Prime Minister's Office
PM interacts with Pradhan Mantri Rashtriya Bal Puraskar awardees
“Sacrifice of Sahibzadas of Guru Gobind Singh Ji for India's civilization, culture, faith and religion is incomparable”
“Today we feel proud when we see the youth of India excelling in the world of startups. We feel proud when we see that the youth of India are innovating and taking the country forward”
“This is New India, which does not hold back from innovating. Courage and determination are the hallmark of India today”
“Children of India have shown their modern and scientific temperament in the vaccination program and since January 3, in just 20 days, more than 40 million children have taken the corona vaccine”
24 JAN 2022 1:45PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi interacted with Pradhan Mantri Rashtriya Bal Puraskar (PMRBP) awardees today via video conference. Digital certificates were conferred on PMRBP awardees for the years 2022 and 2021 using Blockchain Technology. This technology was used for the first time for giving certificates to awardees. Union Women and Child Development Minister Smt Smriti Zubin Irani and Dr. Munjpara Mahendrabhai, Minister of State were among those present on the occasion.
Interacting with Master Avi Sharma of Indore, Madhya Pradesh the Prime Minister enquired about the secret of his prolific output with regard to various aspects of Ramayana. Master Avi Sharma said that he got the inspiration from the government’s decision of broadcasting the serial Ramayana during the lockdown. Avi also recited some couplets from his creation. The Prime Minister narrated an incident when he went and heard Sushri Uma Bharti Ji when, as a child, she showed immense spiritual depth and knowledge in a programme. He said there is something in the soil of Madhya Pradesh that gives rise to such precocious talent. The Prime Minister told Avi that he is an inspiration and an example of the adage that you are never too young to do big things.
Interacting with Kumari Remona Evette Pereira from Karnataka, the Prime Minister discussed her passion for Indian Dance. He inquired about the difficulties she faced in pursuing her passion. The Prime Minister complimented her mother for ignoring her own adversities to realise her daughter’s dreams. The Prime Minister said that Remona’s achievements are much bigger than her age and told her that her art is a way of expressing the strength of the great country.
Interacting with Kumari Puhabi Chakraborti of Tripura, the Prime Minister enquired about her COVID related innovation. She also informed the Prime Minister about her fitness app for sportspersons. The Prime Minister asked about the support she receives from the school, friends and parents in her endeavour. He asked about her method of balancing her time for sports as well as developing innovative apps.
Interacting with Master Dhiraj Kumar from West Champaran, Bihar, the Prime Minister asked about the incident where he saved his younger brother from a crocodile attack. PM asked about the brave boy’s state of mind while saving his younger brother and how he feels now after becoming famous. The Prime Minister praised his courage and presence of mind. Dhiraj told the Prime Minister that he wants to serve the country as an Army soldier.
Interacting with Master Meedhansh Kumar Gupta from Punjab, the Prime Minister enquired about his achievement of creating an app for COVID issues. The Prime Minister said that in children like Meedhansh he feels that the government efforts to promote entrepreneurship are bearing fruit and a tendency to become job providers instead of being job seekers is becoming more pronounced.
Interacting with Kumari Tarushi Gaur from Chandigarh, the Prime Minister enquired about her opinion on the balance between sports and studies. The Prime Minister asked why Tarushi idolises Boxer Mary Kom. She informed the Prime Minister that she likes her because of her commitment to excellence and balance that she strikes as a sportsperson and as a mother. The Prime Minister said that the government is committed to providing all the facilities to the sportspersons and creating a mindset of winning at every level.
Addressing the gathering, the Prime Minister noted that these awards become all the more significant in the light of the fact that they have been conferred during the important period when the country is celebrating Azadi Ka Amrit Mahotsav. He said this is the time to draw energy from the past and dedicate oneself to achieving great results in the coming 25 years of the Amrit Kaal. He also greeted the daughters of the country on the National Girl Child Day. The Prime Minister remembered the glorious history of the Freedom Struggle and the contribution of Birbala Kanaklata Barua, Khudiram Bose and Rani Gaidinilu. “These fighters had made the country's freedom the mission of their lives at a very young age and had dedicated themselves to it” the Prime Minister noted.
The Prime Minister also recalled his visit to the Nowshera sector of Jammu and Kashmir on Diwali last year where he met Baldev Singh and Basant Singh who had played the role of child soldiers in the post-independence war. They helped the army at such a young age without caring about their life. The Prime Minister paid tribute to the bravery of these heroes.
The Prime Minister cited examples of the bravery and sacrifice of the sons of Guru Gobind Singh Ji. He pointed out that the Sahibzadas had sacrificed themselves with immense valour at a very young age. Their sacrifice for India's civilization, culture, faith and religion is incomparable. The Prime Minister asked the youngsters to know more about the Sahibzadas and their sacrifice.
The Prime Minister remarked that a digital statue of Netaji Subhas Chandra Bose has also been installed near India Gate in Delhi. “We get the biggest inspiration from Netaji i.e. duty of the nation first. Taking inspiration from Netaji, you have to proceed on the path of duty for the country”, Shri Modi added.
The Prime Minister said that in any sector, policies and initiatives are keeping youth at the centre. He cited initiatives like Start Up India, Stand Up India, Digital India, Make in India along with Jan Andolan of Aatmnirbhar India and creation of modern infrastructure. This, he said, is in sync with the speed of the youth of India who are leading this new epoch both in India and outside. The Prime Minister underlined the growing prowess of India in the innovation and start-up sphere. He conveyed the nation's pride in the fact of major global companies being led by Indian young CEOs. “Today we feel proud when we see the youth of India excelling in the world of startups. Today we feel proud when we see that the youth of India are innovating, taking the country forward”, the Prime Minister said.
The Prime Minister said in areas where daughters were not even allowed earlier, daughters are doing wonders in them today. This is the new India, which does not hold back from innovating, courage and determination are the hallmarks of India today.
The Prime Minister appreciated that the children of India have shown their modern and scientific thinking in the vaccination program as well. Since January 3, in just 20 days, more than 40 million children have got the corona vaccine. He also lauded them for their leadership in the Swachch Bharat Abhiyan. The Prime Minister appealed to them to be an ambassador for Vocal for Local and lead the campaign of Aatmnirbhar Bharat.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ବାଲ ପୁରସ୍କାର ବିଜେତାଙ୍କ ସହ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ମତ ବିନିମୟ
