প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
বিশ্ব অৰ্থনৈতিক মঞ্চৰ ডাভোচ সন্মিলনত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ 'ষ্টেট অৱ দ্য ৱৰ্ল্ড' শীৰ্ষক সম্বোধনৰ অসমীয়া অনুবাদ
17 JAN 2022 10:12PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ!
১৩০ কোটি ভাৰতীয়ৰ হৈ মই বিশ্ব অৰ্থনৈতিক মঞ্চত সমবেত সমগ্ৰ বিশ্বখনৰ বিশিষ্ট ব্যক্তিসকলক শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিছো। আজি মই আপোনাসৱৰ সৈতে কথা পাতি থকা সময়তে ভাৰতে সাৱধানতা আৰু সতৰ্কতাৰে আন এটা ক’ৰোনা ঢৌৰে মোকাবিলা কৰি আছে। সমান্তৰালভাৱে, ভাৰতে তদুপৰি বহু আশাব্যঞ্জক ফলাফলেৰে অৰ্থনৈতিক ক্ষেত্ৰখনত আগুৱাই গৈছে। আজি ভাৰত স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰ উদযাপনৰ উত্তেজনাৰে পৰিপূৰ্ণ আৰু লগতে মাত্ৰ এবছৰতে ১৬০ কোটি ক’ৰোনা ভেকচিনৰ পালি প্ৰদানৰ আত্মবিশ্বাসেৰে ভৰি পৰিছে।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ দৰে শক্তিশালী গণতন্ত্ৰই সমগ্ৰ বিশ্বখনক এক সুন্দৰ উপহাৰ, আশাৰ এটি থোপা উপহাৰস্বৰূপে প্ৰদান কৰিছে। এই তোড়াত, আমি ভাৰতীয়সকলৰ গণতন্ত্ৰৰ ওপৰত এক অটল বিশ্বাস আছে; এই তোড়াত একবিংশ শতিকাটোক শক্তিশালী কৰিবলগীয়া প্ৰযুক্তি আছে আৰু ইয়াত আমাৰ ভাৰতীয়সকলৰ স্বভাৱ আৰু প্ৰতিভাও আছে। আমি ভাৰতীয়সকলে বাস কৰা বহু-ভাষিক, বহু-সাংস্কৃতিক পৰিবেশ কেৱল ভাৰতৰেই নহয়, সমগ্ৰ বিশ্বখনৰ এক পৰম শক্তি। এই শক্তিয়ে কেৱল সংকটৰ সময়ত নিজৰ বাবে চিন্তা কৰাই নহয়, মানৱতাৰ বাবেও কাম কৰিবলৈ শিকালে। ক’ৰোনাৰ সময়ছোৱাত, কেনেদৰে ভাৰতে 'এক পৃথিৱী, এক স্বাস্থ্য' ৰ দৃষ্টি অনুসৰণেৰে বহু দেশক প্ৰয়োজনীয় ঔষধ আৰু ভেকচিন প্ৰদান কৰি কোটি-কোটি লোকৰ জীৱন ৰক্ষা কৰিছে, সেয়া আমি দেখিছো। আজি ভাৰত হৈছে বিশ্বখনৰ তৃতীয় সৰ্ববৃহৎ ফাৰ্মা উৎপাদক; যি পৃথিৱীখনৰ বাবে এখন ফাৰ্মাচী। আজি, ভাৰত হৈছে স্বাস্থ্য পেছাদাৰী আৰু চিকিৎসকসকলে স্বকীয় সংবেদনশীলতা আৰু দক্ষতাৰে সকলোৰে আস্থাভাজন হৈ উঠা বিশ্বখনৰ দেশসমূহৰ অন্যতম।
বন্ধুসকল,
সংকটৰ সময়ত সংবেদনশীলতাৰ পৰীক্ষা হয়, কিন্তু ভাৰতৰ শক্তি এই মুহূৰ্তত সমগ্ৰ বিশ্বখনৰ বাবে এক উদাহৰণ। এই সংকটৰ সময়ছোৱাত, ভাৰতৰ তথ্য প্ৰযুক্তি খণ্ডই বিশ্বখনৰ সকলো দেশকে ২৪ ঘন্টা কাম কৰি উপকৃত কৰিছে। আজি ভাৰতে বিশ্বখনলৈ অভিলেখসংখ্যক ছফ্টৱেৰ অভিযন্তা প্ৰেৰণ কৰিছে। ভাৰতত ৫০ লাখৰোধিক ছফ্টৱেৰ ডেভলপাৰে কাম কৰি আছে। আজি ভাৰতত বিশ্বখনৰ তৃতীয় সৰ্বাধিক সংখ্যক ইউনিকৰ্ণ আছে। যোৱা ৬ মাহত ১০ হাজাৰৰো অধিক ষ্টাৰ্ট-আপ পঞ্জীয়ন কৰা হৈছে। আজি ভাৰতৰ এক বিশাল, সুৰক্ষিত আৰু সফল ডিজিটেল পৰিশোধ প্লেটফৰ্ম আছে। কেৱল যোৱা মাহত, ভাৰতত ইউনিফাইড পেমেন্ট ইন্টাৰফেছৰ জৰিয়তে ৪.৪ বিলিয়ন লেন-দেন কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
