Ministry of Health and Family Welfare
Union Health Minister, Dr. Mansukh Mandaviya launches the National Polio Immunization Drive, 2022
Every child under 5 years of age must get polio drops : Dr. Mansukh Mandaviya
"Swastha children means Swastha Communities and a Swastha Nation"
“As envisioned by the Hon’ble Prime Minister, all vaccines under the Universal Immunization Programme programme should reach every child of our country”
26 FEB 2022 1:10PM by PIB Delhi
Dr. Mansukh Mandavia,Union Minister for Health and Family Welfare launched the National Polio Immunization Drive for 2022 by administering polio drops to children below five years of age in the Ministry of Health and Family Welfare today.
Addressing the Occasion, Dr. Mansukh Mandaviya said, “India’s strategic fight against polio is a success story of India’s public health policy against vaccine preventable diseases. We need to continue to be vigilant and ensure that every child under 5 years of age must get polio drops.”
“Under the leadership of our Hon’ble Prime Minister, Universal Immunization Programme is focusing to protect children from more diseases than ever before and has introduced several new vaccines like Pneumococcal Conjugate Vaccine (PCV), Rotavirus vaccine, and Measles-Rubella vaccine (MR) in the recent past. Further, to provide additional protection to our children, the Government of India has also introduced the injectable Inactivated Polio Vaccine into its routine immunization program. While we are making efforts to protect our children from more and more diseases, it is important that all vaccines under the programme reach every child of our country.”, Dr. Mandaviya further added.
Stressing on the importance of observing National Immunisation Day, the Union Health Minister HFM said, “The aim of Swastha Bharath can only be achieved if our children are healthy. The objective of Mission Indradhanush or Polio Vaccination Drive is to protect our children against such deadly diseases. Since our neighbouring countries are still not polio free, we should remain vigil and continue the vaccination program. Over 15 crore children of age less than 5 years will be vaccinated in the coming months. Door-to-door Vaccination campaigns through robust micro-planning will be done to ensure that no one is left. I congratulate all the Health Care Workers, Stakeholders like WHO, UNICEF, Rotary club and NGOs for making this immunization programme a Lok Bhagidari Andolan as envisioned by our Hon’ble Prime Minister. I request all families to come forward to get their children Vaccinated.”
The Union Health Secretary highlighted the achievements and the way forward to implement the National Immunisation Programme. He said, “Though India is polio free, it is still our responsibility to remain vigil. Transit teams deployed at all the states to ensure immunization. And, continuous pulse polio implementation at borders are happening as our neighbouring countries are still reporting Polio Cases.”
About Polio National Immunization Drive and Polio National Immunization Day 2022 (NID) :
The Polio National Immunization Day 2022 (NID) will be organized across the country on Sunday, 27th February 2022. India conducts one nationwide NID and two Sub-National Immunization Day (SNIDs) for polio every year to maintain population immunity against wild poliovirus and to sustain its polio free status. During the Polio NID, Over 15 crore children will be covered across all 36 States and UTs in 735 districts. During the drive, polio drops will be provided to children through 7 lakh booths across the country. Approximately 23.6 crore houses will be visited by nearly 24 lakh volunteers and 1.5 lakh supervisors. The State of Meghalaya has already conducted the drive in the state on 24th January 2022 while Mizoram plans to conduct the drive on 1st March 2022 due to local reasons. The election bound states of Uttar Pradesh and Manipur plan to organize the Polio NID on 20th March and 24th March 2022 respectively.
The booth activities will be followed by house-to-house surveillance (mop-up rounds) over the next two to five days to identify and vaccinate children who missed getting vaccinated at the booths. Vaccination teams have also been deployed at bus terminals, railway stations, airports and ferry crossings to vaccinate children in transit to ensure no child misses the life-saving dose.
India has been free of polio for more than a decade, with the last case of wild poliovirus reported on 13th January 2011. However, India continues to remain vigilant to prevent re-entry of the poliovirus into the country from neighboring countries of Afghanistan and Pakistan, where wild poliovirus continues to cause the disease.
