ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଆଜି ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଭବନରେ ଆୟୋଜିତ ହେବାକୁ ଥିବା ଏକ ନାଗରିକ ପୁରସ୍କାର ବିତରଣ ସମାରୋହ-୧ରେ ୨୦୨୨ ବର୍ଷ ପାଇଁ ପଦ୍ମ ବିଭୂଷଣ, ପଦ୍ମ ଭୂଷଣ ଏବଂ ପଦ୍ମଶ୍ରୀ ପୁରସ୍କାର ପ୍ରଦାନ କରିବେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି
21 MAR 2022 11:10AM by PIB Bhubaneswar
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀ ରାମନାଥ କୋବିନ୍ଦ ଆଜି ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଭବନ ପରିସରରେ ଆୟୋଜିତ ଏକ ନାଗରିକ ପୁରସ୍କାର ବିତରଣ ସମାରୋହ-୧ରେ ୨୦୨୨ ବର୍ଷ ପାଇଁ ପଦ୍ମ ବିଭୂଷଣ, ପଦ୍ମ ଭୂଷଣ ଏବଂ ପଦ୍ମଶ୍ରୀ ପୁରସ୍କାର ପ୍ରଦାନ କରିବେ । ଆଜିର ପୁରସ୍କାର ବିତରଣ ସମାରୋହରେ ଯେଉଁ ପ୍ରମୁଖ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷମାନଙ୍କୁ ପଦ୍ମ ବିଭୂଷଣ ପୁରସ୍କାର ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ, ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଶ୍ରୀ ରାଧେ ଶ୍ୟାମ ଏବଂ ଜେନେରାଲ ବିପିନ ରାୱତ (ମରଣୋତ୍ତୋର) ସାମିଲ ରହିଛନ୍ତି । ଏମାନଙ୍କ ବ୍ୟତୀତ ଶ୍ରୀ ଗୁଲାମ ନବୀ ଆଜାଦ୍‌, ଶ୍ରୀମତୀ ଗୁରମିତ ବାୱା (ମରଣୋତ୍ତୋର), ଶ୍ରୀ ଏନ. ଚନ୍ଦ୍ରଶେଖରନ, ଶ୍ରୀ ଦେବେନ୍ଦ୍ର ଝାଝରିୟା, ଶ୍ରୀ ରାଶିଦ୍‌ ଖାନ, ଶ୍ରୀ ରାଜୀବ ମହର୍ଷି, ଡକ୍ଟର ସାୟରସ ପୁନାୱାଲା ଏବଂ ଶ୍ରୀ ସଚ୍ଚିଦାନନ୍ଦ ସ୍ୱାମୀଙ୍କୁ ପଦ୍ମଭୂଷଣ ପୁରସ୍କାରରେ ସମ୍ମାନିତ କରାଯିବ । ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୮ ତାରିଖରେ ନାଗରିକ ପୁରସ୍କାର ବିତରଣ ସମାରୋହ-୨ ଆୟୋଜନ କରାଯିବ ।
ପଦ୍ମ ପୁରସ୍କାର ତିନୋଟି ଶ୍ରେଣୀରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥାଏ – ପଦ୍ମ ବିଭୂଷଣ, ପଦ୍ମ ଭୂଷଣ ଏବଂ ପଦ୍ମଶ୍ରୀ । ବିଭିନ୍ନ ବିଷୟ/କ୍ଷେତ୍ର, ଯେପରିକି କଳା, ସାମାଜିକ କାର୍ଯ୍ୟ, ଜନ କଲ୍ୟାଣ, ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ, ବ୍ୟବସାୟ ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗ, ଔଷଧ, ସାହିତ୍ୟ ଏବଂ ଶିକ୍ଷା, କ୍ରୀଡ଼ା, ନାଗରିକ ସେବା ଆଦି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଯୋଗଦାନ ପାଇଁ ପଦ୍ମ ପୁରସ୍କାର ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥାଏ । ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ଏବଂ ବିଶିଷ୍ଟ ସେବା ପାଇଁ ‘ପଦ୍ମ ବିଭୂଷଣ’; ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ବିଶିଷ୍ଟ ସେବା ପାଇଁ ‘ପଦ୍ମ ଭୂଷଣ’ ଏବଂ ଯେକୌଣସି କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଶିଷ୍ଟ ସେବା ପାଇଁ ‘ପଦ୍ମଶ୍ରୀ’ ପୁରସ୍କାର ଦିଆଯାଇଥାଏ । ପ୍ରତିବର୍ଷ ଗଣତନ୍ତ୍ର ଦିବସ ଅବସରରେ ପୁରସ୍କାର ଘୋଷଣା କରାଯାଇଥାଏ ।
