প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা খুঙ্গং চাউখৎপদা কেন্দ্রগী বজেৎনা কান্নবা শাফু পীবগী মতাংদা পাংথোকপা ৱেবিনারদা থমখিবা ৱারোল
23 FEB 2022 1:44PM by PIB Imphal
নমস্কার!
মন্ত্রী মন্দলদা লৈরিবা ঐহাক্কী মরুপ, রাজ্য সরকারগী মীহুৎ, সিভিল ওর্গনাইজেসনশিংগা মরী লৈনবা মরুপ্লোই, মরু ওইনা অৱাং নোংপোক্কী অরাপ্পা মফমশিংদা লৈরিবা মরুপশিং!
ইচিল ইনাওশিং,
বজেৎকী মতুংদা বজেত্তা লাউথোকখিবশিংবু থবক্তা ওন্থোক্নবা ঙসি, অদোম স্তেকহোলদর খুদিংনা খন্ন-নৈনরিবা অসি য়াম্না মশক থোকপনি। মসি ঐখোয়গী সরকারগী পোলিসী অমসুং থবক ওইনা পাংথোক্লিবা সবকা সাথ, সবকা বিকাস, সবকা বিশ্বাস অমসুং সবকা প্রয়াসকী অসিগী মহৈনি। ঙসিগী থীম অমা ওইরিবা – “নাগ্রিক অমত্তবু হুন্দোক্তুনা থম্লমদবা” অসিসু হায়রিবা অসিদগী থোক্লকপনি। নীংতম্বগী অমৃতকী মতমগীদমক্তা ঐখোয়না লৌরিবা ৱারেপ অসি মীয়াম পুন্না হোৎনমিন্নবা মতুংদতা ফংবা ঙমগনি। মরম অদুনা, হৌখিবা চহিশিংদা ঐখোয়না লৈবাক্কী মীয়াম খুদিংগী মপাঙ্গল হাপ্নবা লেপ্তনা হোৎনদুনা লাক্লিবনি। লৈবাক্কী খুঙ্গংগী লাইরবশিংগী পক্কা য়ুম, অমাংশঙ, গ্যাস, মৈ, ঈশিং, শোরোক্কুম্বা তঙাই ফদবা পোৎলমশিং পীবা হায়বসি ঐখোয়গী স্কিমশিংগী পান্দম্নি। লৈবাক্না হীরম অসিদা মায় পাকপা কয়াসু ফংখ্রবনি। অদুগা হৌজিক্কী মতমসিনা স্কিমশিং অসিবু পাক্তক্ননা সেচ্যুরেসন তৌহনবা অমসুং ১০০%গী চাংদা মায় পাকপা ফংহনবনি। মসিগীদমক্তা ঐখোয়না অনৌবা থৌরাং কয়া য়াৎপগী তঙাই ফদে। মোনিতরিং তৌদুনা, একাউন্তেবল ওইহন্দুনা, তেক্নোলোজী নীংথিজনা শিজিন্নদুনা ঐখোয়না থৌওংশিং অসি পাংথোক্কদবনি। অনৌবা খুদোঙচাবা কয়া শেম্বা তাবনি। ঐখোয়গী পাঙ্গল খুদিংমক থাদগদবনি।
মরুপশিং,
হন্দক্কী বজেৎ অসিদা হায়রিবা স্কিমশিং অসিবু সেচ্যুরেত তৌনবগীদমক্তা সরকারগী মাইকৈদগী মশক নাইবা রোদমেপ অমা শেম্লবনি। বজেৎ অসিদা পি.এম. অৱস য়োজনা, গ্রামিন শরক য়োজনা, জল জীবন মিসন, অৱাং নোংপোক্কী কন্নেক্তিবিতী, খুঙ্গংশিংগী ব্রোদবেন্দ কন্নেক্তিবিতীগুম্বা য়োজনা খুদিংগী মশক থোকপা খুদোংচাবা কয়া য়াওরি। হায়রিবশিং অসি খুঙ্গংগী মফমশিং, অৱাং নোংপোক্কী ঙমখৈগী লমদমশিং অমসুং এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্তশিংগী খুদোংচাবশিংবু সেচ্যুরেত তৌবগী মাইকৈদা হোৎনবগী শরুক অমনি। বজেৎ অসিদা ভাইব্রেন্ত ভিলেজ প্রোগ্রাম লাউথোকখ্রে, মসিনা ঐখোয়গী তোখাই তারবা খুঙ্গংশিংগী চাউখৎপদা তেংবাংবগী মরু ওইবা থৌওং অমনি। প্রধান মন্ত্রীনা অৱাং নোংপোক চাউখৎহন্নবা খোঙথাং কয়া পায়খৎলিবশিং অসিনা, হায়বদি, পি.