কমর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রালয়
এগ্রী এক্সপোর্ত হেনগৎহন্নবা তেংবাংবা ওইনা এক্সপোর্ত তৌবগী মতিক নীংথিজনা লৈবা লৌউ-শিংউ পোত্থোক ৫০গী মেত্রিক্স কেন্দ্রনা শেমখ্রে
পি.এম. গতিশক্তী নেস্নেল মাস্তর প্লানগী শরুক ওইনা, এ.পি.ই.দি.এ.না পরিং নাইবা লোজিস্তিক্স অমগীদমক্তা তোঙানবা মন্ত্রেলয়শিংগা খুৎশম্নখ্রে
পুর্বঞ্চল, হিমালয়গী লমদম, অৱাং নোংপোক রাজ্য, জম্মু অমসুং কশ্মির অমসুং লদাখকী এগ্রী এক্সপোর্ত খুমাং চাউশিলহন্নবা সরকারনা মিৎয়েং চঙলি
09 APR 2022 12:40PM by PIB Imphal
ফ্রৈত রেত ৱাংবা, কন্তেনরগী অৱাৎপা লৈবগী মওংদা কোবিদ-১৯ লাইচৎনা লৈহনখিবা লোজিস্তিক্সকী শিংনবশিংনা চৈথেং কয়া পীখ্রবসু এগ্রী এক্সপোর্তনা ইং ২০২১-২২দা য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ৫০ হেনবা ঙমখি। কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রালয়গী মখাদা থবক পাংথোকপা এগ্রিকলচরেল অমসুং প্রোসেস্‌দ দুফ প্রদক্ত এক্সপোর্ত দিভেলপমেন্ত ওথোরিতী (এ.পি.ই.দি.এ.)না ভারতকী য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ৫০গী অপুনবা এগ্রীকলচর এক্সপোর্তকী ৫১% ওইদুনা চাউরাকপা য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ২৫.৬কী চাংদা লৌউ-শিংউ অমসুং প্রোসেস তৌরবা চিঞ্জাক এক্সপোর্ত তৌদুনা অনৌবা পুৱারী শেমখি।
মসিদা নত্তনা, এ.পি.ই.দি.এ.না ইং ২০২১-২২দা য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ২৫.৬কী পোত্থোক থাদোক্তুনা শেনবা চহি অসিগী য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ২৩.৭কী মশাগী পান্দম্বুসু হেঞ্জখি।
দি.জি.সি.আই. অমসুং এস.না থাদোকপা প্রোভিজনেল ওইবা মশিংগী মখা পোন্না, ইং ২০২১-২২দা এগ্রিকলচর এক্সপোর্তনা য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ৫০.২১ য়ৌদুনা ১৯.৯২%গী শাহৌ লৌবা ঙমখি। শাহৌ লৌবগী চাং অসিনা ইং ২০২০-২১দা য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ৪১.৮৭ য়ৌদুনা ১৭.৬৬%কী শাহৌ লৌখিবদগী হেনবনা মরম ওইরগা য়াম্না মশক থোকপা অমা ওইখি অমসুং হায়রিবা অসি ফ্রৈত রেত ৱাংবা, কন্তেনরগী অৱাৎপা লৈবগী মওংদা কোবিদ-১৯ লাইচৎনা লৈহনখিবা লোজিস্তিক্সকী শিংনবশিংনা চৈথেং কয়া লৈনা লৈনা য়ৌবা ঙমখিবনি। এ.পি.ই.দি.