প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না প্রধান মন্ত্রী রাস্ত্রিয়া বাল পুরস্কার এৱার্দীশিংগা ৱারী-ৱাতাই শাখ্রে
“ভারতকী সভ্যতা, কলচর, থাজবা অমসুং লাইনিং-লাইশোনগীদমক গুরু গোবিন্দ সিংহজীগী সাহিবজাদশিংনা কত্থোকখিবা অদু চাংদমনীংঙাই লৈতে”
“ঙসি স্তার্তঅপকী লমদা ভারতকী নহারোলশিংনা মীথোই-মীহেন ওইবা ঐখোয়না উবা ফংবদা চাউথোকচবা পোকই। ভারতকী নহারোলশিংনা ইনোবেৎ তৌবা অমসুং লৈবাক অসিবু মাংদা পুখৎপা উবা ফংবদা ঐখোয়না চাউথোকচবা পোকই”
“মসি ইনোবেৎ তৌবদগী তুংহনবা তৌদবা অনৌবা ভারত অদুনি। ঙসি থৌনা ফবা অমসুং অখাং কনবনা ভারতকী হোলমার্ক ওইরি”
“ভারতকী অঙাংশিংনা ভেক্সিনেসন প্রোগ্রামদা মখোয়গী মতমগা চুনবা অমসুং সাইন্তিফিক ওইবা মওং-মতৌ অদু উৎখি অমসুং জনুৱারী ৩দগী শুপ্নগী নুমিৎ ২০দা অঙাং মিলিয়ন ৪০ হেনবনা কোরোনা ভেক্সিন কাপখি”
24 JAN 2022 1:45PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ভিদিও কনফরেন্সকী থোংদা ঙসি প্রধান মন্ত্রী রাস্ত্রিয়া বাল পুরস্কার (পি.এম.আর.বি.পি.) এৱার্দীশিংগা ৱারী-ৱাতাই শাখ্রে। ব্লোকচেন তেক্নোলোজী শীজিন্নদুনা ইং কুমজা ২০২২ অমসুং ২০২১গী পি.এম.আর.বি.পি. এৱার্দীশিংদা দিজিতেল সর্তিফিকেৎশিং পীখি। এৱার্দীশিংদা সর্তিফিকেৎশিং পীনবা অহানবা ওইনা তেক্নোলোজী অসি শীজিন্নখি। থৌরম অসিদা কেন্দ্রগী নুপী অমসুং অঙাংগী য়াইফ-থৌরাং মন্ত্রী শ্রীমতি স্মৃতি জুবিন ইরানি অমসুং রাজ্যগী মন্ত্রী দা. মুঞ্জপরা মহেন্দ্রভাইনা শরুক য়াখি।
মধ্য প্রদেশকী ইন্দোরদগী মাস্তর অভি শর্মগা ৱারী-ৱাতাই শাবদা প্রধান মন্ত্রীনা রামায়নগী তোঙান-তোঙানবা হীরমশিংগী মতুং ইন্না শেম্বা মহাক্কী প্রোলিফিক আউতপুৎকী অরোনবা লাইৱা অদুগী মতাংদা হংখি। মাস্তর অভি শর্মনা মসিগী ইথিল অসি লোকদাউন মনুংদা রামায়নগী সিরিএল শন্দোক্নবগী ৱারেপ অদুদগী ফংখি হায়না ফোঙদোকখি। অভিনা মহাক্কী ক্রিএসন অদুদগী কোপ্লেৎ খরা থীখি। প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্না অঙাং ওইরিঙৈ মতমদা সুশ্রী উমা ভারতিজীগী মনাক্তা চৎতুনা তাজবা ফংখিবগী থৌদোক অমগী মতাংদা পাউদমখি, প্রোগ্রাম অমদা মহাক্না অচৌবা স্পিরিচ্যুএলগী নুংগী ওইবা ৱাখল্লোন অমসুং লৌশিং অদু উৎখি। মহাক্না হায়খি অসিগুম্বা থোইদোক-হেন্দোক্না ৱাখল মপুং ফাবগী তেলেন্ত অসি পুথোক্লিবা মধ্য প্রদেশকী লৈহাওদা করিগুম্বা অমদি য়াওরি। প্রধান মন্ত্রীনা অভিদা মহাক অসি ইথিল পীরিবা মীওই অমনি অমসুং অচৌবা থবক অমা তৌবদা অঙাং হায়বা লৈতে হায়বা পাউরৌগী খুদম অমা ওইরি হায়না ফোঙদোকখ্রে।
কর্নাতকাগী কুমারি রেমোনা ইভেত্তে পেরৈরাগা ৱারী-ৱাতাই শাবদা প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্না ভারতকী ওইবা জগোইদা থৱায় য়াওবগী মতাংদা খন্নখি। মহাক্কী অপাম্বা অসি তুংইন্নবা হোৎনবদা মহাক্না মায়োক্নখিবা অৱাবশিংগী মতাংদা মহাক্না হংখি। মচানুপীগী মঙলানশিং থুংহন্নবা মশাগী অৱাবা ফীভমশিংবু নাথৈদুনা থনমকিবা মহাক্কী মমাপু প্রধান মন্ত্রীনা থাগৎপা ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা রেমোনাগী মাইপাকপশিং অসি মহাক্কী চহিগা য়েংনবদা য়াম্না চাউই অমসুং মহাক্কী কলা অসি অচৌবা লৈবাক অসিগী মপাঙ্গল উৎথোক্নবা পাম্বৈ অমনি হায়না হায়খি।
