প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না গুজরাতকী দাহোদতা তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্তশিং হৌদোকপদা থমখিবা ৱারোল
20 APR 2022 9:49PM by PIB Imphal
ভারত ইমানা য়াইফরে, ভারত ইমানা য়াইফরে
অহানবদা ঐহাক্না দাহোদকী মীয়ামদা ঙাকপীনবা হায়জরি। অহৌবদা ঐহাক্না মতম খরা হিন্দীদা ঙাংজগে, মসিগী মতুংদা ঐহাক্কী য়ুমগী মতাংদা ইশাগী লোলদা ঙাংজগনি।
গুজরাতকী পাম্নরবা মুখ্য মন্ত্রী শ্রী ভুপেন্দ্র ভাই পতেল, কেন্দ্রগী মন্ত্রী-মন্দলদা ঐহাক্কী মরুপ ওইরিবা শ্রী অশ্বিনি বৈস্নব, লৈবাক অসিগী রেলৱে মন্ত্রী দর্শনা বেন জরদোশ, কাউন্সিল ওফ মিনিস্তরসকী মরুপ, পার্লিয়েমেন্তদা ঐহাক্কী ইথক থোংবা ওইরিবা গুজরাত প্রদেশ ভাতিয় জনতা পার্তীগী প্রসিদেন্ত শ্রী সি.আর. পাতিল, মন্ত্রীশিং, গুজরাত সরকারগী এম.পি. অমদি এম.এল.এ.শিং অমসুং মফম অসিদা তিনবীরিবা য়াম্লবা মীয়াম, ঐহাক্কী নুংশিজরবা আদিবাসী ইচিল-ইনাওশিং।
ঙসি ঐখোয়বু থৌজাল পীবিনবা আদিবাসীগী লমশিংদগী ইচিল-ইনাও লাখ কয়ানা মফম অসিদা লাকপীরি। ঐখোয়না হিংলিবা মফম, ঐখোয়না হিংলিবা অকোইবা অসিনা ঐখোয়গী পুন্সিদা অচৌবা কান্নবা অমা পী হায়না ঐখোয়না অরিবা মতমদগী থাজনদুনা লাক্লি। ঐহাক্না মীয়ামগী শেবা তৌবা হৌরকপা মতমদা ঐহাক্কী পুন্সিগী তাঙ্কক অমা হৌরকপা মতমদা ঐহাক্না উমর খুঙ্গংদগী অম্বাজীদা লৈরমখি, ভারতকী নোংপোক থংবা শরুক, গুজরাতকী নোংপোক থংবা শরুক, উমর খুঙ্গংদগী অম্বাজী ফাওবা, ঐহাক্কী আদিবাদী ইচিল-ইনাওশিংগী মফম অসি ঐহাক্কীসু ওইরমখি। আদিবাসীশিংগা লোয়ননা থবক তৌখি, মখোয়গী মরক্তা হিংখি, মখোয়বু খঙখি, আদিবাসী ইমা, ইচিল-ইনাওশিংনা লমজিংবীদুনা ঐহাক্কী পুন্সিগী অহৌবা শরুক্তা কান্নবা কয়া তাকপী-তম্বীখি, মরম অসিনা ঙসি ঐহাক্না নখোয়গী নাক্তা লাক্লিবনি। করিগুম্বা অমা পাঙথোক্নবা ইথিল অদু মতম চুপ্পদা পীবীখি।
ঐহাক্না আদিবাসীগী পুন্সি অসি হকথেংননা থেংনখি অমসুং গুজরাত, মধ্য প্রদেশ, ছত্তিসগর, ঝারখন্দ নত্ত্রগা ভারতকী আদিবাসীগী লমদম অমা হেক্তা ওইরবসু ঐহাক্না ইকোক নোন্দুনা হায়জরি মদুদি ঐহাক্কী আদিবাসী ইচিল-ইনাওশিংগী পুন্সি অসি ঈশিংগুম্না শেংই অমসুং ময়োল চোংলক্লিবা পাম্বীগুম্না থোৎ-নৌই। ঐহাক্না ইমুং কয়াগা লোয়ননা দাহোদতা মতম শাংনা লৈরমখি। ঙসি ঐহাক্না নখোয় পুম্নমক্কা পুন্না উনবা ফংজরে।
ইচিল-ইনাওশিং,
মসিনা মরম ওইরগা অহানবদা গুজরাত অমসুং হৌজিকনা লৈবাক পুম্বদা আদিবাসী খুন্নাইগী মরু ওইনা ঐখোয়গী ইচে-ইচল অমসুং ইচানুপীশিংগী অপীকপা সমস্যাশিং কোকহন্নবা পাম্বৈ অসিগীদমক ঙসি ভারত সরকারনা, গুজরাত সরকারনা, দবল ইঞ্জিন সরকার অসিনা শেবা তৌবগী ৱাখল্লোনগা লোয়ননা থবক পাইখৎখি। হৌজিকসু পাইখৎলি।
ইচিল-ইনাওশিং,
মসিগী থবক চত্থরকপা অসিদা ঙসি দাহোদ অমসুং পঞ্চমহালগী চাউখৎ-থৌরাংগা মরী লৈনবা লুপা করোর লিশিং ২২ হেনবগী প্রোজেক্তশিং শঙ্গাখ্রে অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। ঙসি শঙ্গাখিবা প্রজেক্তশিংগী মরক্তা অমদি থক্নবা ঈশিংগা মরী লৈনবা স্কিমনি অমসুং অতোপ্পা অদুনা দাহোদপু স্মার্ত সিতী ওলহন্নবগা মরী লৈনবা প্রোজেক্ত অমনি। ঈশিংগী প্রোজেক্ত অসিগা লোয়ননা দাহোদকী খুঙ্গং কয়াগী ইমা অমদি ইচে-ইচলশিংগী পুন্সিদা অৱাবা কোকহল্লগনি।