এ. সেদ্যুল এক্সপোর্তকী তসেংবা এক্সপোর্ত অসিবু গ্রাফ-১দা য়েংবা য়াগনি। মসিনা হৌজিক্কী চহি, ২০২১-২২ অমসুং মমাংগী চহি ২০২০-২১গী এ.পি.ই.দি.এ.গী পোত্থোক এক্সপোর্ত তৌবগী চাংদম্নবগী ফিভম তাক্লি। এ.পি.ই.দি.এ. এক্সপোর্তকী সিরিএল সেক্তরনা ইং ২০২১-২২দা ৫২% হেনবা শরুক তম্লি। লাইবস্তোক পোত্থোক অমসুং প্রোসেস তৌরবা অতোপ্পা চিঞ্জাক্না ইং ২০২১-২২গী এ.পি.ই.দি.এ. এক্সপোর্তকী মথংশিৎনা ১৭% অমসুং ১৫%গী শরুক তম্লি।
গ্রাফ-১
মমাংগী চহি অনিদগী ফংলক্লিবা পুৱারী ওইরবা মায় পাকপশিংনা প্রধান মন্ত্রীনা লৌমীশিংগী চাগা হেনগৎহনবগী মঙলান মঙলিবা অসিবু মঙফাওনবদা য়াম্না তেংবাংগনি।
এগ্রীকলচরগী অপুনবা এক্সপোর্তকা চাংদম্নবদা, এ.পি.ই.দি.এ. এক্সপোর্তনা ইং ২০২০-২১দা য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ২২.০৩ য়ৌরম্বদগী হেনগত্তুনা ইং ২০২১-২২দা য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ২৫.৬ য়ৌদুনা ১৬% শাহৌ লৌখি। এ.পি.ই.দি.এ. পোত্থোক্না মমাংগী চহিগা চাংদম্নবদা ইং ২০২১-২২দা ফংখিবা খ্বাইদগী য়াম্বা শাহৌ অসি গ্রাফ-২দা য়েংবা য়াগনি।
দি.জি.সি.আই. অমসুং এস.কী দেতাগী মখা পোন্না, চেং এক্সপোর্ত তৌবনা ইং ২০২১-২২দা য়ু.এস.দি. মিলিয়ন ৯৬৫৪ য়ৌদুনা ফোরেক্স খ্বাইদগী য়াম্না তানবা ওইখি অমসুং মমাংগী চহিদা য়ু.এস.দি. মিলিয়ন ৮৮২৯ য়ৌখিবা অদুদগী ৯.৩৫%গী শাহৌ লৌখি।
গেহু এক্সপোর্ত তৌবনা ইং ২০২০-২১দা য়ু.এস.দি. মিলিয়ন ৫৬৭ য়ৌখিবগা চাংদম্নবদা ইং ২০২১-২২দা খ্বাইদগী ৱাংবা ওইনা য়ু.এস.দি. মিলিয়ন ২১১৮ য়ৌদুনা ২৭৩%গী শাহৌ লৌখি। অতোপ্পা সিরিএলগী এক্সপোর্তনা মমাংগী চহিদা য়ু.এস.দি. মিলিয়ন ৭০৫ য়ৌখিবগা চাংদম্নবদা ইং ২০২১-২২দা য়ু.এস.দি. মিলিয়ন ১০৮৩ য়ৌদুনা ৫৩%গী শাহৌ লৌখি।
হৱাইগী এক্সপোর্তনা ইং ২০২০-২১দা য়ু.এস.দি. মিলিয়ন ২৬৫ য়ৌখিবগা চাংদম্নবদা ইং ২০২১-২২দা য়ু.এস.দি. মিলিয়ন ৩৫৮ য়ৌদুনা ৩৪%গী শাহৌ লৌখি।
দাইরী পোত্থোক্কী এক্সপোর্তনা ইং ২০২০-২১দা য়ু.এস.দি. মিলিয়ন ৩২৩ য়ৌখিবগা চাংদম্নবদা ইং ২০২১-২২দা য়ু.এস.দি. মিলিয়ন ৬৩৪ য়ৌদুনা ৯৬%গী শাহৌ লৌখি অমসুং বোভিন মীতকী এক্সপোর্তনা ইং ২০২০-২১দা য়ু.এস.দি. মিলিয়ন ৩৩০৩ য়ৌখিবগা চাংদম্নবদা ইং ২০২১-২২দা য়ু.এস.দি. মিলিয়ন ৩১৭১ য়ৌদুনা ইরোইগী মীতনা শুপ্নগী ৪%গী শাহৌ লৌখি।
