Ministry of Health and Family Welfare
WORLD TB DAY 2022
Hon’ble Governor of Uttar Pradesh, Smt. Anandiben Patel inaugurates “STEP Up to End TB 2022” Summit in presence of Union Health Minister Dr Mansukh Mandaviya
Urges all to Adopt Children with TB to make an exemplary contribution towards ‘TB Mukt Bharat’ abhiyaan
Through Jan Bhagidari and Jan Andolan we can achieve our goal of defeating TB and making the country TB free by 2025, five years ahead of SDG target for TB: Dr Mansukh Mandaviya
24 MAR 2022 2:07PM by PIB Delhi
In an event to celebrate World TB Day 2022, Hon’ble Governor of Uttar Pradesh, Smt. Anandiben Patel virtually inaugurated the “Step Up to End TB” event today in presence of Union Minister of Health and Family Welfare, Dr. Mansukh Mandaviya to reiterate India’s commitment to eliminating the high-burden infectious disease by 2025, five years ahead of the global goal of SDG 2030. Dr. Bharati Pravin Pawar, Union Minister of State for Health and Family Welfare, Dr. Jitendra Singh, Minister of State (Independent Charge) for Ministry of Science and Technology & Earth Sciences, State Health Ministers of Assam, Shri. Keshab Mahanta, and Arunachal Pradesh, Shri Alo Libang, Dr. V.K. Paul, Member, NITI Aayog, and other dignitaries were also present on the occasion.
Smt. Anandiben Patel stated that a societal approach that brings together people from all backgrounds into a Jan Andolan is needed to achieve the ambitious target of eliminating TB by 2025. She urged everyone to make efforts towards ensuring adequate nutrition for all, building awareness and addressing any social stigma associated with the disease. She also made a special note about children suffering from the disease and challenges they and their families face, underlining the urgency to end childhood TB. While sharing her experience of encouraging individuals, government and private organisations, education institutions, NGOs, etc., to adopt children suffering from TB, she urged those present at the Summit to also adopt them and make an exemplary contribution in the nation’s committed fight to TB. “It is equally important to encourage parents, communities, schools and anganwadis to take the lead to get children screened for TB to enable timely treatment”, she stated.
While informing about several steps taken in states/UTs she added that “our efforts are especially significant as only till last year we were combating the dual challenges of TB and COVID-19. In fact, conducting bi-directional screening for COVID and TB along with door-to-door home visits by health workers has played a key role in a remarkable increase in notifications.” She highlighted the country’s capacities in terms of a robust network of health representatives on ground, women SHGs, student organisations, and other stakeholders who can be mobilised efficiently to provide welfare for our citizens and ensure health for all.
Dr. Mansukh Mandaviya, delivering the ‘special address’ at the event, highlighted that a 360-degree holistic approach is the cornerstone of TB elimination in India. “We are determined and committed to achieve our Hon’ble PM’s vision of eliminating TB by 2025, five years ahead of the target for TB set by SDG 2030. Through the active efforts of all the states and the sustained guidance to the programme by our country’s leadership, the programme has advanced through challenging times,” he said. He said that society and government need to collaborate their efforts in order to win this fight against TB. NGOs, CSOs and other stakeholders need to work on this thinking that it is their own duty to work for TB Mukt Bharat. While awarding States/UTs for their efforts, he noted that “appreciation of deserving states and UTs will motivate them to do better and this will help us in defeating TB.”
Noting the challenges posed by COVID, Union Health Minister noted that “for more than two years, we have been facing the global pandemic apart from TB prevalence. Both diseases are highly contagious, air-borne and severely impact families and communities. He stated “as we move forward, let us through Jan Andolan and Jan Bhagidari involve various stakeholders and partners in our collative fight against TB, the same way we have collaborated in our fight against COVID19”. He suggested that “apart from adopting children, we can go one step further to adopt blocks, districts with the help of local administration there.” He further said that “we have developed a system of identification, treatment and support of patients across the country. New advanced technologies and treatment modalities are coming up which can be used in our fight against TB.” Digital facilities like service delivery system, artificial intelligence system, e-pharmacy and telemedicine can be used towards TB eradication.
Dr. Bharti Pravin Pawar thanked the healthcare workers for their work on ground Globally, She stated that India is lauded for its COVID-19 management practices and similarly we can make an example again with TB elimination efforts. “Our learnings from COVID pandemic will also help us. Efforts at various governance levels be it at district level, block level, panchayat or community level can be efficiently streamlined”.
