প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
গান্ধীনগৰত বিদ্যালয়সমূহৰ বিদ্যা সমীক্ষা কেন্দ্ৰ পৰিদৰ্শন কৰিলে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
কেন্দ্ৰটোৰ বিভিন্ন দিশ পৰ্যালোচনা কৰাৰ লগতে অংশীদাৰসকলৰ সৈতে মত বিনিময় প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ
শিক্ষাৰ্থী আৰু শিক্ষক-শিক্ষয়িত্ৰীৰে এক অনানুষ্ঠানিক, স্বতঃস্ফূৰ্ত বাৰ্তালাপ
দীক্ষা প’ৰ্টেলৰ সৈতে অধিক শিক্ষাৰ্থীক সংযুক্ত হোৱাৰ আহ্বান
ব্যৱস্থাৰ সৈতে সংলগ্ন পুষ্টি নিৰীক্ষণৰ অন্বেষণৰ আহ্বান
মানৱীয় সম্পৰ্কৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰু বাস্তৱিক আৰু ভাৰ্চুৱেলৰ মাজত ভাৰসাম্য ৰখাৰ প্ৰয়োজনীয়তাত জোৰ দিলে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
নতুন ব্যৱস্থাত এক সুস্থ প্ৰতিযোগিতামূলক পৰিৱেশ বজাই ৰখাৰ আহ্বান
18 APR 2022 8:19PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি গান্ধীনগৰত বিদ্যা সমীক্ষা কেন্দ্ৰ শীৰ্ষক এক কামাণ্ড এণ্ড কণ্ট্ৰ’ল চেণ্টাৰ পৰিদৰ্শন কৰে৷ প্ৰধানমন্ত্ৰীক কেন্দ্ৰটোৰ নিৰীক্ষণমূলক কাম-কাজ, ভিডিঅ’ ৱাল আৰু বিভিন্ন দিশৰ পোনপটীয়া প্ৰদৰ্শনী দেখুওৱা হয়৷ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সন্মুখত লগতে চমুকৈ এক দৃশ্য-শ্ৰাব্য উপস্থাপনো আগবঢ়োৱা হয়৷ অনুষ্ঠানত গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী ভূপেন্দ্ৰভাই পেটেলো উপস্থিত থাকে৷
এই উপলক্ষে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অংশীদাৰসকলৰ সৈতে মত বিনিময় কৰে৷ আম্বাজীৰ শ্ৰীমতী ৰাজশ্ৰী পেটেল নামৰ এগৰাকী শিক্ষয়িত্ৰীয়ে প্ৰথমে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সৈতে মত বিনিময় কৰে৷ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে শিক্ষক-শিক্ষয়িত্ৰীসকলৰ পৰা নতুন প্ৰযুক্তিৰ লাভালাভ সন্দৰ্ভত জানিব বিচাৰে৷ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে শিক্ষাৰ্থীসকলক দীক্ষা প’ৰ্টেলৰ ব্যৱহাৰৰ সন্দৰ্ভত প্ৰশ্ন কৰে৷ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই ব্যৱস্থাৰ জৰিয়তে আগতকৈ বোজা কম হৈছে নে বেচি হৈছে জানিব বিচাৰে৷ তেওঁ ধেমেলীয়া সুৰত কয় যে এই ব্যৱস্থাৰ জৰিয়তে এটা ফাঁকি দিয়াটো টান হৈ পৰিছে৷ তেওঁ লগতে এগৰাকী সপ্তম শ্ৰেণীৰ শিক্ষাৰ্থীৰ সৈতে মত বিনিময় কৰে৷ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে শিক্ষাৰ্থীগৰাকীক ভালদৰে খেলাৰ লগতে খাবলৈ কয়৷ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গ্ৰুপটোৰ সৈতে বহু সময়ত বাৰ্তালাপ কৰে৷ একেখন জিলাৰে এগৰাকী চিআৰচি সমন্বয়কে নতুন প্ৰযুক্তিৰ জৰিয়তে হোৱা পৰিৱৰ্তনৰ সন্দৰ্ভত ব্যাখ্যা কৰে৷ তেওঁ প্ৰধানমন্ত্ৰীক নিৰীক্ষণ প্ৰক্ৰিয়া আৰু পুনৰীক্ষণৰ সন্দৰ্ভত অৱগত কৰে৷ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে নতুন প্ৰযুক্তিৰ সম্ভাৱনীয়তাৰ গভীৰতালৈ সোমাই পৰাৰ লগতে শিক্ষকৰ বাবেই হওক বা শিক্ষাৰ্থী আৰু অংশীদাৰসকলক সুষম আহাৰৰ সন্দৰ্ভত অধিক সংবেদনশীল কৰাৰ ক্ষেত্ৰতে হওক, এই ব্যৱস্থা পুষ্টি নিৰীক্ষণৰ ক্ষেত্ৰতো ব্যৱহাৰৰ আহ্বান জনায়৷
