হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
হকশেল মন্ত্রালয়গী ফ্লেগশিপ তেলিমেদিসিন সর্ভিস – “ই.সঞ্জীবনি”না তেলি-কন্সলতেসন করোর ৩ পাংথোকখি
“ই.সঞ্জীবনি” তেলিমেদিসিন্না নোংমদা কন্সলতেসন লাখ ১.৭ মপুং ফানা পাংথোকপা ঙমদুনা অনৌবা রেকোর্দ থমখ্রে
আয়ুশমান ভারত – হেল্থ অমসুং ৱেলনেস সেন্তরনা ই.সঞ্জীবনিগী খুত্থাংদা লৈবাক শিনবা থুংবদা ২,২৬,৭২,১৮৭ তেংবাংখি
25 MAR 2022 2:07PM by PIB Imphal
ভারতনা মশাগী ই.হেল্থকী খোঙচত্তা মশক থোকপা তাঙ্কক অমা লোইশিনখ্রে। কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রালয়গী ই.সঞ্জীবনি তেলিমেদিসিন সর্ভিসনা তেলি-কন্সলতেন্সী করোর ৩গী থাক লানখ্রে। মসিদা নত্তনা, “ই.সঞ্জীবনি” তেলিমেদিসিন্না নোংমদা কন্সলতেসন লাখ ১.৭ মপুং ফানা পাংথোকপা ঙমদুনা অনৌবা রেকোর্দ অমসু থমখ্রে।
সেবা অসিনা রাজ্য খরদদি চয়োলগী নুমিৎ খুদিংমক্তা মথৌ পাংথোক্লি অমসুং মশিং য়ামদবা রাজ্য খরদনা, পুংজা খুদিংদা সেবা পীবসু য়াওরি। তেলিমেদিসিন সর্ভিসনা কোবিদ-১৯ লাইচৎ মনুংদা মশক থোক্না তেংবাংখি অমসুং হোস্পিতালগী লোদ হন্থহনখিবগা লোয়ননা অনাবশিংদা দিজিতেল নত্ত্রগা রিমোত ওইনা মেদিকেল প্রোফেস্নেলশিংদগী মতেং লৌবদসু তেংবাংখি। মসিনা বেনিফিশরীশিংগী ময়ুমক্তদা মগুন লৈবা হকশেলগী সেবা য়ৌহন্দুনা খুঙ্গং-শহর খায়দোক্লিবা অসিবুসু নকশিন্নহনখি।
লৈবাক অমনা পাংথোকপা মরী লৈনবা সেবাশিংদা খ্বাইদগী অহানবা ওইরিবা ই.সঞ্জীবনিগী মখল অনি লৈঃ
১) ই.সঞ্জীবনি আয়ুশমান ভারত-হেল্থ অমসুং ৱেলনেস সেন্তর (এ.বি.-ঐচ.দবল্যু.সি.): খুঙ্গং অমসুং মনুং তোখাইনা তাবা মফমশিংদা অয়াম্বা মতমদা পীফম থোকপা অমসুং অখন্নবা হকশেলগী সেবা ফংহন্নবা ভারত সরকারগী আয়ুশমান ভারত-হেল্থ অমসুং ৱেলনেস সেন্তর স্কিমগী মখাদা লৈবা দাক্তর-তু-দাক্তর তেলিমেদিসিন সর্ভিস। হায়রিবা মখল অসি হব অমসুং স্পোক মোদেলদা য়ুম্ফম ওইবনি। ‘ই.সঞ্জীবনি এ.বি.-ঐচ.দবল্যু.সি.’না বেনিফিশরীশিংনা (পেরামেদিক অমসুং জেনেরেলিস্ত অমগা লোয়ননা) স্পোক্তা, হায়বদি ঐচ.দবল্যু.সি.দা লৈদুনা অমসুং দাক্তর/স্পিসিএলিস্তনা হবতা (তর্সিএরী হেল্থকেয়র ফেসিলিতী/হোস্পিতাল/মেদিকেল কোলেজ) লৈদুনা মখোয়গী মরক্তা ভর্চুএল কন্নেক্সন লৈহল্লি। মসিনা হবতা লৈরিবা দাক্ত অমসুং স্পিসিএলিস্তকা স্পোক্তা লৈরিবা বেনিফিশরী (পেরামেদিকশিংগী খুত্থাংদা) অনিগগী মরক্তা হৌজিক্কী ওইবা মতমদা ভর্চুএলগী খুত্থাংদা ৱা তান্নবা য়াহল্লি। সেসন লোইরকপদা পীবা ই.