পোলত্রী পোত্থোক্কী এক্সপোর্তনা মমাংগী চহিদা য়ু.এস.দি. মিলিয়ন ৫৮ য়ৌখিবগা চাংদম্নবদা ইং ২০২১-২২দা য়ু.এস.দি. মিলিয়ন ৭১ অমসুং য়াও/হামেংগী মীৎকী এক্সপোর্তনা মমাংগী চহিদা য়ু.এস.দি. মিলিয়ন ৪৪ য়ৌখিবগা চাংদম্নবদা ইং ২০২১-২২দা য়ু.এস.দি. মিলিয়ন ৬০ য়ৌদুনা ৩৪%গী চাংদা হেনগৎখি।
উহৈ-ৱাহৈ অমসুং মনা-মশিংগী এক্সপোর্ত তৌবনা ইং ২০২০-২১দা য়ু.এস.দি. মিলিয়ন ১৪৯২ য়ৌখিবগা চাংদম্নবদা ইং ২০২১-২২দা য়ু.এস.দি. মিলিয়ন ১৬৭৬ য়ৌদুনা ১২%গী শাহৌ লৌখি। প্রোসেস তৌরবা উহৈ-ৱাহৈ অমসুং মনা-মশিংগী এক্সপোর্তনা মমাংগী চহিদা য়ু.এস.দি. মিলিয়ন ১১২০ য়ৌখিবগা চাংদম্নবদা ইং ২০২১-২২দা য়ু.এস.দি. মিলিয়ন ১২০২ য়ৌদুনা ৭%গী শাহৌ লৌখি।
প্রোসেস তৌরবা অতোপ্পা চিঞ্জাক্কী পোত্থোক এক্সপোর্ত তৌবনা ইং ২০২০-২১দা য়ু.এস.দি. মিলিয়ন ৮৮৬ য়ৌখিবগা চাংদম্নবদা ইং ২০২১-২২দা য়ু.এস.দি. মিলিয়ন ১১৬৪ য়ৌদুনা ৩৪%গী শাহৌ লৌখি। কেশিয়ু এক্সপোর্তনা মমাংগী চহিদা য়ু.এস.দি. মিলিয়ন ৪২০ য়ৌখিবগা চাংদম্নবদা ইং ২০২১-২২দা য়ু.এস.দি. মিলিয়ন ৪৫২ য়ৌদুনা ৭%গী শাহৌ লৌখি। ফ্লোরিকলচরগী পোত্থোকশিংনা ইং ২০২০-২১দা য়ু.এস.দি. মিলিয়ন ৭৭ য়ৌখিবগা চাংদম্নবদা ইং ২০২১-২২দা য়ু.এস.দি. মিলিয়ন ১০৩ য়ৌদুনা ৩৩%গী শাহৌ লৌখি হায়না পাউদমলকখি।
এ.পি.ই.দি.এ.গী ওইনা ইং ২০২১-২২গী দেতাগী মতুং ইন্না এক্সপোর্তকী মরু ওইবা পন্থুংফমশিংনা বাঙ্গলাদেশ, য়ু.এ.ই., ভিএৎনাম, য়ু.এস.এ., নেপাল, মলেসিয়া, সাউদী অরাবিয়া, ইন্দোনেসিয়া, ইরান অমসুং ইজিপ্তনা ওইখি।
এগ্রী-এক্সপোর্ত্তা মশক থোক্না হেনগৎলকপনা ভারত সরকারনা লৌউ-শিংউ অমসুং প্রোসেস তৌরবা চিঞ্জাক্কী পোত্থোকশিংগী এক্সপোর্ত্তা অহেনবা মিৎয়েং চঙদুনা লৌমীশিংগী চাগা হেনগৎহন্নবা খোংফম চেৎপগী খুদম অমা ওইনা উনরি।
লৌউ-শিংউ অমসুং প্রোসেস তৌরবা চিঞ্জাক্কী এক্সপোর্ত্তা হেনগৎলক্লিবা অসিদি তোঙানবা লৈবাকশিংদা বি.২.বি. একজিবিসন শীনবা, ভারতকী ইম্বেসীশিংনা থৱাই য়াওনা শরুক য়াদুনা অখন্নবা অমসুং মহৌশাগী মার্কেতিং কেম্পেন চত্থদুনা অনৌবা কৈথেল থীদোকপগুম্বা এ.পি.ই.দি.এ.গী খুত্থাংদা কেন্দ্রনা পায়খৎপা তোঙানবা খোঙথাংশিংনা য়াম্না চাউবা মরম ওইবননি।
সরকারনা লৌউ-শিংউগী পোত্থোকশিংগী এক্সপোর্ত হেনগৎহন্নবগীদমক্তা রাজ্য সরকারশিংগা খুৎশম্নদুনা আউতরীচ প্রোগ্রাম ৩০০ হেন্না শীন-লাঙদুনা পাংথোকখ্রবনি।
