ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଏକାଦଶ କ୍ରୀଡା ମହାକୁମ୍ଭ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଉଦ୍‌ଘାଟିତ
“ବାରବର୍ଷ ତଳେ ମୋ ଦ୍ୱାରା ବପନବୀଜ ଆଜି ବିଶାଳ ବଟବୃକ୍ଷର ରୂପ ନେଇଛି”
“ ଭାରତ ଅଟକିବ ନାଇଁ କି କ୍ଳାନ୍ତ ହେବ ନାହିଁ”
“ନବଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଭିଯାନ ଦାୟିତ୍ୱ ଭାରତୀୟ ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀ ସ୍ୱୟଂ ହାତକୁ ନେଇଛନ୍ତି”
“ସଫଳତାର ଏକ ମାତ୍ର ମନ୍ତ୍ର ହେଲା ଦୀର୍ଘମିଆଦି ଯୋଜନା ଓ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଅଙ୍ଗୀକାରବଦ୍ଧତା”
“ଆମେ ଦେଶର ମେଧାବୀଙ୍କୁ ଚିହ୍ନଟ କରି ସେମାନଙ୍କୁ ଆବଶ୍ୟକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରୁଛୁ”
12 MAR 2022 8:29PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ (୧୨.୦୩.୨୦୨୨) ଦିନ ଗୁଜରାଟର ଅହମ୍ମଦବାଦରେ ଏକାଦଶ ଖେଳ ମହାକୁମ୍ଭ ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିଛନ୍ତି । ଗୁଜରାଟର ରାଜ୍ୟପାଳ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଦେବବ୍ରତ ଓ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ଭାଇ ପଟେଲ ଏହି ଅବସରରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ପ୍ରଥମେ ଷ୍ଟାଡିୟମରେ ଉପସ୍ଥିତ ଯୁବଶକ୍ତିର ଉତ୍ସାହକୁ ନେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହା କେବଳ କ୍ରୀଡାର ଏକ ମହାକୁମ୍ଭ ନୁହଁ, ବରଂ ଗୁଜରାଟ ଯୁବଶକ୍ତିର ଏକ ମହାକୁମ୍ଭ ବୋଲି କହିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭାଷଣ ପୂର୍ବରୁ ଏକ ମହୋତ୍ସବ ପାଳିତ ହୋଇଥିଲା ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ମହାକୁମ୍ଭ ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀ ଯୋଗୁ ଦୁଇବର୍ଷ ଧରି ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇପାରି ନ ଥିଲା । ମାତ୍ର ଏହି ବିଶାଳ ଆୟୋଜନ କ୍ରୀଡିବିତ୍‌ମାନଙ୍କ ମନରେ ନୂତନ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଓ ଶକ୍ତି ଆଣିଦେଇଛି । “ବାରବର୍ଷ ତଳେ ମୁଁ ଯେଉଁ ବୀଜବପନ କରିଥିଲି ଆଜି ତାହା ବିଶାଳ ବରଗଛରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି” ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ତତ୍କାଳୀନ ଗୁଜରାଟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଏହାକୁ ୨୦୧୦ମସିହାରେ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ । ୧୬ଟି କ୍ରୀଡା ଓ ୧୩ଲକ୍ଷ ପ୍ରତିଯୋଗୀଙ୍କୁ ନେଇ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଏହି ଖେଳ ମହାକୁମ୍ଭରେ ଆଜି ୩୬ଟି ବିଭିନ୍ନ କ୍ରୀଡା ପ୍ରଜାତି ଓ ୨୬ଟି ଭିନ୍ନକ୍ଷମ କ୍ରୀଡା ରହିଛି । ଏକାଦଶ ଖେଲ ମହାକୁମ୍ଭ ନିମନ୍ତେ ୪୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ କ୍ରୀଡାବିତ୍ ପଞ୍ଜୀକରଣ କରିଛନ୍ତି ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଗରୁ ଭାରତୀୟ କ୍ରୀଡା ଜଗତରେ ଅଳ୍ପ କେତୋଟି ଖେଳ ଥିବାବେଳେ ଦେଶୀୟ ଖେଳକୁ ଉପେକ୍ଷା କରାଯାଇଥିଲା । “କ୍ରୀଡା ମଧ୍ୟ ଦୁର୍ନୀତି ଓ ପ୍ରିୟାପ୍ରୀତି ତୋଷଣରୁ ମୁକ୍ତ ନ ଥିଲା ଓ ଖେଳାଳି ଚୟନରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ମଧ୍ୟ ନ ଥିଲା । କ୍ରୀଡାବିତ୍‌ମାନଙ୍କ ମେଧ୍ୟା ଅନ୍ୱେଷଣ ବିଭିନ୍ନ ସମସ୍ୟା ମଧ୍ୟ ଦେଇ ଗତି କରୁଥିଲା । ଏଭଳି ଆବର୍ତ୍ତରୁ ମୁକୁଳି ଭାରତର ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀ ଆଜି ଶିଖର ସ୍ପର୍ଶ କରିଛନ୍ତି । ସୁନା ଓ ରୂପାର ଜାଜ୍ଜଲ୍ୟମାନ ପରିପ୍ରକାଶ ଦେଶର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସକୁ ମଜବୁତ କରିଛି” ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଭାରତ ଟୋକିଓ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ଓ ପାରା ଅଲିମ୍ପିକ୍ସରେ ରେକର୍ଡ ସଂଖ୍ୟକ ପଦକ ହାସଲ କରିଛି।
ଦେଶର ଯୁଗଗୋଷ୍ଠୀ ତାଙ୍କର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ଟୋକିଓ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସରେ ଭାରତ ପ୍ରଥମ ଥର ନିମନ୍ତେ ୭ଟି ପଦକ ହାସଲ କରିଛି । ସମପରିମାଣର ରେକର୍ଡ ଦେଶର ପୁଅଝିଅମାନେ ଟୋକିଓ ପାରା ଅଲିମ୍ପିକ୍ସରେ ମଧ୍ୟ ହାସଲ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ହୋଇଛନ୍ତି । ଭାରତ ଏହି ବୈଶ୍ୱିକ ପ୍ରତିଯୋଗିତାରେ ୧୯ଟି ପଦକ ହାସଲ କରିଛି । ତେବେ ଏହା ଏକ ଅୟମାରମ୍ଭ ମାତ୍ର, ଭାରତ ଅଟକି ଯିବ ନାହିଁ କି କ୍ଲାନ୍ତ ହେବ ନାହିଁ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେଉଁ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ ୟୁକ୍ରେନରୁ ଫେରିଛନ୍ତି, ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ତ୍ରିରଙ୍ଗା ବର୍ଦ୍ଧିତ ପ୍ରଭାବ ଅଙ୍ଗେ ନିଭାଇଛନ୍ତି । କ୍ରୀଡା ମଞ୍ଚରେ ମଧ୍ୟ ସେହି ଏକପ୍ରକାର ଦେଶପ୍ରେମ ବେଶ ପରିଦୃଶ୍ୟମାନ । ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦେଶର ଯୁବଶକ୍ତି ନେତୃତ୍ୱ ନେଉଛନ୍ତି । “ଆଜି ଷ୍ଟାର୍ଟଅପରୁ ଷ୍ଟାଣ୍ଡ ଅପ୍‌, ମେକ୍ ଇନ ଇଣ୍ଡିଆରୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଏବଂ ଲୋକାଲ ଫର ଭୋକାଲ ଭାରତର ଯୁବ ଗୋଷ୍ଠୀ ନବଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଭିଯାନର ନେତୃତ୍ୱ ନିଜ ମୁଣ୍ଡକୁ ନେଇଛନ୍ତି । ଆମର ଯୁଗଗୋଷ୍ଠୀ ଭାରତୀୟ ଦକ୍ଷତାକୁ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ କରାଇପାରିଛନ୍ତି ।
ଜୀବନରେ ସର୍ଟକଟ ଉପାୟକୁ ଆପଣାଉଥିବା ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀକୁ ଉପଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି , ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସଫଳତାର ଗୋଟିଏ ମାତ୍ର ମନ୍ତ୍ର ଅଛି “ ଦୀର୍ଘମିଆଦି ଯୋଜନା ଏବଂ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଅଙ୍ଗୀକାରବଦ୍ଧତା । କୌଣସି ବିଜୟ ବା ପରାଜୟ ଆମ ଯାତ୍ରାର ଅନ୍ତ ବା ପରାଜୟ ନୁହେଁ ।”
କ୍ରୀଡାରେ ସଫଳତା ଯେତେବେଳେ ଏମୁଣ୍ଡରୁ ସେମୁଣ୍ଡ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦେଖାଇବା ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳ ଓ ସେ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଦେଶରେ କ୍ରୀଡାର ବିସ୍ତାର ପାଇଁ ଏକ ସାମଗ୍ରିକ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଉଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏହାର ଏକ ଦୃଷ୍ଟାନ୍ତ । “ଆମେ ଦେଶର ମେଧା ଚିହ୍ନି ସେମାନଙ୍କୁ ଆବଶ୍ୟକ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦେଉଛୁ । ମେଧା ଥିବା ସତ୍ୱେ ଆମର ଯୁବକ ଯୁବତୀମାନେ ତାଲିମ ଅଭାବରୁ ପଛରେ ପଡିଯାଇଛନ୍ତି । ଆଜି ଉନ୍ନତରୁ ଉନ୍ନତତର ତାଲିମ ସୁବିଧା ଆମର ଖେଳାଳୀମାନଙ୍କୁ ଦେଉଛୁ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ଗତ ସାତ ଆଠବର୍ଷ ବଜେଟ୍‌ରେ କ୍ରୀଡା ବାବଦ ବ୍ୟୟବରାଦ ଶତକଡା ୭୦ଭାଗ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଖେଳାଳି ଓ ପ୍ରଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ପାଇଁ ଯଥେଷ୍ଟ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଛି । ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ, ପରିଚାଳନା, ଖାଦ୍ୟ ପୌଷ୍ଟିକତା ବିଶେଷଜ୍ଞ, ତାଲିମଦାତା ଓ ଖେଳ ସାମ୍ବାଦିକତା ଭଳି ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯୁବ ସମାଜ ନିଜକୁ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ କରିପାରିବେ । ମଣିପୁର ଓ ମିରଟରେ କ୍ରୀଡା ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟମାନ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହେବା ସହ ଅନେକ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନରେ କ୍ରୀଡା ପାଠ୍ୟକ୍ରମମାନ ପ୍ରବର୍ତ୍ତିତ ହେଉଛି । ଆମର ବିଶାଳ ସମୁଦ୍ର ତଟଅଞ୍ଚଳରେ ବେଳାଭୂମି ଓ ଜଳକ୍ରୀଡା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଧ୍ୟାନ ଦେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଅଛି । ସେ ଅଭିଭାବକମାନଙ୍କୁ ପିଲାଙ୍କ ଖେଳ ପାଇଁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ ।
ଗୁଜରାଟରେ ଖେଳ ମହାକୁମ୍ଭ କ୍ରୀଡାର ବାତାବରଣରେ ବୈପ୍ଳବିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଛି । ବୟସର କୌଣସି ସୀମା ନ ଥିବା ବେଳେ ଅନେକ ବିଭିନ୍ନ ବୟସ ଶ୍ରେଣୀର ବ୍ୟକ୍ତି ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି । ଏହା ଏକ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପାରମ୍ପରିକ କ୍ରୀଡା ଯଥା କବାଡି, ଖୋଖୋ, ଯୋଗାସନ, ମାଲଖମ୍ବ ଓ ଆଧୁନିକ କ୍ରୀଡା ଯଥା କଳାତ୍ମକ ସ୍କେଟିଂ, ଟେନିସ ଓ ଅସୀଚାଳନା ଇତ୍ୟାଦିର ମିଳନସ୍ଥଳ ପାଲଟିଛି । ଏହା ତୃଣମୂଳସ୍ତରରେ ମେଧା ଅନ୍ୱେଷଣ ପାଇଁ ଅପୂର୍ବ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିଛି । ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଗୁଜରାଟରେ ଭିନ୍ନକ୍ଷମଙ୍କ କ୍ରୀଡାକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଛି ।

Prime Minister's Office
PM declares open the 11th Khel Mahakumbh
“The seed that I sowed 12 years ago has become a grand banyan tree today”
“India is neither going to stop nor is it going to get tired”
“The youth of India themselves have taken the responsibility of every campaign of New India”
“There is only one mantra for success - 'Long term planning, and continuous commitment'
“We started recognizing the talents of the country and giving them all necessary support”
12 MAR 2022 8:29PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi today declared open the 11th Khel Mahakumbh at Ahmedabad. The Governor of Gujarat, Acharya Devvrat and The Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendrabhai Patel were among those present on the occasion.
