Prime Minister's Office
PM addresses a webinar on positive impact of Union Budget 2022 on the education and skill sector
Elaborates on five aspects: universalization of quality education; skill development; inclusion of India’s ancient experience and knowledge of urban planning and designing into education; internationalization and focus on Animation Visual Effects Gaming Comic
“Empowering our youth who are future nation builder, is empowering India’s future”
“It was digital connectivity that kept the country’s education system going during the pandemic”
“Innovation is ensuring inclusion in our country. Now going even further, country is moving towards integration”
“It is critical to prepare the ‘demographic dividend’ of the country as per the demands of the changing job roles”
“Budget is not just an account of statistics, budget, if implemented properly, can bring great transformation even with limited resources”
21 FEB 2022 12:28PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed a webinar on positive impact of Union Budget 2022 on the education and skill sectors. Concerned Union Ministers, key stakeholders from education, skill development, science, technology and research were present on the occasion. The webinar was part of the new practice of discussion and dialogue with the stakeholders before and after the budget.
The Prime Minister started by emphasizing the importance of the young generation in the process of nation building. He said “Empowering our youth who are future nation builder, is empowering India’s future”.
The Prime Minister elaborated on five aspects that were highlighted in the Budget 2022. Firstly, Key decisions have been taken for universalization of quality education i.e expansion of education with improved quality along with enhanced capabilities of the education sector. Secondly, attention has been given to skill development. Focus is on creating a digital skill ecosystem, skill development as per industry demand and better industry linkages. Thirdly, inclusion of India’s ancient experience and knowledge of urban planning and designing into education is important. Fourthly, Internationalization has been emphasized. This involves arrival of world class foreign universities and encouragement of institutions of GIFT City getting Fintech related institutes. Fifth, focus on Animation Visual Effects Gaming Comic (AVGV) where there is huge potential of employment and there is a big global market. “This budget will help a great deal in realizing the National Education Policy”, he said.
The Prime Minister mentioned that it was digital connectivity that kept the country’s education system going during the pandemic. He noted the decreasing digital divide in India. “Innovation is ensuring inclusion in our country. Now going even further, country is moving towards integration”, he said. He stressed that measures like e-Vidya, One Class One Channel, digital labs, digital universities are creating an educational infrastructure which will go a long way in helping the youth of the country. “This is an attempt to provide better education solutions to villages, poor, Dalits, backwards and tribal people in the country’s socio-economic set up”, he added. In the recently announced National Digital University, the Prime Minister saw an innovative and unprecedented step that has the potential of fully addressing the problem of seats in the universities. He called upon Education Ministry, UGC and AICTE and all the stakeholders of the Digital University to work with speed on the project. He emphasized the need to keep international standards in mind while creating institutes.
On the International Mother Language Day today, the Prime Minister underlined the link between education in the medium of mother language and the mental development of children. He informed that in many states medical and technical education is also being imparted in the local languages. The Prime Minister called for momentum in creating best content in digital format in local Indian languages. He emphasized that such content needs to be available via Internet, Mobile phones, TV and radio. He reiterated the requirement to keep the work with regard to content in sign languages going with due priority.
The Prime Minister said “dynamic skilling is critical from the point of view of global talent demand for Aatmnirbhar Bharat.” He highlighted the need to prepare the ‘demographic dividend’ of the country as per the demands of the changing job roles. Digital Ecosystem for skilling and Livelihood and e-Skilling labs were announced in the budget with this vison in mind, he said.