“ঐখোয়গী এক্সপোর্তকী পোর্তফোলিও পাকথোক চাউথোকহনবগী মতিক লৈবা লৌউ-শিংউ পোত্থোক ৫০গী মেত্রিক্স অমা ঐখোয়না শেম-শাখ্রে”, হায়না এ.পি.ই.দি.এ.গী চেয়র্মেন, দাঃ এম. অঙ্গামুথুনা ফোংদোকখি।
মালেম শিনবা থুংবগী মরু ওইবা ইম্পোর্ত তৌবা লৈবাকশিংগা পুন্দুনা লৌউ-শিংউ অমসুং চিঞ্জাক্কী লৈবা য়োনবগী মীফম কয়া অমা ভর্চুএলদা শীন্দুনা ভারতকী ওইনা লৌউ-শিংউ অমসুং প্রোসেস তৌরবা চিঞ্জাক্নি হায়না জিওগ্রাফিকেল ইন্দিকেসন (জি.আই.) রেজিস্তর তৌরবা কয়াবু হেন্না চাউখৎহন্নবা কেন্দ্রনা অতোপ্পা খোঙথাং কয়া অমসু পায়খৎলি।
এক্সপোর্ত তৌগদবা পোত্থোকশিংগী ক্বলিতী সর্তিফিকেসন পরিং নাইনা শোইদনা পাংথোকহন্নবগীদমক্তা সরকারনা ভারত শিনবা থুংবগী লেব ২২০ শকখঙখ্রে অমসুং মখোয়না এক্সপোর্ত তৌবা মীওইশিংগীদমক্তা পোত্থোক কয়া অমগী তেস্তিং তৌবগী সেবা পীরি।
কেন্দ্র সরকারনা এ.পি.ই.দি.এ.গী খুত্থাংদা এক্সপোর্ত তেস্তিং অমসুং রেসিদ্যু মোনিতরিং প্লানগীদমক্তা শকখঙলবা লেবশিংবু অপগ্রেদ তৌবা অমসুং মপাঙ্গল হেনগৎহনবদসু তেংবাংলি। লৌউ-শিংউগী পোত্থোক্কী এক্সপোর্ত হেনগৎহন্নবগীদমক্তা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেম-শাবা, মগুন হেন্না লৈহনবা অমসুং কৈথেল শাগৎপগী শেলগী তেংবাংবা থৌওংগী মখাদা এ.পি.ই.দি.এ.না অতোপ্পা তেংবাং কয়াসু পীরি।
মালেমগী কৈথেলদা মশাগী চিঞ্জাক্কী পোত্থোকশিংবু মশক খঙহন্নবগীদমক্তা এক্সপোর্তরশিংদা প্লেৎফোর্ম পীবা ইন্তর্নেস্নেল ত্রেদ ফেয়র শীন্দুনা এক্সপোর্তরশিংবুসু শরুক য়াহল্লি। আহার, ওর্গানিক ৱর্ল্দ কংগ্রেস, বাইওফেক ইন্দিয়ানচিংবা লৈবাক্কী ওইবা থৌরম কয়াসু এগ্রী-এক্সপোর্ত খুমাং চাউশিলহন্নবা শীন-লাঙলি।
মালেমগী কৈথেলগী অপাম্বা মগুন পীবা ঙম্নবগীদমক্তা হোর্তিকলচর পোত্থোকশিংগী পেক-হাউস রেজিস্তর তৌবগী থৌওংসু সরকারনা এ.পি.ই.দি.এ.গী লুচিং মখাদা পায়খৎলি। পীনত শেল্লিং, গ্রেদিং অমসুং প্রোসেসিং য়ুনিৎশিংগী এক্সপোর্ত য়ুনিৎশিং রেজিস্তর তৌরিবা অসি ই.য়ু. অমসুং নন-ই.য়ু. লৈবাকশিংগী ক্বলিতী ইন্নবগীদমক্তা পাংথোকপনি।
মালেমগী ওইবা ফুদ সেফতী অমসুং ক্বলিতীগী তঙাই ফদবশিং শোইদনা ইলহন্নবগীদমক্তা এ.পি.ই.দি.এ.না মীত প্রোসেসিং প্লান্ত অমসুং এবাতোইরশিংগী রেজিস্ত্রেসন পায়খৎলি। পুম্নমক অসিগী মনুং চনবা অতোপ্পা মরু ওইবা থৌওং অমদি ইম্পোর্ত তৌরিবা লৈবাকশিংগী ফুদ সেফতী অমসুং ক্বলিতী কমপ্লাইএন্স শোইদনা ইলহন্নবগীদমক্তা ত্রেস-এবিলিতী সীস্তেম শেমদুনা মদুবু চৎনহনবা অসিনি।