ত্রিপুরাদগী কুমার পুহাবি চক্রবোর্তিগা ৱারী-ৱাতাই শাবদা প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী কোবিদকা মরী লৈনবা ইনোবেসনগী মতাংদা হংখি। মহাক্না প্রধান মন্ত্রীদা শান্নরোয়শিংগীদমক লৈরিবা মহাক্কী ফিৎনেস এপকী মতাংদসু পাউদমখি। খোঙথাং অসিদা মহাক্না স্কুল, মরুপশিং অমসুং মমা-মপাদগী ফংখিবা মতেংগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হংখি। স্পোর্তসতা মহাক্না মতম কাইথোকপা লোয়ননা ইনোবেতিব এপ অসি দিবেলপ তৌবদা মতম কাইথোকপা অসি করম্না বেলেন্স তৌবগে হায়না হংখি।
বিহারগী ৱেস্ত চম্পারনদগী মাস্তর ধিরাজ কুমারগা ৱারী-ৱাতাই শাবদা প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্না মহাক্কী মনাওনুপাপু গুমভিরনা এতেক তৌরকপা মতমদা কনখিবগী থৌদোক অদুগী মতাংদা হংখি। মহাক্কী মনাওনুপা অদু কনবা মতমদা অমসুং হৌজিক মহাক্না ফংলিবা ইকাই খুম্নবা অসিগী মতুংদা মহাক্কী ৱাখলদা করি ফাওবগে হায়না পি.এম.না হংখি। প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী মথৌনা অমসুং পাইরক্কী লৌশিং লৈবা মতৌবু থাগৎপা ফোঙদোকখি। ধিরাজনা প্রধান মন্ত্রীদা আর্মীগী লান্মী অমা ওইনা লৈবাক অসিবু শেবা তৌবা পাম্মি হায়না ফোঙদোকখি।
পঞ্জবাকী মাস্তর মীধান্স কুমার গুপ্তাগা ৱারী-ৱাতাই শাবদা প্রধান মন্ত্রীনা কোবিদকী সমস্যাশিংগীদমক এপ শেম্বদা মহাক্না মাইপাকখিবা অদুগী মতাংদা হংখি। পি.এম.না মীধান্সকুম্বা অঙাংশিংদা ওন্তপ্রিনোর্শিপ থৌগৎনবা সরকারনা হোৎনরিবশিং অসি মহৈ য়াল্লি অমসুং থবক থীরিবশিংগী মহুৎ থবক পীরিবশিং ওইরক্নবগী মওং অসি হেন্না ময়েক শেংলক্লি হায়না মহাক্না ফাওই হায়না ফোঙদোকখি।
চন্দিগরদগী কুমারি তরুশি গোরগা ৱারী-ৱাতাই শাবদা প্রধান মন্ত্রীনা স্পোর্তস অমসুং মহৈ-মশিংগী মরক্তা বেলেন্স তৌবগী মতাংদা মহাক্কী ৱাখল্লোন অদু ফোঙদোক্নবা হায়খি। তরুশিনা বোক্সর মেরী কোমবু করিগীদমক পাম্লিবনো হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হংখি। মহাক্না প্রধান মন্ত্রীদা মেরী কোম পাম্বগী মরম অসি মহাক্না মীথোই-মীহেন ওইন্না হোৎনবা অমসুং শান্নরোয় অমসুং মমা অমা ওইনা বেলেন্স তৌরিবা অসিননি হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা শান্নরোয়শিংদা খুদোংচাবা পুম্নমক ফংহন্নবা অমসুং থাক খুদিংমক্তা মীথোই-মীহেন ওইনবা ৱাখল্লোন পোকহন্নবা সরকারনা হোৎনৈ হায়না ফোঙদোকখ্রে।
মীতিন অদুদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক অসিনা আজাদী কা অমৃত মহোৎসব পালন তৌবগী মরু ওইবা মতমগী মনুংদা এৱার্দশিং অসি পীরিবা অসি য়েংলগা এৱার্দশিং অসি হেন্না শীংথানীংঙাই ওইরি হায়না ফোঙদোকখ্রে। মহাক্না মসি হৌখিবা মতমদগী ইথিল লৌনবা অমসুং অমৃত কালগী লাক্লিবা চহি ২৫ অসিদা অচৌবা ফলশিং পুরক্নবা ইশাবু কত্থোক্নবা তানফম ওইরে হায়না ফোঙদোকখি। মহাক্না লৈবাক অসিগী ইচানুপীশিংদা নেস্নেল গর্ল চাইল্দ দে নুমিৎনা