Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the interaction with beneficiaries of Jan Aushadhi Yojana
07 MAR 2022 3:06PM by PIB Delhi
Namaskar!
It was very satisfying as I got an opportunity to talk to many people in different corners of the country today. I express my gratitude to all those who are involved in this campaign to take the benefits of the government's efforts to the people. The government is privileged to honor some colleagues today. I also extend my wishes to all of you on the Jan Aushadhi Diwas.
Jan Aushadhi Kendras not only medicate the body but are also the remedy to concerns of the mind. Moreover, they also provide relief to the people as they save money. The apprehension regarding the cost of medicines written in the prescription has also subsided. If we look at the figures of this financial year, then more than 800 crore rupees worth of medicines have been sold through Jan Aushadhi Kendras.
It means that the poor and the middle-class people have saved 5,000 crore rupees in this financial year only through the Jan Aushadhi Kendras. And as you just saw in the video, overall 13,000 crore rupees have been saved till now. The savings are more compared to last year. The saving of 13,000 crore rupees of the poor and the middle-class through the Jan Aushadhi Kendras during the Corona period is a huge help in itself. And it is a matter of satisfaction that this assistance is reaching most of the people in most of the states of the country.
There are more than 8,500 Jan Aushadhi Kendras in the country. These centers are no longer just government stores but are becoming centers of solution and convenience for the common man. Sanitary napkins for women are also available for one rupee at these centers. The sale of over 21 crore sanitary napkins is proof that Jan Aushadhi Kendras are making life easier for a large number of women.
Friends,
There is a saying in English - Money Saved is Money Earned! That is, the money that is saved adds to your income. When the poor or the middle-class people save money on the cost of treatment, they are able to spend that money on other things.
There are more than 50 crore people under the ambit of the Ayushman Bharat scheme. More than three crore people have taken advantage of it since the launch of this scheme. They have got free treatment in hospitals. In the absence of this scheme, our poor brothers and sisters would have to spend about 70,000 crore rupees.
When there is a government sympathetic to the poor, the middle-class and the lower-middle-class families, such schemes work for the betterment of society. Our government has started the PM National Dialysis Program. Nowadays, one finds so many problems related to kidney and dialysis. The poor have undergone more than one crore free dialysis sessions under this campaign. As a result, the poor families have saved 550 crore rupees on dialysis. When there is a government that cares for the poor, it saves their expenses like this. Our government has also controlled the price of more than 800 medicines required for the treatment of diseases, be it cancer, TB, diabetes, or heart ailment.
The government has also ensured controlling the cost of stents and knee implants. These decisions have led to the savings of about 13,000 crore rupees for the poor. When there is a government concerned about the interests of the poor and the middle-class, then these decisions of the government benefit the general public and they also become ambassadors of these schemes in a way.
Friends,
The citizens of the major countries of the world had to spend thousands of rupees for each dose of the vaccine during Corona. But we tried from day one that the poor and not a single citizen of India had to spend any money for vaccination. This free vaccine campaign has been successfully running in the country and our government has spent more than 30,000 crore rupees so far so that the citizens of our country remain healthy.
You must have noticed that the government has taken another big decision just a few days ago which will benefit the poor and middle-class children. We have decided that the fee of 50 percent of seats in private medical colleges will be equal to the fee in the government medical colleges. They cannot charge more than that. As a result, about 2,500 crore rupees will be saved for the children of the poor and middle-class. Moreover, they will be able to study medical and technical education in their mother tongue so that the poor, middle-class and lower-middle-class children who have not studied English in their schools will also be able to become doctors
Brothers and sisters,
Keeping in mind the challenges of the future, our government is continuously strengthening the health infrastructure. There was only one AIIMS in the country for so many decades after independence, but there are 22 AIIMS today. Our target is to have at least one medical college in every district of the country. Now every year, 1.5 lakh new doctors are graduating from the medical institutions of the country which will be a huge force in the quality and accessibility of health services.
Thousands of wellness centers are also being opened in rural areas across the country. Along with these efforts, we are endeavoring that our citizens do not need to go to the hospital. Be it the spread of Yoga, the inclusion of AYUSH in lifestyle, Fit India and Khelo India movements, these are major parts of our Healthy India campaign.