Dr. Jitendra Singh announced launching of "Dare to Erade TB" program which will be based on Indian data, and formation of a Genome Sequencing Consortium for WSG TB surveillance. He also highlighted efforts of Ministry of Science & Technology in disease biology, drugs discovery and vaccine development to remove the scourge of TB from the country.
Dr. V K Paul stated that the pandemic has shown us that diagnostic services can be scaled up to reach every home. Furthermore, mechanisms have been put in place in States for home care and health services delivery. These lessons can be used to further strengthen our End-TB program. He also highlighted the need to reach the tribal population stating that the marginalised communities carry a very high burden of the disease and thus need a sharpened focus.
Several reports and new interventions were released on this occasion. India TB report 2022 and National TB Prevalence Survey Report showed the TB status in the country. Other releases like Report on C-TB (new skin test for TB infection diagnosis), Standard Treatment Workflows for Management for Extra-pulmonary TB & Paediatric TB (book & Mobile Application) were released and InTGS (Indian TB Genomic Surveillance Consortium) was announced. The 21 day campaign through Ayushman Bharat- Health & Wellness Centres to kindle a Jan Andolan, and culminating on 14th April, 2022 was also launched.
Shri Rajesh Bhushan, Union Health Secretary, Dr. Balram Bhargava, DG ICMR, Dr. Rajesh S. Gokhale Secretary (Dept. of Biotechnology), Dr. Sunil Kumar, DGHS, Shri Vikas Sheel, AS&MD (NHM), other senior officials and TB champions were also present at the event.

হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
মালেমগী তি.বি. নুমিৎ ২০২২
উত্তর প্রদেশকী ইকায় খুম্ননীংঙাই ওইরবা রাজ্যপাল, শ্রীমতি অনন্দিবেন পতেলনা হকশেল মন্ত্রী, দাঃ মনশুখ মন্দাবিয়া য়াওনা “তি.বি. লোইশিন্নবা খোঙথাং পায়খৎপা ২০২২” সম্মিৎ হৌদোকখ্রে
‘তি.বি. লৈতবা ভারত’ খোঙজং অসিগী মাইকৈদা মশক থোক্না তেংবাংবা ওইনা তি.বি.নাবা অঙাংশিং য়োকসি হায়না মীয়ামদা হায়খ্রে
ঐখোয়না জন ভাগিদারী অমসুং জন আন্দোলনগী খুত্থাংদা তি.বি.গীদমক্তা থমখিবা এস.দি.জি. পান্দমগী চহি মঙাগী মমাংদা তি.বি. মাইথীবা পীবা অমসুং লৈবাক অসিবু ইং ২০২৫ ফাওবদা তি.বি.দগী মনীং তমহনবগী পান্দম ফংবা ঙমগনিঃ দাঃ মনশুখ মন্দাবিয়া
24 MAR 2022 2:07PM by PIB Imphal
