প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না লৌউ-শিংউগী সেক্তরদা কেন্দ্রগী বজেৎ ২০২২না পীবা অফবা শাফুগী মতাংদা পাঙথোকপা ৱেবিনারদা থমখিবা ৱারোল
24 FEB 2022 2:38PM by PIB Imphal
খুরুমজরি!
মন্ত্রী-মন্দলদা ঐহাক্কা থবক তৌমিন্নরিবশিং, রাজ্য সরকারশিংগী মীহুৎশিং, ইন্দস্ত্রী অমসুং একাদেমিয়াগী মরুপ পুম্নমক, কৃশি বিজ্ঞান কেন্দ্রশিংগা মরী লৈনবা ঐখোয়গী লৌমী ইচিল-ইনাওশিং!
চহি ৩গী মমাংদা পি.এম. কিসান সম্মান নিধি হৌখিবা নুমিৎ অদুগা ঙসিগী নুমিৎ অসিগা চপ মান্ননা তাবা অসিদা নুংঙাইবা পোকই। ঙসি স্কিম অসিনা লৈবাক অসিগী অপীকপা লৌমীশিংগীদমক অচৌবা তেংবাং অমা ওইররে। মসিগী মখাদা লৈবাক অসিগী লৌমী করোর ১১দা লুপা করোর লাখ ২ পীথখি। থৌরাং অসিদা ঐখোয়না স্মার্নেসসু থংনরি। শুপ্নগী ক্লিক অমদা লৌমী করোর ১০-১২গী বেঙ্ক একাউন্তশিংদা শেল দাইরেক্ত ত্রান্সফর তৌবা য়াবা অসিমক ভারতমচা অমা ওইনা চাউথোকচফম থোকপা ৱাফম অমনি।
মরুপশিং,
হৌখিবা চহি ৭ অসিদা ঐখোয়না মরুদগী কৈথেল য়ৌবা ফাওবগী অসিগুম্বা অনৌবা সিস্তেমশিং শেমখি, ঐখোয়না অরিবা সিস্তেমশিং শেমদোকখি। লৌউ-শিংউগী বজেৎ অসি শুপ্নগী চহি ৬তা শরুক কয়া থোক্না হেনগৎলকখি। হৌখিবা চহি ৭ অসিদা লৌমীশিংগী লৌউ-শিংউগী লোনশিং অসিসু শরুক ২.৫ হেনগৎলকখি। কোরোনাগী অৱাবা মতমশিংদা অখন্নবা দ্রাইব অমা চত্থদুনা ঐখোয়না কে.সি.সি.গী ফেসিলিতীগা লোয়ননা অপীকপা লৌমী করোর ৩গা কন্নেক্ত তৌবা ঙমখি। মসিগী ফেসিলিতী অসি এনিমেল হসবেন্দরী অমসুং ফিশরিজকা মরী লৈনবা লৌমীশিংদসু এক্সতেন্দ তৌখি। মাইক্রো ইরিগেসনগী নেৎৱর্ক অসি মপাঙ্গল কনখৎলকপগা লোয়ননা মসিনা অপীকপা লৌমীশিংদসু মতেং পাংলি।
মরুপশিং,
খোঙথাং পুম্নমক অসিনা মরম ওইরগা লৌমীশিংনা চহি খুদিংগী রেকোর্দ ওইনা পোত্থোক পুথোকপা ঙম্মি অমসুং এম.এস.পি.দা প্রোক্যুর্মেন্ত তৌবদসু অনৌবা রেকোর্দশিং থম্বা ঙমখি। ওর্গানিক ফার্মিং থৌগৎপনা মরম ওইরগা ঙসি ওর্গানিক প্রদক্তশিংগী কৈথেল অসি করোর ১১,০০০ য়ৌরে। মসি মপালদা থাদোকপদসু চহি ৬ অসিদা করোর ২০০০দগী করোর ৭০০০ হেন্না হেনগৎখি।
মরুপশিং,
চহি অসিগী লৌউ-শিংউগী বজেৎ অসিদসু মমাংগী চহি অদুগুম্না মসি চাউখৎহন্নবা চপ মান্ননা হোৎনরি। বজেৎ অসিদা লৌউ-শিংউবু মোদর্ন অমসুং স্মার্ত ওইহন্নবা মরু ওইবা পাম্বৈ তরেৎ থমখি।
অহানবদা- গঙ্গা তোর্বানগী নাকল অনিমক্তা কিমি ৫গী রেদিয়সকী মনুংদা মিসন মোদতা নেচরেল ফার্মিং তৌনবা পান্দম থম্মি। মসিদা হর্বেল মেদিসিন্দসু মীৎয়েং থম্মি। উহৈ অমসুং হৈশিংদসু মীৎয়েং থম্মি।
অনিশুবদা- লৌউ-শিংউ অমসুং হোর্তিকলচরদা মোদর্ন তেক্নোলোজী অসি লৌমীশিংদা ফংহল্লগনি।
অহুমশুবদা- অচাথাও মপালদগী পুশিল্লকপা থিংনবা ঐখোয়না মিসন ওইল পামগা লোয়ননা থাও শুংনবা মরুশিংগী অসি য়ারিবা মখৈ মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা হোৎনরি অমসুং মসি বজেৎ অসিনসু মীৎয়েং থমখি।
মসিগী মথক্তা মরিশুবা পান্দম অসি লৌউ-শিংউগী প্রদক্তশিং পুথোক-পুশিন তৌবা, অনৌবা লোজিস্তিক্সকী শিল-লাংবশিং অসি পি.এম. গতি-শক্তি প্লানগী মখাদা পাইখৎপা অসিনি।
বজেৎতা থমখিবা মঙাশুবা লম্বী অদুদি এগ্রি-ৱেস্ত মেনেজমেন্ত অসি হেন্না ওর্গনাইজ ওইহনবা, ৱেস্ত তু ইনর্জীগী খোঙথাংশিংগী খুত্থাংদা লৌমীশিংগী ইনকম হেনগৎহনবনি।