লাকপদা য়াইফ পাউজেলসু পীখি। প্রধান মন্ত্রীনা নীংতম লানগী মতিক-মঙাল লৈবা পুৱারী অমসুং বিরবালা কনকলতা বরুৱা, খুদিরাম বোস অমসুং রানি গাইদিনল্যুনা শরুক তমখিবা অদুবু নীংশিংখ্রে। “লান্মীশিং অসিনা লৈবাক অসিগী নীংতম্বা অসিবু মখোয়না য়াম্না চহি নৌরিঙৈ মতমদগী মখোয়গী পুন্সিগী পান্দম ওইহনখি অমসুং মসিগীদমক মখোয় মশাবু কত্থোকখি” হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি।
নীংতম্বা ফংলবা মতুংগী লানদা অঙাং ওইরিবা লান্মীশিংগী থৌদাং লৌখিবা বালদেব সিংহ অমসুং বসন্ত সিংহবু উনখিবা মমাংগী চহিগী দিৱালিদা জম্মু অমসুং কাশ্মিরগী নোশহরা সেক্তরদা মহাক্না চৎখিবা অদু প্রধান মন্ত্রীনা নীংশিংখি। মখোয়গী পুন্সিগী মতমদা খনবা তৌদনা চহি নৌরিঙৈদা মখোয়না আর্মীগী মতেং পাংখি। অথৌবশিং অসিগী মথৌনা মরিংজেল অদুবু প্রধান মন্ত্রীনা ইকাই খুম্নবা উৎখি।
প্রধান মন্ত্রীনা গুরু গোবিন্দ সিংহজীগী মচানুপাশিংগী মথৌনা অমসুং কত্থোকখিবা অদুগী খুদমশিং পীখি। সাহিবজাদশিংনা থৌনা ফনা কত্থোকখিবা মতম অদুদা মখোয় চহি য়াম্না নৌরি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। ভারতকী সভ্যতা, কলচর, থাজবা অমসুং লাইনিং-লাইশোনগীদমক গুরু গোবিন্দ সিংহজীগী সাহিবজাদশিংনা কত্থোকখিবা অদু চাংদমনীংঙাই লৈতে। নহারোলশিংদা সাহিবজাদশিং অমসুং মখোয়না কত্থোকখিবা অদুগী মরমদা হেন্না খঙনবা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা দিল্লীগী ইন্দিয়া গেৎকী মনাক্তা নেতাজী সুভাস চন্দ্র বোসকী দজিতেল স্তেচ্যু অমা খিনবগী মতাংদা ফোঙদোকখি। “নেতাজীগী – লৈবাক্কী থৌদাংনা অহানবদা পাঙথোকপা হায়বা অসিদগী অচৌবা ইথিক ঐখোয়না ফংখি। নেতাজীদগী ইথিল লৌদুনা ঐখোয়না লৈবাক্কীদমক থৌদাং য়ান্নবা লম্বীদা চংশিনবা তাই”, হায়না শ্রী মোদীনা মখা তাখি।
সেক্তর অমা হেক্তদা পোলিসী অমসুং থৌরাংশিংনা নহারোলদা মরু ওইবা মীৎয়েং থম্লি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। আত্মনির্ভর ভারতকী জন অন্দোলনগ অমসুং মোদর্ন ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপগা লোয়ননা স্তার্ত অপ ইন্দিয়া, স্তেন্দ অপ ইন্দিয়া, দিজিতেল ইন্দিয়া, মেক ইন ইন্দিয়া অসিগুম্বা থৌরাংশিং অসি মহাক্না পনখি। মহাক্না মসি ভারত অমসুং মপালদা অনৌবা তাঙ্কক অসিবু লমজিংলিবা ভারতকী নহারোলগী খোঙজেলগা চান্না চৎলি হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা ভারতনা ইনোবেসন অমসুং স্তার্ত-অপকী লমদা মতিক-ময়াই হেনগৎলক্লিবা অসিগী মতাংদা ফোঙদোকখি। অচৌবা গ্লোবেল কম্পনীশিংবু ভারতকী নহা ওইরিবা সি.ই.ও.শিংনা লমজিংলিবা অসিদা জাতিনা চাউথোকচবা পোকই হায়না মহাক্না ফপঙদোকখি। “ঙসি স্তার্তঅপকী লমদা ভারতকী নহারোলশিংনা মীথোই-মীহেন ওইবা ঐখোয়না উবা ফংবদা চাউথোকচবা পোকই। ভারতকী নহারোলশিংনা ইনোবেৎ তৌবা অমসুং লৈবাক অসিবু মাংদা পুখৎপা উবা ফংবদা ঐখোয়না চাউথোকচবা পোকই”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখ্রে।
