প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা ঙসি গুজরাতকী মোর্বীদা ফুত ১০৮ ৱাংবা হনুমানজীগী মুর্তীগী মাইখুম হাইদোকপদা থমখিবা ৱারোল
16 APR 2022 2:46PM by PIB Imphal
নমস্কার!
মহামন্দলেশ্বর কঙ্কেশ্বরী দেবীজী অমসুং রাম কথা শীন-লাঙলিবসিগা মরী লৈনবা মশক নাইবা মীওই খুদিং, গুজরাতকী অসিগুম্বা ধর্মগী মফমসিদা তিল্লীবা সাধু-সন্ত, মহন্তা, মহামন্দলেশ্বর, ঐচ.সি. নন্দা ত্রস্তকী মেম্বর, অতোপ্পা স্কোলর, লাইনীংবা অমসুং মহাপুরুশ অমসুং মহাস্ত্রীশিং! হনুমান জয়ন্তীগী শেংলবা তাঞ্জা অসিদা মোর্বীদা হনুমানজীগী চাইরবা মুর্তীগী মাইখুম হাংদোক্লি। মসিদি লৈবাক অমসুং মালেম শিনবা থুংবদা লৈরিবা হনুমানবু নীংজবশিংগী য়াম্না নুংঙাইবা পুংফম অমনি। অদোম খুদিংবু ঐহাক্না থাগৎচরি।
মরুপশিং,
রাম চরিত মানস্তা অসুম্না হায়রম্মি – বিনু হরিকৃপা মিলহি নহী সন্তা। মসিনা হায়বদি, ইশ্বরগী থৌজাল য়াওদনা মহাকপু নীংজরিবশিংনা মহাকপু উজবা/ফংজবা অসি য়াম্না তাঙনা থোক্কনি হায়বনি। হৌখিবা নুমিৎ খরনি অসিদা ঐহাক্না ইমা অম্বাজী, উমিয়াগী ধাম, ইমা অন্নপুর্নাগী ধামগী থৌজাল ফংবগী খুদোংচাবা ফংবসি ঐহাক্কী লাইবক ফবনি। অদুগা ঙসিসু, মোর্বীদা হনুমানজীগী অসিগুম্বা থৌরমগা মরী লৈনবগী তাঞ্জা ফংজরি, সন্ত ময়াম পুনবসিদা শরুক য়াবগী খুদোংচাবা ফংজরি।
নুংশিরবা ইচিল ইনাওশিং,
হনুমানজীগী ফুত ১০৮ ৱাংবা অসিগুম্বা মুর্তীশিং অসি লৈবাক্কী তোঙানবা মাইকৈ মরিদা খিল্লগনি হায়না ঐহাক্কী ইফমদা পাউদমবীরকখি। ঐখোয়না মমাংগী চহি খরদগী অসিগুম্বা মুর্তী অমা শিম্লাদা উবা ফংদুনা লাক্লি। ঙসি মোর্বীদা খিল্লিবা অসিনা অনিশুবা মুর্তীনি। অতোপ্পা মুর্তী অনি অমনা, খা মাইকৈদা রামেশ্বরমদা অমসুং নোংচুপকীনা নোংচুপ বেঙ্গোলদা খিনবগী থবক কন্না চত্থরি হায়না ঐহাক্কী ইফমদা তম্লকখ্রে।
মরুপশিং,
মসিদি হনুমানজীগী মুর্তী খিনবগীখক ৱারেপ লৌবা নত্তে, এক ভারত, শ্রেস্থ ভারতকী শরুক অমনি। হনুমানজীনা মশাগী লাইনীং, লিচৎনা মীওই পুম্নমকপু অমত্তা ওইনা পুন্সিনহনখি। মীওই খুদিংনা হনুমানজীদগী ইথিল লৌই। উমংগী মখা পোন্দুনা লৈজবা মীওইশিংদা মশাদা থাবা অমসুং পাঙ্গল লৈরিবা অসি হনুমানজীগী শক্তি অমসুং পাঙ্গলনা মরম ওইরগনি। মরম অদুনা, এক ভারত, শ্রেস্থ ভারত হায়বসিদা হনুমানজীসু মরু ওইবা মচল অমা ওইরিবনি।
নুংশিরবা ইচিল ইনাওশিং,