তরুক শুবা লম্বী অসিনা লৈবাক অসিগী পোস্ত ওফিস লাখ অমা মখাই হেনবনা রিগ্যুলর বেঙ্কশিংগী খুদোংচাবা ফংলগনি, অসুম্না লৌমীশিংনা সমস্যা অমত্তা মায়োক্নররোই।
অমসুং তরেৎশুবা অসিনা – ঙসিগী মোর্দনগী মতমশিং অসিগী মতুং ইন্না এগ্রি রিসর্চ অমসুং এজুকেসনগা মরী লৈনবা সেল্লেবসতা স্কিল দিবেলপমেন্ত, হ্যুমেন রিসোর্স দিবেলপমেন্ত অসি শেমদোক্লগনি।
মরুপশিং,
ঙসিগী মালেম অসিদা হেল্থ এৱের্নেস হেনগৎলক্লি। এনভাইরনমেন্ত ফ্রেন্দলী লাইফস্তাইলগী মরমদা এৱের্নেস হেনগৎলক্লি। মসিগী মাইকৈদা মীওই কয়া কয়ানা মীৎয়েং চংনরক্লি। মসিনা তাকপদি মসিগী মার্কেৎ অসিসু হেনগৎলক্লি হায়বনি। নেচরেল ফার্মিং, ওর্গানিক ফার্মিং অসিগুম্বা মসিগা মরী লৈনবা হীরম অসিগী মতেংগা লোয়ননা ঐখোয়না মার্কেৎ অসি খুদুম চন্নবা হোৎনহৌবা য়াগনি। ঐখোয়গী কৃশি বিজ্ঞান কেন্দ্রশিং অমসুং এগ্রিকলচর য়ুনিভর্সিতীশিং অসি মপাঙ্গল মপুং ফানা ফুদোক্তুনা মোবিলাইজ তৌদুনা মীয়ামদা নেচরেল ফার্মিংগী কান্নবশিং ফংহনবা ঙমগনি। ঐখোয়গী কে.ভি.কে. অমমমনা খুঙ্গং অমমম পাইবা য়াগনি। ঐখোয়গী এগ্রিকলচর য়ুনিভর্সিতীনা মথংগী চহি অমা অসিদা লৌমী ১০০দগী ৫০০ ফাওবা নেচরেল ফার্মিংগী মাইকৈদা পুশিল্লক্নবা পান্দম থম্বা য়াই।
মরুপশিং,
হৌজিক্কী মতম অসিদা মিদল ক্লাস ফেমিলিশিংদা, অপর মিদল ক্লাস ফেমিলিতীশিংদা অতোপ্পা ত্রেন্দ অমা উবা ফংলি। মখোয়গী দাইনিং তেবলদা পোৎলম কয়া অমা য়ৌবা তোইনা উবা ফংলি। প্রোতিনগী মিংদা, কেলসিয়মগী মিংদা অসিগুম্বা প্রদক্ত কয়া অমা হৌজিক দাইনিং তেবলদা য়ৌরক্লি। মসিদা প্রদক্ত কয়াদা মপালদগী পুশিল্লকপনি অমসুং মখোয় অসি ভারতকী তেস্তকসু চান্নদ্রি। অমরোমদা প্রদক্ত পুম্নমক অসি ঐখোয়গী লৌমীশিংনা পুথোকপা ঐখোয়গী ভারত প্রদক্তশিংদা য়াওজরি অদুবু ঐখোয়না মসি নীংথিনা প্রজেন্ত তৌবদি ঙমদ্রি। ঐখোয়না মসি মার্কেৎ তৌবা ঙমদ্রি, অমসুং মসিনা মরম ওইরগা ঐখোয়না হোৎনবা তাই, মসিদসু ভোকেল ফোর লোকেল মথৌ তাই।
মসি ভারতকী চীঞ্জাক, ভারতকী মহৈ-মরোংদসু ফংলি অমসুং মসি ঐখোয়গী তেস্তকসু চান্নরি। অৱাবা হায়ববু ঐখোয়না মফম অসিদা এৱের্নেস ৱাৎপা অমসুং মীওই কয়ান মসিগী মরমদা খঙদবা অসিনি। ঐখোয়না করম্না ভারতকী চীঞ্জাক প্রমোৎ তৌবগে, প্রোপেগেৎ তৌবগে হায়বা অসিদসু মীৎয়েং চংবা মথৌ তারি।
কোরোনাগী মতমদা ঐখোয়গী মসালাশিং, য়াইঙং অসুগুম্বা পোৎলমশিং অসিদা মীৎয়েং চংবা য়াম্না হেনগৎলকখিবা ঐখোয়না উবা ফংখি। ২০২৩ অসি ইন্তরনেস্নেল ইয়র ওফ মিল্লেৎস তারি। মসিদসু ঐখোয়গী কোর্পোরেৎ ৱর্ল্দনা ভারতকী মিল্লেৎশিংবু মাংদা পুখৎনবা, ব্রান্দিং তৌনবা, য়োকখৎনবা তৌগদবনি। ঐখোয়গী পোত্থোক লৈবা ফৌ অমসুং অতোপ্পা লৈবাকশিংগী অচৌবা মিসনশিং অসিনা মখোয়গী লৈবাকশিংদা অচৌবা সেমিনারশিং পাঙথোক্কদবনি, মফম অদুদা ইম্পোর্তর ওইরিবা মীওইশিংদা ভারতকী মিল্লেৎ অসি করম্বা মওংদা ফরিবনো, মসিগী মহাও অসি কয়াম মরু ওই হায়বা শন্দোক্তা খঙহনগদবনি। ইম্পোর্তর-এক্সপোর্তরগী মরক্তা ঐখোয়গী মিল্লেৎশিংগী মতাংদা ঐখোয়না সেমিনার, ৱেবিনার পাঙথোকপা য়াগনি। ঐখোয়না ভারতকী মিল্লেৎশিংগী ন্যুত্রিসনেল ভেল্যুগী কয়াম ৱাংবগে হায়না খঙহনগদবনি।
মরুপশিং,