Brothers and sisters,
May everyone have a respectable life in India which is moving forward on the mantra of 'Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas, and Sabka Prayas'! I am sure that our Jan Aushadhi Kendras will also continue to strengthen society with the same resolve. Best wishes to all of you once again.
Many thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
জন ওশধি য়োজনাগী বেনিফিসরীশিংগা লোয়ননা ৱারী-ৱাতায় শাবদা পি.এম.না থমখিবা ৱারোল
07 MAR 2022 3:06PM by PIB Imphal
খুরুমজরি!
ঙসি ঐহাক্না লৈবাক অসিগী মফম কয়াদগী মীওই কয়ামরুমগা ৱাঈ শানবগী খুদোংচাবা অমা ফংজরি, মসিদা য়াম্না অপেনবা পোকচৈ। ঐহাক্না সরকারগী থৌরাংশিংগী কান্নবশিংবু মীয়ামদা য়ৌহন্নবা পাইখৎপা কেম্পেন অসিদা শরুক য়ারিবা মীওই পুম্নমক্তা তৌবীমল খঙবা উৎচরি। ঙসি সরকার অসিনা নখোয়শিংগী মরক্তা মীওই খরদা ইকাই খুম্নবা উৎচনবা খুদোংচাবা অমা লৌজরি। ঐহাক্না মীয়ামদা জন ওশধি দিৱসকী য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
জন ওশধি কেন্দ্রশিং অসি হকচাংগী হীদাকশিংগী পীরি, ৱাখল ৱাবা হন্থহন্নবা হীদাকশিং লৈ অমসুং মফম অসিনা মীয়ামদা শেল চংবা হন্থহন্দুনা অৱাবা কোকহল্লিবা। হীদাকশিং অসিগী প্রেস্ক্রিপসন খুৎতা লৈরবা মতুংদা মীয়ামগী ৱাখলশিংদা অৱাবা পোকই, হীদাকশিং অদু লৈবদা শেল কয়াম য়াম্না চংগনি হায়না অকিবা পোকই হায়রিবা অসি কোকহনবা ঙমখ্রে। করিগুম্বা চহি অসিগী শেনবা চহিগী মশিংদা য়েংলুরবা তারবদি জন ওশধি কেন্দ্রশিংগী খুত্থাংদা হীদাক করোর ৮০০ হেন্না য়োনখি।
মসিনা তাকপদি চহি অসি খক্তদা জন ওশধি কেন্দ্রশিংগী খুত্থাংদা লায়রবা অমসুং মিদল ক্লাসনা লুপা করোর লিশিং ৫ তুংশিনবা ঙমখি। অমসুং অদোম্না ভিদিওদা উবীখ্রে মদুদি হৌজিক ফাওবদা পুম্নমক পুনশিল্লগা লুপা করোর লিশিং ১৩ তুংশিনবা ঙমখ্রে। অসুম্না মমাংদা তুংশিনবা ঙমখিবা অদুদগী হেন্না হেনগৎলক্লি। কোরোনাগী মতম অসিদা মসিমক লায়রবা অমসুং মিদল ক্লাসকীদমক লুপা করোর লিশিং ১৩গী পব্লিক মেদিসিন সেন্তরশিং চত্থনবা অচৌবা মতেং ওইখি। অমসুং মসিগী কান্নবা অসি লৈবাক অসিগী রাজ্য অয়াম্বগী অয়াম্বা মীয়ামদা য়ৌবা ঙম্বা অসি অপেনবা পোক্নীংঙাই ওইবা ৱাফম অমনি।
