অকোইবগী ফিভম অমসুং ঊমংগী মন্ত্রালয়
লৈবাক্কী কোনুংগী মপান্দা অহানবা ওইনা পাংথোকপা এন.তি.সি.এ. মীফম অরুনাচল প্রদেশতা ফমখ্রে
হোর্নবিল নেস্ত এদোপ্সন অমসুং এয়র গন সরেন্দর অভিয়ান প্রোগ্রামগুম্বগা মান্নবা য়াবা মোদেল অরুনাচলনা পীরিঃ শ্রী ভুপেন্দর য়াদব
খুন্নাই অমসুং অনীঙবা অপাম্বনা শাফু পীবা প্রোগ্রামগী চহি অমগী মনুংদা, অরুনাচলনা এয়র গন ২,২০০ হেন্না সরেন্দর তৌবা উখি, ঐহাক্না রাজ্য সরকার খুদিংনা এয়রগন সরেন্দর অভিয়ান পায়খৎনবা হায়রিঃ শ্রী ভুপেন্দর য়াদব
ইনভাইরনমেন্ত, ফোরেস্ত অমসুং ক্লাইমেত চেঞ্জকী কেন্দ্র মন্ত্রীনা লুচিংদুনা অরুনাচল প্রদেশতা ২০শুবা এন.তি.সি.এ. পাংথোকখ্রে
কৈশিংবু লম্লক্তা অমুক্কা হন্না থাদোকপা অমসুং মশিং য়ামখৎহনবগী এন.তি.সি.এ.না শেম-শাবা স্তেন্দর্দ ওপরেতিং প্রোতোকোল ফোঙখ্রে
তাইগর রিজর্বশিংগী ফোরেস্ত ফাইয়র ওদিৎ প্রোতোকোল ফোঙখ্রে
ভারতকী তাইগর রিজর্বশিংগী মেনেজমেন্ত ইফেক্তিবনেস ইভালুএসন (এম.ই.ই.)গী তেক্নিকেল মেনুএল এন.তি.সি.এ.না ফোঙখ্রে
09 APR 2022 3:24PM by PIB Imphal
ইনভাইরনমেন্ত, ফোরেস্ত অমসুং ক্লাইমেত চেঞ্জকী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী ভুপেন্দর য়াদবকী লুচিং মখাদা ঙসি নেস্নেল তাইগর কঞ্জর্বেসন ওথোরিতী (এন.তি.সি.এ.)গী ২০শুবা মীফম অরুনাচল প্রদেশকী পাক্কে তাইগর রিজর্বতা ফমখ্রে।
এন.তি.সি.এ.গী পুৱারীদা খ্বাইদগী অহানবা ওইনা, মখোয়গী মীফম অসি লৈবাক্কী কোনুংগী ৱাংমদা ফমখিবনি। রিজর্ব, লোকেলশিংনা থেংনবা খুদোংচাদবশিংগী ফর্স্ত হেন্দ নোলেজ ফংনবগীদমক্তা, কেন্দ্র মন্ত্রীনা হৌজিক্তগী হৌনা হায়রিবা মীফমশিং অসি দিল্লীগী মপান্দা লৈবা উমংগী মফমশিং নত্ত্রগা তাইগর রিজর্বতা ফম্লগনি হায়না লাউথোকখ্রে।
থৌরম অসিদা, ফ্লোরা অমসুং ফাউনা মশিং য়াম্না লৈরিবা অমসুং উমংদা মখা পোঞ্জবা মীওই কয়াগী পুন্সি মহিং তানহল্লিবা লৈবাক শিনবা থুংবগী তাইগর রিজর্বপু ঐখোয়না পুক্নিং থৌগৎকদবনি অমসুং চাউখৎহনগদবনি হায়না মন্ত্রীনা ফোংদোকখি।
উমংগী লম অমসুং তাইগর রিজর্বশিংবু য়োকখৎপা অমসুং হেন্না নিংথিজনা শেমগৎনবগীদমক্তা লোকেলশিংনা থৱাই য়াওনা শরুক য়াবীয়ু হায়না মন্ত্রীনা হায়খি। তোঙানবা শিংনবা কয়াগা মাইয়োক্নবা ফোরেস্ত ওফিসিএল, লোকেলগী মীওই, অখঙ-অহৈ, মহৈরোই য়াওনা স্তেকহোলদরশিংগা লোয়ননা পনখ্রিবা ৱাফম অসিগীদমক্তা চাই নাইনা মীফম ফমগদবনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
থৌরম অসিগী মনুংদা লোকেলগী মীওইশিংনা এয়র গন ১০০ হেন্না সরেন্দর তৌরকখি। এয়র গন মরাং কায়না শিজিন্নবা অসিনা অৱাং নোংপোক রাজ্যশিংদা অচৌবা শিংনবা অমা ওইদুনা লাক্লি। অরুনাচল প্রদেশনা মার্চ ২০২১দা এয়র গন সরেন্দর অভিয়ান হৌদোকখিবনি অমসুং মসিনা হৌজিক ফাওবদা য়াম্না চাউনা মায় পাক্লি।
