ইলেক্সন কমিসন
গোৱা, মনিপুর, পঞ্জাব, উত্তরখন্দ অমদি উত্তর প্রদেশকী বিধানসভাশিংগীদমক জেরেনেল ইলেক্সন, ২০২২ অমসুং অসামগী ৯৯-মজুলি এ.সি.গীদমক বাই-ইলেক্সন - ভোৎ মশিং থিবগা মরী লৈননা
09 MAR 2022 8:13PM by PIB Imphal
গোৱা, মনিপুর, পঞ্জাব, উত্তরখন্দ অমদি উত্তর প্রদেশকী এ.সি. ৬০দা পাংথোকখিবা লেজিসলেতিব এসেমব্লীশিংগী জেরেনেল ইলেক্সনশিং অমদি অসামগী ৯৯-মজুলি এ.সি.দা বাই-ইলেক্সন পাংথোকখিবগী ভোৎ মশিং থিবা অদু ১০.০৩.২০২২ (শগোলশেল)দা পাংথোক্লগনি৷ ভোৎ মশিং থিবগী প্রোসেস অসি নিংথিনা চৎহন্নবা কাউন্তিং ওবজরব ৬৭১, পুলিস ওবজরবর ১৩০ অমদি অখন্নবা ওবজরবর ১০ গ্রাউন্দদা থম্লগনি৷ ভোৎ মশিং থিনবগী শিল্লি-লাংলিবশিং অসি য়েংশিন্নবা কম্মিসননা অখন্নবা ওফিসর অনিসু খনখ্রে- দিল্লীদগী মীরুত ফাওবগী চীফ ইলেক্তোরেল ওফিসর অমদি বিহারদগী বরানাসি ফাওবগী চীফ ইলেক্তোরেল ওফিসরনি৷
(২) ভোৎ মশিং থিগদৌরিবা মফম পুম্নমক্তা ইলাবোরে্ত অমদি ফুল প্রুফ এরেঞ্জমেন্তশিং শেমখ্রে৷ ই.ভি.এম.শিং থম্লিবা কা খুদিংমক ইন্নর কোর্দোনদা সেন্ত্রেল আর্ম ফোর্সশিংনা ঙাক্তুনা কা অদু সেক্যুরিতী লায়র অহুমগী মখাদা থম্লি৷ মরী লৈনবা কেন্দিদেৎশিংনা চেকশিন্না ঙাক-শেল্লিবা কাশিং অদু সি.সি.তি.ভি. কভরেজকী খুৎথাংদা ২৪ x৭তা য়েংলি৷
(৩) ভোৎ থাদরিবা রাজ্যশিংদা, দিস্ত্রিক এদমিনিস্ত্রেসননা ভোৎ মশিং থিগদৌরিবা হোলশিং অদুগী অকোইবদা শান্তি লৈহন্নবা অমদি পামদবা থৌদোক থোকহন্দনব সেক্সন ১৪৪ সি.আর.পি.সি. থম্লি৷
(৪) ইলেক্সনশিংগী মতমদা ই.ভি.এম. দিপ্লোই তৌবগা মরী লৈনবা স্তেজ খুদিংমক্তা পোলিতিকেল পার্তীশিং/কেন্দিদেৎশিং য়াওরি, মখাগীশিং অসি মসিগী মনুং চল্লি:
• ই.ভি.এম. ৱেয়রহাউস হাংদোকপা অমদি লোনশিনবা
• ই.ভি.এম.শিং অমদি ভি.ভি.পি.এ.তি.শিং ফর্স্ত লেবেল চেকিং তৌবা
• এফ.এল.সি.গী মতুংদা ত্রেনিং অমদি এৱার্নেসকীদমক ই.ভি.এম.শিং অমদি ভি.ভি.পি.এ.তি.শিং লৌথোকপা৷
• ই.ভি.এম.শিং অমদি ভি.ভি.পি.এ.তি.শিং রেন্দমাইজ তৌবা
• ই.ভি.এম.শিং অমদি ভি.ভি.পি.এ.তি.শিং শিজিন্নহনবা
• পোল্লিং পার্তীশিংগা লোইননা ই.ভি.এম.শিং অমদি ভি.ভি.পি.এ.তি.শিং য়েন্থোকপা
• ভোৎ থাদবা নুমিৎতা মোক পোল অমদি একচুএল পোল তৌবা
• পোল্লিং স্তেসনশিংদগী কল্লেক্সন সেন্তরদা পোল তৌখিবা ই.ভি.এম.শিং অমদি ভি.ভি.পি.এ.তি.শিং পুরকপা
