সোসিয়েল জস্তিস অমসুং ইম্পৱার্মেন্ত মন্ত্রালয়
পি.এম.-দক্স য়োজনাগী মখাদা লৈবা বেনিফিসরীশিং
16 MAR 2022 2:08PM by PIB Imphal
সোসিয়েল জস্তিস অমসুং এমপাৱরমেন্তনা কোর্পোরেশন ৩ খুদম ওইন সেদুল কাস্ত বেনিফিসরীশিংগীদমক্তা নেস্নেল সেদুলদ কাস্ত ফাইনান্স এন্দ দেবেলপমেন্ত কোর্পোরেশন (এন.এস.এফ.দি.সি.), অদর বেকৱার্দ ক্লাসেস/ইকোনোমিকেলী বেকৱার্দ ক্লাসেস/দি-নোতিফাইদ ত্রাইবস বেনিফিসরীশিংগীদমক্তা নেস্নেল বেকৱার্দ ক্লাসেস ফাইনান্স এন্দ দেবেলপমেন্ত কোর্র্পোরেশন (এন.বি.সি.এফ.দি.সি.) অমসুং ৱেস্ত পিকরশিং য়াওনা সাফাই করমচারিশিংগীদমক্তা নেস্নেল সাফাই করমচারিস ফাইনান্স এন্দ দেবেলপমেন্ত কোর্পোরেশন (এন.এস.কে.এফ.দি.সি.) অসিগী খুত্থাংদা ২০২০-২১দগী লৈবাক শিনবা থুংনা প্রধান মন্ত্রী-দক্সতা ওর কুশল্তা সমপন্ন হিতগ্রাহি য়োজনা (পি.এম.-দক্স) অসি থবক ওইনা পাইখৎলক্লি। ২০২১-২২গী মনুংদা পি.এম.-দক্স. পোর্তলদা কেন্দিদেতশিং রেজিস্ত্রেশন তৌবগী স্তেতস অদু মখাদা পীরি:
কোর্পোরেশন
তার্গেত গ্রুপ
রেজিস্তর তৌখিবা কেন্দিদেতশিংগী মশিং
এন.এস.এফ.দি.সি.
এস.সি.শিং
২৮৫৬৭
এন.বি.সি.এফ.দি.সি.
ও.বি.সি./ই.বি.সি./দি.এন.তি.
৩২১৩৬
এন.এস.কে.এফ.দি.সি.
ৱেস্ত পিকরশিং য়াওনা সাফাই করমচারিশিং
১০৮৯৩
অপুনবা
৭১৫৯৬
পি.এম. দক্স য়োজনাগী মখাদা পীরিবা স্কিল দেবেলপমেন্ত ত্রেনিং প্রোগ্রামশিং অদুগী মতাংদা তার্গেত গ্রুপশিংগী মরক্তা এৱেবরনেস লৈহন্নবগীদমক্তা প্রিন্ত মীদিয়া অমসুং সোসিয়েল মীদিয়াগী খুত্থাংদা এদভর্তিসমেন্ত থোকখি। ইন্তর্নেত/স্মার্ত ফোনশিং লৈতবা, থৱাই য়াওবা কেন্দিদেতশিংনাপি.এম.দক্স পোর্তলদা রেইস্তর তৌনবগীদমক্তা সাইবরকেফেদা চৎপা য়াগনি।
২০২১-২২গী মনুংদা ত্রেন তৌখিবা, ত্রেনিং লোইখিবা (এসেমেন্ত অমসুং সার্তিফিকেশন মতুংদা) অমসুং মসিগী মতুং ইন্না মখোয়গী তার্গেত গ্রুপশিংগীদমক্তা কোর্পোরেশনশিংনা প্লেসমেন্ত তৌখিবশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং অদু এনেক্সচরদা পীরি।
পি.এম.-দক্স পোর্তেলদা রেজিস্তরেশন তৌরবা মতুংদা বেনিফিসরীশিং অদুনা মখাগী ফেসিলিতীশিং অসিগীদমক্তা এলিজিবল ওই:
- শেল অমত্তা তিংদনা লেম্না স্কিল দেবেলপমেন্ত ত্রেনিং পীনবগীদমক্তা এলিজিবল ওইবা বেনিফিসরিশিং অদুগী মনুং চলহনখ্রে।
- দি.বি.তি.গী খুত্থাংদা এলিজিবল ওইবা কেন্দিদেতশিং অদুদা মখোয়গী এতেন্দেন্সকী মতুং ইন্না স্তাইপেন্দ পীরগনি।
