ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ସଚିବାଳୟ
ଆମ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ଭାଗରେ ଅନେକ ଧାର୍ମିକ ପରମ୍ପରା ଓ ଚଳଣି ଥିଲେ ମଧ୍ୟ ସମଗ୍ର ମାନବତାକୁ ଗୋଟିଏ ପରିବାର ବିବେଚନା କରି ସର୍ବଜନ କଲ୍ୟାଣ ହିଁ ଆମର ଏକ ମାତ୍ର ବିଶ୍ୱାସ : ରାଷ୍ଟ୍ରପତି
ପୁରୀରେ ଗୌଡୀୟ ମଠ ଓ ମିଶନର ପ୍ରତିଷ୍ଠାତା ଶ୍ରୀମଦ୍ ଭକ୍ତି ସିଦ୍ଧାନ୍ତ ସରସ୍ୱତୀ ଗୋସ୍ୱାମୀ ପ୍ରଭୁପାଦଙ୍କ ୧୫୦ତମ ଜନ୍ମବାର୍ଷିକୀର ତିନିଦିନିଆ ଉତ୍ସବ ପାଳନ ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଉଦ୍‌ଘାଟିତ
20 FEB 2022 3:47PM by PIB Bhubaneswar
ଆମ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ଭାଗରେ ଅନେକ ଧାର୍ମିକ ପରମ୍ପରା ଓ ଚଳଣି ସତ୍ତ୍ୱେ ସମଗ୍ର ମାନବ ଜାତିକୁ ଗୋଟିଏ ପରିବାର ବିବେଚନା କରି ସର୍ବଜନ କଲ୍ୟାଣ ହିଁ ଏକ ମାତ୍ର ବିଶ୍ୱାସ ବୋଲି ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀ ରାମନାଥ କୋବିନ୍ଦ କହିଛନ୍ତି । ଆଜି (୨୦.୦୨.୨୦୨୨) ପୁରୀଠାରେ ଗୋଡୀୟ ମଠ ଓ ମିଶନର ପ୍ରତିଷ୍ଠାତା ଶ୍ରୀମଦ୍ ଭକ୍ତି ସିଦ୍ଧାନ୍ତ ସରସ୍ୱତୀ ଗୋସ୍ୱାମୀ ପ୍ରଭୁପାଦଙ୍କ ୧୫୦ତମ ଜନ୍ମବାର୍ଷିକୀର ତିନିଦିନିଆ ଉତ୍ସବ ପାଳନ ଅବସରରେ ଶ୍ରୀ କୋବିନ୍ଦ ଏହା କହିଛନ୍ତି ।
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଈଶ୍ୱରଙ୍କୁ ବିଭିନ୍ନ ରୂପରେ ପୂଜା କରାଯାଏ । ମାତ୍ର ଈଶ୍ୱରଙ୍କୁ ଭକ୍ତିଭାବନା ସହ ପୂଜା କରିବାର ପରମ୍ପରା ଭାରତବର୍ଷରେ ଅନନ୍ୟ । ଏଠାରେ ଅନେକ ସନ୍ଥ ନିସ୍ୱାର୍ଥପର ଆରାଧନା କରିଛନ୍ତି । ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ମହାନ୍ ସନ୍ଥ ଶ୍ରୀ ଚୈତନ୍ୟ ମହାପ୍ରଭୁଙ୍କ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସ୍ଥାନ ରହିଛି । ଏହି ଅସାଧାରଣ ଭକ୍ତି ଭାବରେ ଅନୁପ୍ରାଣୀତ ହୋଇ ଅନେକ ଲୋକ ଭକ୍ତିପଥ ବାଛି ନେଇଛନ୍ତି ।
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି କହଛନ୍ତି ଯେ, କ୍ଷୁଦ୍ରାତିକ୍ଷୁଦ୍ର ଘାସ ଠାରୁ ମଧ୍ୟ ନିଜକୁ ଛୋଟ ମନେ କରି ବିନମ୍ରତାର ସହ ଭଗବାନଙ୍କୁ ସ୍ମରଣ କରିବାକୁ ଶ୍ରୀ ଚୈତନ୍ୟ ମହାପ୍ରଭୁ କହୁଥିଲେ । ଏକ ବୃକ୍ଷ ଠାରୁ ମଧ୍ୟ ଅଧିକ ସହନଶୀଳ ହୋଇ ବିନା ଅହଂକାରରେ ଅନ୍ୟକୁ ସମ୍ମାନଦେବା ଉଚିତ । ଭକ୍ତିମାର୍ଗ ଅନୁସରଣ କରୁଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅନୁଗାମୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ଭାବନା ନିହିତ ରହିଥାଏ । ଶ୍ରୀ ଚୈତନ୍ୟ ମହାପ୍ରଭୁଙ୍କ ଭଗବାନଙ୍କ ପ୍ରତି ନିରନ୍ତର ପ୍ରେମ ଓ ସମାଜ ସହ ସମାନତା ରଜ୍ଜୁରେ ବାନ୍ଧି ହେବା ତାଙ୍କୁ ଭାରତୀୟ ସଂସ୍କୃତି ଓ ଇତିହାସରେ ଏକ ଅନନ୍ୟ ଆସନରେ ଅଧିଷ୍ଠିତ କରିଛି ।
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେତେେବେଳେ ଧର୍ମ, ଜାତି, ଲିଙ୍ଗ ଓ ପୂଜାବିଧି ନେଇ ଯେଉଁ ବୈଷମ୍ୟ ରହିଥିଲା ଭକ୍ତିମାର୍ଗର ସନ୍ଥମାନେ ତା’ଠାରୁ ଉର୍ଦ୍ଧ୍ୱରେ ଥିଲେ । ସେଥିପାଇଁ ସବୁ ଶ୍ରେଣୀର ଲୋକମାନେ ସେମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଅନୁପ୍ରାଣୀତ ହେବା ସହ ସେ ପଥକୁ ମଧ୍ୟ ଆପଣାଇ ନେଇଥିଲେ । ଭକ୍ତିମାର୍ଗରେ ପରିଚାଳିତ ହୋଇ ଗୁରୁ ନାନକ ଦେବଜୀ ଏକ ସମତାବାଦୀ ସମାଜ ଗଠନ ପାଇଁ ଚେଷ୍ଟା କରିଥିଲେ ।
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭକ୍ତିମାର୍ଗର ସ୍ୱାତନ୍ତ୍ର‌୍ୟ ଭଗବାନଙ୍କ ନିକଟରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମର୍ପଣ ଭାବ କେବଳ ଜୀବନର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଦିଗ ନୁହେଁ, ବରଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତିର ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନରେ ଏହା ପ୍ରତିଫଳିତ । ଦରିଦ୍ର ସେବା ଆମ ସଂସ୍କୃତିରେ ସଦାସର୍ବଦା ଅଗ୍ରାଧିକାର ପାଇଆସିଛି । କୋଭିଡ ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀ କାଳରେ ଆମ ଡାକ୍ତର, ନର୍ସ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବାକାରୀମାନେ ଏପରି ସେବା ମନୋଭାବ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି । ସେମାନେ କରୋନ ଭୂତାଣୁ ସଂକ୍ରମିତ ହେବା ସତ୍ୱେ କଠିନରୁ କଠିନତର ପରିସ୍ଥିତିରେ ମଧ୍ୟ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଉପଚାର କରିଛନ୍ତି । ଆମର ଅନେକ କରୋନା ଯୋଦ୍ଧା ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରାଣ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କ ସହକର୍ମୀଗଣ ଅଟଳ ରହିଛନ୍ତି। ଏହି ଯୋଦ୍ଧାମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ସମଗ୍ର ଦେଶ ସଦାସର୍ବଦା ଋଣୀ ରହିବ ।