অদোম্না উখ্রে মদুদি ঐখোয়গী সরকারনা সোইল হেল্থ কার্দতা মীৎয়েং চংখি। সরকারনা লৈবাক অসিগী লৌমী করোর কয়াদা সোইল হেল্থ কার্দশিং পীখি। মতম অমদা পেথোলোজী লেব অমত্তা লৈরমদে, মীয়াম্না পেথোলোজী তেস্ত অমত্তা তৌনরমদে অদুবু হৌজিক্তি লাইনা অমা হেক্তা থোরকপা মতমদা অহানবদা পেথোলোজী চেকঅপ তৌরি, পেথোলোজী লেবতা চৎনরি। ঐখোয়গী স্তার্তঅপশিং, ঐখোয়গী প্রাইবেৎ ইনভেস্তরশিং অসুনা মফম মফম খুদিংদা প্রাইবেৎ পেথোলোজী লেবশিং লৈরিবা অসিগা মান্নবা মওংদা ঐখোয়গী লম অমসুং ঐখোয়গী লমগী সেম্পলশিং পেথোলোজিকেল তেস্তশিং তৌনবা ঐখোয়গী লৌমীশিংবু লমজিংবা ঙমগদ্রা। সোইল হেল্থ চেক অসি তোয়না তৌবা মথৌ তাই করিগুম্বা ঐখোয়গী লৌমীশিংদা মসি হৈনহল্লবি অপীকপা লৌমীশিংনা ফাওবা চহি অমদা অমুক্তংদি সোইল তেস্ত শোইদনা তৌগনি। অমসুং অসিগুম্বা সোইল তেস্তিং লেবকী অপুনবা নেৎৱর্ক অমনা মসিগীদমক লেপ্পা ঙমগনি। অনৌবা ইক্বিপমেন্ত শেম্বা ঙমগনি। মসি স্তার্ত-অপশিংনা চংশিনবা য়াগদবা অচৌবা লম অমনি হায়না ঐহাক্না খল্লি।
ঐখোয়া লৌমীশিংগী মরক্তা মসিগী এৱের্নেস হেনগৎহনবসু তাই, ঐখোয়না মখোয়গী লৌবুকশিং অদু চহি অমা নত্ত্রগা অনিদা তেস্ত তৌথোকহন্নবা ৱাখল পোকহনগদবনি। অমসুং মসিগী মতুং ইন্না করি হীদাল মথৌ তাই, করি হার মথৌ তাই, করম্বা মহৈ-মরোং থাগনি হায়বা খঙলগনি মসিনা মখোয়দা মতেং ওইরগনি, মখোয়না মসিগী বিজ্ঞানগী ওইবা লৌশিং ফংহৌরগনি, নখোয়গী লৌশিং ওইহৌনবা ঐখোয়গী নহা ওইরিবা বিজ্ঞানিকশিংনা নেনো ফর্তিলাইজর দিবেলপ তৌখি। মসিনা গেম চেঞ্জর অমা ওইরগনি। ঐখোয়গী কোর্পোরেৎ ৱর্ল্দনা মসিদা থবক তৌনবা মতিক ময়াইসু লৈ।
মরুপশিং,
মাইক্রো ইরিগেসন অসিনা ইনপুৎ কোস্তশিং হন্থহনবা অমসুং পোত্থোক হেনগৎহনবদা চাউনা মতেং ওইরি অমসুং মসিনা এনভাইরনমেন্তদা সর্ভিস অমসু পীরি। ঙসিগী মীওইবা খুন্নাই অসিগীদমক ঈশিং মাংহনদবা হায়বা অসি অচৌবা থবক অমনি। সরকারনা পর দ্রোপ মোর ক্রোপ হায়বা অসিদা মীৎয়েং কয়া থম্মি অমসুং মসি পুংফম অসিগী ওইনা খ্বাইদগী মথৌ তাবনি। কেন-বেতৱা লিঙ্ক প্রোজেক্তকী ফলনা বুন্দেলখন্দদা করি অহোংবা পুরক্কনি হায়বা হৌজিক ঐখোয় পুম্নমক্না খঙলে। দিকেদ কয়া পন্দুনা লৈরুরবা লৌউ-শিংউগী ইরিগেসন স্কিমশিং অসিসু খোঙজেল য়াংনা লোইশিল্লগনি।
মরুপশিং,
লাক্কদৌরিবা মথংগী চহি ৩-৪ অসিদা ঐখোয়না অচাথাও পুথোকপগী চাং অসি হৌজিক লৈরিবা অসিদগী চাদা ৫০রোম হেনগৎহন্নবা পান্দম ফংনবা হোৎনবা তাই। নেস্নেল মিসন ওন ইদিবল ওইলগী মখাদা ওইল পাম থাবা হেনগৎহন্নবা ওইথোকপা য়াবা চাওনা লৈ অমসুং অচৌবা মওং অমদা ঐখোয়না থাও শুনবা লৌবুক্কী মাইকৈদা চংশিনবসু মথৌ তারি।
ক্রোপ পেত্তরশিংগী ওইনা ঐখোয়গী এগ্রি-ইনভেস্তরশিংনা ক্রোপ দাইভর্সিফিকেসন তৌনবা মাংদা চংশিনবা মথৌ তাই। মসিগা মান্ননা ইম্পোর্তরশিংনা ভারত্তা করি হীদাক মথৌ তাই হায়বসু খঙই। মখোয়না করিনা কান্নগনি হায়বা খঙই। খুদম ওইনা, থাও শুংনবা মরুশিং অমসুং হৱায়শিং অসি খুদম ওইনা লৌ। মসি লৈবাক অসিদা দিমান্দ ৱাংই। অসিগুম্বা ফীভম অমদা ঐখোয়গী কোর্পোরেৎ ৱর্ল্দনা মসিদা মাংদা চংশিনবা মথৌ তারি। মসি অদোমগীদমক এস্যুর্দ মার্কেৎ অমনি। মপালদগী করিগী পুশিল্লকপা মথৌ তারি, অদোম্না লৌমীশিংদা মাংজৌননা অদোমদগী ঐখোয়না মসিগী মহৈ মরোং অসি অসুক য়াম্না লৌগনি হায়না খঙহনবা য়াই। হৌজিক ইন্সুরেন্সকী সিস্তেম অমসু লৈরবনিনা, মসিগী ইন্সুরেন্স অসিনা মরম ওইরগা অদোম্না প্রোতেক্সন ফংলি। ভারত্তা চীঞ্জাক্কী মথৌ তাবগী মতাংদা স্তদী অমা পাঙথোকপা তাই অমসুং ঐখোয়না ভারত্তা মথৌ তারিবা পোৎলমশিং অসি পুথোক্নবা ঐখোবনা পুন্না থবক তৌবা তাই।