এম. দিভাইন নোর্থ ইস্তকী ওইনা অকক্নবা মতমগী মনুংদা ১০০%গী চাংদা চাউখৎপা পুরকপদা মশক থোক্না তেংবাংগনি।
মরুপশিং,
খুঙ্গং চাউখৎপগীদমক্তা মফমশিং অসিগী য়ুম অমসুং লমগী পনখৈ মতিক চানা খায়বগী য়াম্না মরু ওইবা লৈ। স্বমিত্বা য়োজনানা মফমসিদা য়াম্না তেংবাংগনি। মসিগী মখাদা, হৌজিক্কী ওইনা, প্রোপর্তী কার্দ লাখ ৪০দগী হেনবা পীথোকখ্রে। লেন্দ রেকোর্দ রেজিস্তর তৌনবগীদমক্তা লৈবাক্কী ওইবা পথাপ অমা অমসুং তোপ-তোপ্পা লেন্দ আইদেন্তিফিকেসন পিন অসিনা য়াম্না চাউবা খোঙথাং অমা ওইগনি। রেভেন্যু দিপার্তমেন্তশিংদা মীচম মীয়াম্না চত্থোক চৎশিন য়াম্না তৌহন্দনবা ঐখোয়না হোৎনগদবনি। লেন্দ রেকোর্দ দিজিতাইজেসন তৌবা অমসুং দিমার্কেসন তৌবগী থৌওংবু মতমগা চুনবা তেক্নোলোজী শিজিন্নদুনা পাংথোকপগী ঙসিদি মথৌ তারে। করিগুম্বা রাজ্যশিংনা অকক্নবা মতমগী মনুংদা হায়রিবা থৌওংশিং পায়খৎলবদি, খুঙ্গং চাউখৎপগী খোঙজেল হেন্না থুজিনগনি অমসুং খুঙ্গংশিংদা কারবারগী থৌওংশিং হেন্না লায়হনবদা তেংবাংগনি হায়বগী ঐহাক্না থাজৈ। তোঙান-তোঙানবা স্কিমশিংগী ১০০%গী চাংদা পান্দম ফংনবগীদমক্তা ঐখোয়না অনৌবা তেক্নোলোজীদা মিৎয়েং চঙবা তাবনি, মতৌ অসুম্না ঐখোয়না প্রোজেক্তশিংগসু মরী লৈনবা ঙমগনি অমসুং ক্বালিতীসু লৈহনবা ঙমগনি।
মরুপশিং,
হন্দক্কী চহিগী বজেৎ অসিদা পি.এম. অৱস য়োজনাগীদমক্তা লুপা করোর লিশিং ৪৮গী শেনফম কায়থখ্রবনি। হন্দক্কী চহিদা য়ুম লাখ ৮০ শাবগী পান্দম লৈরিবা অসিবুসু লেপখ্রবা মতমগী মনুংদা পায়খৎপা ঙম্নবা ঐখোয়না খোঙজেল থুনা থবক পায়খৎপা তাবনি। লৈবাক্কী শহর ৬তা এফোর্দেবল হাউজিংগী অনৌবা তেক্নোলোজী শিজিন্নদুনা লাইৎ হাউস প্রোজেক্ত ৬তা থবক পায়খৎলিবসি অদোম্নসু খঙলম্লগনি। অসিগুম্বা তেক্নোলোজী অসিবু খুঙ্গংশিংদা মতৌ করম্না শিজিন্নগনি, ঐখোয়গী ইকোসীস্তেমগী জোনশিংদা পাংথোক্লিবা কন্সত্রক্সন্দা ঐখোয়না অনৌবা তেক্নোলোজী মতৌ করম্না শিজিন্নবা য়াগনি হায়বসিগী মতাংদা ঐখোয়না কুপ্না খন্ন-নৈনবগী মথৌ তারি। খুঙ্গং, চিংগী লম, অৱাং নোংপোক লমদমগী শোরোকশিং মেন্তেনেন্স তৌবসিসু য়াম্না চাউনা শিংনবা অমনি। মফমশিংগী জিওগ্রাফীগী ফিভমগী মতুং ইন্না মতম কুইনা চৎনবগীদমক্তা করম্বা মেতরিএল শিজিন্নগদগে মশক খঙদোকপা হায়বসিগী ৱারোইশিন পুরকপসু য়াম্না মরু ওইরি।
