ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଗାନ୍ଧୀନଗର ବିଦ୍ୟାଳୟ ନିମନ୍ତେ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ବିଦ୍ୟା ସମୀକ୍ଷା କେନ୍ଦ୍ର ପରିଦର୍ଶନ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
କେନ୍ଦ୍ରର ବିଭିନ୍ନ ବିଭାଗ ନିରୀକ୍ଷଣ କରିବା ସହ ଏହାର ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ସହ କଲେ ବାର୍ତ୍ତା ବିନିମୟ
ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଓ ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କ ସହ ଅଣ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ କଥାବାର୍ତ୍ତା
ଦୀକ୍ଷା ପୋର୍ଟାଲ ସହ ଅଧିକ ସଂଶ୍ଳିଷ୍ଟ ହେବା ପାଇଁ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ପରାମର୍ଶ
ଶିକ୍ଷା ପଦ୍ଧତିରେ ପୌଷ୍ଟିକତା ବିଷୟ ରଖିବାକୁ ପରାମର୍ଶ
ମାନବିକତା ଉପରେ ଗୁରୁ୍‌ତ୍ୱ , ବାସ୍ତବିକ ଓ ଆଭାସୀ ମଧ୍ୟରେ ସନ୍ତୁଳନ
ନୂତନ ପଦ୍ଧତି ଭିତ୍ତିରେ ଏକ ସୁସ୍ଥ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ବାତାବରଣ ରକ୍ଷା ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ
18 APR 2022 8:19PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି (୧୮.୪.୨୦୨୨) ଦିନ ଗାନ୍ଧିନଗରଠାରେ ବିଭିନ୍ନ ବିଦ୍ୟାଳୟ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କେନ୍ଦ୍ର ବିଦ୍ୟା ସମୀକ୍ଷା କେନ୍ଦ୍ର ପରିଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ । ଅନୁଷ୍ଠାନର ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ, ଭିଡିଓ ୱାଲ, ବିଭିନ୍ନ ବିଭାଗର ପରୀକ୍ଷାମୂଳକ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଦେଖା ଯାଇଥିଲା । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଏକ ଦୃଶ୍ୟଶ୍ରାବ୍ୟ ପରୀକ୍ଷାମୂଳକ ପ୍ରଦର୍ଶନ ଜରିଆରେ ମଧ୍ୟ ବିଭିନ୍ନ ବିଷୟ ଅବଗତ କରାଯାଇଥିଲା । ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଗୁଜରାଟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ଭାଇ ପଟେଲ ମଧ୍ୟ ଏଥିରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହାର ପ୍ରମୁଖ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ସହ ମଧ୍ୟ ବାର୍ତ୍ତା ବିନିମୟ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଥମେ ସେ ଅମ୍ବାଜୀର ପ୍ରଧାନଶିକ୍ଷକ ଶ୍ରୀମତୀ ରାଜଶ୍ରୀ ପଟେଲଙ୍କ ସହ କଥାବାର୍ତ୍ତା ହୋଇଥିଲେ । ନୂତନ ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନ ପ୍ରତି ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କ ରୁଚି ସମ୍ପର୍କରେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଜାଣିବାକୁ ଚାହିଁଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଦୀକ୍ଷା ପୋର୍ଟାଲ ବ୍ୟବହାର ସମ୍ପର୍କରେ ଜାଣିବାକୁ କହିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଦିଆଯାଉଥିବା ପାଠ ବୋଝ ଅଧିକ ହୋଇଛି ନା ପରିସ୍ଥିତି ହାଲୁକା ହୋଇଛି ତାହା ଜାଣିବାକୁ ମଧ୍ୟ ଚାହିଁଥିଲେ ।
ସେ ମଧ୍ୟ ମଜାରେ ପିଲାମାନଙ୍କ ସହ କଥାବାର୍ତ୍ତା ବେଳେ ଆଜିକାଲି ଠକିବା କଷ୍ଟକର ବୋଲି କହିଥିଲେ । ସେ ମଧ୍ୟ ଜଣେ ସପ୍ତମଶ୍ରେଣୀ ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀଙ୍କ ସହ କଥାବାର୍ତ୍ତା ହୋଇଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଭଲ ଖାଇବା ଓ ଖେଳିବା ପାଇଁ କହିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପିଲା ଓ ଗ୍ରୁପ ସହ ଖୁବ୍ ଅଣଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଢଙ୍ଗରେ କଥା ହୋଇଥିଲେ । ନୂତନ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ଯୋଗୁଁ ଆସିଥିବା ପରିବର୍ତ୍ତନ ସମ୍ପର୍କରେ ସେହି ଜିଲ୍ଲାର ସିଆରସି ସଂଯୋଜକ ମଧ୍ୟ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ନୂତନ ପଦ୍ଧତି ସମ୍ପର୍କରେ ଗଭୀର ଅନୁଶୀଳନ କରିବା ସହ ପୌଷ୍ଟିକତା ତଦାରଖ ସମ୍ପର୍କରେ ଜାଣିବାକୁ ଚାହିଁଥିଲେ । ସେ ମଧ୍ୟ ସନ୍ତୁଳିତ ଆହାର ଉପରେ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ କରିବା ତଥା ଅଂଶୀଦାରମାନେ ଯତ୍ନବାନ ହେବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ତାଙ୍କର ଏକ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଅଭିଜ୍ଞତା ସମ୍ପର୍କରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରି କହିଥିଲେ ଯେ ସେ ଅନେକବର୍ଷ ତଳେ କାନାଡାର ଏକ ବିଜ୍ଞାନ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ପରିଦର୍ଶନ ବେଳେ ଆହାର ଟୁଙ୍ଗୀରେ ତାଙ୍କୁ ଖାଦ୍ୟ ତାଲିକା ପୂରଣ କରିବାକୁ ପଡିଥିଲା । ତାଙ୍କ ନିରାମିଷ ଆହାର ଚାର୍ଟ ଦେଖି ମେସିନ ‘ତୁମେ ଜଣେ ପକ୍ଷୀ କି’ ବୋଲି ପ୍ରଶ୍ନ କରିଥିଲା ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସବୁବେଳେ ମନେ ରଖିବାକୁ ହେବ ଯେ ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନ ଅନେକ ଦିଗ ଉନ୍ମୋଚନ କଲେ ମଧ୍ୟ ଆଭାସୀ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ବାସ୍ତବିକ ପୃଥିବୀକୁ କେବେ ବି ଭୂଲିଯିବା ଅନୁଚିତ ।
କଚ୍ଛରୁ ପ୍ରାଥମିକ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଏସଏମସି କମିଟିର ରାଠୋର କଳ୍ପନାଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରାଥମିକ ଶିକ୍ଷକ ଓ ଶିକ୍ଷୟିତ୍ରୀଙ୍କ ସୁବିଧା ସମ୍ପର୍କରେ ପ୍ରଶ୍ନ କରିଥିଲେ । ନୂତନ ପଦ୍ଧତି ଯୋଗୁଁ ଅଙ୍ଗୀକାର ବଦ୍ଧତାରେ ଉନ୍ନତି ଘଟୁଛି । ଅଷ୍ଟମଶ୍ରେଣୀ ଛାତ୍ରୀ ପୂଜାଙ୍କୁ ପ୍ରଶ୍ନ କଲାବେଳେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମେହେଶାନରେ ଆଗରୁ ସ୍ଥାନୀୟ କଚ୍ଛ୍ ଉପଭାଷାରେ କିପରି ଶିକ୍ଷାଦାନ କରିପାରୁ ନ ଥିଲେ ତା’ର ସ୍ମରଣ କରିଥିଲେ । ପରିସ୍ଥିତିରେ ଯଥେଷ୍ଟ ଉନ୍ନତି ଘଟିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ କୁହା ଯାଇଥିଲା ।
ଦୁର୍ବଳ ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ କ’ଣ ସାହାଯ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହାଲୁକା ଢଙ୍ଗରେ ପଚାରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନ ଶିକ୍ଷକ କହିଥିଲେ ଯେ ଶିକ୍ଷକମାନେ ଜି ଶାଳା, ଦୀକ୍ଷା ଆପ୍ ଇତ୍ୟାଦି ପ୍ରୟୋଗ କରିଥିଲେ ଓ ଏପରିକି କରୋନା କାଳରେ ଯାଯାବର ଶ୍ରେଣୀର ପିଲାମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଶିକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା। ଅନେକ ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀଙ୍କ ନିକଟରେ ନୂତନ ପଦ୍ଧତି ଅନୁସାରେ ଉପକରଣ ଅଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଅବଗତ କରାଯାଇଥିଲା । ଶାରୀରିକ ଦକ୍ଷତା ପ୍ରତି କମ୍ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରାଯାଉଥିବାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଦ୍ବେଗ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ । କ୍ରୀଡା ଆଉ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ବର୍ହିଭୂତ ନ ରହି ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ମଧ୍ୟରେ ସାମିଲ ହୋଇଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ତାପି ଜିଲ୍ଲାର ଦର୍ଶନା ବେଜ ନିଜ ଅଭିଜ୍ଞତାରୁ ନୂତନ ପଦ୍ଧତିରେ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ପରିମାପକରେ କିପରି ଉନ୍ନତି ଘଟିଛି ସେ ସମ୍ପର୍କରେ ବିଶଦ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ । କାମ ବୋଝ ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ ପାଇଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଗଣ ଦୀକ୍ଷା ଓ ପୋର୍ଟାଲରେ ନିଜକୁ ପଞ୍ଜୀକୃତ କରିଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ଦଶମ ଶ୍ରେଣୀ ଛାତ୍ରୀ ତନ୍ନୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସେ ଡାକ୍ତର ହେବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି । ଆଗରୁ ବିଜ୍ଞାନ ବିଷୟ ତଥ୍ୟ ଦୂରଦୂରାନ୍ତରେ ମିଳି ନ ଥିଲା, ମାତ୍ର ବ୍ୟାପକ ଅଭିଯାନ ଯୋଗୁଁ ପରିସ୍ଥିତିରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଗୁଜରାଟ ପ୍ରଥମେ ନୂତନ ପଦ୍ଧତି ଆପଣାଇବା ପରେ ସମଗ୍ର ଦେଶ ତାହାକୁ ଗ୍ରହଣ କରିଥାଏ । ଅନ୍ୟ ରାଜ୍ୟମାନେ ଏ ଦିଗରେ ଆଗ୍ରହ ପ୍ରକାଶ କରିଥିବାରୁ ସେ ଖୁସି ପ୍ରକଟ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଅତ୍ୟଧିକ ବିଚ୍ଛିନ୍ନତା ରହିବା ଅନାବଶ୍ୟକ । ସଂଯୋଜକମାନେ ସମନ୍ୱୟ ଭାବ ରଖିବା ଦରକାର । ହ୍ୱାଟସପ୍ ଭିତିକ ପ୍ରତିକାର ପଦ୍ଧତି ଓ ରିଡ୍ ଆଲଙ୍ଗ ଉପରେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କୁ ଅବଗତ କରାଯାଇଥିଲା । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନୂତନ ପଦ୍ଧିତିରେ ଏକ ସୁସ୍ଥ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ ବାତାବରଣ ବଜାୟ ରଖିବାକୁ କହିଥିଲେ ।
ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ସାମଗ୍ରୀକ ସୁବିଧାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି କେନ୍ଦ୍ର ବାର୍ଷିକ ୫୦୦କୋଟି ଡାଟା ବିଶେଷଣ କରି ତାକୁ କ୍ରୁତିମ ମେଧା ଓ ତଥ୍ୟ ବିଶ୍ଲେଷଣ ପଦ୍ଧତି ଜରିଆରେ କରିଥାଏ । କେନ୍ଦ୍ର ଅନଲାଇନ ଉପସ୍ଥାନ ଶିକ୍ଷକ ଓ ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀମାନଙ୍କର ନେଇଥାଏ ଓ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ସମେଟିକ୍ ଓ ସମୟଭିତ୍ତିକ ଆକଳନ ପରୀକ୍ଷା ଦ୍ୱାରା କରିଥାଏ । ବିଦ୍ୟା ସମୀକ୍ଷା କେନ୍ଦ୍ରକୁ ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟାଙ୍କ ମଧ୍ୟ ଏକକ ବୈଶ୍ୱିକ ଉନ୍ନତ ଆଖ୍ୟା ଦେଇଛି ଓ ଏହାକୁ ଅନ୍ୟ ଦେଶଗୁଡିକ ମଧ୍ୟ ଅନୁସରଣ କରିବାକୁ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି ।

Prime Minister's Office
PM visits the Vidya Samiksha Kendra for Schools in Gandhinagar
Inspects various facets of the Kendra and interacts with stakeholders
An informal, spontaneous interaction with students and teachers
Asks more students to be connected with Dikhsha Portel
Asks for exploring attaching nutrition monitoring in the system
Emphasizes the importance of human touch and need for balance between real and virtual
Calls for maintaining an atmosphere of healthy competition based on the new system
18 APR 2022 8:19PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi visited the Vidya Samiksha Kendra a Command and Control Centre for Schools in Gandhinagar today. The Prime Minister was shown the monitoring activities, video walls and live demonstration of the various facets of the Kendra was made to the Prime Minister. The Prime Minister was briefed by an audio visual presentation also. Chief Minister of Gujarat Shri Bhupendrabhai Patel was among those present on the occasion.
