Prime Minister's Office
English rendering of PM’s message at the launch of Pandit Jasraj Cultural Foundation
28 JAN 2022 5:43PM by PIB Delhi
Namaskar!
Present in this special event are Durga Jasraj ji, Shaarangdev Pandit ji, Neeraj Jaitly ji, co-founder of Pandit Jasraj Cultural Foundation, all the musicians and artists of the country and the world, ladies and gentlemen!
Music, ‘sura’ and ‘svara’ are considered immortal in our country. It is said that the energy of ‘svara’, as well as its effect, is also immortal. Therefore, the eminent soul, who has lived music throughout his life and that has been echoing in every particle of his existence, remains immortal in the energy and consciousness of the Universe even after leaving the body.
The performances by musicians and artists in this program and the way Pandit Jasraj ji’s ‘sura’ is echoing here gives an impression that Pandit Jasraj ji is present with us in this consciousness of music.
I am glad that all of you are carrying forward his classical legacy and preserving it for generations and centuries to come. Today is also the auspicious occasion of the birth anniversary of Pandit Jasraj ji. Today, I congratulate all of you on this innovative initiative of establishing Pandit Jasraj Cultural Foundation. I especially extend my best wishes to Durga Jasraj ji and Pandit Shaarangdev ji for taking upon the responsibility to dedicate your father's inspiration, his penance, to the entire world. I too have had the privilege of meeting and listening to Pandit Jasraj ji many times.
Friends,
Music is a very complex subject. I am not very well-versed with it, but the comprehensive knowledge that our sages have given about ‘svara’ and ‘naada” is amazing in itself. It is written in our Sanskrit texts -
नाद रूपः स्मृतो ब्रह्मा, नाद रूपो जनार्दनः।
नाद रूपः पारा शक्तिः, नाद रूपो महेश्वरः॥
That is, the forces that give birth to the Universe and maintain and govern it are the forms of sound. This ability to feel the cosmic energy and ability to see music in the flow of the universe is what makes Indian classical music tradition so exceptional. Music is a medium that also makes us aware of our worldly duties and it also helps us transcend worldly attachments. What is so special about music is that it resonates till infinity even though you can’t touch it.
I am told that the primary objective of the Pandit Jasraj Cultural Foundation will be to protect, develop and promote India's national heritage, art and culture. I am glad to know that this foundation will support the budding artists and will also try to make them financially capable. You are also considering promoting education and research in the field of music through this foundation. I believe that this initiative and the roadmap that you have formulated for a great personality like Pandit Jasraj ji is a big tribute in itself. And I would also say that now is the time for his disciples to give ‘Gurudakshina’.
Friends,
Today we are meeting at a time when technology has penetrated a lot in the world of music. I urge this cultural foundation to focus on two things. We hear about globalization quite often, but it is largely centered around the economy. It is our responsibility that Indian music should also make its global identity and create its impact globally in today’s era of globalization.
Indian music has the power to stir the depths of the human mind. Simultaneously, it also emphasizes the experience of the oneness of nature and the divine. Similarly with International Yoga Day! Yoga has emerged as a kind of spontaneous existence all over the world. It has been observed that the entire human race, the entire world has benefited from this heritage of India. Every human being in the world deserves to know, understand, learn and benefit from Indian music. It is our duty to fulfill this sacred exercise.
My second suggestion is that when the impact of technology is in every sphere of life then there should be a revolution of technology and IT in the field of music too. There should be start-ups in India that are completely dedicated to music, musical instruments and musical traditions. A lot needs to be done on how to equip the sacred streams of Indian music, such as the Ganges, with modern technology. While the ‘Guru-shishya’ tradition should remain intact, there should be attempts to become a global power and there should be value addition through technology.
Friends,
At the core of the knowledge and philosophy of India, our thoughts, ethics, culture and music is the spirit of service to humanity which fuels consciousness in all of us for centuries. The desire for the welfare of the entire world is clearly manifested in it. Therefore, the more we promote India and its traditions and identity, the more opportunities we will create to serve humanity. This is the intention and mantra of India today.
Today we are reviving our art and culture centers like Kashi. Our faith in environmental protection and love for nature is showing the world the way to a secure future. ‘Sabka Prayas’ (effort of all) should be involved in this journey which India has embarked on the mantra of heritage along with development.