ଏକ ପାରମ୍ପରିକ ସମାରୋହରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ପୁରସ୍କାର ପ୍ରଦାନ କରିଥାନ୍ତି । ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଭବନରେ ସମାରୋହ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥାଏ । ଚଳିତ ବର୍ଷ ମୋଟ ୧୨୮ଟି ପଦ୍ମ ପୁରସ୍କାର ଦିଆଯାଉଛି, ଏଥିରେ ଦୁଇଟି ଯୁଗ୍ମ ପୁରସ୍କାର (ଯୁଗ୍ମ ପୁରସ୍କାରକୁ ଗୋଟିଏ ପୁରସ୍କାର ଭାବେ ଗଣାଯାଇଥାଏ) ସାମିଲ ରହିଛି । ପୁରସ୍କାର ବିଜେତାମାନଙ୍କ ତାଲିକାରେ ୪ ଜଣ ପଦ୍ମ ବିଭୂଷଣ, ୧୭ ଜଣ ପଦ୍ମ ଭୂଷଣ ଏବଂ ୧୦୭ ଜଣ ପଦ୍ମଶ୍ରୀ ପୁରସ୍କାର ବିଜେତା ରହିଛନ୍ତି । ପୁରସ୍କାର ପାଇବାକୁ ଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷଙ୍କ ତାଲିକାରେ ୩୪ ଜଣ ମହିଳା ଅଛନ୍ତି । ତାଲିକାରେ ବିଦେଶୀ/ଏନଆରଆଇ/ପିଆଇଓ/ଓସିଆଇ ବର୍ଗରେ ୧୦ ଜଣ ସାମିଲ ରହିଛନ୍ତି । ଏହାବ୍ୟତୀତ ୧୩ ଜଣଙ୍କୁ ମରୋଣୋତ୍ତୋର ଭାବେ ପୁରସ୍କାର ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ ।

Ministry of Home Affairs
President of India to confer Padma Vibhushan, Padma Bhushan and Padma Shri Awards for the year 2022 at the Civil Investiture Ceremony-I to be held at Rashtrapati Bhavan today
21 MAR 2022 11:10AM by PIB Delhi
The President of India, Shri Ram Nath Kovind will confer two Padma Vibhushan, eight Padma Bhushan and 54 Padma Shri Awards for the year 2022, at the Civil Investiture Ceremony-I to be held at Rashtrapati Bhavan today. Amongst the prominent awardees at today’s Investiture ceremony will be Padma Vibhushan recipients; Shri Radhey Shyam and General Bipin Rawat (Posthumous). Shri Ghulam Nabi Azad, Smt. Gurmeet Bawa (Posthumous), Shri N. Chandrasekharan, Shri Devendra Jhajharia, Shri Rashid Khan, Shri Rajiv Mehrishi, Dr. Cyrus Poonawalla and Shri Sachchidanand Swami who will receive the Padma Bhushan awards. The Civil Investiture Ceremony –II is scheduled to be held on March 28.
The Awards are conferred in three categories, namely, Padma Vibhushan, Padma Bhushan and Padma Shri. These Awards are given in various disciplines/ fields of activities such as art, social work, public affairs, science and engineering, trade and industry, medicine, literature and education, sports, civil service, etc. ‘Padma Vibhushan’ is awarded for exceptional and distinguished service; ‘Padma Bhushan’ for distinguished service of high order and ‘Padma Shri’ for distinguished service in any field. The awards are announced on the occasion of Republic Day every year.
The awards are conferred by the President of India at ceremonial functions which are held at Rashtrapati Bhawan. This year a total of 128 Padma Awards are being conferred, including two duo case (in a duo case, the Award is counted as one). The list of awardees comprises four Padma Vibhushan, 17 Padma Bhushan and 107 Padma Shri Awards. 34 of the awardees are women and the list also includes 10 persons from the category of Foreigners/NRI/PIO/OCI and 13 Posthumous awardees.