি.আর.এন্দ.দি.দা লৈবাক শিনবা থুংনা লৈরিবা পুলিসশিংনা মান্নবা শিংবশিং থেংনমিন্ননবা লাল্লোংবু মাঙদা থমদুনা মখোয়গী থৌরমশিং অমসুং মীফমশিং শেম শানবা ৱাফম থমখি‍।
ক্রিমিনেলশিং মালেম পুম্বদা লৈরিবা অনৌবা তেক্নোলোজীশিং শীজিন্নরে অমদি পুলিসনা ক্রিমিনেলশিংদগী খোঙথাঙ অনি মাঙজিল থানা লৈবা য়াম্না মরু ওইরে, মসিগীদমক পুলিসসু মতমগা চুনহনবা, তেক্কী মরমদা মমুৎ তানা খঙবা অমদি মখোয়বু মায়থিবা পীবা ঙমবা চাংদা তেক্নোলোজী শীজিন্নবা মথৌ তাই হায়না শ্রী অমিত সাহনা ফোঙদোকখি‍। মনুং হঞ্জিন্না থবক পায়খৎপা তাই‍। তেক্নোলোজী শীজিন্নবগী থৌওং কন্সতেবল অমসুং হেদ কন্সতেবলগী থাক ফাওবা য়ৌদ্রিফাওবা ঐখোয়না অনৌবা মখলগী ক্রাইমশিং থেংনবা ঙম্লো‍ই‍। মসিগীদমক্তসু বি.পি.আর.এন্দ.দি.না ফম্পাক অমা পীরে‍। হায়রিবা পান্দম অনিসিগীদমক্তা পুলিস কংগ্রেস অসি মরু ওই অমদি মসি য়াওদনা ঐখোয়না লৈবাক মনুংগী ঙাকশেল নীংথিনা পীবা ঙম্লোই‍।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হায়খিবদা ভারত লৈঙাক্না প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা, হৌখিবা চহি ৮সিদা চহি কয়া লৈবাক মনুংগী ঙাকশেলদা অয়েৎপা পীরিবা ৱায়েৎ অহুমগী – কাস্মিরদা তেরোরিজম, লেফ্ত ৱিং এক্সত্রিমিজম অমসুং অৱাং নোংপোক্তা দ্রগ অমদি খুৎলায় পায়বা কাঙলুপশিংগী – মতম চুপ্পগী ওইবা ৱাখৈ পুরকপদা চাউনা মায় পাক্লে‍। হায়রিবা মওংসিদা মখোয়শিংদুগী পাম্বৈ পুথোক্তুনা মখোয়গী ৱাখৈ পুরকপদা চাউনা মায় পাক্লে‍। পুক্নিংদা ইখৌ লাংবা অমসুং চাওখৎপগী অনৌবা তাঙ্কক অমা হৌরে অমদি ঙসি তেরোরিজমগী মায়োক্তা ঐখোয়গী সিক্যুরিতী এজেন্সীশিংনা ঙমদুনা চৎপা উবগা লোয়ননা লেফ্ত ৱিং এক্সত্রিমিজমসু লোইশিল্লকপগী মায়কৈদা চঙশিল্লি‍। অহোংবশিং অসি লৈরিবা ৱাফমশিং নৈনদুনা মমুৎ তানা খঙবা, ৱাখৈগী মরমদা মনুং থিৎনা নৈনবা, লাল্লোং অমদা য়ুম্ফম ওইরগা পায়খৎলিবা থবকশিংনা মরম ওইরগা লাক্লিবনি‍। পুলিস দিপার্তমেন্তনা চহি ১০গী ওইবা পুলিসিংগী লাল্লোং য়াত্তুনা থবক তৌবা অমদি চহিগী ওইনা হন্না য়েংশিনবা মথৌ তাই‍। হৌজিক ক্রাইমশিং পুলিস মোদর্নাইজেসন, ত্রেনিং, স্তেত পুলিসকী মরক্তা তেংবাংনবা, স্তেতকী ৱাংমদা পুলিসশিংগী মরক্তা তেংবাংনবা অমসুং তেক্নোলোজী শীজিন্নবা য়াওদনা থেংনবা ঙম্লোইদবা মরম্না মসি য়াম্না মরু ওই‍। “দেতানা অনৌবা কাংলোন্নি অমদি অচৌবা দেতানা ৱায়েৎ পুম্নমক্কী ৱাখৈনি”, হায়বসি লৈবাক শিনবা থুংনা লৈরিবা পুলিসশিংনা খঙজিনবা মথৌ তাই‍। মসিগীদমক শ্রী মোদীনা পুলিস তেক্নোলোজী মিসন লাউথোকখ্রে, গৃহ মন্ত্রালয়না মিসন অসিগী ব্লুপ্রিন্ত অমা শেম্লে অমদি হায়রিবা অসি ৱাখল্লোন লৌনবগীদমক বি.