মমাংদা ইচানুপীশিং চংবা য়ারমদবা মফমশিং ঙসি ইচানুপীশিংনা অঙকপশিং তৌবা ঙম্লে। মসি ইনোবেৎ তৌবদগী তুংহনবা তৌদবা অনৌবা ভারত অদুনি, ঙসি থৌনা ফবা অমসুং অখাং কনবনা ভারতকী হোলমার্ক ওইরি।
ভারতকী অঙাংশিংনা ভেক্সিনেসন প্রোগ্রামদা মখোয়গী মতমগা চুনবা অমসুং সাইন্তিফিক ওইবা মওং-মতৌ অদু উৎখি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা থাগৎখ্রে। জনুৱারী ৩দগী শুপ্নগী নুমিৎ ২০দা অঙাং মিলিয়ন ৪০ হেনবনা কোরোনা ভেক্সিন কাপখি। স্বচ্ছ ভারত আভিয়ান্দা মখোয়না লুচিংখিবা অদুগীদমক মহাক্না মখোয়বুসু থাগৎকি। প্রধান মন্ত্রীনা মখোয়দা ভোকেল ফোর লোকেলগী এম্বেসেদর অমা ওইনবা অমসুং আত্মনির্ভর ভারতকী কেম্পেনবু লমজিংনবা অপীল তৌখি।

Prime Minister's Office
PM interacts with Pradhan Mantri Rashtriya Bal Puraskar awardees
“Sacrifice of Sahibzadas of Guru Gobind Singh Ji for India's civilization, culture, faith and religion is incomparable”
“Today we feel proud when we see the youth of India excelling in the world of startups. We feel proud when we see that the youth of India are innovating and taking the country forward”
“This is New India, which does not hold back from innovating. Courage and determination are the hallmark of India today”
“Children of India have shown their modern and scientific temperament in the vaccination program and since January 3, in just 20 days, more than 40 million children have taken the corona vaccine”
24 JAN 2022 1:45PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi interacted with Pradhan Mantri Rashtriya Bal Puraskar (PMRBP) awardees today via video conference. Digital certificates were conferred on PMRBP awardees for the years 2022 and 2021 using Blockchain Technology. This technology was used for the first time for giving certificates to awardees. Union Women and Child Development Minister Smt Smriti Zubin Irani and Dr. Munjpara Mahendrabhai, Minister of State were among those present on the occasion.
Interacting with Master Avi Sharma of Indore, Madhya Pradesh the Prime Minister enquired about the secret of his prolific output with regard to various aspects of Ramayana. Master Avi Sharma said that he got the inspiration from the government’s decision of broadcasting the serial Ramayana during the lockdown. Avi also recited some couplets from his creation. The Prime Minister narrated an incident when he went and heard Sushri Uma Bharti Ji when, as a child, she showed immense spiritual depth and knowledge in a programme. He said there is something in the soil of Madhya Pradesh that gives rise to such precocious talent. The Prime Minister told Avi that he is an inspiration and an example of the adage that you are never too young to do big things.