In conclusion, the Prime Minister explained how recent changes in the budgetary process are turning budget as a tool of transformation. He asked the stakeholders to implement the budget provisions seamlessly on the ground. He said that by advancing budget by one month in recent times, it is being ensured that when it is implemented from first April, all preparation and discussion is already undertaken. He asked the stakeholders to ensure optimum outcome from the budget provisions. “In the context of Azadi Ka Amrit Mahotsav and National Education, this is the first budget, which we want to implement quickly for laying down the foundation of the Amrit Kaal”, he continued “budget is not just an account of statistics, budget, if implemented properly, can bring great transformation even with limited resources”, he concluded.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
এজুকেসন অমসুং স্কিল সেক্তরদা কেন্দ্রগী বজেৎ ২০২২না পীবা কান্নবা শাফুগী মতাংদা পাংথোকপা ৱেবিনারদা প্রধান মন্ত্রীনা ৱাফম থমখ্রে
ক্বালিতী এজুকেসনবু য়ুনিভর্সেলাইজ তৌবা; স্কিল দিভেলপমেন্ত; অর্বান প্লান্নিং অমসুং দিজাইনগী মতাংদা লৈরিবা ভারতকী অরিবা লৌশিং অমসুং এক্সপেরিএন্সপু এজুকেসনগী মনুং চলহনবা; মালেমগী থাক্তা লৈহনবা অমসুং এনিমেসন ভিজুএল ইফেক্ত গেমিং কোমিক্তা মিৎয়েং চঙবগী হীরম মঙাবু শন্দোক্না নৈনখি
“তুংগী মতমদা লৈবাকপু শেমগদৌরিবা নহাশিংবু মপাঙ্গল হাপ্পা অসিনা ভারতকী তুংগী মতম্বু মপাঙ্গল লৈহনবনি”
“লাইচৎ মনুংদা লৈবাক্কী মহৈ-মশিং তম্বীবগী পথাপ্পু লেপ্তনা মখা চত্থহনখিবা অসিদি দিজিতেল কন্নেক্তিবিতীননি”
“ইন্নোভেসন্না ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা হীরম খুদিংবু মনুং চলহনবগী থৌওং ওইথোকহল্লি। মসিদগী মখা তানা চঙশিনবা ওইনা, লৈবাক অসিনা পুন্সিন্নবগী মাইকৈদা খোঙদারি”
“অহোংবা নাইবা থবক্কী থৌদাংশিংগী অপাম্বগী মতুং ইন্না লৈবাক অসিগী ‘দেমোগ্রাফিক দিভিদেন্দ’ শেম-শাবগী মরু ওইবা তঙাই ফদবা লৈরি”
“বজেৎ হায়বসি স্তেতিস্তিক্সকী ৱারোলখক্তমক নত্তে, মসিবু নীংথিনা থবক্তা পাংথোক্লবদি, অকক্নবা রিসোর্স লৈরবা ফাওবদা, মশক থোকপা অহোংবা পুরকপা ঙমগনি”
21 FEB 2022 12:28PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা এজুকেসন অমসুং স্কিল সেক্তরদা কেন্দ্রগী বজেৎ ২০২২না পীবা কান্নবা শাফুগী মতাংদা পাংথোকপা ৱেবিনারদা মশাগী ৱারোল থমখ্রে। এজুকেসন, স্কিল দিভেলপমেন্ত, সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী অমসুং রিসর্চকা মরী লৈনবা কেন্দ্রগী মন্ত্রী, স্তেকহোলদর কয়ানা থৌরম অসিদা শরুক য়াখি। ৱেবিনার অসি বজেৎকী মমাং অমসুং মতুংদা স্তেকহোলদরশিংদা ৱারী শাবা অমসুং খন্ন-নৈনবগী অনৌবা থৌওংগী শরুক অমনি।