মরুপশিং,
জল জীবন মিসনগী মখাদা চাউরাক্না কনেক্সন করোর ৪ পীনবা ঐখোয়না পান্দম থম্লি। পান্দমশিং অসিবু ফংনবা ঐখোয়না হান্নদগী হেন্না হোৎনবগী মথৌ তারি। হৌজিক থারিবা পাইপ্লাইন, মদুদা ঈশিং চেল্লিবা অসিগী ক্বালিতীদা অহেনবা মিৎয়েং চঙনবা ঐহাক্না রাজ্য সরকারশিংগী মফমদা খঙহল্লি। খুঙ্গংগী থাক্তা অসিগুম্বা মপু ওইবগী ৱাখল্লোন লাকহনবা, ৱাতর গবর্নেন্সতা অহেনবা মিৎয়েং চঙবা হায়বসিসু য়োজনা অসিগী পান্দম্নি। ৱারোলশিং অসিবু খন্নরবা তুংদা, ঐখোয়না ২০২৪ ফাওবগী মনুংদা য়ুম্থোং খুদিংদা তোতি ঈশিং য়ৌহনগদবনি।
মরুপশিং,
খুঙ্গংগী দিজিতেল কন্নেক্তিবিতী হায়বসি ঐখোয়গী অপাম্বখক ওইদ্রে, তঙাইফদবা ওইরে। ব্রোদবেন্দ কন্নেক্তিবিতীনা খুঙ্গংশিংদা নুংঙাইহনবতা নত্তনা, মসিনা স্কিল লৈবা নহাশিংগী পুল অমা শেমগৎপদসু ঐখোয়দা মতেং পাংগনি। ব্রোদবেন্দ কন্নেক্তিবিতীগী তেংবাংদগী খুঙ্গংশিংদা সর্ভিস সেক্তর হৌদোক্লকপা মতমদা, লৈবাক্কী মপাঙ্গল য়াম্না হাপকৎলক্কনি। করিগুম্বা ওপ্তিকেল ফাইবরগী থবক্তা খুদোংচাদবা কয়া থেংনরবদি, ঐখোয়না মদু মশক খঙদোক্তুনা ৱারোইশিন পুথোকপদা ঐখোয়না মিৎয়েং চঙবা তাই। মসিনা য়ৌখ্রবা খুঙ্গংশিংগী ওইনদি, মফমদুদা ক্বালিতী অমসুং মদুবু নীংথিজনা শিজিন্নবগী মতাংদা ঐখোয়না ৱারোল কয়া তাকপা তাবনি। পোস্ত ওফিস ১০০%পু কোর বেঙ্কিং সীস্তেমগী মনুং চলহনবগী থবক অসিসু য়াম্না মরু ওইবনি। জন ধন য়োজনাগী খুত্থাংদা ঐখোয়না ফাইনেন্সিএল ইনক্লুজন লাকহন্নবা থবক হৌদোক্লিবা অসিনা মখোয়শিংবু সেচ্যুরেসনগী থাক য়ৌহনবদা য়াম্না তেংবাংগনি।
মরুপশিং,
খুঙ্গংগী শেন্মিৎলোনগী খ্বাইদগী মরু ওইবা পাঙ্গলদি ঐখোয়গী নুপীশিংগী মথৌনা অমসুং মপাঙ্গলনি। ফাইনেন্সিএল ইনক্লুজন্না মখোয়দা ইমুংগী শেল-থুমগী ৱারেপ লৌবগী মনুং চলহনবদা য়াম্না তেংবাংলি। মখোয়না সেল্ফ হেল্প গ্রুপকী খুত্থাংদা হায়রিবা থৌওং অসিদা শরুক য়াবগী চাং হেনগৎলি। খুঙ্গংগী লমদমশিংদা স্তার্ত-অপ মশিং য়াম্না লৈরক্নবা ঐখোয়না করি তৌগদগে হায়বগী মতাংদা হোৎনবগী মথৌ তারি।
মরুপশিং,
