Prime Minister's Office
Text of PM’s speech at the inauguration centenary year celebrations of Mathrubhumi
18 MAR 2022 12:18PM by PIB Delhi
Managing Director of Mathrubhumi Shri. M.V. Shreyams Kumar ji, The entire team and readers of Mathrubhumi, Distinguished guests,
Namaskaram!
I am glad to be addressing this programme to mark the centenary celebrations of Mathrubhumi. On this occasion, my greetings to those associated with this newspaper. I also recall the contributions of those who have previously worked in this media house. Several leading lights such as Shri K. P. Kesava Menon, K. A. Damodar Menon, Kerala Gandhi Shri K. Kelappan andKururNeelakantan Namboodiripad, have been associated with Mathrubhumi. I would like to remember M.P. Veerendra Kumar, who oversaw the rapid growth of Mathrubhumi. We will never forget his efforts to uphold India's democratic ethos during the Emergency. He was a great orator, scholar and was passionate about the environment.
Friends,
Inspired by Mahatma Gandhi's ideals, Mathrubhumi was born to strengthen India's freedom struggle. Mathrubhumi is a key part of the glorious tradition of newspapers and journals founded all across India to unify the people of our nation against colonial rule. If we look back at our history, several greats have been associated with some or the other paper. Lokmanya Tilak nurtured Kesari and Mahratta. Gopal Krishna Gokhale was associated with Hitavada. Prabuddha Bharat was associated with Swami Vivekananda. When we remember Mahatma Gandhi, we also remember his works in Young India, Navjivan and Harijan. Shyamji Krishna Varma edited The Indian Sociologist. I have just given a few examples. The list is endless.
Friends,
If Mathrubhumi was born during India's freedom movement, the centenary celebrations are taking place when India is marking Azadi Ka Amrit Mahotsav. We did not have the opportunity to sacrifice our lives during the freedom struggle for Swarajya. However, this Amrit Kaal gives us the opportunity to work towards a strong, developed and inclusive India. For any nation to develop, making good policies is one aspect. But, to enable the policies to succeed and to ensure that large scale transformation takes place, active participation from all walks of society is needed. For that the media plays a critical role. In these years gone by, I have seen the positive impact the media can play. The example of the Swachh Bharat Mission is well known. Every media house took up this mission with great sincerity. Like-wise, the media has played a very encouraging role in popularising Yoga, fitness and BetiBachaoBetiPadhao. These are subjects beyond the domain of politics and political parties. They are about making a better nation in the coming years. In addition to this, there is more that can be done keeping in mind Azadi Ka Amrit Mahotsav. These days we are seeing that people are highlighting lesser known events of the freedom struggle and unsung freedom fighters. The media can be a great means to further amplify this. In the same way, every town or village has places associated with the freedom movement. Not much is known about them. We could highlight those places and encourage people to visit them. Can we encourage the up-coming writers from non-media backgrounds and give them a platform to showcase their writing skills? One of India's biggest strengths is our diversity. Can we think about making key words of other languages popular through your media properties?
Friends,
In today's day and age, the world has many expectations from India. When the COVID-19 pandemic hit our shores, it was speculated that India would not be able to manage things well. The people of India proved these critics wrong. We used the last two years to improve the health of our society and the health of our economy. For two years, 80 crore people got access to free ration. 180 crore doses of vaccines have been administered. In a time, when many nations are unable to overcome vaccine hesitancy, the people of India have shown the way. Powered by India's talented youth, our nation is moving towards aatmnirbharta or self-reliance. At the core of this principle is to make India an economic power-house that caters to domestic and global needs. Unprecedented reforms were brought in, which will boost economic progress. Production Linked Incentive Schemes were introduced in different sectors to encourage local enterprise. India's start-up eco-system has never been more vibrant. Youngsters from tier-2, tier-3 towns and villages are doing excellent work. Today, India is leading the world in the field of technological advancement. In just the past 4 years, the number of UPI transactions have increased over 70 times. This shows the eagerness of our people to embrace positive changes.
Friends,
We fully understand the importance of next generation infrastructure. Rupees 110 Lakh crore are being spent on a National Infrastructure Pipeline. PM Gatishakti is going to make infra creation and governance more seamless. We are actively working to ensure every village of India has high-speed internet connectivity. The guiding principle of our efforts is to ensure the future generations lead a better lifestyle than the present ones.
Friend,
Years ago, when Mahatma Gandhi visited Mathrubhumi he had said and I quote: Mathrubhumi is an institution that has stood firmly on its own feet. Only can a few newspapers in India do this. Hence amongst the newspapers of India, the Mathrubhumi has a unique position. Unquote. I am confident Mathrubhumi will live up to these words of Bapu. I once again congratulate Mathrubhumi for their centenary celebrations and convey my best wishes to the readers.
