প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না গুজরাত্তা রাস্ত্রিয়া রক্সা য়ুনিভর্সিতীগী অহানবা কনভোকেশনদা থমখিবা ৱারোল
12 MAR 2022 8:37PM by PIB Imphal
গুজরাতকী গবর্নর, অচার্য় দেৱৱ্রত জী, হোম মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহ, মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী ভুপেন্দ্র পতেল, রাস্ত্রিয়া রক্সা য়ুনিভর্সিতীগী ভাইস চান্সেলর, ৱিমল পতেল জী, ওফিসরশিং, ওজাশিং, য়ুনিভর্সিতী মহৈরোইশিং, মমা-মপাশিং, অতোপ্পা দিগ্নিতরীশিং, , নুপীশিং অমসুং নুপাশিং!
রাস্ত্রিয়া রক্সা য়ুনিভর্সিতীদা লাকপা হায়বসি ঐগী ওইনদি য়াম্না নুংঙাইরবা থৌরম অমা য়াওবগী খুদোংচাবনি। লৈবাক অসিগী নহাশিংনা দিফেন্সকী লমদা মখোয়গী করিয়র শেম্বা পাম্লিবশিং অমসুং দিফেন্সকী লম অসি য়ুনিফোর্ম অমসুং চৈ খক্তা নত্তে, মসিগী লম অসি য়াম্না পাক চাউই। অমসুং মসিদা ৱেল ত্রেনদ মেনপাৱর হায়বসি মতম অসিগী তঙাইফদবনি। মরম অদুনা দিফেন্সকী লমদা ২১দা শুবা চহি চাদা মায়োক্নরিবা শিনবীশং অদুবু মঅয়োক্নবা ঙম্নবা মায়োক্নগদৌরিবশিং অদুবুশু মতিক চাহনবা হায়সি তঙাইফদবনি, মরম অদুনা মসিগী ৱাখ্লোন অসিনা মরম ওইরগা রাস্ত্রিয়া রক্সা য়ুনিভর্সিতী অসি ওইরকখিবনি। অহানবা হৌদোরকপা মতমদা গুজরাত্তা মসিবু রক্সা শক্তি য়ুনিভর্সিতী হায়না কঙনরম্মি। অকোনবদা ভারত সরকারনা মসিবু লৈবাক অসিগী ওইনা য়াম্না মরু ওইবা য়ুনিভর্সিতী অমা ওইনা রিকোগ্নাইজ তৌরদুনা ঙসিদি মসি লৈবাক অসিগী খুদোল অমা ওইরে, মনি অমা ওইরে, লৈবাক অসিগী দিফেন্সকীদমক্তা মফম অসিদা খল্লিবা, তম্বীরিবা, ত্রেনিং তৌরিবা অদুনা লৈবাক অসিগী দিফেন্সকীদমক্তা তুংদা লাক্কদবা মতমশিংদা লৈবাক অসিদা অনৌবা থাজবা অমা পোকহল্লগনি। ঙসি মফম অসিদগী তম্বা লোইরদুনা থোকখ্রিবা মহৈরোইশিং অমসুং মখোয়গী ইমুং-মনুংশিংদা ঐগী মাইকৈদগী য়াইফ-পাউজেল পীরি।
ঙসি অসি য়াম্না য়াইফবা থৌরম অমসুনি। ঙসিগী নুমিৎ অসিমক্তদা থুমগী স্ত্যগ্রহগীদমক্তা মফম অসিমক্তগী দান্দি খোংচৎ হৌখি। ব্রিতিশশিংগী অরানবা ৱায়েল শাসনগী মায়োক্তা গান্ধিজীনা লুচিংদুনা চত্থখিবা আন্দোলন অদুনা ব্রিতিশ শাসনবু ঐখোয় ভারতমাচশিংগী অপুনবগী শক্তি অসিবু খঙহনখি। ঐহাক্না দান্দি কোংচৎ অদুদা শরুক য়াখিবা সত্যগ্রহি পুম্নমকপু ইকাইখুম্নবা উৎচরি অমসুং ঐখোয়না নিংখা তম্বগী চহি ৭৫ শুবগী থৌরম পাংথোকপা মতম অসিদা থৌনা ফরবা নিংতম লান্মীশিং অদুবু বাম্না নোল্লুক্না শ্রধাঞ্জলি কৎচরি।
মরুপশিং,
ঙসিগী নুমিৎ অসি মহৈরোইশিং, ওজাশিং, মমা-মপা ওইবশিংগীদমক্তা য়াম্না অচৌবা নুমিৎনি, অদুবু ঐগী ওইনদি য়াম্না নিংশিংনিংঙাই ওইবা নুমিৎনি। অমিত ভাইনা হায়খিবা অদুগুম্না – মসিগী ৱাখল্লোন অসিগা লোইননা য়ুনিভর্সিতী অসি হৌদোরকখি অমসুং মসিগীদমক্তা ঐহাক্না মতম শাংনা খন্থদুনা লাকখি, এক্সপার্ত কয়া অমগা তাথোক-তাশিন তৌখি। মালেম অসিদা মসিগী মাইকৈ অসিদা করি করি থোক্লিবগে হায়বদু নৈনখি অমসুং কয়া অমা হোৎনরবা মতুংদা, য়াম্না পীক্লবা শক্তম অমা গুজরাতকী লমদম অসিদা ওইরকখি। ব্রিতিশকী মতমদা লৈবাক অসিদা দিফেন্সকী লমদা, মতম অদুগী ওইনা লো অমসুং ওর্দরগী শরুক অমা ওইরম্মি। ব্রিতিশশিংনা মখোয়গী থবক-ইংখাংশিং অদুবু অথিংবা–অপনবা অমত্তা লৈতনা পাংথোকপা ঙম্নবা স্তেমিনা লৈবা, অৱাংবা মী অমনা চৈ পাইরবদি ময়াম্না মদু কনানো হায়বা খঙই। মসিগী ৱাখল্লোন অসিদা মীশিংবু রেক্রুত তৌখি। রেসিয়েল মাসশিংদগী শিংনবা অমা লৈবা মতমদা মখোয়গী থবক অসি চে শিজিন্নবনি, মসিনা মখোয়গী থবক অমা ওইরম্মি মসিনা মরম ওইরগা ব্রিতিশশিংনা মখোয়গী থবক অদু নিংথিনা পাংথোকপা ঙম্লিবনি। অদুবু নিংখা তম্লবা মতুংদা অওনবা কয়া অমা পুরকপগী মথৌ তাখি, য়াম্না চাউনা অহোংবা অমা পুরকপগী মথৌ তাখি। অদুবু লাইবকথিবদি মসিগী লমসিদা ঐখোয়না য়াম্না শোত্থদুনা লৈহোরে, মরম অদুনা ময়মগী ওইবা ৱাখলদা ঙসিদি মরু ওইনা পুলিসকা মরী লৈননা, মসিগী ৱাখল্লোনা অসিসা য়রিবমখৈদি মখোয়শিং অসিদগী থাপতোক্না লৈবা হায়সিনি।