• পোল তৌরবা ই.ভি.এম.শিং অমদি ভি.ভি.পি.এ.তি.শিং থম্বা
• ভোৎশিং মশিং থিবা
(৫) তাংকক খুদিংমক্তা, ই.ভি.এম. খুদিংমক্কী (পোল তৌখিবা য়াওনা) সেরিএল নম্বর পোলিতিকেল পার্তীশিং/কেন্দিদেৎশিংদা সেয়র তৌরি৷
(৬) ভোৎ মশিং থিবা নুমিৎকী অয়ুক পুং ৮গী মমাংদা ফংখিবা পোস্তেল বেল্লোতশিং অদু কাউন্তিংগীদমক লৌশিল্লগনি৷
(৭) ভোৎ মশিং থিবগা মরী লৈনবা মরু ওইবা পোইন্তশিং অদু মখাদা লৈরে:
• পোস্তেল বেল্লোতশিংগীদমক ভোৎ মশিং থিবা অয়ুক্কী পুং ৮দগী হৌরগনি অমদি থৌওং অদু মপুং-ফানা লোইশিনদ্রিবা ফাওবা চৎথগনি৷ই.তি.পি.বি.এস. অমদি পোস্তেল বেল্লোতশিং মশিং থিবগী হৌজিক হৌজিক লৈরিবা ইন্সত্রক্সনশিং অদু ইল্লগনি৷
• পোস্তেল বেল্লোত পেপরশিং মশিং থিবা হৌখিবা মিনিত ৩০গী মতুংদা, ই.ভি.এম.শিংগীদমক ভোৎ মশিং থিবা অয়ুক্কী পুং ৮:৩০দগী হৌরগনি৷ ২০১৯গী মে ১৮দা থোকখিবা ই.সি.আই.গী ইন্সত্রক্সনশিংগী মতুং ইন্না পোস্তেল বেল্লোত মশিং থিবগী স্তেজ য়েংদনা ই.ভি.এম. মখাতানা থিগনি৷
• কাউন্তিংগী রাউন্দ খুদিংমক লোইরবা মতুংদা, প্রেসক্রাইব ফোরমেত্তা রিজল্তকী তেবুলেসন তৌরগনি৷ মসি আর.ও অমদি ওবজরবরনা খুৎয়েক পীরগনি, অমদি কোপী অমনা কেন্দিদেৎশিংদা সেয়র তৌরগনি৷রাউন্দ-রাউন্দগী ওইবা ফল লাওথোকপা লোইরবা মতুংদা, লৈরিবা ইন্সত্রক্সনশিংগী মতুং ইন্না মথংগী রাউন্দ মশিং থিবা হৌগনি৷
• কেন্দিদেৎকী এজেন্তশিংগী খুৎয়েক ফংলবা মতুংদা পোস্তেল বেল্লোত রিজল্তবু প্রেস্ক্রাইব ফোর্মেত্তা সেয়র তৌরগনি৷
• ২০১৯, এপ্রীল ৮দা, ইকাই খুম্নরবা ভারতকী সুপ্রিম কোর্তনা স্তেকহোল্দরশিংগী অপেনবা হেন্না ফাওনবা, এসেমব্লী কন্সতিত্যুয়েন্সী/সেগমেন্ত অমদা হৌজিক হৌজিক লৈরিবা পোল্লিং স্তেসন ১ লৈরিবা অসিদগী ই.ভি.এম. কাউন্তগা চুননবা ভি.ভি.পি.এ.তি. স্লিপ মশিংগী সেম্পল সাইজ অসি এসেমব্লী কন্সতিত্যুয়েন্সী/সেগমেন্ত অমদা পোল্লিং স্তেসন ৫দা হেনগৎখি৷ জজমেন্ত অসিগী রিভ্যু অদুসু ইকাই খুম্নরবা ভারতকী সুপ্রিম কোর্তনা ২০১৯গী মে ৭তা ককথৎখি৷ ভারতকী ইকাই খুম্নরবা সুপ্রিম কোর্তনা মথক্তা থমখিবা ৱাফম অসি ভারতকী ইলেক্সন কম্মিসননা ইলেক্সন খুদিংমক্তা চেকশিন্না ঙাক্তুনা চৎলি৷