- মাইপাক্না লোইশিল্লবা অমসুং এসেসমেন্ত তৌরবা মতুংদা কেন্দিদেতশিং অদুদা মখোয়-মখোয়গী ত্রেনিং প্রোগ্রামশিং অদুগী কমপ্লিশন সার্তিফিকেতশিং পীরগনি।
- সার্তিফিকেশনগী মতুংদা, কেন্দিদেতশিং অদুদা ত্রেনিং ইন্সতিত্যুতশিং অদুনা জোব/সেলফ এমপ্লোইমেন্তকী খুদোচাবশিং পীরগনি।
এনেক্সচর
পি.এম.-দক্স য়োজনাগী মখাদা লৈবা বেনিফিসরিশিং অদুগা মরী লৈননা ১৬.০৩.২০২২দা পাউখুম পীনবগীদমক্তা রাজ্য সভাগী অনস্তারদ ক্বেসন নম্বর ১৭২৯গী পার্ত (সি.) অমসুং (দি.)গী পাউখুম ওইনা রিফর তৌখিবা এনেক্সচর।
২০২১-২২গী মনুংদা মখোয়গী তার্গেত গ্রুপশিংগীদমক্তা ত্রেন তৌখিবা, ত্রেনিং লোইখিবা (এসেমেন্ত অমসুং সার্তিফিকেশন মতুংদা) অমসুং মসিগী মতুং ইন্না কোর্পোরেশনশিংদা প্লেসমেন্ত তৌখিবশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং।
সেরিয়েল নম্বর
রাজ্য
২০২১-২২ (ত্রেনিং হৌখিবা)
২০২১-২২ (completed training)
২০২১-২২ (Placement made)*
এন.এস.এফ.দি.সি.
এন.বি.সি.এফ.দি.সি.
এন.এস.কে.এফ.দি.সি.
অপুনবা
এন.এস.এফ.দি.সি.
এন.বি.সি.এফ.দি.সি.
এন.এস.কে.এফ.দি.সি.
অপুনবা
এন.এস.এফ.দি.সি.
এন.বি.সি.এফ.দি.সি.
এন.এস.কে.এফ.দি.সি.
অপুনবা
১
অন্ধ্র প্রদেশ
৬৭৫
৬৫৩
৮৩৯
২১৬৭
০
৪২৪
৮৩৯
১২৬৩
০
৬৪
০
৬৪
২
অসাম
২৫০
১৩৩২
৪৮৮
২০৭০
১০০
৫৪৯
৩৮৮
১০৩৭
৬৭
৭৮
০
১৪৫
৩
বিহার
১১৮৭
১৩৯৯
৪৪৬
৩০৩২
০
৪৯২
২১৫
৭০৭
০
৬৩
০
৬৩
৪
ছত্তিসগর
২৩২
৩৯০
৩৭৭
৯৯৯
২৩
১৮৬
২১৮
৪২৭
২৩
৬৭
০
৯০
৫
দিল্লী
১১১
১৭৯
৪৭
৩৩৭
০
০
৪৭
৪৭
০
০
০
০
৬
গুজরাত
৫১৪
৮৫৪
৪১৫
১৭৮৩
৯০
৩৬২
৪১৫
৮৬৭
৯০
০
০
৯০
৭
হরিয়ানা
৫৪৫
৪১৯
০
৯৬৪
০
৬৬
০
৬৬
০
০
০
০
৮
হিমাচল প্রদেশ
২১০
১২০
৫৬৮
৮৯৮
০
৮০
৫৬৮
৬৪৮
০
০
০
০
৯
জম্মু অমসুং কাশ্মির
২৭০
৪৯৫
০
৭৬৫
৫০
৫০
০
১০০
৩৬
১৮
০
৫৪
১০
ঝারখন্দ
৩০০
৫০৮
৪২৬
১২৩৪
০
১০১
১৪১
২৪২
০
৩৭
০
৩৭
১১
কর্নাতকা
৮৪৩
৫৪৬
০
১৩৮৯
০
২৮৬
০
২৮৬
০
৩৫
০
৩৫
১২
কেরলা
৩১৩
৫০
০
৩৬৩
৮০
০
০
৮০
২৮
০
০
২৮
১৩
লদাখ
০
৫১৫
০
৫১৫
০
২০০
০
২০০
০
০
০
০
১৪
মধ্য প্রদেশ
১২৪৭
১১১৫
৮৯৮
৩২৬০
৩০৬
৪৭৮
৫৬২
১৩৪৬
১১৪
৭৯
০
১৯৩
১৫
মহারাস্ত্র
৭৫৩
১১১৭
৯৩
১৯৬৩
২০
৩৫৮
৯৩
৪৭১
০
২৪
০
২৪
১৬
মনিপুর
১০৯
৪০৭
০
৫১৬
৪৮
২৪৭
০
২৯৫
৩৯
৩১
০
৭০
১৭
মেঘালয়
০
৩০
০
৩০
০
৩০
০
৩০
০
০
০
০
১৮
ওরিশা
৫৫৫
৪১৩
৪৯
১০১৭
০
১৩৯
২৫
১৬৪
০
০
০
০
১৯
পুদুচেরী
১৭
৩৪
০
৫১
১৭
২২১
০
২৩৮
৫
৭৮
০
৮৩
২০
পঞ্জাব
১১২৪
৪৭১
৭৮২
২৩৭৭
৩৪০
৩৪
৭৩২
১১০৬
২৭২
১৪
০
২৮৬
২১
রাজস্থান
৭৯৮
১১২৯
০
১৯২৭
১০১
৩৮৯
০
৪৯০
৯৭
৫০
০
১৪৭
২২
সিক্কিম
০
১৫৫
০
১৫৫
০
৫৫
০
৫৫
০
০
০
০
২৩
তামিল নাদু
