শেল-থুম মন্ত্রালয়
পাৱর সেক্তর রিফোর্মশিং পাইখৎনবগীদমক রাজ্য তরানা অহেনবা লুপা করোর ২৮,২০৪ ফংখ্রে
পাৱর সেক্তরদা রিফোর্মশিং পুরক্নবা ২০২২-২৩গী ওইনা রাজ্যশিংদা লুপা করোর ১,২২,৫৫১গী তেংবাং ফংহনখ্রে
07 APR 2022 3:38PM by PIB Imphal
শেল-থুম মন্ত্রালয়গী দিপার্তমেন্ত ওফ এক্সপেন্দিচরনা ২০২১-২২দা পাৱর সেক্তরদা পাইখৎফম থোকপা রিফোর্মশিং পাইখৎনবগীদমক রাজ্য ১০দা লুপা করোর ২৮,২০৪গী অহেনবা শেল পুবগী অয়াবা পীখ্রে। রিফোর্মগী থবক পাইখৎনবগীদমক ইনসেন্তিব ওইনা রাজ্যশিংদা অহেনবা শেল পুবগী অয়াবা পীখ্রবা রাজ্য-ৱাজ্যগী ওইবা শেনফম অদু মখাদা পীরি:
সিরিএল মশিং
রাজ্য
শেনফম (করোর দা)
১.
অন্ধ্র প্রদেশ
৩,৭১৬
২.
অসাম
১,৮৮৬
৩.
হিমাচল প্রদেশ
২৫১
৪.
মনিপুর
১৮০
৫.
মেঘালয়
১৯২
৬.
ওরিশা
২,৭২৫
৭.
রাজস্থান
৫,১৮৬
৮.
সিক্কিম
১৯১
৯.
তামিল নাদু
৭,০৫৪
১০.
উত্তর প্রদেশ
৬,৮২৩
শেল-থুম মন্ত্রালয়না তরামঙাশুবা ফাইনান্স কম্মিসনগী রিকম্মেন্দেসনশিংদা য়ুম্ফম ওইরগা পাৱর সেক্তরদা রাজ্যশিংনা পাইখৎখিবা রিফোর্মশিংদা য়ুম্ফম ওইরগা ২০২১-২২দগী ২০২৪-১৫ ফাওবগী চহি মরিগী মতম অমগী ওইনা চহি খুদিংদা রাজ্যশিংদা গ্রোস স্তেৎ দোমেস্তিক প্রদক্ত (জি.এস.দি.পি.)গী চাদা ০.৫ ফাওবা অহেনবা শেল পুবগী অয়াবা পীনবা ৱারেপ লৌখি। মসি শেল-থুম মন্ত্রীনা ২০২১-২২গী বজেৎ স্পীচতা লাউথোকখিবনি।
পাৱর সেক্তরদা রিফোর্মশিং পাইখৎহনবা অহেনবা শেল পুবগী অয়াবা ওইনা শেলগী তেংবাং পীনবগী পান্দম অসি সেক্তর অসিগী মথৌ তৌবা অমসুং ইকনোমিক ইফিসিএন্সী ফগৎহনবা অমসুং পেদ ইলেক্ত্রিসিতী কঞ্জুম্পসন্দা চাউনা হেনগৎনবা প্রমোৎ তৌবা অসিনি। হীরম অসিগী অকুপ্পা মরোল য়াওবা গাইদলাইনশিং অমসুং মার্কিং ক্রাইতেরিয়া ২০২১গী জুন ০৯দা দিপার্তমেন্ত ওফ এক্সপেন্দিচরনা থোকখি।
পাৱর সেক্তর রিফোর্মশিংগা মরী লৈনবা অহেনবা শেল পুবগী অয়াবা অসি ফংনবগীদমক রাজ্য সরকারশিংনা শুকশোই শোইবা য়াদবা রিফোর্মশিংগী সেৎ অমা পাইখৎখি অমসুং মথৌ তাবা পরফোর্মেন্স বেঞ্চমার্কশিং থুংহনখি। রাজ্যশিংনা পাইখৎখিবা রিফোর্মশিং অদুদি -
• রাজ্য সরকারনা পব্লিক সেক্তর পাৱর দিস্ত্রিব্যুন কম্পনীশিং (দিস্কোমশিং)গী অমাংবশিং খোঙজেল য়াংনা ফুগৎনবা থৌদাং লৌবা।
• সবসিদীশিং থীবা অমসুং সরকারনা দিস্কোমশিং অমসুং দিস্কোমশিংনা অতোপ্পশিংদা পীবা লাইএবিলিতীশিংগী রেকোর্দ তৌবা য়াওনা পাৱর সেক্তরগী ফাইনান্সিএল এফিয়রশিং রিপোর্ত তৌবদা ত্রান্সপরেন্সী লৈহনবা।
• মতম চানা ফাইনান্সিএল অমসুং ইনর্জী একাউন্তশিংগী হোৎপা অমসুং মতম চানা ওদিৎ চত্থবা।
• লিগেল অমসুং রিগ্যুলেতরীগী মথৌ তাবশিংগা লোয়ননা কমপ্লাইন্স তৌবা।
রাজ্য অমনা হায়রিবা রিফোর্মশিং অসি পাইখৎলবা মতুংদা রাজ্যগী পরফোর্মেন্স অদু মখাদা পীরিবা ক্রাইতেরিয়া অসিদা য়ুম্ফম ওইরগা ইভাল্যুৎ তৌগা ২০২১-২২গী অহেনবা শেল পুবা য়াবগী ইলিজিবিলিতী অসি লেপ্পী।
• লৌউ-শিংউগী কন্নেক্সনশিং বাওনা অপুনবা ইনর্জী কঞ্জুম্পসনশিংগী ওইবা মিতরদা হোৎপা ইলেক্ত্রিসিতী কঞ্জুম্পসগী পর্সেন্তেজ
• কঞ্জুমরশিংদা দাইরেক্ত বেনিফিৎ ত্রান্সফর (দি.বি.তি.)গী খুত্থাংদা সবসিদী পীবা
• সরকারগী বিভাগশিং অমসুং লোকেল বোদীশিংনা ইলেক্ত্রিসিতী বিলশিং থীবা
• সরকারগী লোইশঙশিংদা প্রিপেদ মিতরশিং ইন্সতোল তৌবা
• ইন্নোবেসন অমসুং ইন্নোবেতিব তেক্নোলোজীশিং শীজিন্নবা
মসিগী মথক্তা রাজ্যশিংনা পাৱর দিস্ত্রিব্যুসন কম্পনীশিং প্রাইভেতাইজেসন তৌবগী বোনস মার্কশিংগীদমক ইলিজিবল ওইখি।
পাৱর মন্ত্রালয়না অহেনবা শেল পুবগী অয়াবা অসিগীদমক রাজ্যশিংগী পরফোর্মেন্সকী এসেসমেন্ত তৌনবা অমসুং মখোয়গী ইলিজিবিলিতী লেপথোক্নবা নোদেল মিনিস্ত্রী ওইরি।
২০২২-২৩গী শেনবা চহিদা রাজ্যশিং অসিনা পাৱর সেক্তরগা মরী লৈনবা অহেনবা শেল পুবগী খুদোংচাবা অসি লৌবা য়াগনি। ২০২২-২৩দা রিফোর্মশিং অসি পাইখৎনবগীদমক রাজ্যশিংদা লুপা করোর ১,২২,৫৫১গী শেনফম অমা ইন্সেন্তিব ওইনা ফংগনি। ২০২১-২২দা রিফোর্মগী থৌওং অসি মপুং ফাবা ঙমখিদবা রাজ্যশিংনা চৎলিবা শেনবা চহি অসিদা করিগুম্বা মখোয়না রিফোর্মশিং অসি পাইখৎপা তারবদি ২০২২-২৩গীদমক খাক্তুনা থম্মি অহেনবা শেল পুবগী কান্নবা অসি ফংবা য়াগনি।

Ministry of Finance