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି କହିଥିଲେ ଯେ ଶ୍ରୀ ଚୈତନ୍ୟ ମହାପ୍ରଭୁଙ୍କ ବ୍ୟତୀତ ଭକ୍ତି ଆନ୍ଦୋଳନର ଅନେକ ମହାନ୍ ବ୍ୟକ୍ତି ଦେଶର ସାଂସ୍କୃତିକ ବିବିଧତାକୁ ଏକତା ସୂତ୍ରରେ ମଜବୁତ କରିଛନ୍ତି । ଭକ୍ତିମାର୍ଗର ସନ୍ଥମାନେ ପରସ୍ପର ମଧ୍ୟରେ ନିଜର ପ୍ରଚାରରେ ବିରୋଧାଭାଷ ନ ରଖି ବରଂ ଜଣେ ଅନ୍ୟ ଜଣଙ୍କ ଲେଖା ଦ୍ୱାରା ଅନୁପ୍ରାଣୀତ ହେଉଥିଲେ । ୧୮୯୩ ମସିହାରେ ଚିକାଗୋ ବିଶ୍ୱ ଧର୍ମସଭାରେ ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦ କହିଥିଲେ ଯେ ନଦୀଗୁଡିକ ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରୁ ବାହାରିଥିଲେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରବାହିତ ହୋଇ ଶେଷରେ ସମୁଦ୍ରରେ ମିଶିଥାନ୍ତି । ସେହିପରି ମଣିଷ ନିଜ ଇଚ୍ଛା ମୁତାବକ ଆରାଧନା ପଥ ବାଛିଥିଲେ ମଧ୍ୟ ଶେଷରେ ସମସ୍ତେ ଭଗବାନଙ୍କୁ ହିଁ ସମର୍ପିତ ହୋଇଥାନ୍ତି । ଭାରତୀୟ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଏକତା ମନ୍ତ୍ର ରାମକୃଷ୍ଣ ପରମହଂସ ଓ ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦ ପ୍ରଚାର କରିଥିଲେ ଓ ଜାତିର ପିତା ମହାତ୍ମାଗାନ୍ଧୀ ଏହାକୁ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ।
ମାନବ କଲ୍ୟାଣକୁ ସର୍ବାଗ୍ରେ ରଖି ଗୌଡୀୟ ମିଶନ ବିଶ୍ୱରେ ଶ୍ରୀ ଚୈତନ୍ୟ ମହାପ୍ରଭୁଙ୍କ ବାଣୀ ପ୍ରଚାର କରିବାରେ ସଫଳ ହେବ ବୋଲି ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକଟ କରିଥିଲେ ।
ଏହି ଅବସରରେ ଓଡ଼ିଶାର ରାଜ୍ୟପାଳ ପ୍ରଫେସର ଗଣେଶୀ ଲାଲ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ଶିକ୍ଷା ଓ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଏବଂ ଉଦ୍ୟମିତା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଧର୍ମେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରଧାନ ମଧ୍ୟ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।

President's Secretariat
Various Religious Traditions and Practices are Prevalent in Different Parts of Our Country, but there is only One Belief and that is to work for the Welfare of all Considering the Entire Humanity as one Family: President Kovind
President of India Inaugurates the Three-Year long Celebrations of 150th Birth Anniversary of Srimad Bhakti Siddhanta Saraswati Goswami Prabhupad, founder of Gaudiya Math and Mission in Puri
20 FEB 2022 3:47PM by PIB Delhi
Various religious traditions and practices are prevalent in different parts of our country. But there is only one belief and that is to work for the welfare of all considering the entire humanity as one family, said the President of India, Shri Ram Nath Kovind. He was speaking on the occasion of inauguration of the three-year long celebrations of the 150th birth anniversary of Srimad Bhakti Siddhanta Saraswati Goswami Prabhupad, the founder of Gaudiya Math and Mission in Puri, Odisha today (February 20, 2022).