য়ুনিফোর্মদা লৈরিবসি ঐখোয়গী লৈবাক অসিগী লানম্মীশুনি, লানম্মীগীদমক্তা করি পর্সেপ্সন লৈবগে, করিগুম্বা মফম অমদা খুদোংথিবা থৌদোক অমদা লাপ্না লান্মী লাকপা উবদা খুদোংথিবা লৈত্রে হায়না লৌবা, মখোয় লাক্লে হায়বসি পর্সেপ্সন অমনি। মরম অদুনা ভারত্তা অসিগুম্বা মেনপাৱর অসিবু সেক্যুরিতীগী লমসিদা নিংথিনা ত্রেন তৌদুনা পুরকপা হায়বসি য়াম্না মরু ওই। মরম অদুনা ত্রেনিংগী মোদ্যুল পুম্বা হোংদোকপগী য়াম্না মথৌ তাখি। য়াম মুন্না খন্থরবা মতুংদা অহানবা ওইনা অসিগুম্বা মখলগী চাংয়েং অসি পাংথোক্লিবনি, হায়রিবা অসি হৌজিক্তি য়াম্না চাউথোরক্তুনা রাস্ত্রিয়া রক্সা য়ুনিভর্সিতী অমগী মওংদা ওইরক্লি।
করিগুম্বা নিংতথিনা ত্রেন তৌরবা মেনপাৱরনা সেক্যুরিতীগী লমসিদা লৈতবা তারবদি, মখোয়গী নেগোসিয়েশনগী কেপাসিতী অদু মাংঙি অমসুং মহাক্না মরম ওইরগা বেত তৌখিবা অদু ৱাহৈ অমখক্না মরম ওইরগা অরোইবা মতাংদা হেক্তা শোইহল্লি। মসিদা ঐহাক্না হায়নিংলিবা অসি দেমোক্রেতিক সীস্তেম অসিগী মনুংদা মী অমনা অমবু য়াম্না মরু ওই হায়না খন্দুনা খুনাই অসিদগী তোখাইনা তাবা এলিমেন্তশিং অদুদা য়াম্না চৈরাক কন্না চৎপা অমসুং খুনাই অসিদনা য়াম্না ইং তপ্না চৎপা, মসিগী মন্ত্র অসিগা লোইননা ঐখোয়না হ্যুমেন রিসোর্সশিং অসি দেবেলপ তৌবা তাবনি। ঐখোয়না উরম্লগনি অতোপ্পা লৈবাকশিংদা পুলিসকা মরী লৈননা য়াম্না অফ-অফবা পাউশিং তাগনি। ঐখোয়গী লৈবাক্তদি লাইইবক থিবা অমনা ফিলম পুথোক্লবসু খ্বাদগী হেন্না ফত্তবশিংগী মতাংদা উৎলবসু পুলিস ওইবশিং ওইনা উৎলি, পাউ-চেদা ফত্তবশিংদগী খ্বাইদগী হেন্না ফত্তবা অমগী মরমদা ফোংলবদি মদু পুলিস ওইবা মীশিংগী হেক্তা ওইরম্মি। হৌজিক্কী মতম অসিদা সোসিয়েল মীদিয়ানা মরম ওইরগা কোরোনা মনুংদা য়ুনিফোর্মদা পুলিসকী থবকশিং অদু পুলিসকী থবক তৌবশিংনা ভাইরল মখোয়গী ভীদিও কয়া অমা ভাইরল ওইহল্লে। মখোয়না অথিং অথেংবদা চাকলাম খৌরাবশিং চাক-ঈশিং পীজবা, হিদাক-লাংথক লৈতবশিংদা মোতরসাইকলদা লাক্তুনা হিদাক-লাংথকশিং পীরি। মসিনা মখোয়বু মীওইবা অমা ওইবগী শক্তম অদু কোরোনা মনুংদা মীয়ামগী ৱাখলদা ফাওহনখি অদুবু হৌজিক্তি মদু অমুক লেপখ্রে।
হৌজিক্কী মতম অসি, ইমুংশিং অসি পিকশিল্লকই। হান্নদি পুলিস ওইবা মীশিং অদুনা এক্সত্রা দ্যুতী তৌরগা ৱানা য়ুমদা হল্লকপা মতমদা, য়াম্না চাউবা অপুনবা ইমুং অমা ওইবনা ইমুংগী অহল-লমন, ইচিল-ইনাও অমসুং অঙাংশিংনা অমসুং ইমুংগী অতোপ্পা মীওই কয়া অমনা শেন্নদুনা অৱাবশিং অদুবু কাওহল্লি অমসুং নোংঙাল্লকপদা হৌগত্তুনা থবক তৌবা চৎখি। হৌজিক্তি মাইক্রো ফেমিলী ওইবনা নহা ওইরিবশিংনা পুং ৬, পুং ৮, পুং ১২, করিগুম্বা মতমদা খুদোংচাদবা মতমদদি পুং ১৬ ফাওবা থবক তৌই। মসিওগি মতুংদা য়ুমদা হল্লকপা মতমদা য়ুমদদি কনামত্তা লৈতে। কনামত্তা লৈতবনিনা হংবিনবসু লৈতে, ৱাবীনবসু লৈতে, অতোপ্পা মী অমত্তসু লৈতে অদুনা চাক চাবা খক্তমক তৌবা তৌবনি।
অসিগুম্বা মতমদা স্ত্রেস লৈবনা ঐখোয়গী সেক্যুরিতী ফোর্সশিংদা য়ম্না চাউবা শিংনবা অমা ওইহল্লি। য়ুম পানবগী অৱাবা, থবক তৌবগী অৱাবনা, মশাদা য়াম্না চাউবা স্ত্রেস অমা লৈহল্লি। অসিগুম্বা মতমদা স্ত্রেস ফ্রি এক্তিবিতীগী ত্রেনিং তৌবা হায়বসি য়াম্না তঙাইফদে। মসিগীদমক্তা ত্রেনরশিং মথৌ তাগনি। মসিগী রক্সা শক্তি য়ুনিভরসইতী অসিনা অসিগুম্বা ত্রেনরশিং অসিবু তম্বীদুনা পুথোক্তুনা য়ুনিফোর্মগী থবক্তি তৌরোই অদুবু য়ুনিফোর্ম শেৎপশিংগী অৱাবা অদু কোকহন্নবা মফম অসিদা ত্রেন তৌবদি য়াগনি।