লৈবাক শেম্বগী থৌওংদা নহা ওইরিবা চারোন শুরোনগী থৌদাংদা অখন্নবা মিৎয়েং চঙলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা ৱেবিনার অসিবু হৌদোকখি। মহাক্না অসুম্না হায়খি, “তুংগী মতমদা লৈবাকপু শেমগদৌরিবা নহাশিংবু মপাঙ্গল হাপ্পা অসিনা ভারতকী তুংগী মতম্বু মপাঙ্গল লৈহনবনি”।
প্রধান মন্ত্রীনা বজেৎ ২০২২দা মরু ওইনা পনখিবা হীরম মঙাগী মতাংদা শন্দোক্না নৈনখি। অহানবা, ক্বলিতী এজুকেসন য়ুনিভর্সেলাইজ তৌবগী মতাংদা মরু ওইবা ৱারেপ খরা লৌখি। ৱারেপশিং অসিদি ক্বালিতীদা হেন্না ফগৎহনবগা লোয়ননা এজুকেসন সেক্তরগী মতিক হেনগৎহন্দুনা এজুকেসনবু পাকথোক চাউথোকহনবনি। অনিশুবা, স্কিল দিভেলপমেন্ততা অহেনবা মিৎয়েং চঙখিবনি। ইন্দস্ত্রীগী অপাম্বগী মতুং ইন্না দিজিতেল স্কিল ইকোসীস্তেম, স্কিল দিভেলপমেন্ত শেম্বগা লোয়ননা ইন্দস্ত্রীগা হেন্না ফবা মরী লৈনহনবদা অহেনবা মিৎয়েং চঙলি। অহুমশুবা, অর্বান প্লান্নিং অমসুং দিজাইনগী মতাংদা লৈরিবা ভারতকী অরিবা লৌশিং অমসুং এক্সপেরিএন্সপু এজুকেসনগী মনুং চলহনবা অসি য়াম্না মরু ওইবনি। মরিশুবা, মালেমগী থাক্তা লৈহনবগী থৌওং অসিদসু অহেনবা মিৎয়েং চঙখি। থৌওং অসিগী মনুংদা, মালেমগী থাক্তা লৈবা মীরমগী য়ুনিভর্সিতী য়ৌরকপা অমসুং ফিন্তেক্কা মরী লৈনবা ইন্সতিত্যুৎ ফংলিবা গিফৎ সিতীগী ইন্সতিত্যুসনশিংবু পুক্নিং থৌগৎপগী থৌওং য়াওরি। মঙাশুবা, থবক পীবা ঙম্বগী অচৌবা মতিক লৈবা অমসুং অচৌবা মালেমগী মার্কেত লৈবা এনিমেসন ভিজুএল ইফেক্ত গেমিং কোমিক (এ.ভি.জি.ভি.) অসিদা অহেনবা মিৎয়েং চঙবা। “মসিগী বজেৎ অসিনা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসীগী পান্দম ফংহনবদা য়াম্না মতেং পাংগনিঃ, হায়না মহাক্না মখা তাখি।
প্রধান মন্ত্রীনা লাইচৎ মনুংদা লৈবাক্কী মহৈ-মশিং তম্বীবগী পথাপ্পু লেপ্তনা মখা চত্থহনখিবা অসিদি দিজিতেল কন্নেক্তিবিতীননি হায়বা ৱাফম পনখি। দিজিতেক ইন্দিয়া দিভাইদ হন্থরক্লিবা অসিবুসু মহাক্না মিৎয়েং চঙখি। “ইন্নোভেসন্না ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা হীরম খুদিংবু মনুং চলহনবগী থৌওং ওইথোকহল্লি। মসিদগী মখা তানা চঙশিনবা ওইনা, লৈবাক অসিনা পুন্সিন্নবগী মাইকৈদা খোঙদারি”, হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। ই-বিদ্যা, ৱান ক্লাস ৱান চেনেল, দিজিতেল লেব, দিজিতেল য়ুনিভর্সিতীশিংগুম্বা থৌওং কয়ানা লৈবাক অসিগী নহাশিংদা মশক থোক্না তেংবাংবা ঙমগদবা এজুকেসনগী ইনফ্রাস্ত্রকচরশিং শেমগৎ-শাগৎলিবা অসিদা মহাক্না মখা তানা মিৎয়েং চঙখি। “থৌওং অসিদি লৈবাক্কী সোসিও-ইকোনোমিক সেৎ-অপকী মনুং চল্লিবা খুঙ্গং, লাইরবা, দলিৎ, শোত্থরবা অমসুং ত্রাইবেল মীওইশিংদা এজুকেসনগী হেন্না ফবা ৱারোইশিন পীনবা হোৎনবা থৌওং অমনি”, হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। হন্দক্তা লাউথোকখিবা নেস্নেল দিজিতেল য়ুনিভর্সিতী অসিদা প্রধান মন্ত্রীনা য়ুনিভর্সিতীগী সীতকী মতাংদা লৈবা শিংনবশিংবু মতিক চানা মাইয়োক্নবা ঙম্বগী মতিক লৈবা মমাংদা পাংথোকখিদ্রিবা অনৌবা থৌওং অমা ওইনা উই হায়না ফোংদোকখি। মহাক্না এজুকেসন মন্ত্রালয়, য়ু.জি.সি. অমসুং এ.আই.সি.তি.ই. অমদি দিজিতেল য়ুনিভর্সিতীগী স্তেকহোলদর খুদিংনা প্রোজেক্ত অসিদা খোঙজেল য়াঙনা থবক তৌনবা হায়খি। ইন্সতিত্যুৎ কয়া শেমগৎপা মতমদা মালেমগী থাক্তা লৈবা স্তেন্দর্দ ইন্নবা ৱাখল্লোন লৈবগী মথৌ তাবগী মতাংদা মহাক্না মিৎয়েং চঙখি।