At the outset, the Prime Minister noted the sea of youth energy and enthusiasm in the stadium and said that this is not just sports mahakumbh but also a mahakumbh of the youth power of Gujarat. The Prime Minister’s speech was preceded by a grand ceremony.
The Prime Minister said that the Mahkumbh did not take place for two years due to the pandemic, but this grand event has filled the sportsperson with new confidence and energy. “the seed that I sowed 12 years ago has become a grand banyan tree today”, said the Prime Minister who started the games as then Chief Minister of Gujarat. Started in 2010 in Gujarat under the visionary leadership of the then Chief Minister Shri Narendra Modi, with 16 sports and 13 lakh participants, Khel Mahakumbh today encompasses 36 general sports and 26 para sports. Over 45 lakh sportspersons have registered for 11th Khel Mahakumbh.
Shri Modi mentioned that earlier Indian sports scene was dominated by few sports and indigenous sports were ignored. Sports were also infected by nepotism and “lack of transparency in the selection of players was also a big factor.All the talent of the players was spent in battling the problems.Coming out of that vortex, the youth of India are touching the sky today.The glow of gold and silver is polishing the confidence of the country,”, he said. The Prime Minister pointed out that today, India is winning record number of medals in events like Tokyo Olympics and Paralympics. He said he has full confidence in the youth of the country. “India won 7 medals for the first time in Tokyo Olympics.The same record was made by the sons and daughters of India in the Tokyo Paralympics as well.India won 19 medals in this global competition.But, this is only the beginning.India is neither going to stop nor is it going to get tired”, Shri Modi emphasized.
The Prime Minister said that students who have returned from Ukraine have testified for the growing influence of the tricolour. Similarly, on the sports podium also, the same pride and patriotism is visible. The Prime Minister underlined the leadership of youth in various fields. He said “from Startup India to Standup India today. From Make in India to self-reliant India and 'Vocal for Local', the youth of India themselves have taken the responsibility of every campaign of New India.Our youth has established India's potential.”
The Prime Minister advised the youngsters against taking short cuts in life. Path of short cut is always short lived. He said “There is only one mantra for success - 'Long term planning, and continuous commitment'.Neither a victory can ever be our last stop nor a defeat”.
As success in sports needs 360 degree approach, the Prime Minister said, India is working with a holistic approach for promoting sports in the country. Khelo India programme is one good example of such thinking. “We started recognizing the talents of the country and giving them all necessary support.Despite having talent, our youth used to lag behind due to lack of training.Today better and better training facilities are being given to the players,” he pointed out. In the last 7-8 years budget for sports have been increased by 70 per cent. Encouragement and incentive for players have been enhanced significantly for players as well as coaches. He talked about the progress achieved in establishing sports as a viable career. There are many streams in the fields such as coaching, management, trainers, dieticians, sports writing etc which can be taken up by the youngster who are interested in the field. In Manipur and Meerut sports universities have been established and sports courses are coming up in many institutions. He also asked for paying attention to beach and water sports given such a big coastline. He also requested parents to encourage sports among their children.
Khel Mahakumbh has revolutionized the sports ecosystem in Gujarat. With no age bar, it witnesses participation of people from across the State who compete in various events over a period of one month. It is a unique confluence of traditional sports like kabaddi, kho-kho, tug of war, yogasana, mallakhambh and modern sports like artistic skating, tennis and fencing. It has played an important role in identifying raw talent in sports at the grassroot level. It has also given a thrust to para sports in Gujarat.