এন.তি.সি.এ.না শেম-শাবা কৈশিংবু লম্লক্তা অমুক্কা হন্না থাদোকপা অমসুং মশিং য়ামখৎহনবগী স্তেন্দর্দ ওপরেতিং প্রোতোকোল, তাইগর রিজর্বশিংগী ফোরেস্ত ফাইয়র ওদিৎ প্রোতোকোল, মেনেজমেন্ত ইফেক্তিবনেস ইভালুএসন (এম.ই.ই.)গী তেক্নিকেল মেনুএলসু মন্ত্রীনা ফোঙখি।
ভারত্তা মালেমগী লম্লক্কী কৈ মশিংগী ৭০%গী চাংদা লৈ। কৈশিংনা লৈবাক্কী তোঙানবা লেন্দস্কেপশিংদা লৈ। লেন্দস্কেপ খরনা মখোয়গী লৈফম অমসুং মখোয়গী মচিঞ্জাক লৈবগী মতুং ইন্না মতিক চাবা মশিং লৈরবসু, মফম কয়া অমদা লৈনদনা লৈবা হেবিতেত খরদি লৈরি অদুবু মখোয়না কৈগী মশিং য়াম্না লৈহনবা য়াবগী মতিক্তি লৈ। অদুগা কৈগী মশিংনা পুম্মাং মাঙখ্রবা হেবিতেত খরসু লৈরে।
হৌজিক ওইরিবা ফিভমসিদা, কৈ মশিং হাপচিল্লকপা নত্ত্রগা মখোয়গী লৈরিবা মশিং হেনগৎহনবগী তঙাই ফদবা অমা ওইরক্লে। হায়রিবা অসি তঙাই ফদবা অমসুং তেক্নিকেল ওইবা থৌওং অমা ওইবনা হীরম অসিগা মাইয়োক্ননবা এন.তি.সি.এ.না স্তেন্দর্দ ওপরেতিং প্রোতোকোল (এস.ও.পি.) অমা শেম্লে। এস.ও.পি. অসিনা হীরম অসিগা মরী লৈননা লৈবা লৌশিং কয়াগা লোয়ননা ভারতকা চুনবা ফিভমসিং খন্ন-নৈনবদা য়াওরি। পুৱারীগী ওইনা হান্ননা কৈ লৈরম্বা অদুবু তোঙানবা মরম্না মরু ওইনা হৌজিক্তি মশিং য়ামশিল্লক্ত্রবা নত্ত্রগা অমত্তা লৈত্রবা, অদুবু মখোয়না লৈবা য়াবগী ফিভমদি হৌজিকসু লৈরিবা মফমদা মফমদা কৈ থাজিনবা নত্ত্রগা মশিং হেনগৎহনবগী থৌওং অসি হেন্না ফগৎহনবা য়াগনি। মরম অদুনা, এন.তি.সি.এ.না “তাইগর রি-ইন্ত্রদক্সন এন্দ সপ্লিমেন্তেসন ইন ৱাইল্দ প্রোতোকোল” কৌবা এস.ও.পি. অমা ফোঙলে।
লাম্মৈ চাকপনা উমংগী মওং-মতৌ শেন্নবদা য়াম্না মরু ওইবা থৌদাং লৌরি। লাম্মৈ চাকপনা উমংগী হকশেল, ন্যুত্রিএন্ত রিসাইকল, উবু নৌনা হৌগৎহনবা, কুঙনা হৌজিনবা উরি-ৱারী অমসুং পেথোজেন লৌথোকপা অমসুং লম্লক্কী শা খরগী লৈফম ঙাক-শেনবদা কান্নবা কয়া পীরি। মৈ তত্তনা চাকপনা হেন্না চাকহনবা য়াবা ফুএল লোদশিং হন্থহল্লি অমসুং অমাঙ-অতা হেন্না থোকপদগী কল্লি। অদুবু মীওই মশিং অমসুং উমংগী রিসোর্সতা মখা পোনবা হেনগৎলকপনা মৈ চাকপগী খোঙজেল অসি মহৌশাগী কাঙলোনগী ৱাংমা লাল্লে অমসুং অতেনবা মতমদা লাম্মৈ তোয়না থাবনা উমং মুৎশিল্লকপা অমসুং বাইওদাইবর্সিতী মাঙবগী মরম ওইরক্লে। লাম্মৈ চাকপা হেনগৎলকপা অসিনা মালেমগী পুক্নিং চঙফম অয়া ওইরক্লে। মরম অদুনা, তাইগর রিজর্ব শেন্নবশিংদা মখোয়গী মৈ চাকপা থেংনবগী মতিক য়েংশিনবা অমসুং লাম্মৈ চাকপগী মপুং ওইবা খোঙজেল শেন্নবা ঙমহন্নবগীদমক্তা, এন.তি.সি.এ.না তাইগর রিজর্বশিংগী ফোরেস্ত ফাইয়র ওদিত প্রোতোকোল অমা শেম্লে অমসুং হৌজিক থাদোক্লি।
ভারতকী তাইগর রিজর্বশিংগী মেনেজমেন্ত ইফেক্তিবনেস ইভালুএসন (এম.ই.ই.)