এ.পি.ই.দি.এ.না এক্সপোর্ত হেনগৎহন্নবগীদমক্তা মালেমগী লল্লোন-ইতিক্কী ই-পাউ কয়া খোমজিন্দুনা মীয়ামদা খঙহল্লি, এক্সপোর্তরশিংগী মরক্তা কৈথেলগী ই-পাউ তাক্লি অমস্নগ ত্রেদ ইঙ্ক্বাইরী কয়াবুসু মাইয়োক্নরি।
লৌউ-শিংউগী পোত্থোকশিং অসি য়াম্না থুনা পৎকনবনা মরম ওইরগা, মখোয়বু খুদক্তা অমসুং অথুবা মতমদা পুথোকফমদগী পন্থুংফম য়ৌহনবগী অচৌবা তঙাই ফদবা লৈবনা, পি.এম. গতিশক্তী নেস্নেল মাস্তর প্লানগী শরুক অমা ওইনা, এ.পি.ই.দি.এ.না রেলৱে অমসুং রোদৱেজ য়াওনা তোঙানবা মন্ত্রালয়শিংগা লোয়ননা কন্নেক্তিবিতী হেন্না ফগৎহন্নবা খুৎশম্নরি।
“পুর্বঞ্চল, হিমালয়গী লমদম, অৱাং নোংপোক রাজ্য, জম্মু অমসুং কশ্মির অমসুং লদাখকী এগ্রী এক্সপোর্ত খুমাং চাউশিলহন্নবা সরকারনা মিৎয়েং চঙলি”, হায়না দাঃ অঙ্গামুথুনা ফোংদোকখি।
সরকারনা পায়খৎলিবা দিজিতেল ইন্দিয়া পোলিসীগা মরী লৈননা, এ.পি.ই.দি.এ.না ইং ২০২১-২২দা মখোয়গী মখাদা লৈরিবা লৌউ-শিংউগী পোত্থোকশিংগী য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ২৫গী এক্সপোর্ত তৌবদা মরু ওইবা থৌদাং লৌখিবা অনৌবা দিজিতেল তেক্নোলোজীদা য়ুম্ফম ওইবা খোঙথাং কয়াবু থবক ওইনা পাংথোকখি।
এ.পি.ই.দি.এ.না হোর্তিনেত ত্রেস-এবিলিতীদা শিজিন্নখিবা ব্লোকচেন তেক্নোলোজী, ফার্মর কন্নেক্ত পোর্তেল, জিওগ্রাফিকেল ইন্দিকেসন (জি.আই.) প্রমোসন পোর্তেল, মোবাইল এপ- আই.ত্রেক সীস্তেম, ত্রেসনেত, ওর্গানিক প্রোমোস্নেল পোর্তেল, এগ্রিএক্সচেঞ্জ এপ অমসুং ক্লাউদ মাইগ্রেসন্নচিংবা আই.তি. দিবিজনগী মালেমগী থাক্তা লৈবা তেক্নোলোজী অমসুং সোফৱেয়র কয়া শিজিন্নখি।
মহৌশাগী ওইবা পোত্থোকশিং পাম্বা হেনগৎলক্লিবা অমসুং কঞ্জ্যুমরশিংনা মহৌশাগী পোৎলম য়াওবা চিঞ্জাক, কোস্মেতিক্স অমসুং হিদাক চাং য়াম্না পাম্নরক্লিবা অসি খঙলদুনা, কেন্দ্র সরকারনা লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়গা খন্ন-নৈনদুনা নেচরেল ফার্মিং পোত্থোকশিংগী এক্সপোর্ত খুমাং চাউশিলহন্নবা থৌরং য়াৎনবা খন্নবগী থৌওং কন্না পায়খৎপগা লোয়ননা পোত্থোক পুথোকপগী স্তেন্দরর শেম্বগা লোয়ননা সর্তিফাই তৌনবা পথাপসু শেম্নবা কেন্দ্র সরকারনা থবক পায়খৎলি।
