ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
୧୮ - ୨୨ ଏପ୍ରିଲ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏବି- ଏଚ୍ଡବ୍ଲ୍ୟୁସିରେ ବ୍ଲକ୍ ସ୍ତରୀୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମେଳା
ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ କଲ୍ୟାଣ କେନ୍ଦ୍ରର ଚତୁର୍ଥ ବାର୍ଷିକ ଆଭାସୀ ସମାରୋହ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଡାକ୍ତର ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡବ୍ୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିଛନ୍ତି; ଆଭାସୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ୧ ଲକ୍ଷ ଏବି- ଏଚ୍ଡବ୍ଲ୍ୟୁସି ଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି
୧୮ - ୨୨ ଏପ୍ରିଲ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୧ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଏବି- ଏଚ୍ଡବ୍ଲ୍ୟୁସିରେ ବ୍ଲକ୍ ସ୍ତରୀୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମେଳାର ଆୟୋଜନ କରାଯିବ, ଯେଉଁଥିରେ ଯୋଗ ଶୃଙ୍ଖଳା ୧୭ରେ ଆରମ୍ଭ ହେବ । ଏହି ମେଳା ଯକ୍ଷ୍ମା (ଟିବି), ମାନସିକ ଉତେଜନା, ମଧୁମେହର ପ୍ରାଥମିକ ନିରୂପଣ ପାଇଁ ଅବସର ପ୍ରଦାନ କରିବ, ଔଷଧ ସହିତ ପ୍ରାଥମିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ଏବଂ ରୋଗର ନିଦାନ ଓ ଟେଲି - ପରାମର୍ଶ (ଟେଲି- କନ୍ସଲଟେସନ୍) ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ ।
ଡାକ୍ତର ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡବ୍ୟ ଏବି- ଏଚ୍ଡବ୍ଲ୍ୟୁସି ଗୁଡିକର ତ୍ରୈମାସିକ ରିପୋର୍ଟ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ନିମନ୍ତେ ମାନବ ସମ୍ବଳ ଉପରେ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା, କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ନିମନ୍ତେ ଜନସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପରିଚାଳନା ଶ୍ରେଣୀ (କ୍ୟାଡର) ନିମନ୍ତେ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ସାର୍ବଜନୀନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମାନକ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକାର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ; ସାରା ଦେଶର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କର୍ମୀ ମାନଙ୍କ ସହିତ ଭାବ ବିନିମୟ କରିଥିଲେ
"ଦେଶ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସାଙ୍କେତିକ ସାମାଧାନରୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମାଧାନ ଆଡକୁ ଆଗେଇ ଯାଇଛି’: ଡାକ୍ତର ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡବ୍ୟ
"ସୁସ୍ଥ ନାଗରିକ ଏକ ସୁସ୍ଥ ସମାଜ ନିର
16 APR 2022 1:51PM by PIB Bhubaneshwar
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀ, ଡାକ୍ତର ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡବ୍ୟ ଆଜି ୧ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଏବି- ଏଚ୍‌ଡବ୍ଲ୍ୟୁସି, ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀ, ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କ ସହିତ ଏକ ଭିଡିଓ କନ୍‌ଫରେନସିଂ (ଭିସି) ଜରିଆରେ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ - ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ କଲ୍ୟାଣ କେନ୍ଦ୍ର (ଏବି- ଏଚ୍‌ଡବ୍ଲୁସି)ର ଚତୁର୍ଥ ବାର୍ଷିକ ସମାରୋହ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିଛନ୍ତି । ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଂଚଳ, ବିଭିନ୍ନ ଡାକ୍ତରଖାନାର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କର୍ମୀ ଏବଂ ବିକାଶର ଭାଗୀଦାରମାନେ ଏହି ଅବସରରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ଟେଲି - ପରାମର୍ଶର ଡିଜିଟାଲ୍ ମଂଚ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଥିବା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବାଗୁଡିକ ଊପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, "ବିକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏକ ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଅଟେ । ମାନନୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କର ଦୂରଦର୍ଶୀ ନେତୃତ୍ୱରେ, ଆମେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ "ସାଙ୍କେତିକ ସମାଧାନରୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମାଧାନ’କୁ ଚାଲି ଆସିଲେଣି ଏବଂ ଟେଲି - ପରାମର୍ଶ ସେବାଗୁଡ଼ିକ ଏହାର ଏକ ଉଦାହରଣ ଅଟେ । ଇ - ସଞ୍ଜିବନୀ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କଳ୍ପନା ଅନୁସାରେ ଶସ୍ତା ଏବଂ ସୁଲଭ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରୁଛି । ଅନେକ ରାଜ୍ୟରେ ଲୋକମାନେ ଇ - ସଞ୍ଜିବନୀର ଲାଭକୁ ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ଜାଣି ଗଲେଣି ଏବଂ ଏହା ଫଳରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବାର ଚାହିଦାର ଏହି ଡିଜିଟାଲ୍ ଉପାୟକୁ ବ୍ୟାପକ ରୂପରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆପଣେଇବା ଏକ ଉତ୍ସାହଜନକ ଧାରା ହୋଇ ଯାଇଛି । ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ଗୁଡିକ ସମ୍ପର୍କରେ ଜାଣିବା ପାଇଁ ରୋଗୀମାନେ ଏହି ବିଶେଷ ଡିଜିଟାଲ୍ ମାଧ୍ୟମର ଉପଯୋଗ କରି ଦୈନିକ ଆଧାରରେ ଡାକ୍ତର ଏବଂ ବିଶେଷଜ୍ଞ ମାନଙ୍କଠାରୁ ପରାମର୍ଶ ଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି । ଆଜି, କିଛି ଏଚ୍‌ଡବ୍ଲୁସି କିଛି ଗମ୍ଭୀର ରୋଗ, ଯେଭଳିକି ମୁଖ ଗହ୍ୱର କର୍କଟ (କ୍ୟାନସର୍‌), ବ୍ରେଷ୍ଟ କ୍ୟାନସର୍ ଏବଂ ସର୍ଭାଇକାଲ୍ କ୍ୟାନସର୍ ନିମନ୍ତେ ଯାଂଚ (ସ୍କ୍ରିନିଂ) ସେବା ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି । ଏଥିରେ ଦେଶକୁ କେବଳ ରୋଗ ନିରୂପଣ ସମ୍ପର୍କରେ ଶୀଘ୍ର ଜଣା ପଡିବ ନାହିଁ, ଏହା ସହିତ ରୋଗୀମାନଙ୍କୁ ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ଚିକିତ୍ସା ମଧ୍ୟ ଉପଲବ୍ଧ କରାଯାଇ ପାରିବ । ସୁସ୍ଥ ନାଗରିକମାନେ ଏକ ସୁସ୍ଥ ସମାଜ ଗଠନ କରି ପାରିବେ ଏବଂ ସୁସ୍ଥ ସମାଜ ଏକ ସୁସ୍ଥ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣ କରିଥାଏ । ଏବି- ଏଚ୍‌ଡବ୍ଲ୍ୟୁସି ଗୁଡ଼ିକ ହେଉଛନ୍ତି ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ଦିଗରେ ଆଉ ଏକ ପାଦ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ପାଇଁ ।’
ସେ ଆଗକୁ କହିଥିଲେ ଯେ, “ଦୂର ଦୂରାନ୍ତ ଅଂଚଳର ଲୋକ ମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ଟେଲି ପରାମର୍ଶ (ଟେଲି କନ୍‌ସଲଟେସନ୍‌) ସେବା ବହୁତ ଜରୁରୀ ଅଟେ ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ଗୁଡିକୁ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ସୁଲଭ କରାଇବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହାୟକ ଅଟେ । ସମସ୍ତ ହିତଧାରକମାନଙ୍କୁ ସ୍ପୋକ୍‌ରେ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ହବ୍ ସହିତ କୁଶଳତା ପୂର୍ବକ ଯୋଡିବା ନିମନ୍ତେ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଂଚଳ ସେମାନଙ୍କୁ ଏକତ୍ରିତ କରିବା ଉଚିତ୍ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଂଚଳଗୁଡିକୁ ଏବି- ଏଚ୍‌ଡବ୍ଲୁସି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମେଳା ସମ୍ପର୍କରେ ତୁରନ୍ତ ଏବଂ ସକ୍ରିୟ ରୂପରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ନିମନ୍ତେ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି, ଯାହା ୧୮ ରୁ ୨୨ ଏପ୍ରିଲ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆଜାଦୀର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ (ଏକେଏଏମ୍‌) ଅବସରରେ ଆୟୋଜିତ କରାଯିବ, ଏହା ବ୍ୟତୀତ ସମସ୍ତ ଏଚ୍‌ଡବ୍ଲୁସିରେ ଯୋଗ ଅଧିବେଶନ୧୭ ଏପ୍ରିଲ୍‌କୁ ଆୟୋଜିତ ହେବ । ଯାହା ଫଳରେ ନାଗରିକ ଏହି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମେଳାରେ ସକ୍ରିୟ ରୂପରେ ଭାଗ ନେଇପାରିବେ ଏବଂ ନିଜ ଅଂଚଳରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଥିବା ଏଚ୍‌ଡବ୍ଲୁସି ସେବା ଗୁଡିକ ସମ୍ପର୍କରେ ସଚେତନ ହୋଇ ପାରିବେ । ସେ ରାଜ୍ୟ ଗୁଡିକରେ ଏହି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମେଳା ଚାଲିଥିବା ସମୟରେ ଟିବି (ଯକ୍ଷ୍ମା), ସର୍ଭାଇକାଲ କ୍ୟାନସର, ମଧୁମେହ ଏବଂ ମୁଖ ଗହ୍ୱର କର୍କଟ (କ୍ୟାନସର୍‌)ର ବ୍ୟାପକ ଯାଂଚ କରିବା ନିମନ୍ତେ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି । ସେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏହି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମେଳାରେ ସକ୍ରିୟ ରୂପରେ ଭାଗ ନେବା ପାଇଁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଚାରିଟି ପୁସ୍ତିକା ଜାରି କରିଥିଲେ - ଏଚ୍‌ଡବ୍ଲ୍ୟୁସି ଗୁଡିକର ତ୍ରୈମାସିକ ରିପୋର୍ଟ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ନିମନ୍ତେ ମାନବ ସମ୍ବଳ ଉପରେ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା, କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ନିମନ୍ତେ ଜନସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପରିଚାଳନା ଶ୍ରେଣୀ (କ୍ୟାଡର) ନିମନ୍ତେ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ସାର୍ବଜନୀନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମାନକ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକାର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ ।
ଆଜି ସାରା ଦେଶରେ ୧,୧୭,୪୪୦ରୁ ଅଧିକ ଏଚ୍‌ଡବ୍ଲୁସି ସକ୍ରିୟ ରୂପରେ ବ୍ୟାପକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି, ଯାହା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ରରୁ ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତିର ଦୂରତା ୩୦ ମିନିଟ୍‌କୁ କମ୍ କରି ଦେଇଛି । କେନ୍ଦ୍ର ରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ, ଡାକ୍ତର ଭାରତୀ ପ୍ରବୀଣ ପାୱାର ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ, “ଆଜି ଆମ ପାଇଁ ବହୁତ ଗର୍ବର ବିଷୟ ଯେ, ଆମର ମାନନୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କର ପ୍ରଦର୍ଶିତ ମାର୍ଗରେ ଚାଲି ଆଜି ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ବିନା କୌଣସି ବିତୀୟ ବୋଝ ନଦେଇ ସମସ୍ତ ଆବଶ୍ୟକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ସେମାନଙ୍କ ଘର ନିକଟରେ ଉପଲବ୍ଧ କରା ଯାଉଛି । ଗର୍ଭବତୀ ମାଆ ହୁଅନ୍ତୁ, ନବଜାତ ଶିଶୁ ହୁଅନ୍ତୁ, ଆମର କିଶୋର/ କିଶୋରୀ କିମ୍ବା ସମ୍ମାନିତ ବୟସ୍କ ବ୍ୟକ୍ତି, ସମସ୍ତେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ କଲ୍ୟାଣ କେନ୍ଦ୍ରରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ଗୁଡିକର ଲାଭ ଉଠାଉଛନ୍ତି । କେବଳ ସେତିକି ନୁହେଁ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ କଲ୍ୟାଣ କେନ୍ଦ୍ରର ଭିତିଭୂମିର ସଂରଚନାକୁ ମଧ୍ୟ ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ ମାନଙ୍କୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ଫଳରେ ବିଶେଷ ରୂପରେ ଶାରୀରିକ ଭାବେ ଅକ୍ଷମ ରୋଗୀ ମଧ୍ୟ ପ୍ରାଥମିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଂଚି ପାରିବେ । ଏହି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟର ହିତ ନିମନ୍ତେ ସମୁଦାୟକୁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁବିଧା ଯୋଗାଣ ଏବଂ ଜାତୀୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ନୀତି ୨୦୧୭ର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୂରଣ କରିବାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରୁଛି ।”
ନୀତି ଆୟୋଗର ସଦସ୍ୟ ଡାକ୍ତର ଭି. କେ. ପଲ୍ ନିରୋଗୀ ଭାରତ ସୃଷ୍ଟି କରିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଟେଲି କନ୍‌ସଲଟେସନ୍ (ଟେଲି- ପରାମର୍ଶ) ସେବା ଗୁଡିକର ପ୍ରେକ୍ଷାପଟ ପରିବର୍ତନ କରିବା ପଦକ୍ଷେପକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ସେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ, ପ୍ରାଥମିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର ଆମ ଦେଶର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପ୍ରଣାଳୀର ସବୁଠାରୁ ବଡ ଉପାଦାନ ଅଟେ । କାରଣ ତାହା ସ୍ଥାନୀୟ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିଥାଏ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ମନରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ନିମନ୍ତେ ସମ୍ପର୍କର ପ୍ରଥମ ବିନ୍ଦୁ ରୂପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥାଏ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରର ପରିସର ପୂବର୍ରୁ ରହିଥିବା କିଛି ପ୍ରତିମାନ, ଯେମିତି କିଛି ମାଆ, ଶିଶୁ, ଡବ୍ଲ୍ୟୁଏଏସ୍‌ଏଚ୍ ସେବା ଗୁଡିକରୁ ଏବେ ସମସ୍ତଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ପୂର୍ଣ୍ଣ ବ୍ୟାପକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ପ୍ରଦାନକୁ ପରିବର୍ତିତ ହୋଇଛି ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ରାଜେଶ ଭୂଷଣ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀମାନଙ୍କୁ କହିଥିଲେ ଯେ, ଭାରତ ସରକାର ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୨ ସୁଦ୍ଧା ୧,୫୦,୦୦୦ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ – ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ କଲ୍ୟାଣ କେନ୍ଦ୍ର (ଏବି – ଏଚ୍‌ଡବ୍ଲ୍ୟୁସି)ର ସ୍ଥାପନ କରିବା ନିମନ୍ତେ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ ଅଟନ୍ତି । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଆମେ ପୂର୍ବରୁ ଦେଶରେ ୧,୧୭,୪୦୦ ଏବି – ଏଚ୍‌ଡବ୍ଲ୍ୟୁସିକୁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ କରାଇ ସାରିଛୁ ଏବଂ ୧ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଇ – ସଞ୍ଜୀବନୀ ଏଚ୍‌ଡବ୍‌ୁ୍ୟସି ପୋର୍ଟାଲ୍‌ରେ ସଫଳତାପୂର୍ବକ ପଞ୍ଜୀକରଣ ମଧ୍ୟ କରି ସାରିଛନ୍ତି । ସାର୍ବଭୌମିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବାର ବ୍ୟାପକତାକୁ ପ୍ରାପ୍ତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଜାତୀୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ନୀତିର ବିଚାର ଉପରେ ଦୋହରାଇ ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ସରକାର ଏହାକୁ ସକ୍ରିୟ ରୂପରେ ନେଉଛନ୍ତି ଏବଂ ଏଚ୍‌ଡବ୍ଲୁସି ଏହାକୁ ପ୍ରାପ୍ତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଆମର ପ୍ରୟାସକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ । ଏହି ଏଚ୍‌ଡବ୍ଲୁସି ମୁକ୍ତ ପରୀକ୍ଷଣ, ରୋଗର ନିଦାନ ନିମନ୍ତେ ସେବା ଇତ୍ୟାଦି ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ, ଯାହା ଫଳରେ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ସ୍ଥାନୀୟ ଏଚ୍‌ଡବ୍ଲୁସିରେ ଗୁଣବତାପୂର୍ଣ୍ଣ ଚିକିତ୍ସା ମିଳି ପାରିବ । ଏହି ସେବା ଗୁଡିକ ବ୍ୟତୀତ, ଏଚ୍‌ଡବ୍ଲୁସି ଅନ୍ୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏବଂ ଯୋଜନା ମଧ୍ୟ ଚାଲୁ ରଖିଛି, ଯାହା ଫଳରେ ଭଲ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସହିତ ଭଲ ବିଚାର ମଧ୍ୟ ନାଗରିକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରସାରିତ ହେବ । ସେ ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଂଚଳ ଗୁଡିକୁ ସେମାନଙ୍କର ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ ଏବଂ ନିଜ ନିଜ ରାଜ୍ୟରେ ନେତୃତ୍ୱ ପ୍ରଦାନ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଧନ୍ୟବାଦ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ ।