“ଗୁରୁ ଗୋବିନ୍ଦ ସିଂ ଜୀଙ୍କ ପୁତ୍ରଙ୍କ ତ୍ୟାଗ ଭାରତୀୟ ସଭ୍ୟତା, ସଂସ୍କୃତି, ବିଶ୍ୱାସ ଓ ଧର୍ମରେ ଅତୁଳନୀୟ”
“ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଭାରତରେ ଯୁବଶକ୍ତି ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍‌ରେ ସାଫଲ୍ୟ ଅର୍ଜନ କରିବା ଦେଖୁ ଆମେ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରୁ । ଆମେ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରୁ ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀ ନୂତନ କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତା ସହ ଦେଶକୁ ଆଗେଇ ନେଇଛନ୍ତି”
“ଇଏ ହେଉଛି, ନବୀନ ଭାରତ, ଯିଏ କିଛି ନୂତନ କରି ଦେଖାଇବାକୁ ପଛାଏ ନାହିଁ, ସାହସ ଓ ସଂକଳ୍ପ ଆଜିର ଭାରତର ପ୍ରମାଣ ଚିହ୍ନ”
“ଭାରତରେ ପିଲାମାନେ ଟିକାକରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସେମାନଙ୍କ ଆଧୁନିକ ଓ ବୈଜ୍ଞାନିକ ସ୍ୱଭାବ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି ।
ଜାନୁୟାରୀ ୩ରୁ ମାତ୍ର ୨୦ଦିନରେ ଚାରି କୋଟିରୁ ଊର୍ଦ୍ଧ୍ୱ ପିଲା କରୋନା ଟିକା ନେଇଛନ୍ତି”
24 JAN 2022 1:45PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି (୨୪.୦୧.୨୦୨୨) ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ବାଲ ପୁରସ୍କାର ବିଜେତା (ପିଏମ୍‌ଆରବିପି) ମାନଙ୍କ ସହ ଭିଡିଓ କନ୍‌ଫରେନ୍ସିଂ ଜରିଆରେ ମତ ବିନିମୟ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ପିଏମ୍‌ଆରବିପି ମାନଙ୍କୁ ୨୦୨୨ ଓ ୨୦୨୧ ବର୍ଷ ନିମନ୍ତେ ବ୍ଲକଚେନ ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନ ଉପଯୋଗ କରି ଡିଜିଟାଲ ପ୍ରମାଣପତ୍ର ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ବିଜେତାମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଥମ ଥର ନିମନ୍ତେ ଏହି ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନ ଉପଯୋଗ କରି ପ୍ରମାଣପତ୍ର ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । କେନ୍ଦ୍ର ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ସ୍ମୃତି ଜୁବିନ ଇରାନୀ ଓ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ମୁଞ୍ଜାପାରା ମହେନ୍ଦ୍ରଭାଇ ଏହି ଅବସରରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ଇନ୍ଦୋରର ମାଷ୍ଟର ଅଭି ଶର୍ମାଙ୍କ ସହ ମତ ବିନିମୟ ବେଳେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କୁ ରାମାୟଣର ବିଷୟବସ୍ତୁ ଏତେ ବିଶଦଭାବେ ରହସ୍ୟ ଜାଣିବାକୁ ଚାହିଁଥିଲେ । ମାଷ୍ଟର ଅଭିଶର୍ମା ଲକ୍‌ଡାଉନ କାଳରେ ଧାରାବାହିକ ରାମାୟଣର ପ୍ରସାରଣରୁ ପ୍ରେରଣା ପାଇଥିବା କହିଥିଲେ । ଅଭି ମଧ୍ୟ କୃତିର କେତେକ ଫକ୍ତି ମଧ୍ୟ ଆବୃତ୍ତି କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୁଶ୍ରୀ ଉମାଭାରତୀ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ କିପରି ଗଭୀର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଜ୍ଞାନ ଗରୀମା ସମ୍ପର୍କରେ ବଖାଣିଥିଲେ ତାହାର ଉଦାହରଣ ଦେଇଥିଲେ । ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ମାଟିରେ ଏପରି କିଛି ରହିଛି ଯାହା ଏପରି ପ୍ରତ୍ୟୁପନ୍ନମତି ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି ବୋଲି କହିଥିଲେ । ଅଭି ଉତ୍ସାହ ବର୍ଦ୍ଧନର ଏକ ଉଦାହାରଣ ଓ ଯେକୌଣସି ବଡ ବଡ କାମ ପାଇଁ ତାଙ୍କର ଦକ୍ଷତା ରହିଛି ବୋଲି କହିଥିଲେ ।