শ্ৰী মোদীয়ে বহু বছৰৰ পূৰ্বে কানাডা ভ্ৰমণৰ সময়ত এক ব্যক্তিগত অভিজ্ঞতাৰ কথা উল্লেখ কৰে, য’ত তেওঁ এটা বিজ্ঞান সংগ্ৰহালয় পৰিদৰ্শন কৰাৰ লগতে এটা কিয়স্কত তেওঁৰ খাদ্যৰ তালিকা পুৰণ কৰিছিল৷ তেওঁৰ নিৰামীষভোজী খাদ্যৰ তালিকা পাই মেচিনে কৈছিল “আপুনি চৰাই নেকি!!”
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে কয় যে এইটো কথা মনত ৰখা দৰকাৰ, যেতিয়া নতুন প্ৰযুক্তি আহৰণ কৰা হয় আৰু তেতিয়া কিছুমান নতুন অজ্ঞাত দিশ উন্মোচিত হয়৷ তেওঁ লগতে বাস্তৱিক পৃথিৱীয়ে ভাৰ্চুৱেল পৃথিৱীক অৱজ্ঞা কৰিলে নহ’ব বুলি কয়৷ কচ্চৰ এখন প্ৰাথমিক বিদ্যালয়ৰ পৰিচালনা সমিতিৰ ৰাথোড় কল্পনাক প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই প্ৰযুক্তিয়ে প্ৰাথমিক বিদ্যালয়ৰ শিক্ষকসকলক কিদৰে উপকৃত কৰিছে বুলি সোধে৷ তেওঁ প্ৰধানমন্ত্ৰীক এই নতুন ব্যৱস্থাই তেওঁলোকৰ দায়িত্ব বৃদ্ধি কৰা বুলি কয়৷ অষ্টম শ্ৰেণীৰ পূজা নামৰ এগৰাকী শিক্ষাৰ্থীৰ সৈতে কৰা বাৰ্তালাপৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এটা পুৰণি বিষয় দোঁহাৰে যে মেহছানা শিক্ষকসকলে স্থানীয় কচ্চ দোৱান শিকাব নোৱাৰে৷ তেওঁ প্ৰধানমন্ত্ৰীক এই পৰিস্থিতি কিছু উন্নত হোৱা বুলি কয়৷ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ধেমেলীয়া সুৰত দুৰ্বল শিক্ষাৰ্থীসকলক সহায় কৰিবলৈ কয়৷ বিদ্যালয়খনৰ প্ৰধান শিক্ষকগৰাকীয়ে লগতে জনায় যে কিদৰে শিক্ষক-শিক্ষয়িত্ৰীসকলে জি শালা, দীক্ষা এপপ ইত্যাদি ক’ৰোনাৰ সময়ৰ ব্যৱহাৰ কৰিছিল আৰু কিদৰে অঘৰী সমূদায়ক শিক্ষা প্ৰদান কৰিছিল৷ প্ৰধানমন্ত্ৰীক লগতে কোৱা হয় যে কিদৰে নতুন ব্যৱস্থাই শিক্ষাৰ্থীসকলক নতুন সঁজুলি প্ৰদান কৰা হৈছে৷ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে শাৰিৰীক কাম-কাজৰ প্ৰতি কম গুৰুত্ব দিয়াক লৈ উদ্বেগ প্ৰকাশ কৰে৷ তেওঁ জনায় যে ক্ৰীড়া এতিয়াৰে পৰা সহ-পাঠ্যক্ৰম নহয়, বৰঞ্চ পাঠ্যক্ৰমৰ অন্তৰ্ভূক্ত হ’ব৷
তাপি জিলাৰ দৰ্শনা বেনে নতুন ব্যৱস্থাৰ জৰিয়তে কিদৰে বিভিন্ন মাপকাঠি উন্নত কৰিছে, সেই বিষয়ে নিজৰ অভিজ্ঞতা বৰ্ণনা কৰে৷ তেওঁ লগতে কয় যে ইয়াৰ ফলত কামৰ বোজা হ্ৰাস পাইছে৷ তেওঁ লগতে কয় যে বহু শিক্ষাৰ্থীয়ে ইতিমধ্যে দীক্ষা প’ৰ্টেলত পঞ্জীয়ন কৰিছে৷ দশম শ্ৰেণীৰ তনভী নামৰ এগৰাকী শিক্ষাৰ্থীয়ে কয় যে তেওঁ এজন চিকিৎসক হ’ব বিচাৰে৷ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তেওঁক কয় যে পূৰ্বতে দুৰ্গম এলেকাত বিজ্ঞান