ইকায় খুম্ননীংঙাই ওইরবা উত্তর প্রদেশকী রাজ্যপাল, শ্রীমতি অনন্দিবেন পতেলনা মালেমগী তি.বি. নুমিৎ ২০২২ পালন তৌবগী থৌরম অমদা, তি.বি.গীদমক্তা থমখিবা ইং ২০৩০গী এস.দি.জি. পান্দমগী চহি মঙাগী মমাংদা লৈবাক অসিবু ইং ২০২৫ ফাওবদা অৱাবা কয়া পীরিবা তি.বি.গী লাইওংদগী মপুং ফানা মনীং তমহনবা হায়বগী ৱারেপকীদমক্তা খোঙফম চেৎপবু নৌহৌননা নীংশিংলদুনা কেন্দ্রগী হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রী, দাঃ মনশুখ মন্দাবিয়াগী মমাংদা “তি.বি. লোইশিন্নবা মাংজিল থানা চঙশিনবা” থৌরম হৌদোকখ্রে। হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বালগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী, দাঃ ভারতী প্রবিন পাৱর, সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী অমসুং আর্থ সাইন্স মন্ত্রালয়গী রাজ্য মন্ত্রী (ইন্দিপেন্দেন্ত চার্জ), দাঃ জিতেন্দ্র সিংহ, অসম অমসুং অরিনাচল প্রদেশকী রাজ্যগী হকশেল মন্ত্রী, মথংশিৎনা শ্রী কেশব মহান্তা অমসুং শ্রী অলো লিবাং, নিতি আয়োগকী মেম্বর, দাঃ ভি.কে. পাউল অমসুং অতোপ্পা মীংথুংলেনশিংনা থৌরম অসিদা শরুক য়াখি।
(Image)
হীরম খুদিংগী মীওইবু জন আন্দোলন অমদা অমত্তা ওইনা পুন্সিন্দুনা খুন্নাই অমা ওইনা খুৎশম্নবনা ইং ২০২৫ ফাওবগী মনুংদা তি.বি. মুত্থৎপগী পান্দম ফংবা ঙমগনি হায়না শ্রীমতি অনন্দিবেন পতেলনা হায়খি। মীপুম খুদিংদা মচি ওইবা চিঞ্জাক ফংহন্নবা, লাইনা অসিগা মরী লৈনবা তাথী-তাওই তৌবা অমদি অচান-মীরাই তৌবগী মাইয়োক্তা মীওই খুদিংদা খঙহন্নবা মীয়াম্না হোৎনসি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। লাইনা অসিনা নাবা অঙাং অমসুং মখোয়গী ইমুংনা থেংনবা খুদোংচাদবশিংগী মতাংদা মহাক্না মিৎয়েং চঙবগা লোয়ননা অঙাং ওইরিঙৈদা তি.বি. নাবগী থৌওং থোকহন্দবগী মরু ওইববু ফোংদোকখি। মীয়াম, সরকার অমসুং লন্নাইগী লুপ, এজুকেসন ইন্সতিত্যুসন, এন.জি.ও.নচিংবদা তি.বি.না নারবা অঙাং য়োকপীনবা মহাক্না পুক্নিং থৌগৎপদা থেংনখিবশিংগী মতাংদা তম্লদুনা, মহাক্না সম্মিৎ অসিদা শরুক য়ারিবা মীয়ামদা খোঙজং অসিগী মাইকৈদা মশক থোক্না তেংবাংবা ওইনা তি.বি.নাবা অঙাংশিং য়োকসি হায়বা ৱাফম থমখি। “মমা-মপা, খুন্নাই, স্কুল অমসুং অঙ্গনৱাদিশিংবু পুক্নিং থৌগত্তুনা মাংজিল থানা থোক্তুনা অঙাংশিংবু তি.বি.গীদমক্তা চাংয়েং তৌদুনা মতম চানা লাইয়েংহৌনবা হোৎনবা অসিসু মান্ননা মরু ওই”, হায়না মহাক্না মখা তাখি।
রাজ্য/য়ু.তি.শিংদা পায়খৎলিবা তোঙানবা খোঙথাংশিংগী মতাংদা পাউদম্লদুনা মহাক্না মমাংগী চহি ফাওবদা ঐখোয়না তি.বি. অমসুং কোবিদ-১৯গী শিংনবা অনি থেংনদুনা লাকখিবনা মরম ওইরগা ঐখোয়না হোৎনবা হায়বসি অমুক্কা হেন্না মরু ওইরে হায়না মখা তাখি। তসেংবদি, কোবিদ অমসুং তি.বি. লৈবরা য়েংথোক্নবা হকশেলগী থৌমীশিংনা য়ুম্থোং খুদিংদা চত্তুনা পাংথোকখিবা বাই-দাইরেকস্নেল স্ক্রীনিংনা খঙদোকপগী চাংদা হেনগৎহনখি। “মফম খুদিংদা চত্তুনা মথৌ পাংথোক্লিবা হকশেলগী মীহুৎ, নুপীশিংগী এস.ঐচ.জি., মহৈরোই লুপ অমসুং মীয়ামগী হকশেল ফহন্নবা থবক পায়খৎনবগীদমক্তা নীংথিজনা শিজিন্নবা য়ারিবা অতোপ্পা স্তেকহোলদর কয়াগী চাউরবা হকশেলগী নেতৱর্ক অমা লৈবাক অসিদা লৈরিবসিবু মহাক্না মীয়ামদা তাকখি।