মরুপশিং,
২১শুবা চহিচাদা লৌউ-শিংউ অমসুং ফার্মিংগা মরী লৈনবা ত্রেদতা আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্সনা মপুং ফানা অহোংবা পুরক্লগনি। লৈবাক অসিগী লৌউ-শিংউদা কিসান দ্রোনশিং চাউনা শীজিন্নরিবা অসি মসিগী অহোংবা অসিগী শরুক অমনি। দ্রোন তেক্নোলোজী অসি ঐখোয়না এগ্রি স্তার্তঅপশিং প্রমোৎ তৌরবা মতমদা চাউনা কান্নবা ফংগনি। হৌখিবা চহি ৩-৪দা লৈবাক অসিদা এগ্রি স্তার্তঅপ ৭০০ হেন্না লিংখৎখি।
মরুপশিং,
হৌখিবা চহি ৭তা পোস্ত-হার্বেস্ত মেনেজমেন্তগী থবক কয়া পাইখৎখি। প্রোসেস ফুদকী স্কোপ হেনগৎহন্নবা, ঐখোয়গী ক্বালিতী অসি মালেমগী থাক য়ৌবা ঙম্নবা কেন্দ্র সরকারনা লেপ্তনা হোৎনরি। মসিগীদমক কিসান সম্পদা য়োজনাগা লোয়ননা পি.এল.আই. স্কিমসু মরু ওই। মসিনা মরম ওইরগা লুপা করোর লাখ ১গী অখন্নবা এগ্রিকলচর ইনফ্রাস্ত্রকচর ফন্দ অমা শেমখি। শুপ্নগী নুমিৎ খরগী মমাংদা ভারতনা য়ু.এ.ই.গা, গল্ফ লৈবাকশিংগা, অবু ধাবিগা লোয়ননা মরু ওইবা য়ান্ন-ৱারোল কয়া খুৎয়েক পীনখি। মসিদা ফুদ প্রোসেসিংদা কোওপরেসন পীনবা হেনগৎহন্নবা মরু ওইবা ৱারেপ কয়াসু লৌখি।
মরুপশিং,
চরুখোক হায়নসু খঙনবা এগ্রি-রেসিদ্যু অসিগী মেনেজমেন্তসু চপ মান্ননা মরু ওই। মসিগীদমক বজেৎ অসিদা অনৌবা থৌশিল খরা পাইখৎখি, মসিনা মরম ওইরগা কার্বোন ইমিসন অসি হন্থহল্লগনি অমসুং লৌমীশিংনা মসিদগী ইনকমসু ফংলগনি। অমসুং বিজ্ঞানিক ওইরিবা, তেক্নোলোজীগা মরী লৈনবা মীওই পুম্নমক্না লৌউ-শিংউগী ৱেস্ত অমত্তা মাংহল্লোই, ৱেস্ত খুদিংমক বেস্ততা ওন্থোক্কনি। ঐখোয়না মুন্না খনবা তাই, মসিগীদমক ঐখোয়না অনৌবা পোৎলমশিং পুরকপা মথৌ তাই।
চরুখোক্কী মেনেজমেন্তগী মতাংদা ঐখোয়না পুরক্লিবা সোল্যুসন অসি লৌমীশিংনা লায়না অয়াবা পীরক্কনি অমসুং মসি খন্ন-নৈনগদবনি। পোস্ত হার্বেস্তিং ৱেস্ত অসি লৌমী কয়াগী ওইনা অচৌবা শীংনবা অমনি। হৌজিক্তি মসি ঐখোয়না ৱেস্ততগী বেস্ততা ওন্থোক্লগনি অমসুং লৌমীশিংনা ঐখোয়গী পার্তনর ওইরক্লগনি। অসিগুম্বা ফীভম অমদা লোজিস্তিক্স অমসুং স্তোরেজকী সিস্তেম পাকথোক চাউথোকপা অমসুং প্রমোৎ তৌবা য়াম্না মরু ওই।
মসিদা সরকারনা থবক কয়া তৌরি, অদুবু ঐখোয়গী প্রাইবেৎ সেক্তনসু সেক্তর অসিদা শরুক তম্বা হেনগৎকদবনি। অমসুং ঐহাক্না মসি বেঙ্কিং সেক্তরদসু হায়জগে। মসিদা বেঙ্কিং সেক্তরদা অচৌবা অওনবা অমা পুরকপা ঙমগনি, মসিগী পান্দম থম্বা ঙমগনি, মসি মোনিতর তৌবা ঙমগনি; করিগুম্বা ঐখোয়না বেঙ্কশিংগী খুত্থাংদা মসিদা ফন্দশিং পীথরবদি ঐখোয়গী প্রাইবেৎ সেক্তরগী অপীকপা মীওইশিংনসু মসিদা চাউনা শরুক তম্বা য়াগনি। লৌউ-শিংউগী লম অসিদা লৈরিবা প্রাইবেৎ প্লেয়রশিংদসু ঐহাক্না মসিবু মখোয়না মরু ওইবা মীৎয়েং চংলিবা লম অমা ওইহন্নবা হায়জরি।
মরুপশিং,