ফার্মর প্রদ্যুসর ওর্গনাইজেসন (এফ.পি.ও.) নত্ত্রগা ফার্মর প্রদ্যুসর কম্পেনী (এফ.পি.সি.), কোওপরেতিব অমসুং নুপী ওন্তোপ্রিনরশিংনা এক্সপোর্তরশিংগা পাউ ফাওনহন্নবা প্লেৎফোর্ম অমা পীনবগীদমক্তা এ.পি.ই.দি.এ.গী ৱেবসাইত্তা ফার্মর কন্নেক্ত পোর্তেল অমসু শেম্লে। এফ.পি.ও. অমসুং এফ.পি.সি. চাউরাকপা ৩২৯৫ অমসুং এক্সপোর্তর ৩৩১৫না হৌজিক ফাওবগী ওইনা পোর্তেল অসিদা রেজিস্তর তৌরক্লে। ওর্গানিক ফার্মর লাখ ২৪ হেনবনা এ.পি.ই.দি.এ.দা রেজিস্তর তৌরক্লে। ভারতনা মালেমদা ওর্গানিক পোত্থোক পুথোকপদা খ্বাইদগী মাংজিল থারিবনি।
তেবলঃ লৌউ-শিংউ অমসুং প্রোসেস তৌরবা চিঞ্জাক্কী পোত্থোক এক্সপোর্ত তৌবগী চাংয়েংনবা
পোত্থোক
২০২১-২২
য়ু.এস.দি. মিলিয়ন
২০২০-২১
য়ু.এস.দি. মিলিয়ন
চেং
৯৬৫৪
৮৮২৯
দাইরী পোত্থোক
৬৩৪
৩২৩
হৱাই
৩৫৮
২৬৫
অতোপ্পা সিরিএল
১০৮৩
৭০৫
কেশিয়ু
৪৫২
৪২০
গেহু
২১১৮
৫৬৭
উহৈ অমসুং মনা-মশিং
১৭৮৯
১৬১৭
প্রোসেস তৌরবা পোত্থোক
১২০২
১১২০
ফ্লোরিকলচর পোত্থোক
১০৩
৭৭
হামেং/য়াও মীত
৬০
৩৪
ইরোই মীত
৩৩০৩
৩১৭১
পোলত্রী
৭১
৫৮
প্রোসেস তৌরবা অতোপ্পা পোত্থোক
৪৭৫৩
৪৮৪৪
অপুনবা
২৫৫৮০
২২০৩০
সোর্সঃ মার্চ ২০২২গী ত্রেদ এলর্ত্তা য়ুম্ফম ওইবা দি.জি.সি.আই.এস. অমসুং হোংবসু য়াই

Ministry of Commerce & Industry
Centre creates matrix for 50 agricultural products with good export potential to help boost agri exports
As part of the PM GatiShakti National Master Plan, APEDA collaborates with various ministries to ensure seamless logistics
Government focuses on boosting agri exports from Purvanchal, Himalayan region, North Eastern States, J&K and Ladakh
09 APR 2022 12:40PM by PIB Delhi
India’s agri exports crossed USD 50 billion for the year 2021-22, notwithstanding logistical challenges posed by COVID-19 pandemic in the form of high freight rates, container shortages, etc. Agricultural and Processed Food Products Export Development Authority (APEDA), which works under the Ministry of Commerce and Industry, has scripted a new history by exporting agricultural and processed food products to the tune of USD 25.6 billion, which is 51 per cent of the India’s total agriculture exports of USD 50 billion.
