প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে একাদশ খেল মহাকুম্ভ মুকলি কৰাৰ কথা ঘোষণা কৰে
"মই ১২ বছৰ পূৰ্বে ৰোপণ কৰা বীজ আজি এক বিশাল বট গছ হৈ পৰিছে"
"ভাৰত স্তব্ধ হ'ব নোৱাৰে বা ই ভাগৰুৱা হ'বও নোৱাৰে"
"ভাৰতৰ যুৱপ্ৰজন্মই নিজেই নতুন ভাৰতৰ প্ৰতিটো অভিযানৰ দায়িত্ব লৈছে"
"সফলতাৰ বাবে কেৱল এটাই মন্ত্ৰ আছে - 'দীৰ্ঘম্যাদী পৰিকল্পনা, আৰু নিৰন্তৰ প্ৰতিশ্ৰুতি'
"আমি দেশৰ প্ৰতিভাক স্বীকৃতি দিয়া আৰু তেওঁলোকক সকলো প্ৰয়োজনীয় সমৰ্থন দিয়া আৰম্ভ কৰিছো"
12 MAR 2022 8:29PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি আহমেদাবাদত ১১ সংখ্যক খেল মহাকুম্ভ উদ্বোধন কৰে। অনুষ্ঠানটোত গুজৰাটৰ ৰাজ্যপাল আচাৰ্য দেৱব্ৰত আৰু গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী ভূপেন্দ্ৰভাই পেটেলো উপস্থিত আছিল।
আৰম্ভণিতে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ষ্টেডিয়ামত উপস্থিত থকা যুৱক-যুৱতীসকলক দেখি তেওঁলোকৰ উৎসাহৰ সাগৰ আৰু উৎসাহৰ ঢৌৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেওঁ কয় যে এয়া কেৱল খেল মহাকুম্ভ নহয়, গুজৰাটৰ যুৱ শক্তিৰ মহাকুম্ভও। প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ পূৰ্বে এক বিশাল অনুষ্ঠান অনুষ্ঠিত হয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে মহামাৰীৰ বাবে দুবছৰ ধৰি মহাকুম্ভ অনুষ্ঠিত হোৱা নাছিল, কিন্তু এই বিশাল অনুষ্ঠানটোৱে খেলুৱৈসকলক নতুন আত্মবিশ্বাস আৰু শক্তিৰে ভৰাই তুলিছে। গুজৰাটৰ তদানীন্তন মুখ্যমন্ত্ৰী হিচাপে খেল আৰম্ভ কৰা প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়, "১২ বছৰ পূৰ্বে মই ৰোপণ কৰা বীজবোৰ আজি বিশাল বট গছত পৰিণত হৈছে। ২০১০ চনত গুজৰাটৰ তদানীন্তন মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ দূৰদৰ্শী নেতৃত্বত ১৬ টা ক্ৰীড়া আৰু ১৩ লাখ অংশগ্ৰহণকাৰীৰ অধীনত আৰম্ভ হোৱা খেল মহাকুম্ভত আজি ৩৬ বিধ ক্ৰীড়া আৰু ২৬ বিধ পেৰা ক্ৰীড়া আছে। একাদশ খেল মহাকুম্ভৰ বাবে ৪৫ লাখতকৈও অধিক খেলুৱৈয়ে পঞ্জীয়ন কৰিছে।
শ্ৰী মোদীয়ে কয়, ইয়াৰ পূৰ্বে ভাৰতীয় ক্ৰীড়া জগতত কেৱল এটা বা দুটা ক্ৰীড়াই আধিপত্য বিস্তাৰ কৰিছিল আৰু পৰম্পৰাগত ক্ৰীড়াক অৱহেলা কৰা হৈছিল। খেলসমূহতো স্বজন তোষণ সোমাই পৰিছিল আৰু খেলুৱৈ বাচনিত স্বচ্ছতাৰ তীব্ৰ অভাৱ আছিল। খেলুৱৈসকলৰ সকলো প্ৰতিভা সমস্যাৰ সৈতে যুঁজি থাকোঁতেই পাৰ গৈছিল। সেই ঘূৰ্ণীৰ পৰা ওলাই আহি আজি ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলে আকাশ স্পৰ্শ কৰিছে। সোণ আৰু ৰূপৰ উজ্জ্বলতাইও দেশৰ আত্মবিশ্বাস বৃদ্ধি কৰি তুলিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আজি ভাৰতে টকিঅ' অলিম্পিক আৰু পেৰালিম্পিকৰ দৰে প্ৰতিযোগিতাত অভিলেখসংখ্যক পদক লাভ কৰিছে। তেওঁ কয় যে দেশৰ যুৱপ্ৰজন্মৰ ওপৰত তেওঁৰ সম্পূৰ্ণ বিশ্বাস আছে। শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয়, "টকিঅ' অলিম্পিকত ভাৰতে প্ৰথমবাৰৰ বাবে ৭টা পদক লাভ কৰিছিল। টকিঅ' পেৰালিম্পিকত ভাৰতৰ পুত্ৰ আৰু কন্যাসকলেও একেই অভিলেখ স্থাপন কৰিছিল। এই গোলকীয় প্ৰতিযোগিতাত ভাৰতে ১৯ টা পদক জিকিছিল। কিন্তু, এইটো মাত্ৰ এটা আৰম্ভণিহে। ভাৰত স্তব্ধ বা ভাগৰি পৰিব নোৱাৰে। '
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ইউক্ৰেইনৰ পৰা উভতি অহা শিক্ষাৰ্থীসকলে কৈছে যে তেওঁলোকে কেনেকৈ ত্ৰিৰংগাৰ গৌৰৱৰ অভিজ্ঞতা লাভ কৰিছে। একেদৰে, ক্ৰীড়া মঞ্চতো একেই গৌৰৱ আৰু দেশপ্ৰেম দেখা যায়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত যুৱপ্ৰজন্মৰ নেতৃত্বৰ কথা উল্লেখ কৰে। "ষ্টাৰ্টআপ ইণ্ডিয়াৰ পৰা ষ্টেণ্ডআপ ইণ্ডিয়ালৈ, আজি মেক ইন ইণ্ডিয়াৰ পৰা আৰম্ভ কৰি আত্মনিৰ্ভৰশীল ভাৰত আৰু লোকেলৰ বাবে ভ’কেললৈ, নতুন ভাৰতৰ প্ৰতিটো অভিযানৰ দায়িত্ব ভাৰতৰ যুৱ প্ৰজন্মই নিজেই গ্ৰহণ কৰিছে। আমাৰ যুৱপ্ৰজন্মই ভাৰতৰ শক্তি প্ৰমাণ কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে যুৱসকলক সফলতাৰ বাবে কেতিয়াও চমু পথ নিবিচাৰিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়ে। চমু পথটো অলপ সময়ৰ বাবে। সফলতাৰ কেৱল এটাই মন্ত্ৰ আছে - দীৰ্ঘম্যাদী পৰিকল্পনা আৰু নিৰন্তৰ প্ৰতিশ্ৰুতি। জয় কেতিয়াও আমাৰ অন্তিম লক্ষ্যস্থান হ'ব নোৱাৰে, বা পৰাজয়ও হ'ব নোৱাৰে। '