• আর.ও.না ই.এন.সি.ও.আর.ই.না রাউন্দ-রাউন্দগী ওইবা রিজল্তশিংগী এন্ত্রী পীরগনি, মদু ই.সি.আই.গী ৱেবসাইত (https://results.eci.gov.in)তা উৎলগনি৷
• ভোৎ মশিং থিবগী মতমদা ইনবেলিদ ওই হায়না রিজেক্ত তৌখিবা পোস্তেল বেল্লোত পেপর মশিং অদুদগী মাই-পাকপগী মার্জিন অদু তাথবা তারবদি, রিজেক্ত তৌখিবা পোস্তেল বেল্লোত পেপর পুম্নমক ই.সি.আই.না ২০১৯গী মে ১৮দা থোকখিবা ইন্সত্রক্সনশিংগী মতুং ইন্না রিজল্ত লাওথোক্ত্রিঙৈগী মমাংদা আর.ও.না তঙাই ফদনা অমুক হন্না বেরিফাই তৌগনি৷ অসিগুম্বা অমুক হন্না বেরিফাই তৌবগী থবক অসি চৎথবা মতমদা, প্রোসিদিংগী মপুং ওইবা শরুক পুম্নমক ই.সি.আই.না ২০০৯গী জনুৱারী ২১দা থোকখিবা ইন্সত্রক্সনশিংগী মতুং ইন্না ভিদিওগ্রাফ তৌগনি৷
৮. ভোৎ মশিং থিবগা মরী লৈননা কম্মিসন অসিনা মতম মতমগী মতুং ইন্না অকুপ্পা ইন্সত্রক্সনশিং ফোংলগনি, অমদি মদু গোৱা, মনিপুর, পঞ্জাব, উত্তরখন্দ অমদি উত্তর প্রদেশকী লেজিসলেতিব এসেমব্লীশিংগী জেনেরেল ইলেক্সন অমদি অসামগী ৯৯-মাজুলি এ.সি.গী বাই ইলেক্সনগা মরী লৈননা ভোৎ মশিং থীবগী মতমদসু এপ্লিকেবল ওইরগনি৷
৯. ত্রেন্দশিং রাউন্দ-রাউন্দ নাইনা য়েন্থোক্নবগীদমক ভোৎ মশিং থিফম মফম খুদিংমক্তা মেদিয়া সেন্তর লৈহনখ্রে৷ মেদিয়া চৎথোক-চৎশিন তৌবসু য়াহনখ্রে৷
১০. ভোৎ মশিং থিরিবা হোল মনুংদা ওথোরাইজ তৌরবা মীওই খক্তমক চংবা য়াগনি৷
১১. ই-পাউ শন্দোক্নবগীদমক কাউন্তিং সেন্তর পুম্নমকশিং অসিদগী হেন্দোক্তুনা মখাগী মেদিয়মশিং অসিদা ত্রেন্দশিং অমদি রিজল্তশিং অদু ১০.০৩.২০২২গী অয়ুক পুং ৮গী মতুংদা ফংলগনি:
১. ফলশিং অদু ইলেক্সন কম্মিসন ওফ ইন্দিয়াগী ৱেবসাইত্তা (https://results.eci.gov.in) উৎলি অমদি কন্সতিত্যুয়েন্সী খুদিংমক্কী রিজল্ত অমদি হৌজিক হৌজিক লৈরিবা রাউন্দ-রাউন্দগী ওইবা ত্রেন্দশিং অসি উৎথোক্নবা চাং-নাইনা অপদেৎ তৌরি৷
২. ত্রেন্দশিং অমদি ফলশিং অসি গুগল প্লে স্তোর অমদি এপল এপ স্তোরদা ফংলিবা “ভোতর হেল্পলাইন এপ” মোবাইল এপকী খুৎথাংদা য়ৌহল্লগনি৷
“মরী লৈনবা কাউন্তিং সেন্তরশিংদগী রিতর্নিং ওফিসরশিংনা সিস্তেম অসিদা পীরকপগী মতুং ইন্না ৱেবসাইত/মোবাইল এপ অসিনা ই-পাউ শন্দোক্লগনি৷ রিতর্নিং ওফিসরশিংনা মখোয়গী মরী লৈনবা কাউন্তিং সেন্তরশিংদগী সিস্তেম অসিদা পীরকপগী মতুং ইন্না ই-পাউ শন্দোক্লগনি৷ এ.সি. খুদিংমক্কী অরোইবা দাতা অদু ফোর্ম ২০ খক্তদা সেয়র তৌরগনি৷”