କର୍ଣ୍ଣାଟକର କୁମାରୀ ରେମୋନା ଇଭେଟୀ ପେରେରାଙ୍କ ସହ କଥାବାର୍ତ୍ତା ବେଳେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କୁ ନୃତ୍ୟର ଅନୁରାଗ ନେଇ ପଚାରିଥିଲେ । ସେ ତାଙ୍କର ଏହି ନୃତ୍ୟ ଶିକ୍ଷାର କ’ଣ କ’ଣ ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଛନ୍ତି ସେ ସମ୍ପର୍କରେ ପଚାରିଥିଲେ । ପେରେରାଙ୍କ ମାଆ ନିଜର ସବୁ ସୁବିଧା ଅସୁବିଧା ଭୁଲି କିପରି ଝିଅର ନୃତ୍ୟ ଅନୁରାଗକୁ ବାଧାପ୍ରାପ୍ତ ହେବାକୁ ଦେଇନାହାଁନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରେମୋନାଙ୍କ ନୃତ୍ୟ ନୈପୁଣ୍ୟ ତାଙ୍କ ବୟସ ତୁଳନାରେ ଢେର ବେଶୀ ଓ ମହାନ୍ ଦେଶର ଶକ୍ତି ପ୍ରଦର୍ଶନର ଏକ କଳା ବୋଲି କହିଥିଲେ ।
ତ୍ରିପୁରାର କୁବାରୀ ପୁହାନୀ ଚକ୍ରବର୍ତ୍ତୀଙ୍କ ସହ କଥାବାର୍ତ୍ତା ବେଳେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କୁ କୋଭିଡ ସମ୍ପର୍କୀତ ନୂତନ ତଥ୍ୟ ଉନ୍ମୋଚନ ଉପରେ ପଚାରିଥିଲେ । ସେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କୁ କ୍ରୀଡାବିତ୍‌ମାନଙ୍କ ଫିଟନେସ୍ ଉପରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଥିବା ଆପ୍ ଉପରେ ଜଣାଇଥିଲେ । ସେ ତାଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟର ବିଦ୍ୟାଳୟ, ସାଙ୍ଗସାଥୀ ଓ ମାତାପିତାଙ୍କ ସହଯୋଗ ସମ୍ପର୍କରେ ପଚାରି ବୁଝିଥିଲେ । ସେ ତାଙ୍କୁ କ୍ରୀଡା ଓ ନୂତନ ଆପ୍ ବିଷୟରେ ସମୟ ତାଳମେଳ ରଖିବା ଉପରେ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ ।
ପଶ୍ଚିମ ଚମ୍ପାରନ୍‌ରେ ମାଷ୍ଟର ଧୀରନ କୁମାରଙ୍କ ସହ ମତ ବିନିମୟ କାଳରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କୁ କିପରି ସେ ନିଜ ସାନଭାଇଙ୍କୁ ଏକ କୁମ୍ଭୀର ଆକ୍ରମଣରୁ ରକ୍ଷା କଲେ ପଚାରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ସାନଭାଇକୁ ରକ୍ଷା କରିବା ପରେ ଓ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ହେବା ପରେ ମନ କିପରି ଅଛି ପଚାରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ସାହାସ ଓ ଉପସ୍ଥିତ ବୁଦ୍ଧିର ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ଧୀରଜ ଜଣେ ସୈନିକ ହୋଇ ଦେଶ ସେବା କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଥିବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ କହିଥିଲେ ।
ପଞ୍ଜାବର ମାଷ୍ଟର ମିଧାଂଶ କୁମାର ଗୁପ୍ତାଙ୍କ ସହ ମତ ବିନିମୟ ବେଳେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କୋଭିଡ ସଂକ୍ରମଣରେ ତିଆରି କରିଥିବା ଆପ୍ ନେଇ ପ୍ରଶ୍ନ କରିଥିଲେ । ମିଧାଂଶଙ୍କ ଭଳି ପିଲାର କଥାବାର୍ତ୍ତାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସରକାରଙ୍କ ଉଦ୍ୟୋଗ ପ୍ରତି ଦେଉଥିବା ଗୁରୁତ୍ୱ ସଫଳ ହେଉଛି ଓ ଚାକିରି ଖୋଜିବା ପରିବର୍ତ୍ତେ ଚାକିର ଦେବା ନେଇ ପିଲାଙ୍କ ମତିଗତି ପରିବତ୍ତିତ ହେଉଛି ବୋଲି କହିଥିଲେ ।