ভাৰতে বিগত বছৰবোৰত বিকশিত আৰু অভিযোজিত কৰা ডিজিটেল আন্তঃগাঁথনি আজি ভাৰতৰ এক বৃহৎ শক্তি হৈ পৰিছে। ক’ৰোনাৰ সংক্ৰমণ অনুসৰণৰ বাবে আৰোগ্য-সেতু এপৰ দৰে প্ৰযুক্তিগত সমাধান আৰু টিকাকৰণৰ বাবে ক’উইন পৰ্টেল ভাৰতৰ বাবে গৌৰৱৰ বিষয়। ভাৰতৰ ক’উইন পৰ্টেলে আগবঢ়োৱা শ্লট বুকিঙৰপৰা প্ৰমাণপত্ৰ যুগুতলৈকে অনলাইন সুবিধাসমূহে ডাঙৰ দেশৰ লোকসকলৰো দৃষ্টি আকৰ্ষণ কৰিছে।
বন্ধুসকল,
এটা সময় আছিল যেতিয়া ভাৰত অনুজ্ঞাপত্ৰ ৰাজৰ বাবে পৰিচিত আছিল আৰু প্ৰায়ভাগ কথাই চৰকাৰখনে নিয়ন্ত্ৰণ কৰিছিল। মই সেই দিনবোৰত ভাৰতত ব্যৱসায় কৰাৰ বাবে থকা প্ৰত্যাহ্বানসমূহ বুজি পাওঁ। আমি সকলো প্ৰত্যাহ্বান অতিক্ৰম কৰিবলৈ নিৰন্তৰভাৱে চেষ্টা কৰি আছো। আজি ভাৰতে ইজ অৱ ডুয়িং বিজনেছক প্ৰোৎসাহিত, চৰকাৰী হস্তক্ষেপ হ্ৰাস কৰিছে। ভাৰতে ইয়াৰ কৰ্পৰেট কৰসমূহ সৰল আৰু হ্ৰাস কৰি বিশ্বখনৰ আটাইতকৈ প্ৰতিযোগিতামূলক কৰি তুলিছে। কেৱল যোৱা বছৰেই, আমি ২৫ হাজাৰৰো অধিক অনুপালন দূৰ কৰিছো। ভাৰতে পূৰ্বৱৰ্তী কৰ (retrospective tax) ৰ দৰে পদক্ষেপৰাজিৰ সংস্কাৰেৰে ব্যৱসায়ী মহলৰ আস্থা পুনৰ ঘূৰাই আনিছে। ভাৰতে ড্ৰোন, মহাকাশ, ভূ-স্থানিক মেপিং আদিৰ দৰে বহুতো খণ্ডক নিয়ন্ত্ৰণমুক্ত কৰিছে। ভাৰতে তথ্য প্ৰযুক্তি খণ্ড আৰু বিপিঅ'ৰে সম্পৰ্কীয় পুৰণি টেলিকম নিয়মাৱলীৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ সংস্কাৰ সাধন কৰিছে।
বন্ধুসকল,
বৈশ্বিক যোগান-শৃংখলাত ভাৰত বিশ্বখনৰ এক বিশ্বস্ত অংশীদাৰ হ'বলৈ অংগীকাৰবদ্ধ। আমি একাধিক দেশৰ সৈতে মুক্ত-বাণিজ্য চুক্তিৰ পথ প্ৰস্তুত কৰিছো। ভাৰতীয়সকলৰ উদ্ভাৱন, নতুন প্ৰযুক্তি অভিযোজনাৰ সামৰ্থ্য; ভাৰতীয়সকলৰ উদ্যোগশীলতাৰ মনোভাৱে আমাৰ প্ৰতিটো বৈশ্বিক অংশীদাৰক নতুন শক্তি প্ৰদান কৰিব পাৰে। গতিকে ভাৰতত বিনিয়োগ কৰাৰ এয়াই সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ সময়। ভাৰতীয় যুৱসকলৰ মাজত উদ্যোগশীলতাই আজি এক নতুন শিখৰত আছে। ২০১৪ ত ভাৰতত কেইশমান পঞ্জীয়নভুক্ত ষ্টাৰ্টআপৰ বিপৰীতে ইয়াৰ সংখ্যাই আজি ৬০ হাজাৰ অতিক্ৰম কৰিছে। ইয়াত ৮০ ৰোধিক ইউনিকৰ্ণ আছে, যাৰ ভিতৰত ৪০ ৰোধিক ২০২১ ত গঠন কৰা হৈছিল। যিদৰে প্ৰবাসী ভাৰতীয়সকলে বিশ্বৰ মঞ্চত তেওঁলোকৰ দক্ষতা প্ৰদৰ্শন কৰি আছে, ঠিক তেনেদৰেই ভাৰতৰ সকলো ব্যৱসায়কে নতুন শিখৰত আৰোহন কৰাবলৈ ভাৰতীয় যুৱক-যুৱতীসকল সম্পূৰ্ণৰূপে সাজু হৈছে।
বন্ধুসকল,