মরুপশিং,
অপুনবা লমদম অসিগী চাউখৎ-থৌরাংগা মরী লৈনবা অতোপ্পা অচৌবা থবক অমা ঙসিদগী হৌখ্রে। দাহোদ অসি হৌজিক মেক ইন ইন্দিয়াগীসু য়াম্না চাউবা সেন্তর অমা ওইরক্লগনি। মীনাই-নাইথাং ওইরিঙৈ মতমদা মফম অসিদা শাখিবা স্তীম লোকোমোতিবকী ৱর্কশোপ অসিনা হৌজিক মেক ইন ইন্দিয়াদা শাহৌ পীরগনি। হৌজিক দাহোদকী পরেলদা লুপা করোর লিশিং ২০গী ফেক্তরী অমা লিংখৎলগনি।
ঐহাক্না দাহোদতা লাকপা মতমদা নুমিদাংগী মতমদা পরেলদা লৈবা সর্বেন্ত ক্বার্তরদা চৎপগী খুদোংচাবা অমা ফংজখি অমসুং অপীকপা চীংশিংগী মরক্তা লৈবা পরেলগী মদম অসি ঐহাক্না নুংশিজখি। ঐহাক্না মফম অদুদা মহৌশাগা লোয়ননা হিংনবগী খুদোংচাবা অমা ফংজখি। অদুবু ঐহাক্কী থমোয়দা নুংঙাইতবা অমদি পোকখি। ঐহাক্কী মীৎমাংদা ঐখোয়গী পরেলগী রেলৱে সেক্তর অসি তপ্না-তপ্না শীথরকখি। অদুবু ঐহাক্না প্রধান মন্ত্রী ওইরবা মতুংদা ঐহাক্না মসিবু অমুক হন্না হীংগৎহনগে হায়না মঙলান অমা মঙজখি। অমসুং ঙসিদি ঐহাক্কী মঙলান অদু থুংলে, ঐহাক্কী দাহোস, মসিগী অপুনবা আদিবাসীগী লমদম অসিদা লুপা করোর লিশিং ২০গী প্রোজেক্ত পাইখৎলি। মসিদা চাউনা ইনভেস্ত তৌরি অমসুং নহা লিশিং কয়াদা থবক পীরগনি।
ঙসি ইন্দিয়ন রেলৱেজনা মোদর্ন, ইলেক্ত্রিফিকেসন খোঙজেল য়াংনা তৌরি। পোৎচৈ পুবা ত্রেনশিংগীদমক তোখাইবা দেদিকেতেদ ফ্রৈৎ কোরিদোরশিং থম্লি। মসিদা পোৎচৈ পুবা ত্রেনশিংনা খোঙজেল য়াংনা চেনবা য়ারে, ফ্রৈৎ মুফমেন্ত অসি খোঙজেল য়াংবা, অহোংবা ওইহন্নবগীদমক লৈবাক অসিদা ইন্দিজিনস ওইনা লোকোমোতিবশিং শাজবা মথৌ তারে। ইলেক্ত্রিক লোকোমোতিবশিংগী দিমান্দ অসি মপাল লৈবাকশিংদসু হেনগৎলক্লি। মসিগী দিমান্দ অসি থুংহনবদা দাহোদনা অচৌবা থৌদাং লৌরগনি। অমসুং দাহোদকী নহানা মতম অমা নত্ত্রগা অমদা মালেমদা চৎনবগী খুদোংচাবা অমা ফংলকপা মরমদা অদোম্না অদোমগী দাহোদতা শাজবা লোকোমোতিবশিং মালেমগী অতোপ্পা লৈবাক্তা চেনবা উবা ফংগনি। মসি অদোম্না উবা নুমিৎ অদুদা অদোমগী থমোয়দা অদুক্কী মতিক নুংঙাইবা পোক্কনি।
ভারত অসি মালেমগী ওইনা হোর্স পাৱর লিশিং ৯গী শক্তি লৈরবা লোকো শারিবা লৈবাক খরগী মনুংদা হৌজিক অমা ওইবা ঙম্লে। অনৌবা ফেক্তর অসিদগী নহারোল কয়ানা থবক ফংলগনি, মনাক নকপদা লৈবা মফমশিংদা অনৌবা বিজিনেসকী ওইথোকপা য়াবশিং হেনগৎলগনি। অনৌবা দাহোস অমা শেম্লগনি। দাহোদনা বরোদাদগী হেন্না খুমাং চাউশিন্নবা কন্না হোৎনবা অদোম্না উবা ফংলগনি।
নখোয়না নুংঙাইরিবা অদু ঐহাক্না ফাওবা ঙম্মি, মরুপশিং ঐহাক্কী পুন্সিগী দিকেদ কয়া ঐহাক্না দাহোদতা লৈরকখি। ঐহাক্না স্কুতরদা লাকপা, বসতা লাকপা মতম য়াওখি, মতম অদুদগী হৌদুনা ঙসি ফাওবা ঐহাক্না থৌরম কয়া পাঙথোকখি। ঐহাক্না মুখ্য মন্ত্রী ওইরিঙৈ মতমদসু প্রোগ্রাম কয়া পাঙথোকখি। অদুবু ঙসিদি ঐহাক্না মুখ্য মন্ত্রী ওইরমখিবা অদুদা চাউথোকচবা পোকই। ঐহাক্না ওইরমদবা তারবদি অচৌবা প্রোগ্রাম পাঙথোকা ঙম্লমলোই। অমসুং ঙসি মীয়াম্না পাম্নরবা গুজরাতকী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী ভুপেন্দ্র ভাই পতেলনা শীংথানীংঙাই ওইবা থবক তৌখি, ঙসি ঐহাক্কী মীৎমাংদা অমুক্তা উখিদ্রিবা মীয়াম্না তিল্লি। ঐহাক্না ভুপেন্দ্র ভাই পতেলল, সি.