ଚଣ୍ଡିଗଡର କୁମାରୀ ତାରୁସୀ ଗୌରଙ୍କ ସହ କଥାବାର୍ତ୍ତାବେଳେ କିପରି ପାଠ ଓ ଖେଳ ମଧ୍ୟରେ ସମୟ ଭାରସାମ୍ୟ ରକ୍ଷା କରିପାରିବା ନେଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ପଚାରିଥିଲେ । ତାରୁସୀ କାହିଁକି ମୁଷ୍ଟି ଯୋଦ୍ଧା ମ୍ୟାରି କମ୍‌ଙ୍କୁ ନିଜର ଆଦର୍ଶ ମାନୁଥିବା ଜାଣିବାକୁ ଚାହିଁଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ମ୍ୟାରି କମ୍ ଉତ୍କର୍ଷ ନିମନ୍ତେ ଅଙ୍ଗୀକାରବଦ୍ଧ ଓ ସେ ନିଜର କ୍ରୀଡା ଓ ମାଆର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ମଧ୍ୟରେ ସମୟର ସନ୍ତୁଳନ ରକ୍ଷା କରିଥିବାରୁ ସେ ତାଙ୍କୁ ଆଦର୍ଶ ଭାବେ ବିବେଚନା କରନ୍ତି । ସରକାର କ୍ରୀଡାବିତ୍ ମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦେବାକୁ ଅଙ୍ଗୀକାରବଦ୍ଧ ଓ ସେମାନେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସ୍ତରରେ ବିଜୟୀ ମନୋଭାବ ରଖିବା ଉଚିତ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ସମବେତ ବ୍ୟକ୍ତି ବିଶେଷଙ୍କୁ ଉଦ୍‌ବୋଧନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶ ଆଜାଦୀ କା ଅମ୍ରିତ ମହୋତ୍ସବ ପାଳନ କଲାବେଳେ ଏହି ସମ୍ମାନଗୁଡିକୁ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଅତୀତରୁ ଶକ୍ତି ଓ ଉତ୍ସାହ ଗ୍ରହଣ କରି ଆଗାମୀ ୨୫ବର୍ଷର ଅମୃତ କାଳରେ ବଡ ସଫଳତା ହାସଲ ନିମନ୍ତେ ବର୍ତ୍ତମାନ ହିଁ ପ୍ରକୃଷ୍ଠ ସମୟ ବୋଲି କହିଥିଲେ । ସେ ମଧ୍ୟ ଜାତୀୟ କନ୍ୟା ଶିଶୁ ଦିବସ ଅବସରରେ ଦେଶର ଝିଅମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱାଧୀନତାକୁ ସଂଗ୍ରାମ କାଳରେ ବୀରବାଳା କନକଲତା ବରୁଆଁ, ଖୁଦିରାମ ବୋଷ, ରାଣୀ ଗାଇଡି ନିଲୁ ଇତ୍ୟାଦିଙ୍କ ଅବଦାର ସ୍ମୃତିଚାରଣ କରିଥିଲେ । “ଏହି ଯୋଦ୍ଧାଗଣ ଦେଶର ସ୍ୱାଧୀନତାକୁ ଜୀବନର ଲକ୍ଷ୍ୟଭାବେ ଯୁବବସ୍ଥାରୁ ଧରି ଏଥିପାଇଁ ନିଜକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।”
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗତ ଦିପାବଳୀରେ ଜମ୍ମୁ ଓ କାଶ୍ମୀରର ନୌସେରା କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଯାଇଥିବାର ସ୍ମୃତିଚାରଣ କରି ସେଠାରେ ଶିଶୁ ସୈନିକଭାବେ ସ୍ୱାଧୀନତା ପର ସମରରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିବା ବଳଦେବ ସିଂ ଓ ବସନ୍ତ ସିଂଙ୍କୁ ଭେଟିବା ବିଷୟ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ । ନିଜ ଜୀବନକୁ ଖାତିର ନ କରି ସେମାନେ ଏତେ କମ୍ ବୟସରେ ମଧ୍ୟ ସେନାକୁ ସହଯୋଗ କରିଥିଲେ । ବୀରମାନଙ୍କ ଏଭଳି ପରାକ୍ରମ ପ୍ରତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭକ୍ତିପୂତ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁଗୋବିନ୍ଦ ସିଂଙ୍କ ପୁତ୍ରମାନଙ୍କ ତ୍ୟାଗର ଉଦାହରଣ ଦେଇଥିଲେ । ପ୍ରବଳ ପରାକ୍ରମ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରି ଦୁଇଜଣ ଯାକ ଯୁବରାଜ ଖୁବ୍ କମ୍ ବୟସରୁ ନିଜର ଜୀବନ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ । ଭାରତୀୟ ସଭ୍ୟତା, ସଂସ୍କୃତି, ବିଶ୍ୱାସ ଓ ଧର୍ମ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କ ତ୍ୟାଗର ତୁଳନା ନାହିଁ । ସେମାନଙ୍କ ତ୍ୟାଗ ଓ ଜୀବନ ସମ୍ପର୍କରେ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଜାଣିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଯୁବ ସମାଜକୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ ।
