Prime Minister's Office
English translation of PM's 'State of the World' address at World Economic Forum's Davos Summit
17 JAN 2022 10:12PM by PIB Delhi
Namsakar!
On behalf of 130 crore Indians, I convey my greetings to the dignitaries from all over the world gathered at the World Economic Forum. Today when I am talking to you, India is tackling another Corona wave with caution and alertness. Parallelly, India is also moving ahead in the economic field with many promising results. Today, India is filled with the excitement of the celebrations of 75 years of its independence and also with the confidence of having administered 160 crore corona vaccine doses in just one year.
Friends,
A strong democracy like India has gifted the whole world a beautiful gift, a bouquet of hope. In this bouquet, we Indians have an unwavering trust on democracy; this bouquet has the technology that will empower the 21st century; and it also has temperament and the talent of us Indians. The Multi-Lingual, Multi-Cultural environment in which we Indians live is a great power not only of India but of the whole world.This strength teaches not only to think for oneself in times of crisis, but also to work for the humanity. During the Corona time, we have seen how India, following the vision of 'One Earth, One Health', is saving crores of lives by providing necessary medicines and vaccines to many countries. Today India is the world's third largest pharma producer; it’s a pharmacy to the world. Today, India is among those countries of the world whose health professionals and doctors are winning everyone's trust through their sensitivity and expertise.
Friends,
Sensitivity is tested in times of crisis, but India's strength is an example for the whole world at the moment. During this crisis, India's IT sector has saved all the countries of the world by working round the clock.Today India is sending record software engineers to the world. More than 50 lakh software developers are working in India. Today India has the third largest number of Unicorns in the world. More than 10 thousand start-ups have been registered in the last 6 months. Today India has a huge, secure and successful digital payments platform. Last month alone, 4.4 billion transactions have been done through Unified Payments Interface in India.
Friends,
The digital infrastructure that India has developed and adopted over the years has become a huge strength of India today. Technological solutions like Arogya-Setu App for tracking Corona Infections and CoWin Portal for Vaccination are a matter of pride for India. The online facilities offered by India's CoWin portal - from slot booking to certificate generation, has caught the attention of people from bigger countries as well.
Friends,
There was a time when India was identified with the license raj and majority of the things were controlled by the government. I understand the challenges that have been there for doing business in India in those days. We are constantly trying to overcome all the challenges. Today India is promoting Ease of Doing Business, minimizing government interference. India has made its corporate tax the most competitive in the world by simplifying and reducing it. Last year alone, we have eliminated more than 25 thousand compliances. India has regained the confidence of the business community by reforming measures like retrospective taxes. India has also deregulated many sectors like Drones, Space, Geo-spatial mapping. India has made major reforms in the outdated telecom regulations related to IT sector and BPO.
Friends,
India is committed to becoming a trusted partner in the world in global supply-chains. We are making way for free-trade agreement with many countries. The ability of Indians to adopt Innovation, new technology; the spirit of entrepreneurship of Indians; can give new energy to every global partner of ours. So this is the best time to invest in India. Entrepreneurship among Indian youth is at a new height today. In 2014 where there were few hundred registered startups in India, their numbers have crossed 60 thousand today. It also has more than 80 unicorns, of which more than 40 formed in 2021 itself. Just as expat Indians are showing their skills on the global stage, in the same way Indian youth are fully ready, geared up to give new heights to the all your businesses in India.
Friends,
India's commitment to deep economic reforms is another major reason that is making India the most attractive destination for investment today. During the Corona period, when the world was focusing on interventions like Quantitative Easing Program, India paved the way for reforms. The biggest projects to modernize digital and physical infrastructure got unprecedented momentum in the Corona times itself. More than 6 lakh villages in the country are being connected with optical fibre. An investment of $1.3 trillion is being made, especially on connectivity infrastructure. Through Innovative financing tools like Asset monetization a target to generate $80 billion has been set. India has also launched the Gati Shakti National Master Plan to bring every stakeholder on the same platform for promoting development. Under this National Master Plan, work will be done on infrastructure planning, development and implementation in an integrated manner. This will give a new impetus to seamless connectivity and movement of Goods, People and Services.