I am sure the Pandit Jasraj Cultural Foundation will attain new heights of success with the active contribution of all of you. This foundation will become an important medium for service towards music and ‘sadhana’ and for the fulfillment of our resolutions towards the country.
With this belief, thank you very much and many best wishes for this new endeavour!
Thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପଣ୍ଡିତ ଜସରାଜ କଲ୍ଚରାଲ ଫାଉଣ୍ଡେସନର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବାର୍ତ୍ତାର ମୂଳ ପାଠ
28 JAN 2022 5:43PM by PIB Bhubaneswar
ନମସ୍କାର!
ଏହି ବିଶେଷ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉପସ୍ଥିତ ଦୁର୍ଗା ଜସରାଜ ଜୀ, ସାରଙ୍ଗ ଦେବ ପଣ୍ଡିତ ଜୀ, ପଣ୍ଡିତ ଜସରାଜ କଲଚରାଲ ଫାଉଣ୍ଡେସନର ସହ-ସଂସ୍ଥାପକ ନିରଜ ଜେଟଲୀ ଜୀ, ବିଶ୍ୱର ସମସ୍ତ ସଂଗୀତଜ୍ଞ ଏବଂ କଳାକାର ଗଣ, ମହିଳା ଏବଂ ସମ୍ମାନିତ ଅତିଥିମାନେ!
ଆମର ଏଠାରେ ସଂଗୀତ, ସୁର ଏବଂ ସ୍ୱରକୁ ଅମର ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଏ । କୁହାଯାଏ ଯେ ସ୍ୱରର ଶକ୍ତି ମଧ୍ୟ ଅମର ହୋଇଥାଏ, ଏହାର ପ୍ରଭାବ ମଧ୍ୟ ଅମର ହୋଇଥାଏ । ଏପରି ପରିସ୍ଥିତିରେ ଯେଉଁ ମହାନ ଆତ୍ମା ଯିଏ ସଂଗୀତକୁ ବଞ୍ଚାଇଛନ୍ତି, ସଂଗୀତ ହିଁ ଯାହାର ଅସ୍ତିତ୍ୱର ପ୍ରତ୍ୟେକ କଣିକାରେ ଗୁଞ୍ଜରିତ ହେଉଛି, ସେହି ଶରୀର ଛାଡ଼ିବା ପରେ ମଧ୍ୟ ବ୍ରହ୍ମାଣ୍ଡର ଶକ୍ତି ଏବଂ ଚେତନାରେ ଅମର ହୋଇ ରହିଥାଏ ।
ଆଜି ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସଂଗୀତଜ୍ଞମାନେ, କଳାକାରମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଯେଉଁ ପ୍ରସ୍ତୁତିଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଛନ୍ତି, ଯେପରି ଭାବେ ପଣ୍ଡତ ଜସରାଜ ଜୀଙ୍କ ସ୍ୱର, ତାଙ୍କର ସଂଗୀତ ଆଜି ଆମମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରତିଧ୍ୱନିତ ହେଉଛି, ସଂଗୀତର ଏହି ଚେତନାରେ, ଏହା ଅନୁଭବ ହୋଇଥାଏ ଯେମିତି ପଣ୍ଡିତ ଜସରାଜ ଜୀ ଆମମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଉପସ୍ଥିତ ଅଛନ୍ତି । ସାକ୍ଷାତ ନିଜର ଉପସ୍ଥାପନା ଦେଉଛନ୍ତି ।
ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ତାଙ୍କ ଶାସ୍ତ୍ରୀୟ ପରମ୍ପରାକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଉଛନ୍ତି, ତାଙ୍କର ଏହି ପରମ୍ପରାକୁ ଆଗାମୀ ପିଢ଼ି ପାଇଁ ଭବିଷ୍ୟତ ଏବଂ ଶତାବ୍ଦୀ ଶତାବ୍ଦୀ ପାଇଁ ସଂରକ୍ଷଣ କରୁଛନ୍ତି । ଆଜି ପଣ୍ଡତ ଜସରାଜ ଜୀଙ୍କ ଜନ୍ମଜୟନ୍ତୀର ପୂଣ୍ୟ ଅବସର ମଧ୍ୟ ଅଟେ । ଏହି ଦିନ ପଣ୍ଡିତ ଜସରାଜ କଲ୍ଚରାଲ ଫାଉଣ୍ଡେସନର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ଏହି ଅଭିନବ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । ବିଶେଷ ଭାବରେ ମୁଁ ଦୁର୍ଗା ଜସରାଜ ଜୀ ଏବଂ ପଣ୍ଡିତ ସାରଙ୍ଗ ଗୁରଜୀଙ୍କୁ ମୁଁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି । ନିଜେ ନିଜର ପିତାଙ୍କର ପ୍ରେରଣାକୁ ତାଙ୍କର ତପସ୍ୟାକୁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବାକୁ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛନ୍ତି । ମୋତେ ଅନେକ ଥର ପଣ୍ଡିତ ଜସରାଜ ଜୀଙ୍କୁ ଶୁଣିବାର, ତାଙ୍କୁ ସାକ୍ଷାତ କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମିଳିଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ସଂଗୀତ ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ରହସ୍ୟମୟ ବିଷୟ ଅଟେ । ଏ ସମ୍ପର୍କରେ ବହୁତ ଜ୍ଞାନ ନାହିଁ, କିନ୍ତୁ ଆମର ସାଧୁମାନେ ସ୍ୱର ଏବଂ ନାଦକୁ ନେଇ ଯେତିକି ବିସ୍ତୃତ ଜ୍ଞାନ ଦେଇଛନ୍ତି, ଏହା ନିଜେ ହିଁ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ ଅଟେ । ଆମର ସଂସ୍କୃତ ଗ୍ରନ୍ଥରୁ ଲେଖାଯାଇଛି ।
ନାଦ ରୁପ: ସ୍ମୃତୋ ବ୍ରହ୍ମା, ନାଦ ରୁପୋ ଜନାର୍ଦ୍ଦନ: ।
ନାଦ ରୁପ: ପାରା ଶକ୍ତି:, ନାଦ ରୁପୋ ମହେଶ୍ୱର: । ।
ଅର୍ଥାତ୍ ବ୍ରହ୍ମାଣ୍ଡକୁ ଜନ୍ମଦେଇଥିବା, ପାଳନ କରୁଥିବା, ପରିଚାଳନା କରୁଥିବା ଏବଂ ସମନ୍ୱୟ କରୁଥିବା ତପୀମାନେ, ନାଦ ରୁପ ଅଟନ୍ତି । ନାଦକୁ, ସଂଗୀତକୁ, ଶକ୍ତିର ଏହି ପ୍ରବାହରେ ଦେଖିବାର, ବୁଝିବାର ଏହି ଶକ୍ତି ହିଁ ଭାରତୀୟ ଶାସ୍ତ୍ରୀୟ ସଂଗୀତକୁ ଅସାଧାରଣ କରିଥାଏ । ସଂଗୀତ ହେଉଛି ଏପରି ଏକ ମାଧ୍ୟମ ଯାହା ଆମକୁ ସାଂସାସିକ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ବିଷୟରେ ଅବଗତ କରାଇଥାଏ ଏବଂ ଆମକୁ ସାଂସାରିକ ମୋହରୁ ମଧ୍ୟ ମୁକ୍ତ କରିଥାଏ । ସଂଗୀତର ବିଶେଷତ୍ୱ ହେଉଛି ଯଦିଓ ଆପଣ ଏହାକୁ ସ୍ପର୍ଶ କରିପାରିବେ ନାହିଁ କିନ୍ତୁ ଏହା ଅନନ୍ତକାଳ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଗୁଞ୍ଜରିତ ହୋଇଥାଏ ।
ମୋତେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ପଣ୍ଡିତ ଜସରାଜ କଲ୍ଚରାଲ ଫାଉଣ୍ଡେସନର ପ୍ରାଥମିକ ଉଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଭାରତର ଜାତୀୟ ଐତିହ୍ୟ, କଳା ଏବଂ ସଂସ୍କୃତିର ସୁରକ୍ଷା, ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ କରିବା । ମୁଁ ଜାଣି ଏହା ଖୁସି ହେଲି ଯେ, ଏହି ଫାଉଣ୍ଡେସନ ଉଦୀୟମାନ କଳାକାରମାନଙ୍କୁ ସହଯୋଗ କରିବ, କଳାକାରମାନଙ୍କୁ ଆର୍ଥିକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ସକ୍ଷମ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିବ । ଆପଣମାନେ ମଧ୍ୟ ଏହି ଫାଉଣ୍ଡେସନ ମାଧ୍ୟମରେ ସଂଗୀତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଅନୁସନ୍ଧାନର କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଆଗକୁ ନେବାକୁ ଚିନ୍ତା କରୁଛନ୍ତି ।