ଏବି – ଏଚ୍‌ଡବ୍ଲ୍ୟୁସି ଏବଂ ଚତୁର୍ଥ ବାର୍ଷିକ ସମାରୋହ ସମ୍ପର୍କରେ:
ବଜେଟ୍ ଅନୁକୂଳ ସାର୍ବଜନିନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବାର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରାପ୍ତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଜାତୀୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ନୀତି ୨୦୧୭ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟକୁ ଆଖିରେ ରଖି ଭାରତ ସରକାର ଫେବୃୟାରୀ ୨୦୧୮ରେ ୧,୫୦,୦୦୦ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ - ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ କଲ୍ୟାଣ କେନ୍ଦ୍ର (ଏବି – ଏଚ୍‌ଡବ୍ଲ୍ୟୁସି)ର ସ୍ଥାପନା ନିମନ୍ତେ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ।
ଗ୍ରାମାଂଚଳ ଏବଂ ସହରାଂଚଳ କ୍ଷେତ୍ର ଗୁଡିକରେ ରହିଥିବା ଉପ - ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର ଗୁଡିକୁ ଏବଂ ପ୍ରାଥମିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର ଗୁଡିକୁ ସମସ୍ତ ନାଗରିକ ମାନଙ୍କୁ ମାଗଣାରେ, ଘର ନିକଟରେ ବ୍ୟାପକ ପ୍ରାଥମିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଯତ୍ନ ନେବା ପାଇଁ
ପ୍ରମୁଖ ରୂପେ ରୂପାନ୍ତରିତ କରାଯାଉଛି । ଏବି – ଏଚ୍‌ଡବ୍ଲ୍ୟୁସି ଗୁଡିକ ଅଳ୍ପ କିଛି ସେବାରୁ ବ୍ୟାପକ ସେବା ପ୍ରଦାନକାରୀ ଭାବେ ପରିବର୍ତିତ ହେଉଛି, ଯେଉଁଥିରେ ପ୍ରୋତ୍ସାହନମୂଳକ, ପ୍ରତିଷେଧକ, ଆରୋଗ୍ୟକାରୀ, ପୁନର୍ବାସ ଏବଂ ଉପଶମକ ଯତ୍ନ ସାମିଲ୍ ଅଟେ । ଯାହା ରୋଗ – କେନ୍ଦ୍ରରୁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର ହେଉଛି ଏବଂ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମାଜର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ, ‘ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ’ର ପୂରକ ଭାବେ ମୁଣ୍ଡ ଟେକିଥିବା ‘ସବୁଠାରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ’ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ ରୈଖିକ ଭାବରେ ଅନ୍ତକ୍ଷେତ୍ରୀୟ ସମନ୍ୱୟକୁ ସଂସ୍ଥାଗତ କରାଇବା କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି ।
ଏବି – ଏଚ୍‌ଡବ୍ଲ୍ୟୁସିରେ ୧୭ ଏପ୍ରିଲ୍ ୨୦୨୨ରୁ ଯୋଗ ଅଧିବେଶନ
ଦ୍ୱିତୀୟ ଦିନରେ ଅର୍ଥାତ୍ ୧୭ ଏପ୍ରିଲ୍ ୨୦୨୨ରେ, ଏବି – ଏଚ୍‌ଡବ୍ଲ୍ୟୁସିରେ ସେବା ପ୍ରାବଧାନରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ କଲ୍ୟାଣର ଏକୀକରଣକୁ ଉଜାଗର କରିବା ନିମନ୍ତେ ‘ଆଜାଦୀର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ’ ସମୟରେ ସମସ୍ତ ଏବି – ଏଚ୍‌ଡବ୍ଲ୍ୟୁସିରେ ଯୋଗ ଅଧିବେଶନ ଆୟୋଜିତ କରାଯିବ ।
ବ୍ଲକ୍ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମେଳା – ୧୮ ଏପ୍ରିଲ୍ ୨୦୨୨ରୁ ୨୨ ଏପ୍ରିଲ୍ ୨୦୨୨ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ
୧୮ ଏପ୍ରିଲ୍ ୨୦୨୨ରୁ, ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ରାଜ୍ୟ/ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଂଚଳର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲାରେ ଅତି କମ୍‌ରେ ଏକ ବ୍ଳକ୍‌ରେ ଏବି – ଏଚ୍‌ଡବ୍ଲ୍ୟୁସିରେ ବ୍ଲକ୍ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମେଳା ଗୁଡିକୁ ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରାଯିବ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ଲକ୍ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମେଳା ଗୋଟିଏ ଦିନ ପାଇଁ ହେବ ଏବଂ ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଂଚଳର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ଲକ୍‌କୁ ଏହା ପରିସରଭୁକ୍ତ କରାଯିବାର ଅଛି ।