Friends,
While following the path of self-reliance, India's focus is not only on easing the processes, but also on incentivizing investment and production. With this approach, today, Production Linked Incentive schemes worth $26 billion have been implemented in 14 sectors.The $10 billion incentive plan to roll out the fab, chip and display industry is a testament to our commitment to making the global supply chain smooth. We are moving ahead with the spirit of Make in India, Make for the world. Along with telecom, insurance, defence, aerospace, now there are limitless possibilities offered by India in the field of semiconductors as well.
Friends,
Today India is drafting policies, taking decisions with regard to the present as well as the goals of the next 25 years. For this period, India has set the targets of high growth and saturation of welfare and wellness. This period of growth will also be green, it will also be clean, it will also be sustainable, it will also be reliable. Continuing the tradition of making big commitments and living up to them for the global good, we have also set a target of net zero by 2070. India, with 17 per cent of the world's population, may contribute 5 per cent, only 5 percent in Global Carbon Emission, but our commitment to tackle Climate Challenge is 100 percent. Initiatives like International Solar Alliance and Coalition for Disaster-Resilient Infrastructure for Climate Adaptation are proof of this. As a result of the efforts of the past years, today 40% of our Energy Mix is coming from non-fossil fuel sources. We have already achieved the commitments made by India in Paris, 9 years before their target.
Friends,
In the midst of these efforts, we also have to recognize that our lifestyle is also a big challenge for the climate. 'Throw away' culture and consumerism have made the climate challenge more serious. It is very important to rapidly shift today's 'take-make-use-dispose', economy towards circular economy.The same spirit is at the core of the idea of Mission LIFE that I discussed at COP-26. LIFE - means Lifestyle for Environment, a vision of such a Resilient and Sustainable Lifestyle which will be useful in not only dealing with Climate Crisis but also with futuristic unpredictable challenges. Therefore, it is important to transform Mission LIFE into a global mass movement. A public participation campaign like LIFE can be made into a big base for, P-3 'Pro Planet People'.
