ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଏକ ମହାସାଗର (ୱନ୍‌ ଓଶନ୍‌) ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ବକ୍ତବ୍ୟ
11 FEB 2022 8:25PM by PIB Bhubaneswar
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମାକ୍ରନ,
ମହାମହିମ,
ନମସ୍କାର!
ମହାସାଗର ପାଇଁ ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପ୍ରୟାସ ପାଇଁ ମୁଁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମାକ୍ରନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
ଭାରତ ସବୁବେଳେ ଏକ ସାମୁଦ୍ରିକ ସଭ୍ୟତା ହୋଇ ରହିଆସିଛି ।
ଆମର ପ୍ରାଚୀନ ଗ୍ରନ୍ଥ ଓ ସାହିତ୍ୟରେ ମହାସାଗର ଏବଂ ସାମୁଦ୍ରିକ ଜୀବନ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଛି ।
ଆଜି ଆମର ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧି ମହାସାଗର ସହିତ ସଂଯୋଗ ହୋଇ ରହିଛି ।
ଭାରତର ‘‘ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ପ୍ରୟାସ’’ରେ ସାମୁଦ୍ରିକ ସମ୍ବଳକୁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସ୍ତମ୍ଭ ଭାବେ ସାମିଲ କରାଯାଇଛି ।
‘‘ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ସୀମା ଉର୍ଦ୍ଧ୍ବରେ ଜୈବ-ବିବିଧତା ଉପରେ ଏକ ଉଚ୍ଚ ଆକାଂକ୍ଷୀ ମେଣ୍ଟ’’ ପାଇଁ ଫ୍ରାନ୍ସର ଏହି ପ୍ରୟାସକୁ ଭାରତ ସମର୍ଥନ କରୁଛି।
ଚଳିତ ବର୍ଷ ଆଇନଗତ ଭାବରେ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ଏକ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ରାଜିନାମା ହେବ ବୋଲି ଆମେ ଆଶା କରୁଛୁ ।
ସିଙ୍ଗଲ୍‌ ୟୁଜ୍‌ ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍‌ ବ୍ୟବହାର ବନ୍ଦ କରିବା ଲାଗି ଭାରତ ସଂକଳ୍ପବଦ୍ଧ ।
ସାମୁଦ୍ରିକ ଉପକୂଳ ଅଞ୍ଚଳରୁ ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ସଫା କରିବା ଲାଗି ଭାରତ ନିକଟରେ ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ରବ୍ୟାପୀ ସଚେତନତା ଅଭିଯାନ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଛି ।
ତିନି ଲକ୍ଷ ଯୁବକଯୁବତୀ ୧୩ ଟନ୍‌ ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍‌ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ସଂଗ୍ରହ କରିଛନ୍ତି ।
ସମୁଦ୍ରରୁ ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍‌ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ସଂଗ୍ରହ ନିମନ୍ତେ ଚଳିତ ବର୍ଷ ୧୦୦ଟି ଜାହାଜ ଦିବସ ବିନିଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ମୁଁ ଆମର ନୌସେନାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛି ।
ସିଙ୍ଗଲ ୟୁଜ୍‌ ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍‌ ଉପରେ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପ୍ରୟାସ ଆରମ୍ଭ କରିବାରେ ଫ୍ରାନ୍ସ ସହ ଯୋଗ ଦେବା ଭାରତ ପାଇଁ ଏକ ଖୁସିର ବିଷୟ ହେବ ।
ଆପଣଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ, ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମାକ୍ରନ୍‌ ।

Prime Minister's Office
Remarks by Prime Minister Shri Narendra Modi at the One Ocean Summit
11 FEB 2022 8:25PM by PIB Delhi
President Macron,
Excellencies,
Namaskar!
I congratulate President Macron on this important global initiative for oceans.
India has always been a maritime civilization.
Our ancient scriptures and literature talk about the gifts of the oceans including marine life.
Today, our security and prosperity are linked to oceans.
India's ''Indo-Pacific Oceans Initiative'' contains marine resources as a key pillar.
India supports the French initiative of a ''High Ambition Coalition on Bio-diversity Beyond National Jurisdiction ''.
We hope for a legally binding international treaty this year.
India is committed to eliminating single-use plastic.
India recently undertook a nation-wide awareness campaign to clean plastic and other waste from coastal areas.
Three hundred thousand young people collected almost 13 tons of plastic waste.
I have also directed our Navy to contribute100 ship-days this year to cleaning plastic waste from the seas.
India will be happy to join France in launching a global initiative on single use plastics.
Thank you, President Macron.