ইন্নোভেসন অমসুং পেকেজিং অসি লৌউ-শিংউগী খ্বাইদগী মীৎয়েং চংবা মথৌ তাবা লম অনি ওইরি। ঙসিগী মালেম অসিদা কঞ্জুমরিজম অসি হেনগৎলক্লি। অদুনা পেকেজিং অমসুং ব্রান্দিং অসি য়াম্না মরু ওই। ঐখোয়গী কোর্পোরেৎ হাউসশিংনা, এগ্রি স্তার্ত-অপশিংনা উহৈ-ৱাহৈশিংগী পেকেজিং মশিং য়াম্না তৌনবা মাং থানা থোরক্কদবনি। মখোয়না মফম অদুদা লৈরিবা এগ্রি-ৱেস্তনা করম্বা মখলগী খ্বাইদগী ফবা পেকেজিং তৌবা য়াগদগে হায়বা অসিদা মীৎয়েং চংগদবনি। মখোয়না মসিদা লৌমীশিংবু মতেং পাংগদবনি অমসুং মাইকৈ অসিদা মখোয়গী পোরমশিং য়াৎপীগদবনি।
ফুদ প্রোসেসিং অমসুং ইথানোলদা ইনভেস্তমেন্ত তৌনবা অচৌবা পোতেন্সিএল লৈ। সরকারনা এস্যুর্দ মার্কেৎ অমা ওইরিবা ইথানোল ব্লেন্দিং অসি ২০% য়ৌনবা পান্দম থম্মি। ২০১৪গী মমাংদা ইথানোল ব্লেন্দিং অসি চাদা ১-২ খক্তমক তৌরম্মি হৌজিক্তি চাদা ৮রোম য়ৌরে। সরকারনা ইথানোল ব্লেন্দিং তৌবগী ইনসেন্তিব কয়া পীরি। লম অসিদা ঐখোয়গী বিজিনেস ৱর্ল্দনা মাংদা থোরকপা মথৌ তাই।
নেচরেল জ্যুজকী মতাংদসু ৱাফম অমা লৈ। মসিগী পেকেজিং অসি য়াম্না মরু ওই। প্রদক্ত অসিগী শেল্ফ লাইফ মতম শাংনাবা, নুমিৎ মশিং য়াম্না থম্বা য়ান্নবা অসিগুম্বা পেকেজিং অসিদা থবক পাইখৎপা তঙাই ফদে। ঐখোয়দা উহৈ-ৱাহৈ মখল কয়ামরুম লৈবনা মরম ওইরগা ওপ্সন কয়া লৈ, মখল কয়া লৈ। মপালগী মতৌ তম্বগী মহুৎ ঐখোয়না ভারতজূ ওইবা নেচরেল জ্যুজশিংবু প্রমোৎ তৌবা, পাম্নহনবা মথৌ তাই।
মরুপশিং,
অতোপ্পা ৱাফমনা কোওপরেতিব সেক্তর অসিনি। ভারতকী কোওপরেতিব সেক্তর অসি য়াম্না লিরে অমসুং বাইব্রেন্ত ওই। সুগর মিলশিং, ফর্তিলাইজে ফেক্তরীশিং, দাইরিশিং, লোন এরেঞ্জমেন্তশিং, চেং-হৱায়শিং লৈবা ওইরবসু কোওপরেতিব সেক্তরনা মসিদা শরুক য়াশিনবা অসি থৌদাং চাউই। ঐখোয়গী সরকারনা মসিগা মরী লৈনবা অনৌবা মন্ত্রালয় অমসু শেমখি অমসুং মসিগী মরু ওইবা মরমদি লৌমীশিংদা য়ারিবা মখৈ মতেং ফংহনবা য়ানবনি। ঐখোয়গী কোওপরেতিবকী ওইনা বাইব্রেন্ত বিজিনেস এন্তিতী অমা শেম্নবা শেম্নবা স্কোপ চাউনা লৈ। অদোমগী পান্দম অসি কোওপরেতিবশিং অসি মাইপাক্লবা বিজিনেস এন্তর্প্রাইস অমা করম্না ওন্থোক্কনি হায়বা অসিনা ওইগদবনি।
মরুপশিং,
ঐহাক্না ঐখোয়গী মাইক্রো-ফাইনান্সিং ইন্সতিত্যুসনশিংবু মাং থানা থোরক্নবা অমসুং এগ্রি স্তার্ত-অপশিং, ফার্মর প্রদ্যুসর ওর্গনাইজেসন – এফ.পি.ও.শিংদা য়ারিবা মখৈ শেলগী তেংবাং ফংহনগদবনি। ঐখোয়গী লৈবাক্কী অপীকপা লৌমীশিং অসিগী ফার্মিংদা এক্সপেন্দিচর হন্থহনবদা অদোম্না অচৌবা থৌদাং অমা লৌবসু বাগনি। ঐখোয়গী অপীকপা লৌমীশিংনা লৌউ-শিংউ তৌনবা মোদর্ন ইক্বিপমেন্ত লৈবা ঙমদে, মসিগীদমক সোল্যুসন অমা ফংলগনি। ঙসিগী অসিগুম্বা ফীভম অসিদা পুলিং হায়বা অসি করিনো।
ঐখোয়গী কোর্পোরেৎ ৱর্ল্দনা অসিগুম্বা সিস্তেমশুং পুথোক্নবা ফার্ম ইক্বিপমেন্ত শান্নবগী খুদোংচাবশিং ফংহন্নবা মাংদা থোরকপা তাই। ঐখোয়গী সরকারনা লৌমীশিংবু ফুদ দোনর লোয়ননা ইনর্জী প্রোভাইদরশিং ওইহন্নবা অচৌবা কেম্পেন অমা চত্থরি। লৈবাক অসিগী লৌমীশিংদা সোলর পম্পশিং য়েন্থোক্লি। ঐখোয়গী লৌমী কয়া-কয়ানা লৌবুকশিংদা সোল পাৱর করম্না পুথোক্লি হায়বা অসিদা ঐখোয়না থবক পাইখৎপা হেনগৎপা মথৌ তাই।