১২. পোল ই.ভি.এম.শিংদা মপুং-ফানা মরী লৈনদবা, ই.ভি.এম.নচিংবশিংগা মরী লৈনবা তোকঙা খরা লৈরে, অমদি প্রোতোকোল খরা খক্তা ফাওবা থুগাইবা মতমদা, মরী লৈনবা ওফিসরশিংগী মাইয়োক্তা কম্মিসননা এক্সন লৌখ্রে৷
১৩. অরানবা ই-পাউ শন্দোক্লিবা অসিদা মীওই অমতনা থাজবিগনু৷ অসিগুম্বা লান্না ই-পাউ শন্দোক্লিবা অসিগী মাইয়োক্তা আইনগী ওইবা অকনবা এক্সন লৌখৎনবা কম্মিসননা সি.ই.ও.শিং অমদি দিস্ত্রিক এদমিনিস্ত্রেসনদা খঙহনখ্রে৷
১৪. ভোৎ মশিং থিবগী প্রোসেস অসি নিংথিনা শান্তি লৈনা মপুং-ফানা লোইশিন্নবগীদমক পোলিতিকেল পার্তীশিং অমদি কেন্দিদেৎশিং য়াওনা মরী লৈনবশিংদগী কম্মিসন এক্সপর্তশিংনা মতেং পাংলক্কনি হায়না অশা তৌরি৷

Election Commission
General Election to Legislative Assemblies of Goa, Manipur, Punjab, Uttarakhand and Uttar Pradesh, 2022 and Bye-election to 99-Majuli AC of Assam- Counting of Votes– reg.
09 MAR 2022 8:13PM by PIB Delhi
Counting of Votes in respect of General Elections to Legislative Assemblies of Goa, Manipur, Punjab, Uttarakhand and Uttar Pradesh in 690 ACs and Bye-election to 99-Majuli AC of Assam is to take place on 10.03.2022 (Thursday). Altogether, 671 counting observers, 130 police observers, and 10 Special Observers will be on ground to ensure the smooth counting process. Commission has also deputed two special officers- Chief Electoral Officer Delhi to Meerut and Chief Electoral Officer Bihar to Varanasi to supervise the counting arrangements.
(2) Elaborate and full proof arrangements have been made at all the counting centres. All strong rooms, where polled EVMs are kept, are under three-layered security with inner cordon manned by Central Armed Forces. Concerned candidates have been watching the strong room arrangements through CCTV coverage of 24x7.
(3) In poll going States, District Administration has imposed sec 144 CrPC around the counting Halls to ensure that peace and tranquility is not disturbed.