ମୁଁ ମାନୁଛି ଯେ, ପଣ୍ଡିତ ଜସରାଜ ଜୀଙ୍କ ଭଳି ଏକ ମହାନ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱଙ୍କ ପାଇଁ ଯେଉଁ କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଜନା ଅଛି, ଆପଣ ଯେଉଁ ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରୁଛନ୍ତି, ଏହା ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି । ଏବଂ ମୁଁ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିବି ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଶିଷ୍ୟମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା ଗୁରୁ ଦକ୍ଷିଣା ଦେବାର ସମୟ ଆସିଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆଜି ଆମେ ଏମିତି ଏକ ସମୟରେ ମିଶିପାରିଛୁ, ଯେତେବେଳେ ଟେକ୍ନୋଲୋଜୀ ସଂଗୀତ ଜଗତରେ ବହୁଳ ଭାବେ ପ୍ରବେଶ କରିସାରିଛି । ଏହି କଲ୍ଚରାଲ ଫାଉଣ୍ଡେସନ ଦୁଇଟି ଜିନିଷ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବାକୁ ମୁଁ ଆଗ୍ରହ ପ୍ରକାଶ କରୁଛି। ଆମେ ଜଗତୀକରଣ ବିଷୟରେ ଶୁଣୁଛୁ । କିନ୍ତୁ ଜଗତୀକରଣର ଯେଉଁ ସଂଜ୍ଞା ରହିଛି, ଏବେ ସେହିସବୁ ଜିନିଷ ବୁଲି ବୁଲି ଅର୍ଥ କେନ୍ଦ୍ରିତ ହୋଇଯାଇଥାଏ, କେବଳ ଅର୍ଥନୀତିର ଦିଗକୁ ହିଁ ସ୍ପର୍ଶ କରିଥାଏ । ଆଜିର ଜଗତୀକରଣ ଯୁଗରେ ଭାରତୀୟ ସଂଗୀତ ମଧ୍ୟ ନିଜର ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପରିଚୟ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଉଚିତ, ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଏହାର ପ୍ରଭାବ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କର ଦାୟିତ୍ୱ ଅଟେ ।
ଭାରତୀୟ ସଂଗୀତ ମଣିଷ ମନର ଗଭୀରତାକୁ ଆନେ୍ଦାଳିତ କରିବାର ସାମର୍ଥ୍ୟ ରଖିଥାଏ । ଏହା ସହିତ ପ୍ରକୃତି ଏବଂ ପରମାତ୍ମାଙ୍କର ୱାନ-ନେସର ଅନୁଭବକୁ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଥାଏ । ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ ବର୍ତ୍ତମାନ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଏକ ପ୍ରକାରରେ ଅସ୍ତିତ୍ୱର ଅନୁଭବ ଦେଇଛି । ଏବଂ ସେଥିରେ ଗୋଟିଏ ଜିନିଷ ଅନୁଭବ ହୋଇଥାଏ ଯେ ଭାରତର ଐତିହ୍ୟରୁ ସମଗ୍ର ମାନବ ଜାତି ବିଶ୍ୱରେ ଉପକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି । ପ୍ରତ୍ୟେକ ମଣିଷ ଭାରତୀୟ ସଂଗୀତରୁ ଜାଣିବା, ବୁଝିବା, ଶିଖିବା ଏବଂ ଲାଭ ପାଇବାକୁ ଯୋଗ୍ୟ ଅଟନ୍ତି । ଏହି ପବିତ୍ର କାର୍ଯ୍ୟକୁ ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବା ଆମର ଦାୟିତ୍ୱ ଅଟେ ।
