প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
‘ওৱান অচেন শীৰ্ষ সন্মিলন’ত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে প্ৰদান কৰা অভিমত
11 FEB 2022 8:25PM by PIB Guwahati
ৰাষ্ট্ৰপতি মেক্ৰন,
মহামহিমসকল,
নমস্কাৰ!
মহাসাগৰক লৈ অনুষ্ঠিত হোৱা এই গুৰুত্বপূৰ্ণ গোলকীয় সন্মিলনত মই ৰাষ্ট্ৰপতি মেক্ৰনক অভিনন্দন জনাইছো। ভাৰত সদায়ে এখন সামুদ্ৰিক সভ্যতাৰ দেশ। আমাৰ প্ৰাচীন শাস্ত্ৰ তথা সাহিত্যিক সমলসমূহত সামুদ্ৰিক জীৱনকে ধৰি মহাসাগৰসমূহে প্ৰদান কৰি অহা উপহাৰ সন্দৰ্ভত বিস্তৃত চৰ্চা সম্বলিত কৰা হৈছে। আজিৰ প্ৰেক্ষাপটতো আমাৰ সুৰক্ষা আৰু সমৃদ্ধি মহাসাগৰৰে সংযোজিত হৈছে। ভাৰতৰ ‘ভাৰত-প্ৰশান্তমহাসাগৰীয় উদ্যোগ’-ৰো প্ৰধান প্ৰাতিপাদ্য প্ৰসংগ হৈছে সামুদ্ৰিক জীৱন। ফ্ৰান্সে আৰম্ভ কৰা ‘হাই এম্বিশ্যন কোৱালিশ্যন অন বায়’-ডাইভাৰছিটী বিয়ণ্ড নেশ্যনেল জুৰিছডিকশ্যন’ শীৰ্ষক উদ্যোগলৈ ভাৰতে সমৰ্থন আগবঢ়াইছে। চলিত বছৰতে আমি নীতিগত ভাবে প্ৰণিত এক আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় চুক্তি লাভ কৰিব পাৰিম বুলি আশা কৰিছো। এবাৰ ব্যৱহাৰযোগ্য প্লাষ্টিক নোহোৱা কৰাৰ বাবে ভাৰত প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। উপকূলীয় অঞ্চলসমূহৰ পৰা প্লাষ্টিক তথা অন্যান্য আৱৰ্জনাসমূহ পৰিষ্কৰণৰ লক্ষ্যৰে ভাৰতে অলপতে এক ৰাষ্ট্ৰজোৰা অভিযান আৰম্ভ কৰিছে।
তিনিলাখ যুৱ-যুৱতীয়ে প্ৰায় ১৩টন পৰিমাণৰ আৱৰ্জনা সংগ্ৰহ কৰিছে। সাগৰসমূহৰ পৰা প্লাষ্টিকৰ আৱৰ্জনা পৰিষ্কাৰ কৰাৰ বাবে ১০০টা ‘জাহাজ-দিৱস’ আগবঢ়োৱাৰ বাবে মই ইতিমধ্যে আমাৰ নৌসেনা বাহিনীক নিৰ্দেশ দিছো। এবাৰ ব্যৱহাৰযোগ্য প্লাষ্টিকৰ বিৰুদ্ধে ফ্ৰান্সে আৰম্ভ কৰা গোলকীয় উদ্যোগত অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ পালে ভাৰত নিশ্চয় আনন্দিত হ’ব।
ৰাষ্ট্ৰপতি মেক্ৰন, আপোনাক ধন্যবাদ।

Prime Minister's Office
Remarks by Prime Minister Shri Narendra Modi at the One Ocean Summit
11 FEB 2022 8:25PM by PIB Delhi
President Macron,
Excellencies,
Namaskar!
I congratulate President Macron on this important global initiative for oceans.
India has always been a maritime civilization.
Our ancient scriptures and literature talk about the gifts of the oceans including marine life.
Today, our security and prosperity are linked to oceans.
India's ''Indo-Pacific Oceans Initiative'' contains marine resources as a key pillar.
India supports the French initiative of a ''High Ambition Coalition on Bio-diversity Beyond National Jurisdiction ''.
We hope for a legally binding international treaty this year.
India is committed to eliminating single-use plastic.
India recently undertook a nation-wide awareness campaign to clean plastic and other waste from coastal areas.
Three hundred thousand young people collected almost 13 tons of plastic waste.
I have also directed our Navy to contribute100 ship-days this year to cleaning plastic waste from the seas.
India will be happy to join France in launching a global initiative on single use plastics.
Thank you, President Macron.