পি.আর.এন্দ.দি.গী খুত্থাঙদা স্তেত পুলিসশিংদা থারক্কনি‍। মসিগী খুত্থাঙদা লৈবাক শিনবা থুংনা লৈরিবা পুলিসশিংবু মান্নবা খুৎশু খুৎলায় অমসুং তেক্নোলোজী ফংহনগনি হায়না শ্রী অমিত সাহনা ফোঙদোকখি‍।
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা ভারত লৈঙাক্না ফেসিলিতী কয়ামরুম ফংহল্লি, অদুবু মখোয়শিংদু অয়াম্বনা শীজিন্নদে হায়বা ৱাফম শ্রী অমিত সাহনা ফোঙদোকখি‍। হৌজিক লৈরিবা দেতা খোমজিনবগী ফীভমসিদা ঐখোয় পেন্থোক্লোইদবনি‍। করিগুম্বা মতমদা পুলিসপু থবক তৌদে অদুগা করিগুম্বা মতমদনা কা হেনবা থবক তৌই হায়না মরাল শীরি, অদুবু ঐখোয়না মহৌশাগী ওইবা রিএক্সন উৎনবগী হৈনবী শেমগৎকদবনি, অমদি হায়রিবা হৈনবী অসি সিস্তেম্না লনাই মীওইদা তাংবা নত্তবা মীওই অমনা সিস্তেমদা তাংদুনা থবক তৌরবা মতমদা ওইথোকপা ঙমগনি‍। পুলিস সাইন্সকী মমায় অনি লৈ – পুলিসশিংগীদমক সাইন্স অমসুং পুলিসকী সাইন্স‍। অনিসিগী মখাদা ঐখোয়না ঐখোয়গা মাঙদা তাদুনা লৈরিবা শিংনবশিং থেংনবা ঙমগনি হায়না ঙসি ভারতনা মালেমগী অচৌবা পৱার অমা ওইনা লিৎখৎলক্লি, ঐখোয়দা মীয়ামগী লৈঙাক, খেন্নবা মফমশিং, দিমান্দ অমসুং চপ চাবা ফিরেপ লৌবা অমদি ভারতকী মরাইবক হোংহনবা ঙমগদবা লুচিংবসু লৈরি হায়না শ্রী অমিত সাহনা ফোঙদোকখি‍। হৌজিক পুলিস স্তেসন ১৬,০০০ হেন্না ওনলাইন ওইরে‍। সি.সি.তি.এন.এস.না সর্ভিস মাপল স্তেতকী থাক্তা ফংহল্লে অমদি মখোয়শিংদু মীয়ামদা পাক শন্না খঙহনবা মথৌ তাই হায়না মহাক্না মখা তাখি‍।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা ফোঙদোকখিবদা লৈবাক শিনবা থুংনা লৈরিবা পুলিসশিংনা সি.সি.তি.এন.এস.কী মখাদা লৈরিবা মীয়ামগী সর্ভিস মাপল অসি শীজিন্নগদবনি অমদি মখোয়শিংদু পুলিস স্তেসন পুম্নমক্তা য়ৌহনগদবনি‍। এফ.আই.আর. অমসুং দেতা নৈননবগীদমক এন্তি-তেরোরিস্ত স্ক্বাদশিং মথৌ তৌহনগদবনি, এন.সি.বি.দা নার্কোতিক্স কেসশিংগী দেতাবেজ অমা শেম্নবা হায়খ্রে অমদি ইন্তরওপরেবল ক্রিমিনেল জস্তিস সিস্তেম্নসু মশিং য়াম্লবা দেতা শেমগৎলে লোয়ন-লোয়ননা নেস্নেল দেতাবেজ ওফ সেক্স ওফেন্দর্স (এন.দি.এস.ও.)