Friends,
Today, at the beginning of 2022, when we are brainstorming over these issues in Davos, India also considers its responsibility to make everybody aware of few more challenges. Today, with the change in the global order, the challenges we have been facing as a global family are also increasing. To combat these, there is a need for collective and synchronized action by every country, every global agency. Supply chain disruptions, inflation and climate change are few examples of these challenges. Another example is cryptocurrency. The kind of technology that is associated with it, the decisions taken by a single country will be inadequate to deal with its challenges. We have to have a common mindset. But looking at the global scenario today, the question is whether multilateral organizations are ready to deal with the new world order and new challenges; is that strength left in them? When these institutions were formed, the situation was different. Today the circumstances are different. Therefore, it is the responsibility of every democratic country to emphasize reforms in these institutions so that they can come up to the task of tackling the challenges of present and future. I am sure there will be a positive dialogue in this direction during the discussions in Davos.
Friends,
In the midst of new challenges, the world today needs new avenues, new resolutions. Today, every country in the world needs cooperation with each other more than ever before. This is the way to a better future. I am sure this discussion in Davos will expand this spirit. Once again, I got a chance to meet you all virtually. Many thanks to you all.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of Prime Minister’s remarks. Original remarks were delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ৱার্লদ ইকোনোমিক ফোরমগী দাবোস সম্মিত্তা পি.এম.গী ‘স্তেত ওফ দ ৱার্লদ’ পাউজেল অদুগী অইবা ৱারোল
17 JAN 2022 10:12PM by PIB Imphal
খরুমজরি।
ৱার্লদ ইকোনোমিক ফোরম অসিদা শরুক য়ারিবা মালেমগী হৈথোই-শিংথোইরবশিং পুম্নমকপু, ভারত মচা করোর ১৩০গী মায়কৈদগী তরাম্না ওকচরি। ঐনা ঙসি নখোয় ময়ামদা ৱারি শারিঙৈ মতম অসিমক্তদা, ভারতনা কোরোনাগী অতোপ্পা ৱেব অমগা য়াম্না চেকশিন্না অমসুং চেকশিন্না শেন্নদুনা মায়োক্নরি। মসিগা লোইন-লোইননা ভারতনা ইকোনোমিক্কী লমদা য়াম্না প্রোমিসিং ওইবা রিজল্ত কয়া অমগা লোইননা খুমাং চাউশিল্লি। ভারতনা নিংতম্বগী চহি ৭৫ শুখিবগী নুঙাইবা ফাওই অমসুং ভারতনা চহি অমখক্তদা কোরোনা ভেক্সিন দোজ করোর ১৬০ থাবা ঙমগনি হায়না থাজৈ।
