অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
লৈঙাক্কী দোনর মন্ত্রালয়গী মীৎয়েঙ মখাদা রেজিস্তর তৌরবা সোসাইতী অমা ওইরিবা এন.ই.আর.সি.আর.এম.এস.কী থৌরাংগী খুত্থাঙদা সপ্লাই চেন মেনেজমেন্ত ফগৎহনবা
17 MAR 2022 12:03PM by PIB Imphal
কোনসা খুল অরুনাচল প্রদেশকী লোংদিং দিস্ত্রিক্তা লৈ‍। পোংচাউ ব্লোক অসি ম্যান্মারগী ঙমখৈ মনাক্তা লৈবা খ্বাইদগী লাপ্পা খুলশিংগী মনুংদা অমনি‍। পি.আর.এ. রিপোর্তকী মতুং ইন্না খুল অসি য়ুম ১২০না কোইশিন্দুনা লৈ‍। দিস্ত্রিক্ত হেদক্বার্তর কিলোমিতর ৬৮ লাপ্না লৈ‍। খুল অসিগী এস.ঐচ.জি. নিপালদি বানু, জিংনুংজা, মোহিমন, জোসা, চিঙ্খো, জোঙ্খা, মোখা, অমসুং লমঙোইনি‍। হায়রিবা এস.ঐচ.জি. পুম্নমকসি এন.ই.আর.সি.ও.এম.পি. ৩ তিরাপ অমসুং লোংদিংনা য়োকখত্তুনা ঙাক্লৌ পীরিবনি‍।
মফম অদুগী রিসোর্সশিংদি অয়ামবনা মোরোক, মাইরেন, শিং, চুজাক, মিল্লেৎ, দসগুস অমদি লৌউ-শিংউগী অতৈ পোত্থোকশিং, লোয়ননা লাইৱা, লফু থরো, লমলক্কী চাবা য়াবা উনা, অমসুং উহৈনচিংবা নন-তিম্বর পোত্থোকশিংনি‍। অমরোমদা, খুঞ্জা নুপীশিংনা মখোয়গী মফমদুদা ফংবা পোত্থোকশিং অমসুং মখোয়গী সর্ভিসশিং পুথোক পুশিনগী পাম্বৈ ৱাৎপা অমদি ভরা য়ামবনা মরম ওইরগা য়োকখৎপা ঙম্লমদে‍।
সেপ্তেম্বর ৭, ২০১৯দা, পোংচাউ খুলদা পাঙথোকপা ক্লস্তর সেল্ফ-হেল্প গ্রুপ ফেদরেসনগী মীফম অমদা চয়োলগী ওইবা কৈথষল অমগী ৱাখল্লোন হৌদোক্নরকখি‍। খোঙবু ওইরিবা এন.জি.ও. এ.আই.দি.এ.গী কাঙবুগী মতেঙগা লোয়ননা, কোনসা, কোন্নু, পোংচাউ অমসুং বোনিয়াগী এস.ঐচ.জি. মেমবরশিংনা মীফম অদুদা মিস্তর খম্পাই ৱাংসা (চিংকে এন.এ.আর.এম.-জি. কোনসা ভিলেজ কম কেয়রতেকর ওফ পিক-অপ ভেনগী প্রেসিদেন্ত) পাউকৎ পীদুনা মখোয়গী পোত্থোকশিং য়োন্নিংবগী অপামবা ফোঙদোক্তুনা অমসু অমসু কায়দবা ভরাগী মমল অমা ঙাঙনদুনা ভরা অমসুং কৈথেল হাংগদবা নুমিৎশিং লেপ্নখি‍।
ওক্তোবর ৫, ২০১৯দা, এস.ঐচ.জি. মেমবরশিংনা অহানবা ওইনা মখোয়গী পোত্থোকশিং য়োন্নবগীদমক লোংদিং দিস্ত্রিক্ত হেদ ক্বার্তরদা চৎখি‍। মমাঙদা মখোয়বু এ.আই.দি.এ.গী কাঙবুনা ওন্ত্রপ্রিন্যুরসিপকী মতাঙদা তাকপি তমবিখ্রবনি‍। অদুম ওইনমক, মখোয়গী পোত্থোকশিংদু কদাইদা য়োনগদগে, কমদৌনা শিন্দোক্কদগে অমদি গ্রেদ খায়দোক্কদগে হায়বসিগী মতাঙদা খুদোংচাদবা কয়া মায়োক্নরম্মি‍। নুমিত্তু কৈথেলদা লাকপগী অমদি মদুদা হকথেংননা য়োনবগী অহানবা তাঞ্জানি‍।
এ.আই.দি.এ. কাঙবুগী থৌরাং অমসুং মতেঙগা লোয়ননা, মখোয়গী অকোয়বদা লৈরিবা নুপীশিংনা পোত্থোকশিংদুগী গ্রেদ খায়দোক্তুনা মমল লেপ্লম্মি‍। এস.ঐচ.জি. মেমবরশিংদু ফীভমদুদা মায় পাক্না চুশিন্নরকখি, অমদি মখোয়গী পোত্থোক পুম্নমক য়োনবদা শুপ্নতগী পুং অহুমখি চঙলম্মি‍।
য়েংবা য়াবা
১ মখোয়গী থাজবগী চাং হেনগৎলকখি
২ গ্রেদিং অমসুং স্তেন্দারদাইজেসন
৩ অঙ্ক হোৎপগী হৈশিংবা হেনগৎপা
৪ কমদৌনা পোৎ লৈরিবশিংগী মমল ঙাঙনগনি হায়বা মখোয়না খঙখি
৫ মফমদুদা লৈতবা মীওইশিংনসু লৈখি
তমশিনবা য়াবশিং
১ কোনসা এস.ঐচ.জি.না মায় পাক্লকপদগী পোংচাউ, কোন্নু অমসুং বোনিয়ানসু এ.আই.দি.এ. কাঙবুদা মখোয়সু হায়রিবা থৌওংদুমক তৌবা পাম্মি অমদি মতেং পাঙবিয়ু হায়না লাক্লম্মি‍।
২ এস.ঐচ.জি. মেমবরশিংনা কৈথেলদা পোৎ য়োন্থোক য়োনশিনগী মরমদা হকথেংননা খঙখি‍।
৩ পোত্থোকশিং অদু ওর্গানিক ওইরম্মি অমদি অইংবা মফমদা হৌবা ওইবনা মহাও খেন্নরম্মি, অমদি মীওই কয়া অমনা এস.ঐচ.জি. অসিদগী পোৎ হেন্না লৈবা পাম্নরম্মি‍।
৪ এস.ঐচ.জি.শিং অসিনা ভেল্যু এদিসনগী মরমদা অহেনবা কেপাসিতী বিল্দিং মখা তারকখি‍।
৫ কৈথেল কারুবা নুমিত্তা শেন্দোং কয়া য়াম্না ফংবগে হায়বা নৈননবা,