মতৌ অসুম্না, লৈবাক্কী মফম খুদিংদা রাম কথা শীন-লাঙবগী চৎনবী অসি মতম কয়াদগী চত্থদুনা লাক্লি। তোঙান-তোঙানবা লোলদা শান্নজরবসু, রাম কথাগী ৱাখল্লোন অসিদি অমত্তনি, ইশ্বরবু নীংজদুনা অমত্তা ওইবনি। মসিনবু, ভারতকী থাজবা থম্বা, স্পিরিচুএল অমসুং ঐখোয়গী নাৎ অমদি চৎনবীগী পাঙ্গলনি। ঐখোয়না মীখা পোল্লিঙৈগী লুরবা মতমগী মনুংদা ফাওবা, তোঙানবা মফমশিংদা লৈরিবা মীয়াম্বু অমত্তা ওইনা থম্বা ঙম্লমখিবা অসিদি ঐখোয়গী স্পিরিচুএল হেরিতেজ, নাৎ অমসুং চৎনবীগী মপাঙ্গলননি। চহি লিশিং কয়াদগী হোংদুনা লাক্লিবা ফিভম কয়া লৈরবসু, ভারতনা খোঙফম চেৎনা তুংলমচৎকীদমক্তা চঙশিনবদা ঐখোয়গী সংস্কৃতীগী চাউরবা থৌদাং য়াওরি।
নুংশিরবা ইচিল ইনাওশিং,
ঐখোয়গী থাজবা অমসুং চৎনবীগী ইচেলনা নুংশি চান্ননা লৈবা, মান্নবা মিৎয়েং য়েংবা অমসুং হীরম খুদিংমক মনুং চলহনবনা ওইদুনা লাক্লি। অদুনা, ফত্তববু অফবনা মাইথীবা পীবগী ৱাফম লাকপা মতমদা ভগবান রাম্না মশা মথন্তনা মতিক চাবা অমসুং পুম্নমক ঙম্বা ওইরবসু, মহাক্কী পান্দম ফংনবা মীয়াম পুনবগী মপাঙ্গলবু অমত্তা ওইনা শিজিন্নখিবা অসিদা হায়রিবা ৱাফম অসিগী তসেংবা মমি তারি। মসিমক অসিবুনি সবকা সাথ, সবকা প্রয়াস হায়রিবসি। সবকা সাথ, সবকা বিকাস হায়রিবা অসিগী মতিক চাবা খুদমদি প্রভু রামগী পুন্সি ৱারীনি অমসুং মসিদা হনুমানজীগী মরু ওইবা থৌদাং য়াওরি। সবকা প্রয়াসকী অসিগুম্বা ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা ঐখোয়না নীংতম্বগী অমৃত মহোৎসবকী মতম্বু হেন্না ঙালহনগদবনি অমসুং লৈবাক্কী ৱারেপ কয়া মঙফাওনহন্নবা ঐখোয়না অমত্তা ওইগদবনি।
ঙসিদি, মোর্বীগী কেশ্বনন্দ বাপুজী তপোভুমী অসিদা অদোম পুম্নমক্কা উন্নবগী খুদোংচাবা ফংলে। ঐখোয়না সাউরাস্ত্রদা লৈবা মতমদা, ঐখোয়গী সাউরাস্ত্রগী লমদম অসি লাইনীংবা, সুরা, দাতাগী লমদম্নি হায়না নোংমদা চাউরাক্না ২৫লক্তি শোইদনা তারমগনি। মসিগী লমদম অসি কাথিয়াৱার, গুজরাত অমসুং ভারতকী শক্তাক অমা ওইরিবনি। ঐহাক্কী ওইনদি, খোখ্রা হনুমান ধাম অসি ইশাগী য়ুমগুম্বা মফম্নি। মসিগা ঐহাক্না মর্ম অমসুং কর্মগী মরী লৈনৈ। ইথিল পীবা মরী অমনি। ঐহাক্না মোর্বীদা মমাংদা লাকপা খুদিংদা, মফমসিদা করিগুম্বা থৌরম অমা লৈবা মতমদা, নুমিদাংগী মতমদা হনুমান ধামদা চৎনীংবা ফাওরকপা মতমদা অদুম লাক্লম্মি। নুংশিরবা বাপুগী মনাক্তা মিনিৎ ৫-১৫মুক লেঞ্জৈ, মহাক্কী মখুত্তগী প্রসাদ লৌদুনা হঞ্জৈ। অদুগা, মছু ধামগী খুদোংথীবা থৌদোক্তা হনুমান ধাম্না মরী লৈনবা থৌওং কয়াগী ময়োল ওইবা মফম ওইখি। মসিনা মরম ওইরগা, ঐহাক্কা বাপুগা অচেৎপা মরী লৈখিবনি। মীয়াম কয়ানা মফমসিদা তেংবাংনীংবগী ৱাখল্লোনগা লোয়ননা লাক্নখিবা মতমদা মফমসিনা পুম্নমক্কী ময়োল ওইখি। অমসুং মোর্বীগী য়ুম্থোং