৫০৫
৬৩২
০
১১৩৭
০
৪১০
০
৪১০
০
২৫
০
২৫
২৪
তেলঙ্গনা
২৭৯
৪৪১
০
৭২০
০
২৩২
০
২৩২
০
৪৪
০
৪৪
২৫
ত্রিপুরা
৯০
৪১৯
০
৫০৯
৪৯
১৮২
০
২৩১
৩২
২৪
০
৫৬
২৬
উত্তর প্রেদেশ
৩৭৬০
৩১০৯
৯২৯
৭৭৯৮
৩২১
১৫২৭
৫৯৩
২৪৪১
৬৬
৩১৫
০
৩৮১
২৭
‌উত্তরাখন্দ
৩০৯
১৮০
১৯০
৬৭৯
০
১০০
৬০
১৬০
০
০
০
০
২৮
ৱেস্ত বেঙ্গল
১৩৯৯
১০৪৪
৯০৪
৩৩৪৭
৪০০
৫৭১
৬১৬
১৫৮৭
৪০০
৪১
০
৪৪১
অপুনবা
১৬৩৯৫
১৮১৫৬
৭৪৫১
৪২০০২
১৯৪৫
৭৭৬৯
৫৫১২
১৫২২৬
১২৬৯
১০৮৭
০
২৩৫৬
*প্লেসমেন্তশিং অসি এসেসমেন্ত অমসুং সার্তিফিকেশন তৌরবখক্তদা পাংথোকখি।
মশিগী ই-পাউ অসি সোসিয়েল জস্তিস অমসুং এমপাৱরমেন্তকী রাজ্য মন্ত্রী, সুশ্রি প্রতিমা ভৌমিকনা রাজ্য সভাদা ঙসি অইবা পাউখুম ওইনা পীখিবনি।

Ministry of Social Justice & Empowerment
Beneficiaries Under PM-Daksh Yojana
16 MAR 2022 2:08PM by PIB Delhi
Ministry of Social Justice and Empowerment is implementing Pradhan Mantri-Dakshta Aur Kushalta Sampann Hitgrahi Yojana (PM-DAKSH) across the country from 2020-21 through 3 Corporations viz. National Scheduled Castes Finance and Development Corporation (NSFDC) for Scheduled Caste beneficiaries, National Backward Classes Finance & Development Corporation (NBCFDC) for Other Backward Classes/Economically Backward Classes/De-notified Tribes beneficiaries and National Safai Karamcharis Finance & Development Corporation (NSKFDC) for Safai Karamcharis including Waste Pickers. The status of registration of candidates in PM-DAKSH portal during 2021-22 is as under:
Corporations
Target Group
Number of Candidates Registered
NSFDC
SCs
28567
NBCFDC
OBC/EBC/DNT
32136
NSKFDC
Safai Karamcharis including waste pickers
10893
Total
71596
In order to spread awareness about the skill development training programmes offered under PM-DAKSH Yojana, among the target groups, advertisement is issued through print media and social media. The interested candidates, who do not have access to internet/smart phones, may visit the cybercafé for registration on PM-DAKSH Portal. The candidates are supported/helped in registering on the PM-DAKSH Portal by the respective Training Institutes implementing skill development training programmes.