Ten States get additional Rs. 28,204 crore for undertaking power sector reforms
Incentive of Rs 1,22,551 crore available to States in 2022-23 for reforms in power sector
07 APR 2022 3:38PM by PIB Delhi
Department of Expenditure, Ministry of Finance, has granted additional borrowing permission of Rs. 28,204 crore to 10 States for undertaking the stipulated reforms in power sector in 2021-22. State-wise amount of additional borrowing allowed to States as incentive to embark on the reform process is as follows:
Sl.No.
State
Amount (Rs in crore)
1.
Andhra Pradesh
3,716
2.
Assam
1,886
3.
Himachal Pradesh
251
4.
Manipur
180
5.
Meghalaya
192
6.
Odisha
2,725
7.
Rajasthan
5,186
8.
Sikkim
191
9.
Tamil Nadu
7,054
10.
Uttar Pradesh
6,823
Ministry of Finance, based on the recommendations of the Fifteenth Finance Commission, had decided to grant additional borrowing space of upto 0.5 percent of the Gross State Domestic Product (GSDP) to the States every year for a four year period from 2021-22 to 2024-25 based on reforms undertaken by the States in the power sector. This was announced by the Finance Minister in the Budget speech of 2021-22.
The objectives of granting financial incentives as additional borrowing permissions for taking up reforms in power sector are to improve the operational and economic efficiency of the sector, and promote a sustained increase in paid electricity consumption. Detailed guidelines and marking criteria in this regard were issued by the Department of Expenditure on 09th June 2021.
In order to avail additional borrowing space linked to Power sector reforms, the State governments had to undertake a set of mandatory reforms and also meet stipulated performance benchmarks. The reforms to be carried out by the States were -
• Progressive assumption of responsibility for losses of public sector power distribution companies (DISCOMs) by the State Government.
• Transparency in the reporting of financial affairs of power sector including payment of subsidies and recording of liabilities of Governments to DISCOMs and of DISCOMs to others.
• Timely rendition of financial and energy accounts and timely audit.
• Compliance with legal and regulatory requirements.
Once, the aforesaid reforms were undertaken by a State, the performance of the State was evaluated on the basis of the following criteria to determine its eligibility for additional borrowing for 2021-22
• Percentage of metered electricity consumption against total energy consumption including agricultural connections
• Subsidy payment by Direct Benefit Transfer (DBT) to consumers
• Payment of Electricity bills by Government Departments and local bodies
• Installation of prepaid meters in government office
• Use of Innovations and Innovative technologies
In addition, States were also eligible for bonus marks for privatization of power distribution companies.
The Ministry of Power is the nodal Ministry for assessment of performance of States and determining their eligibility for granting additional borrowing permission.
In the financial year 2022-23 too, the States can avail the facility of additional borrowing linked to reforms in power sector. An amount of Rs. 1,22,551 crore will be available as incentive to States for undertaking these reforms in 2022-23. States who could not complete the reform process in 2021-22 may also avail benefit of additional borrowing earmarked for 2022-23, if they carry out the reforms in current financial year.