Interacting with Kumari Remona Evette Pereira from Karnataka, the Prime Minister discussed her passion for Indian Dance. He inquired about the difficulties she faced in pursuing her passion. The Prime Minister complimented her mother for ignoring her own adversities to realise her daughter’s dreams. The Prime Minister said that Remona’s achievements are much bigger than her age and told her that her art is a way of expressing the strength of the great country.
Interacting with Kumari Puhabi Chakraborti of Tripura, the Prime Minister enquired about her COVID related innovation. She also informed the Prime Minister about her fitness app for sportspersons. The Prime Minister asked about the support she receives from the school, friends and parents in her endeavour. He asked about her method of balancing her time for sports as well as developing innovative apps.
Interacting with Master Dhiraj Kumar from West Champaran, Bihar, the Prime Minister asked about the incident where he saved his younger brother from a crocodile attack. PM asked about the brave boy’s state of mind while saving his younger brother and how he feels now after becoming famous. The Prime Minister praised his courage and presence of mind. Dhiraj told the Prime Minister that he wants to serve the country as an Army soldier.
Interacting with Master Meedhansh Kumar Gupta from Punjab, the Prime Minister enquired about his achievement of creating an app for COVID issues. The Prime Minister said that in children like Meedhansh he feels that the government efforts to promote entrepreneurship are bearing fruit and a tendency to become job providers instead of being job seekers is becoming more pronounced.
Interacting with Kumari Tarushi Gaur from Chandigarh, the Prime Minister enquired about her opinion on the balance between sports and studies. The Prime Minister asked why Tarushi idolises Boxer Mary Kom. She informed the Prime Minister that she likes her because of her commitment to excellence and balance that she strikes as a sportsperson and as a mother. The Prime Minister said that the government is committed to providing all the facilities to the sportspersons and creating a mindset of winning at every level.
Addressing the gathering, the Prime Minister noted that these awards become all the more significant in the light of the fact that they have been conferred during the important period when the country is celebrating Azadi Ka Amrit Mahotsav. He said this is the time to draw energy from the past and dedicate oneself to achieving great results in the coming 25 years of the Amrit Kaal. He also greeted the daughters of the country on the National Girl Child Day. The Prime Minister remembered the glorious history of the Freedom Struggle and the contribution of Birbala Kanaklata Barua, Khudiram Bose and Rani Gaidinilu. “These fighters had made the country's freedom the mission of their lives at a very young age and had dedicated themselves to it” the Prime Minister noted.
The Prime Minister also recalled his visit to the Nowshera sector of Jammu and Kashmir on Diwali last year where he met Baldev Singh and Basant Singh who had played the role of child soldiers in the post-independence war. They helped the army at such a young age without caring about their life. The Prime Minister paid tribute to the bravery of these heroes.
The Prime Minister cited examples of the bravery and sacrifice of the sons of Guru Gobind Singh Ji. He pointed out that the Sahibzadas had sacrificed themselves with immense valour at a very young age. Their sacrifice for India's civilization, culture, faith and religion is incomparable. The Prime Minister asked the youngsters to know more about the Sahibzadas and their sacrifice.
The Prime Minister remarked that a digital statue of Netaji Subhas Chandra Bose has also been installed near India Gate in Delhi. “We get the biggest inspiration from Netaji i.e. duty of the nation first. Taking inspiration from Netaji, you have to proceed on the path of duty for the country”, Shri Modi added.
The Prime Minister said that in any sector, policies and initiatives are keeping youth at the centre. He cited initiatives like Start Up India, Stand Up India, Digital India, Make in India along with Jan Andolan of Aatmnirbhar India and creation of modern infrastructure. This, he said, is in sync with the speed of the youth of India who are leading this new epoch both in India and outside. The Prime Minister underlined the growing prowess of India in the innovation and start-up sphere. He conveyed the nation's pride in the fact of major global companies being led by Indian young CEOs. “Today we feel proud when we see the youth of India excelling in the world of startups. Today we feel proud when we see that the youth of India are innovating, taking the country forward”, the Prime Minister said.
The Prime Minister said in areas where daughters were not even allowed earlier, daughters are doing wonders in them today. This is the new India, which does not hold back from innovating, courage and determination are the hallmarks of India today.
The Prime Minister appreciated that the children of India have shown their modern and scientific thinking in the vaccination program as well. Since January 3, in just 20 days, more than 40 million children have got the corona vaccine. He also lauded them for their leadership in the Swachch Bharat Abhiyan. The Prime Minister appealed to them to be an ambassador for Vocal for Local and lead the campaign of Aatmnirbhar Bharat.