The details of number of candidates trained, training completed (after assessment and certification) and thereafter placements made by the Corporations for their respective target groups during 2021-22 are given in Annexure.
Post registration on the PM-DAKSH portal the beneficiaries are eligible for the following facilities:
1. Eligible beneficiaries are included in the batch for providing free of cost Skill Development Training.
2. Stipend is provided to the eligible candidates based on their attendance through DBT.
3. After successful completion and assessment the candidates are provided course completion certificates of respective training programmes.
4. After certification, the candidates are provided opportunities for job/self employment by the training institutes.
Annexure
Annexure referred in reply to parts (c) and (d) of Rajya Sabha unstarred Question No. 1729 for answer on 16.03.2022 regarding beneficiaries under PM-DAKSH Yojana
The details of number of candidates trained, training completed (after assessment and certification) and thereafter placements made, Corporaton-wise for their respective target groups during 2021-22
Sl. No.
State
2021-22 (training commenced)
2021-22 (completed training)
2021-22 (Placement made)*
NSFDC
NBCFDC
NSKFDC
Total
NSFDC
NBCFDC
NSKFDC
Total
NSFDC
NBCFDC
NSKFDC
Total
1
Andhra Pradesh
675
653
839
2167
0
424
839
1263
0
64
0
64
2
Assam
250
1332
488
2070
100
549
388
1037
67
78
0
145
3
Bihar
1187
1399
446
3032
0
492
215
707
0
63
0
63
4
Chattisgarh
232
390
377
999
23
186
218
427
23
67
0
90
5
Delhi
111
179
47
337
0
0
47
47
0
0
0
0
6
Gujarat
514
854
415
1783
90
362
415
867
90
0
0
90
7
Haryana
545
419
0
964
0
66
0
66
0
0
0
0
8
Himachal Pradesh
210
120
568
898
0
80
568
648
0
0
0
0
9
Jammu and Kashmir
270
495
0
765
50
50
0
100
36
18
0
54
10
Jharkhand
300
508
426
1234
0
101
141
242
0
37
0
37
11
Karnataka
843
546
0
1389
0
286
0
286
0
35
0
35
12
Kerala
313
50
0
363
80
0
0
80
28
0
0
28
13
Ladakh
0
515
0
515
0
200
0
200
0
0
0
0
14
Madhya Pradesh
1247
1115
898
3260
306
478
562
1346
114
79
0
193
15
Maharasthra
753
1117
93
1963
20
358
93
471
0
24
0
24
16
Manipur
109
407
0
516
48
247
0
295
39
31
0
70
17
Meghalya
0
30
0
30
0
30
0
30
0
0
0
0
18
Odisha
555
413
49
1017
0
139
25
164
0
0
0
0
19
Puducherry
17
34
0
51
17
221
0
238
5
78
0
83
20
Punjab
1124
471
782
2377
340
34
732
1106
272
14
0
286
21
Rajasthan
798
1129
0
1927
101
389
0
490
97
50
0
147
22
Sikkim
0
155
0
155
0
55
0
55
0
0
0
0
23
Tamil Nadu
505
632
0
1137
0
410
0
410
0
25
0
25
24
Telangana
279
441
0
720
0
232
0
232
0
44
0
44
25
Tripura
90
419
0
509
49
182
0
231
32
24
0
56
26
Uttar Pradesh
3760
3109
929
7798
321
1527
593
2441
66
315
0
381
27
Uttarakhand
309
180
190
679
0
100
60
160
0
0
0
0
28
West Bengal
1399
1044
904
3347
400
571
616
1587
400
41
0
441
Total
16395
18156
7451
42002
1945
7769
5512
15226
1269
1087
0
2356
* Placements are done after assessment and certification only.
This information was given by the Minister of State for Social Justice & Empowerment, Sushri Pratima Bhoumik in a written reply in the Rajya Sabha today.