খুদিংদা তেংবাং য়ৌহনবগী থবক মফমসিদগী পাংথোকখি। ঐহাক্না অচম্বা ভলন্তিয়র অমা ওইনা, অদোমগা মতম শাংনা লোয়নদুনা লৈদুনা, মীয়ামগী অৱাবগী মতাংদা ঐহাক্কী ওইবা করিগুম্বা খরা পাংথোকচবগী খুদোংচাবা ফংজখি। মতমদুদা, নুংশিরবা বাপুগা শান্নবা ৱারী খুদিংদা মোর্বীবু মশক নাইবা ওইহন্নবা ৱারী কয়া য়াওখি। ইশ্বরগী অপাম্বনি অমসুং মহাক্কী চাংয়েংনি হায়না বাপুনা অসুম্না তাকপী। হৌজিক্তি ঐখোয়না লেপকদবা নত্তে, মীয়াম খুদিংনা শরুক য়াগদবনি। বাপুনা ৱা য়াম্না ঙাংদে, অদুবু মরু ওইবা ৱারোল ঙাংবা হায়বসিনা মহাক্কী অখন্নবা মগুন্নি। মসিগী মতুংদা, মহাক্কা উন্নবগী খুদোংচাবা কয়াসু ফংজখি। ভুজকী কৎচতা য়ুহা হাবগী খুদোংথীবা থোকখিবা মতমদা, থৌদোক অসিগী মনুংদা তমখিবা পারানা কৎচতা য়ুহা হাখিবদসু তেংবাংখি। ফিভম অসিবু করম্না লাকশিনগনি হায়বগী লৌশিং কয়া লৈদুনা য়ুহা হাবগী মতমদা ইয়াম্না কান্নবা ফংখি। মসিনা মরম ওইরগা, শেংলবা মফম অসিদা ঐহাক্না লমন য়াম্না তোনশিল্লবনি। অচৌবা থৌওং অমা পাংথোকপগী তাঞ্জা খুদিংদা, ভুজকী মীয়াম্না তেংবাংবগী ৱাখল্লোনগা লোয়ননা সেবাগী ইথিলগা লোয়ননা থোক্নরকই। য়ুহা হাবগী থৌদোক্কী মতুংদগী কৎচকী লমদম্না মশেক মঙাল থোকপা হেল্লকখ্রে। অসিগুম্বা শিংনবা কয়াবু খুদোংচাবদা ওন্থোকপা ঙম্বগী গুজরাতকী মীয়ামগী পাংগল অমা লৈরিবসি মোর্বীনসু তাকখ্রে। চাইনাগী মাতি পুথোকপা, তাইল্স শাবগী থবক, খরি শাবগী থবক্নচিংবা কয়াগা লোয়ননা মোর্বীনা ইন্দস্ত্রীগী মরু ওইবা মফম ওইরিবা অসি অদোম্না ঙসি উরি। মমাংদদি, মছু দামগী মাইকৈ মরিদা চেক কিল্ন নত্তনা করিমত্তা উবা ফংলম্বা নত্তে। চাউর-চাউরবা চিম্নী অমসুং চেক্কী কিল্ন কয়ানা ঙসিদি মোর্বীগী মশেক মঙালগা লোয়ননা লেপমিন্নরি। মোর্বীনা মাইকৈ অমদা, রাজকোত অমসুং জাম্নগরনা তোঙানবা মাইকৈদা লৈ হায়না ঐহাক্তি হান্নসু হায়দুনা লাকপনি। ঐখোয়না জাম্নগরগী পিথ্রাই, রাজকোতকী ইঞ্জিনিয়রিং অমসুং মোর্বীগী ঘরিগী ইন্দস্ত্রীদা য়েংলুবা মতমদা, মসিনা ঐখোয়দা “জাপান মচা” অমগী ৱাখল্লোন পোকহল্লি। ঙসিদি, সাউরাস্ত্রগী মনুং চঙলকপা মতমদা ত্রাইএঙ্গল অমা লৈবা ঐখোয়না উরি অমসুং মসিগী মনিংদা লৈদুনা কৎচনা মসিগী শরুক অমা ঙসিদি ওইরে। ঐখোয়না মসিবু হেন্না শিজিন্নরিঙৈ, অমসুং মোর্বীগী ইনফ্রাস্ত্রকচরনা চাউখৎলক্লিবা অসিনা মরম ওইরগা মসিনা মীয়াম পুম্বগা হৌজিক্তি মরী লৈনরে। মতৌ অসুম্না, মোর্বী, রাজকোত, জাম্নগর অমসুং অতোপ্পদা কৎচনা থবক পীবগী অনৌবা খুদোংচাবা লৈহল্লে অমসুং অপীকপা ইন্দস্ত্রী কয়ানা চলায়বা