কৈশিংবু হিংহনবা হায়বসি য়োকখৎপা অমসুং শেন্নবগী থৌওংগী মখা পোল্লি অমসুং য়োকখৎপগী হোৎনজমনশিংগী মায় পাকপগী চাং ওনবা অমসুং মেনেজমেন্ত ইনপুত লমজিংনবগীদমক্তা, তাইগর রিজর্ব শেন্নবগী চাং য়েংশিনবগী মথৌ তারি। ভারত অসি এম.ই.ই.গী থৌওংবু ইন্সতিত্যুস্নেলাইজ তৌবা খনগৎলবা লৈবাকশিংগী মনুং চল্লি। তাইগর রিজর্বকী এম.ই.ই.গী মালেম্না য়ানরবা ফ্রেমৱার্ক অসিনা লৈবাক অসিদা পায়খৎলিবা কৈ য়োকখৎপগী থৌওং মায় পাক্না য়েংশিনবা য়াহল্লি। তাইগর রিজর্বশিংদা এম.ই.ই. পাংথোকপগী চৎনবী অসি ২০০৬তগী হৌখিবনি অমসুং হৌজিক ফাওবদা খোঙজেল মরি লোইশিনখ্রে। মতম অসিদগী হৌনা এক্সপেরিএন্স কয়া অমা ফংলে অমসুং মপুং ওইবা থৌওং অসিবু অমুক্কা হন্না য়েংশিনবগী মথৌ তাবসু খঙলে। মসিগা মরী লৈননা, ইং ২০২২দগী হৌগদবা এম.ই.ই.গী মঙাশুবা খোঙজেলগী তঙাই ফদবশিং খঙদোক্নবা কম্মিতী অমা নেস্নেল তাইগর কঞ্জর্বেসন ওথোরিতীনা শেমখ্রে। মসিগী পান্দমদি লৈবাক অসিদা লৈরিবা তোঙানবা তাইগর রিজর্বশিং য়েংশিনবদা মান্নবা মিৎয়েং পুরকপা অমসুং লাক্কদৌরিবা শেনবা চহিসিদা পাংথোক্কদৌরিবা য়েংশিনবগী থৌওং অসিগীদমক্তা ইভালুএতরশিংবু লামজিংবনি। কম্মিতী অসিনা হায়বা ৱাফম কয়াদা য়ুম্ফম ওইরগা, এন.তি.সি.এ.না ভারতকী তাইগর রিজর্বশিংগী মেনেজমেন্ত ইফেক্তিবনেস ইভালুএসন (এম.ই.ই.)গী তেক্নিকেল মেনুএল অমা ফোঙখ্রে।

Ministry of Environment, Forest and Climate Change
First ever NTCA meeting outside National Capital held at Arunachal Pradesh
Arunachal offers a model to emulate with programmes like Hornbill Nest Adoption and Air Gun Surrender Abhiyan: Shri Bhupender Yadav
Within a year of this community and compassion driven programme, Arunachal has witnessed a surrender of over 2,200 hundred Air Guns , I urge all states governments to take up the Airgun surrender Abhiyan : Shri Bhupender Yadav
Union Minister for Environment Forest and Climate change chairs the 20th NTCA in Arunachal Pradesh
Releases Standard Operating Protocol to deal with the reintroduction and supplementation of tigers in wild prepared by NTCA
Forest Fire Audit Protocol for Tiger Reserves released
Technical manual on Management Effectiveness Evaluation (MEE) of Tiger Reserves in India released by NTCA
09 APR 2022 3:24PM by PIB Delhi
The 20th Meeting of National Tiger Conservation Authority (NTCA) was held in Pakke tiger reserve in Arunachal Pradesh today under the chairmanship of Union Minister for Environment, Forest & Climate Change Shri Bhupender Yadav.