আর. পাতিল অমসুং মহাক্কী অপুনবা তীমবু য়াম্না থাগৎচরি। ইচিল-ইনাওশিং চাউখৎ-থৌরাংগী খোঙচৎতা ঐখোয়গী ইমা অমসুং ইচানুপীশিংবু নাথৈদুনা থমদনবা ঐখোয়না হোৎনগদবনি। চাউখৎ খোঙচৎ অসিদা ইমা অমদি ইচে-ইচলশিংসু চপ মান্ননা, খুৎশম্নদুনা চাউখৎমিন্নগদবনি অমসুং মসিনা মরম ওইরগা ইমা অমদি ইচে-ইচলশিংনা চাউখৎ খোঙচৎতা মখোয়গী শক্তি শীজিন্নদুনা ঐহাক্কী থৌরাংশিংগী মরু ওইবা শরুক ওইহল্লি। করিগুম্বা মফম অসিদা ঈশিংগী অৱাবা থেংনরবদি মদুগী চৈথেং অহানবদা নুপীদা পী। মরম অসিনা ঐহাক্না তোতি ঈশিং পীনবা ফিরেপ লৌখি। অমসুং অতেনবা মতমগী মনুংদা ঐহাক্না ইমা অমদি ইচে-ইচলশিংগী থৌজালশিংগা লোয়ননা থবক অসি লোইশিল্লগনি। নখোয়গী য়ুমদা ঈশিং য়ৌহন্দুনা ঐহাক্না মীয়ামবু ঈশিংগী খুত্থাংদা শেংবা তৌজগনি। ঐখোয়না চহি অনি মখাই অসিদা তোতি ঈশিংগী খুত্থাংদা ঐখোয়গী আদিবাসী ইমুং লাখ মঙাদা ঈশিং সপ্লাই তৌবা ঙমখ্রে, অমসুং লাক্কদৌরিবা মতমশিংদসু খোঙজেল য়াংনা পাইখৎকনি।
ইচিল-ইনাওশিং, কোরোনাগী লাইচৎ শন্দোরকখি, হৌজিক কোরোনা অদুমক লৈরি, মালেমদা লান তৌবগী পাউ তারি, কোরোনাগী অৱাবা অসিদা লোইদ্রদুনা অনৌবা অৱাবশিং পীরি, অমসুং পুম্নমক অসিগী চৈরক্তা লৈবাক অসিনা মোং হাদনা ঙসি মালেম পুম্বগী মমাংদা মাংদা চংশিল্লি। ঙমসুং অৱাবা মতমশিংদা ফাওবা সরকারনা লায়রবশিংগীদমক লেপখি, অমসুং ঐহাক্কী ওইনা লায়রবা, আদিবাসী, দলিৎ, ও.বি.সি., খুন্নাইগী খ্বাইদগী শোত্থরবা মীওইবশিংগী নুংঙাইবা হায়বা অসিদা মীৎয়েং চংখি। অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা শহরশিং থোং লোন্নখিবা মতমদা, শহরদা থবক তৌরম্বা দাহোদকী মীয়াম্না লম্বীদা খোঙনা লাকখি। অহানবদা পুম্নমক থোং লোনখি, ঐহাক্না মখোয়না হলক্লবা মতমদা লায়রবা ইমুংগী চাকশঙ মৈ মুৎহন্দনা থম্নবা হোৎনখি। অমসুং ঙসি মালেমগী খ্বাইগীদমক চাউনা, চহি অনি অসি মীওই করোর ৮০দা লেম্না চেং-হৱায় পীদুনা লাকখি।
ঐখোয়না আদিবাসীগী য়ুমথোং খুদিংমক্তা তোইলেৎ, গ্যাস কন্নেক্সন, ইলেক্ত্রিসিতী, ৱাতর কন্নেক্সন য়াওবা পক্কাগী য়ুম ফংহন্নবা মঙলান অমা ডাগৎখি। মখোয়না মহৈ তম্নবা অফবা স্কুলদা চৎআ, খুঙ্গংদা চৎনবা অফবা লম্বী ফংবা, পুম্নমক অসি পুন্না ঙসিদা গুজরাতকী খুঙ্গংশিংদা য়ৌররে মরমদি ভারত সরকার অমসুং গুজরাত সরকারনা খুৎশম্নদুনা হোৎনরি। অমসুং ঐখোয়না খোঙকাপ অমা হান্না মাংজিল থারি।
হৌজিক মফম অসিদা লাক্ত্রিঙৈগী মমাংদা ওপতিকেল ফাইবর নেৎৱর্ক, ভারত সরকারগী অমসুং গুজরাত সরকারগী তোঙান-তোঙানবা স্কিমশিংগী বেনিফিসরীশিংগা লোয়ননা ফম্মিন্দুনা মখোয়গী অৱা-নুংঙাইগী মতাংদা তাবা ফংজরকখি, মসিদা ঐহাক্না য়াম্না নুংঙাইবা পোকই। মসি ৱাহৈ ওইনা ফোঙদোকপা ঙমদে। ঐহাক্কী মঙাশুবা অমদি তরেৎ শুবা ক্লাস ফাওবা তমলকখিবা, স্কুল তম্বা ফংলক্তবা, ইচে-ইচলশিংনা ঐখোয়গী ইমা পৃথিবীবু ঙাকশেন্নবগীদমক কেমিকেল শীজিন্নদবা, ওর্গানিক ফার্মিং তৌনবা ফিরেপ লৌখিবা অমসুং মনা-মশিং অসি অহমদাবাদকী কৈথেলশিংদা য়োল্লিবা অসিদা ঐহাক্না নুংঙাইবা পোকই। অমসুং মসি মমল শরুক অনি হেন্না য়োনবা