Thank You.
Jai Hind.
Namaskaram

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
মাতৃভূমিৰ উদ্বোধনী শতবাৰ্ষিকী বৰ্ষ উদযাপনত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ পাঠৰ অসমীয়া অনুবাদ
18 MAR 2022 12:18PM by PIB Guwahati
শ্ৰী এম.ভি. শ্ৰেয়ামছ কুমাৰজী, মাতৃভূমিৰ পৰিচালনা সঞ্চালক, সমগ্ৰ সদস্যসকল আৰু মাতৃভূমিৰ পাঠক, বিশিষ্ট অতিথিসকল,
নমস্কাৰম!
মাতৃভূমিৰ শতবাৰ্ষিকী উদযাপনৰ বাবে এই অনুষ্ঠানত ভাষণ প্ৰদান কৰি মই অত্যন্ত সুখী। এই উপলক্ষে বাতৰি কাকতৰ সৈতে জড়িত সকলোকে অভিনন্দন জনাইছো। মই তেওঁলোকৰ অৱদানো মনত ৰাখিব বিচাৰো যিসকলে পূৰ্বে এই মিডিয়া হাউচত কাম কৰিছিল। শ্ৰী কে.পি. কেশৱ মেনন, কে.এ. দামোদৰ মেনন, কেৰলা গান্ধী, শ্ৰী কে. কেলাপ্পান আৰু কে.এন. নামবুৰিপদৰ দৰে বহুতো মহান ব্যক্তি মাতৃভূমিৰ সৈতে জড়িত হৈ আছে। মই এম.পি. বীৰেন্দ্ৰ কুমাৰৰ কথা উল্লেখ কৰিব বিচাৰো, যাৰ সময়ত মাতৃভূমি দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছিল। জৰুৰীকালীন অৱস্থাত ভাৰতৰ গণতান্ত্ৰিক প্ৰকৃতি বজাই ৰখাৰ বাবে তেওঁলোকৰ প্ৰচেষ্টা আমি কেতিয়াও পাহৰিব নোৱাৰিম। তেওঁ এজন মহান বক্তা, পণ্ডিত আছিল আৰু পৰিৱেশৰ প্ৰতি গভীৰ আসক্ত আছিল।
বন্ধুসকল,
মহাত্মা গান্ধীৰ আদৰ্শৰ দ্বাৰা অনুপ্ৰাণিত হৈ মাতৃভূমিৰ জন্ম হৈছিল ভাৰতৰ স্বাধীনতা সংগ্ৰাম শক্তিশালী কৰিবলৈ। ঔপনিৱেশিক শাসনৰ বিৰুদ্ধে দেশৰ জনসাধাৰণক একত্ৰিত কৰিবলৈ সমগ্ৰ ভাৰতত আৰম্ভ কৰা বাতৰি কাকত আৰু আলোচনীসমূহৰ গৌৰৱময় পৰম্পৰাৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ অংশ হৈছে মাতৃভূমি। যদি আমি আমাৰ ইতিহাস চাওঁ, তেন্তে বহুতো মহান ব্যক্তি কোনো বা আন বাতৰি কাকতৰ সৈতে জড়িত হৈ আছে। লোকমান্য তিলকে কেশৰী আৰু মহাৰট্টাৰ আগুৱাই লৈ গৈছিল। গোপাল কৃষ্ণ গোখলে হিতবাদৰ সৈতে জড়িত আছিল। স্বামী বিবেকানন্দ জ্ঞান ভাৰতৰ সৈতে সম্পৰ্ক আছিল। যেতিয়া আমি মহাত্মা গান্ধীক স্মৰণ কৰো, আমি ইয়ং ইণ্ডিয়া, নৱজীৱন আৰু হৰিজনত তেওঁৰ কামবোৰো মনত ৰাখো। শ্যামজী কৃষ্ণ বৰ্মাই ভাৰতীয় সমাজ বিজ্ঞান সম্পাদনা কৰিছিল। মই এইমাত্ৰ কেইটামান উদাহৰণ দিছো, কিন্তু এই তালিকাখন সীমাহীন।