৬ তুংগী শেন্থোক লৈহন্নবা থবক থৌওংশিংগীদমক কৈথে কাবা নুমিৎশিংদা মখোয়না থেংনরকপা অমদি ৱাখল্লোনশিং পুথোক্তুনা খন্ন-নৈননবা‍।

Ministry of Development of North-East Region
Enhancing supply chain management through NERCRMS initiative- a registered society under the aegis of Ministry of DoNER Govt.
17 MAR 2022 12:03PM by PIB Delhi
Konsa hamlet is in the Longding District of Arunachal Pradesh. Pongchau Block is one of the last villages near the Myanmar border. As per the PRA report, the village is surrounded by 120 households. The district headquarters is 68 kilometres away. The village's eight SHGs are Banu, Jingnungja, Mohiman, Josa, Chingkho, Jongkha, Mokha, and Lamngoi. All of these SHGs are promoted and supported by NERCOMRP III Tirap and Longding.
The area's resources include mostly agricultural items such as chilly, pumpkin, ginger, maize, millet, squash, and so on, as well as non-timber products such as bamboo shoots, banana blossoms, wild edible leaves, and fruits. Village women, on the other hand, were unable to promote their locally accessible products and services due to a lack of transportation and high fares.
On the 7th of September, 2019, during a Cluster Self-Help Group Federation meeting in Pongchau hamlet, the concept for a weekly market was developed. Through the support of the Partner NGO AIDA team, SHG members from Konsa, Konnu, Pongchau, and Bonia invited Mr. Khampai Wangsa (President Chingke NaRM-G Konsa Village Cum Caretaker of Pick-up Van) to the meeting and expressed their willingness to sell their products, negotiated for a reasonable fare, and set the fare and marketing days.
On October 5, 2019, SHG members visited Longding District Head Quarters for the first time to market their products. Previously, the AIDA team had trained them in entrepreneurship. However, they faced challenges such as a lack of knowledge about where to market their products, how to sort and grade them, and concerns about product cost. It was their first exposure to marketing as well as their first hands-on involvement with it.
Through AIDA’s team initiatives and support, the other women around them graded and priced their products. The SHG members successfully adapted to the situation, and it only took three hours to sell all the supplies.
Observations
1. Their confidence had grown
2. Grading and standardisation
3. Improved calculation skills
4. They learnt how to negotiate with customers
5. Purchases made by non-residents
Learning’s
1. Following the success of the Konsa SHGs, Pongchau, Konnu, and Bonia approached the AIDA team for support and expressed their willingness to do the same.
2. The SHG members acquired practical experience in marketing.
3. The products were organic and tasted different because of the cold climate, and many people preferred to purchase more from SHGs.
4. SHGs needed more capacity-building on value addition.
5. To follow up on the profit generated on the market days,
6. To discuss and share their experiences and thoughts following the marketing days, for future income-generating activities.