মফম অমসু ওইরে। অদুগা মোর্বীনা উনা উনা শহর অমগী মতৌ চেনবা হৌরক্লে অমসুং মশাগী শক্তাক অমসু শেমজরে। মসিনা মরম ওইরগা মোর্বীগী তোঙানবা শক্তম অমা চেল্লে, অদুগা সন্ত, মহাত্মা অমসুং মহন্তশিংনা মীচমগী পুন্সি হিংলিঙৈদা কত্থোকখিবা, ঐখোয়দা মাইকৈ তাকপীখিবা অদুগী মহৈনি হৌজিক ওইরিবা শক্তম অসি। ঐখোয়গী গুজরাত অসিদদি তেংবীনবা মীগী অৱাৎপা লৈতে, অফবা থবক অমা তৌগে হায়না থোক্লকপদা তেংবাংনবা মীওইনা পরিং শাংনা থোক্নরকই। ঙসিদি, কাথিয়াৱারনা য়াত্রধামগী মফম অমা ওইরক্লি, থা অমদা মপান লমদগী মীওই লিশিংদগী তানা লাকপা য়াওদ্রি। অদুগা লাক্লিবা মীয়াম্ন অসিনা মরম ওইরগা কাথিয়াৱারগী অনৌবা মপাঙ্গল হাপ্লি। ঐখোয়গী সমুদ্রগী তোর্বান্সু মীয়াম্না থল্লে, ঐহাক্না ঙরাংদি অৱাং নোংপোক্কী ইচিল ইনাওশিংগা উন্নবগী তাঞ্জা ফংজখি, সিক্কিম, ত্রিপুরা, মনিপুরগী মীওইশিংগা উন্নবগী খুদোংচাবা ফংজখি। মখোয়না নুমিৎ খরনিগী মমাংদা গুজরাত্তা লাকখিবনি, মচানুপীগী লুহোংবগী থবকশিং য়াওখিবনি, শ্রীকৃষ্ণ অমসুং রুকমনিগী লুহোংবদা রুকমনিগী মাইকৈগী মীওইশিংনা শরুক য়াখ্রে। থৌদোক অসিনা মশমকপু পাঙ্গল হাপ্পা থৌওং অমনি। ভগবান কৃষ্ণগী লুহোংবা পাংথোকখিবা মফম, অদুগুম্বা মাধবপুরদা অৱাং নোংপোক্না শরুক য়াখি অমসুং মসিনা নোংচুপকী অমত্তা ওইবগী খুদম অমা ওইরিবনি। মফমদুদগী লাকখিবা মীওইশিংগী হেন্দিক্রাফকী পোত্থোক য়োনখিবনা অৱাং নোংপোক্কী চাগা তানবগী অনৌবা সোর্স অমসু ওইখি। ঐহাক্না হৌজিক খল্লিবদি, মাধবপুরগী মেলানা গুজরাত্তা য়াম্না ফাওরিবমখৈ, ভারত পুম্বগী কান্নবা ওইগনি হায়বসিনি। শেন্মিৎলোনগী থৌওংশিং হেনগৎলকপগা লোয়ননা, কৎচকী রান্দা রনোৎসব পাংথোক্লি অমসুং মসি য়াওনবগীদমক্তা মোর্বী ফাওদুনা চৎপা তাবনি। মসিনা হায়বদি, মোর্বীদা কান্নবা য়াম্না ফংলগনি হায়বনি অমসুং মোর্বীগী হাইৱেগী মনাক নকপশিংদসু হোতেল কয়া অমা শারে। মীওই য়াম্না পুনবা হৌরবদি, মোর্বীনা কান্নবা অদুমক ফংলগনি। মতৌ অসুম্না অপুনবা চাউখৎপা লাক্কনি। মসিনা মতম শাংনা নুংঙাই য়াইফবগী মরম অমসু ওইরগনি। হৌজিক গির্নারদা রোপ-ৱে শারে। কাথোক কাশিন তৌবদা ৱাবনা মরম ওইরগা গির্নারদা অমুক্তা চৎপা ফংজদ্রিবা অহল কয়া অমনা হৌজিক্তি গির্নারদা চৎপা লায়রগনি। চহি ৮০-৯০গী অহল-লমনশিংনা মখোয়গী অঙাংশিংগা লোয়ননা গির্নারদা লাকপা হৌরে হায়না ঐহাক্কী ইফমদা পাউদম্লক্লি। ঐখোয়না ঙসি নীংতম্বগী চহি ৭৫ মপুং ফাবগী নুংঙাইবা ফোংদোক্লি, সেবাগী ইথিলনা ঐখোয়গী ইথানুংদা কন্না য়াওরিবমখৈ, মসিগী ৱাহন্থোকপু হেন্না লৈবা