ଡାକ୍ତର. ସୁନୀଲ କୁମାର, ଡିଜିଏଚ୍‌ଏସ୍‌, ଡାକ୍ତର. ମନୋହର ଅଗନାନୀ, ଅତିରିକ୍ତ ସଚିବ, ଶ୍ରୀ ବିକାଶ ଶୀଲ୍‌, ଏଏସ୍ ଆଣ୍ଡ ଏମ୍‌ଡି, ଶ୍ରୀ ବିଶାଳ ଚୌହାନ, ଯୁଗ୍ମ ସଚିବ, ଡାକ୍ତର ହରମିତ ସିଂହ, ଯୁଗ୍ମ ସଚିବ, ଡାକ୍ତର ଅଶୋକ ବାବୁ, ଯୁଗ୍ମ ସଚିବ ଏବଂ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ରାଜ୍ୟ/ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଂଚଳର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ଏଚ୍‌ଏଫ୍‌ଡବ୍ଲ୍ୟୁ / ଏଚ୍‌ଡବ୍ଲ୍ୟୁସିର ଚତୁର୍ଥ ବାର୍ଷିକ ସମାରୋହ/ ୧୬ ଏପ୍ରିଲ୍ ୨୦୨୨

Ministry of Health and Family Welfare
Dr. Mansukh Mandaviya virtually chairs the 4th Anniversary celebrations of Ayushman Bharat Health and Wellness Centres; over 1 lakh AB-HWCs join virtually
Block Level Health Melas at more than 1 lakh AB-HWCs to be organized from 18th- 22nd April including Yoga on 17th April; Mela to Provide screening for early diagnosis of TB, Hypertension, diabetes, basic health care services with drugs and diagnostics & teleconsultation
Dr. Mansukh Mandaviya launches Quarterly report on AB-HWCs, Guidelines on Human resources for health, Public Health Management Cadre’ Guidance for implementation and Indian Public Health Standards Guidelines; interacts with healthcare workers from across the country
“Country has moved away from token solution to total solution in healthcare sector”: Dr. Mansukh Mandaviya
“Healthy Citizens make a Healthy Society and Healthy Society builds a Healthy Nation”: Dr. Mansukh Mandaviya
“AB-HWCs are actively providing accessible, affordable and expanded health services across the country”- Dr. Bharati Pravin Pawar
16 APR 2022 1:51PM by PIB Delhi
Union Health Minister, Dr. Mansukh Mandaviya chaired the 4th Anniversary celebrations of Ayushman Bharat -Health and Wellness Centres (AB-HWCs) through a video conference (VC) today with more than 1 lakh AB-HWCs, State Health ministers, senior Officials of all the States and UTs, healthcare workers from various hospitals and development partners.
Accentuating the healthcare services being provided through the digital platform of tele-consultation, the Union Health Minister noted that “Health is an important issue in the development sector. Under the visionary leadership of Hon'ble Prime Minister, we have moved away from “token solution to total solution” in the healthcare sector and teleconsultation services are an example of this. E-Sanjeevani is providing affordable and accessible health care as envisioned by the Prime Minister. People in many states have been quick to recognise the benefits of e-sanjeevani and this has led to an encouraging trend of widespread rapid adoption of this digital modality of seeking health services. Patients consult with doctors and specialists on a daily basis using this innovative digital medium to seek health services. Today, some HWCs are also providing screening services for some serious diseases like Oral Cancer, Breast Cancer and Cervical Cancer. This helps the country not only in early detection but also in providing early treatment to the patient. Healthy Citizens can only make a Healthy Society and Healthy Society builds a Healthy Nation. AB-HWCs are a stepping stone towards this vision".