-প্রেস্ক্রিপ্সন অসিনা হিদাক লৌনবগীদমক্তা শিজিন্নৈ। ‘ই.সঞ্জীবনি এ.বি.-ঐচ.দবল্যু.সি.’ অসি লম্মিৎ-তুম্মিৎ, ফংবদা লায়বা-লুবা, শেল চঙবা অমসুং অথাপ্পগী খুদোংচাদবা কয়া লান্থোক্তুনা ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজীগী কান্নবা লৌদুনা মীয়াম মশিং য়াম্বদা মহুন লৈবা হকশেলগী সেবা পীবগী পান্দমগা লোয়ননা থবক পায়খৎপা হৌখিবনি। হৌজিক ফাওবগী ওইনা, ই.সঞ্জীবনি এ.বি.-ঐচ.দবল্যু.সি.না হেল্থ অমসুং ৱেলনেস সেন্তর চাউরাকপা ৫০,০০০দা মথৌ তৌরি।
২) ই.সঞ্জীবনি ও.পি.দি.: মসিদি মীয়াম্না মখোয়গী ময়ুম মক্তদা আউতপেসেন্ত সর্ভিস ফংহন্নবা পান্দমগা লোয়ননা পায়খৎপা পেসেন্ত-তু-দাক্তর তেলিমেদিসিন সর্ভিস অমনি। ‘ই.সঞ্জীবনি ও.পি.দি.’ অসিবুসু লৈবাক্কী মফম খুদিংদা মীয়াম্না পাক-শন্না অমসুং খোঙজেল য়াঙনা শিজিন্নবা হেনগৎলক্লি। মসিদি এন্দ্রোইদ অমসুং আই.ও.এস.তা য়ুম্ফম ওইবা স্মার্তফোন অনিমক্কী ফংই অমসুং মসিগী এপশিং অসি মিলিয়ন ৩ হেন্না দাউনলোদ তৌনখ্রে।
পনখ্রিবা বেনিফিশরী করোর ৩গী মরক্তগী, বেনিফিশরী ২,২৬,৭২,১৮৭বু ই.সঞ্জীবনি এ.বি.-ঐচ.দবল্যু.সি. পোর্তেলগী খুত্থাংদা তেংবাংখ্রে অমসুং ৭৩,৭৭,৭৭৯না ই.সঞ্জীবনি ও.পি.দি.গী খুত্থাংদা মতেং ফংনখ্রে। বেনিফিশরীশিংবু তেংবাংনবগীদমক্তা নেস্নেল তেলিমেদিসিন সর্ভিস অসিদা ১,০০,০০ হেনবা দাক্তর, স্পিসিএলিস্তনচিংববু মনুং চলহনখ্রে। ‘ই.সঞ্জীবনি এ.বি.-ঐচ.দবল্যু.সি.’গী খুত্থাংদা পাংথোকখিবা মশিং য়াম্লবা কন্সলতেসনশিংনা ভারতকী খুঙ্গংনা দিজিতেল হেল্থ তেক্নোলোজী শিজিন্নবা হৌরে হায়বা তাক্লি। মীয়ামগী ময়ুম নক্ননা পুম্নমক্তা ফংহনবা য়াবা, শেল তিংদবা অমসুং মগুন লৈবা হেল্থকেয়র পীবা য়ুনিভর্সেল হেল্থ কভরেজ ফংনবা হোৎনরিবা আয়ুশমান ভারত স্কিমগী পান্দমবু মসিনা মপাঙ্গল হেন্না হাপ্লি।
ই.সঞ্জীবনিনা হৌজিক্তি আয়ুশমান ভারত হেল্থ একাউন্ত (এ.বি.ঐচ.এ.) হাংদোকপা য়াহল্লে অমসুং মসিনা আয়ুশমান ভারত দিজিতেল মিসন (এ.বি.দি.এম.)গী মতুং ইন্না বেনিফিশরীগী অয়াবগী মখা পোন্না মহাক্কী হকশেলগী দেতাবু পথাপ অসিদা শরুক য়ারিবা হেল্থকেয়র পীরিবা মীওইশিংগা লান্নবা অমসুং য়েংবা য়াহল্লি।