The President said that God is worshiped in all its forms. But the tradition of worshiping God with Bhakti-Bhav (devotion) has been significant in India. Here many great saints have practiced selfless worship. Even among such great saints, Sri Chaitanya Mahaprabhu has a special place. Inspired by his extraordinary devotion, a large number of people chose the path of Bhakti.
The President said that Sri Chaitanya Mahaprabhu used to say that people should remember God with a humble attitude considering themselves to be smaller than grass. One must be more tolerant than a tree, devoid of any sense of ego and must give respect to others. One should always be remembering God. He noted that this feeling is found in all the followers of the Bhakti-Marg. The President said that Sri Chaitanya Mahaprabhu’s constant love for God and his drive to connect the society with the thread of equality gives him a unique reputation in Indian culture and history.
The President said that saints of Bhakti-Marg were above the prevailing discrimination of that time based on religion, caste, gender and rituals. Therefore, people of all classes were not only inspired by them but also took refuge in this path. Guru Nanak Dev ji tried to build an egalitarian society while walking on the Bhakti-Marg.
The President said that the Bhakti-Marg’s speciality of complete devotion to the God is witnessed not only in the spiritual side of life but also in the day to day life too of every individual. Serving the needy has been given a top priority in our culture. Our doctors, nurses and health workers displayed this spirit of service during the COVID pandemic. They were also infected with the coronavirus, but even in such extreme circumstances, they did not lose courage and were engaged in the treatment of people. Many of our corona warriors sacrificed their lives but the dedication of their co-workers remained unwavering. The whole country would always be indebted to such warriors.
The President said that apart from Sri Chaitanya Mahaprabhu, other great personalities of Bhakti movement too, strengthen the unity in our cultural diversity. The saints of the Bhakti community did not contradict each other in their teachings, but were often inspired by each other's writings. Swami Vivekananda, while presenting the spiritual message of India to the world community in his speech in 1893 in Chicago, said that just as the rivers originating from different places eventually join the sea, in the same way man chooses different paths of his own will, these paths may seem different, but in the end all reach God. This principle of India's spiritual unity was propagated by Ramakrishna Paramhansa and Swami Vivekananda which was also adopted by the Father of the Nation, Mahatma Gandhi.
The President expressed confidence that the Gaudiya Mission would be successful in its resolve of spreading the message of Sri Chaitanya Mahaprabhu to the world, keeping its objective of human welfare as paramount.
Click here to see President's Speech