(4) Political parties/candidates are involved at each stage related to EVM deployment during elections which includes the following:
• Opening and Closing of EVM warehouse
• First Level Checking of EVMs and VVPATs
• Taking out of EVMs and VVPATs for Training and Awareness after FLC.
• Randomizations of EVMs and VVPATs
• Commissioning of EVMs and VVPATs
• Dispersal of EVMs and VVPATs with Polling Parties
• Mock Poll and Actual Poll on Poll Day
• Transportation of polled EVMs and VVPATs from Polling Stations to Collection Centre.
• Storage of Polled EVMs and VVPATs
• Counting of Votes
(5) At each stage, serial number of each EVM (including polled) is shared with the political parties/candidates.
(6) Postal ballots received before 8AM on counting day shall be taken up for counting.
(7) The important points related to counting of votes are as follows:
• Counting of votes shall be taken up for postal ballots at 08:00 AM and shall continue till its completion. All existing instructions of counting of ETPBS and Postal Ballots shall be complied with.
• After a gap of 30 minutes from the commencement of counting of postal ballot papers, Counting of votes for EVM shall commence at 08:30 AM. EVM counting shall continue irrespective of the stage of postal ballot counting as per ECI instructions dated 18 May 2019.
• After each round of counting, tabulation of result in a prescribed format will be done. This will be signed by RO and Observer, and a copy will be shared with the candidates. After announcement of round-wise result, counting of next round will be taken up as per extant instructions.
• Postal ballot result will also be shared in the prescribed format after obtaining signatures of candidates’ agents.
• On 8th April, 2019, the Hon’ble Supreme Court of India, in the interest of greater satisfaction of stakeholders, increased the sample size of number of VVPAT slips to be matched with EVM count from the then existing 1 polling station per Assembly Constituency/Segment to 5 polling stations per Assembly Constituency/Segment. The review of this judgment was also dismissed by the Hon’ble Supreme Court of India on 7th May, 2019.The above direction of the Hon’ble Supreme Court of India is being strictly followed by the Election Commission of India in every election.
• RO shall make entry of round wise results in ENCORE, which will be displayed on result website of ECI (https://results.eci.gov.in)
• In case the margin of victory is less than the number of Postal Ballot papers rejected as invalid at the time of counting, all the rejected Postal Ballot papers shall be mandatorily re-verified by the RO before declaration of result as per ECI instruction dated 18 May 2019. Whenever, such re-verification is done, the entire proceedings should be videographed as per ECI instructions dated 21 January 2009.
1. The Commission from time to time has issued detailed instructions related to counting of votes, which shall also be applicable during counting of votes in respect of General Election to Legislative Assemblies of Goa, Manipur, Punjab, Uttarakhand and Uttar Pradesh and Bye-election to 99-Majuli AC of Assam.
2. Media centre has been set up at each counting location for round-wise dissemination of trends. Media passes have also been issued.
1. Only authorized persons shall be allowed entry inside the counting hall.
1. The trends and results will be available after 8.00 AM on 10.03.2022, on the following mediums apart from all the counting centres for dissemination of information:
1. The results are displayed on the website of the Election Commission of India (https://results.eci.gov.in) and are updated periodically to display the current round wise trends and result of each constituency.
2. The trends and results are also accessible through the “Voter Helpline App” Mobile App available at Google Play Store and Apple App Store.
“The website/ mobile app will display information as filled by the Returning Officers in the system from the respective Counting Centres. The EC will be displaying the information as being filled by the Returning Officers in the system from their respective Counting Centres. The final data for each AC will be shared in Form 20 only.”
12. There has been some rumours related to EVMs etc., which are totally unrelated to polled EVMs and in each case of slightest breach of protocol, swift action has been taken by the Commission against the concerned officers.
13. No person should indulge in any rumour mongering or spreading wrongful information. Commission has directed CEOs and District Administration to take strictest legal action against such mongers and mischief.
14. Commission expects fullest cooperation from all concerned including political parties and candidates for smooth and peaceful completion of counting process.