It is also ensured that all measures for safety during pandemic are observed by following all COVID Appropriate Behaviors (CAB) such as preventing overcrowding at booths, maintaining physical distance, wearing masks, washing hands and administering polio drops in well ventilated-settings.
The meeting was attended by Shri Vikas Sheel, AS & MD, Ministry of Health and Family Welfare, Shri Ashok Babu, Joint Secretary, Ministry of Health and Family Welfare, Dr Roderico H. Ofrin, WHO Representative to India and other senior officials of the Ministry of Health and Family Welfare.

হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রী দোক্তর মনসুখ মন্দাবিয়ানা নেসনেল পোলিও ইম্ম্যুনাইজেসন দ্রাইব, ২০২২ হৌদোকখ্রে
চহি ৫গী মখাদা লৈবা অঙাঙ খুদিংমক পোলিও মরিক পীথক্কদবনি: দোক্তর মনসুখ মন্দাবিয়া
“শাফবা অঙাঙ লৈরবদি শাফবা খুন্নাই অমদি শাফবা লৈবাক ওই”
“ইকায়খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীগী মীৎয়েঙ থমখিবগুম, য়ুনিভর্সেল ইম্ম্যুনাইজেসন প্রোগ্রামগী মখাদা ফংহল্লিবা ভেক্সিন খুদিংমক ঐখোয়গী লৈবাকসিগী অঙাঙ খুদিংদা য়ৌহনগদবনি”
26 FEB 2022 1:10PM by PIB Imphal
দোক্তর মনসুখ মন্দাবিয়া, হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বালগী কেন্দ্র মন্ত্রীনা ঙসি হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়দা চহি মঙাগী মখাদা লৈবা অঙাঙশিংদা পোলিও মরিক পীথক্তুনা নেসনেল পোলিও ইম্ম্যুনাইজেসন দ্রাইব হৌদোকখ্রে‍।
থৌরমদুদা ৱা ঙাঙলদুনা, দোক্তর মনসুখ মন্দাবিয়ানা হায়খি, “ভারতকী পোলিওগী মায়োক্তা চঙশিল্লিবা লাঞ্জঙ অসি ভেক্সিন্না ঙাকথোকপা ঙমবা লায়নাশিংগী মায়োক্তা ভারতনা পায়খৎলিবা মীয়ামগী হকশেলগী থৌরাংপা পায় পাকপগী ৱারী অমনি‍। ঐখোয় চেকশিন্না লৈবা অমদি চহি ৫গী মখাদা লৈবা অঙাঙ খুদিংমক পোলিও মরিক পীথক্নবা হোৎনবা মথৌ তাই‍।”
ইকায়খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীগী লুচিং মখাদা, য়ুনিভর্সেল ইম্ম্যুনাইজেসন প্রোগ্রাম্না হান্নদগী হেন্না অঙাঙশিংবু লায়না কয়াদগী ঙাকথোক্নবা মীৎয়েঙ থম্লি অমদি হৌখিবা মতম খরসিদা ন্যুমোকোকেল কঞ্জুগেৎ ভেক্সিন (পি.সি.ভি.), রোতাভাইরস ভেক্সিন, অমসুং মীজল্স-রুবেলা ভেক্সিন (এম.আর.)