মরুপশিং,
ভারতগুম্বা য়াম্না লিংবা দেমোক্রেসী অসিনা মালেম পুম্নমক্তা বাম্না ফজরবা খুদোল অমা খুদোল তৌরি, বুকে ওফ হোপ। মসিগী বুকে অসিদা, ঐখোয় ভারত মচাশিংগী দেমোক্রেসীদা অচেৎপা থাজবা অদু য়াওরি, মসিগী বুকে অসিদা, ২১শুবা চহি চাবু এমপাৱর তৌগদবা তেক্নোলোজী য়াওরি, মসিগী বুকে অসিদা ঐখোয় ভারত মচা ঐখোয়গী তেমপরামেন্ত, ভারত মচা ঐখোয়গী তেলেন্ত য়াওরি। ঐখোয় ভারত মচাশিংনা লৈরকপা মল্তি-লিঙ্গ্বেল, মল্তি কলচরেল এনভাইরনমেন্ত অসি ভারত খক্তা নত্তনা মালেম পুম্বগী য়াম্না চাউরবা পাঙ্গল অমা ওইরিবনি। মসিগী পাঙ্গল অসিনা চিরবা মতমদা ঈশাগী খক্তা খন্দনা মীওইবা জাতিগী য়াইফনবগীদমক্তসু থবক তৌবা তম্বী। করোনাগী মতম অসিদা ঐখোয়না উখি মদুদি ভারতনা করম্না ‘ৱান আর্থ, ৱান হেল্থ’কী ৱাখল্লোন অদুবু ঙক্না চত্তুনা লৈবাক কয়া অমদা তঙাইফদবা হিদাক-লাংথকশিং, ভেক্সিনশিং পীদুনা করোর কয়াগী পুনশিং কল্লি। ঙসিদি ভারত অসি মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা অহুমশুবা ফার্মা প্রোদ্যুসর, ফার্মসী ওইরি। ঙসিদি ভারত অসি হেল্থ প্রোফেস্নেলশিং, দোক্তরশিংনা মখোয়গী সেন্সিতিবিতী অমসুং এক্সপর্তিজনা মীয়ামগী থাজবা ফংলিবা অদুগুম্বা মালেমগী লৈবাকশিং অদুগী মনুংদা অমা ওইরে।
মরুপশিং,
সেন্সিতিবিতী হায়বসি চিরবা মতমদা চাংয়েং তৌই অদুবু ভারতকী কেপেবিলিতী অসি মসিগী মতম অসিদা মালেম পুম্বগী ওইনা খুদম অমা ওইরিবনি। মসিগী চিরবা মতম অসিদা, ভারতকী আই.তি. সেক্তরনা পুং ২৪ থবক তৌদুনা মালেমগী লৈবাকশিংবু য়াম্না চাউরবা খুদোংথিবা অমদগী কল্লবনি। ঙসি ভারতনা মালেমদা য়াম্লবা সোফৱেয়র ইঞ্জিনীয়রশিং থারি। সোফৱেয়র দিবেলপ্পর লাখ ৫০ হেন্না ভারত্তা থবক তৌরি। ঙসি মালেমগী ওইনা অহুমশুবা খ্বাইদগী য়াম্বা য়ুনিকোর্নশিংগী মশিং ভারত্তা লৈ। হৌখিবা থা তরুক্তা স্তার্ত অপ লিশিং ১০গী মথক্তা রজিস্তর তৌখি। ঙসি ভারত অসিনা মালেমগী ওইনা খ্বাইদগী চাউবা, চেকশিনবা অমসুং মাইপাকপা দিজিতেল পেমেন্তশিংগী প্লেতফোর্ম লৈ। মমাংগী থা খক্তদা হায়রুরগদি, ভারত্তা য়ুনিফাইদ পেমেন্তস ইন্তরফেস, মসিগী মীদিয়ম অসিগি খুত্থাংদা বিলিয়ন ৪.৪ ত্রান্সেক্সন তৌখি।
মরুপশিং,
হৌখিবা চহি কয়াদা ভারতনা দিবেলপ তৌখিবা অমসুং এদোপ্ত তৌখিবা দিজিতেল ইনফ্রস্ত্রকচর অদুনা ঙসিদি ভারতকী য়াম্না চাউরবা পাঙ্গল ওইরে। কোরোনা ইনফেক্সনশিংগী ত্রেক্কিং তৌনবগীদমক্তা আরোগ্যা সেতু এপ অমসুং ভেক্সিনেশনগীদমক্তা কোৱিনপোর্তলগুম্বা তেক্নোলোগী ওইবা সোল্যুশনশিং অসি ভারতকী ওইনদি চাউথোকচনিংঙাই ওইবা ৱাফমনি। ভারতকী কোৱিন পোর্তলদা স্লোত বুকিংদগী হৌরগা সার্তিফিকেত জেনরেশন তৌবগী ওনলাইন সীস্তেম অসিনা অচৌ-অচৌবা লৈবাকশিংগীসু পুক্নিং চিংশল্লি।