ঙসিদি আর্মীদসু মশিং য়াম্লবা য়োগাগী ওজাশিংগী মথৌ তারি। ঙসিদি পুলিসতসু য়োগা অমসুং রেলেক্সেশন তেক্নিক্কী ওজাশিংগী মশিং য়াম্না মথৌ তাই, মসিগী স্কোপশিং অসি হৌজিক্তি দিফেন্স সেক্তরগী মনুং চল্লগনি। অসিগা চপ মান্ননা তেক্নোলোজী অসিসু য়াম্না চাউবা শিংনবা অমনি। মসিদা এক্সপর্তিীজ লৈতবনা মতম চানা তৌগদবা থবক পুম্বা তৌবা ঙমদনা থেংখিবনা হাল্লি। খুদম সাইবর সেক্যুরিতীগী লৈরিবা ইসুশিং, ফত্তবা থবক তৌবদা তেক্নোলোজী হেন্না শিজিন্নরকপা, অসুম্না ওইজরবসু তেক্নোলোজী অসিনসু ক্রাইম দিতেক্সন তৌবদা খ্বাইদগী হেন্না মতেং পাংলি। হান্নদি হুরানবা অমা ফানবা হোৎনবদা মতম য়াম্না চংলম্মি অদুবু হৌজিক্তি সি.সি.তি.ভি. কেমেরা লৈরবনিনা মসিদা য়াওরিবা ফুতেজ অদু য়েংলগা লোইনা খংবা ঙম্লে। নখোয়না লঙ্ক পীবা মতমদা নখোয়দা আর্তিফিসিয়েল ইন্তেলিজেন্সকী নেতৱার্ক লৈরবদি য়াম্না লাইনা মীশক অমবু থিবা ঙমগনি।
ক্রিমিনল ৱার্ল্দনা তেক্নোলোজী শিজিন্নবগুম্না দিফেন্স ফোর্সশিংগীসু তেক্নোলোজী অসি য়াম্না লিংবা খুৎলাই অমনি। অদুবু মতিক চাবা মীগী মখুত্তদি য়াম্না ফবা খুৎলাইনি অদুবু হায়রিবা অসি মতম চানা থবক তৌবা ঙম্নবগী ত্রেনিং মতিক চানা তৌদ্রবদি মসি ওইথোকপা ঙম্লোই। মালেম অসিদা য়াম্না চাউরবা থৌদোক কয়া অমা মসিগী লমসিদা নখোয়না থেংনরম্লগনি, নখোয়না কেস স্তদী তৌরবদি করম্না তেক্নোলোজী শিজিন্নদুনা ক্রাইম তৌবগে অমসুং তেক্নোলোজী শিজিন্নদুনা ক্রাইম দিতেক তৌবগে হায়সু থেংনরম্লগনি।
অমসুং হৌজিক্তা হোম মিনিস্তরনা হায়খিবা হৌজিক্তি গান্ধিনাগর অসি মহৈ-মশিংগী লমদা য়াম্না ভাইব্রেন্ত ওইবা এরিয়া অমা ওইরক্লি। মফম অমখক্তদা য়ুনিভর্সিতী ময়াম অমা অমসুং ঐখোয়গী মফম অসিদা মালেম অসিগী খ্বাইদগী অহানবা য়ুনিভর্সিতী অনি লৈ। মালেম অসিগী অমত্তা ঙাইরবা, অতোপ্পা মফমদা অমত্তা লৈতবা ফোরেন্সিক সাইন্স য়ুনিভর্সিতী লৈতে। মালেম অসিদা মফম অমত্তদা চিলদ্রেন য়ুনিভর্সিতী লৈতে। গান্ধিনাগর অমসুং হিন্দুস্তাননা খক্তদা য়ুনিভর্সিতী অনি অসি লৈ।
অমসুং অসিগুম্না নস্নেল লো য়ুনিভর্সিতী, হায়বদি ক্রাইম দিতেক্সনদগী হৌরগা জস্তিস ফাওবা, মসিগী থবক পুম্নমক অসি মসিদা পুনশিনবা, পুনশিল্লবা অসি য়ুনিভর্সিতী অহুম অসিনা সাইলোসতা থবক তৌবা মতমদা কান্নবা পুরক্কনি। রাস্ত্রিয়া রক্সা য়ুনিভর্সিতী, ফোরেন্সিক য়ুনিভর্সিতী অমসুং নেস্নেল লো য়ুনিভরর্সিতীনা মশা-মশাগী থবকশিং তৌদুনা লৈখিবা মতমদা ঐনা পাম্লিবা ফল অসি ফংবা ঙম্লোই।
মরম অদুনা ঐহাক্না নখোয়গী মরক্তা লাক্লি, য়ুনিভর্সিতী চলাইরিবা মীশিংশু মফম অসিদা ফম্লি, ঐনা মখোয়দা হায়নিংবদি, চহি অমদা থা অহুম খুদিংগী য়ুনিভর্সিতী অহুম অসিগী মহৈরোইশিং, ফেক্ল্তীশিংগী ওইবা কমন সীমপোজিয়ম পাংথোকপা য়াগদ্রা , মসিদা হীরম অহুম অসিদা খন্ন-নৈনদুনা অমসুং দিফেন্সপু অমুক হেন্না কনখৎহন্নবগীদমক্তা অনৌবা মোদেল অমা পুথোকপা য়াই। ফোরেন্সিক সাইন্সনা জস্তিসকীদমক্তা খরম্না মতেং পাংগনি হায়বদু নস্নেল য়ুনিভর্সিতীশিংনা মহৈরোইশিংনা পাবগী মথৌ তাগনি।
ঐহাক্তি শক্তি য়ুনিভর্সিতীদা জেলগী সীস্তেমগা মরী লৈননা মাস্ত্রী লৈনবা মীশিং শেমগৎহনবসু পাম্লি। জেলগী সীস্তেম অসিবু খ্বাইদগী অনৌবা মখলগী করম্না ওইহনগনি, জেলগী মনুংদা লৈরিবা ফাদোকশিং নত্রগা অন্দর ত্রায়েলদা লৈরিবশিং অদুগী সাইকী অদুবু করম্না এতেন্দ তৌদুনা থবক শুবা মীশিং ওইহন্নবা, মখোয়শিং অদুনা অরানবা থবক তৌবদগী করম্না তোকহনগনি, করম্বা ফিভমদা অরানবা থবক তৌখিবগে, অসিগুম্বা সাইকোলোজিকেল স্তদীশিং অসিনা ফোরেন্সিক য়ুনিভর্সিতীদসু ক্রিমিনেল মেন্তেলিতী নৈননবগী য়াম্না চাউবা স্তদী অমা ওইগদৌরিবনি। মসিগী মতাংদা রক্সা সশক্তি য়ুনিভর্সিতীদসু য়াওরমগনি।
ঙসি ঐনা রক্সা য়ুনিভর্সিতী অসিগী য়াম্না চাউরবা বিল্দিং অমা শঙ্গাবগী খুদোংচাবা ফংলে। ঐখোয়না মসিগীদমক্তা মফম খঙদোকপা মতমদা, নখোয়গী ৱাখলদা য়াম্না চাউবা ৱাহং অমা লাকখি, য়াম্না চাউবা প্রেসর লাকখি। মীপুম খুদিংমক্না, সাহেব নহাক্না অসুক লাপ্পা মফম অসিদা করিগী থারিবনো, করিগী তৌরিবনো হায়না হংলমগনি। অদুবু ঐগী মোদতদি গান্ধিনাগরদগী ২৫-২০ কিলোমিতর থাপ্না চৎপা তারবসু য়ুনিভর্সিতী অসিগী মরু ওইবা অদু কৈদৌনুংদা হন্থরোই। করিগুম্বা য়ুনিভর্সিতী অসিদা মতিক লৈরবদিগান্ধিনাগরগী খ্বাইদগী চাউবা ফোকস অদু মসি ওইগদৌরিবনি অমসুং বিল্দিং অসি উরবা মতুংদা হায়রিবা অসি হৌখ্রবনি।
অদুবু অসিগী বিল্দিং অসিবু মতিক মঙাল লৈনা নিংথিনা থম্বা হায়বসি কন্ত্রেক্তরনা বিল্দিং শেম্লগা চৎখিবনা ওইরোই, সরকারগী বজেত থাধবনা ওইরোই।হায়রিবা অসি মসিদা লৈরিবা মীপুম খুদিংমক্না মফম অসিবু মখোয় মশাগীনি হায়না খন্দুনা মসিগীদমক্তা ফনবগীদমক্তা করিগুম্বা থবক কয়া অমা তৌদুনা লৈবা মতমদতা বিল্দিং অসি মশানা ফদুনা অদুম লৈগনি।
মতম অমদা এহমদাবাদতা আই.এম. শাবা মতম দা, চহি ৫০গী মমাংদা; চহি ৫০-৬০গী মমাংদা মদুগী বিল্দিং অদু ভারত পুম্বদা মোদেল অমা ওইনা খন্নরম্মি । তুংদা নেস্নেল লো য়ুনিভর্সিতীগী বিল্দিং শেম্বা মতমদা ভারত পুম্বদা নেস্নেল লো য়ুনিভর্সিতীদা ময়ামগী মিৎয়েং লৈখি। ঐহাক্না খল্লি মদুদি রক্সা য়ুনিভর্সিতীগী কেমপসসু মীয়ামগী পুক্নিং চিংশিনগনি। ঐখোয়গী মতম অসিদা আই.আই.তি. কেমপস, ইনর্জী য়ুনিভর্সিতী কেমপস, নেস্নেল লো য়ুনিভর্সিতী কেমপস, ফোরেন্সিক সাইন্স য়ুনিভর্সিতী কেমপস শেমখ্রে, ঐনা খল্লি মদুদি মসিগী মনি ময়াম অসিগী মনুংদা রক্সা য়ুনিভর্সিতীগী কেমপস অসিসু অনৌবা মনিং অমা ওইদুনা মসিদা য়াওরগনি অমসুং মসিগীদমক্তা নখোয় ময়ামদা নুংঙাইবা ফোংদোক্লি।
ঐহাক্না থাজৈ মদুদি মফম অসিদা অনৌবা ইনর্জী, অনৌবা এন্থুসিয়াজমগা লোইননা লৈবাক অসিগী ক্বালিতী হায়বদি অমরোমদা সোসাইতীগী ক্রীমিং অঙাংশিং অদুবু চেবাউ পীরি মদুদি মসিগী থবক অসিবু অপিকপনি হায়না লৌগনু। মসিদা লৈবাক অসিগী সেবা তৌনবগী য়াম্না চাউবা সেক্তর লৈ। অমসুং ঐখোয়গী পুলিসকী জৱানশিংসু, ঐখোয়গী হোম মিনিস্ত্রীসু মসিগী অসোইবা অসি তৌগনু, ঐখোয়না অসোইবা অসি তৌখিদে, মসি পুলিস য়ুনিভরসইতী নত্তে, মসি রক্সা য়ুনিভর্সিতীনি, মসি লৈবাক পুম্বগী দিফেন্সকা মরী লৈননা মেন পাৱর শেম্নবগী য়ুনিভর্সিতীনি।
অমসুং ঐনা খল্লম্বা অদুগুম্না ফোরেন্সিক সাইন্স য়ুনিভর্সিতী অসি লৈবাক অসিগী মফম খুদিংদা শন্দোক্কদবনি, রক্সা শক্তি য়ুনিভর্সিতী লৈবাক অসিগী মফম খুদিংদা শন্দোক্কদবনি অমসুং মহৈরোই ওইরিঙৈদগী হৌনা অঙাংশিংগী থমোইদা.. অঙাং খরদি অঙাং ওইরিঙৈদগী হৌনা মহাক স্পোর্তস পার্সন ওইনি, দোক্তর ওইনি হায়না খল্লি। কনাগুম্বা খরদি অঙাং ওইরিঙৈদগী হৌনা ইঞ্জিনীয়র ওইনি হায়না খল্লি, মসি হীরম অমনি। য়ুনিফোর্মগী মতাংদা সেক্সন খরদা পামদবা লৈজরবসু ঐখোয়না ঐখোয়গী ইথৌ নিংথিনা তৌদুনা, কন্না হোৎনদুনা মীওইবা অমা ওইবগী মমল খঙনা ইজত ঙাক্না থবক তৌবা মতমদা প্রোপর সেক্সন শেমদুনা লৈরিবা অদুদা অহোংবা অমা পুরক্তুনা, চম্লবা মীয়ামদা থাজবা অমা ঐখোয়গী য়ুনিফোর্ম ফোর্সশিংনা পুরকপা ঙমগনি হায়বসি ঐগী থাজবনি অমসুং য়ুনিফোরম ফোর্সশিংনা থবক তৌবা মতমদা সরকারগী স্ত্রেপ অমসুং কেপ উপ্পা কাংলিপশিং অদু মসিদা য়াওদে। ঙসিদি প্রাইভেত সেক্যুরিতীসু মশিং য়াম্না হেনগৎলক্লি। অমসুং ঐনা থেংনবদা সেক্যুরিতীগী লমসিদা খক্তমক থবক তৌবা স্তার্তঅপ কয়া অমা দেবলপ তৌরক্লি। নখোয়গী অসিগ ত্রেনিং অসি অসিগুম্বা অনৌ-অনৌবা স্তার্তঅপকী লমসিদসু লাক্নবগীদমক্তা কৌরি।
ঐহাক্না থাজৈ মদুদি নখোয়গুম্বা মরুপশিং, ঐহাক্কী নহা ওইরিবা মরুপশিংনা লৈবাক অসিবু ঙাক-শেনবদা মরু ওইবা থমদুনা চোংথোরক্লবনিনা, ঐখোয়না খঙগদবা য়াম্না চাউবা হীরম অমা লৈরে। ঐনা অহৌবদা নগোসিয়েশন অসিসু আর্ত অমনি হায়খিবা অদু ত্রেনিং তৌরবা মতুংদা খক্তমক অফবা নেগোসিয়েতর অমা ওইবা ঙমগদৌরিবনি। অমসুং নেগোসিয়েতর অমা ওইবা মতমদা মদু মালেমগি থাক্তা কান্নরক্কনি। তপ্না-তপ্না নখোয়না চাউখৎলক্তুনা মালেমগী থাক্তা লৈবা নেগোসিয়েতর অমা ওইবা ঙমগনি।