For the first time in history the NTCA meeting happened outside the national capital. In order to get first hand information about reserve,local issues etc. the Union Minister had directed that henceforth these meetings will be held outside Delhi in forest areas or in tiger reserves.
On the occassion minister said that we should promote our tigers reserves across country which has immense flora and fauna while at the same time ensuring the livelihoods of the people dependant on forests.
Minister also pressed on active involvement of locals for conservation and better development of forest area and tiger reserve. He said that we should conduct meeting with all stakeholders including forest officials who deal with different issues, local villagers, experts, students for the same.
On the occasion around 100 air gun were surrendered by the local villagers. Rampant use of Air gun was a problem in north eastern states. Arunachal Pradesh in March 2021, had started the Air Gun Surrender Abhiyaan which has so far yielded great results.
The Minister released standard operating procedure for tiger reintroduction and supplementation in wild , forest fire audit protocol for tiger reserves , technical manual on MEE of Tiger reserves in India prepared by NTCA.
India harbors about 70% of the world’s tiger population in wild. The tigers occupy different landscapes in the country. While some landscapes have rich and viable populations in accordance with the habitat and prey-base, there are some habitats that are under occupied for various regions but have potential to support better tiger population. There may be some more habitats where the population of tiger have disappeared.
In this scenario, it sometimes becomes imperative to re-introduce tigers or supplement the existing population. This being a sensitive and technical task, the NTCA has prepared a Standard Operating Protocol (SOP) to deal with the reintroduction and supplementation. The SOP takes into account, the scientific knowledge available on the subject as well as conditions that may be typical to India. To deal with tiger reintroduction and supplementation in the wild in areas where it was historically present but is now being extirpated or found in low densities viz-a-viz the carrying capacity, due to various reasons but welfare factors to foster tiger presence still exists or can be improved with adequate management intervention. Therefore, the NTCA is releasing a SOP titled, ‘Tiger Reintroduction and Supplementation in Wild Protocol’.
Foret Fire Audit Protocol for Tiger Reserves
Forest Fires play a crucial role in maintaining the dynamics of forest. Fire can play a vital role in healthy forests, recycling nutrients, helping tree species regenerate, removing invasive weeds and pathogens and maintaining habitat for some wildlife. Occasional fires can keep down the fuel loads that feed larger, more destructive conflagration. However, as populations and demands on forest resources have grown, cycle of fire has spun out of the balance and these uncontrolled and repeated fires at short succession are one of the major causes behind forest degradation and biodiversity loss. Increasing forest fires have now become a global concern. So, in order to help the tiger reserve managers assess their fire preparedness and manage complete life cycle of forest fires, the NTCA has prepared a Forest Fire Audit Protocol for Tiger Reserves and is now being released.
Management Effectiveness Evaluation (MEE) of Tiger Reserves in India
Survival of tigers is dependent on conservation and management efforts and to guage the success of conservation efforts as well as to guide management inputs, it is important to assess the management effectiveness of Tiger Reserves. India is amongst the selected countries in the world that have institutionalized the MEE Process. The globally accepted framework of Management Effectiveness Evaluation (MEE) of tiger reserves has paved way for successfully assessing the tiger conservation efforts in the country. The MEE exercise in tiger reserves was initiated in 2006 and four cycle has been completed. Since then a lot of experience has been gained and need was felt revisit and review the whole process. Accordingly, a committee was constituted by the National Tiger Conservation Authority to revisit and review the MEE criteria for the 5th cycle of MEE exercise starting 2022. The intention was to bring about parity in the analysis of diverse tiger reserves of the country and to guide the evaluators with respect to the assessments to be made in the coming financial year. Based on the suggestions made by the committee, the technical manual on Management Effectiveness Evaluation (MEE) of Tiger Reserves in India is being released by NTCA.