ଖାଉଟି ବ୍ୟାପାର, ଖାଦ୍ୟ ଓ ସାଧାରଣ ବଣ୍ଟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଋଣ ପ୍ରଦାନ/ଇଥାନଲ ପ୍ରକଳ୍ପର ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଶେଷ କରିବାର ସମୟସୀମା ବୃଦ୍ଧି କଲେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର
ସରକାରୀଙ୍କ ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତି ଫଳରେ ଦେଶରେ ଇଥାନଲ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି ପ୍ରୟାସକୁ ଅଧିକ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳିବ ଏବଂ ୨୦୨୫ ସୁ୍‌ଦ୍ଧା ପେଟ୍ରୋଲରେ ୨୦% ଇଥାନଲ ମିଶ୍ରଣ ଲକ୍ଷ୍ୟ ସମ୍ଭବ ହେବ
05 APR 2022 6:13PM by PIB Bhubaneswar
ଇଥାନଲ ପ୍ରକଳ୍ପ ନିର୍ମାତାମାନଙ୍କୁ ଶୀଘ୍ର ନିଜର ପ୍ରକଳ୍ପ ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଶେଷ କରିବାକୁ ସୁବିଧା ସୁଯୋଗ ଦେବା ଲକ୍ଷ୍ୟରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର କେତେକ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି । ନୂତନ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଅନୁସାରେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ପ୍ରକଳ୍ପ ନିର୍ମାତାଙ୍କୁ ଋଣ ଯୋଗାଣ ସମୟସୀମାକୁ ୨୦୨୨ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୩୦ତାରିଖ ଯାଏ ବଢାଇ ଦିଆଯାଇଛି । ୨୦୧୮-୨୧ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପଞ୍ଜୀକୃତ ଏଭଳି ସମସ୍ତ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ଏହି ସୁବିଧା ମିଳିବ । ଏହାଫଳରେ ସେମାନେ ଧାର୍ଯ୍ୟ ସମୟରେ ପ୍ରକଳ୍ପ ନିର୍ମାଣ ଶେଷ କରିବା ସହିତ ସୁଧଛାଡର ସୁବିଧା ପାଇବେ ।
ପେଟ୍ରୋଲରେ ଇଥାନଲ ମିଶାଇବାକୁ ସରକାର ଯେଉଁ ଇବି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରୁଛନ୍ତି ସେଥିରେ ଦେଶରେ ଇଥାନଲ ଉତ୍ପାଦନ ଓ ଯୋଗାଣକୁ ଗୁରୁତ୍ୱପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ବଳକା ଋତୁରେ ଦେଶର ଚିନିକଳଗୁଡିକୁ ଅଧିକ ଇଥାନଲ ଉତ୍ପାଦନ ଉପରେ ସରକାର ବିଶେଷ ଜୋର ଦେଉଛନ୍ତି । ଏହାଛଡା ଚିନିକଳ ମାଲିକମାନେ ଇଥାନଲ ବିକ୍ରି କରି ଯେଉଁ ଅର୍ଥ ପାଇବେ ତାହାକୁ ଚାଷୀଙ୍କଠାରୁ ବାକିରେ କିଣିଥିବା ଆଖୁ ବାବଦରେ ଦେୟ ପ୍ରଦାନ କରିବାର ସୁବିଧା ପାଇବେ । ଏହା ଦ୍ୱାରା ମଧ୍ୟ ଚିନିକଳଗୁଡିକର ଆର୍ଥିକ ସ୍ୱଚ୍ଛଳତା ବଢିବ । ଏହା ବ୍ୟତୀତ ବିଭିନ୍ନ ଚିନିକଳ ଓ ଡିଷ୍ଟିଲାରୀକୁ ୨୦୧୮-୨୧ରେ ଏହି ଯୋଜନାରେ ନାନା ପ୍ରକାର ଯେଉଁ ସୁଧ ଛାଡ ସୁବିଧା ଭିନ୍ନଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ଋଣ ଉପରେ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଥିଲା ତାହାର ଲାଭ ମଧ୍ୟ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଉଦ୍ୟୋଗୀଙ୍କୁ ମିଳିବ ।
ଇଥାନଲ ପ୍ରକଳ୍ପ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଋଣ ଉପରେ ବାର୍ଷିକ ୬ ଶତାଂଶ ସୁଧ ଛାଡ ସୁବିଧା ଦେଇଛନ୍ତି। ଏହାର ବିକଳ୍ପ ଭାବେ ବ୍ୟାଙ୍କରୁ ଋଣ ଆଣିଥିଲେ ସେ ବାବଦ ସୁଧର ୫୦ଶତାଂଶ ସରକାର ବହନ କରିବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅଛି । ଏହି ଦୁଇଟି ବିକଳ୍ପ ମଧ୍ୟରୁ ଯେଉଁଠି କମ୍ ପ୍ରକଳ୍ପ ନିର୍ମାତା କେବଳ ସେହି ସୁଯୋଗ ନେଇପାରିବେ । ଏହି ଯୋଜନାରେ ପ୍ରକଳ୍ପ ନିର୍ମାଣ ନିମନ୍ତେ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡିକ ୫ବର୍ଷ ପାଇଁ ଋଣ ଯୋଗାଇ ଦେଉଛନ୍ତି । ଏଥିରେ ପ୍ରଥମ ବର୍ଷ ନିମନ୍ତେ ସୁଧ ଆଦାୟକୁ ସ୍ଥଗିତ ରଖିବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି ।
ଯୋଜନା ଅନୁସାରେ ଇଥାନଲ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଋଣ ଯୋଗାଣର ଶେଷ ତାରିଖ ଏଥି ପୂର୍ବରୁ ୨୦୨୨ ମାର୍ଚ୍ଚ/ଏପ୍ରିଲ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସ୍ଥିରୀକୃତ ହୋଇଥିଲା । ତେବେ କୋଭିଡ ମହାମାରୀ ଭଳି କେତେକ ଅନିବାର୍ଯ୍ୟ କାରଣ ଯୋଗୁଁ ପ୍ରକଳ୍ପ ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଆଗେଇ ପାରିନାହିଁ । ତେଣୁ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ସମୟ ସୀମା ମଧ୍ୟରେ ସବୁ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ଋଣ ଯୋଗାଣ ବ୍ୟାହତ ହୋଇଛି । ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ସମୟ ସୀମା ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରକଳ୍ପ ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଶେଷ ନ କଲେ ଋଣ ମିଳିବା ସମ୍ଭବ ନୁହେଁ । ତେଣୁ ୨୦୧୫-୨୧ ଯୋଜନା ଅନୁସାରେ ଏସବୁ ପ୍ରକଳ୍ପର ନିର୍ମାଣକାଳ ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ଋଣ ଯୋଗାଣ ସମୟ ସୀମା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଆବଶ୍ୟକ ଥିଲା । ଏହା ଫଳରେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଉଦ୍ୟୋଗୀ ସୁଧଛାଡ ଯୋଜନାର ଲାଭ ପାଇପାରିବେ ।