ঐহাক্না খল্লি মদুদি মসিসু খুনাইগী পুনশিদা য়াম্না তঙাইফদবা অমনি। অসিগা চপ মান্ননা মোব সাইকোলোজী, ক্রাউদ সাইকোলোজী, মসিবু নখোয়না সাইন্তিফিক ওইবা মওংদা নৈনদ্রবদি নখোয়না মসিবু হেন্দল তৌবা ঙম্লোই। রক্সা য়ুনিভর্সিতীগী খুত্থাংদা ঐখোয়না অসিগুম্বা ফিভমশিংদা মসিবু শেন্নবদা নিংথিনা হৈ-শিংলবা মীওইশিংবু শেমগৎপা পাম্লি। ঐখোয়না লৈবাক অসিবু ঙাক-শেন্নবগীদমক্তা দেদিকেতে ৱার্ক ফোর্স অসি থাক খুদিংমক্তা শেমগৎকদবনি। ঐনা থাজৈ মদুদি ঐখোয় ময়াম পুন্দুনা মসিগী মাইকৈ অসিদা কন্না হোৎনগনি।
ঙসি ঐহাক্না তম্বা লোইরগা চৎনবগী কুদোংচাবা ফংলিবা মহৈরোইশিংদা য়াইফ-পাউজেল পীরি। অদুবু মখোয়শিংদা ঐহাক্না হায়নিংবদি, নখোয়না অসিদা লাকপা মতমদা খল্লমগনি মদুদি য়ুনিফোর্ম অসি শেৎখিসনু , মসিবু হে শেৎলবদি মালেম পুম্বা ঐগী ইখুত্তা লৈরগনি হায়বগী অশোইবা অসি তৌগনু ঐগী মরুপশিং। মসিগী য়ুনোইফোর্ম অসিগী ইজত হেনগৎহনগদবা থবক লৈতে, য়ুনিফোর্মগী ইজত অসি থমোইনুংদা ফাওরিবা মীওইবা অমা ওইবগী ৱাখল্লোন অদু লেংদনা লৈবা মতমদা হেনগৎলি, য়ুনিফোর্ম অসিগী ইজত অসি মীনুংশি লৈবা মতমদা হেনগৎলি, য়ুনিফোর্ম অসিগী মমল অসি ইমাশিং, ইচে-ইচলশিং, তোল্ল-তারবশিং, শোত্থরবশিং, নমহৎপীরবশিং, কনা লৈজদ্রবশিংগীদমক্তা করিগুম্বা খরা তৌনবগীদমক্তা থমোইনুংদা ফাওরকপা মতমদা য়ুনিফোর্ম অসিগী মপাঙ্গল কনখৎলকই অমসুং মসিগীদমক্তা ঐগী মরুপশিং, নখোয়গী পুনশিদা মসিমদি শোইদনা লাক্লগনি মরমদি মসিগী লম অসিদা চৎলবদি নখোয়না মীওইবা অমা ওইবগী মরু ওইবা অসিবু খ্বাইদগী হেন্না মরু ওইনা হায়না খল্লগা চৎকদবনি। ঐখোয়না ইশাগী ওইবা ৱাখল্লোন অসি চেনগদবনি। মরম অদুনা য়ুনিফোর্মগী মরু ওইবা অদু অদুমক ওইদুনা লৈগদবনি কৈদৌনুংদা মীওইবা অমা ওইবগী ৱাখল্লোন অসি থাদোক্লোইদবনি। মসিগী ৱাখল্লোনা অসিগা লোইননা ঐখোয়গী নহাশিংনা চৎলবদি য়াম্না চাউবা ফল অমা পুরক্কনি।
ঐগী ওইনদি য়াম্না হরাওনিংঙাই ওইবা ৱাফম অমনা মফম অসিদা ঐহাকপু ইকাইখুম্নবা উৎলিঙৈ মতমদা মহৈরোই খরা, মশিংদি থিরুদ্রে অদুবু ঐনা খনবদদি নুপীশিংগী মশিংনা হেন্না বাম্বগুম তৌই। মসিনা তাকপদি দিফেন্সকী লমদা ঙসিদি ঐখোয়গী নুপীমচাশিং অসিনা পুলিসকী লুপ অসিদা মশিং য়াম্না ঐখোয়গী নুপীমচাশিংনা ফম অমা কন্দুনা লৈরি। ঐখোয়গী নুপীমচাশিংনা মশিং য়াম্না মসিদা য়াওরক্লি। মসিদা নত্তনা আর্মীদা অচৌ-অচৌবা ফমদা ঙসিদি ঐখোয়গী নুপীমচাশিং অসিনা মাংজিল থাদুনা চৎলি। অসিগা চপ মান্ননা এন.সি.সি.দসু এন.সি.সি.কেদেত কবা অমা মশিং য়াম্না শরুক য়ারি। ঙসি ভারত সরকারনা এন.সি.সি.গী স্কোপ অসি য়াম্না চাউথোকহনখ্রে, হান্নদগী য়াম্না হেন্না চাউথোকহনখ্রে অমসুং ময়াই ওইরপ লৈবা স্কুলশিংনা মরক-মরক্তা নখোয়সু এন.সি.সি.গী শক্তমদা স্কুলশিংদা তপ্না-তপ্না দেবেলপ তৌবা য়াই, নখোয়না স্কুলশিংগী এন.সি.সি. শেন্নবদা য়াম্না চাউনা মতেং ওইগনি।
অসিগা চপ মান্ননা সাইনিক স্কুল লৈরি, ভারত সরকারনা মসিগী সাইনিক স্কুলশিং অসিদসু নুপীমচাশিং তমহন্নবগী মতাংদা য়াম্না চাউবা ফিরেপ অমা লৌখি। মরম অদুনা ঐখোয়গী নুপীমচাশিংগী শক্তি অমসুং ঐখোয়না উখ্রে মদুদি ঐখোয়গী পুনশিদা নুপীমচাশিং অসিনা মরু ওইবা থৌদাং লৌখিদবা হীরম অমত্তা লৈতে। হায়রিবা অসি ওলীমপিক্তা ভিক্ত্রি ফংবগী ওইরবদি মদুদসু ঐখোয়গী নুপীমচাশিং অসিনা হেল্লি, সাইন্সকী লমদা য়েলবদি ঐখোয়গী নুপীমচাশিং অসিনা হেল্লি। অসিগা চপ মান্ননা লাইরিক-লাইসুগী লমদসু ইখোয়গী নুপীমচাশিংনা হেল্লি, দিফেন্সকী মতাংদসু ঐখোয়গী নুপীমচাশিংনা মসিদসু অদুমক চপ মান্ননা ময়ামদগী মীথোই মীহেনগনি, ঐহাক্না থাজৈ মদুদি লৈবাক অসিদা ইমা-ইবেনশিংদা সেক্যুরিতীগী ৱাখল্লোনা অমা ফাওগনি। মসিগী ৱাখল্লোন অমসুং মসিগী থৌদাং অসিগা লোইননা চোংথরকউ। ঐখোয়না অসুক চাউরবা ইনিসিয়েতিব অমা লৌরবনিনা, মসিগী ইনিসিয়েতিব অসিবু মাইপাকহনবা হায়বসি অহানবা বেচতনা হেন্না হেল্লি।