Besides, the APEDA has also surpassed its own export target of USD 23.7 billion for the financial year 2021-22 by registering shipment of USD 25.6 billion.
As per the provisional figures released by DGCI&S, the agricultural exports have grown by 19.92 per cent during 2021-22 to touch USD 50.21 billion. The growth rate is remarkable as it is over and above the growth of 17.66 per cent at USD 41.87 billion achieved in 2020-21 and has been achieved in spite of unprecedented logistical challenges in the form of high freight rates, container shortages, etc. The export of APEDA schedule products export may be seen from the Graph-1. It depicts the comparative export of APEDA products for the current year, 2021-22 and previous year 2020-21. Cereal sector in APEDA exports contributes more than 52 per cent share in 2021-22. Livestock products and other processed foods contributes 17 and 15 per cent in APEDA export respectively in 2021-22.
Graph-1
The historic achievement over past two years will go a long way in realising the Prime Minister Shri Narendra Modi’s vision of enhancing farmers’ income.
Compared to total agricultural export, APEDA’s exports registered 16 per cent growth when it touched USD 25.6 billion in 2021-22 from USD 22.03 billion in 2020-21. The highest growth rate recorded by APEDA products (more than 30 per cent) in 2021-22 corresponding to previous year may be seen from Graph-2.
According to the DGCI&S data, export of rice was the top forex earner at USD 9654 million during 2021-22, growing 9.35 per cent from previous year when it touched USD 8829 million.
The export of wheat touched an all time high at USD 2118 million in 2021-22, growing 273 per cent from 2020-21 when it touched USD 567 million, while other cereals registered a growth of 53 per cent by fetching USD 1083 million in 2021-22 in compare to the previous financial year when it touched USD 705 million.
Export of pulses reported a growth of 34 per cent touching USD 358 million in 2021-22 from USD 265 million in 2020-21.
Dairy products grew over by 96 per cent standing at USD 634 million in 2021-22 from USD 323 million in 2020-21, while buffalo meat registered a growth of just 4 per cent as export of bovine meat increased from USD 3171 million in 2020-21 to USD 3303 million in 2021-22.
Export of poultry products rose to USD 71 million in 2021-22 from USD 58 million in the previous year and sheep/goat meat export is up by 34 per cent at USD 60 million in 2021-22 from USD 44 million in the previous year.
Fruits and vegetables exports were up by 12 per cent to touch USD 1676 million in 2021-22 against USD 1492 million in 2020-21, while processed fruits and vegetables exports were up by 7 per cent to reach USD 1202 million in 2021-22 against USD 1120 million in the previous year.
Exports of other processed food items grew by 34 per cent during 2021-22 to touch USD 1164 million against USD 866 million in 2020-21. The cashew exports also grew by 7 per cent to USD 452 million in 2021-22 from USD 420 million in the previous year. Floriculture products reported a rise of 33 per cent when it touched USD 103 million in 2021-22 from USD 77 million in 2020-21.
APEDA's major exporting destination as per 2021-22 data are Bangladesh, UAE, Vietnam, USA, Nepal, Malaysia, Saudi Arabia, Indonesia, Iran and Egypt.