গভীৰ অৰ্থনৈতিক সংস্কাৰাজিৰ প্ৰতি ভাৰতৰ অংগীকাৰ হৈছে আন এটা মুখ্য কাৰণ যিয়ে ভাৰতক আজি বিনিয়োগৰ বাবে আটাইতকৈ আকৰ্ষণীয় গন্তব্য স্থল কৰি তুলিছে। ক’ৰোনা কালছোৱাত, বিশ্বখনে পৰিমাণগত সহজকৰণ কাৰ্য্যক্ৰম (Quantitative Easing Program) ৰ দৰে হস্তক্ষেপৰ ওপৰত গুৰুত্ব প্ৰদান কৰি থকাৰ সময়তে ভাৰতে সংস্কাৰৰ পথ প্ৰশস্ত কৰিছিল। ডিজিটেল আৰু ভৌতিক আন্তঃগাঁথনিৰ আধুনিকীকৰণৰ সৰ্ববৃহৎ প্ৰকল্পৰাজিয়ে ক’ৰোনাৰ সময়ত অভূতপূৰ্ব গতি লাভ কৰিছিল। দেশখনৰ ৬ লাখৰোধিক গাওঁ অপ্টিকেল ফাইবাৰেৰে সংযুক্ত হৈছে। বিশেষকৈ সংযোগ আন্তঃগাঁথনিৰ ক্ষেত্ৰত $১.৩ ট্ৰিলিয়ন বিনিয়োগ কৰা হৈছে। সম্পদ মুদ্ৰাকৰণৰ দৰে উদ্ভাৱনীমূলক বিত্তীয় সঁজুলিসমূহৰ জৰিয়তে $৮০ বিলিয়ন উপাৰ্জনৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে। ভাৰতে উন্নয়নৰ প্ৰোৎসাহনৰ বাবে প্ৰতি অংশীদাৰকে একেখন মঞ্চলৈ আনিবলৈ গতি শক্তি ৰাষ্ট্ৰীয় মাষ্টাৰ প্লেনৰো শুভাৰম্ভ কৰিছে। এই ৰাষ্ট্ৰীয় মাষ্টাৰ প্লেনৰ অধীনত আন্তঃগাঁথনি পৰিকল্পনা, উন্নয়ন আৰু ৰূপায়ণৰ ক্ষেত্ৰত এক সংহত ধৰণেৰে কাম কৰা হ'ব। ই সামগ্ৰী, লোক আৰু সেৱাৰ নিৰৱচ্ছিন্ন সংযোগ আৰু চলাচলক এক নতুন গতি প্ৰদান কৰিব।
বন্ধুসকল,
আত্ম-নিৰ্ভৰশীলতাৰ পথ অনুসৰণৰ সময়তে, ভাৰতৰ গুৰুত্ব কেৱল প্ৰক্ৰিয়াৰাজি সহজ কৰাৰ ওপৰতেই নহয়, বৰঞ্চ বিনিয়োগ আৰু উৎপাদনক উৎসাহিতকৰণৰ ওপৰতো প্ৰোথিত কৰা হৈছে। এই পন্থাৰে, আজি, ১৪ টা খণ্ডত $২৬ বিলিয়ন মূল্যৰ উৎপাদন সংযোজিত ইনচেন্টিভ আঁচনি ৰূপায়ণ কৰা হৈছে। ফেব, চিপ আৰু ডিচপ্লে উদ্যোগ আৰম্ভ কৰিবলৈ $১০ বিলিয়ন ইনচেন্টিভ পৰিকল্পনা হৈছে বৈশ্বিক যোগান শৃংখলাডালক মসৃণ কৰাৰ অৰ্থে আমাৰ অংগীকাৰৰ এক সাক্ষ্য। আমি মেক ইন ইণ্ডিয়া, মেক ফৰ দ্য ৱৰ্ল্ডৰ উদ্দীপনাৰে আগবাঢ়িছো। টেলিকম, বীমা, প্ৰতিৰক্ষা, এৰ’স্পেচৰ লগতে এতিয়া ভাৰতে ছেমিকণ্ডাক্টৰৰ ক্ষেত্ৰতো সীমাহীন সম্ভাৱনা আগবঢ়াইছে।
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰতে নীতিৰ খচৰা প্ৰস্তুত কৰি আছে, বৰ্তমানৰ লগতে পৰৱৰ্তী ২৫ বছৰৰ লক্ষ্য সন্দৰ্ভত সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিছে। এই সময়ছোৱাত ভাৰতে উচ্চ বিকাশ আৰু কল্যাণ আৰু সুস্থতাৰ সংপৃক্ততাৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছে। বিকাশৰ এই সময়খিনি সেউজ হ'ব, ই পৰিষ্কাৰো হ'ব, ই বহনক্ষম হ'ব, ই নিৰ্ভৰযোগ্যও হ'ব। বৃহৎ অংগীকাৰ কৰা আৰু বৈশ্বিক কল্যাণৰ বাবে এয়া পালনৰ পৰম্পৰা অব্যাহত ৰাখি, আমি ২০৭০ ৰ ভিতৰত নেট শূন্যৰ লক্ষ্যও নিৰ্ধাৰণ কৰিছো। বিশ্বখনৰ জনসংখ্যাৰ ১৭ শতাংশৰে পৰিবেষ্টিত ভাৰতে বৈশ্বিক কাৰ্বন নিৰ্গমনত ৫ শতাংশ, মাত্ৰ ৫ শতাংশ অৰিহণা যোগাব পাৰে, কিন্তু জলবায়ু প্ৰত্যাহ্বানৰে মোকাবিলাৰ বাবে আমাৰ অংগীকাৰ হৈছে ১০০ শতাংশ। আন্তৰ্জাতিক সৌৰ মিত্ৰতা আৰু জলবায়ু অভিযোজনৰ বাবে দুৰ্যোগ-স্থিতিস্থাপক আন্তঃগাঁথনিৰ অৰ্থে মিত্ৰজোঁটৰ দৰে পদক্ষেপৰাজিয়েই ইয়াৰ প্ৰমাণ। বিগত বছৰবোৰৰ প্ৰচেষ্টাৰ ফলস্বৰূপে, আজি আমাৰ শক্তি মিশ্ৰণৰ ৪০% অ-জীৱাশ্ম ইন্ধন উৎসৰপৰা আহিছে। আমি ইতিমধ্যে পেৰিছত ভাৰতে কৰা অংগীকাৰৰাজি পৰিপূৰণ কৰিছো, লক্ষ্যৰ ঠিক ৯ বছৰ পূৰ্বেই।
বন্ধুসকল,
এই প্ৰচেষ্টাৰাজিৰ মাজতেই, আমি এইটোও স্বীকাৰ কৰিব লাগিব যে আমাৰ জীৱনশৈলীও জলবায়ুৰ বাবে এক বৃহৎ প্ৰত্যাহ্বান। 'পেলাই দিয়া' সংস্কৃতি আৰু উপভোক্তাবাদে জলবায়ু প্ৰত্যাহ্বানক অধিক গুৰুতৰ কৰি তুলিছে। আজিৰ 'টেক-মেক-ইউজ-ডিচপ’জ', অৰ্থনীতিক বৃত্তাকাৰ অৰ্থনীতিৰ ফালে ক্ষীপ্ৰতাৰে স্থানান্তৰ কৰাটো অতিশয় গুৰুত্বপূৰ্ণ। মই চিঅ’পি-২৬ ত আলোচনা কৰা মিছন লাইফ (Mission LIFE) ৰ ধাৰণাটোৰ মূলত একেই মনোভাৱ আছে। জীৱন (LIFE)- অৰ্থাৎ পৰিবেশৰ বাবে জীৱনশৈলী (Lifestyle for Environment), এনে এক প্ৰাণোচ্ছল আৰু বহনক্ষম জীৱনশৈলীৰ এক দৃষ্টি যি কেৱল জলবায়ু সংকটৰে মোকাবিলাই নহয়, ভৱিষ্যতৰ অপ্ৰত্যাশিত প্ৰত্যাহ্বানৰাজিৰ ক্ষেত্ৰটো উপযোগী হ'ব। সেয়েহে, মিছন লাইফক এটি বৈশ্বিক গণ আন্দোলনলৈ ৰূপান্তৰ কৰাটো গুৰুত্বপূৰ্ণ। লাইফৰ দৰে ৰাজহুৱা অংশগ্ৰহণ অভিযানক পি-৩ 'প্ৰ' প্লেনেট পিপল' ৰ বাবে এক বৃহৎ আধাৰ কৰিব পাৰি।
বন্ধুসকল,
আজি, ২০২২ ৰ আৰম্ভণিতে, আমি ডাভোচত এই বিষয়ৰাজি সন্দৰ্ভত চিন্তা-চৰ্চা কৰি থকাৰ সময়তে ভাৰতেও সকলোকে আৰু কেইটামান প্ৰত্যাহ্বানৰ বিষয়ে সজাগ কৰাৰ দায়িত্ব বিবেচনা কৰিছে। আজি, বৈশ্বিক শৃংখলাৰ পৰিৱৰ্তনৰ সৈতে, আমি এক বৈশ্বিক পৰিয়াল হিচাপে সন্মুখীন হৈ অহা প্ৰত্যাহ্বানৰাজিও বৃদ্ধি পাইছে। এইসমূহৰে মোকাবিলা কৰিবলৈ, প্ৰতিখন দেশ, প্ৰতিটো বৈশ্বিক সংস্থাৰদ্বাৰা সামূহিক আৰু সুসংগত পদক্ষেপ গ্ৰহণৰ প্ৰয়োজনীয়তা আছে। যোগান শৃংখলা ব্যাহত, মুদ্ৰাস্ফীতি আৰু জলবায়ু পৰিৱৰ্তন হৈছে এই প্ৰত্যাহ্বানৰাজিৰ কেইটামান উদাহৰণ। আন এটা উদাহৰণ হৈছে ক্ৰিপ্ট’কাৰেন্সী। ইয়াৰ সৈতে যি ধৰণৰ প্ৰযুক্তি জড়িত, এখন দেশে গ্ৰহণ কৰা সিদ্ধান্তবোৰ ইয়াৰ প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰে মোকাবিলা কৰিবলৈ অপৰ্য্যাপ্ত হ'ব। আমাৰ এটা উমৈহতীয়া মানসিকতা থাকিব লাগিব। কিন্তু আজিৰ বৈশ্বিক পৰিস্থিতিলৈ লক্ষ্য কৰি প্ৰশ্নটো হৈছে বহুপাক্ষিক সংগঠনসমূহ নতুন বিশ্ব ব্যৱস্থা আৰু নতুন প্ৰত্যাহ্বানৰাজিৰে মোকাবিলা কৰিবলৈ সাজু নে; সেই শক্তি তেওঁলোকৰ ওপৰত দিয়া হৈছে নে? এই সংস্থাসমূহ গঠন কৰোতে, পৰিস্থিতি সুকীয়া আছিল। আজি পৰিস্থিতি বেলেগ। সেয়েহে, এই প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ সংস্কাৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰাটো প্ৰতিখন গণতান্ত্ৰিক দেশৰে দায়িত্ব যাতে তেওঁলোকে বৰ্তমান আৰু ভৱিষ্যতৰ প্ৰত্যাহ্বানৰাজি মোকাবিলাৰ কামত আত্মনিয়োগ কৰিব পাৰে। মই নিশ্চিত যে ডাভোচত আলোচনাৰ সময়ত এই দিশত এক ইতিবাচক আলোচনা হ'ব।
বন্ধুসকল,
নতুন প্ৰত্যাহ্বানৰাজিৰ মাজতে, বিশ্বখনক আজি নতুন পথ, নতুন সংকল্পৰ প্ৰয়োজন। আজি বিশ্বখনৰ প্ৰতিখন দেশক পাৰস্পৰিকভাৱে পূৰ্বতকৈ অধিক সহযোগিতা আৱশ্যকীয়। এয়াই হৈছে এটা উন্নত ভৱিষ্যতৰ পথ। মই নিশ্চিত যে ডাভোচত এই আলোচনাই এই মনোভাৱ সম্প্ৰসাৰণ কৰিব। আকৌ এবাৰ, মই আপোনালোক আটাইকে ভাৰ্চুৱেলী লগ পোৱাৰ সুযোগ লভিলো। আপোনালোক সকলোকে বহু-বহু ধন্যবাদ জনালো।

Prime Minister's Office
English translation of PM's 'State of the World' address at World Economic Forum's Davos Summit
17 JAN 2022 10:12PM by PIB Delhi
Namsakar!
On behalf of 130 crore Indians, I convey my greetings to the dignitaries from all over the world gathered at the World Economic Forum. Today when I am talking to you, India is tackling another Corona wave with caution and alertness. Parallelly, India is also moving ahead in the economic field with many promising results. Today, India is filled with the excitement of the celebrations of 75 years of its independence and also with the confidence of having administered 160 crore corona vaccine doses in just one year.
Friends,
A strong democracy like India has gifted the whole world a beautiful gift, a bouquet of hope. In this bouquet, we Indians have an unwavering trust on democracy; this bouquet has the technology that will empower the 21st century; and it also has temperament and the talent of us Indians. The Multi-Lingual, Multi-Cultural environment in which we Indians live is a great power not only of India but of the whole world.This strength teaches not only to think for oneself in times of crisis, but also to work for the humanity. During the Corona time, we have seen how India, following the vision of 'One Earth, One Health', is saving crores of lives by providing necessary medicines and vaccines to many countries. Today India is the world's third largest pharma producer; it’s a pharmacy to the world. Today, India is among those countries of the world whose health professionals and doctors are winning everyone's trust through their sensitivity and expertise.