মরুপশিং,
মতম অমদা ভারত অসি লাইসেন্স রাজনা মশক তাক্লম্মি, অনম্বনা পোতশিংদা সরকারনা পান্নরম্মি। ভারত্তা বিজনেস তৌনবগীদমক্তা থেংনখিবা অৱাবশিং অদু ঐহাক্না খঙই। ঐখোয়না শিংনবশিং অদুবু কোহন্নবা লেপ্তনা হোৎনরি। ঙসিদি ভারতনা ইজ ওফ দুইং বিজনেসপু শোগৎলি, সরকারনা খুৎ থিংজিনবা হন্থরে। ভারতনা মখোয়গী কোর্পোরেত তেক্স রেতশিংবু সিমপ্লিফাই তৌদুনা, হন্থহন্দুনা, মালেম অসিদা খ্বাইদগী কমপিতিতিব ওইবা অমা ওইহল্লে। হৌখিবা চহি খক্তদা ঐখোয়না কমপ্লায়েন্স লিশিং ২৫ হেন্না হন্থখ্রে। ভারতনা রেত্রোস্পেক্তিব তেক্সশিংগুম্বা পাম্বৈশিংদা অহোংবা পুরক্তুনা, বিজনেস কম্যুনিতীগী থাজবা অমুক হন্না পুরকখ্রে। ভারতনা দ্রোনশিং, স্পেস, জিয়ো স্পেসিবেল মেপ্পিংগুম্বা সেক্তর কয়া অমা দিরেগুলেত তৌখ্রে। ভারতনা আই.তি.সেক্তর অমসুং বি.পি.ও.গা মরী লৈনবা আউতদেতেদ তেলিকোম রেগুলেশনশিংদা য়াম্না চাউনা অহোংবা অমা পুরকখ্রে।
মরুপশিং,
ভারতনা গ্লোবল সপ্লাই চেনশিংদা মালেমগী ওইনা থাজবা পার্তনর অমা ওইনবা কত্থোক্লে। ঐখোয়না লৈবাক কয়ামরুম অমগা ফ্রী ত্রেদ এগ্রীমেন্তকী লম্বি কবা অমা শেম্লি। ভারত মচাশিংদা ইন্নোভেশনগী অনৌবা তেক্নোলজীবু এদোপ তৌনবগী লৈরিবা কেপাসিতি, এন্ত্রপ্রেনোরশিপকী স্পিরিৎ অদুনা ঐখোয়গী গ্লোবল পার্তনর খুদিংমক্তা অনৌবা পাঙ্গল অমা পীবা ঙম্লগনি। মরম অদুনা ভারত্তা ইনভেস্তমেন্ত তৌবগীদমক্তা খ্বাইদগী হেন্না ফবা মতমনি। ভারতকী নহাশিংগী মরক্তা ঙসিদি এন্ত্রপ্রেনোরশিপকী অনৌবা থাক অমা য়ৌরে। ২০১৪দা ভারত্তা রেজিস্তর তৌরবা স্তার্ত অপ চামা খরা লৈরম্মি। অদুবু ঙসিদি মখোয়শিংগী মশিং অদু লিশিং ৬০ হেনখ্রে। মসিদসু য়ুনিকোর্ন ৮০ হেন্না লৈ, মসিগী মনুংদা ৪০ অমদি ২০২১খক্তদা শেমখিবনি। এক্স-পেত ইন্দিয়নশিংনা মালেমগী স্তেজদা মখোয়গী হৈ-শিংবা অদু উৎলিবা, অদুগুম্না ভারতকী নহাশিংনা ভারত মচা নখোয় পুম্নমকপু অনৌবা থাক অমদা পুরক্না মপুং ফানা শেম-শাদুনা লৈরে অমসুং মসিগীদমক্তা ঙাইদুনা লৈরি।
মরুপশিং,
দীপ ইকোনোমিক রিফোর্মশিংগা মরী লৈননা ভারতকী কমিতমেন্ত অসিনসু ভারত অসিবু ঙসি ইনভেস্তমেন্তকীদমক্তা খ্বাইদগী এত্রেক্তিব ওইবা দেস্তিনেশন অমা ওইহনবগী খ্বাইদগী চাউবা মরম অমা ওইরিবনি। কোরোনাগী মনুংদা, মালেমনা ক্বান্তিতেতিব ইজিং প্রোগ্রামগুম্বা ইন্তর্ভেন্সনদা ফোকস তৌদুনা লৈরিঙৈদা ভারতনা রিফোর্মশিংগিদমক্তা লম্বি অমা য়াৎখি। দিজিতেল অমসুং ফিজিকেল ইনফ্রাস্ত্রকচরবু মোদর্নাইজ তৌনবগীদমক্তা খ্বাইদগী চাউবা প্রোজেক্ত অদু কোরোনাগী মনুংদা হেন্দোক-থোইদোকপা মওংদা খোংজেল য়াংশিনহনখি। লৈবাক অসিগী খুঙ্গং লাখ ৬কী মথক্তা ওপ্তিকেলম ফাইবর কনেক্ত তৌরি। মরু ওইনা কনেক্তিবিতীগা মরী লৈনবা ইনফ্রাস্ত্রকচরদা ১.