হন্দক্কী বজেৎ অসিদা লাউথোকখিবশিংবু মতমগী মনুংদা ঐখোয়না মতৌ করম্না পাংথোক্কদগে হায়বগী মতাংদা মন্ত্রালয়, স্তেকহোলদর খুদিংবু অমত্তা ওইনা করম্না পুন্সিনগনি হায়বগী মতাংদা ৱেবিনার অসিদা মমুৎ তানা খন্নরি। ‘নাগ্রিক অমত্তবু তুংদা হুন্দোক্তবা’ হায়বগী পান্দম অসি অসিগুম্বা হোৎনবগী থৌওংদগী ফংবা ঙমগনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ।
অসিগুম্বা সম্মিৎ পাংথোকপা অসিদা ঐহাক্না সরকারগী মাইকৈদগী থোইদোক্না ঙাংবা পামদে হায়না হায়জনীংই। ঐখোয়না অদোমগী মফমদগী তাজনীংই, অদোম্না থেংনরকপশিং খঙনীংই। ঐহাক্না মতম শাংনদগী রাজ্যগী মুখ্য মন্ত্রী ওইদুনা লাকখি, মদুনা মসি ঐখোয়গী হৈনবী নত্তে। নোংমনা, এগ্রিকলচরগী মীওইশিংগা উন্নগনি, নোংমনা ইরিগেসনগী মীওইগা উন্নগনি, অতোপ্পা নুমিত্তনা হকশেলগী মীওইগা উন্নগনি, এজুকেসনগী মীওইশিংগসু উন্নগনি অদুগা অমহা অমগগী মরক্তসু করিমত্তা খঙনরোই। মখোয়না মফম অমত্তদা পুন্না ফম্মিন্নদুনা হীরমশিংগী মতাংদা খন্নদুনা, থৌওং পুন্সিল্লবদি হেন্না কান্নবা ফংগনি।
মরুপশিং,
রাজ্য সরকার, কেন্দ্র সরকার, লোকেলগী লুপশিংনা অমত্তা ওইনা পুন্দুনা ঐখোয়গী বিভাগশিংদা লৈরিবা সাইলোশিংবু মুত্থৎপা য়াগনি। ঐখোয়না করিগুম্বা অসিগুম্বা থবক অসিবু পাংথোক্কে হায়না লেপ্লবদি, কান্নবা মহৈ কয়া অমা ফংগনি হায়বসি ঐহাক্কী অচেৎপা থাজবনি। নীংতম্বগী ৭৫শুবা চহি অসিদা ঐখোয়না লৈবাক্কীদমক্তা করিগুম্বা খরা পীফম থোকই, মসিগী ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা ঐখোয়না থবক তৌগদবনি। ঙসি নুমিৎ চুপ্পা অমা ঐখোয়না খন্ন-নৈনগনি, বজেৎনা খুঙ্গং চাউখৎপদা করি শাফু পীদুনা করম্বা অহোংবা পুর্ক্কনি হায়বা খন্নগনি। শেল অমসুং রিসোর্স খুদিংমকপু নীংথিনা শিজিন্নদুনা মসিগী খ্বাইদগী ফবা কান্নবা করম্না লৌসিগে হায়বা ঐখোয়না খন্নগনি। মসি ঐখোয়না করম্না পাংথোক্কনি হায়বা ঐখোয়না নীংথিজনা খঙলবদি, লৈবাক্কী মীওই অমত্তা তুংদা থনম্লোই হায়বা ঐখোয়না উগনি। ঐখোয়গী অপাম্বা লোইনমক ফংগনি। ঐহাক্না অদোম্বু অমুক্কা হন্না থাগৎচরি।
মীয়াম্বু অমুক্কা হন্না হন্না থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at webinar on positive impact of Union Budget on rural development
23 FEB 2022 1:44PM by PIB Delhi
Namaskar!
All my cabinet colleagues, representatives of state governments, colleagues from social institutions, especially those from far-flung areas of the North East!