হোজিক ফাওবগী ওইনা জন ওশধি কেন্দ্র ৮,৫০০ হেন্না লৈবাক অসিদা হাংদোকখ্রে। মসিগী সেন্তরশিং অসি হৌজিক শুপ্নগী সরকারগী দুকানশিং ওইদ্রে, মখোয় অসি মীচম মীয়ামগী সোল্যুসনশিং পীরিবা অমসুং খুদোংচাবা ফংহন্নবা মফম অমা ওইরক্লি। মফম অসিদা লুপা ১দা নুপীশিংগী সেনিতরী নেপকিনসু ফংলি। সেনিতরী নেপকিন করোর ২১ য়োনখিবা অসিনা লৈবাক পুম্বদা জন ওশধি কেন্দ্রশিংনা নুপীশিংগী পুন্সি মহিংদা কান্নবা ফংহনখ্রে হায়না তাক্লি।
মরুপশিং,
ইংলিশতা হায়নবা অমা লৈ – মনী সেব ইস মনী অর্ন! হায়বদি তুংশিনবা ঙমখিবা শেল অসি অমরোমদা অদোমগী ইনকমদা হাপচিল্লকই হায়বনি। লায়রবা নত্ত্রগা মিদল ক্লাস ওইরবসু লায়েংমলদা লেম্লকপা মতমদা হায়রিবা শেল অদু অতোপ্পা থবকশিংদা শীজিন্নবা য়াই।
ঙসি, মীওই করোর ৫০ হেনবনা অয়ুশ্মান ভারত য়োজনাগী মনুংদা কোনশিনখ্রে। স্কিম অসি হৌদোকখিবদগী হৌনা মীওই করোর ৩ হেনবনা স্কিম অসিগী কান্নবা ফংহনখ্রে। মখোয়না হোস্পিতালশিংদা লেম্না য়েংবা ঙমখি। করিগুম্বা স্কিম অসি লৈরমদবা তারবদি ঐখোয়গী লায়রবা ইচিল-ইনাওশিংনা লুপা করোর লিশিং ৭০ না চাদিং তৌরমগনি।
লায়রবশিংগী সরকার অমা লৈরবা মতমদা, মিদল ক্লাসকী ইমুংশিংগীদমক সরকার অমা লৈরবা মতমদা, লোৱর মিদল ক্লাসকী ইমুংশিংগীদমক সরকার অমা লৈরবা মতমদা খুন্নাইগী চাউখৎনবা অসিগুম্বা থবক মখল অসি পাইখৎপা ঙমগনি। ঐখোয়গী সরকারনা পি.এম. নেস্নেল দাইলাইসিস প্রোগ্রাম হৌদোকখি। হৌজিক মতম অসিদা কিদনীগা মরী লৈনবা অনাবা কয়া লৈরকপদা, দাইলাইসিসকী খুদোংচাবা অসিনা ৱাখলদা লাকই। মসিগীদমক ঐখোয়না কেম্পেন চত্থখি। ঙসি লায়রবশিংদা লেম্না দাইলাইসিস সেসন করোর হেন্না ফংহনখ্রে। মসিনা মরম ওইরগা ঐখোয়গী লায়রবা ইমুংশিং অসিদা লেম্না দাইলাইসিস তৌদুনা লুপা করোর ৫৫০ তুংশিনবা ঙমহনখি। লায়রবশিংগীদমক খনবা সরকার অমা লৈরবা মতমদা মখোয়গী চাদিংদা হন্থহনবা ঙম্মি। ঐখোয়গী সরকারনা কেন্সর, ত্যুবরক্যুলোসিস, দাইবেতিস, হর্ত দিজিজ অসিগুম্বা লাইনাশিং অসি লায়েংবদা মথৌ তাবা হীদাক ৮০০ হেনবগী মমল য়েংশিনখি।
স্তন্তিং অমসুং নী ইম্প্লান্ত তৌবগী মমল অসিসু কন্ত্রোল তৌরগনি হায়না সরকারনা থাজবা পীখ্রে। ৱারেপশিং অসিনা মরম ওইরগা লায়রবশিংগী লুপা করোর লিশিং ১৩ তুংশিনবা ঙমহনখি। লায়রবা অমসুং মিদল ক্লাসকীদমক খনবা সরকার অমা লৈরবা মতমদা সরকারগী ৱারেপশিংনা মীচম মীয়ামদা কান্নবা ফংহল্লি, অমসুং মীয়াম্না স্কিম অসিগী এম্বেসেদর অমসু ওইরি।
মরুপশিং,