The significant rise in agri-exports is seen as a testimony of the government’s commitment to enhance farmers’ income through giving thrust on boosting exports of agricultural and processed food products.
The rise in export of agricultural and processed food products has been largely due to the various initiatives taken by Centre through APEDA such as organizing B2B exhibitions in different countries, exploring new potential markets through product specific and general marketing campaigns by active involvement of Indian Embassies.
The government organized more than 300 outreach programmes in collaboration with state governments for enhancing the exports of agricultural produce.
“We have also created products matrix for 50 agricultural products which have good scope for expanding our exports portfolios,” said Dr M Angamuthu, Chairman, APEDA.
Centre has also taken several initiatives to promote geographical indications (GI) registered with agricultural and processed food products in India by organizing virtual Buyer Seller Meets on agricultural and food products with the major importing countries across the world.
In order to ensure seamless quality certification of products to be exported, government has recognized 220 labs across India to provide services of testing to a wide range of products to exporters.
Centre, through APEDA also assists in upgradation and strengthening of recognized laboratories for export testing and residue monitoring plans. APEDA also provides assistance under the financial assistance schemes of infrastructure development, quality improvement and market development for boosting export of agricultural products.
The participation of exporters in the International Trade Fairs was organized, which provides a platform to the exporters to market their food products in the global marketplace. National events like AAHAR, Organic World Congress, BioFach India etc. were organized to promote agri-exports.
Government, through the aegis of APEDA also initiates registration of pack-houses for horticulture products for meeting the quality requirements of the international market. Registration of export units for peanut shelling, grading and processing units, for instance, is to ensure quality adherence for the EU and non-EU countries.
APEDA also carries out registration of meat processing plants and abattoirs for ensuring compliance with global food safety and quality requirements. Another key initiative includes development and implementation of traceability systems which ensure the food safety and quality compliances of the importing countries.
For boosting exports, APEDA compiles and disseminates various international trade analytical information, market access information amongst exporters and address trade enquiries.
As part of the PM Gati Shakti - National Master Plan, APEDA is collaborating with various ministries including railways and roadways for enhancing connectivity through faster transportation of agricultural products, as they are perishable in nature so it requires immediate and fast delivery to its destination from the production points.
“The government has been focussing on boosting exports from Purvanchal, Himalayan, NER states, J&K and Ladakh,” Dr Angamuthu, said.
In line with the government’s Digital India policy, APEDA has implemented several new digital technology-based initiatives which have played a key role in enabling agricultural exports worth of $ 25 billion under the its basket in 2021-22.
APEDA has adopted multiple world class technology and software in IT division such as Blockchain technology implemented in hortinet traceability, Farmer Connect Portal, Geographical Indications (GI) Promotion Portal, Mobile App, iTrack System, TraceNet, Organic Promotional Portal, Agriexchange App, and Cloud Migration etc.
Given that demand of natural products is growing and consumers demand greater quantities of foods, cosmetics and medicines that contain natural ingredients, the Centre is in process to formulate a strategy for promotion of export of natural farming products in consultation with Ministry of Agriculture to develop the standards for production along with certification system.
A Farmer Connect Portal has also been set up on APEDA’s website for providing a platform for Farmer Producers Organisations (FPOs) or Farmer Producer Companies (FPCs), Cooperatives and women entrepreneurs to interact with exporters. Around 3,295 FPOs and FPCs and 3,315 exporters have been registered in the portal so far. More than 24 lakh organic farmers registered with APEDA. India is the leading producers of organic products in the world.
Table: Agricultural and processed food products exports comparison
Products
2021-22
USD million
2020-21
USD million
Rice
9654
8829
Dairy Products
634
323
Pulses
358
265
Other Cereals
1083
705
Cashew
452
420
Wheat
2118
567
Fruits & Vegetables
1789
1617
Processed Products
1202
1120
Floriculture products
103
77
Sheep/goat meat
60
34
Buffalo meat
3303
3171
Poultry
71
58
Miscellaneous processed items
4753
4844
Total
25580
22030
Source: DGCIS, based on Trade Alert for March 2022 and subject to change