ফংলে হায়না ঐঙোন্দা ঐহাক্কী আদিবাসী খুঙ্গংগী ইমা অমদি ইচে-ইচলশিংনা পাউদম্লকপা মতমদা ঐহাক নুংঙাইবগী পী তাখি। মতম অমদা ঐহাক্কী দাহোদতা ফ্লোরিকলচর য়াম্না চাউখৎলমখি। ঐখোয়গী দাহোদকী লৈশিং অসি ঈশ্বরশিংদা কৎখি, মুম্বাই য়ৌনা ঈশ্বরদা কৎখিবা অদু নীংশিংলি ঐখোয়গী লৈ থারম্বা লৌমী কয়ানা ওর্গানিক ফার্মিং তৌবা হৌরে। অমসুং আদিবাসী ইচিল-ইনাওশিংনা অচৌবা অহোংবা অমা পুরক্লিবা অসিদা মীপুম খুদিংমক্না য়াওশিন্দুনা মতেং পাংলসি। করিগুম্বা আদিবাসী ইচিল-ইনাওশিংনা হৌদোক্লবদি মীপুম খুদিংমক্না শোইদনা য়াওরক্কনি। অমসুং দাহোদনা মসি থবক ওইনা উৎখ্রে।
ঙসি ঐহাক্না দিব্যাঙ্গ মতৈ-মনাও অমগা উনবগী খুদোংচাবা ফংখি, অমসুং সরকারনা মখোয়দা লুপা লিশিং কয়াগী তেংবাং পীদুনা মখোয়না কম্মন সর্ভিস সেন্তর হৌদোকখি তাবদা ঐহাক অঙকপা পোকখি, অদুবু মখোয়না মসিদা লোইশিনখিদে মখোয়না হায়খি সর ঐহাক মীমান্নদে অমসুং অদোম্না মতেং কয়া পাংবীখি অদুবু ঐখোয়না করিগুম্বা ঐহাক্কী খুঙ্গংদা হকচাং শোইনাইরবা মীওইশিংগী মতেং পাংগে হায়না ৱারেপ লৌবা তারবদি ঐহাক্না মখোয়দগী শেল অমত্তা লৌরোই। ইমুং অসিগীদমক ঐহাক্না চাউথোকচৈ। ইচিল-ইনাওশিং য়েংবীয়ু আদিবাসী ইমুংশিংদা লৈরিবা চৎনবীশিং অসি মসিনা ঐখোয়দা কবা অমা তাকপী-তম্বীরি। ঐখোয়গী বনবন্ধু কল্যান য়োজনা অসি য়েংবীয়ু, আদিবাসীগী ইমুংশিংনা মরু ওইনা খা গুজরাত্তা সিক্কল সেল দিজিজকীদমক ৱানরম্মি অদুনা সরকার কয়া লাকখিবা অদুনা সিকল সেলগী লাইনা অসি ঙাকথোক্নবা হোৎনখি অমসুং ঙসি মসিগী থবক চাউনা পাইখৎলি। অমসুং ঐহাক্কী আদিবাসী ইমুংশিংদা ঐহাক্না সাইন্সনা ঐখোয়বু শোইদনা মতেং পাংগনি হায়না থাজবা পীজরি, বিজ্ঞানিকশিংনা কন্না হোৎনরি অমসুং অসিগুম্বা মখলগী লাইনা অসিনা মখোয়দা অৱাবা পীরি, মখোয়বু অৱাবা অসিদগী কোকহন্নবা ঐখোয়না কন্না হোৎনরি।
ইচিল-ইনাওশিং,
লৈবাক অসিনা নীংতম্বা ফংখিবগী ৭৫শুবা চহিগী আজাদী কা অমৃত মহোৎসব পালন তৌরি অদুবু লাইবক থিবদি লৈবাক অসিনা দিকেদ কয়া হৌখ্রবদু মাগী পুৱারী থৌশাদনা অমসুং তশেংবা নীংতম লান্মীশিং, মখোয়গী হকশিং অদু উশিন্নদনা লৈরমখি। ঐহাক্না গুজরাত্তা লৈরিঙৈ মতমদা ঐহাক্না পাম্বা অদু ফংবা ঙমখিদে, মতম অদুদা ঐহাক্না মসিগীদমক কন্না হোৎনখি। চহি ২০-২২দা ঐহাক্কী আদিবাসীগী নহারোল ভগৱান বিরসা মুন্দানা ১৮৫৭কী নীংতম ইহৌ হৌদুনা ব্রিতিশশিংদা অকিবা পোকহনখি। অমসুং মীয়াম্না মখোয়বু কাউথোক্লি, ঙসি ঝারখন্দদা ঐখোয়না ভগৱান বিরসা মুন্দাগী অচৌবা ম্যুজিয়ম অমা শাখি।
ইচিল-ইনাওশিং ঐহাক্না দাহোদকী ইচিল-ইনাওশিংদা মরু ওইনা এজুকেসনগী লমদা লৈরিবা মীওইশিংদা ৱাফম অমা হায়জগে, তোঙান-তোঙানবা জিলাশিংদা ওস্ত ১৫, জনুৱারী ২৬, মে ১ অসি পালন তৌই হায়বা অদোম্না খঙবীরম্লগনি। দাহোদতা কুহ্মৈ অমা থোকপা মতমদা, আদিবাসীশিংনং দাহোদপু করম্না লমজিংবা, ঐখোয়গী দেওগর বারিয়াদা নুমিৎ ২২ শোক্নখিবা লানদা ঐখোয়গী আদিবাসীশিংনা ব্রিতিশকা ঐখোয়গী মানগর চীংশাংদা লান শোক্নখি। অমসুং ঐখোয়না গোবিন্দগুরুবু কাওফদে, অমসুং ঐখোয়গী সরকারনা ঙসিসু মহাক্না কত্থোক্লমখিবা অদু নীংশিংলদুনা মানগরদা গোবিন্দগুরুগী নীংশিং খুবম অমা শারি। ঙসি