কোরোনাগী মতম অসিদা মালেমগী অচৌবা লৈবাকশিংনা ভেক্সিন অমমমদা লুপা লিশিং কয়া থিদুনা লৈরি। অদুবু ভারত্তা ঐখোয়না অহৌবা নুমিৎতগী হৌনা লায়রবদা ভেক্সিন ফংহন্নবা ভারতকী প্রজা অমত্তনা ভেক্সিনগীদমক শেল তিংহন্দনবা হোৎনদুনা লাকখি। অমসুং ঙসি ভেক্সিন লেম্না ফংহনবগী কেম্পেন অসি লৈবাক অসিদা মাইপাক্না চত্থরো অমসুং ঐখোয়গী সরকারনা ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা লৈরিবা প্রজাশিং মশা০মউ ফনা থম্নবগীদমক লুপা করোর লিশিং ৩০ হেন্না চাদিং তৌখি।
নুমিৎ খরনিগী মমাংদা ময়াম্না উবীখ্রে মদুদি সরকার অসিনা অতোপ্পা অচৌবা ৱারেপ অমগা লৌখি, মসিনা লায়রবা অমসুং মিদল ক্লাসকী অঙাংশিংগীদমক কান্নবা ফংহল্লগনি। ঐখোয়না লনাই মেদিকেল কোলেজশিংগী সীতশিংগী তঙ্খাই অমা সরকারগী মেদিকেল কোলেজশিংগী মতুং ইন্না শেল থীহল্লগনি, ঐখোয়না ফী অসিদগী হেন্না লৌররোই। মসিনা মরম ওইরগা লায়রবা অমসুং মিদল ক্লাসকী অঙাংশিংগীদমক লুপা করোর লিশিং অনি মখাই তুংশিনবা ঙম্লগনি। মসি খক্তা নত্তনা মখোয়না মশাগী মমা লোমদা মেদিকেল এজুকেসন তম্বা ফংলগনি, মখোয়না তেক্নিকেল এজুকেসন তম্বাফংলগনি। মসিনা মরম ওইরগা লায়রবা অঙাং, মিদল ক্লাসকী অঙাং, লোৱর-মিদল ক্লাসকী অঙাংনা, ইংলিশতা স্কুল তম্লক্তবা অঙাংশিংনা হৌজিক্তি দোক্তরশিং ওইবা ঙম্লগনি।
ইচিল-ইনাওশিং,
তুংলমচৎতা থেংনরক্কদবা শীংনবশিংগী য়েংলগা ঐখোয়গী সরকারনা হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচর অসি লেপ্তনা ফগৎহল্লি। নীংতম্লবা মতুং দিকেদ কয়া লৈবাক অসিদা শুপ্নগী এম্স অমা খক্তা লৈরমখি, অদুবু ঙসিদি ২২ শুবা ঙম্লে। ঐখোয়গী পান্দমদি লৈবাক অসিগী জিলা খুদিংমক্তা য়ামদ্রবদা মেদিকেল কোলেজ অমা থম্বনি। হৌজিক চহি খুদিংগী লৈবাক অসিগী মেদিকেল ইন্সতিত্যুতশিংদগী অনৌবা দোক্তর লাখ ১.৫ থোরক্লি, মসিনা হেল্থ সর্ভিসেসকী ক্বালিতী অমসুং এসেসিবিলিতীদা চাউনা কান্নবা ফংহল্লগনি।
লৈবাক অসিগী খুঙ্গংগী মফমশিংদা ৱেলনেস সেন্তর লিশিং কয়া হাংদোক্লে। মসিগী খোঙথাংশিং অসিগা লোয়ননা ঐখোয়গী প্রজাশিংনা হোস্পিতালদা চৎপগী মথৌ তাহনদবনি। য়োগগী ৱাখল্লোন শন্দোকপা, লাইফস্তাইলদা আয়ুশ য়াওহনবা, ফিত ইন্দিয়া অমসুং খেলো ইন্দিয়া মুফমেন্ত ঙসিদি মসি ঐখোয়গী হেল্দী ইন্দিয়া কেম্পেনগী মরু ওইবা শরুক ওইরে।
ইচিল-ইনাওশিং,
‘সবকা সাথ, সবকা বিকাসম সবকা বিশ্বাস অমসুং সবকা প্রয়াস’কী মন্ত্রগা লোয়ননা ভারতনা মাংদা চংশিনবা অসিদা মীওই খুদিংমক্কী পুন্সিনা চপ মান্নবা ইকাই খুম্নবা ফংহনগনি। জন ওশধি কেন্দ্রশিংনা চপ মান্নবা ফিরেপকা লোয়ননা খুন্নাইদা মপাঙ্গল মখা তানা হাপলগনি। ঐহাক্না অমুক হন্না ময়ামদা য়াইফ-মঙ্গোল পীজরি।
হন্না-হন্না থাগৎচরি!