নচিংবা অনৌবা ভেক্সিন কয়াসু হাপচিল্লে‍। মখা তানা, ঐখোয়গী অঙাঙশিংদা অহেনবা ঙাকথোকপগী মতিং ফংহন্নবগীদমক ভারত লৈঙাক্না মাগী চাং নাইনা চত্থবা ইম্ম্যুনাইজেসন প্রোগ্রামদা ইঞ্জেক্তেবল ইনএক্তিভেতেদ পোলিও ভেক্সিনসু হাপচিল্লে‍। ঐখোয়গী অঙাঙশিংবু লায়না কয়াদগী ঙাকথোক্নবা হোৎনবগা লোয়ননা, প্রোগ্রাম অসিগী মখাদা লৈরিবা ভেক্সিন খুদিংমক অঙাঙ খুদিংমক্তা য়ৌহনবা হায়বসি মরুওইবা অমনি”, হায়না দোক্তর মন্দাবিয়ানা মখা তাখি‍।
নেসনেল ইম্ম্যুনাইজেসন দে পাঙথোকপগী মরুওইবা ৱাফমশিং থম্লদুনা, কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রীনা হায়খিবদা, “স্বাস্থ ভারতকী পান্দম অসি ঐখোয়গী অঙাঙশিং মশা মউ ফনা থম্লবখক্তদা ফংবা ঙমগনি‍। মিসন ইন্দ্রধনুস অমসুং পোলিও ভেক্সিনেসন দ্রাইবকী পান্দমদি অসিগুম্বা তমথিরবা লায়নাশিংদগী ঐখোয়গী অঙাঙশিংবু ঙাকথোকপনি‍। ঐখোয়গী য়ুমলোন্নবা লৈবাকশিং পোলিও লৈতবা ওইদ্রিবা মরম্না, ঐখোয় চেকশিন্না লৈদুনা ভেক্সিনেসনগী প্রোগ্রাম মখা তানা চত্থবা তাই‍। লাক্কদৌরিবা থা খরসিদা চহি ৫গী মখাদা লৈবা অঙাঙ করোর ১৫দা ভেক্সিন পীথক্কদৌরি‍। কনাগুম্বা অমত্তা চিত্থহৌদনবা পাক চাউরবা মাইক্রো প্লান্নিংগী খুত্থাঙদা য়ুমথোঙ য়ুমথোঙ চঙদুনা ভেক্সিনেসনগী থবক পায়খৎকনি‍। ইম্ম্যুনাইজেসন প্রোগ্রাম অসিবু ইকায়খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীনা থমখিবা মীৎয়েঙগী পরিংদা মীয়াম্না শরুক য়াবা ইহৌ অমা ওইহনবগীদমক্তা ঐনা হকশেলগী থৌমীশিং, দব্লিউ.ঐচ.ও., য়ুনিসেফ, রোতরী ক্লবনচিংবা স্তেকহোল্দরশিং অমসুং এন.জি.ও. পুম্নমক্কী মফমদা নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি‍। ঐনা ইমুং খুদিংদা মখোয়গী অঙাঙশিং ভেক্সিন পীথক্নবা থোকপিরকউ হায়না নোল্লুকচরি‍।”
কেন্দ্রগী হকশেল সেক্রেতরীনা মায় পাক্লবশিং অমসুং নেসনেল ইম্ম্যুনাইজেসন প্রোগ্রাম পায়খৎনবা চঙশিনগদৌরিবা লম্বী পরিংগী মরমদা ৱাফমশিং থমখি‍। মহাক্না হায়খিবদা, “ভারত্তা পোলিও লৈত্রবসু, ঐখোয় চেকশিন্না লৈবা মথৌ তাই‍। ইম্ম্যুনাইজেসন মায় পাক্না পাঙথোক্নবা স্তেত পুম্নমক্তা ত্রাঞ্জিৎ কাঙবু থমখ্রে‍। অদুগা ঐখোয়গী য়ুমলোন্নবা লৈবাকশিংদা পোলিও কেসশিং থেংনরিবনা মরম ওইরগা ঙমখৈগী মফমশিংদা লেপ্পা নাইদনা পল্স পোলিওগী থবকশিং পায়খৎলি‍।”
পোলিও নেসনেল ইম্ম্যুনাইজেসন দ্রাইব অমসুং পোলিও নেসনেল ইম্ম্যুনাইজেসন দে ২০২২ (এন.আই.দি.)গী মরমদা:
নেসনেল পোলিও ইম্ম্যুনাইজেসন দে ২০২২ (এন.আই.দি.) লৈবাক শিনবা থুংনা নোংমাইজিং নুমিৎ, ফেব্রুৱারী ২৭, ২০২২দা পাঙথোক্কদৌরি‍। ভারতনা পোলিওভাইরসতগী মীয়ামবু ঙাকথোক্নবা অমদি পোলিও লৈত্রবা লৈবাক্কী ফীভম ঙাক্তুনা থম্নবগীদমক চহি খুদিংগী লৈবাক শিনবা থুংনা পাঙথোকপা এন.আই.দি. অমা, অমদি সব-নেসনেল ইম্ম্যুনাইজেসন দে (এস.এন.আই.দি.) অনি পাঙথোক্লি‍। পোলিও এন.আই.দি.না, স্তেত অমদি য়ু.তি. ৩৬দা লৈবা দিস্ত্রিক্ত ৭৩৫দা লৈবা অঙাঙ করোর ১৫ হেনববু কোনশিনগনি‍। দ্রাইব অসিদা লৈবাক শিনবা থুংনা বুথ লাখ ৭তা অঙাঙশিংদা পোলিও মরিক পীথক্কনি‍। ভলুন্তিয়র লাখ ২৪ অমসুং সুপরভাইজর লাখ ১.৫রোম্না চাউরাক্না য়ুম করোর ২৩.৬তা চৎকনি‍। মেঘালয়না জনুৱারী ২৪, ২০২২দা মাঙজৌননা দ্রাইব অসি চত্থখ্রে অদুগা মিজোরম্না লমদমদুগী ওইবা মরম খরদগী মার্চ ১, ২০২২দা পায়খৎনবা থৌরাং তৌরি‍। মীখল পাঙথোক্কদবা স্তেত উত্তর প্রদেশ অমসুং মনিপুরনা পোলিও এন.আই.দি. অসি মথঙশিৎনা মার্চ ২০ অমসুং ২৪দা পাঙথোক্নবা থৌরাং তৌরি‍।
বুথতা পীথক্লবা মতুংদা চিত্থ-নান্থহৌবা অঙাঙশিং খঙদোক্তুনা পীথক্ননবগীদমক মথঙগী নুমিৎ নিনিদগী মঙানি ফাওবগী মনুংদা য়ুমথোঙ-য়ুমথোঙ চঙদুনা য়েংশিনবা (মোপ-অপ রাউন্দ) চঙশিনগনি‍। পুন্সি কনগদবা হিদাক অসি পীথকপদা অঙাঙ অমত্তা চিত্থহৌদনবা চত্থোক চৎশিন তৌরিবা অঙাঙশিংদা পীথক্নবগীদমক্তা ভেক্সিনেসন কাঙবুশিং বস তর্মিনেল, রেলৱে স্তেসন, এয়রপোর্ত অমসুং ফেরী ক্রোসিংশিংআ থমখ্রে‍।
ভারতকী ইকোন কোনবা ৱাইল্দ পোলিওভাইরস কেস জনুৱারী ১৩, ২০১১দা থেংনখিবগা লোয়ননা ভারতনা চহি তরা হেন্না পোলিও লৈতবা লৈবাক ওইদুনা লাক্লি‍। অদুম ওইনমক ৱাইল্দ পোলিওভাইরসনা শোকহল্লিবা অফঘানিস্তান অমসুং পাকিস্তান্নচিংবা য়ুমলোন্নবা লৈবাকশিংদগী লৈবাকসিদা পোলিওভাইরস চঙশিল্লকপা থিংনবগীদমক ভারতনা চেকশিন্না লৈরি‍।
বুথতা মী য়াম্না চিনবা থোকহন্দবা, ফিজিকেল দিস্তেন্সিং থমবা, মাস্ক উপ্পা, খুৎ-শা হামবা অমদি নুংশিৎ-নুংশা মরাঙ কায়না চঙবা মফমদা পোলিও মরিক পীথকপনচিংবা কোবিদ এপ্রোপ্রিএৎ বিহেবিয়র (সি.এ.বি.) ঙাক্তুনা লাইচৎ মনুংসিদা পায়খৎপা য়াবা চেকশিন থৌরাংশিংসু পায়খৎননবা থবক পায়খৎলি‍।
মীফম অদুদা শ্রী বিকাস শীল, এ.এস. অমসুং এম.দি., হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়, শ্রী অসোক বাবু, জোইন্ত সেক্রেতরী, হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়, দোক্তর রোদেরিকো ঐচ. ওফ্রিন, দব্লিউ.ঐচ.ও.গী ভারত মীহুৎ অমদি হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়গী মকোক থোংবা ওফিসিএলশিংনা শরুক য়াখি‍।