ঐহাক্না লৈবাক অসিদা অমসুং দাহোদকী স্কুলশিং, দাহোদকী ওজাশিংদা হায়জনীংবদি দেওগর, বারিয়া, লিমখেদা, লিমদী, দাহোস, সন্তরামপুর, ঝালোদ ওইরবসু ১৮৫৭গী নীংতম ইহৌদা আদিবাসীশিংনা মখুৎতা খুৎলাই পাইদনা লান শোক্নখিদবা য়াওখিদে। অমসুং পুৱারীদা কনাগুম্বা অমা থৌরি য়ান্দুনা হাৎপা, জলিয়ানৱালা বাগতা ব্রিতিশনা তৌখিবা অসি ইদুনা থম্লি, চপ মান্নবা মীহাৎ অসি আদিবাসীগী মফমশিং অসিদসু থোকখি। অদুবু পুৱারীনা পুম্নমক অসি কাওথোকপীখি, নীংতম্বগী ৭৫ শুবা চহিগী থৌরমদা পুম্নমক অসিনা ঐখোয়গী আদিবাসী ইচিল-ইনাওশিংবু ইথিল পীগদবনি, শহরদা লৈরিবা হৌরক্লিবা মীরোলশিংদা ইথিল পীগদবনি অমসুং স্কুলদা মসিগী মতাংদা দ্রামা উৎকদবনি, মসিবু শৈথাবা ঈশিং ইগদবনি। স্কুলদা অসিগুম্বা প্লেশিং উৎকদবনি অমসুং মতম অদুগী থৌদোকশিং, গোবিন্দগুরুনা কত্থোকখিবা, মহাক্কী থৌনা অদু মীয়ামদা নৌহৌননা নীংশিং হনগনি। মহাক্কী আদিবাসী খুন্নাইনা মহাকপু ইকাই খুম্নৈ অমসু মসি তুংগী মীরোলদসু খঙহনবা মথৌ তাই।
ইচিল-ইনাওশিং, ঐহাক্কী ৱাখলদা মঙলান অমা লৈ, ঐখোয়গী আদিবাসী খুন্নাইনা, ঐহাক্কী আদিবাসী ইচাশিংনা দোক্তরশিং ওইগদবনি, নর্সিং তমগদবনি, ঐহাক্না গুজরাতকী মুখ্য মন্ত্রী ওইখিবা মতমদা উমর খুঙ্গংদগী অম্বাজী ফাওবদা স্কুলশিং লৈ, অদুবু সাইন্সকী স্কুলশিংদি লৈখিদে। সাইন্স স্কুল লৈত্রবদি ঐখোয়গী আদিবাসী ইচাশিংনা করম্না ইঞ্জিনীয়র, দোক্তর ওইগনি অদুনা ঐহাক্না সাইন্স স্কুলশিংদগী হৌখি, ঐহাক্না আদিবাসীগী লমশিংদা লৈরিবা তেহসিল খুদিংদা সাইন্স স্কুল অমমম থমগনি অমসুং ঙসি আদিবাসীগী জিলাশিংদা মেদিকেল কোলেজশিং, দিপ্লোমা ইঞ্জিনীয়রিং কোলেজশিং, নর্সিং কোলেজ লৈরে। অমসুং ঐহাক্কী আদিবাসী ইচাশিংনা দোক্তরশিং ওইবা ঙম্লগনি। ঙসি লৈবাক অসিদা একলব্য মোদেল স্কুল ৭৫০ লৈরে হায়বদি জিলা খুদিংদা একলব্য মোদেল স্কুলশিং অমসুং মাগী পান্দম থুংহন্নবা হোৎনরি হায়বনি। একলব্য স্কুলদা ঐখোয়গী আদিবাসী ফুরুপকী অঙাংশিংনা মোর্দন এজুকেসন ফংহন্নবা হোৎনরি।
নীংতম্লবা মতুংদা ত্রাইবেল রিসর্চ ইন্সতিত্যুত অসি ১৮ খক্তা লৈরমখি, দিকেদ তরেৎতা ১৮ খক্তা ললৈরমখি ঐহাক্না চহি তরেৎ অসিদা ৯ অমগা হাপচিনখি। মসি করম্না চাউকৎপা পুরকপগে অমসুং কয়াম চাউখৎহনবগে হায়বগী খুদম অমনি। ঐখোয়না করম্না খুমাং চাউশিনহনগনি হায়না ৱাখি অমসুং মরম অসিনা মতম অদুদা ঐহাক্না থবক অমগা পাইখৎখি। ঐহাক্না নীংশিংলি মতম অদুদা ঐহাক্না মীয়ামগী মরক্তা লৈখি অদুনা অপীকপা হীরমশিংগী মতাংদা খঙখি, ঐহাক্না ১০৮দা শেবা তৌখি। ঐহাক্না দাহোদতা লাকপা মতমদা ঐহাক্না ইচে-ইচল খতা ফংজখি মখোয়গী য়ুমদা চৎতুনা চাক চাখি। ইচে-ইচলশিং অদুনা তাকপীখি, ১০৮ অসিদা নহাক্না থবক অমা তৌগদবনি। ঐহাক্না করি তৌগনি হায়না হংখি মখোয়না লিন্না চীকপদগী মী শীবগী অৱাবা অসি খা গুজরাত, ময়াই থংবা গুজরাত, অৱাং গুজরাত্তসু লৈ হায়না তাকপীখি মরম অসিনা ঐহাক্না ১০৮ অসিদা লিন্না চীকপগী মতাংদা খুদক্তা মীৎয়েং চংখি অমসুং মীয়ামবু কনবা ঙমখি, ঙসিসু ১০৮তা মসিগী সর্ভিস চত্থরি।