୨୦୧୪ ପୂର୍ବର ଦେଶର ମୋଲାସେସ୍ ଭିତ୍ତିକ ଡିଷ୍ଟିଲାରୀ ଗୁଡିକରେ ଇଥାନଲ ପ୍ରସ୍ତୁତି କ୍ଷମତା ମାତ୍ର ୨୧୫ କୋଟି ଲିଟର ଥିଲା । ଏହାର ପରବର୍ତ୍ତୀ ସାତବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାର ପରିବର୍ତ୍ତିତ ନୀତି ଓ ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା ଏହି କ୍ଷମତା ଦେଢଗୁଣ ବଢିଛି ଏବଂ ଏବେ ଏହା ୫୫୫କୋଟି ଲିଟରରେ ପହଞ୍ଚିଛି । ଦେଶରେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ଶସ୍ୟରୁ ଇଥାନଲ ପ୍ରସ୍ତୁତି କ୍ଷମତା ୨୦୧୩ରେ ଥିଲା ୨୦୬କୋଟି ଲିଟର । ଏବେ ଏହା ୨୮୦କୋଟି ଲିଟରରେ ପହଂଚିଛି । ଅତଏବ ଭାରତରେ ଏବେ ମୋଟ ଇଥାନଲ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତା ୮୩୫ କୋଟି ଲିଟର ହୋଇଛି । ତେବେ ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା ଦେଶରେ ପେଟ୍ରୋଲରେ ୨୦% ଇଥାନଲ ମିଶାଇବାର ଯେଉଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି ତାହାକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଇଥାନଲ ଉତ୍ପାଦନ ପରିମାଣକୁ ୧୭୦୦କୋଟି ଲିଟରରେ ପହଞ୍ଚଇବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ସରକାର ଏବେ ଇଥାନଲ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡିର ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବାର ସମୟସୀମା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଫଳରେ ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ପୂରଣ ହୋଇପାରିବ ଏବଂ ଏହାର ଉତ୍ପାଦନ ଦକ୍ଷତା ବଢିବ ।
୨୦୧୩ ଫେବୃୟାରୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଓଏମ୍‌ସି ବା ତୈଳ ବିପଣନକାରୀ କମ୍ପାନୀଗୁଡିକୁ ମାତ୍ର ୩୮କୋଟି ଲିଟର ଇଥାନଲ ପେଟ୍ରୋଲରେ ମିଶାଇବାକୁ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଥିଲା । ସେତେବେଳେ ଏହି ମିଶ୍ରଣର ହାର ଥିଲା ୧.୫୩% । ୨୦୧୩-୧୪ରୁ ୨୦୨୦-୨୧ ମଧ୍ୟରେ ଓଏମ୍‌ସି ଗୁଡିକୁ ଇନ୍ଧନ ଉପଯୋଗୀ ଇଥାନଲ ଯୋଗାଣ ଆଠଗୁଣ ବଢିଛି ଏବଂ ଏହାର ଉତ୍ପାଦନ ମଧ୍ୟ ସମାନ ପରିମାଣରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଏଥିରେ ଐତିହାସିକ ସଫଳତାଟି ହେଲା ୩୦୨.୩୦କୋଟି ଇଥାନଲତ୍ତଉତ୍ପାଦିତ ହୋଇ ତାହା ତୈଳ କମ୍ପାନୀମାନଙ୍କୁ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି ଏବଂ ପେଟ୍ରୋଲରେ ଏହାର ମିଶ୍ରଣ ହାର ଏବେ ୮.୧୦ଶତାଂଶ । ୨୦୨୧-୨୨ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷେରେ ୨୦୨୨ ଏପ୍ରିଲ ୩ତାରିଖ ସୁଦ୍ଧା ୧୪୧କୋଟି ଲିଟର ଇଥାନଲ ମିଶାଯାଇଛି ଏବଂ ମିଶ୍ରଣର ହାର ୯.୬୬ ଶତାଂଶ ହୋଇଛି । ଆଶା କରାଯାଉଛି ଯେ ଚଳିତ ଇଥାନଲ ଯୋଗାଣ ବର୍ଷ (୨୦୨୧-୨୨)ରେ ଆମେ ୧୦ଶତାଶ ମିଶ୍ରଣ ବା ବ୍ଲେଡିଂ ଲକ୍ଷ୍ୟପୂରଣ କରିପାରିବୁ ।
କୃଷି ଅର୍ଥନୀତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଏବଂ ଜୀବାଶ୍ମ ଇନ୍ଧନର ଆମଦାନୀକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ୨୦୨୨ ସୁଦ୍ଧା ୧୦ଶତାଂଶ ଇନ୍ଧନମାନର ଇଥାନଲ ପେଟ୍ରୋଲରେ ମିଶାଇବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିବା ସହିତ ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା ଏହାକୁ ୨୫ ଶତାଂଶକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି । ଏହାଫଳରେ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଆମଦାନୀ ହ୍ରାସ ପାଇବା ସହିତ ଦେଶର ବୈଦେଶିକ ବିନିମୟ ମୁଦ୍ରା ମହଜୁଦ ପରିମାଣ ବଢିବ ଏବଂ ପରିବେଶ ପ୍ରଦୂଷଣ ହ୍ରାସ ପାଇବ।

Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
Centre extends timeline for disbursement of loan/completion of ethanol projects