বিষয়টো উপলব্ধ নাছিল, কিন্তু ব্যাপক প্ৰচাৰৰ পাছত পৰিস্থিতি সলনি হৈছে আৰু ইয়াৰ লাভালাভ এতিয়া দৃশ্যমান হৈছে৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে গুজৰাটে সদায় নতুন পদ্ধতি অৱলম্বন কৰে আৰু ইয়াৰ পাছত সমগ্ৰ দেশে সেই ব্যৱস্থা আঁকোৱালী লয়৷ তেওঁক অন্যান্য ৰাজ্যৰ আগ্ৰহ সন্দৰ্ভত অৱগত কৰা হয়৷ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অতিমাত্ৰা সংযোগ বিচ্ছিন্ন হোৱাকলৈ উদ্বেগ প্ৰকাশ কৰে৷ তেওঁ সমন্বয়কসকলক এই প্ৰকল্পত মানৱ উপাদানমূহ জীৱন্ত কৰি তোলাটো বিচাৰে৷ তেওঁ ‘ৰিড এলং’ ফিচাৰ আৰু হোৱাটছএপভিত্তিক সমাধান পদক্ষেপৰ সন্দৰ্ভত কয়৷ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে নতুন ব্যৱস্থাভিত্তিক এক সুস্থ প্ৰতিযোগিতা বজাই ৰাখিবলৈ কয়৷
এই কেন্দ্ৰটোৱে বছৰি ৫০০ কোটিতকৈ অধিক ডাটা সংগ্ৰহ কৰে আৰু শিক্ষাৰ্থীসকলৰ সামগ্ৰিক শিক্ষণ ফলাফল বৃদ্ধিৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি বিগ ডাটা বিশ্লেষক, কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা আৰু মেচিন লাৰ্ণিং পদ্ধতি ব্যৱহাৰ কৰি সেয়া অৰ্থপূৰ্ণভাৱে বিশ্লেষণ কৰে৷ এই কেন্দ্ৰটোৱে শিক্ষক-শিক্ষয়িত্ৰীৰ দৈনিক অনলাইন উপস্থিতি ট্ৰেক কৰাৰ লগতে শিক্ষাৰ্থীসকলৰ শিক্ষণ ফলাফল কেন্দ্ৰীভূত আৰু সাময়িক মূল্যায়ন ইত্যাদি সম্পন্ন কৰে৷ বিদ্যা সমীক্ষা কেন্দ্ৰক বিশ্ব বেংকে এটা আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় উন্নত অনুশীলন কেন্দ্ৰ হিচাপে গণ্য কৰিছে, য’ত অন্যান্য দেশক পৰিদৰ্শন আৰু শিকাৰ বাবে আমন্ত্ৰণ জনোৱা হয়৷

Prime Minister's Office
PM visits the Vidya Samiksha Kendra for Schools in Gandhinagar
Inspects various facets of the Kendra and interacts with stakeholders
An informal, spontaneous interaction with students and teachers
Asks more students to be connected with Dikhsha Portel
Asks for exploring attaching nutrition monitoring in the system
Emphasizes the importance of human touch and need for balance between real and virtual
Calls for maintaining an atmosphere of healthy competition based on the new system
18 APR 2022 8:19PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi visited the Vidya Samiksha Kendra a Command and Control Centre for Schools in Gandhinagar today. The Prime Minister was shown the monitoring activities, video walls and live demonstration of the various facets of the Kendra was made to the Prime Minister. The Prime Minister was briefed by an audio visual presentation also. Chief Minister of Gujarat Shri Bhupendrabhai Patel was among those present on the occasion.