হেল্লক্কনি, খুন্নাইনা পুন্সিগা নক্নবা হেল্লক্কনি। লৈবাক্না হেন্না মপাঙ্গল কল্লক্কনি। ভারতনা হান্নগুম্না অদুম লৈবা হায়বসিদি য়াবা ৱাফম নত্তে, ঐখোয়না হৌজিক্তি মিকপ থোক্লগদবনি অমসুং তুংলমচৎকীদমক্তা খোঙ থাংজিল্লগদবনি। মালেমগী ফিভম হোংলক্লে, মালেম পুম্বনা মশানা মরোমদোম লেপ্পা ঙমগদবনি হায়নরবনি। সন্তশিংগী মরক্তা ঐহাক্না ফম্লি, ঐহাক্না মীয়ামদা তাক্লোই, লোকেলগীদমক্তা ভোকেল ওইসি। ভোকেল লোর লোকেলগী ৱাফম অসি ঐখোয়না তোয়না খন্নফম থোকিকো? ঐখোয়গী লৈবাক্তা শাবা, ঐখোয়গী মীয়াম্না শাবা, ঐখোয়গী হুমাং তাদুনা কন্না হোৎনদুনা শাখিবা পোৎলমশিংবু ইশাগী য়ুমদা শিজিন্নসি। অসিগুম্বা ফিভম অমা লাকপা মতমদা মীওই কয়ানা থবক ফংগনি হায়বা অমুক্তা খন্থবীয়ু। মীরমদগী পুশিল্লকপদা ঐখোয়না নুংঙাইবা ফাওই, ১৯-২০ খরগী খেন্নবা লৈ। অদুবু ভারতকী মীয়াম্না শাবা ওইরবা, ভারতকী শেলদগী শাবা ওইরবা, ভারতকী হুমাংগী মনম চেল্লবা, ভারতকী লৈবাক্কী মনম চেল্লবা, মদুদা চাউথোকচবা ফাওবনা খ্বাইদগী তোঙানগনি। মসিগী মতমদা, মীরমদা চৎপা ঐখোয়গী সন্ত, মহন্তশিংনা ভারত্তা শাবা পোত্থোক শিজিন্নবীয়ু হায়না হায়বা য়াগনি। অদুবু, ঐখোয়গী লৈবাক মনুং অসিদা পুন্সি মহিংগা মরী লৈনবা শিংনবা অমত্তা লৈহল্লোইদবনি, অসিগুম্বা নুমিৎ অসি ঐখোয়না লাকহল্লোইদবনি। ঐখোয়না হনুমানজীনা মসি তৌরম্মি, মদু তৌরম্মি হায়না থাগৎনরি। অদুবু মহাক্না করি হায়রম্বগে হায়বসিনা ঐখোয়গী পুন্সিগী ইথিল ওইগদবনি। হনুমানজীনা মতম পুম্বদা অসুম্না হায়বীরম্মিঃ
“সো সব তব প্রতাপ রঘুরাই, নাথ ন কছু মোরি প্রভুতাই”, মসিনা হায়বদি, থবক খুদিংগী মায় পাকপগী মরমবু মহাক্না শ্রী রামজীনি হায়না পী, মহাক্না পাংথোকপদগী ওইবনি হায়না কৈদৌনুংদা হায়দে হায়বনি। ওইখিবা খুদিংমক প্রভু রামগী মরমদগী ওইবনি। হিন্দুস্তান্না ঙসি ফাওবদা য়ৌরিবা থাক, তুংদা লৌনীংবা ৱারেপ, মদুগী লম্বী অমখক লৈ, ভারতকী মীয়াম ঐখোয় পুম্নমক, মসিনা অশেংবা পাঙ্গলনি। ঐহাক্কী ওইনদি, ঐহাক্কী লৈবাক মীয়াম করোর ১৩০, মখোয়না রামগী মশক্নি। মখোয়গী ৱারেপ্না লৈবাকপু তুংলমচত্তা পুগনি। মখোয়গী থৌজালদগী ঐখোয়না তুংলমচত্তা চঙশিল্লি। ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা ঐখোয়না চৎকদবনি, ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা ঐহাক্না ঙসিগী য়াইফরবা থৌরম অসিদা মীয়ামদা য়াইফ পাউজেল অমুক্কা হন্না পীজরি। হনুমানজীগী খুয়াখাদা কোক নোঞ্জরি।
হন্না-হন্না থাগৎচরি!