The extension to help in enhancing ethanol production capacities in the country and to achieve 20% blending by 2025
05 APR 2022 6:13PM by PIB Delhi
To facilitate Project Proponents to complete their projects & to avail benefits of interest subvention, the Central Government has therefore decided to extend the time line for disbursement of loans upto 30th September, 2022 in respect of all the schemes notified during 2018-2021.
Central Government with a view to increase production of ethanol and its supply under Ethanol Blended with Petrol (EBP) Programme, especially in the surplus season and thereby to improve the liquidity position of the sugar mills enabling them to clear cane price arrears of the farmers, notified different interest subvention schemes for sugar mills and distilleries during 2018-2021. Government is extending financial assistance in the form of interest subvention @ 6% per annum or 50% of rate of interest charged by banks, whichever is lower, on the loans to be extended by banks for five years including one-year moratorium.
Under the schemes, the timeline for disbursement of loan for ethanol projects is up to March/April, 2022. However, due to unavoidable and unfortunate situation caused by COVID-19, project proponents were unable to adhere to the time limit for disbursement of loan from Banks/ Financial institutions and unable to complete their projects in a given time frame. Therefore, there is a need to extend the time line for disbursement of loans under interest subvention schemes announced earlier during 2018-2021.
Ethanol distillation capacity of molasses based distilleries was only 215 cr litres prior to 2014. However, in past 7 years due to the policy changes made by the Government, the capacity of molasses based distilleries have increased by one and a half times and are currently at 555 cr litres. Capacity of grain based distilleries which were 206 cr ltrs in 2013 increased to 280 cr ltrs. Thus, the total ethanol production capacity in the country has reached to 835 crore ltrs. However, ethanol production capacities are required to be enhanced to about 1700 cr ltrs to achieve 20% blending by 2025. The decision for extension of time line for ethanol projects would help in enhancing ethanol production capacities further.
Till year 2013, supply of ethanol to OMCs was only 38 crore litres with blending levels of only 1.53 % in ethanol supply year (ESY) 2013-14. Production of fuel grade ethanol and its supply to OMCs has increased by 8 times from 2013-14 to 2020-21. In ESY 2020-21, we touched a historically high figure of about 302.30 cr litres thereby achieving 8.10% blending. In the current ESY 2021-22, about 141 cr ltrs ethanol have been blended with petrol till 03.04.2022 thereby achieving 9.66% blending. It is expected that in current ethanol supply year 2021-22, we will be achieving 10% blending target.
With the vision to boost agricultural economy, to reduce dependence on imported fossil fuel, to save foreign exchange on account of crude oil import bill & to reduce the air pollution, Government has fixed target of 10% blending of fuel grade ethanol with petrol by 2022 & 20% blending by 2025.