Ladies and gentlemen,
After the budget presentation, the dialogue with all the stakeholders today is very important in itself towards the implementation of the budget announcements. Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas and Sabka Prayas are the basic foundation stones of our government's policies and actions. Today's theme -- "Leaving no citizen behind" is originated from this sutra. The resolutions that we have taken for the ‘Amrit Kal’ of freedom can only be realized by the efforts of all. Everyone's effort is possible only when there will be development for all, when every person, every class, every region will get the full benefits of development. Therefore, we have been making continuous efforts to increase the potential of every citizen and every region of the country in the last seven years. This is the purpose of the schemes to connect the rural and poor of the country with basic facilities like pucca houses, toilets, gas, electricity, water, roads, etc. The country has also found great success through these schemes. But now is the time for the saturation of these schemes, to achieve their 100% goals. For this, we will have to adopt a new strategy. New systems will have to be developed for monitoring and accountability by making full use of technology. We have to put in all our strength.
Friends,
The government has drawn a clear roadmap in this year’s budget to achieve this huge goal of saturation. Necessary provision has been made in the budget for every such scheme like the PM Awas Yojana, Gramin Sadak Yojana, Jal Jeevan Mission, connectivity of North East and broadband connectivity of villages. This is part of efforts to move towards saturation of facilities in rural areas, the border areas of the North East and aspirational districts. The Vibrant Village Program announced in the budget is very important for the development of our border villages. The Prime Minister's Development Initiative for North East Region i.e. PM-DIVINE will go a long way in ensuring 100% benefit of development plans in the North East within the time frame.
Friends,
Proper demarcation of property is very necessary for the development of villages. The Swamitva Yojana is proving to be very helpful. So far, more than 40 lakh property cards have been issued under this scheme. A national system for the registration of land records and a unique land identification PIN would be a great advantage. We have to ensure that the common villager is less dependent on the revenue department. The need of the hour is to integrate solutions related to digitization and demarcation of land records with modern technology. I believe that the development of villages will get a lot of momentum if all the state governments work within the time limit. These are reforms that will accelerate the pace of infrastructure projects in the villages and will also encourage business activity in the villages. To achieve a 100% target in different schemes, we have to focus on the new technology so that projects are completed faster and quality is also not compromised.
Friends,
A provision of Rs 48,000 crore has been made for the PM Awas Yojana in this year's budget. We will have to step up the pace to meet the target of building 80 lakh houses this year in the stipulated time. You are aware that today six lighthouse projects are underway using new technology for affordable housing in six cities of the country. A meaningful and serious discussion is necessary for solutions on how to use this type of technology for houses in villages and for the construction projects taking place in our eco-sensitive zones. Maintenance of roads in villages, hilly areas and the North East is also a big challenge. It is also very important to identify such material which can last for a long time according to the local geographical conditions.
Friends,
We have set a target of providing about four crore (tap water) connections under the Jal Jeevan Mission. You will have to work harder to achieve this target. I also urge every state government to pay a lot of attention to the quality of water through the pipelines that are being laid. One of the goals of this scheme is also that people should have a sense of ownership at the village level and water governance should be reinforced. Keeping all these things in mind, we have to provide tap water to every household by 2024.
Friends,
Digital connectivity of villages is no longer an aspiration but the need of the day. Broadband connectivity will not only provide facilities in the villages, but it will also help in creating a large pool of skilled youth in the villages. The country's potential will increase further with the expansion of the service sector due to broadband connectivity in the villages. We have to identify any problems and find their solutions regarding optical fiber connectivity. It is equally important to spread awareness about quality and its proper use in villages where the work has been completed. The decision to bring 100 percent post offices into the core banking system is also a major step. This step will give impetus to the campaign of financial inclusion that we started with the Jan Dhan Yojana to reach saturation.
Friends,
A major source of the rural economy is our mothers’ power, our women’s power. Financial inclusion has ensured greater participation of women in economic decisions in households. The participation of women through Self Help Groups needs to be expanded further. You will also have to step up your efforts to get more and more start-ups in rural areas.
Friends,
A detailed discussion is expected in this webinar about how to complete all the programs announced in this budget within the time limit and how to ensure the convergence of all the ministries and all the stakeholders. I am sure that the goal of 'Leaving no citizen behind' will be realized through such efforts.