মসিগী য়ুনিভরর্সিতী অসিনা কয়া য়াম্না অহোংবা পুরকপা ঙমগনি, হ্যুমেন রিসোর্স দেবেলপমেন্তকী ইন্সতিত্যুত অমনা কয়া য়াম্না চাউবা অহোংবা অমা পুরকপা ঙমগনি, গুজরাতকী লৈবাক অসিগী থৌদোক অনিখক নখোয় ময়ামদা থম্বা পাম্লি। মতম কয়াগী মমাংদা অমসুং মতম অদুদা গুজরাত সরকারগী রোল অমত্তা লৈতে, অদুবু এহমদাবাদকী মফম অসিগী মহাজনশিং, খুনাইগী মশক নাইবশিং, লাল্লোনবশিং, মখোয় ময়াম্না পুন্দুনা গুজরাত্তা ফার্মসীগী কোলেজ অমা লৈহন্নবা ফিরেপ অমা লৌখি। ঙসিদগী চহি ৫০গী মমাংদা ফার্মসীগী কোলেজ অমা লিংখৎখি। মতম অদুদা য়াম্না চম্বা কোলেজ অমা হৌদোরকখি অদুবু ঔজিক্তি ফার্মস্যুতিকেল ঈন্দস্ত্রীদা গুজরাতনা লীদ তৌরিবা অসিগী হৌরকফমদি মদুগী য়াম্না পিকপা ফার্মসী কোলেজ অদুনা ওইখি, মদুদগী তমদুনা থোরকপশিং অদুনা তুংদা গুজরাত ফার্মস্যুতিকেল ইন্দস্ত্রীগী য়াম্না চাউবা হব অমা ওইরে। অমসুং মদুগী ফার্মা অদুনা হোজিক্তি মালেম অসিগী ওইনা কোরোনাগী মতুংদা মালেম অসিদা ভারত আসি ফার্মাগী হবনি হায়না খঙনরে, মসিগী থবক অসি অপিকপা কোলেজ অমদগী হৌরকখিবনি।
অসিগা চপ মান্ননা এহমদাবাদ আই.আই.এম., য়ুনিভর্সিতী নত্তে, দিগ্রী কোর্স নত্তে, য়ুনিভর্সিতী অমগী সেক্সসন নত্তে, সার্তিফিকেত কোর্স নত্তে, হৌদোরকপা মতমদা মসিবু মীয়াম্না থা তরেত-নিপাল, তারানিথোইগী সার্তিফিকেত কোর্সনা পুনশিদা করি ওইগদৌরিবনো হায়না খল্লম্বা য়াই। অদুবু আই.আই.এম.না মশাগী ওইবা ফিদম্নিংঙাই ওইবা মশক অমা উৎদুনা, ঙসিদি মালেম অসিদা চাউ-চাউরবা সি.ই.ও.শিংগী মরক্তগী কনাগুম্বা খরদি আই.আই.এম.দগী পাস তৌদুনা থোকখ্রে।
মরুপশিং, য়ুনিভর্সিতী অমনা করি তৌবা ঙম্বগে, ঐহাক্না মদুগী মঙলান অদু রক্সা য়ুনিভর্সিতীদা মঙলি, মসিনা ভারত পুম্বগী দিফেন্সকী সেক্তরদা লৈরিবা ফিভমদা অহোংবা পুরক্লগনি, দিফেন্সকী ৱাখল্লোন অসিবু অহোংবা পুরক্লগনি অমসুং রক্সাগী মনুংদা লাক্কদবা ঐখোয়গী নহা ওইরিবা মীরোলশিংগীদমক্তা অনৌবা ফল অমা শোইদনা পুরক্লগনি। মসিগী থাজবা অসিগা লোইননা অহানবা মীরোলগী থৌদাং অসি য়াম্না চাউই। ফার্সত কনভোকেশনগী কাংবুগী মথৌদাং অসি অমুক্কসু হেন্না এনগৎলি অমসুং মরম অদুনা ফার্সত কনভোকেশন অসিগী মনুংদা ঙসি থাদোক্কদৌরিবা মীশিং অদুদা ঐহাক্না হায়রি মদুদি নখোয়না মফম অসিদগী ফংলকপা অদুবু পুনশি চুপ্পা নখোয়গী মন্ত্র ওইনা ওইহন্দুনা নখোয়না লৈবাক ঞঅসিদা মসিগী রক্সা বুনিভর্সিতী অসিবু হেন্না মগুন লৈহনগদবনি। মসিগী লমশিদা মাং থাদুনা চৎনবগীদমক্তা মতিক চারবা নহাশিংবু থৌগৎকদবনি। নুপীশিংবু থৌগৎকদবনি, নখোয়গী পুনশিদগী পুক্নিং থৌগৎকনি। নখোয়না খুনাইগী পুনশিদা য়াম্না চাউনা শরুক য়াবা ঙমগনি।
করিগুম্বা মদুগী থবক অদু নখোয়না তৌবা তারবদি, ঐহাক্না থাজৈ মদুদি, অজাদি কে অমৃত মহোতসবতা অনৌবা খোংচৎ অমা হৌদোকখ্রে, মসিনা লৈবাক অসিগী নিংখা তম্বগী চহি চাম শুবগী থৌরম পাংথোকপা মতমদা দিফেন্সকী সেক্তরগী মশক অসি হোংলমলগনি, দিফেন্স সেক্তরগী মীশিংনা য়েংবগীমওং অদু হোংলম্লগনি অমসুং লৈবাক অসিগী মীচম প্রজাশিং, হায়রিবা অসি ঙমখৈদা লৈবা ওইগেরা নত্রগা য়ুমলক্কী ৱাচমেন ওইগেরা, মখোয় পুম্নমক্না অমত্তা ওইবা মিৎয়েংদা য়েংলমগনি অমসুং লৈবাক অসিগী দিফেন্সকীদমক্তা খুনাই অমসুং সীস্তেম অনিমক্না পুন্না খুৎশম্নদুনা থবক তৌরগনি, লৈবাক অসিনা নিংখা তম্বগী চহি চাম শুবগী থৌরম পাংথোকপা মতমদা ঐখোয়না মদুগী পাঙ্গল অদুগা লোইননা লেপকদৌরিবনি। মসিগী থাজবা অসিগা লোইননা ঐহাক্না নহাশিংদা য়াইফ-পাউজেল পীরি। মখোয়গী ইমুং-মনুংশিংদসু য়াইফ পাউজেল পীরি।
হন্না হন্না থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at 1st Convocation of Rashtriya Raksha University in Gujarat
12 MAR 2022 8:37PM by PIB Delhi
Governor of Gujarat Acharya Devvrat ji, Home Minister Shri Amit Shah, Chief Minister Shri Bhupendra Patel, Vice-Chancellor of Rashtriya Raksha University Vimal Patel ji, officers, teachers, university students, parents, other excellencies, ladies and gentlemen!