থৌরম অসিদা ‘অখন্নবা ৱাফম’ থমদুনা, দাঃ মনশুখ মন্দাবিয়ানা ৩৬০ দিগ্রীগী হোলিস্তিক ওইবা থৌওং অমনা ভারত্তগী তি.বি. মুত্থৎপগী খ্বাইদগী মশক থোকপা থৌওং ওইগনি হায়না ফোংদোকখি। “এস.দি.জি. ২০৩০ ফাওবগী থম্লিবা তি.বি.গী পান্দমগী চহি মঙাগী মমাংদা, ইং ২০২৫ ফাওবগী মনুংদা তি.বি. মুত্থৎপা হায়না ইকায়খুম্ননীংঙাই ওইরবা প্রধান মন্ত্রীগী মঙলান ফংনবা ঐখোয়না খোঙফম চেৎলি। রাজ্যশিংনা থৱাই য়াওনা শরুক য়াবা অমসুং লৈবাক্কী লুচিংবশিংনা প্রোগ্রাম অসিদা লেপ্তনা য়েংশিনবীদুনা, প্রোগ্রাম অসিনা চাংয়েংগী থাক কয়া লানখ্রে”, হায়না মহাক্না হায়খি। তি.বি. মাইয়োক্তা থেংনরিবা লান অসি মায় পাক্নবগীদমক্তা খুন্নাই অমসুং সরকারশিংনা পুন্না হোৎনমিন্নবগী মথৌ তাই। তি.বি. লৈতবা ভারত অমগীদমক্তা মথৌ পাংথোকপা হায়বসি মশাগী থৌদাংনি হায়না এন.জি.ও., সি.এস.ও. অমসুং অতোপ্পা স্তেকহোলদরশিংনা খনবগী তঙাই ফদবা লৈ। রাজ্য/য়ু.তি.শিংদা মখোয়গী হোৎনজমনগীদমক্তা মনা পীবগা লোয়ননা, মহাক্না “মতিক চাবা রাজ্য/য়ু.তি.শিংবু শকখঙবনা হেন্না নীংথিজনা মথৌ পাংথোক্নবা ইথিল পীগনি অমসুং তি.বি.বু মাইথীবা পীবদা ঐখোয়দা তেংবাংগনি” হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
(Image)
কোবিদনা পীরিবা চৈথেং কয়া অসিবু পল্লদুনা, কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রীনা “তি.বি. লৈরিবসিগী মথক্তা ঐখোয়না চহি অনি হেনবদগী মালেমগী লাইচৎ অসি থেংনদুনা লাক্লি। লাইনা অনিমক অসি য়াম্না লৌনগল্লি, নুংশিত্তা শন্দোকই অমসুং ইমুং অমদি খুন্নাইদা অচৌবা চৈথেং পী। ঐখোয়না মখা তানা চঙশিল্লিবা অসিদা, অমসুং ঐখোয়না কোবিদ-১৯গা লান্থেংনখিবগী মতৌ মান্ননা, ঐখোয়গী তি.বি.গী থেংনরিবা লান অসিদা তোঙান-তোঙানবা স্তেকহোলদর অমসুং খোঙলোয়শিংবু জন আন্দোলন অমসুং জন ভাগীদারীগী খুত্থাংদা য়াওহন্দুনা চৎমিন্নসি” হায়খি। “অঙাং য়োকপগী মথক্তা, ঐখোয়না ব্লোক অমসুং জিলাশিংবু মফমদুগী লৈঙাক্লোইশিংগী তেংবাং লৌদুনা নকশিন্নবসু য়াই” হায়না ফোংদোকখি। “ঐখোয়না লৈবাক শিনবা থুংবগী ওইনা অনাবা মশক খঙদোকপা, লাইয়েংবা অমসুং শৌগৎপগী পথাপ অমা শেম্লে। ঐখোয়না তি.বি.গী মাইয়োক্তা শিজিন্নবা য়াবা অনৌবা অফবা তেক্নোলোজী অমসুং লাইয়েংবগী থৌওং কয়া অমসু লাক্লগনি”, হায়নসু মহাক্না মখা তাখি। সর্ভিস দেলিভরী সীস্তেম, আর্তিফিসিএল ইন্তেল্লিজেন্স সীস্তেম, ই-ফার্মাসী অমসুং তেলিমেদিসিনগুম্বা দিজিতেলগী ওইবা খুদোংচাবশিংসু তি.বি. মুত্থৎপগী খোঙজংদা শিজিন্নবা য়াগনি।