ঙসি পঞ্চমহাকদা এনিমেল হসবেন্দী, দাইরী অসি চাউখৎলক্লি, মসিগী ওইবা মমিং ফংজখ্রে। গুজরাতনা চাউখৎপগী হীরম পুম্নমক্তা খুমাংচ আউশিল্লি, খুঙ্গং খুদিংদা সাখি মন্দল চল্লাই অসিদা ঐহাক্না নুংঙাইবা পোকই। অমসুং ইচে-ইচলশিংনা শাখি মন্দল অসি লুচিংলি। অমসুং ঐহাক্কী আদিবাসী ইমধং লিশিং কয়ানা মসিগী কান্নবশিং ফংলি, নাকল অমরোমদা শেন্মীৎলোন চাউখৎপা অদুগা অমরোমদনা মোর্দন এগ্রিকলচরে লৈরে, অহুমশুবদনা য়ুমশিংদা হিংবদা চংদবা য়াদ্রবা ঈশিং ফংলে, মৈ, য়ুম তোইলেৎ ওইরবসু অঙাংশিংনা মহৈ তম্বা ফংনবা মাইকৈ মরিদা থবক পাইখৎলি অমসুং ঙসি ঐহাক্না দাহোদ জিলাদা ৱা ঙাংবা অসিদা উমরগাওদগী অম্বাজী ফাওবগী ইচিল-ইনাওশিং মসিদা তিল্লি। ঐহাক্না পাম্লিবা অসি নখোয়না থুংহনগদ্রা, হায়বীয়ু? তশেংবনি মসি কেমেরানা রেকোর্দ তৌরি, ঐহাক্না অমুক হন্না চেক তৌগনি। নখোয়না ঐহাক্কী নীংবা কাইহল্লোই হায়না ঐহাক্না থাজৈ। ঐখোয়না নীংতম্বগী চহি ৭৫ শুরকপা অসিদা ঐখোয়না জিলা খুদিংদা অচৌবা পুখ্রি ৭৫ তৌথোকসি। হৌজিক্তিগী থবক অসি হৌসি, জিলা অমদা পুখ্রি অমা অমসুং নোং তারকপা মতমদা মসিদা ঈশিং তুংশিনগনি মসিনা ঈশিংগী অৱাবা কোকহনগনি। অমসুং আজাদী কা অমৃত মহোৎসব অসি ঈশিং য়োকশিন্দুনা অনৌবা পনখৈ অমদা পুখৎলসি। ঙসি চহি ১৮-২০গী নহারোলনা খুন্নাই অসিবু লমজিংলি অমসুং মখোয়না লমজিংলিবা মতম অসিদা লৈবাক অসিনা অনৌবা পন্দোম লোম্বা ঙমগনি। মসিগীদমক কন্না হোৎনসি। অমসুং ঐহাক্না আদিবাসী ইচিল-ইনাওশিংনা মসিদা তুং হন্দুনা লৈহৌরোই হায়না ঐহাক্না চেৎনা থাঐ। ঐহাক্কী গুজরাত শোত্থনা লৈহৌরোই হায়না থাজৈ। ঐহাক্না নখোয়গী নরক্তা চাউরকখি, নখোয়দগী তমজরকখি অমসুং ঐহাক্না নখোয়গী লমন তোল্লি অমদি ঐহাক্না লমন শীংবগী মতম ফংজবা মতমদা ঐহাক্না মদু লেম্না মাংহন্দে। অমুক হন্না ঐহাক্না ইকাই খুম্নবা উৎচরি। আদিবাসী খুন্নাইগী নীংতম লান্মীশিংদা ইকাই খুম্নবা উৎচরি। মখোয়দা ইকোক নোন্না খুরুমজরি। অমসুং তুংগী মীরোলনা মসি মাংদা পুখৎকনি, ভারতপু মাংদা পুখৎকনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ, মসিগীদমক য়াইফ-মঙ্গোল পীজরি।
ঐহাক্কা লোয়ননা হায়বীয়ু
ভারত ইমানা য়াইফরে
ভারত ইমানা য়াইফরে
ভারত ইমানা য়াইফরে
হন্না-হন্না থাগৎচরি!

Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at the launch of multiple development projects in Dahod, Gujarat
20 APR 2022 9:49PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki -- Jai, Bharat Mata Ki -- Jai
First of all, I would like to apologize to the people of Dahod. In the beginning, I will speak in Hindi for some time, and after that I will talk in my mother tongue.
The soft-spoken and popular Chief Minister of Gujarat Shri Bhupendrabhai Patel, my colleague in the Union Cabinet and the country’s Railway Minister Shri Ashwini Vaishnawji, my colleague in the Council of Ministers Darshanaben Jardosh, my senior colleague in Parliament and Gujarat Pradesh Bharatiya Janata Party President Shri C. R. Patil, Ministers of the Government of Gujarat, MPs, MLAs and my dear tribal brothers and sisters who have come here in large numbers.