দিস্ক্লেমরঃ প্রধান মন্ত্রীনা মাইখুম হাংদোক্লিঙৈ মনুংদা গুজরাতী লোল শিজিন্নখিবা খুদিংগী ৱাহন্থোক পীখ্রবনি, অপুনবা ৱারোল অসি হিন্দি অমসুং গুজরাতীদা থমখিবনি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address while unveiling 108ft statue of Hanuman ji in Morbi, Gujarat
16 APR 2022 2:46PM by PIB Delhi
Namaskar!
Mahamandaleshwar Kankeshwari Devi ji and all the dignitaries associated with the Ram Katha event, all the saints and sages present in this pilgrim centre of Gujarat, members of HC Nanda Trust, other scholars and devotees, ladies and gentlemen! On the auspicious occasion of Hanuman Jayanti, my best wishes to all of you and all the countrymen! On this auspicious occasion, this grand idol of Hanuman ji has been unveiled in Morbi today. The devotees of Hanuman Ji and Ram Ji across the country and the world are rejoicing the event. Heartiest congratulations to all of you!
Friends,
It is said in Ramcharitmanas that-
बिनु हरिकृपा मिलहिं नहीं संता,
That is, without the grace of God, darshan of saints is rare. Fortunately within the last few days, I have got the chance to seek the blessings of Maa Ambaji, Umiya Mata Dham and Maa Annapurna Dham. And today I have got the opportunity to be a part of the congregation of saints as well as to be associated with this event related to Hanumanji in Morbi.
Brothers and sisters,
I am told that such 108 feet high statues of Hanuman ji are being erected in 4 different parts of the country. We have been seeing such a grand statue in Shimla for several years. Today, this second statue has been unveiled in Morbi. I am told that work is underway to erect two other statues, one in Rameswaram in the south and another in West Bengal.
Friends,
This is not only a resolution to erect the idols of Hanuman ji, but is also a part of the resolve of 'Ek Bharat Shreshtha Bharat'. Hanuman ji connects everyone with devotion and service. Everyone gets inspired by Hanuman ji. Hanuman ji is the manifestation of power and strength who gave equal rights and respect to all the forest dwellers. That is why Hanuman ji has an important link with 'Ek Bharat, Shrestha Bharat' too.