It is a special pleasure for me to come to Rashtriya Raksha University. For the youth who want to make a career in the field of defence, it is not just about uniform and club, it is very wide. And the well-trained manpower in this field is the need of the hour. The Rashtriya Raksha University was born with the vision of developing our systems according to the challenges of the 21st century in the field of defence and also evolving the people handling those systems. Initially, it was known as Raksha Shakti University in Gujarat. Later, the Government of India recognized it as an important university for the entire country. Today it is a kind of nation's gift, the jewel of the country, which will create new confidence for the security of the nation through deliberations, education and training in the time to come. Today, I extend my best wishes to the students who are graduating from here and their family members.
Today is another auspicious occasion. Dandi Yatra was started from this land on this day for the Salt Satyagraha. The British government realized the collective power of Indians through the movement under the leadership of Gandhiji against the injustice of the British. I pay respectful tributes to all the Satyagrahis and the brave freedom fighters who participated in the Dandi Yatra as we celebrate 75 years of independence.
Friends,
Today is an important day for students, teachers and parents, but it is also a memorable occasion for me. As Amitbhai was saying this university was born with this imagination and I have brainstormed and interacted with many experts for a long time. We studied the happenings around the world in this direction, and as a result, a small form took shape on the soil of Gujarat. We find that the domain of defence during the British era was generally a part of the law and order routine system in the country. Therefore, the British recruited sturdy people who could run their empire through the use of force. At times the British chose people from different racial masses, their work was to use stick as force against the people of India so that they could continue their rule easily. There was a need for reforms and radical changes in this field after independence. But unfortunately, we lagged behind in this field. As a result, there continues to be a general perception to stay away from the police force.
Uniform is worn by army as well. But what is the perception of the army? People find an end to the crisis whenever they see the army. This is the perception of the army. Therefore, it is very important to prepare such manpower in the security field in India which should generate a feeling of friendship and trust in the mind of the common man. There was a great need to change our entire training module. This experiment was done for the first time in India after long deliberations and today it has evolved in the form of the Rashtriya Raksha University.
Gone are the days when security meant uniform, power, force, pistols, etc. There are now many new challenges in the field of defence. Earlier, it would take hours for the news of an incident to travel to the farthest part of a village and a day to the next village. By the time the state would get to know about the incident, it would take 24 to 48 hours. Only then, the police could swing into action and control the situation. Today the communication happens in a fraction of a second.
In such a situation, it is not possible to move forward by concentrating arrangements in one place. Therefore, every unit needs expertise, capability and the same amount of force. Only then can we control the situation. More than the numeric strength, what is needed is trained manpower who can handle everything, who knows and follows technology and also understands the human psyche. They should also know how to communicate with the young generation, should have the capacity to deal with leaders during mass movements and should have the ability to negotiate.
In the absence of trained manpower in the sphere of security, one can lose the ability to negotiate and sometimes the favorable situation can take an awful turn because of one wrong word. What I want to say is that we should develop such human resources which are able to deal sternly with the anti-social elements while being soft towards the society in keeping with the democratic systems and considering the people’s welfare as paramount. We often find news regarding the good image of police from different parts of the world. But the misfortune of our country is that if a film is made then the policemen are portrayed in a very bad light. It is same with the newspapers. As a result, genuine stories do not reach society sometimes. Of late, there were many videos of police personnel in uniform serving the needy during the Corona period going viral due to social media. A policeman coming out at night and feeding the hungry or policemen delivering medicines to those who ran out of medicines due to lockdown! A humane face of the police which emerged during the Corona period is now gradually on the wane.
It is not that everything has come to a stop. But due to a perceived narrative and a negative environment, sometimes even those who want to do something good feel dejected. All of you young people have set about in such an adverse environment. Your parents have sent you here with the expectation of protecting the rights and security of the common man and maintaining an atmosphere of peace, unity and harmony in society. You have to ensure a role for yourself so that every individual can lead his life with happiness and that society can celebrate festivals with joy and pride. The physical strength to serve the country can be true to an extent for security forces, but this field has expanded and therefore we need trained manpower.
In today's era, families have become smaller. Earlier during joint families, mother, father, grandparents, cousins, elder brothers and sisters-in-law could take care of the house if a tired policeman would return home after long duty hours. He would feel relaxed and was able to join duty the next day. Today, it is an era of micro families. Today a jawan works for 6 to 16 hours a day and under very adverse conditions. But when he returns home, there is nobody at home, no one to ask of him, no parents.
In such a situation, stress is a major challenge for our security forces. A jawan is always stressed due to family and work-related problems. Therefore, it has become necessary for stress-free activities in the security forces. We need trainers for that. This Raksha University can prepare such trainers who can keep the people in uniform in good humor.
Today, there is a need for a large number of teachers in yoga and relaxation activities in the army and police as well. This scope will now also come under the defence sector.
Similarly, technology is a huge challenge. And I have seen that in the absence of expertise we are not able to do what we should do on time and things get delayed. Just as there are issues of cyber security and the way technology is increasing in crime, similarly, technology is helping in detecting crimes. In earlier times, if a theft happened somewhere, it would take a long time to catch the thief. But today there are CCTV cameras. It is very easy now to trace the movement of a person by going through the footage of the CCTV cameras and use of artificial intelligence and he gets caught.
As the criminal world is using technology, similarly technology has become a very powerful weapon for the security forces as well. But the right weapon in the hands of the right people and the ability to do the job at the right time is not possible without training. During your case studies, you must have found how criminals use technology in carrying out crimes and how those crimes were detected through the use of technology.
The physical training and early morning parades are not enough in the field of defence now. Sometimes I feel that despite being physically unfit my Divyang brothers and sisters can contribute in the defence field after receiving training from Raksha University. The scope has changed vastly. This Raksha University should go in the direction of developing systems suited to that scope.
As the Home Minister just said that Gandhinagar is becoming very vibrant from the point of view of education. We have so many universities here and there are two specific universities that are only of their kind in the world. There is no forensic science university or children's university anywhere in the world, except in Gandhinagar in India which boasts of these two universities.
Similarly, the National Law University encompasses everything from crime detection to justice. But the results will accrue only if these three universities don’t work in silos. If the Rashtriya Raksha University, the Forensic Science University and the National Law University go on their own, then desired results will not happen.