ক্ৰীড়াক্ষেত্ৰত সফলতাৰ বাবে ৩৬০ ডিগ্ৰী দৃষ্টিভংগীৰ প্ৰয়োজন বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, "ভাৰতে দেশত ক্ৰীড়াৰ প্ৰসাৰৰ বাবে এক সামগ্ৰিক দৃষ্টিভংগীৰে কাম কৰি আছে। খেলো ইণ্ডিয়া কাৰ্যসূচী এই চিন্তাধাৰাৰ এটা ভাল উদাহৰণ। "আমি দেশৰ প্ৰতিভাক স্বীকৃতি দিবলৈ আৰম্ভ কৰিছো, তেওঁলোকক সকলো প্ৰয়োজনীয় সমৰ্থন দিছো। প্ৰতিভা থকা স্বত্বেও, প্ৰশিক্ষণৰ অভাৱত আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকল পিছ পৰি আছিল। আজি, খেলুৱৈসকলক সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ প্ৰশিক্ষণৰ সুবিধা প্ৰদান কৰা হৈছে। যোৱা ৭-৮ বছৰত, খেলৰ বাজেট ৭০ শতাংশলৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে। খেলুৱৈসকলৰ লগতে প্ৰশিক্ষকসকলেও যথেষ্ট প্ৰেৰণা লাভ কৰিছে। তেওঁ ক্ৰীড়াক এক কাৰ্যকৰী কেৰিয়াৰ হিচাপে প্ৰতিষ্ঠা কৰাৰ দিশত অগ্ৰগতিৰ কথা কয়। প্ৰশিক্ষণ, ব্যৱস্থাপনা, প্ৰশিক্ষক, ডায়েটিচিয়ান, ক্ৰীড়া লিখন আদিৰ দৰে বহুতো শাখা আছে, যাক এই ক্ষেত্ৰত আগ্ৰহী যুৱক-যুৱতীসকলে গ্ৰহণ কৰিব পাৰে। মণিপুৰ আৰু মিৰাটত ক্ৰীড়া বিশ্ববিদ্যালয় স্থাপন কৰা হৈছে আৰু বহুতো প্ৰতিষ্ঠানত ক্ৰীড়া পাঠ্যক্ৰম আৰম্ভ হৈছে। তেওঁ বিশাল উপকূলীয় অঞ্চললৈ প্ৰত্যক্ষ কৰি সাগৰৰ পাৰ আৰু সাগৰৰ পানীৰ ক্ৰীড়াৰ প্ৰতি মনোযোগ দিবলৈও কয়। তেওঁ অভিভাৱকসকলক শিশুসকলৰ মাজত ক্ৰীড়াৰ প্ৰচাৰ কৰিবলৈও আহ্বান জনায়।
খেল মহাকুম্ভে গুজৰাটৰ ক্ৰীড়া পৰিস্থিতিতন্ত্ৰলৈ বিপ্লৱ আনিছে। বয়সৰ কোনো সীমা নোহোৱাকৈ, ইয়াত ৰাজ্যজুৰি বিভিন্ন অনুষ্ঠানত এমাহৰ ভিতৰত প্ৰতিযোগিতা কৰা লোকসকলে অংশগ্ৰহণ কৰিছে। কাবাডী, খো-খো, যোগসানা, মল্লখম্ভৰ দৰে পৰম্পৰাগত ক্ৰীড়া আৰু আধুনিক ক্ৰীড়া যেনে শৈল্পিক স্কেটিং, টেনিছ আৰু তৰোৱালৰ দৰে ক্ৰীড়াবোৰৰ এক অনন্য সংগম। তৃণমূল পৰ্যায়ত ক্ৰীড়াত প্ৰতিভা চিনাক্ত কৰাত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছে। গুজৰাটত পেৰা ক্ৰীড়াৰো প্ৰচাৰ কৰিছে।

Prime Minister's Office
PM declares open the 11th Khel Mahakumbh
“The seed that I sowed 12 years ago has become a grand banyan tree today”
“India is neither going to stop nor is it going to get tired”
“The youth of India themselves have taken the responsibility of every campaign of New India”
“There is only one mantra for success - 'Long term planning, and continuous commitment'
“We started recognizing the talents of the country and giving them all necessary support”
12 MAR 2022 8:29PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi today declared open the 11th Khel Mahakumbh at Ahmedabad. The Governor of Gujarat, Acharya Devvrat and The Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendrabhai Patel were among those present on the occasion.
At the outset, the Prime Minister noted the sea of youth energy and enthusiasm in the stadium and said that this is not just sports mahakumbh but also a mahakumbh of the youth power of Gujarat. The Prime Minister’s speech was preceded by a grand ceremony.
The Prime Minister said that the Mahkumbh did not take place for two years due to the pandemic, but this grand event has filled the sportsperson with new confidence and energy. “the seed that I sowed 12 years ago has become a grand banyan tree today”, said the Prime Minister who started the games as then Chief Minister of Gujarat. Started in 2010 in Gujarat under the visionary leadership of the then Chief Minister Shri Narendra Modi, with 16 sports and 13 lakh participants, Khel Mahakumbh today encompasses 36 general sports and 26 para sports. Over 45 lakh sportspersons have registered for 11th Khel Mahakumbh.