সু শেম্লে‍। পুলিসকী সাইন্সকীদমক মেদিকেল সাইন্স, ফোরেন্সিক সাইন্স, মেনেজমেন্ত সাইন্স, আর্ম সাইন্স অমসুং ঈ-পাউ ফাওদোক ফাওজিনগী সাইন্স শিজিন্নবা খুমাঙ চাউশিলহনবা মথৌ তাই‍। প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা কেন্দ্র লৈঙাক্না নেস্নেল ফোরেন্সিক সাইন্স য়ুনিভর্সিতী অমসুং রক্সা শক্তি য়ুনিভর্সিতী লিংখত্তুনা অচৌবা খোঙথাঙ অনি পায়খৎলে, অমদি নেস্নেল ফোরেন্সি সাইন্স য়ুনিভর্সিতীদা এফিলিএত তৌবা কলেজশিং স্তেত তরেত্তা হাংদোকখ্রে‍। ঐনা স্তেত পুম্নমক্কী দাইরেক্তর জেনেরেল ওফ পুলিসশিংদা পুলিসকী লমদা এক্সপর্তশিং ফংহন্নবগীদমক মখোয় মখোয়গী লৈঙাকশিংদা য়ুনিভর্সিতী অনিসিদা এফিলিএত তৌবা কলেজশিং মখোয়গী স্তেতশিংদা থম্নবা ৱাফম পুখৎপিয়ু হায়না ঐনা হায়জরি‍। ব্রিতিসকী মতৌগী পুলিসিংগী মতম লোইখ্রে‍। হৌজিক্তি ৱাখল লৌশিংদা য়ুম্ফম ওইবা, খুদম চাংদমদা য়ুম্ফম ওইবা অমদি লোজিক্তা য়ুম্ফম ওইবা পুলিসিং শিজিন্নবা তাই অমদি ঐখোয়না পুলিসকী সাইন্স হোংদোকপা মথৌ তাই হায়নসু শ্রী সাহনা ফোঙদোকখি‍।
বি.পি.আর.এন্দ.দি.না মোদস ওপরেন্দি ব্যুরো অমা শেমগৎলি অমদি মসি অথুবা মতমদা শীজিন্নবা য়ারগনি হায়না শ্রী অমিত সাহনা হায়খি‍। ফাদোকশিং মশক খঙদোক্নবগী অনৌবা বিল অমা পার্লিয়ামেন্তনা পাস তৌরে, মসি থবক ওইনা পায়খৎকদবা ৱাৎলি‍। অদোমগী মফমদা মোদেল জেল এক্ত থাখ্রবনি, মসি চৎনহনগদবনি, এফ.সি.আর.এ.গী কাঙলোন চপ চানা ইন্দুনা চৎন-পথাপশিং চৎনহনগদবনি‍। ঐখোয়না সি.আর.পি.সি., আই.পি.সি. অমসুং ইভিদেন্স এক্ততসু অওনবা পুরক্কদৌরি‍। নার্কোতিক্সকী লমদা পুনশিন্নদুনা মীফম পাঙথোকপগী থৌদাং স্তেতশিংগী পুলিস মকোকশিংদা খুৎশিন্নখ্রে‍। হেকাথোনশিং পাঙথোক্তুনা ৱায়েৎশিংগী ৱাখৈ পুরক্নবা হোৎনবা তাই‍। মায় পাকপা পুরক্নবগীদমক থবক মওং মরিল নাইনা তৌবা য়াম্না মরু ওই, অদুবু মায় পাকপা হায়বসি পুক্নিং লুপ্লবা মতমদতা ফংগদৌরিবনি‍। ঐখোয়গী থৌদাংদি পুক্নিং লুপ্পা মতৌ অসি পুলিস ফোর্সকী খ্বাইদগী মখাদা লৈরিবা মীওইশিংদা লৈহনবদুনি হায়না মহাক্না হায়খি‍।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হায়খিবদা লৈবাক অসিনা অমদি মালেম অসিনা চহিচাসিগী খ্বাইদগী তমথিবা লাইচৎ থেংনখ্রে‍। মীওই মিলিয়ন কয়াগী পুন্সি মাঙখ্রে, পুলিস অমসুং সি.এ.পি.এফ. পর্সনেল লাখ ৪ হেন্না নাখ্রে অমদি পর্সনেল ২,৭০০ হেনবগী পুন্সিসু মাঙখ্রে‍। হায়রিবা মতমসিদনি মীয়াম্না পুলিসকী মীওইবগী মিনুংসিগী মায়থোঙ উবা ফংখিবসি, অমদি ফোর্স পুম্নমক্না লাংফমগী মতমদা পুলিসনা করি তৌবা ঙমবগে হায়বগী ময়েক লারবা অমদি থাগৎনিংঙাই ওইরবা মতৌ উৎখি‍। লাইচৎ অসি থেংনবদা, মাঙজিল থাবা থৌদাং লৌবদা পুন্সি পীখম্নখ্রবা জৱান ২৭১২গী মফমদা ঐনা ইকোক নোন্না শ্রদ্ধাঞ্জলি কৎচরি‍।