ই.সঞ্জীবনি অসিদি সেন্তর ফোর দিভেলপমেন্ত অমসুং এদভান্স কম্প্যুতিং (সি.-দি.এ.সি.)গী মোহালী ব্রাঞ্চতা হেল্থ ইনফোর্মেতিক্স গ্রুপ্না লমদম অসিদা শাজবা ওইদুনা ‘মেক ইন ইন্দিয়া’ খোঙথাংগী থবক্না তাকপা খুদম্নি অমসুং থোরোপুত অমসুং অপ্তাইম য়াম্না লৈনবগীদমক্তা এক্সপেরিএন্স লৈরবা ইঞ্জিনিয়র কয়ানা বেকএন্দ তেক্নিকেল অমসুং ওপরেস্নেল সপ্পোর্ত লেপ্তনা পীরি; নেস্নেল তেলিমেদিসিন সর্ভিস অসি ৯৯.৫% হেনবা অপ্তাইমগা লোয়ননা মথৌ পাংথোক্লি। ই.সঞ্জীবনিবু হায়রিবা কাঙবু অসিনা হান্নদগী হেন্না ফবসু হেনগৎহল্লি। সেবা অসিগী মথৌ-তৌবা অমসুং শিজিন্নবদা নুংঙাইবগী চাং হেনগৎহন্নবা এ.আই.না কাঙলোন শেম্বা থবক-থৌরম কয়াসু পুথোক্নবা খন্ন-নৈনরি। নোংমদা য়ামদ্রবদা কন্সলতেসন লাখ ১০দগী হেনবা সর্ভিস পীবা ঙমগদবা পথাপসু অথুবা মতমদা পীনবা হোৎনরি।
এম.ঐচ.এফ.দবল্যু.গী নেস্নেল তেলিমেদিসিন সর্ভিসকী মায় পাকপা অমসুং তেলিমেদিসিনবু লৈবাক অসিদা য়াম্না থুনা শিজিন্নবা হৌরকপগী ফিভম উরদুনা, ঙাকশেল মন্ত্রালয়না দিফেন্সকী মীওইশিংগী তেলিমেদিসিন পোর্তেল, এস.ই.ঐচ.এ.তি.ও.পি.দি.-সর্ভিসেস ই-হেল্থ তেলিকন্সলতেসন & এসিস্তেন্স অমসু পুথোকখ্রে। ভেতেরেন অমসুং মখোয়গী ইমুং-মনুংদা তেলি-কন্সলতেসনগী কান্নবশিং লায়না ফংহন্নবগীদমক্তা এস.ই.ঐচ.এ.তি.ও.পি.দি.বু এক্স-সর্ভিসমেন কন্ত্রিব্যুতরী হেল্থ স্কিম (ই.সি.ঐচ.এস.)কা য়াম্না থুনা পুন্সিল্লগনি। নেস্নেল এদস কন্ত্রোল ওর্গনাইজেসন (এন.এ.সি.ও.) অমসুং এল্লাইএন্স ইন্দিয়ানা ঐচ.আই.ভি./এদসকা লোয়ননা হিংলিবা মীওইশিংগীদমক্তা নেস্নেল তেলিমেদিসিন প্লেৎফোর্ম (ই.ঐচ.আই.ভি. কেয়র) অমগীদমক্তা থবক পায়খৎলি। মসিনা তেক্নোলোজীগী মতাংদা ই.সঞ্জীবনিগা চপ মান্ননা মথৌ তৌগনি, অদুবু ঐচ.আই.ভি./এদস অনাবশিংবু হেন্না খুদোংচানা অমসুং মগুন লৈনা লাইয়েংবা য়াহন্নবগীদমক্তা মখোয়গী অখন্নবা তঙাই ফদবশিং খন্নদুনা শেমদোক-শেমজিন খরসু পাংথোক্কনি।
ই.সঞ্জীবনি শিজিন্নবদা মাংজিল থারিবা মকোক থংবা রাজ্য তরাদি আন্ধ্র প্রদেশ (১৩১৪৭৪৬১), কর্নাতকা (৪৪২৪৪০৭), নোংচুপ বেঙ্গোল (২৯৮৭৩৮৬), তমিল নাদু (১৮৫৬৮৬১), উত্তর প্রদেশ (১৭৫৮০৫৩), বিহার (১০০২৩৯৯), মহারাস্ত্রা (৯৩০৭২৫), মধ্য প্রদেশ (৭৮১২৬২), গুজরাত (৭৫৩৭৭৫) অমসুং অসম (৪৭৭৮২১)নি।
ই.সঞ্জীবনি কন্সলতেসন
মথং মনাও
২৫/৩/২০২২
অপুনবা (ঐচ.দবল্যু.সি. অমসুং ও.পি.দি.)