মসিগা মান্নবা মওংদা, ‘ত্রী ওন দি রিদজ’ হায়না লৌবুক্কী ঙমখৈ ওইরিবা অসিগীদমক ঙসি ঐখোয়না উ লৈরি। করিগুম্বা ঐখোয়গী লৌমীশিংদা অসিগুম্বা উ মখল অসি মখোয়গী পল্লিশিংদা সাইন্তিফিক ওইবা মওংদা থাহল্লবদি চহি ১০-২০গী মতুংদা মসি মখোয়গী অনৌবা শেন্থোক লম্বী ওইরকপা য়াই। সরকারনা মসিগীদমক মথৌ তাবা আইনগী ওইবা অহোংবা অদু পুরক্কনি।
মরুপশিং,
লৌমীশিংগী ইনকম হেনগৎহনবা, লৌউ-শিংউগী শেল চংবা হন্থহনবা, মরুশিংদগী কৈথেল ফাওবদা লৌমীশিংদা মতমগা চুনরবা ফেসিলিতীশিং পীবা হায়বসি ঐখোয়গী সরকারগী মরুওইবা মীৎয়েংনি। অদোমগী পাউতাকশিংনা সরকার অসিনা থৌরাংশিংদা মপাঙ্গল হাপ্লগনি অমসুং করিগুম্বা খরা পাংথোকপা পাম্বা ঐখোয়গী লৌমীশিংগী মংলান মঙফাওনহল্লগনি হায়না ঐহাক্না থাজবা থম্লি। ঙসিদি ঐখোয়না নেক্স জেনেরেসনগী ওইবা লৌউ-শিংউ অমদা খন্নবা পাম্মি, ত্রেদিস্নেল ওইবা পথাপশিংদগী থোরকপা পাম্মি হায়বা ঐহাক্না খংই। মসিগী মতাংদা ঐহাক্না অদোমদা হায়জনীংবদি, মদু মসিগী সেমিনার অসিদা পুথোকরক্কদবনি।
অনৌবা বজেৎ অসি চৎনবা হৌগদবা নুমিৎ এপ্রিল ১দগী ঐখোয়না অনৌবা ৱাখল্লোনশিং পুথোক্তুনা থবক পাইখৎপা হৌরগনি। হৌজিক্কী ওইনা ঐখোয়দা মার্চ থা পুম্বা লৈরি। বজেৎ অসি পার্লিয়ামেন্ততা হান্ননা থমখ্রে। হৌজিক হায়রিবা বজেৎ অদু ঐখোয়গী পুম্নমক্কী মাংদা লৈরে। হায়রিবা ফীভম অসিদা ঐখোয়না মতম মাংহন্দনা জুন-জুলাইদা ঐখোয়গী লৌমীশিংনা লৌউ-শিংউগী অনৌবা চহি অমা হৌগদবনি, মসিগী মমাংদা মার্চ থাদা ঐখোয়না লৌমীশিংদা পোৎলমশিং ফংহন্নবা শেম শাগনি, ঐখোয়গী কোর্পোরেৎ ৱর্ল্দনা মসিদা খোঙ থাংজিনগদবনি। ঐখোয়গী ফাইনান্স ৱর্ল্দ, ঐখোয়গী স্তার্তঅপশিং, ঐখোয়গী তেক্নোলোজীগী মীওইশিং লাকপীরো। ঐখোয়না ভারত অসি লৌউ-শিংউগী লৈবাক অমা ওইহনবা মথৌ তাই, ঐখোয়না মপান্দগী পোৎলম অমত্তা পুশিল্লকলোইদবনি, ঐখোয়না মদু ঐখোয়গী লৈবাক অসিনা মথৌ তাবগী মতুং ইন্না শেম শাগদবনি।
অদুগা করিগুম্বা ঐখোয়না ঐখোয়গী লৌমীশিং, ঐখোয়গী এগ্রিকলচর য়ুনিভর্সিতীশিং, ঐখোয়গী এগ্রিকলচরগী মহৈরোয়শিং অসি পুনশিন্দুনা মাংলোমদা চংশিন্দুনা প্লেৎফোর্ম অমদা থবক তৌমিন্নরবদি, বজেৎ অসি অশেংবদা মশিংগী গেম অমখক ওইরলোই, বজেৎনা পুন্সিদা অহোংবা পুরক্লনি, লৌউ-শিংউদা অওনবা পুরকপনা খুঙ্গংগী পুন্সি মহিংদা অওনবা পুরকপদা অচৌবা ইন্সত্রুমেন্ত অমা ওইবা ঙম্লগনি হায়না ঐহাক্না থাজবা থম্লি। মসিনা মরম ওইরগা মসিগী সেমিনার, মসিগী ৱেবিনার অসি য়াম্না প্রদক্তিব, কনক্রিৎ ওইহন্নবা অমসুং থবক পাইখৎপা য়াবা পোইন্তশিং য়াওহন্নবা আপীল তৌরি। মদু ওইরবা খক্তদা ফলশিং পুরকপা ঙমগনি। মসিগী লম অসিদা লৈরিবা লৈবাক পুম্বদগী মীওই খুদিংমক্না ঙসিগী ৱেবিনার অসিনা কন্নেক্ত তৌবা ঙম্লগনি হায়না ঐহাক্না থাজবা থম্লি। মসিনা মরম ওইরগা অদোমগী মাইকৈদগী দিপার্তমেন্ত অসিনা য়াম্না ফবা লমজিং লমতাকসু ফংলগনি। মসিগী হীরমশিং অসি লেপ্পা লৈতনা ইম্প্লিমেন্ত তৌবা য়াবা লম্বী অমা লৈরমগনি অমসুং ঐখোয়না মাংলোমদা অথুবা মতমদা য়াংনা চংশিল্লগনি।
অমুক্কা হন্না ঐহাক্না নখোয় পুম্নমকপু হন্না হন্না থাগৎপা ফোঙদোকচরি অমসুং পুম্নকপু য়াইফ-মঙ্গল পীজরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at webinar on positive impact of Union Budget 2022 in Agriculture sector
24 FEB 2022 2:38PM by PIB Delhi
Namaskar!