৩ ত্রিলিয়ন দোলর ইনভেস্ত তৌরি। এসেত মোনিতাইজেশনগুম্বা ইন্নোভেতিব ফাইনান্সিং তুলশিংদগী ৮০ বিলিয়ন দোলর জেনরেত তৌনবা পান্দম থম্লি। দিবেলপমেন্তকীদমক্তা স্তেকহোলদর খুদিংমকপু প্কেতফোর্ম অমদা পুরক্নবগীদমক্তা ভারতনা গতিশক্তি নেস্নেল মাস্তর প্লানসু হৌদোকখ্রে। মসিগী মাস্তর প্লান অসিগী মনুং চন্না ইন্তিগ্রেতেদ ওইবা মওংদা ইনফ্রস্ত্রকচরগী প্লানিং, দেবিলপমেন্ত অমসুং ইমপ্লিমেন্তেশনগী থবক তৌরগনি। মসিনা গুদস, পীপল অমসুং সার্বিসশিংগী সীমলেস কনেক্তিবিতী অমসুং মুভমেন্ততা অনৌবা খোংজেল অমা পুরক্লগনি।
মরুপশিং,
ইরোমদোম লেপচবা ঙম্নবগী লম্বিদা চৎপা মতমদা, ভারতকী ফোকস অসি প্রোসেসতু খক্তমক লাইহনবা খক্তা নত্তে, অদুবু ইনভেস্তমেন্ত অমসুং প্রোদক্সনবু ইন্সেন্তিবাইজ তৌনবসু য়াওরিবনি। মসিগী এপ্রোচ অসিগা লোইননা, ঙসিদি সেক্তর ১৪দা বিলিয়ন দোলর ২৬কী প্রোদক্সন লিঙ্কদ ইন্সেন্তিব স্কীমশিং চৎনহনখ্রে। ফেব, চিপ অমসুং দিসপ্লে ইন্দস্ত্রী লিংখৎনবগীদমক্তা বিলিয়ন দোলর ১১গী ইন্সেন্তিব প্লান অসিনা গ্লোবল চেনবু স্মুথ ওইহন্নবগীদমক্তা ঐখোয়না কয়া কন্না হোৎনবগে হায়বগী খুদম্নি। ঐখোয়না মেক ইন ইন্দিয়া, মেক ফোর দ ৱার্লদগী ৱাখল্লোন অসিগা লোইননা খুমাং চাউশিল্লি। তেলিকোম, ইন্সুরেন্স, দিফেন্স, ঐরোস্পেসকা লোইন-লোইননা হৌজিক্তি সেমিকন্দক্তরগী লমদসু ভারত্তা লোইবা নাইররোইদবা পোজিবিলিতী কয়া অমা লৈ।
মরুপশিং,
ঙসিদি ভারতনা হৌজিক্কী মতম অসিগা লোইন-লোইননা লাক্কদবা চহি ২৫গী থম্লিবা পান্দম অদুবু য়েংলগা পোলিসীশিং শেম্লি, ৱারেপশিং লৌরি। মতম অসিগী মনুংদা ভারতনা হাই গ্রোথকী, ৱেলফিয়র অমসুং ৱেলনেসকী সেচুরেশনগী পান্দম থম্লি। গ্রোথকী মতম অসি গ্রীনসু ওইগনি, ক্লীনসু ওইগনি, সস্তেন্নেবলসু ওইগনি, রিলায়েবলসু ওইগনি। মালেমগী ফনবগীদমক্তা অচৌবা কমিৎমেন্তশিং তৌনবা অমসুং অদুবু ঙাক্না চৎপগী ত্রেদিশন অদুবু মখাতানা চত্থদুনা, ঐখোয়না ২০৭০ফ ফাওবদা নেত জিরোগী তার্গেত থম্লি। মালেমগী অপুনবা মীশিংগী চাদা ১৭ ওইরিবা ভারত অসিনা গ্লোবল কার্বোন ইমিসনদা চাদা ৫ খক্তমক কন্ত্রিব্যুত তৌই, অদুবু ক্লাইমেত চেলেঞ্জদগী মায়োক্নবা ঙম্নবা ঐখোয়গী কমিৎমেন্ত অসি চাদা ১০০নি। ইন্তর্নেস্নেল সোলার এলাইন্স অমসুং কোলিশন ফোর দিজাস্ত্র-রিজিলিয়েন্ত ইনফ্রস্ত্রকচর ফোর ক্লাইমেত এদাপ্তেশনগুম্বা ইনিসিয়েতিব অসিগী খুদম্নি। হৌখিবা চহি কয়াদা হৌৎনখিবশিং অদুগী ফল ওইনা ঙসি ঐখোয়গী ইনর্জী মিক্সকী শরুক্তা চাদা ৪০দি নন-ফোসিল সোর্সশিংদগী লাক্লিবনি। ভারতনা পেরিসতা লাউথোকখিবা অদু, ঐখোয়না মদুগী তার্গেত অদুদগী চহি ৯ ঙনখৎনা ফংবা ঙমখ্রে।
মরুপশিং,