We do not wish to speak more on behalf of the government at this summit. We want to hear from you, want to know your experiences. How do we increase the capacity of our villages firstly from the point of view of governance? You think over it whether there has been any discussion at the village level by the government agencies which have some role in the development of villages by spending two-four hours with them. Being the Chief Minister of a state for a long time, I feel this is not our habit. One day somebody from the agriculture department will go, the second day somebody from the irrigation department, the third day the person from the health department and the fourth day the person from the education department will go and none will have any idea about each other. Can’t a day be earmarked when all the concerned agencies sit together with the people of the villages and the elected bodies of the villages? Today, money is not as much a problem for our villages as it is to eliminate our silos, to have convergence and take advantage of it.
Now you will question what the National Education Policy has to do with rural development. There is a topic in the National Education Policy that you should introduce the children to the local skills. You take a tour of the local areas. Can’t we identify the schools in that block of the vibrant border villages that we have envisioned and visit the last village and stay there for a couple of days with students of eighth, ninth and tenth standards? Vibrancy will start emanating by visiting the villages and looking at the trees and plants and the life of those people.
A child at the Tehsil level can go to the last border village by travelling 40-50-100 kilometers, can see the border as part of the education program, but it can be useful for our vibrant border villages. Can we develop such systems?
We can plan as many competitions at the tehsil level in the border villages. Automatically, there will be vibrancy. Similarly, an annual get-together can be planned in a village consisting of government employees and those who are retired and settled in villages and nearby areas and discuss the government pension or salaries. ‘This is my village. Though I have gone to a city for a job, let’s sit together and plan something for the village. We are in the government, know the government and plan something for the village.’ This is what a new strategy is all about. Did we ever contemplate to deciding a birthday celebration for a village? If the people of the villages come forward to hold a festival of 10-15 days and fulfill the needs of the villages, this association with the villages will enrich the villages as much as it will be with the budget. It will be even more than that with everyone's efforts.
For example, we have Krishi Vigyan Kendras. Can we decide to introduce 50 farmers of a village comprising 200 farmers to natural farming as part of a new strategy? Most of the children from rural backgrounds come to study in agriculture universities. Have we ever visited these universities and shared the entire picture of rural development with the children? Can those who are a little educated and who go to villages during vacations share the government schemes with the people? Can we plan some strategy? We should understand that there is a need to emphasize the outcome more than the output in most of the states in India. Today a lot of money goes to the villages. We can change the situation of the villages if that money is utilized properly.
We can have a kind of Village Secretariat in the villages. Village Secretariat does not necessarily mean a building or a chamber. It can be any place where we can sit together and plan something about education. Similarly, the Government of India took up a program of aspirational districts. There has been such a wonderful experience that there is a competition among districts. Every district wants not to lag behind in the state. Many districts want to surpass the national average (of goals). You should decide on eight or ten parameters in your tehsil and there should be a competition every three months based on those parameters. After the results of the competition, you will come to know which village has outperformed in those parameters and which village is performing well. There can be the best village award at the state and national levels. Ten parameters can be decided at the tehsil level and then there should be a competition among 50-100-200 villages. Let’s see which village outperforms in those 10 parameters. You will see the change. When there will be recognition at the block level, the change will begin. Therefore, I say the budget is not an issue. Today we should strive for the outcome and change.
Can't there be a tendency in the villages that no child will remain malnourished? I tell you that the people in villages will not bother about the budget of the government, but once they are determined, they will not allow any child to remain malnourished. Even today we have this ethos. If we decide that there will not be a single dropout in villages, you will see the people of the villages will associate themselves with this. We have seen that many leaders in villages, panchs and sarpanchs never visit village schools. On rare occasions do they visit village schools and that too on days when the national flag is unfurled! How can we develop this habit that this is my village and I must go there to provide leadership? The change won’t come if we simply issue a cheque, send some money or make a promise. At a time when we are celebrating 75 years of independence, can’t we realize some of the ideals of Mahatma Gandhi? Mahatma Gandhi has said that cleanliness, the soul of India, resides in the villages. Can’t we make this happen?
Friends,
I am sure we can get the best results if the state governments, central government, local body organizations and all our departments decide to eliminate the silos and work together. We should work with the spirit of giving something back to the country on its 75 years of independence. You are going to discuss the entire day on how to make optimum utilization of each and every penny of the budget to bring about changes in villages. If we can do this, no citizen will be left behind. Our dreams will come true. I wish you all the very best!
Many thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.