Today when I am amongst you, I want to request all the officials to have a common symposium of students and faculty of all the three universities after every three months in a year and come out with a new model to strengthen the security of the nation. The children of the National Law University will have to study how forensic science will be useful for justice.
Those studying crime detection will have to see which evidence should be put under which section so that they can get technical support from the Forensic Science University and legal support from the National Law University to ensure punishment for criminals and protect the country. When the judicial system is able to deliver justice on time and punish the criminals, then an atmosphere of fear is created among the criminals.
I would also prefer Raksha University to prepare students who should be well-versed with the prison systems. How to modernize the jail systems, how to utilize prisoners or undertrials by understanding their psyche, how should they come out of the world of crimes, under what circumstances did they commit the crimes, etc? There must be such an aspect in Raksha University as well.
Can we prepare such students who should have the expertise to reform the prisoners, change the prison environment, can attend to the psyche of the prisoners and make them better persons when they step out of jail? It requires able human resources. For example, if somebody in the police department who is tasked with the law and order is suddenly asked to take care of the jails. He is not trained in it. He has been trained to handle criminals. But it doesn't work like that. I believe that the domains have increased and we need to make efforts for all of them in this direction.
Today I have got the opportunity to inaugurate a grand building of the Raksha University. When we were in the process of identifying the place for this university, there were many questions and pressures. Everyone used to say why you are doing this and that too at such a faraway place. But I was of the opinion that if one has to travel 25-50 km away from Gandhinagar, it does not lessen the importance of the university. If the university has potential, it can become the hub of ​​Gandhinagar and after seeing the building today I think a beginning has been made.
The responsibility for the upkeep of this building does not lie with a contractor or with the government budget. The building can be splendid if every occupant considers it as its own and maintains every wall, window or furniture and works for its improvement.
When IIM was formed in Ahmedabad about 50 years ago, its campus was considered a model in India. Later, when the National Law University was built, people from all over India were attracted to it. I firmly believe that this Raksha University Campus will also become a reason of attraction for the people in the days to come. The campus of Raksha University is another gem to the already existing campuses of the IITs, Energy University, National Law University and Forensic Science University. I congratulate all of you for this.
I would call upon the meritorious students of society not to consider it inferior. It has a huge scope to serve the country. Similarly, the people who have come here, our police personnel and home ministry should not be mistaken in considering it to be a police university. It is a defence university that prepares manpower for the defence of entire country. The students graduating from here will go to different fields. They will be experts who will have the expertise in deciding the nutrition of the defence personnel. There will be many experts involved in developing software against crimes. It is not necessary that they should be somebody in uniform, by working together they can give much better results. With this spirit, we are moving forward in the progress of this university.
We have plans to expand Forensic Science University and Raksha University in the country. Many students have the desire to become sportspersons, doctors, or engineers since childhood. Even though there is a section that has negative feelings towards the uniform, I am sure if the uniformed forces work hard while respecting human values, we can change this perception and instill confidence in the common man. Today there is an unprecedented growth in the private security sector. There are many start-ups that are working only in the field of defence. Your training also invites you to enter the world of such new start-ups.
At a time when the youth of the country are giving priority to the defence of the country, there is another important aspect which we need to understand. Like I said in the beginning negotiation is an art. Good negotiators become only after proper training. Negotiators are very useful at the global level. Gradually, you can progress to becoming a global-level negotiator.
I believe this too is a great necessity in society. Similarly, if you have not studied mob psychology, crowd psychology in a scientific way, you cannot handle it. Through Raksha University, we want to prepare people who can handle such situations. We have to prepare a dedicated workforce at every level to protect the country. I hope we all will work together in that direction.
I extend my best wishes to the students who have completed their studies. But I would like to tell them not to make the mistake of entertaining any thoughts that the world would be in your hands once you donned the uniform. This does not enhance the respect towards the uniform. The respect of the uniform increases when humanity is alive in it and there is a sense of compassion and you have the desire to do something for the mothers, sisters, downtrodden, oppressed and exploited. Therefore friends, we have to consider the values ​​of humanity as paramount in life. We have to resolve to connect the sense of belongingness that is there in society towards the forces. Therefore, I want that the influence of uniform should be there, but there should be no absence of humanity. If our young generation moves in this direction with this spirit, we will get great results.
It is a pleasure for me, I did not count while I was honoring some students but my first impression is, that the number of daughters was probably higher. This means that we have a large number of daughters in the police fleet. A large number of daughters are coming forward. Not only this, our daughters are moving forward in the army in important positions. Similarly, I have seen that a large number of daughters are joining the NCC also. Today the Government of India has also expanded the scope of NCC. You can contribute a lot by handling the NCC in frontier schools.
The Government of India has also made a very important decision regarding the admission of daughters in Sainik Schools. We have seen that there is no area of ​​life where our daughters do not play an effective role and this is their strength. Whether it is securing victory in the Olympics, science and education, the number of daughters is much higher. I am sure that our daughters will also dominate in the field of defence and it will be very reassuring for our mothers and sisters. We have taken an important initiative and it is the responsibility of the first batch to make it successful.
I would like to present before you two incidents of Gujarat as to how important a change can this university bring, how important a change can a human resource development institute bring. A long time ago, the moneylenders from Ahmedabad, the eminent people of the society and the business class decided that there should be a pharmacy college in Gujarat. A pharmacy college was formed 50 years ago. A modest college was built then. But today if Gujarat leads in the pharmaceutical industry, then its origin lies in that small pharmacy college. The boys who graduated from that college later helped make Gujarat a hub of the pharmaceutical industry. Today, the world acknowledges India as a hub of pharma following Corona period. However, this started at a small college.
Similarly, Ahmedabad IIM is not a university and does not offer a degree course. It is not accredited to any university and it offers certificate courses. When it started, people would probably wonder what would happen with a six-eight-twelve-month certificate course. But IIM made such a reputation and today most of the CEOs in the world have graduated from IIM.
Friends, I can see the potential of a university in this Raksha University which will change the picture of the entire defence sector of India, will change the outlook of defence and will create new opportunities for our young generation. With this full confidence comes a greater responsibility of the first generation. The responsibility of the students of the first convocation becomes even more. Therefore, I say that those who have enriched themselves from this university and are getting farewell in the first convocation should enhance the prestige of this Raksha University. This should be the mantra of your life. You should motivate the promising youth, the sons and daughters to come forward in this field. They will be inspired by you. You can play a big role in society.
If you accomplish this task, then I believe that such a journey has started in the Amrit Mahotsav of independence that when the country celebrates hundred years of independence, then the identity of the defence sector would be different and the perspective of people towards the defence sector would have changed. And the common citizen of the country, whether he is the sentinel on the border, or the watchman of your locality, everyone will see how both the society and the system are working together to protect the country. When the country celebrates 100 years of its independence, then we would be standing with that strength. With this belief, I extend my best wishes to all the youth. I also extend my best wishes to their family members.
Many thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.