Brothers and sisters,
Similarly, Ram Katha is also being organized frequently in different parts of the country. Whatever be the language or dialect, but the spirit of Ramkatha unites all and connects one with devotion to God. This is the strength of Indian beliefs, spirituality, culture and tradition. It united different sections and classes as well as strengthened the concerted efforts towards the national resolve of freedom, even in the difficult times of colonialism. Despite the changing circumstances for thousands of years, our civilization and culture have played a pivotal role in keeping India strong and resolute.
Brothers and sisters,
Our devotion and the stream of our culture are of harmony, equanimity and inclusion. That is why while establishing good over evil, Lord Ram, despite being capable, despite having the ability to do that all by Himself, had decided to unite everyone and connect people from every section of the society. By seeking their help and involving everyone as well as the living beings of all sizes, he had accomplished this task. And this is exactly what 'Sabka Sath Sabka Prayas' is. The best example of 'Sabka Sath Sabka Prayas' is the life of Lord Rama, and Hanuman ji has been a very important link to the same. With this spirit of Sabka Prayas, we need to not only illuminate the 'Azadi Ka Amritkal' but also engage in the accomplishment of national resolutions.
And today I have got the opportunity to interact with you all at Keshvanand Bapuji's land in Morbi. We in Saurashtra must have heard about 25 times a day that this land of Saurashtra is the land of saints and generosity. Kathiawad, Gujarat and the entire India has its own identity. For me, Khokhra Hanuman Dham is like my home. My relationship with it has been very close to my heart as also that of duty. There has been a relationship of inspiration as well. Years ago whenever I used to visit Morbi, there used to be events around this place. In the evening I used to visit the Hanuman Dham to spend 5-15 minutes with revered Bapu and to take some prasad from his hands. After the Machhu Dam accident, this Hanuman Dham remained the center of various activities. And because of that I naturally developed a close relationship with Bapu. And in those days when people used to come forward with the spirit of service, then all these places had become the hub from where assistance was sent to every household in Morbi. Being an ordinary volunteer I have had the opportunity to be with you for a long time and be involved in what was being done for you in that crisis. And at that time, while talking to revered Bapu, he said that it was God's plan to test us to make Morbi grand. And now we cannot stop. Everyone has to get involved. Bapu was a man of few words, but he could speak from his heart in simple language even from a spiritual point of view. Even after that, I was fortunate to have met him several times. I would say that the lessons I had learnt from Morbi's accident like how to work in such a situation and all the experiences were useful during the earthquake in Kutch-Bhuj. And that's why I am extremely indebted to this holy land because whenever I got a chance to serve, the people of Morbi always inspired me to work with the same spirit of service. And just as the beauty of Kutch has increased after the earthquake, Morbi too has shown the power of Gujaratis that can turn any calamity into an opportunity. Looking at porcelain production, tile making work, watch making today; Morbi too has become the centre of industrial activity. Earlier, nothing was visible around Machhu Dam except the brick kiln. There used to be huge chimneys and the brick kiln. But today Morbi stands with great pride. Earlier I used to say- Morbi on one side, Rajkot on the other and Jamnagar on the third side. Brass industry of Jamnagar, engineering industry of Rajkot and watch industry or ceramics of Morbi forms a triangle. The triangle formed has in a way given birth to a new mini Japan here. And a similar triangle can be seen in Saurashtra; and Kutch too has become a participant. The way the infrastructure has developed in Morbi, it is now connected to everything else. In this sense, Morbi, Jamnagar, Rajkot and Kutch have emerged as strong centres progressing with small scale industries and generating new employment opportunities. And soon Morbi started emerging as a big city, and has created its own identity. And today Morbi's products are reaching many countries of the world due to which Morbi has now painted a completely different image. Earlier even the saints, mahants, and great souls of this land had performed penance and had shown us a direction and this is the result of the same. And in Gujarat, work related to spirituality keeps going on and there is no shortage of people who love charitable work. People line up Whenever there is an auspicious or welfare related work. And in a way, there is competition. And today, Kathiawad has become the center of pilgrimage. There is no such district that is not thronged by thousands of people every month. Be it pilgrimage or tourism, Kathiawad has developed a new strength in it. The beach too has started roaring. Yesterday, I got a chance to meet brothers from North-Eastern states of Sikkim, Tripura and Manipur. All of them had come to Gujarat a few days