ঙসিগী ইন্তর্নেস্নেল মদর লেংগ্বেজ দে অসিদা, প্রধান মন্ত্রীনা মমা লোলদা মহৈ তম্বীবা অমসুং অঙাংশিংগী মেন্তেল দিভেলপমেন্তকী মরক্তা লৈনরিবা মরীগী মতাংদা মরু ওইবা পীখি। রাজ্য কয়া অমদদি, মেদিকেল অমসুং তেক্নিকেল এজুকেসনশিং অসি লোকেলগী লোলশিংদা তাকপীবা হৌরে হায়না মহাক্না পাউদমখি। ভারতকী লোকেলগী লোলশিংদা খ্বাইদগী ফবা কন্তেন্তপু দিজিতেল ফোর্মেত্তা শেম্বগী থৌওং অসিবু ঐখোয়না খুমাং চাউশিলহনসি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা অপাম্বা ফোংদোকখি। অসিগুম্বা কন্তেন্তশিং অসি ইন্তর্নেত, মোবাইল ফোন, তি.ভি. অমসুং রেদিগী খুত্থাংদা ফংহনবগী মথৌ তাবসিদা মহাক্না অহেনবা মিৎয়েং চঙখি। সাইন লেংগ্বেজতসু অসিগুম্বা মরী লৈনবা কন্তেন্ত শেম্বগী থৌওংবুসু অহেনবা মিৎয়েং চঙবগা লোয়ননা পাংথোকপগী মথৌ তারিবা অসিবুসু অমুক হন্না পনখি।
প্রধান মন্ত্রীনা “আত্মানির্ভর ভারতকীদমক্তা গ্লোবেল তেলেন্তকী মথৌ তারিবা অসিগী মিৎয়েংদগী য়েংবদা দাইনামিক স্কিলিং অসি য়াম্না মরু ওইবনি” হায়না ফোংদোকখি। অহোংবা নাইবা থবক্কী থৌদাংশিংগী অপাম্বগী মতুং ইন্না লৈবাক অসিগী ‘দেমোগ্রাফিক দিভিদেন্দ’ শেম-শাবগী মরু ওইবা তঙাই ফদবা লৈরিবা অসিবুসু মহাক্না মরু ওইনা মিৎয়েং চঙখি। স্কিলিং অমসুং লাইবলিহুদকী দিজিতেল ইকোসীস্তেম অমসুং ই-স্কিলিং লেবশিংসু হায়রিবা হীরম অসিবু য়েংলদুনা বজেৎ অসিদা লাউথোকখ্রবনি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী ৱারোল লোইশিল্লকপদা, বজেৎকী থৌওংশিংদা হন্দক্তা অহোংবা কয়া পুরক্লিবা অসিনা বজেৎপু অহোংবা পুরকপগী খুৎলায় অমা মতৌ করম্না ওইরক্লি হায়বা শন্দোক্না তাকখি। মহাক্না স্তেকহোলদরশিংনা বজেত্তা য়াওরিবা হীরমশিংবু পরিং নাইনা থবক পাংথোক্নবা খঙহনখি। ইকুই কুইদ্রিবা মতমশিংদা বজেৎপু থা অমা ঙনখৎহনখ্রিবা অসিগী মরমদি, মসিগী থবক-থৌরমশিং অসিবু এপ্রিলগী অহানবদগী পাংথোকপা হৌবা মতমদা তঙাই ফদবা শেম-শাবা অমসুং খন্ন-নৈনবশিংবু হান্নদগী লোইদুনা লৈনবা শীনবনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। বজেত্তা য়াওরিবা খুদোংচাবশিং অসিগী মতিক চাবা মহৈ লৈহন্নবা স্তেকহোলদর খুদিংনা হোৎননবা মহাক্না হায়খি। “নীংতম্বগী অমৃত মহোৎসব অমসুং নেস্নেল এজুকেসন পোলিসীবু য়েংলুরগদি, মসিনা ঐখোয়গী অহানবা বজেৎনি, অমসুং ঐখোয়না মসিবু অমৃত কালগী ফম্বাক অমা শেম্নবগীদমক্তা অথুবা মতমদা মথৌ তৌহন্নীংই”, হায়না মহাক্না মখা তাখি। “বজেৎ হায়বসি স্তেতিস্তিক্সকী ৱারোলখক্তমক নত্তে, মসিবু নীংথিনা থবক্তা পাংথোক্লবদি, অকক্নবা রিসোর্স লৈরবা ফাওবদা, মশক থোকপা অহোংবা পুরকপা ঙমগনি”, হায়রদুনা মহাক্কী ৱারোল লোইশিনখি।