Friends,
Sensitivity is tested in times of crisis, but India's strength is an example for the whole world at the moment. During this crisis, India's IT sector has saved all the countries of the world by working round the clock.Today India is sending record software engineers to the world. More than 50 lakh software developers are working in India. Today India has the third largest number of Unicorns in the world. More than 10 thousand start-ups have been registered in the last 6 months. Today India has a huge, secure and successful digital payments platform. Last month alone, 4.4 billion transactions have been done through Unified Payments Interface in India.
Friends,
The digital infrastructure that India has developed and adopted over the years has become a huge strength of India today. Technological solutions like Arogya-Setu App for tracking Corona Infections and CoWin Portal for Vaccination are a matter of pride for India. The online facilities offered by India's CoWin portal - from slot booking to certificate generation, has caught the attention of people from bigger countries as well.
Friends,
There was a time when India was identified with the license raj and majority of the things were controlled by the government. I understand the challenges that have been there for doing business in India in those days. We are constantly trying to overcome all the challenges. Today India is promoting Ease of Doing Business, minimizing government interference. India has made its corporate tax the most competitive in the world by simplifying and reducing it. Last year alone, we have eliminated more than 25 thousand compliances. India has regained the confidence of the business community by reforming measures like retrospective taxes. India has also deregulated many sectors like Drones, Space, Geo-spatial mapping. India has made major reforms in the outdated telecom regulations related to IT sector and BPO.