Today, lakhs of sisters and brothers from tribal areas are present here to bless us. It is believed that the place and environment where we live impact our life. During my early period of public life, my area of operation was the entire tribal region of the eastern Gujarat from Umar village to Ambaji. Staying among tribal community, spending life with them and understanding them were part of my early years of life. These tribal mothers, sisters and brothers guided me, taught me a lot, and today I am motivated to do something for you because of that.
I have seen the lives of the tribal community very closely. And today I can respectfully say that the life of my tribal brothers and sisters is as pure as water and as soft as buds whether it is Gujarat, Madhya Pradesh, Chhattisgarh, Jharkhand or any tribal region of India. I have spent a very long time with many families of Dahod in this region. Today, I am privileged to meet all of you.
Brothers and sisters,
This is the reason that the double-engine government of Gujarat and India is committed to ameliorate the problems of the tribal society across the country, especially our sisters and daughters, with the spirit of service.
Brothers and sisters,
As part of these efforts, projects worth more than Rs 22,000 crore for the development of Dahod and Panchmarg have been either inaugurated or the foundation stone laid today. Among the projects that have been inaugurated today, one is a drinking water project and several others to make Dahod a smart city. The life of mothers and sisters of hundreds of villages of Dahod is going to be very comfortable with this drinking water project.
Friends,
Another important initiative related to the aspiration of this entire region has begun today. Dahod is now going to become a big center of Make in India also. The workshop which was set up here for the steam locomotive during the period of servitude will now give impetus to the Make in India campaign. Now a factory worth Rs 20,000 crore will be set up in Parel in Dahod.
I used to visit the Servants Quarters of Parel in the evening whenever I would visit Dahod and I loved that region of ​​Parel tucked in the middle of small hills. I used to get an opportunity to spend time with nature there. But I was pained to see Parel and the entire railway sector turning lifeless gradually. But after becoming the Prime Minister, I had a dream that I would make it alive and glorious once again. Today my dream is being fulfilled with the huge investment to the tune of Rs. 20,000 crore in the entire tribal areas and creation of employment for thousands of youth.
Today the Indian Railways is becoming modern with the rapid electrification. Separate Dedicated Freight Corridors are being developed for goods trains. It is important that locomotives are manufactured in the country so that goods trains can run fast and there is rapid and affordable transportation of goods. There is a rapid demand for electric locomotives in foreign countries. Dahod will play a huge role in meeting this demand. Whenever the youth of Dahod would visit abroad, they would get to see Dahod-made locomotives running there and would be immensely pleased.
India is now one of the few countries in the world that makes powerful locomotives of 9,000 horsepower. Thousands of youth will get employment from this new factory and the possibilities of new business will grow nearby. A new Dahod will be formed. Sometimes it seems that our Dahod is going to outcompete Baroda through hard work.
I have spent many decades of my life in Dahod but today your enthusiasm is unparalleled. There was a time when I used to come by scooter or bus to attend many programs here. Many programs were organized here when I was Chief Minister. But such a huge program did not happen when I was Chief Minister. Today, I am feeling proud that Gujarat’s popular Chief Minister Bhupendrabhai Patel has organized such a wonderful program never seen in the past. Such a huge ocean of people in front of me! I congratulate Bhupendrabhai, CR Patil and their entire team very much.
One thing is important, brothers and sisters, and that is our mothers and sisters should not be left behind in this road to progress. They should also move forward in this progress, and therefore, the welfare and the participation of mothers and sisters in progress always remain core to my plans. If there is water crisis then mothers and sisters have to face the maximum problem. Therefore, I have resolved to ensure providing tap water. Very soon, I am going to fulfill this resolve due to the blessings of the mothers and sisters. I am going to get the opportunity to provide water to your homes. We have been successful in providing water through pipelines to more than six crore families in the last two-and-a-half years. In Gujarat too, we have ensured tap water to five lakh tribal families and it is going to pick up pace in the future.
Brothers and sisters, the crisis of Corona is not over yet and there are reports of war now. Now there is new problem in the midst of Corona. In spite of all this, the country is moving forward patiently in the midst of troubles and uncertainty. The government did not forget the poor even in the troubled times. The welfare of the poor, tribal, Dalit, OBC community who are on the last fringes of society was my top concern. I kept awake to ensure that the stove of the poor kept burning as the people of Dahod who go to cities for work returned home when everything was shut down. We have created a world record by providing free food grains to 80 crore families for the last two years.
We have dreamed that my poor tribal families should have a pucca house, toilet, electricity, water, gas connection and there should be a wellness centre, hospital and facilities of (Dial) 108 near their villages. The poor children should have the facilities of a good school and there should be good roads in villages. The Indian government and the state government are working together to ensure all these facilities in the villages of Gujarat. In this regard, we are moving forward.
It was a great joy for me when I sat with the beneficiaries of the different schemes of the Central and Gujarat governments and listened to their experiences before coming here. I can’t express in words. My mothers and sisters who have hardly studied till fifth or seventh standard said that they have resolved to keep Mother Earth free from chemicals by resorting to organic farming and their vegetables are being sold in the markets of Ahmedabad at double price. I could see the sparkle in the eyes of the mothers and sisters of tribal villages when they were talking to me. I remember there was a time when floriculture had gained momentum in Dahod and the flowers of Dahod were offered to the deities in Mumbai. Now our farmers have turned towards organic farming. When the tribal brothers usher in such a huge change, then you have to understand that everyone has to follow them. And Dahod has shown this by doing.