ই.সঞ্জীবনি ঐচ.দবল্যু.সি.
ই.সঞ্জীবনি ও.পি.দি.
ভারত
৩০০৪৯৯৬৬
২২৬৭২১৮৭
৭৩৭৭৭৭৯
আন্ধ্র প্রদেশ
১৩১৪৭৪৬১
১৩১১৮৪০৬
২৯০৫৫
কর্নাতকা
৪৪২৪৪০৭
২২৪০৫৭১
২১৮৩৮৩৬
নোংচুপ বেঙ্গোল
২৯৮৭৩৮৬
২৯৭৭৭৭৪
৯৬১২
তমিল নাদু
১৮৫৬৮৬১
১৫২৭২১
১৭০৪১৪০
উত্তর প্রদেশ
১৭৫৮০৫৩
৩৬৫২৪৮
১৩৯২৮০৫
বিহার
১০০২৩৯৯
৯৫৭২২৬
৪৫১৭৩
মহারাস্ত্রা
৯৩০৭২৫
৮১৭৮০০
১১২৯২৫
মধ্য প্রদেশ
৭৮১২৬২
৭৭৫১৬১
৬১০১
গুজরাত
৭৫৩৭৭৫
৮৯২২৯
৬৬৪৫৪৬
১০
অসম
৪৭৭৮২১
৪৫০৮৫৬
২৬৯৬৫
১১
উত্তরাখন্দ
৪৭৩০০৪
৬৬২
৪৭২৩৪২
১২
কেরলা
৩৮৯৮৬০
৩৫৭৪
৩৮৬২৮৬
১৩
পঞ্জাব
১৭৬৮৩৭
১৭২৯৮৭
৩৮৫০
১৪
ছতিসগর
১৪৮২৪২
১৪৭৩৫৩
৮৮৯
১৫
হিমাচল প্রদেশ
১৪৭৫৪৬
১৪২৬৪৩
৪৯০৩

Ministry of Health and Family Welfare
Health Ministry’s flagship telemedicine service - “eSanjeevani” records 3 Crore tele-consultations
“eSanjeevani” telemedicine sets a new record by completing 1.7 lakhs consultations in a day
2,26,72,187 served through eSanjeevani in Ayushman Bharat-Health and Wellness Centres across the country
25 MAR 2022 2:07PM by PIB Delhi
India has crossed a landmark milestone in its eHealth journey. eSanjeevani telemedicine service of Union Health Ministry has crossed 3 crore tele-consultations. Also, “eSanjeevani” telemedicine has set a new record by completing 1.7 lakhs consultations in a day.
In some States, the service is operational on all days of the week and few States are running it round the clock, as well. The telemedicine service contributed considerably during COVID-19 and it decreased load on hospitals and helped patients to digitally/remotely consult medical professionals. This has helped in bridging the rural urban divide by taking quality health services to homes of beneficiaries.
eSanjeevani, first-of-its-kind telemedicine initiative by any country has two variants:
1. eSanjeevani Ayushman Bharat-Health and Wellness Centre(AB-HWC): A Doctor-to-Doctor telemedicine service under Ayushman Bharat-Health and Wellness Centres scheme of the Government of India, to provide general and specialised health services in rural areas and isolated communities. Doctor-to-Doctor telemedicine service is based on a Hub-and-Spoke model. ‘eSanjeevani AB-HWC’ enables virtual connection between the beneficiary (along with the paramedic and a generalist) at the spoke i.e. HWC and the doctor/specialist at the hub (tertiary healthcare facility/hospital/medical college). This facilitates real-time virtual consultation from doctors & specialists at the hub with the beneficiary (through paramedics) at the spoke. The e-prescription generated at end of the session is used for obtaining medicines. ‘eSanjeevaniAB-HWC’ was implemented with a vision to provide quality health services to maximum number of citizens by leveraging potential of Information Technology bypassing hindrances of geography, accessibility, cost and distance. Currently, eSanjeevaniHWC is operational at around 50,000 Health & Wellness Centres.