Shri Modi mentioned that earlier Indian sports scene was dominated by few sports and indigenous sports were ignored. Sports were also infected by nepotism and “lack of transparency in the selection of players was also a big factor.All the talent of the players was spent in battling the problems.Coming out of that vortex, the youth of India are touching the sky today.The glow of gold and silver is polishing the confidence of the country,”, he said. The Prime Minister pointed out that today, India is winning record number of medals in events like Tokyo Olympics and Paralympics. He said he has full confidence in the youth of the country. “India won 7 medals for the first time in Tokyo Olympics.The same record was made by the sons and daughters of India in the Tokyo Paralympics as well.India won 19 medals in this global competition.But, this is only the beginning.India is neither going to stop nor is it going to get tired”, Shri Modi emphasized.
The Prime Minister said that students who have returned from Ukraine have testified for the growing influence of the tricolour. Similarly, on the sports podium also, the same pride and patriotism is visible. The Prime Minister underlined the leadership of youth in various fields. He said “from Startup India to Standup India today. From Make in India to self-reliant India and 'Vocal for Local', the youth of India themselves have taken the responsibility of every campaign of New India.Our youth has established India's potential.”
The Prime Minister advised the youngsters against taking short cuts in life. Path of short cut is always short lived. He said “There is only one mantra for success - 'Long term planning, and continuous commitment'.Neither a victory can ever be our last stop nor a defeat”.
As success in sports needs 360 degree approach, the Prime Minister said, India is working with a holistic approach for promoting sports in the country. Khelo India programme is one good example of such thinking. “We started recognizing the talents of the country and giving them all necessary support.Despite having talent, our youth used to lag behind due to lack of training.Today better and better training facilities are being given to the players,” he pointed out. In the last 7-8 years budget for sports have been increased by 70 per cent. Encouragement and incentive for players have been enhanced significantly for players as well as coaches. He talked about the progress achieved in establishing sports as a viable career. There are many streams in the fields such as coaching, management, trainers, dieticians, sports writing etc which can be taken up by the youngster who are interested in the field. In Manipur and Meerut sports universities have been established and sports courses are coming up in many institutions. He also asked for paying attention to beach and water sports given such a big coastline. He also requested parents to encourage sports among their children.
Khel Mahakumbh has revolutionized the sports ecosystem in Gujarat. With no age bar, it witnesses participation of people from across the State who compete in various events over a period of one month. It is a unique confluence of traditional sports like kabaddi, kho-kho, tug of war, yogasana, mallakhambh and modern sports like artistic skating, tennis and fencing. It has played an important role in identifying raw talent in sports at the grassroot level. It has also given a thrust to para sports in Gujarat.