দাঃ ভারতী প্রবিন পাৱরনা হকশেলগী থৌমীশিংবু মালেমগী থাক্তা পায়খৎলিবা থবকশিংগীদমক্তা থাগৎপা ফোংদোকখি, অমসুং ভারত অসি কোবিদ-১৯ শেন্নবগী থৌওংগীদমক্তা মালেম্না থাগৎনরি অমসুং মসিগা মান্নবা ওইনা তি.বি. মুত্থৎপগী মতাংদসু ঐখোয়না খুদম অমা শেম্বা য়াগনি হায়খি। “ঐখোয়না কোবিদ লাইচত্তগী তমহৌবশিংনা ঐখোয়দা তেংবাংগনি। লৈঙাকপগী তোঙানবা থাক্তা হোৎনরিবশিং, জিলাগী থাক্তা ওইরো, নত্ত্রগা ব্লোক, পঞ্চায়ত নত্ত্রগা খুন্নাইগী থাক্তা ওইরো, থৌওংশিং অসি নীংথিনা মওং-মরিল চুমহনবা য়াগনি”।
দাঃ জিতেন্দ্র সিংহনা “দেয়র তু ইরেদ তি.বি.’ প্রোগ্রাম লাউথোকখি অমসুং হায়রিবা অসি ভারতকী দেতা, দবল্যু.এস.জি. তি.বি. সর্ভেলিএন্সকী জিনোম সিক্বেন্সিং তৌবগী কন্সোর্তিয়ম অমা শেম্বদা য়ুম্ফম ওইগনি। মহাক্না লাইনাগী বাইওলোজী, হিদাক পুথোকপা অমসুনফ ভেক্সিন শাদুনা লৈবাক অসিদগী তি.বি.বু মরু ফংনা মুত্থৎনবা হোৎনরিবা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়গী হোৎনজমন কয়াগী মতাংদসু পনখি।
লাইচৎ অসিনা দাইগ্নোস্তিক সর্ভিসশিং অসি য়ুম্থোং খুদিংদা য়ৌহনবা য়াই হায়বা তাক্লে হায়না দাঃ ভি.কে.পাউলনা ফোংদোকখি। মখা তাবা ওইনা, হোম কেয়র অমসুং হেল্থ সর্ভিস দেলিভরীগী থৌওং কয়াগী মেকানিজমশিং রাজ্যশিংদা লৈহনখ্রে। মসিগী পারাশিং অসি ঐখোয়না তি.বি. লোইশিন্নবা পায়খৎলিবা প্রোগ্রামশিংগী মপাঙ্গল হাপকনি। তোঙান্না লৈবা কাঙলুপশিংনা লাইনা অসিগী অৱাবা চৈথেং কয়া পুবা য়াবগী ওইথোকপা লৈবনা মরম ওইরগা, ঐখোয়না ত্রাইবেলগী মীয়ামদা য়ৌশিনবগী তঙাই ফদবা লৈ অমসুং অহেনবা মিৎয়েং চঙবগী মথৌ তারি।
থৌরম অসিদা তোঙানবা পাউদম অমসুং ৱারোইশিন কয়া পুথোকখি। ইন্দিয়া তি.বি.রিপোর্ত ২০২২ অমসুং নেস্নেল তি.বি. প্রিভলেন্স সর্ভে রিপোর্তনা লৈবাক অসিদা লৈরিবা তি.বি.গী থাক তাক্লি। রিপোর্ত ওন সি.-তি.বি. (তি.বি. নাবরা য়েংনবা পাংথোকপা অনৌবা স্কিন তেস্ত), স্তেন্দর্দ ত্রিৎমেন্ত ৱর্কফ্লো ফোর মেনেজমেন্ত ফোর এস্কত্রা-পলমনরী তি.বি. অমসুং পেদিয়াত্রিক তি.বি. (লাইরিক অমসুং মোবাইল এপ্লিকেসন)নচিংবা অতোপ্পা কয়া অমসু ফোঙখি অমসুং ইন.তি.জি.এস. (ইন্দিয়ন তি.বি. জিনোমিক সর্ভেলিএন্স কন্সোর্তিয়ম) অসিসু লাউথোকখি। এপ্রিল ১৪, ২০২২দা লোইশিনগদবা অমসুং অয়ূশমান ভারত-হেল্থ অমসুং ৱেলনেস সেন্তরগী খুত্থাংদা জন আন্দোলনা অমা হৌনবা পায়খৎপা নুমিৎ ২১নিগী কেম্পেন অমসু হৌদোকখি।
শ্রী রাজেশ ভুশন, কেন্দ্রগী হেল্থ সেক্রেতরী, দাঃ বলরাম ভার্গবা, দি.জি. আই.সি.এম.আর., দাঃ রাজেশ এস. গোখলে, সেক্রেতরী (বাইওতেক্নোলোজী বিভাগ), দাঃ সুনিল কুমার, দি.জি.ঐচ.এস., শ্রী বিকাস শীল, এ.এস. অমসুং এম.দি. (এন.ঐচ.এম.), অতোপ্পা সেনিয়র ওফিসিএল অমসুং তি.বি.বু মাইথীবা পীবা মীওই কয়াসু থৌরম অসিদা শরুক য়াখি।