The Prime Minister interacted with the stakeholders. Ms Rajashri Patel head teacher from Ambaji was the first person to interact. The Prime Minister inquired about the interest of teachers in the new technologies. The Prime Minister also asked the students about the use of Diksha Portal. The Prime Minister inquired about the level of compliance load whether it has increased or it has made the situation easier. He also said in a light-hearted manner that it is becoming difficult to cheat. He also interacted with a class 7 student. The Prime Minister asked the student to play and eat well. The Prime Minister went very conversational and informal with the group. CRC coordinator from the same district also narrated the change brought about by the new technology. He took the Prime Minister through the process of monitoring and verification by the coordinator. The Prime Minister also went deep into the possibilities of the new system by asking about using the system for nutrition monitoring, whether it is viable for teachers and what can be done to sensitize students and other stakeholder about the balanced diet.
Shri Modi narrated a personal experience of his visit to Canada many years ago where he visited a science museum and filled a chart for his diet at the kiosk. His vegetarian diet made the machine say “are you a bird’!!
The Prime Minister continued and said that this must be kept in mind that while technology is accessible and can open new vistas hitherto unknown, however, the Prime Minister cautioned, that real world should not be ignored for the virtual world.
From Kutch, Rathore Kalpana from SMC committee of the Primary School, the Prime Minister asked about the benefit for the primary teachers. He was told that the new system is improving compliance. Talking to class 8 student Pooja the Prime Minister recalled an old issue that teachers from Mehsana could not teach in local Kutch dialect. The Prime Minister was informed that situation has improved. The Prime Minister in a light hearted manner asked about the support given to the weak students. Head teacher of the school also informed how teachers used G Shala, Diksha app etc during Corona period and how even nomadic communities were provided education. The Prime Minister was also told that many students had necessary devices for the new system. The Prime Minister showed his concern for less emphasis on physical activities. He informed that sports in no longer extra-curricular but is part of curriculum.
Darshana Ben from Tapi district elaborated on her experience and said how various parameters have improved due to the new system. She also said that work load has been reduced. She also informed most of students were registered on Diksha Portal. Tanvi, a class 10 student said that she wanted to become doctor. The Prime Minister told her that earlier science subjects were not available in the remote areas but after intense campaign situation changed and now benefits are visible.
The Prime Minister, said that Gujarat always go for new methods and later entire country adopts them. He was informed about the interest evinced by other states. The Prime Minister also expressed concern that too much disconnect should not happen. He wanted the coordinators of the project to keep the human element alive. He was told about the ‘read along’ feature and whatsapp based remedy measures. The Prime Minister also asked to maintain an atmosphere of healthy competition based on the new system.
The Kendra collects over 500 crore data sets annually and analyzes them meaningfully using big data analytics, artificial intelligence and machine learning, in order to enhance overall learning outcomes for students. The Kendra helps track daily online attendance of teachers and students, undertake centralized summative and periodic assessments of learning outcome of students etc. Vidya Samiksha Kendra has been deemed a global best practice by the World Bank, which has also invited other countries to visit and learn about it.