ଦିଲ୍ଲୀର ଇଣ୍ଡିଆଗେଟ୍‌ଠାରେ ନେତାଜୀ ସୁବାଷ ଚନ୍ଦ୍ର ବୋଷଙ୍କ ଡିଜିଟାଲ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି । ଆମେ ନେତାଜୀଙ୍କ ଠାରୁ ସବୁଠାରୁ ବେଶୀ ଉତ୍ସାହ ଯଥା ଦେଶ ପ୍ରତି କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପ୍ରଥମ ପାଇଛୁ । ନେତାଜୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଅନୁପ୍ରାଣିତ ହୋଇ ଆପଣମାନେ ଦେଶ ପାଇଁ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ କରି ଚାଲନ୍ତୁ’ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ଯେକୌଣସି କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୀତି ଓ ପଦକ୍ଷେପରେ ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କୁ ଆଗରେ ରଖାଯାଇଛି । ସେ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇଣ୍ଡିଆ, ଷ୍ଟାଣ୍ଡଅପ୍ ଇଣ୍ଡିଆ, ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ, ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ, ଆତ୍ମ ନିର୍ଭର ଭାରତ, ଜନ ଆନ୍ଦୋଳନ ଓ ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ ଇତ୍ୟାଦିର ଉଦାହରଣ ଦେଇଥିଲେ । ନବୀନ ଭାରତର ଏହି ତରୁଣମାନଙ୍କ ଏହି ମନୋବୃତ୍ତି ଉଭୟ ଦେଶ ଓ ଦେଶ ବାହାରେ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହୋଇଛି । ନୂତନ କିଛି କରିବାର ପ୍ରସ୍ତାବନା ଓ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଦେଶର ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି କରିଛି । ବିଶ୍ୱର ଅନେକ କମ୍ପାନୀରେ ଭାରତୀୟ ତରୁଣ କାର୍ଯ୍ୟନିର୍ବାହୀ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ଦେଶ ଆଜି ଗର୍ବିତ । “ଆଜି ଆମେ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରୁଛୁ ଯେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଶ୍ରେଷ୍ଠତ୍ୱ ପ୍ରତିପାଦନ କରିଛି । ଆଜି ଆମେ ଦେଖୁଛୁ, ଭାରତୀୟ ତରୁଣୀ ଗୋଷ୍ଠୀ ଯେତେବେଳେ କିଛି ନୂତନ ବିଷୟ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଉଛନ୍ତିି, ଏହା ଦେଶକୁ ଆଗେଇ ନେଉଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ଝିଅମାୋ ଯେତେବେଳେ ଆଗରୁ ଯେଉଁ କାମ ପାଇଁ ଅନୁମତି ପାଉ ନ ଥିଲେ , ଆଜି ସେମାନେ ସେ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅନ୍ୟକୁ ଚକିତ କରି ଦେଇଛନ୍ତି । ନୂତନ କାର୍ଯ୍ୟ, ପରାକ୍ରମ ଓ ସଂକଳ୍ପ ହେଉଛି ଆଜିର ନବୀନ ଭାରତର ପ୍ରମାଣ ଚିହ୍ନ ।
ଭାରତରେ ପିଲାମାନେ ଟିକାକରଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯେଉଁ ଆଧୁନିକ ଓ ବୈଜ୍ଞାନିକ ମନୋଭାବ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାହାର ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ଜାନୁୟାରୀ ୩ତାରିଖରୁ ମାତ୍ର ୨୦ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଚାରିକୋଟି ପିଲା କରୋନା ଟିକା ନେଇଛନ୍ତି । ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଅଭିଯାନରେ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱ ପାଇଁ ସେ ତାହାର ମଧ୍ୟ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ଭୋକାଲ ଫର ଲୋକାଲର ରାଷ୍ଟ୍ରଦୂତ ହୋଇ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଅଭିଯାନର ନେତୃତ୍ୱ ନେବାକୁ ସେ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ନିବେଦନ କରିଥିଲେ ।