My colleagues in the cabinet, representatives of state governments, all colleagues from industry and academia, all our farmer brothers and sisters associated with Krishi Vigyan Kendras, ladies and gentlemen!
It is a pleasant coincidence that the PM Kisan Samman Nidhi was launched on this day three years ago. Today this scheme has emerged as a big support for the small farmers of the country. Under this scheme, about 1.45 lakh crore rupees has been given to 11 crore farmers of the country. We can experience smartness in this scheme also. Direct money transfer in the bank accounts of 10-12 crore farmers with just one click in itself is a matter of pride for any Indian.
Friends,
In the last seven years, we have developed many new systems related to providing seeds and ensuring markets and have improved the old systems. The agricultural budget has increased manifold in six years. Agricultural loans for farmers have also been increased by 2.5 times in the last seven years. We have connected three crore small farmers with the facility of KCC by running a special drive even during the difficult times of Corona. This facility has also been extended to farmers associated with animal husbandry and fisheries. Small farmers are also benefiting from the growing network of micro-irrigation.
Friends,
As a result of these efforts, farmers are creating record production every year and new records of procurement at MSP are being made. Due to the promotion of organic farming, the market for organic products is now worth 11,000 crore rupees. Its exports have also grown from 2,000 crore rupees to more than 7,000 crore rupees in six years.
Friends,
This year's Agriculture Budget continues the efforts of the previous years and also amplifies them. Seven main ways have been suggested in this year’s budget to make agriculture modern and smart.
First- The target is to promote natural farming on mission mode within a radius of 5 km on both the banks of the Ganges. Emphasis is being laid on herbal medicine and fruits and flowers.
Second- Farmers will be provided with modern technology in agriculture and horticulture.
Third - In order to reduce the import of edible oil, this year’s budget lays special emphasis on strengthening the Mission Oil Palm as well as oilseeds.
The fourth goal is to provide new logistics arrangements for the transportation of agricultural products under the PM GatiShakti plan.
The fifth solution that has been offered in the budget is that agri-waste management will be organized further and the income of farmers will be increased through measures like waste to energy.
The sixth solution is that more than 1.5 lakh post offices of the country will get facilities of regular banks, so that farmers do not face any problem.
And seventh is that skill development and human resource development in the syllabus related to agri research and education will be changed according to today's modern times.
Friends,
Health awareness is increasing in the world today. Awareness about an environment-friendly lifestyle is increasing. More and more people are getting attracted to it. This means that its market is also growing. We can try to capture the market with the help of natural farming and organic farming. Our Krishi Vigyan Kendras and agriculture universities will have to mobilize with full force to take the benefits of natural farming to the masses. Each of our KVKs can adopt a village. Each of our agriculture universities can target to introduce 100 or 500 farmers towards natural farming within the next year.
Friends,
Nowadays, another trend is visible in our middle and upper-middle-class families. It is often seen that many new things have reached their dining table. Many protein and calcium products are now on their dining table. Many such products are from abroad and they are not even according to Indian taste. All these products are available here that our farmers produce, but we are not able to present in the right way and market them. Therefore, we should attempt to prioritize ‘Vocal for Local’ in it also.
Such products are found in abundance in Indian food and crops and it is also according to our taste. The problem is that we do not have that much awareness here, many people do not even know about it. We also have to pay attention to promoting and propagating Indian food.
We have seen that the attraction towards spices and turmeric has grown a lot during the Corona period. The year 2023 is the International Year of Millets. Our corporate world should come forward in branding and promoting India's millets. Our missions abroad should organize seminars in respective countries and explain to the people there and importers regarding the importance of our millets and coarse grains and how tasty these are. We can use our missions and organize seminars and webinars with importers and exporters regarding millets. We can stress the high nutritional value of millets in India.
Friends,
You must have noticed our government has laid greater emphasis on Soil Health Cards. The government has provided soil health cards to crores of farmers of the country. Just as there was a time when there was no pathology lab and hence nobody used to get pathology tests done, but now if there is any disease, pathology tests are done first and one has to go to a pathology lab. Can our start-ups and private investors guide our farmers in testing soil samples like it is done in private pathology labs? There should be continuous testing of soil health. And if we develop this habit among our farmers then even small farmers will definitely get soil tests done once every year. An entire network of such soil testing labs can be created. New equipment can be developed. I think there is a huge scope in this sphere and start-ups should come forward.
We also need to increase this awareness among the farmers so that they should get the soil of their fields tested every one or two years. They will get scientific knowledge regarding the use of pesticides and fertilizers for different crops. You must be aware that our young scientists have developed nano fertilizer. This is going to be a game-changer. Our corporate world has a lot of potential in this field too.
Friends,
Micro-irrigation is also a great means of reducing input costs and producing more yields and is also a service to the environment. Saving water is also an important responsibility for mankind today. The government has put a lot of emphasis on ‘Per Drop More Crop’ and this is also the need of the hour. There is also a lot of potential for the business world in this field. Now you all know very well the changes that will come in Bundelkhand as a result of the Ken-Betwa link project. The agricultural irrigation schemes which have been stuck in the country for decades should also be completed expeditiously.