The Prime Minister interacted with the stakeholders. Ms Rajashri Patel head teacher from Ambaji was the first person to interact. The Prime Minister inquired about the interest of teachers in the new technologies. The Prime Minister also asked the students about the use of Diksha Portal. The Prime Minister inquired about the level of compliance load whether it has increased or it has made the situation easier. He also said in a light-hearted manner that it is becoming difficult to cheat. He also interacted with a class 7 student. The Prime Minister asked the student to play and eat well. The Prime Minister went very conversational and informal with the group. CRC coordinator from the same district also narrated the change brought about by the new technology. He took the Prime Minister through the process of monitoring and verification by the coordinator. The Prime Minister also went deep into the possibilities of the new system by asking about using the system for nutrition monitoring, whether it is viable for teachers and what can be done to sensitize students and other stakeholder about the balanced diet.
Shri Modi narrated a personal experience of his visit to Canada many years ago where he visited a science museum and filled a chart for his diet at the kiosk. His vegetarian diet made the machine say “are you a bird’!!
The Prime Minister continued and said that this must be kept in mind that while technology is accessible and can open new vistas hitherto unknown, however, the Prime Minister cautioned, that real world should not be ignored for the virtual world.
From Kutch, Rathore Kalpana from SMC committee of the Primary School, the Prime Minister asked about the benefit for the primary teachers. He was told that the new system is improving compliance. Talking to class 8 student Pooja the Prime Minister recalled an old issue that teachers from Mehsana could not teach in local Kutch dialect. The Prime Minister was informed that situation has improved. The Prime Minister in a light hearted manner asked about the support given to the weak students. Head teacher of the school also informed how teachers used G Shala, Diksha app etc during Corona period and how even nomadic communities were provided education. The Prime Minister was also told that many students had necessary devices for the new system. The Prime Minister showed his concern for less emphasis on physical activities. He informed that sports in no longer extra-curricular but is part of curriculum.
Darshana Ben from Tapi district elaborated on her experience and said how various parameters have improved due to the new system. She also said that work load has been reduced. She also informed most of students were registered on Diksha Portal. Tanvi, a class 10 student said that she wanted to become doctor. The Prime Minister told her that earlier science subjects were not available in the remote areas but after intense campaign situation changed and now benefits are visible.
The Prime Minister, said that Gujarat always go for new methods and later entire country adopts them. He was informed about the interest evinced by other states. The Prime Minister also expressed concern that too much disconnect should not happen. He wanted the coordinators of the project to keep the human element alive. He was told about the ‘read along’ feature and whatsapp based remedy measures. The Prime Minister also asked to maintain an atmosphere of healthy competition based on the new system.
The Kendra collects over 500 crore data sets annually and analyzes them meaningfully using big data analytics, artificial intelligence and machine learning, in order to enhance overall learning outcomes for students. The Kendra helps track daily online attendance of teachers and students, undertake centralized summative and periodic assessments of learning outcome of students etc. Vidya Samiksha Kendra has been deemed a global best practice by the World Bank, which has also invited other countries to visit and learn about it.