ମୋର ଦ୍ୱିତୀୟ ପରାମର୍ଶ ହେଉଛି ଯେ ଯେତେବେଳେ ଟେକ୍ନୋଲୋଜୀର ପ୍ରଭାବ ଜୀବନର ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ରହିଛି ସେତେବେଳେ ସଂଗୀତ, ଟେକ୍ନୋଲୋଜୀ ଏବଂ ଆଇଟି କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ବିପ୍ଳବ ହେବା ଉଚିତ । ଭାରତରେ ଏମିତି ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ ସୃଷ୍ଟି ହେଉ ଯାହା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ଭାରତୀୟ ସଂଗୀତ ପ୍ରତି ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ହେଉ, ଭାରତୀୟ ବାଦ୍ୟଯନ୍ତ୍ର ଉପରେ ଆଧାର ହେଉ, ଭାରତୀୟ ସଂଗୀତର ଯେଉଁ ପବିତ୍ର ଧାରା ରହିଛି ଗଙ୍ଗା ଭଳି ପବିତ୍ର ସ୍ରୋତ ହେଉ, ସେଗୁଡ଼ିକୁ ଆଧୁନିକ ଟେକ୍ନୋଲୋଜୀରେ କିପରି ସୁସଜ୍ଜିତ କରାଯିବ ଏହା ଉପରେ ବହୁତ କିଛି କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ଯେଉଁଥିରେ ଆମର ଗୁରୁ-ଶିଷ୍ୟ ପରମ୍ପରା ରହିଛି ତାହା ଅକ୍ଷୁଣ୍ଣ ରହିବା ଉଚିତ । କିନ୍ତୁ ଟେକ୍ନୋଲୋଜୀ ମାଧ୍ୟମରେ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଶକ୍ତି ହାସଲ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ, value addition ହେବା ଦରକାର ।
ସାଥୀମାନେ,
ଭାରତର ଜ୍ଞାନ, ଭାରତର ଦର୍ଶନ, ଭାରତର ଚିନ୍ତାଧାରା, ଆମର ବିଚାର, ଆମର ନୈତିକତା, ଆମ ସଂସ୍କୃତି, ଆମର ସଂଗୀତ ଏହାର ମୂଳରେ ସବୁ ଜିନିଷ ମାନବିକତାର ସେବା ମାଧ୍ୟମରେ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ଜୀବନରେ ଚେତନା ଭରିଥାଏ। ସମଗ୍ର ଜଗତର କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଇଛା ସହଜରେ ତାଙ୍କ ଠାରେ ଦେଖାଯାଇଥାଏ । ସେଥିପାଇଁ, ଆମେ ଭାରତକୁ ଭାରତର ପରମ୍ପରାଗୁଡ଼ିକୁ ପରିଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଯେତେ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ଆମେ ମାନବିକତାର ସେବାକୁ ସେତିକି ଅଧିକ ପ୍ରଶସ୍ତ କରିବା । ଆଜି ଏହା ହେଉଛି ଭାରତର ଉଦେଶ୍ୟ, ଏହା ହେଉଛି ଆଜି ଭାରତର ମନ୍ତ୍ର ।
ଆଜି ଆମେ କାଶୀ ପରି ଆମର କଳା ଏବଂ ସଂସ୍କୃତି କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକର ନବୀକରଣ କରୁଛୁ । ପରିବେଶ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ପ୍ରକୃତି ପ୍ରତି ଭଲପାଇବାକୁ ନେଇ ଆଜି ଯେଉଁ ଆସ୍ଥା ରହିଛି, ଆଜି ଭାରତ ବିଶ୍ୱକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ଭବିଷ୍ୟତର ପଥ ଦେଖାଉଛି । ଐତିହ୍ୟ ବିକାଶ ମଧ୍ୟ ଏହି ମନ୍ତ୍ରରେ ଚାଲୁଥିବା ଭାରତର ଏହି ଯାତ୍ରାରେ ‘ସବକା ପ୍ରୟାସ’ ସାମିଲ ହେବା ଉଚିତ ।
ମୋତେ ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି, ପଣ୍ଡିତ ଜସରାଜ କଲ୍ଚରାଲ ଫାଉଣ୍ଡେସନ ବର୍ତ୍ତମାନ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସକ୍ରିୟ ଯୋଗଦାନ ସହିତ ସଫଳତାର ନୂତନ ଶିଖର ହାସଲ କରିବ । ଏହି ଫାଉଣ୍ଡେସନ ସଂଗୀତ ସେବା, ସାଧନା ଏବଂ ଦେଶ ପ୍ରତି ଆମ ସଂକଳ୍ପରୁ ସିଦ୍ଧିର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଧ୍ୟମ ହେବ ।
ଏହି ବିଶ୍ୱାସ ସହିତ, ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ଏବଂ ଏହି ନୂତନ ପ୍ରୟାସ ପାଇଁ ମୋର ଅନେକ ଅନେକ ଶୁଭକାମନା!
ଧନ୍ୟବାଦ!