Friends,
We have to achieve the target of increasing edible oil production to about 50 percent more in the next 3-4 years. There is a lot of potential in expanding the cultivation of oil palm under the National Mission on Edible Oil and we need to move forward in a big way in the sphere of oilseeds also.
Our agri-investors should also come forward to promote crop diversification for crop patterns. Importers know the kind of machines needed in India. They know what all things will be useful here. In the same way, we should have information about crops here. Take the example of oilseeds and pulses which have high demand in the country. Our corporate world should come forward in this regard. This is like an assured market for you. What is the need for its imports? You can tell the farmers in advance about your purchase requirements. Now that the system of insurance is in place, you are getting security due to insurance as well. There should be a study of the food requirements of India, and we should all work together to produce those things which are required in India.
Friends,
Artificial Intelligence is going to completely change the trade related to agriculture and farming in the 21st century. The greater use of Kisan Drones in the country's agriculture is part of this change. Drone technology will be available on a scale only when we promote agri start-ups. More than 700 Agri Start-ups have been created in the country in the last three-four years.
Friends,
A lot of work has been done on Post-Harvest Management in the last seven years. It has been a constant effort of the Central Government to expand the scope of processed food and our quality should be of international standard. Along with the Kisan Sampada Yojana, the PLI scheme is also important in this regard. The value chain also has a big role in it. Therefore, a special Agriculture Infrastructure Fund of Rs one lakh crore has been created. Just a few days back, India has signed many important agreements with the UAE, Gulf countries and Abu Dhabi. Many important decisions have also been made in these agreements to increase cooperation in food processing.
Friends,
The management of ‘Parali’ or agri-residue is equally important. In this regard, new measures have been taken in this year’s budget, which will also help in the reduction of carbon emission and farmers will also make income. The scientists and people with technology bent should ensure that no waste of the agricultural world should be frittered away and every waste should be converted into the best. We should think carefully and introduce new things.
It would be easier for the farmers to accept the solutions we are proposing regarding the management of stubble. It should be discussed. Post-Harvesting Waste is a big challenge for our farmers. The farmers will also become our active partners once we convert the waste into the best. Therefore, it is very important to keep expanding and promoting the systems of logistics and storage.
The government is doing a lot in this regard, but our private sector should also step up its contribution in this sector. And I would also request the banking sector to come forward regarding priority lending, setting targets and their monitoring. If banks provide funds, then small-scale private businessmen will also come into this sector in a large number. I would ask the private players involved in the agriculture sector to prioritize it.
Friends,
Innovation and packaging in agriculture are two areas that need more attention. Consumerism is on the rise in the world today, so packaging and branding are of great importance. Our corporate houses and agri start-ups should come forward in large numbers in fruit packaging. They should also pay attention to how best packaging can be done with the agri-waste. They should help the farmers in this regard and plan accordingly.
India has huge potential for investment in food processing and ethanol. The government is aiming for a 20% blending of ethanol and there is an assured market for it. Before 2014, when 1-2 percent ethanol blending was done, now it has reached around 8 percent. The government is giving a lot of incentives to increase ethanol blending. Our business houses should come forward in this field.
Natural juices are another issue and their packaging is of great importance. There is a need to work on packaging so that the product has a long shelf life, because we have a variety of fruits and natural juices. Instead of copying other countries, we should promote and popularize local natural juices.
Friends,
The cooperative sector is another issue. India's cooperative sector is very old and vibrant. The participation of the cooperative sector is huge, be it in sugar mills, fertilizer factories, dairies, loan arrangements and purchase of food grains. Our government has also created a new ministry in this regard and the main reason behind this is to help the farmers as much as possible. Our cooperative sector has a lot of scope to create a vibrant business entity. You should aim to turn cooperatives into successful business enterprises.
Friends,
I would also request our micro-financing institutions to come forward and provide maximum financial support to agri start-ups and Farmers Producers Organizations (FPOs). You can play a big role in reducing the expenditure on farming of small farmers in our country. For example, our small farmers cannot buy modern equipment used in farming. From where will the small farmers buy such equipment? They are also not getting farm labourers. Can we think of a new way of pooling in this regard?
Our corporate world should come forward and develop such systems, which facilitate the rental of farm equipment. Our government is running a big campaign to make farmers energy donors as well as food donors. Solar pumps are being distributed to farmers across the country. We will have to step up efforts so that our farmers can generate maximum solar power from their fields.
Similarly, it is regarding the ‘Medh par Pedh’, trees on the boundary of the field. Today we import timber. If we encourage our farmers to grow timber in a scientific way, it can become a new source of income for them after 10-20 years. The government will also make necessary legal changes to it.
Friends,
Increasing the income of the farmers, reducing the cost of farming, providing modern facilities to the farmers from seed to market is the priority of our government. I am sure your suggestions will give strength to the efforts of the government in realizing the dreams of our farmers. Today we want to debate the next generation of agriculture and want to come out of the traditional methods. The seminar should deliberate how best we can do in the light of the provisions made in the budget.
We should start working from April 1 when the new budget will be implemented. We have the entire month of March. The budget has already been placed before Parliament. Without wasting any time, we should make all the preparations in March so that the farmers can start the new year of farming in June-July. Our corporate and financial worlds, the start-ups and those from the technology world should come forward. India is an agricultural country, and therefore, we should not import anything and develop everything according to the needs of the country.
I believe that if we can bring our farmers, agricultural universities and our agriculture students on one platform, then the budget can become a great instrument of change in agriculture and village life in a real sense and will not be just a game of numbers. Therefore, I urge you to make this seminar, webinar very productive along with actionable points. Only then will we be able to bring results. I am sure you will be able to provide guidance to all the departments and a way will be found to implement things seamlessly and we will move forward together quickly.
I once again thank you all very much and wish you all the best.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.