বন্ধুসকল,
যদি মাতৃভূমি ভাৰতৰ স্বাধীনতা আন্দোলনৰ সময়ত আৰম্ভ হৈছিল, তেন্তে শতবাৰ্ষিকী উদযাপন এনে এক সময়ত অনুষ্ঠিত হৈছে যেতিয়া ভাৰতে স্বাধীনতাৰ অমৃত মহোৎসৱ উদযাপন কৰি আছে। স্বৰাজ্যৰ স্বাধীনতা সংগ্ৰামৰ সময়ত আমি আমাৰ জীৱন ত্যাগ কৰাৰ সুযোগ পোৱা নাছিলো। অৱশ্যে, এই অমৃত কালে আমাক এক শক্তিশালী, উন্নত আৰু সামগ্ৰিক ভাৰত গঢ়ি তোলাৰ দিশত কাম কৰাৰ সুযোগ প্ৰদান কৰিছে। যিকোনো দেশৰ উন্নয়নৰ বাবে উন্নত নীতি প্ৰস্তুত কৰাটো এটা দিশ। কিন্তু, নীতিবোৰ সফল কৰিবলৈ আৰু এক বৃহৎ পৰিৱৰ্তন নিশ্চিত কৰিবলৈ, সমাজৰ সকলো ক্ষেত্ৰৰ পৰা সক্ৰিয় অংশগ্ৰহণৰ প্ৰয়োজন। সংবাদ মাধ্যমসমূহে ইয়াত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে। বিগত বছৰবোৰত, মই দেখিছোঁ যে সংবাদ মাধ্যমৰ ইতিবাচক প্ৰভাৱ কেনেদৰে পৰিলক্ষিত হৈছে। স্বচ্ছ ভাৰত অভিযানৰ উদাহৰণ স্পষ্ট। প্ৰতিটো মিডিয়া হাউচে অতি আন্তৰিকতাৰে এই অভিযানটো হাতত তুলি লৈছিল। একেদৰে, যোগ, ফিটনেছ আৰু বেটি বচাও বেটি পঢ়াও জনপ্ৰিয় কৰাত সংবাদ মাধ্যমসমূহে যথেষ্ট উৎসাহজনক ভূমিকা পালন কৰিছে। এইবোৰ ৰাজনীতি আৰু ৰাজনৈতিক দলৰ পৰিসৰৰ বাহিৰৰ বিষয়। তেওঁলোকে আগন্তুক বছৰবোৰত এখন উন্নত ৰাষ্ট্ৰ গঢ়াৰ বিষয়ে আগবাঢ়িছে। তদুপৰি, আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱৰ কথা মনত ৰাখি আৰু বহুতো কাম কৰিব পাৰি। আজিকালি আমি মানুহক স্বাধীনতা সংগ্ৰামৰ কম চৰ্চিত ঘটনা আৰু বেনামী স্বাধীনতা সংগ্ৰামীসকলৰ বিষয়ে আলোচনা কৰা দেখিছো। ইয়াক আগুৱাই নিয়াৰ ক্ষেত্ৰত সংবাদ মাধ্যম এটা ডাঙৰ মাধ্যম হ'ব পাৰে। একেদৰে, প্ৰতিখন চহৰ বা গাওঁতে স্বাধীনতা আন্দোলনৰ সৈতে সম্পৰ্কিত স্থান আছে। এইসমূহৰ বিষয়ে বেছি জনা নাযায়। আমি সেই ঠাইবোৰ আলোকপাত কৰিব পাৰোঁ আৰু মানুহক তালৈ যাবলৈ উৎসাহিত কৰিব পাৰোঁ। আমি অ-মাধ্যম পৃষ্ঠভূমিৰ পৰা অহা লেখকসকলক উৎসাহিত কৰিব পাৰোঁ নেকি আৰু তেওঁলোকক তেওঁলোকৰ লিখাৰ দক্ষতা প্ৰদৰ্শন কৰিবলৈ এখন মঞ্চ প্ৰদান কৰিব পাৰোঁনে? ভাৰতৰ অন্যতম বৃহৎ শক্তি হৈছে আমাৰ বৈচিত্ৰ্য। আমি সংবাদ মাধ্যমৰ জৰিয়তে আন ভাষাৰ মূল শব্দবোৰ জনপ্ৰিয় কৰাৰ কথা ভাবিব পাৰোঁনে?