"Teleconsultation Services are very crucial for people in remote areas and are helpful in making healthcare services accessible for all. States/UTs should mobilize all stakeholders in providing services at the spokes and efficiently connecting them with the hubs", he further added. The Union Health Minister advised States/UTs to promptly and proactively spread awareness regarding AB-HWCs health melas which will be organized underAzadiKaAmritMahotsav (AKAM) from 18th-22nd April in addition to the Yoga sessions to be organized on 17th April at all HWCs on this occasion so that citizens can actively participate in these health melas and become aware of the HWCs services being provided in their regions. He also advised states to extensively do screening for TB, Cervical Cancer, Diabetes and Oral Cancer during this Health Mela. He also encouraged and called on everyone to actively participate in this Health Mela.
The Union Health Minister also released four booklets – Quarterly report on AB-HWCs, Guidelines on Human resources for health, Public Health Management Cadre’ Guidance for implementation and Indian Public Health Standards Guidelines.
Expressing her happiness on the fact that today more than 1,17,440 HWCs are actively providing expanded health services across the country, which has minimised the distance of a person from a health centre to 30 min, the Union Minister of state, Dr. Bharati Pravin Pawar said, "Today it is a matter of great pride for us that following the path shown by our Hon'ble Prime Minister Shri Narendra Modi ji, today all the necessary health services are being provided to the countrymen near their homes easily without any financial burden. Be it pregnant mothers, newborn babies, our teens, teenagers or respected elders, all are availing the benefits of health services at the Health & Wellness Centre. Not only this, the health and wellness center infrastructure has also been designed keeping in view the needs of the divyangs so that the Specially abled patients can also access the primary health services. These health centers are ensuring delivery of health facilities in the health interest of the community and fulfilling the commitments of National Health Policy 2017.”
Member NITI Aayog, Dr. VK Paul appreciated the game-changing step of teleconsultation services in creating a nirogi India. He emphasized that Primary health centres are the most important component of the health system of our country as they cater to the local population and are embedded as the first point of contact for health services in their minds. He said that the focus of the health sector has now moved from the previous paradigm of catering only to a few like for mothers, child, WASH services to full comprehensive health coverage now for all.
Union Health Secretary Shri Rajesh Bhushan informed participants that the Government of India is committed to the establishment of 1,50,000Ayushman Bharat- Health and Wellness Centres (AB-HWCs) by Dec 2022. He said that we have already made 1,17,400 AB-HWCs functional in the country and more than 1 lakh have registered successfully on e-Sanjeevani HWCs portal too. Reiterating the National Health policy’s idea to achieve Universal health coverage, he said that it is being proactively taken up by the government and these HWCs will help in bolstering our efforts in achieving the same. These HWCs provide free testing, diagnostic services etc so the citizens can get quality care at their local HWCs itself. Apart from these services, HWCs are also running other health programs and schemes so that along with health, the idea of wellness and wellbeing is also spread among the citizens. He thanked the states/UTs for their untiring efforts and providing the leadership in their respective states.
About AB-HWCs and 4th Anniversary Celebrations:
Translating the intent of the National Health Policy 2017 to achieve Universal Health Coverage into budgetary commitment, the Government of India announced the establishment of 1,50,000 Ayushman Bharat- Health and Wellness Centres (AB-HWCs) in February 2018.
Existing Sub-Health Centres and Primary Health Centres in rural and urban areas are being transformed to deliver comprehensive primary health care, to all citizens, free of cost, closer to homes. AB-HWCs are a major shift from selective to comprehensive primary health care inclusive of promotive, preventive, curative, rehabilitative and palliative care; from disease-centred to wellness centred; and whole-of-society approach, institutionalizing intersectoral coordination in alignment with the emergent international ‘Health in All’ approach as a complement to ’Health for All’.
Yoga sessions at AB-HWC - 17th April 2022
On the second day, i.e. On 17th April 2022, Yoga sessions are to be organized in all the AB-HWCs under ‘AzadiKaAmritMahotsav’ to highlight the integration of health and wellness in service provision at AB-HWCs.
Block Health Melas- 18th April 2022 to 22nd April 2022
From 18th April 2022, Block Health Melas at AB-HWCs in at least one block in each district of the State/UT will be inaugurated across the country. Each Block Health Mela would be for one day and each block in the State/UT is to be covered.
Dr Sunil Kumar, DGHS, Dr. Manohar Agnani, Additional Secretary, Shri VikasSheel, AS & MD, Shri Vishal Chauhan, Joint Secretary, Dr Harmeet Singh, Joint Secretary, Dr. Ashok Babu, Joint Secretary and other senior officials of the Ministry and the States/UTs were present in the meeting.