হৌৎনকিবশিং অসিগী মরক অসিদা, ঐখোয়না ঐখোয়গী লাইফস্তাইল অসিনসু ক্লাইমেতকী ওইনা য়াম্না চাউনা শিংনবনি হায়বসি য়াজগদবনি। ‘থ্রো অৱে’ কলচর অমসুং কঞ্জুমরিজমনা ক্লাইমেত চেঞ্জবু অমুক্কসু হেন্না ফিভম শোকহল্লে। হৌজিক মতমগী ‘তেক-মেক-য়ুজ-দিসপোজ’গী ইকোনোমী অসিবু বাম্না য়াংনা সার্কুলর ইকোনোমীগী মাইকৈদা পুরকপা হায়বসি য়াম্না তঙাইফদবনি। কোপ২৬দা ঐহাক্না খন্নখিবা মিসন লাইফকী মপুং ওইবা ৱাখল্লোন অদু অসিনি। লাইফ – হায়বদি লাইফস্তাইল ফোর এনভাইরনমেন্ত, অসিগুম্বা রেজিলিয়নে্ত অমসুং সস্তেন্নেবল লাইফস্তাইলগী ভিজন, মসিনা ক্লাইমেত খ্রাইসিসকা লোইন-লোইননা তুংদা লাক্কদবা অনপ্রেদিক্তেবল চেলেঞ্জশিংবু মায়োক্নবদা মতেং পাংগনি। মরম অদুনা মিসন লাইফপু গ্লোবল মাস মুভমেন্ত অমা ওইবা হায়বসি তঙাইফদে। লাইফগুম্বা মীয়াম্না শরুক য়াবা কেমপেনবু ঐখোয়না পী-থ্রি, অদুগা ঐন পি.থ্রি. হায়বা মতমদা, ‘প্রো প্লানেত পীপল’গী অচৌবা য়ুমফম অমা ওইহনবসু য়াই।
মরুপশিং,
ঙসি ২০২২গী হৌরকপা অসিদা ঐখোয়না দাবোসতা অসিগুম্বা খন্না-নৈনবগী থৌরম অমা পাংথোকপা অসিদা অতোপ্পা শিংনবা কয়া অমগী মতাংদা খঙহনবা হায়বসি ভারতনা মশাগী মথৌ অমনি হায়না লৌই। ঙসি গ্লোবেল ওর্দরদা অহোআবা অমা পুরকপগা লোইননা মালেম অসিগী ইমুং ওইনা ঐখোয়না মায়োকমিন্নদুনা লাকখিবা শিংনবশিং অদুসু হেনগৎলক্লি। মখোয়শিং অসিবু মায়োক্ননবগীদমক্তা লৈবাক খুদিংমক, মালেমগী এজেন্সীগী খুত্থাংদা কলেক্তিব অমসুং সিনক্রোনাইজদ এক্সনগী মথৌ তাই। সপ্লাই চেনগী দিসরপসন, ইনফ্লেশন অমসুং ক্লাইমেত চেঞ্জ অসি মসিগী খুদমনি। অতোপ্পা খুদম অমনা- ক্রিপ্তোকরেন্সীগী। মসিগা মরী লৈনরিবা তেক্নোলোজী অসিদা কনাগুম্বা লৈবাক অমত্তনা লৌখিবা ৱারেপ অদু মসিগী শিংনবা অসিগা মায়োক্নবা ঙম্লোই। ঐখোয় ময়াম ৱাখল মান্নবা অমা চংঙি। হৌজিক মালেমগী লৈরিবা ফিভম অসি য়েংলুরগদি, মল্তিলেতরেল ওর্গনাইজেশনশিং, অনৌবা ৱার্লদ ওর্দর অমসুং অনৌবা শিংনবশিং অসিবু মায়োক্নবা ঙম্লগদ্রা হায়বা ৱাহং অসিনি? মসিগী ইন্সতিত্যুশনশিং অসি শেমখিবা মতমদদি, মতম অদু য়াম্না তোঙাল্লম্মি। হৌজিক্কী মতম অসিনা মওং অমা ওল্লে। মরম অদুনা হৌজিক্কী মতম অমসুং তুংদা লাক্কদবা মতমশিংদা শিংনবশিং অসিগা মায়োক্নবা ঙম্নবা মসিগী ইন্সতিত্যুশনশিং অসিদা রিফোর্মশিং পুরকপদা মীৎয়েং থম্বা হায়বসি দেমোক্রেতিক ওইবা লৈবাক খুদিমক্কী মথৌদাংনি। দাবোসতা খন্নরিবা-নৈনরিবশিং অসিদা মসিগী মতাংদসু অফবা মওংদা ৱারী-ৱাতাই শানরগনি হায়বা ঐহাক্না থাজৈ।
মরুপশিং,
অনৌবা শিংনবশিং অসিগী মরক অসিদা মালেম অসিদা অনৌবা লম্বিগী তঙাইফদবা লৈরে, অনৌবা রিজোল্যুশন কয়া অমগী তঙাইফদবা লৈরে। ঙসি মালেমগী লৈবাক খুদিংমক্না হান্নদগী হেন্না অমনা অমগী মতেং লৌবগী তঙাইফদবা লৈরে। মসিনা হেন্না ফবা তুংগী লম্বিনি। দাবোসতা পাংথোক্লিবা খন্ন-নৈনবা অসিনা মসিগী সেন্তিমেন্ত অসিবু হেন্না শন্দোকহল্লগনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ। অমুক্কসু হন্না, নখোয় ময়ামগা ভর্চুৱল ওইনা উনবগী তাঞ্জা ফংজরে, নখোয় ময়াম্বু হন্না-হন্না থাগৎচরি!