বন্ধুসকল,
আজিৰ সময়ত, বিশ্বই ভাৰতৰ পৰা বহুতো প্ৰত্যাশা কৰিছে। যেতিয়া ক’ভিড-১৯ মহামাৰীয়ে ভাৰতত আঘাত কৰিছিল, ভাৰতে ইয়াক অধিক ভালদৰে পৰিচালনা কৰিব নোৱাৰিব বুলি অনুমান কৰা হৈছিল। ভাৰতৰ মানুহে এই সমালোচকসকলক ভুল প্ৰমাণিত কৰিছিল। আমি যোৱা দুবছৰ আমাৰ সমাজৰ স্বাস্থ্য আৰু আমাৰ অৰ্থনীতিৰ স্বাস্থ্য উন্নত কৰিবলৈ ব্যৱহাৰ কৰিছিলো। দুবছৰ ধৰি, ৮০ কোটি লোকে বিনামূলীয়া ৰেচন লাভ কৰিছিল। ১৮০ কোটি ভেকছিনৰ পালি প্ৰদান কৰা হৈছে। যি সময়ত বহুতো দেশে ভেকছিনৰ দ্বিধাৰ পৰা আৰোগ্য হ'বলৈ সক্ষম হোৱা নাই, সেই সময়ত ভাৰতৰ মানুহে তেওঁলোকক পথ দেখুৱাইছে। ভাৰতৰ প্ৰতিভাশালী যুৱ প্ৰজন্মৰ সম্ভাৱনা থকা আমাৰ দেশ আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ দিশে আগবাঢ়িছে। এই নীতিৰ মূলত আছে ভাৰতক এক অৰ্থনৈতিক শক্তি হিচাপে গঢ়ি তোলা যি ঘৰুৱা আৰু গোলকীয় প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰিব পাৰে। অভূতপূৰ্ব সংস্কাৰ কৰা হৈছে, যি অৰ্থনৈতিক প্ৰগতি বৃদ্ধি কৰিব। স্থানীয় উদ্যোগৰ প্ৰচাৰৰ বাবে বিভিন্ন খণ্ডত উৎপাদন সংযোজিত উদগনি আঁচনি আৰম্ভ কৰা হৈছিল। ভাৰতৰ ষ্টাৰ্টআপ পৰিবেশতন্ত্ৰ কেতিয়াও ইমান দ্ৰুত হোৱা নাই। টায়াৰ-২, টায়াৰ-৩ চহৰ আৰু গাওঁৰ যুৱক-যুৱতীসকলে এক মহান কাম কৰি আছে। আজি ভাৰতে প্ৰযুক্তিগত উন্নতিৰ ক্ষেত্ৰত বিশ্বক নেতৃত্ব দি আছে। কেৱল যোৱা বছৰত, ইউ.পি.আই. লেনদেনৰ সংখ্যা ৭০ গুণতকৈ অধিক বৃদ্ধি হৈছে। এইটোৱে আমাৰ মানুহৰ ইতিবাচক পৰিৱৰ্তন গ্ৰহণ কৰাৰ আগ্ৰহ প্ৰদৰ্শিত কৰিছে।
বন্ধুসকল,
আমি পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ আন্তঃগাঁথনিৰ গুৰুত্ব সম্পূৰ্ণৰূপে বুজি পাওঁ। ৰাষ্ট্ৰীয় আন্তঃগাঁথনি পাইপলাইনত ১১০ লাখ কোটি টকা ব্যয় কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী গতিশক্তিয়ে আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণ আৰু শাসনক অধিক আৰামদায়ক কৰি তুলিবলৈ গৈ আছে। ভাৰতৰ প্ৰতিখন গাঁৱত যাতে উচ্চ গতিৰ ইণ্টাৰনেট সংযোগ থাকে সেয়া নিশ্চিত কৰিবলৈ আমি নিষ্ঠাৰে কাম কৰি আছো। আমাৰ প্ৰচেষ্টাৰ পথপ্ৰদৰ্শক নীতিটো হ'ল ভৱিষ্যত প্ৰজন্মই বৰ্তমানতকৈ উন্নত জীৱনশৈলী পোৱাটো নিশ্চিত কৰা।
বন্ধুসকল,
বহু বছৰ পূৰ্বে যেতিয়া মহাত্মা গান্ধীয়ে মাতৃভূমি প্ৰত্যক্ষ কৰিছিল, তেওঁ যি কৈছিল আৰু মই তাৰে উদ্ধৃতি দিও, 'মাতৃভূমি হৈছে এক প্ৰতিষ্ঠান যি দৃঢ়তাৰে নিজৰ ভৰিত থিয় হৈ আছে। ভাৰতৰ কেইখনমান বাতৰি কাকতহে এইটো কৰিব পাৰে। গতিকে ভাৰতৰ বাতৰি কাকতত মাতৃভূমিৰ এক বিশেষ স্থান আছে। মই নিশ্চিত যে মাতৃভূমি বাতৰি কাকতখনে বাপুৰ এই কথাবোৰ পালন কৰিবলৈ কাম কৰি যাব। মই আকৌ এবাৰ মাতৃভূমিক ইয়াৰ শতবাৰ্ষিকী উদযাপনৰ বাবে অভিনন্দন জনাইছো আৰু পাঠকসকললৈ মোৰ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিছো।
ধন্যবাদ
জয় হিন্দ
নমস্কাৰম