1. eSanjeevaniOPD: This is a patient-to-doctor telemedicine service to enable people to get outpatient services in the confines of their homes. ‘eSanjeevaniOPD’ has also been speedily and widely adopted by citizens in all parts of the country. It is available as a mobile app for both Android and iOS based smart phones, and these apps have seen over 3 million downloads.
Of the 3 crore beneficiaries, 2,26,72,187 have been served through eSanjeevaniAB-HWC portal while 73,77,779 have availed the benefits through eSanjeevaniOPD. Over 1,00,000 doctors, specialists etc., have been onboarded to serve beneficiaries on the National Telemedicine Service. The substantial number of consultations through ‘eSanjeevaniAB-HWC’ indicates that rural India has embraced the use of digital health technologies. It further strengthens the aim of Ayushman Bharat scheme which strives for Universal Health Coverage by providing universal, free and quality healthcare closer to people’s homes.
eSanjeevaniOPD now enables creation of Ayushman Bharat Health Account (ABHA), which will facilitate access and shareability of health data with consent of the beneficiary, with participating healthcare providers and beneficiaries as per Ayushman Bharat Digital Mission (ABDM).
eSanjeevani is an exemplification of the ‘Make in India’ initiative as it has been developed indigenously by the Health Informatics Group in Mohali branch Centre for Development and Advanced Computing (C-DAC) a number of experienced engineers are providing constant backend technical and operational support to ensure high throughput and high uptime; the National Telemedicine Service is operational with over 99.5% uptime. eSanjeevani is now being augmented further by the Health Informatics Group in the Mohali’s branch of Centre for Development of Advanced Computing. AI-led interventions are being conceptualized to enhance the convenience and efficacy of the service. Services to support more than 10 lakhs consultations per day in the very near future are in the offing.
Witnessing the success of National Telemedicine Service of MHFW and quick adoption of telemedicine in the country, Ministry of Defence has rolled out SeHATOPD - Services eHealth Teleconsultation & Assistance - a telemedicine portal for defense personnel. SeHATOPD specifically serves defence personnel and their dependents. Soon, SeHATOPD will be integrated with Ex-Servicemen Contributory Health Scheme (ECHS) to make the benefits of tele-consultation easily accessible to the veterans and their families. National AIDS Control Organisation (NACO) and Alliance India are working on a dedicated national telemedicine platform (eHIVCare) for people living with HIV/AIDS. It will also operate along the same lines as eSanjeevani in terms of technology but will be customised in a way that caters to the particular needs of HIV/AIDS patients in order to augment a better and more comfortable quality of treatment to them.
10 States that are leading in terms of adoption of eSanjeevani are Andhra Pradesh (13147461), Karnataka (4424407), West Bengal (2987386), Tamil Nadu (1856861), Uttar Pradesh (1758053), Bihar (1002399), Maharashtra (930725), Madhya Pradesh (781262), Gujarat (753775) and Assam (477821).
eSanjeevani Consultations
Sr No.
25.03.2022
TOTAL (HWC & OPD)
eSanjeevani AB-HWC
eSanjeevani OPD
INDIA
30049966
22672187
7377779
1
Andhra Pradesh
13147461
13118406
29055
2
Karnataka
4424407
2240571
2183836
3
West Bengal
2987386
2977774
9612
4
Tamil Nadu
1856861
152721
1704140
5
Uttar Pradesh
1758053
365248
1392805
6
Bihar
1002399
957226
45173
7
Maharashtra
930725
817800
112925
8
Madhya Pradesh
781262
775161
6101
9
Gujarat
753775
89229
664546
10
Assam
477821
450856
26965
11
Uttarakhand
473004
662
472342
12
Kerala
389860
3574
386286
13
Punjab
176837
172987
3850
14
Chhattisgarh
148242
147353
889
15
Himachal Pradesh
147546
142643
4903