Today I got an opportunity to meet a Divyang couple and I was surprised that they started Common Service Centre with the financial help from the government. He told me that the government helped him a lot, but he has now decided not to charge a single penny from any Divyang person for the services. I salute this family. Look at the upbringing of the tribal families and we can learn a lot from them. The Vanbandhu Kalyan Yojana was launched for the welfare of the tribal families. The south Gujarat suffered from sickle cell disease for long. So many governments came, but we decided to tackle it and today work is progressing on a large scale in this regard. I would like to assure tribal families that science will certainly help us and many scientific innovations are happening. We are working hard to resolve this problem of sickle cell disease which my tribal sons and daughters had to bear for years.
Brothers and sisters,
India is celebrating Amrit Mahotsav of freedom on the occasion of 75 years of independence, but it was the misfortune of this country that history has turned a blind eye to those who were the original fighters of freedom even after seven decades. They did not get their rightful dues. I took the initiative in this regard when I was in Gujarat. Our tribal youth Bhagwan Birsa Munda had made life difficult for the British during the 1857 freedom struggle when he was barely 20-22 years old. People forgot him, but we built a grand museum of Bhagwan Birsa Munda in Jharkhand.
I have to make a request the brothers and sisters of Dahod, especially the people of the educational world. You would know that 15th August, 26th January and 1st May used to be celebrated in different districts. There was once a festival in Dahod to commemorate the sacrifices of the tribal community of Dahod. Our tribal community had waged a battle for 22 days in Devgadh Baria and had made the British sweat in the mountainous region of Mangarh. And we cannot forget Govind Guru. Our government built a memorial of Govind Guru in Mangarh in remembrance to his sacrifices.
Whether it is Devgarh Baria, Limkheda, Limbdi, Dahod, Santrampur, Jhalod, there was hardly any region where the tribal community had not taken arrows and descended into the battlefield against the British during the freedom struggle of 1857. It is there in history. Many of them were hanged. The British carried out similar massacre in this tribal region as it happened in Jallianwala Bagh. But history has forgotten everything. Therefore, I request the schools and teachers of Dahod to organize plays in schools and inspire students to write songs and refresh those events, including the sacrifices of Govind Guru, who is revered by the tribal community, on the occasion of 75 years of independence, so that the future generation should know about them and draw inspiration from them.
Brothers and sisters, I always had a dream that our tribal sons and daughters become doctors and nurses. When I became the Chief Minister of Gujarat, there were schools in this belt from Ambaji to Umargaon, but there were no science schools and colleges. In the absence of science schools and colleges, how could my tribal son or daughter become an engineer or doctor? Therefore, I started with science schools and decided to build one science school in every tehsil of tribal areas. And today I am glad that medical colleges, diploma engineering colleges, nursing colleges are running in tribal districts and my tribal sons and daughters are ready to become doctors. The sons from here have gone to study abroad through various schemes of the Government of India. Brothers and sisters, we have provided the direction of progress, and we are walking on that path. Today we are working to establish 750 Eklavya Model Schools across the country, that is, at least one Eklavya Model School in almost every district. We are ensuring that the children of our tribal community get modern education at the Eklavya Schools.
There were only 18 Tribal Research Institutes after independence, only 18 in seven decades. Bless me my tribal brothers and sisters, I built another nine in seven years. This is an example of how progress is made. We are concerned about progress, and that's why I made another initiative. I remember when I used to go amongst the people I would get to know about small issues. There was the facility of (Dial) 108 (the free telephone number for emergency services). When I came to Dahod and met some sisters. I used to visit their homes and would have lunch with them also. They told me that by the time a victim of snake bite could be rushed to hospital for emergency after dialing 108, he would die due to the poison which would spread in the body. This snake bite problem existed in South Gujarat, Central Gujarat and North Gujarat. Then I decided to ensure immediate injections to save people bitten by snakes and today this facility is available at 108.
Animal husbandry … today the dairy of Panchmahal is buzzing and carved a name for itself, otherwise, no one knew about it earlier. Gujarat has progressed in all the areas of development. I am happy that Sakhi Mandal is running in almost every village and the sisters themselves are leading the Sakhi Mandal. Hundreds and thousands of tribal families are getting its benefit. We are ensuring all-round development, be it economic progress, modern agriculture, tap water at every household, houses, electricity, toilets and schools for students. Today, when I am addressing in Dahod district and all my tribal leaders from Umargam to Ambaji are sitting on the stage, I have a wish and you can fulfill this wish. Will you fulfill it? Raise your hand and assure me that you will do it. This camera is recording everything and I will check it later. You have never disappointed me. I know that even a single tribal brother tells me that he will do something and he does it. At a time when we are celebrating 75 years of independence, can’t we build 75 ponds in every tribal district so that rain waters will fill them? If you take this pledge then entire belt from Ambaji to Umargam will be rich in water. Let us organize water festivals and create ponds during this Amrit Mahotsav of freedom. This virtuous period of 25 years between the 75th year of independence and 100th year of independence is very important. The country should be at such heights when the 18-20 years of youth today would be leading the country then. And I have full faith that my tribal brothers and sisters and Gujarat will not lag behind in this work. You came in such large numbers, blessed me and gave a lot of respect to me. I am one among you and have grown up among you. I have moved in life by learning a great deal from you. I am indebted to you and, therefore, I never miss an opportunity to repay your debts. Once again, I pay respectful tributes to all the freedom fighters of the tribal society and bow to them. I wish the future generation to take the country forward.
Say with me
Bharat Mata ki -- Jai
Bharat Mata ki -- Jai
Bharat Mata ki -- Jai
Many thanks!
Disclaimer: This is a translation of the Prime Minister’s address. The original speech is in Hindi and Gujarati languages.