ago, and were a part of the celebrations of the sacred union of Lord Krishna and Rukmini. They all had come from Rukmini's side in the marriage. And this itself is a very powerful incident. The entire North-East had thronged the Madhavpur fair, the land where Lord Krishna was married. They set an example of the wonderful unity of East and West. And the people of Northeast who had come here had a bumper sale of their handicrafts. It created a big flow of income for the North-East. And now I feel that this Madhavpur fair will be more famous in East India than Gujarat. That's how economic activity increases. For attending the Rann Utsav in the Rann of Kutch, people have to go via Morbi. That is, Morbi too gets the benefits out of the festival. Several hotels have been built around the highway of Morbi. Morbi gets the benefit out of the people visiting Kutch. And when development takes place at the roots it brings long-term happiness. It becomes a part of the system for a long time. Now we have developed a rope-way system in Girnar. The elderly people who desired going to Girnar but were unable to do so due to the difficult climbing are easily visiting the place due to the ropeway facility. Children bring their 80-90 year old mothers and fathers now and the elderlies can easily seek blessings. Moreover, other streams too are created. Employment opportunities open up; and India's strength is such that we can develop India's tourism without taking any loan. We can publicize and propagate it in the right way. But the first condition for all that is - cleanliness in all the pilgrimage centres. The people should be taught to adopt cleanliness. Otherwise, we know that prasad distributed in the temples often caused problems in terms of cleanliness. I have seen that prasad is also available in plastic packets in the temples. However, after I said not to use plastic, the temples stopped using plastic packets for prasad. This means, the society changes even with the participation from temples and saints. We must work relentlessly to work and serve accordingly and keep on bringing reforms. It is our duty to learn something from it, apply it in our life, and get the most out of it in our lives. We are celebrating the 'Azadi Ka Amrit Mahotsav'. Many great men have sacrificed their lives for the freedom of the country. But before that one thing should be kept in mind. Before 1857, the entire backdrop of independence was already prepared and the atmosphere of spiritual consciousness was developed by the saints, mahants, sages, devotees, acharyas of this country. The Bhakti era had ignited the consciousness of India. And from that, the freedom movement had got a new boost. The cultural heritage, the saints who have worked for the welfare of the people have always played a pivotal role here. So remembering Hanuman ji is equivalent to service-devotion. Hanumanji has taught the same. The devotion of Hanumanji was in the form of service. The devotion of Hanumanji was in the form of surrendering. Hanumanji never showed devotion merely as a ritual. Hanumanji kept on increasing the heights of his spirit of service with his work, courage and might. And today, when we are celebrating 75 years of independence, we should strive to inculcate a stronger spirit of service within us to unite the society in a stronger way. We should strive to make this nation more and more powerful. And today India should not become complacent. Whether we are asleep or awake, we need to keep moving forward. Today the world understands the importance of becoming self reliant. Also, we should also keep raising the slogan of 'vocal for local'. Use only those things that are made in our country, made by our people, prepared by our own hard work. If such a scenario is created, just imagine the number of people that will get employment. We might want to buy foreign products but there is hardly any difference between the two. If it is manufactured by the people of India, with Indian investment, with the Indian sweat and the aroma of the Indian soil emanating from it, the pride and joy we feel is absolutely different. I urge the saints and the sages to persuade the people to buy 'Made in India' products wherever they go. If that is done, there will be a day when there wouldn't be any problem related to livelihood and finances within India. We keep hailing Hanumanji but what did Hanumanji say? His words can inspire us. Hanumanji always says- ''सो सब तब प्रताप रघुराई, नाथ न कछू मोरि प्रभुताई'',
That is, he would always give the credit for his every success to Lord Ram instead of himself. He would say that every single thing happens with the grace of Lord Rama. Even today, wherever India has reached and wherever it wants to reach with its resolutions; there is only one way of accomplishing it - 'by the citizens of India'. And that is where the power lies. For me, 130 crore countrymen are the manifestation of Lord Rama. The country is moving ahead with their resolutions. The country is progressing with their blessings. Let us move forward with that sentiment. With this spirit I once again wish you all the best on this auspicious occasion. I bow down at the feet of Hanuman ji.
Thanks a lot!
Disclaimer: This is a translation of the Prime Minister’s address. The original speech is in Hindi and Gujarati languages.