Friends,
India is committed to becoming a trusted partner in the world in global supply-chains. We are making way for free-trade agreement with many countries. The ability of Indians to adopt Innovation, new technology; the spirit of entrepreneurship of Indians; can give new energy to every global partner of ours. So this is the best time to invest in India. Entrepreneurship among Indian youth is at a new height today. In 2014 where there were few hundred registered startups in India, their numbers have crossed 60 thousand today. It also has more than 80 unicorns, of which more than 40 formed in 2021 itself. Just as expat Indians are showing their skills on the global stage, in the same way Indian youth are fully ready, geared up to give new heights to the all your businesses in India.
Friends,
India's commitment to deep economic reforms is another major reason that is making India the most attractive destination for investment today. During the Corona period, when the world was focusing on interventions like Quantitative Easing Program, India paved the way for reforms. The biggest projects to modernize digital and physical infrastructure got unprecedented momentum in the Corona times itself. More than 6 lakh villages in the country are being connected with optical fibre. An investment of $1.3 trillion is being made, especially on connectivity infrastructure. Through Innovative financing tools like Asset monetization a target to generate $80 billion has been set. India has also launched the Gati Shakti National Master Plan to bring every stakeholder on the same platform for promoting development. Under this National Master Plan, work will be done on infrastructure planning, development and implementation in an integrated manner. This will give a new impetus to seamless connectivity and movement of Goods, People and Services.
Friends,
While following the path of self-reliance, India's focus is not only on easing the processes, but also on incentivizing investment and production. With this approach, today, Production Linked Incentive schemes worth $26 billion have been implemented in 14 sectors.The $10 billion incentive plan to roll out the fab, chip and display industry is a testament to our commitment to making the global supply chain smooth. We are moving ahead with the spirit of Make in India, Make for the world. Along with telecom, insurance, defence, aerospace, now there are limitless possibilities offered by India in the field of semiconductors as well.
Friends,
Today India is drafting policies, taking decisions with regard to the present as well as the goals of the next 25 years. For this period, India has set the targets of high growth and saturation of welfare and wellness. This period of growth will also be green, it will also be clean, it will also be sustainable, it will also be reliable. Continuing the tradition of making big commitments and living up to them for the global good, we have also set a target of net zero by 2070. India, with 17 per cent of the world's population, may contribute 5 per cent, only 5 percent in Global Carbon Emission, but our commitment to tackle Climate Challenge is 100 percent. Initiatives like International Solar Alliance and Coalition for Disaster-Resilient Infrastructure for Climate Adaptation are proof of this. As a result of the efforts of the past years, today 40% of our Energy Mix is coming from non-fossil fuel sources. We have already achieved the commitments made by India in Paris, 9 years before their target.
Friends,
In the midst of these efforts, we also have to recognize that our lifestyle is also a big challenge for the climate. 'Throw away' culture and consumerism have made the climate challenge more serious. It is very important to rapidly shift today's 'take-make-use-dispose', economy towards circular economy.The same spirit is at the core of the idea of Mission LIFE that I discussed at COP-26. LIFE - means Lifestyle for Environment, a vision of such a Resilient and Sustainable Lifestyle which will be useful in not only dealing with Climate Crisis but also with futuristic unpredictable challenges. Therefore, it is important to transform Mission LIFE into a global mass movement. A public participation campaign like LIFE can be made into a big base for, P-3 'Pro Planet People'.
Friends,
Today, at the beginning of 2022, when we are brainstorming over these issues in Davos, India also considers its responsibility to make everybody aware of few more challenges. Today, with the change in the global order, the challenges we have been facing as a global family are also increasing. To combat these, there is a need for collective and synchronized action by every country, every global agency. Supply chain disruptions, inflation and climate change are few examples of these challenges. Another example is cryptocurrency. The kind of technology that is associated with it, the decisions taken by a single country will be inadequate to deal with its challenges. We have to have a common mindset. But looking at the global scenario today, the question is whether multilateral organizations are ready to deal with the new world order and new challenges; is that strength left in them? When these institutions were formed, the situation was different. Today the circumstances are different. Therefore, it is the responsibility of every democratic country to emphasize reforms in these institutions so that they can come up to the task of tackling the challenges of present and future. I am sure there will be a positive dialogue in this direction during the discussions in Davos.
Friends,
In the midst of new challenges, the world today needs new avenues, new resolutions. Today, every country in the world needs cooperation with each other more than ever before. This is the way to a better future. I am sure this discussion in Davos will expand this spirit. Once again, I got a chance to meet you all virtually. Many thanks to you all.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of Prime Minister’s remarks. Original remarks were delivered in Hindi.